Elinor

Medlem
  • Innehållsantal

    257
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar vunna

    3

Allt postat av Elinor

  1. Jag går ofta upp ca +1.5 kilo om jag tränat på ett sätt jag inte är van vid eller bara för hårt. Det kommer varken från mer fett eller muskler, utan från svullnad och vätska i musklerna. Sen efter någon dag så väger jag som vanligt igen. Träning ger också ökat blodflöde vilket kan påverka vikten. Så din viktökning kan mycket väl vara svullnad. Men att köra alltför tuff konditionsträning är inte helt världsbäst om man vill gå ner i vikt dock. Kroppen blir stressad och vrålhungrig. Tycker det är bättre med kombinationen lugnare jogging eller promenad när man är fastande(t.ex på morgonen) för att fettbränna och sen styrketräning när man inte är fastande.
  2. Om du går ca 20000-30000 steg per dag, så kanske du behöver äta lite mer än vad du gör just nu? Blir du hungrig på riktigt mellan huvudmålen, så äter du för lite. Att vikten står still, betyder inte nödvändigtvis att man bör äta mindre. Man kan till och med ha ohälsosam energibrist utan att det syns på vågen! Att din kropp vägrar släppa sista 3 kilona övervikt kan beror på en massa andra grejer. Men ja, vill du äta mer fett så du står dig, så hyvla smör på maten. Även de mest kräsna brukar gilla smör. Ös kallpressad olivolja på grönsakerna och i grytor. Kör med kokosfett eller smör i kaffe/te. Använd det nyttiga animaliska fettet som blir i pannan från köttet, som bas för en god sås. Sen kanske du skulle må bra av att äta mindre enformigt? Jag har i alla fall svårt att känna mig tillfreds och nöjd om jag käkar samma rätter och råvaror hela tiden. Om det beror på att min kropp inte får optimal variation av näringsämnen/spårämnen eller om det bara är en mental grej, har jag ingen aning om. Men när jag inte är tillfreds så blir jag mer benägen att vilja småäta och börjar instinktivt glo och rycka i kylskåpet hela tiden. Därför jag roterar fet fisk, fågel, mejerier, kött, ägg, nötter och grönsaker i olika färger, smaker och konsistenser. Men sån är jag, vissa kan uppenbarligen käka samma sak varje dag utan problem.
  3. Elinor

    Twitch?

    Känns bara så märkligt att ha det namnet. Twitch är världens största streamingtjänst för gaming, e-sport och underhållning. Det är nästan lika känt som Youtube bland kidsen. Att ha samma bolagsnamn kan väl inte vara tillåtet? Men möjligen har de lyckas kringgå det där genom att kalla sig "Twitch health capital". Eller så är riktiga Twitch inte medvetna om att ett svenskt sketet friskvårdsföretag heter samma sak på nätet? Hur som helst så verkar deras hälsoprogram främst handla om att få folk att röra på sig, motarbeta stress och ryggont osv. Det är ju bra i alla fall. Att de intervjuar Jacob Gudiol har nog att göra med att han är B-kändis inom området, gett ut diverse böcker, har en podd med många följare och så vidare. Men uppenbarligen har de också samma synsätt och filosofi vad gäller kost&hälsa, det vill säga traditionellt och fyrkantigt. Jacob Gudiol är inte den enda bloggaren de använder sig av som är anti-lågkolhydratkost, när man kollar runt.
  4. Oroa dig inte över att vågen visar lite uppåt! Man går inte upp +1.5 kilo fett på en vecka bara sådär. Krävs att man ätit stora mängder junk, typ fredagsmys varje dag, för att det ska vara möjligt rent fysiologiskt. Det räcker inte på långa vägar, att överäta lite för mycket vanlig mat under en vecka. Det ger inte en sån dramatiskt viktökning. Så håller med föregående, din viktökning kommer garanterat från mer vätska i kroppen. Mest troligt att det beror på menscykeln och hormonellt. Jag går alltid upp 1.5 kilo innan mens och har man inte koll på dagarna så får man PANIK om man ställer sig på vågen. Men finns andra grejer som gör att man samlar vatten också t.ex träning, fuskat med kolhydrater, värme eller att man druckit alkohol dagen innan. Om du trivs med att räkna kalorier, så kan du självklart fortsätta med det. Enda kruxet är att det kan bli missvisande. Du kan äta mer kalorier på LCHF jämfört med normalkost, utan att gå upp i vikt. Delvis för att kroppen metaboliserar och hanterar livsmedel på olika sätt. En måltid med snabba kolhydrater som pasta är mer troligt att hamna runt magen än näringspackad LCHF mat. Men också för att ämnesomsättningen blir mer effektiv när den inte störs av konstanta insulintoppar. Men jag har själv räknat kalorier av ren nyfikenhet. När jag "bantade" på fettsnål kost för ca 5 år sen, var jag tvungen att ligga på ca 1600 kalorier per dag för att det skulle hända något. Då var man hungrig vill jag minnas. På LCHF gick jag däremot ner i vikt när jag åt ca 2000 kalorier per dag. Så lagom kalorimängd för att uppnå viktminskning, skiljer sig en hel del beroende på vad man äter. Det vill säga använder du fettsnål kost som underlag när du sätter din dagliga kalorigräns på LCHF, blir det fel.
  5. Fast vete katten om jag vill dra en parallell mellan veganism och indiska militanta hindunationalister, som lynchar folk på öppen gata för att de äter nötkött. Veganer slår i alla fall inte ihjäl folk, för att de handlat nötfärs. Konflikter i Indien handlar om nationalism, polarisering och religion. Det är riktat mot landets muslimska befolkning, men även kristna och andra minoriteter är utsatta för hatbrott. Indiens styrande parti, nationalistiska BJP, eldar på konflikten och försöker även få igen ett nationellt förbud mot nötkött. Detta ger ko-lynchningar och hatbrott än mer legitimitet. Stämmer dock att många traditionella religiösa och politiska ledare i Indien förespråkar vegetariskt kost, men det efterföljs inte. Köttkonsumtionen ökar i Indien. De flesta indier är inte vegetarianer/veganer och äter gärna lamm och kyckling. Vegetarianer i Indien äter även mejerier generellt. Vi har garanterat mer renodlade veganer i Sverige procentuellt sett. Våra svenska ledare förespråkar också mer vegetariskt/vegansk förövrigt och försöker till och med få igenom det via motioner i riksdagen gudförbjude, så vi sitter alla lite i samma båt där 😰 Sen är det naturligtvis som i alla länder med extrem fattigdom, ojämlikhet och stora klassklyftor att främst barn och kvinnor får näringsbrist och mineralbrist i Indien med följder som anemi, benskörhet med mera, för att de inte har råd med kött samt okunskap. Varför är det alltid de nyttigaste och mest näringsrika livsmedlen som är tabu eller förbjuds av religiösa, kulturella och politiska skäl, kan man fråga sig? Det är bara så kontraproduktivt att vad gäller folkhälsan. Vore smartare att förbjuda vitt mjöl, tillsatt socker eller regelrätta gifter som glukos-fruktos sirap som dramatiskt förkortar vår livslängd.
  6. Apropå dåligt pålästa läkare, så har jag en äldre bekant som är mycket dålig med leversjukdom, muskelförlust med mera, där läkaren "glömde" sätta ut statinerna. En livsfarlig kombination. Kan inte förstå hur man gör ett sånt misstag? Är de så sömnigt rutinmässiga i sin överförskrivning, att de inte ens dubbelkollar Fass längre? Hade hon inte snubblade över informationen själv på nätet, så hade hon fortfarande belastat levern med statiner 🙄 Så bevisligen kan man inte alltid lita på läkarens ordinationer. Ibland är det helt korrekt och hjälpsamt såklart, men i andra fall kan det vara åt helskotta fel p.g.a slarv eller okunskap. Att som patient tugga i sig allt utan att ifrågasätta och göra egen research, kan ha katastrofala följder tyvärr. Angående Trombyl så beror det väl till viss del på om ens mage klarar det? Jag får magknip av till och med vanlig magnecyl. Men mängden acetylsalicylsyra i Trombyl är kanske i en lägre dos?
  7. Tycker du ska prata med din läkare och stå på dig. Så trött som du beskriver att du är, det blir man inte för att mineral- eller vitaminvärden inte är optimala. Eller för att man äter för mycket eller för lite av någon makronutrient. Du skriver att du vill sova, trög samt att talet till och med påverkas, då tycker jag du ska kolla att det inte är medicinskt. Jag hade själv brister ibland när jag var ung(och extremt slarvig med maten) som bland annat järn, D-vit för att nämna några och det yttrar sig inte på det sättet att man blir helt energilös och bara vill gå och lägga sig. Sköldkörtelsjukdom som inte är medicinerat perfekt på millimetern gör en däremot överväldigande trött på det sättet du beskriver, så kolla upp. Är heller inte alla som blir helt bra på levaxin, även om värden är inom referens. Många med underfunktion i sköldkörteln uppger att de blir bättre om de kompletterar med naturligt svinsköldkörtelhormon, men vården är såklart inte intresserade av att skriva ut den medicinen eftersom den är dyr. I Sverige krävs speciell licens. Är en i raden av många många sjukdomar, där svenskar tvingas självmedicinera och köpa illegalt på nätet, för att vården bara erbjuder det billigaste syntetiska preparatet. En annan grej som gör en så trött som du beskriver på sikt är dålig sömnkvalitet. Ibland kan man få för lite djupsömn av olika skäl, utan att man är medveten.
  8. Elinor

    Mat och träning

    Det där är bara så dumt. Finns inga seriösa studier som styrker påståendet att man får ökad metabolism/förbränning rent biokemiskt av att äta stup i kvarten. Ändå predikas detta som om det vore en sanning av många som jobbar med kost&hälsa. Det bottnar väl i att vissa individer som äter väldigt mycket kolhydrater, tenderar att tappa kontrollen och överäta om det går för många timmar mellan målen? Men det är en helt annat grej och knappast något som gäller alla. Skulle nog säga att det i många fall har motsatt effekt, att man går upp i vikt om man trycker i sig en massa mellanmål. Är också dåligt för tandhälsan att äta så ofta, samt att mage-tarm aldrig får vila. De enda som behöver äta 5+ ggr per dag eller mer är folk som idrottar på elitnivå och är igång hela tiden. Gäller också patienter som av diverse allvarliga medicinska skäl måste få i sig näring med jämna mellanrum. Men då är situationen den motsatta, d.v.s de försöker gå upp i vikt och vill undvika avmagring, kakexi, organsvikt osv. Att folk som vill gå ner i vikt, uppmuntras använda samma metoder som en sjuk/undernärd eller käka som en elitidrottare, är minst sagt irrationellt.
  9. Kyckling- eller kalkonbröst är det som mest påminner om tonfisk på burk, vad gäller mängden protein, fett samt konsistensen. Det vill säga är packat med protein men nästan inget fett. Förutsatt då att man inte jämför med tonfisk i olja. Men det brukar inte vara kompatibelt med LCHF, eftersom det alltid är solrosolja i tonfiskkonserverna. Finns ju massor med olika protein du kan ersätta fisken med, behöver inte vara exakt på pricken vad gäller näringsvärde. Är det magrare än t.ex lax, så använd en extra klick smör eller annat fett. Förutom fläsk, nöt och lamm i alla dess former så finns det ofta viltkött i frysdisken eller renskav. Eller varför inte lever? Ett annan livsmedel man ofta glömmer är anka, som är fetare och mer näringsrikt än t.ex kyckling/kalkon. Sen finns vegetariska alternativ som ägg, halloumi, keso med mera. Du kan inte ersätta med kidneybönor dock. För att få i dig motsvarande mängd protein och mättnad från baljväxter så måste man äta väldigt stora mängder och då rusar kolhydraterna iväg. Självklart kan du äta lite bönor ibland om du gillar det och mår bra av det osv, men servera det som ett tillbehör och inte måltidens huvudsakliga proteinkälla.
  10. Jag tror inte du behöver oroa dig att äta för mycket fett rent energimässigt. Problemet är det motsatta i 99 fall av 100. Folk som börjar med LCHF vågar inte ta ut svängarna och äter alldeles för lite fett. Så fördelning är alltså mest viktig. Mängden du äter per dygn, hur ofta eller portionsstorlekarna spelar dock stor roll, främst för att man överskrider mängden kolhydrater, protein(icke animaliskt) med mera om man äter för mycket och främst via grejer som mejerier, nötter, halvfabrikat(om man äter det), vissa frukter&grönsaker osv. Sen kan man såklart gå upp i vikt på bara fett också, om man verkligen försöker aktivt att äta en stor mängd kcal. Men är inget som bara sker av sig självt, som med kolhydrater. Jag fick verkligen kämpa att "överäta" när jag ville gå upp några kilon på LCHF för träningens skull t.ex. Delvis för att kroppen metaboliserar naturliga fetter annorlunda än t.ex processade kolhydrater. Men också för att man blir extremt mätt på fett.
  11. Det här med att rotera kolhydrater är främst en grej inom hälsa&fitness och idrott och inte så mycket LCHF! Går ut på att få fördelarna av kolhydrater(raketbränsle, lättare att prestera, unna sig tomma kalorier) utan att behöva dras med det negativa som ökning av kroppsfett, svullnad och mindre rippad. Om man tar kolhydraterna i samband med tung träning, går en stor del av näringen rätt ut till musklerna. Men om man redan kör strikt/keto och målet är viktminskning, så ser jag ingen jättefördel i att köra carb cycling. Det är snarare en förbättring om du normalt äter traditionell kolhydratkost och sedan lägger in strikta protein/fett dagar när du vilar. Det är också något som förutsätter att man tränar tungt och hårt, för som glad amatör så påverkas ens fettbränning negativt av carb cycling. Så mycket tveksam om din viktminskning kommer kicka igång igen för att du käkar 125-200 gram kolhydrater x ggr i veckan. Vill man "starta om" systemet så är fasta mer effektivt än att göra en massa förändringar i makronutrienterna. Finns så många potentiella förklaringar till varför du slutat gå ner i vikt. Är omöjligt att säga exakt. Tror det bästa är att testa dig fram inom ramen för lågkolhydratkost. Du kan mycket väl testa lite mer kolhydrater d.v.s måttlig/liberal LCHF, bara för att se vad som händer. Du kan testa att dra ner på mejerier, vilket ofta är boven när vikten står still. Testa lite mindre portioner eller att äta mer sällan och se om det går utan att du påverkas negativt? Diet Doctors recept är inte individanpassade rent mängdmässigt så att säga. Eller kanske det är ngt livsmedel din kropp inte riktigt harmoniserar med, som gör dig mer sugen, svullen osv? Sen bör man komma ihåg att man ofta går upp i vikt av att träna, från muskeltillväxt samt att kroppen samlar vätska. Jag kan gå upp 1.5 kg i vikt över natten om jag kört större muskelgrupper och det kan sitta i ett tag. Så stirra dig inte blind på vågen, utan använd spegel, måttband, se hur kläder sitter osv.
  12. Du går knappast upp i vikt vad gäller kroppsfett för att du syndat med lite bröd. Snarare visar vågen på plus för att man blir vätskesvullen av kolhydrater. Så känn absolut inte att allt är kört och måste börja om osv, bara för att du ätit något dumt. Det främsta problemet brukar snarare vara att snedsteg det leder till ökat sug, vilket är distraherande och kan leda till fler dåliga val. Sen måste du absolut börja stå på dig och sluta äta grejer för att vara till lags och glädja andra. Ibland får man helt helt samla mod och ta konflikten. De lilla tillfredsställelse värden känner av att se dig äta hans eller hennes kaka, är förövrigt inte jämförbar med hur negativt det påverkar din personliga utveckling och viktminskning. Men visst är det svårt. Vissa personer är faktiskt inte riktigt kloka i huvudet, som bekant. Har sett till och med allergiker/intoleranta eller folk med specifik kost pga sjukdom bli ifrågasatta och får dumma kommentar osv när de inte äter något som serveras. Alla måste äta av allt, annars blir det "dålig stämning" och känslor såras med mera. Tydligen är detta viktigare än gästernas hälsa 🙄
  13. Jag tror inte din viktnedgång stannat av överhuvudtaget, bara att du har lite orimliga förväntningar att det ska synas från dag till dag. Tänk mer långsiktigt. Vad du kan förvänta dig är kanske minus 2-5 kg viktnedgång per månad. Att gå ner snabbare i vikt tror jag inte är optimalt. Finns risk att du får brister, stressar systemet eller får junkfood-återfall om du försöker rasa i vikt. De här 4 kilona du gått ner på en vecka består till viss del av vätskevikt. Att gå ner så många kilo rent kroppsfett på en vecka är inte möjligt för en normal(rund) person. Kolhydrater som påverkar insulinnivåer binder upp flera kilo vätska och gör en plufsig. När du slutar med kolistar och får längre insulinnivåer så blir du av med det. Varför t.ex idrottare bara käkar grejer som kyckling dagarna innan de ska väga in sig inför en viktklass, för att manipulera vikten genom att dumpa onödig vätska. Men såklart har du blivit av med något kilo kroppsfett också och är på rätt spår! Vill du maxa fettbränningen så får du lägga in fasta eller radikalt minimera ditt ätfönster och köra fysisk aktivitet på tom mage. Snabbaste sättet in i ketos är den brutala kombinationen strikt vattenfasta och tung träning. Då töms glukosnivåerna kvickt och kroppen tvingas använda fettreserver. När du sen börjar äta igen så kommer kroppen drivas på fett naturligt. Men långt ifrån alla som pallar detta. Avgör själv vad du klarar av. Smidigast är väl att t.ex bara skippa frukosten och sen löpa, cykla, promenera raskt innan eller till jobbet. Det stimulerar maskineriet att använda kroppens fettreserver på ett mer mjukt sätt, utan att din vardag blir så påverkad. Annars tycker du ska köra som du redan gör några veckor till och sen utvärdera. Om du fortfarande väger 98 kilo, gå igenom kosten igen och se vad som behöver justeras. Ibland äter man för ofta eller för stora portioner av gammal vana och därför det står stilla. Ibland äter man mer kolisar än vad man tror. Boven kan vara allt från mejerier till sockerarter i diverse halvfabrikat man inte riktigt tänker på.
  14. Även om jag gillar idén, så är jag tveksam om intresse finns. Veganism och LCHF går inte att kombinera. Vegetarianism är heller inte optimalt kompatibelt med LCHF och absolut inte om du kör strikt. Blir inte helt bra med den mängden mejerier och väldigt ensidigt. Hur många vegetarianer använder ens detta forum? Vid sidan av det så betvivlar jag att icke-köttätare känner sig så värst välkommen här, av diverse skäl. Väldigt hård ton överlag när man diskuterar den "gröna trenden" eller veganism på samhällsnivå. Det känner man naturligtvis av som icke köttätare när man besöker denna sajt. Du blir också ifrågasatt och måste argumentera kring ditt val att inte äta kött, om du kommer hit som veggo-medlem. Vilket är förståeligt, eftersom konsensus inom LCHF är att kött är mycket näringsrik och viktig artegen föda. Många som upplever att du gör dig själv en otjänst om du väljer bort. Men söker man sig hit för att gå ner i vikt och få koll på värden, så vill man nog inte sitta och diskutera kött utifrån miljö, medicinska och etiska perspektiv. I det läget, när man sårbar, med skuld och skam över sin kropp, vikt osv, så vill man mest bli peppad och få stöd. Men vem vet, kanske en undergrupp för vegetariskt LCHF där det är förbjudet att prata "politik", kan locka skribenter? Om inte annat så är det många LCHF'are som har familjemedlemmar som väljer bort kött. Då kan det vara bra med en undergrupp där man diskuterar vegetarisk LCHF och hur man får till det på ett bra sätt.
  15. Självklart! Att kartlägga gemensamma nämnare hos folk med frisk tarmflora är något som gagnar alla, inklusive de med autism eller andra diagnoser. Jag pratar utifrån det här specifika studien. För att få evidensbaserat statistiskt underlag så krävs mer än att studera och jämföra ett fåtal friska vuxna donatorer med 18 autistiska barn. Jag är tveksam om ett så litet underlag, där man jämför individer med så olika förutsättningar, sjukdomshistoria osv skulle ge så mycket. Studiens syfte var heller inte kartlägga friska tarmfloror, studera bajsdonatorer osv och inget de hade täckning för, utan enbart se specifikt hur barn med autism svarade på fekal transplantation och sedermera följa upp. Krävs omfattande insamling av materiel för att kunna dra slutsatser. Inte ens den största tarmflorestudien hittills(ca 11.000 medverkande) verkar ha gett mer än generella indikationer, som att folk som åt en stor variation av växter hade rikare tarmflora än folk som bara åt ett fåtal. Men beror naturligtvis också på vilka frågor som ställs. Tror inte folk i studier generellt får fylla i om de ätit harlortar, sköljt grönsakerna eller om bakteriedödande medel i hemmet. En sådan studie på stor nivå vore högst intressant, håller med. Där man går igenom allt från födsel till vuxen ålder och tittar på faktorer som kan ha inverkan på tarmfloran. Tveksamt vem som skulle betala för kalaset dock. Läkemedelsbolag är nog mer intresserade av att tjäna pengar på levande tarmbakterier i pillerform och utveckla den biten, inte att kartlägga vanor som håller folk friska.
  16. Donatorerna har ju inte den diagnosen, så kanske vanskligt att försöka finna svar hos kärnfriska normisar? Vi har inte samma förutsättningar. Det kan vara funktionella störningar på cellnivå, kromosomavvikelser osv som försvårar upprätthållandet av en rik tarmflora, utrensning av gifter, inflammationshöjande vid t.ex autism och andra diagnoser. Många med autism har även dubbeldiagnoser som t.ex utvecklingsstörning, psykiskt ohälsa med mera, som också kopplas till nedsatt tarmflora. Vore kanske mer intressant att studera individer med autism som har en frisk mage och rik tarmflora och se vilka faktorer som spelat in där? Men kan hålla med att det är märkligt att man inte nämner kosten alls. Får väl hoppas att personerna bakom studien gick igenom kosten med familjerna vars barn deltog? Är ju precis som du säger, att fekal transplantation inte står sig i längden, om man fortsätter mata dåliga bakterier. Vad jag vet om donatorer allmänt är att man letar efter individer som är friska med stor mångfald vad gäller bakteriearter. Vid sidan av det så tittar man också på markörer, som att det ska finnas gott om specifika goda arter som tros leva i en frisk tarm. Men blir ju spekulativt, eftersom vi inte vet exakt hur en normal tarmflora ska se ut. Man testar också för en rad sjukdomar och diagnoser. Får inte finnas spår av elaka grejer som magsjukebakterier eller virus. Har man en diagnos som kan påverka tarmen, finns massor, så sållas man bort. Får inte vara överviktig, inte bruka nikotin eller konsumera för mycket alkohol. Säkerligen sållas man också bort om man tar vissa läkemedel. Det är en strikt urvalsprocess där få håller måttet, så är svårt att hitta donatorer, samt att gemene man inte är så intresserad av att bajsa i en skål av altruistiska skäl. Men förstår att de måste vara noggranna, eftersom överförandet av fel bakterier kan ha oönskade konsekvenser som sjukdom, övervikt med mera.
  17. Ja herregud vilket pajas! Tydligen ska man träna så man kan hetsäta sötsaker? Är inte bara ett dåligt råd rent hälso- och viktmässigt, utan också något som upprätthåller och till och med stimulerar ätstörning. Sen att göra helkroppsövningar på stan är sjukt irriterande för omgivningen, som kanske behöver sitta på den där bänken i busskuren, eller ta sig förbi när han klänger som en galen apa i rulltrappan. Men håller med i det du säger, att det inte riktigt räcker att bara köra LCHF för optimal hälsa, utan kroppen behöver röra på sig också. Gärna på ett naturligt sätt utomhus, t.ex i skog och mark där du även får viss balansträning, istället för att knata ensidigt på ett löpband. Sen är det dock vissa, främst kvinnor som säger sig bli deppiga om de inte får några kolhydrater alls. Klassikern är väl att äta en kall potatis som ska boosta serotonin med mera? Men eftersom jag inte kör strikt själv, utan mer liberalt så har jag aldrig drabbats av LCHF-depp eller behövt förhålla mig till det där, så ingen aning om det hjälper?
  18. Vettekatten om jag köper det rätt av. Har ju käkat grönsaker med inulin och mängder kallpressad ekologiskt extra virgin olivolja på salladen dagligen i 15 års tid. Äter fisk 4-6 ggr i veckan. Har absolut inte märkt att det skulle vara magiskt för tarmfloran eller ge kännbara hälsovinster. Tror i mångt och mycket att såna har "easy fix" grejer, lite förutsätter en person/patient som gör dåliga val. Äter man mestadels solrosolja, transfett och margarin osv och livsmedel som är extremt inflammationshöjande, så upplever man nog fysiska och psykologiska vinster av att byta mot olivolja av hög kvalitet, omega 3 osv. Men gör man redan okej val vad gäller fetter(som t.ex LCHF, Paleo medmera), så ska man nog inte ha alltför höga förväntningar att det kommer hända en massa fantastiska grejer för att man köper en dyr olivolja. Sen det här att den enda olivoljan som fungerar enligt honom är något specialmärke från Kalifornien...suck. Sånt där tar jag med en stor nypa salt. En småskalig ekologisk produktion från olivoljans hemland är nog precis lika bra om än bättre!
  19. Alkoholinducerade leversjukdomar är så mycket farligare än fettlever orsakat av kost, metabola syndromet osv(som är långsamt fortskridande). Fettlever orsakat av alkohol är förstadiet till akut dödliga leversjukdomar som skrumplever, levercancer med mera. Så nej, kan inte tänka mig att någon suttit och jämfört leverpåverkan av alkohol kontra fruktos/sockerarter. Är som att jämföra äpplen och päron. Men verkar stämma att olika varianter av "high fructose syrup" och annan koncentrerad processad fruktos-sötning som finns i drycker, godis, de flesta halvfabrikaten med mera verkar vara det i livsmedel som främst driver på utvecklingen av fettlever. Men är fortfarande inte jämförbart med alkohol, eftersom leverpåverkan där är ett förstadium till totalt haveri samt att alkoholmissbruk även leder till annat elände med dödlig utgång. Medan fettlever kopplat till kost och övervikt är något du kan leva med rätt länge och även reversera, om du t.ex blir sockerfri, börjar med LCHF och går ner i vikt.
  20. Det är viss skillnad på generell LCHF och individanpassad LCHF. Allmän LCHF funkar inte för alla, d.v.s du kan ibland behöva justera utifrån den egna kroppen för att det ska funka. När folk verkligen totalmisslyckas med lågkolhydratkost, så beror det ofta på att det saknas individuell anpassning. Kanske äter man för ofta? Kanske äter man fortfarande alldeles mycket av gammal vana? Kanske är det flera livsmedel man borde plocka bort, som påverkar en negativt metabolt, hormonellt, inflammatorisk osv eller bara får en att överäta&småäta? Kanske äter du för lite av något? Ibland kan man behöva experimentera en del vad gäller upplägget och inte bara följa färdiga recept frukost, lunch och middag. Sen det här att gå ner 2 kilo fett och främst som kvinna är ju vanskligt. Du kan inte lita på vågen. Jag kan gå upp 1-2 kilo vätska över natten, kopplat till grejer som ägglossning, pms, träning av större muskelgrupper, ätit något som gjort mig plufsig eller kass digitalvåg som visar olika beroende på underlag. Är bättre att använda måttband, kolla spegeln eller hur kläderna sitter, när det rör sig om mindre viktminskning. Eller så får du väga dig exakt samma period och tid varje månad och jämföra utifrån det. Men att kolla vikten från dag till dag eller vecka säger absolut ingenting.
  21. Elinor

    Lågt blodtryck

    Har också lågt blodtryck, men brukar ändå vara precis på gränsen till normalvärde när träffar läkare. De säger att det "ser lågt och fint ut". Jag tycker inte det är lika fint att få yrsel och nästan svimma ibland när jag reser mig upp för fort med mera. Men ja, dipparna kommer och går utan att man vet varför. Har blivit mycket bättre sen jag började träna för några år sen. Upplever det inte längre som ett direkt problem. Har dock blivit värre på morgonen specifikt sen jag slutade snusa för en tid sen. När jag reser mig från frukostbordet så snurrar det till som en karusell. Nikotin är verkligen kanon mot lågt blodtryck! Men nervgift känns inte som okej självmedicinering långsiktigt, så får helt enkelt klara mig utan det stödhjulet. Angående läkare och lågt blodtryck, så besökte jag en privat "häxdoktor" för ca 10 år sen som skrev ut levaxin till mig. Detta trots att jag inte hade underfunktion i sköldkörteln rent medicinskt. Snarare beskrev hon att det var något hon gjorde rutinmässigt till unga kvinnor med lågt blodtryck som var frusna, lätt fick yrsel och svindel med mera. Levaxinet skulle "normalisera". Jag blev så dålig av tabletterna. Fick hjärtklappning, ångest och var spyfärdig dygnet runt osv, så la ner det där illa kvickt. Tveksamt om medfödd lågt blodtryck som är funktionellt och ej kopplat till sjukdom, är något som ska medicineras.
  22. Att leva på ketobollar, nötter, proteinbars och sötningsmedel är liksom inte bra för någon med magproblem, oavsett vilket typ av IBS eller funktionella mag-tarmsjukdomar det rör sig om. Jag får själv magknip av sötningsmedel. Vitlök, lök och bönor är de flesta med IBS också känsliga emot. Sötningsmedel är aptitstimulerande så säkert därför du är hungrig. Kan också vara för att du uppenbarligen inte äter god och läcker mat som tillfredsställer kroppen och hjärnan. Får man aldrig den nöjdheten via maten, så fortsätter hjärnans skicka ut söka-mat signaler. Tycker du ska sluta med sötade ketobollar, är liksom ingen huvudrätt. Satsa på 2-3 rejäla mål varm lagad mat istället. Fattar att det är en kamp att laga mat när man har utmattningsdepression, men försök så gott det går att prioritera att äta gott och varierat. Omöjligt att säga vad magproblemen beror på. Vid IBS kan man lida av allt från bakteriell utarmning, bakteriell överväxt(SIBO), elak bakterie, låggradig inflammation, annan sjukdom som driver på, motorik dysfunktion, intolerans mot livsmedel för att nämna några, eller så lider man av allting på samma gång om man har riktig otur. Men att ligga inomhus i sängen och vara deppig och oroa sig för framtiden ovs gör ju tillståndet ännu värre tyvärr. Men svårt att finna energi och pepp att göra annat i ditt läge, det förstår jag.
  23. Medellivslängden pekar uppåt för alla grupper utom lågutbildade kvinnor, så antar att det är så man definierar att vi blir "friskare"? Men livslängd och hälsa är olika saker. Att förebygga dödsfall eller hålla liv i sjuka några år extra via tung medicinering eller operation, innebär ju inte att mänskligheten blir friskare, bara att folk dör senare. Reinfeldt kan ju pusha för hög pensionsålder han, eftersom gubben själv bara suttit på kontor och inte haft ett arbete med tunga lyft som tär och sliter sönder kroppen. Sen undrar man ju realistiskt, vilket företag som skulle anställa en 70-åring, när det finns yngre och piggare att välja bland? Det här att alla minsann ska jobba, även de som släpar sig fram med rullator, andningsmask, färdtjänst och personlig assistent, blir bara mer och mer som en parodi faktiskt.
  24. Sötningsmedel är toxiska och förändrar tarmfloran. De går inte att bryta ner och hamnar oskadda i tarmen där de påverkar bakterieuppsättning och skapar oreda. Hur mycket är dock individuellt, för vissa kan uppenbarligen ta sig dos aspartam utan några som helst problem. Kanske hamnar det mesta i toan hos dessa personer? Medan andra skulle må betydligt bättre om de skippade helt. Sockeralkoholer är ett billigt laxermedel, så det undviker jag helst. Stevia känns okej, men sällan tillverkaren enbart använder det i produkten. Snarare en kombination av socker, fruktos, andra sötningsmedel och sen en pyttenypa steviaglykosider på det, bara för att få kalla det "steviasötad". Sen är de flesta studier gjorda på fastande individer, om vi ser på homeostatiska mekanismer som blodsocker, insulin osv hur det påverkas av artificiell sötning. Medan man normalt konsumerar light drycker tillsammans med måltid, snacks med mera och där är forskningen långt ifrån heltäckande. Vet inte säkert om och hur artificiell sötning påverkar hur vi metaboliserar själva maten eller påverkar hunger och aptit. I djurstudier ser man däremot att möss som får sötningsmedel får större aptit. Det finns likheter i hur socker och sötningsmedel påverkas hjärnans belöningsområden, men också skillnader, vilket syns i MRI. Vid sötningsmedel får man aldrig tillfredsställelsen utan bara kicken från det söta och fortsätter leta föda. Sen är det såklart skillnad på djurstudier och människor, så kan ju ta det med en nypa salt. Men upplever själv att jag äter mer och sitter och plockar, om jag har light dryck till maten. Finns också skillnader genetiskt vad gäller sockerreceptorer. Vissa får den mest positiva upplevelsen av sötma och är nästintill programmerade att söka socker. Så vart man är på den skalan bör man också ta ställning till, när man "unnar sig" sötningsmedel.
  25. Elinor

    Bra sätt att fasta

    Phinney förespråkar också att man ska äta mycket protein, så kan ju förstå varför just han nojjar kring att tappa muskelmassa. Känns lite som han riktar sig till folk som är yngre och mer atletiska. Han säger mycket bra saker generellt, men vad gäller fasta specifikt så lider gubben av lite kunskapsresistens och konservatism haha. Han har liksom inte hängt med. Han har fel helt enkelt och överdriver som bara den, angående att tappa muskelmassa vid längre fastor. Fung arbetar ju själv med specifikt sjuka feta patienter och ser exakt hur de påverkas av fastor. Därför har han mer trovärdighet enligt mig. Medan Phinney snarare studerat fasta på pappret. Kan ju också fråga sig om det verkligen är så himla hemskt att tappa något gram muskelmassa, om vinster är att man förebygger cancer, åldrande och autoimmuna sjukdomar? Vad tycker ni? Sen finns det naturligtvis folk som inte bör fasta alls av medicinska eller psykologiska skäl.