Elinor

Medlem
 • Innehållsantal

  85
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  1

Elinor vann senast 20 September

Elinor hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

440 Enastående

1 följare

Om Elinor

 • Rank

Senaste besökare till profilen

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

 1. Elinor

  Vardagsliv

  Har kört MSM 5-6 veckor. Jag ser fortfarande inte ett skvatt utan glasögon Tycker däremot naglar och hud känns mer återfuktat och motståndskraftigt. Naglarna har definitivt blivit blankare, sen jag började ta MSM. Det märkte jag redan efter 2 veckor. Upplever också lite mindre värk i muskler, leder&brosk efter träning, det vill säga snabbare återhämtning. Fast oklart om det är ren tillfällighet, har med MSM att göra eller något annat. Ibland inbillar man sig ju grejer också! Jag är väldigt skeptiskt vad gäller så kallade mirakeltillskott som säga hjälpa mot allt. Krävs en del för att jag ska bli en "believer", så är väl inte fullt ut övertygad ännu
 2. Elinor

  Godmorgontråd?

  Beror ju på hur strikt du är. Kan t.ex laga ett stekpannebröd att ha och suga upp såsen eller doppa. Mixa ihop mjöl från någon baljväxt(t.ex linsmjöl), kokosmjöl och ägg och steker i en massa smör så det blir lite som chapati. Kanske inte världsbäst ur LCHF synpunkt om man äter flera stycken dock. Jag brukar mest laga olika varianter av grönsaksplättar att ha vid sidan om till grytor. Steker man de riktigt frasiga så bryter det av med en trevlig konsistens. Annars blir det mest zucchininudlar till kryddiga grytor. Salladsblad blir nog slemmiga om man använder dem för att suga upp sås, tänker jag. Men kanske ändå funkar om man hittar en grövre riktigt krispig sallad? Jag skulle nog hellre använda en sked i vart fall
 3. Elinor

  Akneproblem, tips?

  Hur mycket blå? Är det bara ett litet blått område eller halva näsan? Nu var det iofs över ett årtionde senast jag hade en finne, men minns att jag någon gång fått ett litet blått område på t.ex hakan, efter att jag varit våldsam med en finne och liksom vägrat ge upp Har förövrigt aldrig hört talas om någon som fått en blodförgiftning och fått rusa till akuten, efter att ha klämt en finne. Känns mest som en skröna som florerar på nätet, eller något som hudvårdsklinker hävdar, för att få fler betalande kunder. Hundratusentals svenskar klämmer finnar dagligen med skitiga händer liksom, utan att få sepsis. Är nog bara en blödning&blåmärke under huden. Se till att använda desinfektionsmedel före/efter han klämmer. Inte för att det finns direkt risk för blodförgiftning, utan för att undvika infektion, inflammation och ärr. Kan också punktera med en steriliserad nål, det är skoj!
 4. Elinor

  Julbordet dödade min ketos

  Japp, julbord är riskabla om man försöker gå ner i vikt. Även om man väljer grejer på julbordet som utåt sett är förenliga med LCHF, så brukar det tyvärr gömma sig en jäkla massa socker och mjölsorter i allt från köttbullesmet, såser, redningar till marinader. Man tenderar också att äta alldeles för mycket. Jag brukar träna när jag kommer hem, om jag gått loss på en buffé. Jag försöker flåsar bort kolhydraterna och sockret. Sen fastar jag i 15-20 timmar. Då har jag kompenserat. Men såklart inte alla som pallar det. Helst vill man ju bara lägga sig i soffan och mysa med en film efter en julfest(gärna äta ännu mer om suget har triggats) Går man däremot loss på grejer som Janssons, knäck och risalamalta o.s.v(vilket jag inte gör), så går det naturligtvis inte att kompensera eller balansera lika lätt. Men är knappast jordens undergång det heller. Även om det möjligen påverkar ketos en smula, så är det knappast så att du kommer gå upp +4.4 kilo över natten p.g.a ett felsteg. Att man trillar dit är okej, så länge det inte utlöser en okontrollerad kedjereaktion där du släpper allt och börjar mumsa chips igen.
 5. I Norge är skatten på godis ungefär 35 kronor per kilo efter nya höjningen, motsvarande i svenska pengar dårå. Räcker det? Ingen aning. Jag köper mörk kvalitetschoklad ibland för bak och sånt. Skulle nog sluta med det om kakan kostade 10+ spänn mer faktiskt. Främst för att andra söta grejer, t.ex bär, skulle bli billigare. Men och andra sidan är ju premiumchoklad knappast billigt oavsett beskattning, eftersom det innehåller en del "normala" råvaror och inte bara färgämnen. Mig veterligen gäller sockerskatten i andra länder enbart sockersötade drycker d.v.s läsk. I Storbritannien där det nyligen infördes är det ungefär 2 kronor litern. Tror ju knappast en sån liten extrasumma gör från eller till. Kanske tar folk en aspartam drypande light läsk istället, då dessa inte berörs av skatten? Finns nog ingen direkt forskning&data på hur hög en sockerskatt behöver vara för att folk ska avstå från just godis, eftersom det mestadels handlat om läsk.
 6. Kan nog tänka mig att de som har råd, kommer börja göra en egen genetisk gallring inom ganska snar framtid. Det vill säga välja ett befruktat embryo som inte har en genetisk sårbarhet vad gäller allt från matallergier, insulinresistens, funktionsnedsättningar till rena sjukdomar. Vi har ju redan börjat med det där, även om det hittills bara handlat om att identifiera och utrota gener som orsakar 100% dödliga sjukdomar eller som förkortar livspannet avsevärt. Svårare att ske via evolution, i och med att det krävs ganska många generationer innan gynnsamma mutationer börjar dominera på mass-nivå samt att de flesta idag lever länge nog att skaffa avkomma. Sen kan man ju fråga sig hur planeten kommer se ut om tusen år? Orkar inte ens tänka på det. Men vi kommer garanterat ha större problem än dagens välfärdssjukdomar.
 7. Elinor

  När ska man byta till måttlig?

  Det där beror ju helt på hur kroppen svarar på LCHF och ens metabola förutsättningar. Vissa måste käka strikt för att undvika livslång övermedicinering och övervikt, medan andra kan köra måttlig eller till och med liberalt och må bra. Vissa väljer att äta strikt ketogent, då de upplever hälsofördelar av det. Vilket förövrigt är jäkligt hypat(och kanske främst carnivore) för tillfället och småpojkar som aldrig ens hört talas om LCHF, ska köra stenhårt på bara kött och fett för de läst online att man förvandlas till Mr. Olympia på gymmet. Kan inte låta bli att undra hur länge de kommer hålla dieten. Är ju en jäkla skillnad på att äta strikt high fat keto diet för att man känner sig tvungen för att må bra, jämfört med att bara haka på ännu en trend. Jag körde strikt i 5-6 månader tills jag nått en vikt som kändes okej, sen blev det mer liberalt och fokuserat på att bibehålla dieten långsiktig. Jag fortsatte gå ner i vikt ändå. Jag älskar att laga mat samt att använda så många råvaror som möjligt och kanske främst alla egenodlade grönsaker, så för mig var det ett lätt val. Kändes alltför trist att inte ens kunna äta av mina egna rödbetor, majrovor, ärtor, morötter, rotselleri o.s.v
 8. Elinor

  Bönor - resistent stärkelse?

  Jag tror många av de här mirakelhistorierna om just bönor, beror på att personen i fråga ätit mindre spannmål och snabba kolhydrater. Baljväxter är ju fortfarande betydligt bättre(näringsmässigt, blodsockermässigt) än t.ex vetemjölsmat. Så äter man mer bönor och mindre av de sämsta kolhydraterna så klart att man mår bättre och går ner i vikt. I just det här artikeln så hade personen också börjat styrketräna flera dagar i veckan, så kan nog inte ge böndieten hela äran. Jag kan äta nästan hur mycket som helt utan att gå upp i vikt, sen jag börjat träna 3-4 dagar i veckan. Bör dock vara lite restriktiv vad gäller bönor p.g.a innehåll som lektiner som hämma upptaget, fytoöstrogen samt att det inte är en komplett sammansättning av aminosyror. Så ersätter man animalier rätt av med bönor kan man få brister. Men att äta lite bönor för att få i sig resistent stärkelse eller för att man gillar smaken tycker i alla fall jag är helt okej! Måste inte äta just bönor för att få i sig RS dock. Min ibs flammar upp om jag äter bönor personligen, så jag brukar köra på t.ex lite rå sötpotatis i en smoothie. Många kör också med kallt potatismjöl i vatten för att få i sig RS. Dessvärre är potatismjöl inte ett naturligt livsmedel vi är helt anpassade för, så funkar inte för alla. Ibland måste man vänja magen gradvis vid kallt potatismjöl och ibland funkar det ändå inte. Man får testa sig fram. För mig gör potatismjöl varken till eller från tyvärr.
 9. Elinor

  Tunga Täcken

  Jag fick låna ett kedjetäcke via vården för några år sedan. Skulle väl inte säga att effekten var revolutionerande, men sov i alla fall lite bättre&djupare och det kändes himla mysigt. Var dock lite bökigt när man vaknade på natten och behövde lyft 8 kilo för att dricka vatten eller gå på toa. Tyckte dock inte täcket var så pass bra att det var värt att köpa ett för egna pengar eller dra igång projektet med att försöka fixa ett via vården. Kräves tydligen en psykiatriker eller dylikt som utskrivare och jag hade ingen sådan, då jag inte behövde hjälp med min psykiska hälsa, så blev inge täckte. Funkar lika bra att använda vanliga men tunga täcken tycker jag, ser får man ha ett fönster lite på glänt så det inte blir för varmt. Grejen med sömnproblem är att de ofta orsakas av att man lärt kroppen fel, det vill säga att man inte ska sova i sängen. Ju längre man ligger där och lider och sprattlar, desto värre blir det och desto mer inpräntat i kroppen blir det. I de fallen gör ju täcket varken till eller från. Har man sömnproblem av andra skäl dock t.ex oro, stress eller vad det nu kan vara, så kan nog täcket hjälpa.
 10. Japp, många som är överkänsliga mot t.ex kasein och får reaktioner som nedsatt immunförsvar, trötthet och inflammation. Ändå försöker vården mer eller mindre tvinga i dessa individer mjölk, genom skrämselpropaganda om benskörhet. Att jag inte äter grädde personligen beror på att jag har svårt att bryta ner laktos, samt att all grädde som är låglaktos och laktosfri innehåller en jäkla massa karragenan. Enbart några få märken med vanlig 40% grädde som är fria från tillsatsen och de kan jag inte använda p.g.a laktosintolerans. Jag känner verkligen av det i magen i flera dagar om jag äter laktosfri(karragenan)grädde och t.ex bär. För mig helt obegripligt hur man kan använda en tillsats som irriterar mage&tarm i produkter som främst används av folk med känslig mage. Hur tänker mejeriföretagen? Deras argument är ungefär att man enbart får cancer av icke godkänd nedbruten karragenan(för det säger livsmedelsverket), så därför är det lugnt Jag kör på smör dagligen och lite ost. Ost i mängder är väl inte så bra i och med mängden koncentrerat mjölkprotein, men tycker det är så förtvivlat gott. Är nog det godaste jag vet. Kan inte leva utan ost
 11. Elinor

  Mörka ringar runt ögonen

  Angående videorna så beror det nog främst på att de inte gjorts av professionella filmteam, det vill säga saknas smickrande ljussättning och sminkös. Är ju främst allergiker som är uppseendeväckande mörka under ögonen. Kan också bero på sjukdom eller genetik. Vissa har medfödd tunnare hur där, vilket gör att det ser mörkare ut. Tror knappast mängden kolhydrater i kosten påverkar i någon riktning faktiskt. Du blir varken mer eller mindre mörk. Däremot stämmer det ju att ansiktsfett döljer en del skavanker. Även om jag inte är mörkare under ögonen, så syns de fina linjerna mer, efter att en del av fettet som "fyllde ut" försvann. Kanske är det som de säger i alla dessa fåniga Amerikanska TV-serier att kvinnor måste välja mellan ansikte och rumpa efter 40
 12. Elinor

  Styrketräning och strikt LCHF, funkar det?

  Visst är det delvis psykiskt, man äter för att dämpa allt från ångest&oro, sorg, utmattning till tristess. Men samtidigt är det ingen som hetsäter t.ex rå grönkål när de mår dåligt, så suget efter junkfood och sötma spelar ju också in. Man väljer snarare att guffa i sig livsmedel med belönande insmickrande egenskaper som processade snabba kolhydrater som dryper av sälta, sötma och flott. Utan dessa är det inte fullt så intressant att hetsäta. Med tanke på det så är LCHF hjälpsamt. Inte bara för att suget och sötsuget blir lindrigare utan också för att man(om man är smart) sanerar både skafferi och kyl från lockande skräpmat och halvfabrikat. Bort med alla triggers! Har man bara rena nyttiga livsmedel hemma som kräver tillagning, så försvåras ju taskiga matvanor avsevärt. Måste man ställa sig och t.ex tina lax, hacka grönsaker och slå en hollandaise först, så får man ju tid att tänka till. Är jag verkligen hungrig? Varför gör jag detta, jag åt ju nyss? Men visst, krävs motivation och mental styrka för att inte trilla dit när man är och handlar mat t.ex. Äter man nyttigare brukar man iofs börja må bättre på all fronter, vilket gör det enklare att stå emot dåliga beteenden.
 13. Elinor

  Goda kolhydrater

  Har själv varit och smakat lite på jordnötterna jag använder till att mata fåglarna i brist på bättre alternativ De är varken rostade eller nersölade med äcklig solrosolja och lite sega in konsistensen. Fåglarna får nyttigare nötter än oss människor liksom, hur dumt är inte det? Fast kanske inte supersmart att äta fågelmat egentligen, i och med att den inte troligtvis är testad för toxiner, mögel och sånt som kan göra en sjuk. Finns raw jordnötter på de flesta hälsokostbutiker i vart fall. Finns däremot sällan i vanliga matbutiker tyvärr.
 14. Elinor

  Ikaffe soya?

  Jag skulle inte dricka det där frivilligt. Krävs nästan en kemisk labbrapport för att klura ut all processer som ligger bakom drycken. Fast främst då i mitt fall för att den innehåller soja och en massa tillsatser som ger mig problem med magen nästan direkt, som fruktos och karragenan. Men viss skillnad på att undvika något baserat på en princip typ "det är processat" eller(som i mitt fall) undvika någon för att man vet att man kommer må dåligt. Om man tål soja och samtliga tillsatser, så kan man säkert ta en skvätt sojadryck i kaffet då och då utan problem. Jag tror ju knappast hela ens metabolism och LCHF diet står och faller med det. Det viktiga är ändå att man är medveten, tycker jag. Alpro Sojadryck är ett halvfabrikat och junkfood och inte någon grön hälsodryck! Icke fermenterad soja i stora mängder kan ha negativa effekter på hälsan. Sen får man välja själv hur mycket sojadryck som är okej att konsumera.
 15. Elinor

  LCHF och räkna kalorier

  Jag hade också problem med hetsätande eller överätande på kolhydratrik kost. Skulle knappast säga att jag uppfyllde kriterier för en medicinsk diagnos dock. Snarare att jag hade störda matvanor. Åt minst 3+ bamseportioner pasta till middag, tills jag mådde illa. Gick alltid upp mitt i natten och tryckte i mig smörgåsar och stora skålar pasta. Vet inte hur många gånger jag vaknade med en halväten smörgås på kudden. Sen svalt jag resten av dagen för att kompensera alla kolhydratsbomber och gick runt och frös och mådde dåligt. Även om jag inte behövde räkna kalorier på LCHF, så var jag tvungen att hålla koll på portionsstorlekarna och vad jag åt i början. Fick lära om vad som var lagom. Numera har jag däremot inga problem med överätande eller störda matvanor överhuvudtaget. Det existerar inte. Men just i början av LCHF är det lätt hänt att de här beteendet med att överäta/hetsäta eller belöningsäta sitter i. Det är inlärt och inpräntat i hjärnan och har inte med hunger att göra. Samtidigt finns även en gräns inom LCHF rent närings- eller energimässigt. Man kan inte äta precis hur mycket som helst, om man vill gå ner i vikt och må bra. Så i vissa fall kan det nog vara hjälpsamt att ha en app eller föra matdagbok t.ex bara för att få en överblick över hur mycket man faktiskt äter. Om det är för lite eller för mycket. Inte bara rent kalorimässigt utan också mängden fett, protein och kolhydrater per dygn. Sen när det blivit stabilt och man äter lagom av sig själv, så kan man ju lägga ner det där.