Elinor

Medlem
  • Innehållsantal

    171
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar vunna

    2

Inlägg postade av Elinor


  1. Fast 20 BMI innebär ju inte nödvändigtvis undervikt. Är individuellt beroende hur mycket det andra väger som t.ex muskler och skelett. En person som är otränad och finlemmad, kan till och med ha lite osund bukfetma på 20 BMI, d.v.s skinny fat. Oftast rör det sig om person som inte äter normala portioner riktig mat men gillar godis. 

    Det mest idiotiska med Viktklubben är väl att de "lovar" att man kan nå ett visst mål, genom att använda en glorifierad kalori-app för 129 kr månaden. Om det gick att nå hälsosam hållbar vikt på det banala sättet, så skulle vi inte ha några problem med övervikt överhuvudtaget i Sverige.

    Tycker också det är problematiskt med medicinska professorer inom det allmänna som lägger om och blir entreprenörer och låtsas att det enbart handlar altruism från deras sida och inte vinstintresse. T.ex hur Stephan Rössner varit med och utformat Viktklubben, säger att det är det bästa han gjort och lånar ut sitt namn för att ge tyngd. Annat exempel är Stig Bengmark som hävdar ett den enda boten mot IBS är hans egna kosttillskott Synbiotics för ca 500kr /mån som man tydligen ska äta livet ut🙄

    Helt okej att man byter bana från läkare till företagare, som även Andreas Eenfeldt(Dietdoctor) gjort. Skillnaden är dock att han inte sitter på två stolar, det vill säga är tydlig med vad han representerar. I egenskap av läkare så förespråkar han LCHF generellt, inte specifikt den egna tjänsten.

    • Gilla 3

  2. Fast i princip alla som inte kör lågkolhydratkost själva är ju amatörexperter, så fort tillfälle ges. Krävs ingen medicinskt bakgrund för att veta bäst! Även om medicinskt bakgrund naturligtvis försvårar chansen att lära om och göra rätt.   

    T.ex min storebror "mansplainade" för mig häromveckan att jag lika gärna kunde unna mig chips istället för naturella nötter, för är bara kalorier in&ut som spelar roll och hur mycket jag förbränner via fysiskt aktivitet. Han vet bäst trots att han är tjock(bantar för 10:e gången med kalori-app), så tar liksom hans expertis vad gäller chips med en nypa salt 🤣

    Verkar som de flesta(även intelligenta individer) fortfarande är slavar under kalorihypotesen, mättat fett skräck samt hjärntvättade av livsmedelsverket att bröd med margarin på är nyttigt. Är omöjligt att få vissa tjurskallar att tänka om. Hur kan man ens tro att margarin är nyttigt förövrigt? Oavsett om man kör lågkolhydratkost eller inte, så borde man vara vaksam på grejer som härdat palmfett, transfetter och tillsatser, tycker jag. 

    • Gilla 4
    • Haha 1

  3. 5 timmar sedan, Pelle pendlare sade:

    Hej Katerina, tack för sakligt tips. Det blir faktiskt en hel del grädde och ost, ska se till och dra ner på detta (ost är min alternativa drog). Min träning består huvudsakligen av powerwalking så här års och cykling på sommaren, så det är inte särskilt muskelbyggande. Att man ska ha lite tålamod är nog klokt, bara att det blir frustrerande när jag inte tycker att jag gör ngt annorlunda mot tidigare. All grädde vi använder är laktosfri, har detta ngn betydelse? Är det bättre att förhålla sig till mer smör?

    Tänk på att all laktosfri grädde innehåller förtjockningsmedlet karragenan som retar mage- och tarmsystem. Vet ej om det har betydelse för vikten, men knappast bra att ösa på i mängder dagligen.

    Om du ska köpa laktosfritt så välj hellre t.ex fullfet crème fraiche, smetana eller fet yoghurt eftersom dessa görs utan karragenan. Eller kör på mejerier som är naturligt låga på laktos som smör eller feta ostar(helst på opastöriserad mjölk). Hemmagjord kefir på vanlig 40% grädde blir också laktosfri, eftersom bakterierna käkar upp mjölksockret.  

    Mejerier innehåller även en del kolhydrater+sockerarter, vilket kan påverkar vikt och resultat om det blir för mycket, så kanske bättre att bara ha som mindre tillbehör? 

    Ost innehåller inte så mycket kolhydrater men en del protein. Sägs att själva proteinet i mejerier är väldigt insulinfrisättande. Tyvärr är även jag smärtsamt ostberoende, så vill inte riktigt lyssna på negativa röster vad gäller ost. Jag bara sätter händerna för öronen och skriker lalalala😁

    • Gilla 3
    • Tack! 1

  4. Har faktiskt aldrig hört talas som någon som reagerar så på mjölkprotein som inte är allergisk rent medicinskt. Överkänslighet mot olika former av kasein brukar inte yttra sig i akuta diarréer, utan snarare mer diffusa magproblem som är konstanta, symptom som glåmighet, trötthet med mera. 

    Låter som att du är känslig mot laktos kopplat till strulig mage, för det ger exakt sådana springa på toan symptom. Även om man inte är genetiskt laktosintolerant och testat negativt, så kan man bli det när magen är i obalans, eftersom det är svårt att bryta ner. Men du vet ju bäst själv vad problemet är och vad som funkar!

    Angående FODMAP och LCHF så funkar det men inte helt okomplicerat, eftersom mycket av de grönsaker som är stapelvara t.ex lök, blomkål, vitkål med mera har hög FODMAP. Så tänk på det och ersatt recept med grönsaker som är mindre jobbiga typ salladslök istället för gul lök.

    Att äta mycket fett kan också få det att strula när man inte är van. Men det är individuellt, eftersom IBS är en slaskdiagnos för diverse magproblem som kan handla om helt olika grejer. Att lova att något minimerar magproblem är ungefär lika trovärdigt som att lova att ngt botar trötthet. Det vill säga, kan göra det och bli jättebra, men inte alltid beroende på sjukdomsbild. 

    Mitt råd är hursomhelst att vara lite försiktig i början och vänj magen successivt vid nya kosten. Börja liksom inte ALL-IN utan dra långsamt ner på kolhydrater och öka på fettet lite dag för dag tills du når rätt nivå. Främst för att undvika negativ reaktion som kan leda till att du slutar innan du gett det en chans. 

    • Gilla 2

  5. Kanske handlar det om energi- och näringsbrist? Jag har själv fått energibrist med otrevliga symptom p.g.a träning och att jag inte kompenserade tillräckligt via maten. Är lätt hänt, eftersom långt ifrån alla blir vrålhungriga av att träna och per automatik äter mer.

    Om du bara äter LCHF motsvarande enbart 1500 kalorier per dag och tränar flera dagar i veckan, så blir det lite väl snålt. Visserligen har du 18 kilo reserver att ta av, men kroppen behöver ju annat också för att funka optimalt. Förövrigt så brukar LCHF eller så kallad "riktig mat" inte direkt lägga sig runt magen, på samma sätt som en skål pasta eller processade livsmedel gör, så ät  lite mer! Jag lovar att du inte går upp i vikt. 

    Att äta lite och styrketräna samtidigt är inte speciellt effektivt hursomhelst. Vill man ha bra muskeltillväxt, så måste man äta ordentligt vilket innebär långsammare viktnedgång. Vilket inte är ett problem i sig(tycker jag), förutsatt att man inte är inte har farlig fetma och metabol sjukdom som är på gränsen till livshotande. Då bör man såklart prioritera strikt viktnedgång och satsa på träning som är fettbrännande. 

    • Gilla 2

  6. Kan hålla med att matberoende låter lite dumt, eftersom alla är beroende av att äta för att inte dö. Däremot reagerar jag en smula när LCHF förespråkare liksom menar att allt tvångsmässigt ätande handlar om sockerberoende. 

    Sockerberoende för mig är specifikt, att ha ett okontrollerbart sug efter sånt som smakar sött eller livsmedel rika på lättupptagliga&snabba kolhydrater. Medan ett matmissbruk där man överäter, småäter, känsloäter eller hetsäter kan vara generellt och vad som helst, förutsatt att det är insmickrande och gott inklusive grejer som inte smakar sött och är kolhydratsnåla. 

    Sen tror jag i och för sig att det allra flesta som inte kan kontrollera ätandet också har delvis ett sockerberoende. Skillnaden är att de inte kommer får bukt med hela problemet enbart via socker-detox eller verktyg för att stå emot sockersuget. Det här tvångsmässiga tugga-tugga begäret försvinner inte helt, även om man tar bort socker och kolhydratrika livsmedel från kosten. 

    Tror också tarmbakterier spelar in men kanske främst vid sockerberoende, med tanke på hur mycket värre suget blir om jag ger efter och göder rackarna haha. Sägs att en ny generation bakterier föds var 20:e minut, så kan tänka mig att sockertrollen i tarmen förökar sig explosionsartat, så fort de får favvo-maten. Man har också sett att möss får sämre tarmflora av stress samt att stressade personer har mer skadliga bakterier i sin avföring. Så att man får mer sötsug under jobbiga perioder, kanske också handlar om det?

    • Gilla 2

  7. Kvinnor fryser väl mer än män generellt, på grund av skillnader i muskelmassa och kroppsfett? Jag frös extremt mycket mer när jag 20 kg övervikt och 0 muskler. Fett sägs göra det svårare för värmen att nå ut till bland annat huden. Men finns säkert en hormonell förklaring också, t.ex kortisolutsöndring hos män kontra kvinnor, eftersom hjärnan använder diverse hormon för att reglera värmen i kroppen.   

    Jag fryser också som bara den om jag inte ätit på 14+ timmar, är nedkyld på ett sätt som sitter långt in i märgen. Är som att kroppens termostat har stängt ner, så att klä sig varm funkar inte. Att ta ett kokhett bad eller bastu och liksom värma upp sig utifrån med våld fungerar dock. Känner mig även svag, energilös och virrig om jag inte får mat och har svårt att klara vardagssysslor.

    Men kanske kan man vänja kroppen långsiktigt om man bara uthärdar? Jag är av åsikten att ju mer sällan man äter(förutsatt att man får i sig allt man behöver) desto bättre, i och med att fasta ger systemet en chans att städa ur och pyssla med annat än just matsmältning och produktion via levern. Om systemet alltid tvingas jobba med ett konstant matflöde, så tror jag risken att det blir fel på annat håll ökar rätt drastiskt 😨

    • Gilla 4

  8. Det finns ju även en praktisk fysiologisk aspekt av det hela. Desto mer och oftare man överäter desto mer tänjer man ut magsäcken i förhållande till sitt energibehov, så det tar längre tid att känna sig full. Gör man det aldrig, blir det mycket svårare att överäta eller ens förstå företeelsen, eftersom magsäcken alltid varit modell mindre och trängre.

    Detta är såklart en större faktor för kolhydratsätare, eftersom deras portionerna är större. Jag fick plats med hur mycket som helst i magen när jag käkade pasta, ris med mera vilket gjorde överätning väldigt okomplicerat. Nu har den uppenbarligen krympt till mer normalt på LCHF och det skulle göra fysiskt ont att äta de mängder jag brukade. Kolhydrater kräver inte heller så mycket bearbetning(tugga), utan går att slänga i sig, vilket gjorde det möjligt att överäta innan den stora mättnaden kickade in. 

    Mitt överätande numera är kopplat till dålig sömn, stress och menscykeln(hormonellt). Vilket är rätt vanligt, kan jag tänka mig. Det är faktorer som skapar sämre mående, ökar produktionen av hungerhormon samt gör att man vill ha "kickar"(småäta) för att balansera bristen på energi och må bättre för stunden. Just när man äter något gott så blir ju hjärnan på alerten igen och man flyr den obehagliga känslan i kroppen+knoppen.

    • Gilla 2

  9. Kan tyvärr inte ge exakt tips, eftersom jag bara kört crosstrainer på diverse gym. Tycker inte om alls, eftersom det inte gör så mycket för ens styrka. Föredrar roddmaskin. Men låter praktisk att ha en att stampa på t.ex framför TVn 😊

    Om du vill testa en crosstrainer gratis så kan jag tipsa om att gå till närmsta Itrim. Det är inte ett konventionellt gym med fitnessmänniskor, styrkelyftare, tunga vikter och komplicerade maskiner. Snarare viktminskning- och hälsocenter för folk i övre medelåldern och pensionärer(typ min gamla mamma går där) som vill bli av med tjockmagen. De har gratis provvecka utan krav på medlemskap. Räcker att bara be om det i kassan. Deras maskiner kräver ingen instruktion och är superlätta viktmässigt, bland annat då en crosstrainer. Bara att gå in och testa och se om det är ngt för dig, innan du lägger ut tiotusentals kronor. 

    Jag har själv haft värsta fobin för gym en gång i tiden, men kan garantera att den inte kommer triggas på Itrim haha. Känns snarare som att besöka en PRO tillställning än ett gym.  

    • Gilla 1

  10. 2 timmar sedan, Effie sade:

    Jag har personer på mitt jobb som kör med Nutrilett-och-semmel-dieten. (Nutrilett till lunch varje dag, och semlor/kakor/tårtor när det bjuds...gärna min bit också). Jag tror inte det håller i längden.

    Herregud, är ju helt obegripligt att gamla klassikern Nutrilett fortfarande existerar haha. Kommer ihåg alla kvinnor i min omgivning som höll på och skulle "nutriletta" på 90-talet när det var inne. Känner så igen det där beteendet att de nutrilettade på lunchen så de kunde unna sig kaka till fikat. Det gick åt pipsvängen varenda gång. Tänk att mänskligheten fortfarande inte lärt sig, efter hela 30 år av misslyckanden med Nutrilett. Jag är mållös 😮

    Sen att de beskriver produkterna som "supergoda", när det rör sig om en slemmig soppa! Bara det borde ju få gemene man att inse att det rör sig om fake news. 

    • Gilla 7

  11. Det låter helt bisarrt att personalen på en så stor service- och restaurangkedja, inte ens vet vad den egna maten innehållet 😨

    Troligen för att informationen inte ens finns på den svenska hemsidan, utan du måste själv ladda ner ett amerikansk pdf dokument om du vill ha koll på innehållet. Man förstår ganska snabbt varför då de troligen skäms över usel kvalité.

    Majonnäs och dressingar är gjord på sojabönsolja eller innehåller sojamjöl. Hittar ostpålägg som innehåller soja och färgämnen. Det konserverade köttet innehållet bara 20% kött. Kyckling, skaldjur och omelett innehåller också soja. Guacamolen innehåller visserligen avokado men oklart hur lite, då den drygats ut med vinäger och pepparpuré. Jordnötssmöret innehållet vetemjöl. Bland det värsta jag sett var gäller matfusk. Kan det bero på att företaget är amerikansk och krav på rena råvaror är lägre over there?

     

    • Gilla 1
    • Förvirrad 1
    • Ledsen 2

  12. Tyvärr nej, eftersom jag inte är medlem. Att jag inte är medlem beror på att nästan allt intressant(t.ex föreläsningar) är i videoformat. Jag vill ha artikelform! 

    Skulle i och för sig inte läsa krönikor och dylikt, även om jag var medlem. Eftersom jag redan är "frälst" så är jag mer intresserad av faktabaserade nyheter än personliga berättelser. Jag tror det är mer givande att läsa om främlingars erfarenheter om man precis börjat med LCHF och behöver inspiration och kick i baken.

    • Gilla 5

  13. 2 timmar sedan, Nisse sade:

    OMAD handlar inte om att "överäta" även om man äter lite mera i dagens enda måltid än ex en frukost. Men effekten så här på dag 35 med OMAD är sjukt bra på flera sätt. "Strikt" LCHF modell större & sen 23:1

    på detta = ett vinnande koncept. Av någon anledning ryggar många när jag för detta på tal för inte vill man ändra nått i sin sunkiga vardag men ett resultat vill man ha men inte göra jobbet. Sjuka landet Sverige 

    i ett nötskal. Undrar varför det inte förs på tal ännu mera i olika bloggar. Ingen kommer ihåg fegisar heter de.

    Kan tänka mig att det är en vinnande koncept! Men tänker att det också handlar om olika energibehov kopplat till ålder, träningsnivå samt metabola skillnader, att det också är därför folk ryggar och tycker det låter galet?

    Jag skulle bli underviktig och få energibrist med otrevliga symptom, om jag enbart åt en stor portion strikt LCHF per dag. Så det handlar inte om "fegis" utan om att jag inte vill dö av undernäring. Jag behöver nästan det tredubbla för att täcka allting min kropp kräver och behålla kroppsfett+muskler. Så individuellt skulle jag vara tvungen att äta mig spyfärdig, för att få i mig allt vid ett tillfälle. Det skulle inte gå alls. 

    Så är nog inte en modell som passar alla. Men spontant låter OMAD + strikt keto i kombination extremt effektivt om man vill bryta usla matvanor(kolhydrater, socker, småäta) samt förhindra att vikten rusar uppåt. Tror också det är bland det bästa om man redan är metabolt sjuk och knappt kan titta på mat utan att kroppen brakar samman. Säkert mer effektivt än traditionell LCHF. 

    Förövrigt förtjänar OMAD en egen tråd tycker jag. Många som är intresserade av det 😁

    • Gilla 1

  14. Antar att det är svårt för svenska sockerodlare att konkurrera med utländska om de inte får använda samma gifter? Vilket jag skiter högaktningsfullt i haha. Odla något annat istället! Är skrämmande att man tillåter sånt här för lite kortsiktig vinning.

    I fjol var det förövrigt extremt ont om insekter och jag var tvungen att klättra runt i buskagen och pollinera bönor, pumpor med mera själv och slog halvt ihjäl mig😫

    Vet inte om det berodde på värmen eller ngt annat, men läskigt är det när insekterna försvinner. 

    • Gilla 4
    • Ledsen 2

  15. Fy! Värsta råttgiftet när man kollar innehållet. Men om vi bortser från sunkiga tillsatser, så känns det inte heller okej under längre perioder p.g.a tillsatta vitaminer och mineraler. Är kasst jämfört med allt vi får i oss via riktig mat som är tusen gånger mer komplext och lätt för kroppen att ta upp. Man får heller inte i sig några goda bakterier eller antioxidanter. För lite fett och för lågt proteininnehåll, som inte ens är fullvärdigt animaliskt! Det kommer billig soja.

    Men kan nog tänka mig att man går ner en hel del i vikt kortsiktigt om man lever på pulver, eftersom det är lika med svält.  

    Min enda erfarenhet av Allevo produkter är deras "healthy" bars🤣

    Brukade ta en då och då för några år sedan, eftersom det smakade gott och trodde i min enfald att det var ett neutralt mellanmål. Men insåg efter ett tag att jag lika gärna kunde ha käkat typ en Snickers. Är precis lika onyttigt/nyttigt men innehåller i alla fall EN naturlig ingredienser i form av jordnötter. 

    • Gilla 2
    • Haha 2

  16. 2 timmar sedan, Nisse sade:

    Jag kör 23:1 fasta VARJE dag och äter dagens LCHF måltid på morgonen och slipper därmed alla varianter av uteätande och blodsockerhöjning/insulinpåslag

    och inväntar mätt & nöjd nästa dags måltid efter ett trevligt intervallpass på cykel i ottan. Besparande på många sätt.

    Gud så praktiskt det verkar att äta på det sättet! Måste också vara härligt att slippa lägga ner så mycket tid på planering, matlagning, matpanik, städa kök och diska osv 😄

    Men tror en del av oss inte riktigt klarar av att trycka i sig dagens samlade energibehov vid enbart ett tillfälle. Min magsäck skulle explodera om jag försökte äta allting jag behöver(3-4 portioner) för att klara dagen vid bara ett tillfälle. 

    Däremot upplever jag ändå att LCHF ger frihet vad gäller att kunna skippa mål tack vare jämn mättnad. Jag känner mig liksom inte tvingad att äta p.g.a hungerpanik när jag är ute på lokal eller på stan och kan strunta i det. Jag får inte den här aggressiva hungern, när man bara morrar, fräser och tappar tankeförmågan, som jag hade väldigt ofta när jag levde på spagetti. 

    • Gilla 3

  17. 16 timmar sedan, iAnna sade:

    Är det fler än jag som tycker att de djupfrysta grönsakerna innehåller mer vatten än grönsaker nuförtiden? 😡

    Du har nog rätt i det! I princip alla frysta matvaror nuförtiden glaseras i en massa vatten&is, för att öka hållbarhet under transport och lagring. Kan nog tänkta mig att många matproducenter fifflar och använder detta för att dryga ut påsen. Nästan allt drygas ut med vatten nuförtiden, till och med fläsk, nöt och fågel.

    Sen att frukt och grönt rent generellt är mer vattnigt och smaklöst beror nog på hur det odlats. Man övergöder med konstgödsel samt väljer förädlade grödor som växer fort och är tåliga mot skadedjur. Vilket gör att smak och struktur blir lidande. Växter vill ju ha grejer som organiskt avfall och djurbajs att äta. De vill växa i lugn och ro i solen utan stress och få besök av flygfän för pollinering. Tycker nästa lite synd om grönsakerna som mass-odlas industriellt. De kan ju knappast ha speciellt roligt grönsaksliv 😢

    • Gilla 4
    • Ledsen 1

  18. 4 timmar sedan, Effie sade:

    Jag är inte rädd för kolhydrater. Jag är inte rädd för gluten. Och jag tror att jag vet vad spannmål är (fröer av diverse grässläkten eller nåt...). Därmed inte sagt att jag vill äta det, eller ens kan förstå argumenten för att äta sådant. Inte arteget. Hindrar upptag av viktiga mineraler. Skadar tarmen. Nej tack.

    Vad var det jag läste I någon fb-diskussion häromdagen: Gluten är bra, för det är dyrt att äta glutenfritt, så äter man gluten har man råd med bra mat. Och restaurangkockar tror, när så manga vill äta glutenfritt, att det är ok med lite gluten till alla, bara inte mycket. Suck. Det var nog det sämsta argument oavsett kategori som jag någonsin sett, tror jag.

    Ja, det var faktisk det sämsta argumentet herregud. Jobbar man med mat professionellt så bör man veta skillnaden mellan autoimmuna sjukdomen celiaki, spannmålsallergier samt att välja bort gluten av t.ex hälsoskäl. Man bör även veta skillnaden mellan födoämnesintolerans och olika matallergier. Det är liksom baskunskaper som ingår i hotell- och restaurangutbildningen på gymnasienivå. Om man är osäker så är det väl bara att fråga huruvida gästen tål kontaminering? Hur svårt kan det vara? Till och med jag som aldrig ens varit i ett restaurangkök vet skillnaden.

    Om man ändå inte har koll som kock på grund av likgiltighet, idioti eller lättja, så ska man inte jobba med mat! Då bör man söka sig till ett annat yrke eller gå återgå till skolbänken. 

    Lösningen är knappast att vi ska äta gluten för att undvika förvirring hos(inkompetent) restaurangpersonal. Snarare behövs bättre utredning via tillsynsmyndigheter och stenhårda åtgärder mot restauranger som slarvar och gör allergiker eller personer med celiaki sjuka. 

    Angående fibrer, så är det ju inte de icke lösliga som återfinns i glutenspannmålens fullkorn, som anses ha positiva effekter på hälsan. Det är vattenlösliga fibrer+prebiotikan som mestadels finns i frukt och grönt som tilldelas hälsoeffekter och sägs ge mat till goda magbakterier. Så jag finner det extremt märkligt när så kallade experter hävdar att vi måste käka gluten för att få i oss bra fibrer 🙄

    • Gilla 5

  19. 1 timme sedan, kickilotta sade:

    Ja jag förstår hur du menar. - Mitt inlägg beror helt på att jag har kommit till att: - ge råd om diabetes är svårt för den som inte är diabetiker själv. Det har jag lärt mig från att varit medlem i den stora gruppen Smarta Diabetiker.

    - Ibland undrar jag t o m om den som är frisk och inte har diabetes kan förstå hur komplex sjukdomen är. Under det år jag har varit med i Smarta Diabetiker. - och trots att jag har en väldigt bra utbildning om kroppens fysiologi - så har jag lärt mig massor av just de som är drabbade.

    Diabetes kan vara en farlig sjukdom - därför reagerar jag. Att diskutera allmänt om kost o hälsa gillar jag och jag har flera gånger berättat om min hälsoresa här på forum. Hur jag själv upplevt den vanliga vårdens oförmåga att hjälpa människor och att jag fått information o hjälp frän annat håll för att kunna återfå min hälsa.

    Folk som alltid varit friska brukar inte kunna förstå komplexiteten i någon sjukdom eller funktionell störning tyvärr. Undantagen är om de har en anhörig som är drabbad. Detta är absolut inget unikt för diabetes. Man kan inte ta för givet att en frisk person kommer kunna förstå alla nyanser och svårigheter en kroniskt eller allvarlig sjukdom för med sig. Och det är helt okej, så länge personen är ödmjuk nog att erkänna att de faktiskt inte förstår allt. 

    Vad som inte är okej däremot är folk som inte förstår, men ändå tror sig göra det. Som ger taktlösa kategoriska(ibland dumma) råd med hela handen till en person med svår sjukdom eller till och med livshotande sjukdom. Jag antar att det är den problematiken du vill belysa? Jag tycker dock detta fenomen är ganska ovanligt på Kostdoktorns forum. Folk som inte kan en sjukdom alls brukar vara snabba med att säga det!

    Sen kan man nog vara behjälplig med kunskap, även fastän man inte är drabbad själv. Man kan komma med ny och inspirerande input vad gäller t.ex kost, alternativ medicin och hälsa, även om man är frisk. Så länge man är respektfull, ödmjuk och medveten om allvaret mottagarens tillstånd, så tycker i alla fall jag att det är okej att ge råd. 

    • Gilla 2
    • Tack! 2

  20. 3 timmar sedan, Tr0llet sade:

    Tänker du då att det inte är skillnad på hur känslig man är för kolhydrater? Min målsättning är ju viktnedgång, och jag har den erfarenheter att en lite större mängd kolhydrater gör att viktnedgången stannar av.

    Jag vägde mig på skoj i morse, bara för att se hur stor påverkan vätskan som jag samlar mellan ägglossning och mens har. Sedan igår har jag gått upp 200g. Det är enbart vätska. Mina fingrar är redigt svullna och strumporna lämnar spår kring vristerna.  Vågens siffror påverkar mitt huvud, så jag väger mig nog inte förrän om ett par veckor.

    Låter som en bra idé! Väg dig aldrig förrän efter mens! Är bara negativt och missvisande. Har gjort det misstaget själv hundratals gånger haha. Även fastän man vet rent logiskt att det bara är vatten, hormonellt och man är nyfiken, så blir man knappast glad och peppad av vad vågen visar 🙁 

    När jag käkade mycket kolhydrater gick jag upp ca 1.5 kilo ren vätska efter ägglossning och även en massa dagarna innan mens. Kunde inte ens använda mina vanliga BHs + jeans för att jag var så svullen. Sen det här att man vrålade av smärta bara för att ngt kom åt brösten var sjukt jobbigt. 

    Är så mycket bättre på lågkolhydratkost faktiskt. Är så lindrigt att jag knappt märker knappt av det numera. Desto mindre kolhydrater jag äter desto mindre plufsighet i samband med menscykeln. Men helt och fullt så går det ju inte att undvika, eftersom vätskeansamlingen är kopplad till en naturlig process. I det läget är det bara att undvika vågen. 

    • Gilla 1

  21. Den är horribel I Amsterdam. Delvis för att staden är en turistfälla med också för att Holland har taskig matkultur. Allt är friterat i matolja, processat och sockrat. Tänk pommes dränkta i majonnäs, ketchup och jordnötssmör eller bakat vetemjöl fyllt med karamellsås 🤮

    Går du på svindyr lyxrestaurang så är maten såklart fräsch med rena råvaror. Men går du bara in på första bästa servering för t.ex lunch, så kan jag ärligt säga att till och med en sunkig svensk kvarterskrog har bättre, billigare och mer LCHF vänlig mat. Det är så pass illa att till och med en svensk normalkostare skulle reagera negativt på mängden socker och snabba kolhydrater. 

    Men de större matvarubutikerna jag lyckades hitta i Amsterdam hade i alla fall okej utbud, även om det var rätt dåligt med ekologiska produkter. Så handlar man råvaror på matvarukedja eller matmarknad och fixar käket själv, så är det nog inga problem. Om jag ska försöka vara positiv, så har de väldigt mycket goda ostar i alla fall.  

    • Gilla 7

  22. Det enda jag inte begriper med grundreceptet är varför man ska ha i majonnäs. Varför addera ett extra moment i att ställa sig och vispa en majonnäs, när man lika gärna kan blanda ner majonnäsingredienserna(dijonsenap, ägg, fett) direkt i krabbgratängen istället? Eller missar jag ngt? Blir äggrätter extra deluxe om man har i majonnäs?🤔 

    Men smart att göra gratänger i muffinsformar! Jag brukar göra små söta ostsuffléer i muffinsform med en massa parmesan. Allt blir godare när det serveras i små söta formar. Gillar namnet "livspuckar", låter som bra käk när man är trött och vill ha lite guldkant. 

    • Gilla 2

  23. Tycker inte det är några problem alls på fräscha ställen som är måna om meny, råvaror och fokuserar på att sälja en matupplevelse. Där kan man utan problem specialbeställa och förklara vad man vill och inte vill äta. Men såna ställen kostar ju generellt mer. 

    Går man på uteställen som tjänar mest på alkoholförsäljning och har konventionell slafsig meny, så är jag negativ. De tycker mest man är besvärlig som inte "äter allt". Då har man inte så mycket att välja på annat än typ importerat antibiotikakött med färdig bearnaise(ej hemlagad) eller tråkig räksallad.  

    På budgetrestauranger som server t.ex mellanöstern, asiatisk eller indisk mat kan det också vara svårt att göra sig förstådd. Troligen av kulturella skäl, d.v.s de har en bakgrund i ett land som inte har mat i överflöd, inte plågas av välfärdssjukdomar i samma utsträckning, så de fattar man inte riktigt grejen med specialkost eller att det finns folk som inte äter vissa saker typ frivilligt haha. Thaiställen använder förövrigt 1 liter palmsocker+matolja i maten, så även om du skippar riset så är det knappast bra LCHF. 

    Jag äter egentligen hellre hemma än på sunkställen som inte har koll på ingredienser och råvaror. Att jag överhuvudtaget gör det någonsin är av sociala skäl. Ibland kan det ändå vara värt att betala för tråkig/dålig mat eftersom sällskapet är trevligt 😊

    • Gilla 2

  24. Är väl främst en fråga om mängd. Jag använder ca 2 dl mandelmjöl i t.ex matpajer, men eftersom jag knappast trycker i mig hela pajen själv till middag, så blir det inte så mycket. Fast håller man på och storbakar LCHF-style med mandelmjöl dagligen, så är det nog lätt hänt att kolhydraterna rusar iväg. Efterrätter med mandelmjöl+sötning och grädde är förövrigt livsfarliga om man vill undvika att tjockismagen kommer tillbaka 😨

    Det enda jag inte greppar med mandelmjöl är hur mängden kolhydrater per 100 gram kan skilja sig så drastiskt mellan olika märken. Det kan vara allt från 13 gram ner till 4.7 gram eller någonstans mittemellan. Men generellt så verkar eko raw mandelmjöl ha mindre kolhydrater än typ billigare man köper på vanliga mataffärer. Har det med tillverkningsprocess att göra eller använder de olika typer av mandlar?

    • Gilla 3
    • Förvirrad 1