Gå till innehåll

Elinor

Medlem
  • Innehållsantal

    433
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar vunna

    3

Elinor vann senast 3 Mars 2019

Elinor hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

1 933 Enastående

Om Elinor

  • Rank
    Stammis

Senaste besökare till profilen

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Jag skulle placera bovete i samma kategori som t.ex. quinoa. Det är en mindre dålig kolhydratskälla, då det är en ört och inte glutenspannmål/kraftigt förädlat sädesslag eller genetiskt modifierat som t.ex. dagens majs. En mindre mängd ekologisk gmo-fri bovete kan absolut vara en del av en hälsosam kost, förutsatt att man tål lite kolhydrater och definitivt inte ok om du är insulinresistent. Det innehåller en stor mängd kolhydrater som sagt. Exakt hur mycket kolhydrater som funkar för dig, får du klura ut och testa dig fram till själv. Vi är alla olika. Funkar det med lite bovete och det
  2. Nu vet inte jag exakt hur mycket protein du äter, men om du gymmar seriöst 4ggr i veckan så behöver du ju extra protein för gains oavsett diet. Bättre att det kommer från kött, fisk och fågel än att du går och dricker artificiellt sötat vasslepulver. Är du inte hungrig så är du inte det liksom. Då behöver du inte äta. Men för eller senare kommer din hunger att hinna ikapp och bli mer normaliserad igen, misstänker jag. Då bör du absolut börja äta mer fett, för att bara käka magert protein och någon grönsak är verkligen inte hälsosamt eller hållbart i längden. Det är sånt man kan göra på k
  3. Jag får ju helt förstörd nattsömn av vattenfasta. Fungerar inte alls och blir dålig om jag inte får sova, så har varit tvungen att sluta med 24+ fastor pga detta. Därför jag läst en del om just fasting-mimicing diet, utformat av Valter Longo och funderat om det kanske är något att testa. Ett intressant alternativ för folk som inte klarar ren vattenfasta, inte mår bra av det eller inte bör göra det alls pga sjukdom/diagnos. Valter Longo forskar ju om föryngring, hur man ska hålla sig ung och fräscht för sin ålder så att säga. Att hans fasting-regim fungerar, sänker markörer för åldran
  4. Handlar nog också om brist på matglädje. Om jag bara serverades strikt växtbaserad icke processad mat, dvs bönor, grönsaker och fullkorn till lunch och middag, utan gott protein och smakbärare som fett, så skulle jag inte äta så mycket heller. Det är svårt att överäta när maten är skittråkig. Det fanns tyvärr bara ett exempel i texten på maten som serverades, men tycker ändå det lilla var ganska talande. Lågfettgruppen fick en tallrik med kikärtor, broccoli och sötpotatis. Lowcarb gruppen fick en flottig biffwok med blomkåksris mums! Det sista exemplet får det att vattnas i munnen.
  5. Jag känner som du @SGK, har två äldre släktingar som är 99 samt 100 år gamla som behöver vaccin för att våga sig utanför dörren. Väldigt sorgligt att vi inte kunde fira min farfars 100 års dag, men med vaccin så kanske vi kan göra något fint för honom i efterhand. Jag har redan förlorat en skör äldre släkting i covid, som tyvärr(delvis pga psykisk ohälsa) saknade omdöme och t.ex. tog rullatorn till den fullpackade kvarterskrogen om och om igen. Blev smittad och dog inom en vecka. Hon hade också behövt vaccin. När man levt 100+ år så är man sårbar. Organen är 100 år gamla, så oavsett
  6. Nej, det är helt orimligt att du tappat synbart med muskler på bara 2 veckor! Främst för att du äter varje dag inkl. protein men också för att muskler tar tid att bygga upp och tid att förlora. Det är när man inte äter alls eller verkligen svälter som muskler börjar förtvina men även det tar tid. Mer troligt att du släppt en massa vätska när du slutat med kolhydrater. Kroppen binder litervis med vätska när man äter kolhydrater. Den vätskesvullnaden kan nog "fylla ut" huden så det ser mindre slappt ut. På lågkolhydratskost så kissar man ut vätskan istället. Omställningsbesvär som mi
  7. Den i särklass vanligaste utlösande faktorn vid Cushings syndrom är långvarig steroid/kortisonbehandling. Med tanke på hur många miljoner svenska som har diagnoser som är reumatologiska, autoimmuna, inflammatoriska, allergiska och vissa cancerformer bla, där man behandlar med kortison, så är det ju lite av ett under att Cushings fortfarande är ovanligt. Angående kostens inverkan på Cushings, så gör det nog varken till eller från, om du inte avslutar behandlingar med steroider&kortison, som har så extremt skadliga och kraftfulla biverkningar. Mer vanligt än undantag att man så småning
  8. När rotfrukter blir kalla så ombildas en del av stärkelsen till resistent stärkelse, vilket är en form av fiber/prebiotika. Resistent stärkelse är svårsmält och passerar nästan orörd tunntarmen och hamnar i tjocktarmen där det blir till bakteriemat. Det innebär att kroppen bildar mer glukos(från stärkelsen) om du äter en nykokt potatis, jämfört med om du äter en som legat i kylen några dagar. Jag antar att du undrar om man kan unna sig mer rotfrukter om de varit kylda ett tag, eftersom mängden kolhydrater minskar när stärkelsen förvandlas till en typ av fiber. Tyvärr kan jag inte svara e
  9. Vet inte om jag köper att en person med förhöjda levervärden inte får ta några kosttillskott överhuvudtaget. Låtar lite som något din läkare "bestämt" själv. Det är ju främst receptfria smärtläkemedel man bör passa sig för och möjligen megadoser av A-vitamin, men vem äter det? Har själv en anhörig med reverserad cirros, dvs hans lever är redan allvarligt skadad(pga. annan sjukdom) och han har aldrig uppmanats att undvika vitamintillskott. Snarare tvärtom, eftersom han har dålig aptit så tycker hans läkare att det är bra att han tar extra magnesium, D-vitamin eller en multivitamin me
  10. Det är klart att det kan ge njurskador på sikt om man proppar i sig så stora fantasidoser att det blir toxiskt. Gäller även en andra vattenlösliga vitaminer. Men hur vanligt är det liksom? Läser man studier/artiklar om ämnet så beskriv det som extremt ovanligt med toxiska doser av D-vitamin som leder till bla hyperkalcemi. Så detta är inte ett förekommande problem hos den svenska befolkningen, utan snarare något som kanske skett i ngn enskild fallbeskrivning. Vad som däremot är mkt vanligt i Norden är för låga nivåer av D-vitamin under vinterhalvåret. Därför är det lite märkligt att SLV
  11. Lever och njure innehåller en del vitamin C. Sedan minskar ju behovet av vitamin C rätt rejält då man utesluter spannmål och baljväxter. Äter man i stil med carnivore så kan det nog vara i alla fall "tillräckligt" med inälvsmaten som källa till vitamin C. Däremot kommer du aldrig uppnå optimala nivåer av vitamin C på den vägen, då inälvsmat är något folk äter kanske 1-2 ggr i veckan. Vitamin C behövs för så otroligt många funktioner i kroppen, bland annat immunförsvar, bilda kollagen och är rent generellt en anti-age antioxidant. Vill man hålla sig frisk och fräsch för sin ålder och nå o
  12. Viktminskning sker i platåer inte strikt linjärt, så att det inte händer något uppseendeväckande på 4 veckor är helt normalt. Förr eller senare så kommer det rassla till på vågen. Det är helt omöjligt att inte gå ner i vikt alls om du bara äter(som du angett) kycklingfilé, grönsaker och ngn matsked sås 2ggr per dag. Men är det det bästa sättet att gå ner i vikt? Nej! Det låter som en tuff deff- eller svältregim. Du pressar kroppen att använda reserverna med tvångsmetoder, vilket är extremt stressande. Det du äter är för lite och för näringsfattigt. Inte tillräckligt med energi. Du riskera
  13. Jag har stött på en rätt märklig trend vad gäller flera personer som säger sig "inte tåla fett". De klarar ändå av att trycka i sig en hel pizza, chips, pommes och Marabou mjölkchoklad. Så uppenbarligen har de inga problem med feta livsmedel om dessa sväljs tillsammans med socker, smakförstärkare och sabba kolhydrater. Hur går det ihop? Sen finns det naturligtvis folk som faktiskt inte kan äta fet mat. Så är det. Vi tål alla fett när vi föds bevisligen, men sedan händer det grejer under livets gång som leder till att vi inte tål saker lika bra. Det kan vara av både medicinska eller funkt
  14. Det är ingen vidare kul situation du är i! Om du fortsätter äta NSAID-preparat så kommer du utveckla magsår. Den typen av mediciner hämmar nämligen produktionen av skyddande mag- och tarmslem, vilket gör att tarmväggen kommer i direkt kontakt med den starka frätande magsyran(därför det gör ont) och du får inflammationer och slutligen sår. Då kommer din läkare garanterat skriva ut protonpumpshämmare till dig typ Omeprazol, som blockerar produktionen av magsyra, vilket innebär att sår och inflammation kan läka, men istället kommer du får problem med matsmältningen eftersom du saknar tillrä
  15. Du har helt rätt. Kollade burken och det är Emgesan meda hon tar d.v.s magnesiumhydroxid och rätt hög dos. Tydligen skrivs det ut ibland mot förstoppning också, ser jag nu. Hon äter magnesium av andra livsviktiga skäl(saknar vissa hormon som reglerar div mineraler efter en canceroperation), så skulle ju föredra om hon inte bara åt en typ av magnesium man får värsta diarrén av. Men hon tror att allt man får på recept av läkare är världsbäst.
×
×
  • Skapa nytt...