Elinor

Medlem
  • Innehållsantal

    244
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar vunna

    3

Inlägg postad av Elinor


  1. Även om jag gillar idén, så är jag tveksam om intresse finns. Veganism och LCHF går inte att kombinera. Vegetarianism är heller inte optimalt kompatibelt med LCHF och absolut inte om du kör strikt. Blir inte helt bra med den mängden mejerier och väldigt ensidigt. Hur många vegetarianer använder ens detta forum?

    Vid sidan av det så betvivlar jag att icke-köttätare känner sig så värst välkommen här, av diverse skäl. Väldigt hård ton överlag när man diskuterar den "gröna trenden" eller veganism på samhällsnivå. Det känner man naturligtvis av som icke köttätare när man besöker denna sajt.

    Du blir också ifrågasatt och måste argumentera kring ditt val att inte äta kött, om du kommer hit som veggo-medlem. Vilket är förståeligt, eftersom konsensus inom LCHF är att kött är mycket näringsrik och viktig artegen föda. Många som upplever att du gör dig själv en otjänst om du väljer bort. Men söker man sig hit för att gå ner i vikt och få koll på värden, så vill man nog inte sitta och diskutera kött utifrån miljö, medicinska och etiska perspektiv. I det läget, när man sårbar, med skuld och skam över sin kropp, vikt osv, så vill man mest bli peppad och få stöd. 

    Men vem vet, kanske en undergrupp för vegetariskt LCHF där det är förbjudet att prata "politik", kan locka skribenter? Om inte annat så är det många LCHF'are som har familjemedlemmar som väljer bort kött. Då kan det vara bra med en undergrupp där man diskuterar vegetarisk LCHF och hur man får till det på ett bra sätt. 

    • Gilla 1

  2. 21 timmar sedan, Katerina sade:

    Absolut! Vi har olika förutsättningar men varför skulle det inte gagna de med diagnosen autism om man skulle undersöka kärnfriska individer? Speciellt individer som har trotts allt lyckas behålla en rik tarmflora? Dessa måste vara ganska sällsynta eftersom vi i övrigt jobbar hårt på att utrota våra tarmbaciller, genom bredspektrum antibiotika, kemiska konserveringsmedel, bacillskräck, pastörisering av livsmedel, önskan av en steril livsstil, bakteriedödande städartiklar, handsprit till ungar i tid och otid, minskad amning, kejsarsnitt för att nämna några.

    Dessa individers tarmflora kan uppenbarligen hjälpa autistiska patienter. Hur bar de sig åt? I den moderna västerländska samhället är det svårare att vara kärnfrisk än att vara sjuk på ett eller annat sätt. De friskas livsstil, vanor, kost mm mm måste vara av intresse. Om läkarkåren hela tiden ägnar oss åt att behandla symptom hos sjuka mha droger kommer vi inte att förstå vad gör folk friska.

    Jag förstår mycket väl att vi är olika. Man ärver tarmbakterier av sin mor när man födds vaginalt. För att man ska ärva en rik bakterieflora måste även moder ha haft en livsstil som har främjat detta. Sedan är det ju upp till föräldrarna att få barnet att behålla, förbättra eller försämra tarmfloran genom kost och andra miljöfaktorer. Har ungen fått käka harlortar till exempel eller äta snor eller lera eller bara plocka bär i skogen, käka harsyra, dra ut morötter och äta de osköljda? Här kan man faktiskt göra mycket om man är medveten om vikten av en frisk tarm.

    Självklart! Att kartlägga gemensamma nämnare hos folk med frisk tarmflora är något som gagnar alla, inklusive de med autism eller andra diagnoser. 

    Jag pratar utifrån det här specifika studien. För att få evidensbaserat statistiskt underlag så krävs mer än att studera och jämföra ett fåtal friska vuxna donatorer med 18 autistiska barn. Jag är tveksam om ett så litet underlag, där man jämför individer med så olika förutsättningar, sjukdomshistoria osv skulle ge så mycket. Studiens syfte var heller inte kartlägga friska tarmfloror, studera bajsdonatorer osv och inget de hade täckning för, utan enbart se specifikt hur barn med autism svarade på fekal transplantation och sedermera följa upp. 

    Krävs omfattande insamling av materiel för att kunna dra slutsatser. Inte ens den största tarmflorestudien hittills(ca 11.000 medverkande) verkar ha gett mer än generella indikationer, som att folk som åt en stor variation av växter hade rikare tarmflora än folk som bara åt ett fåtal. 

    Men beror naturligtvis också på vilka frågor som ställs. Tror inte folk i studier generellt får fylla i om de ätit harlortar, sköljt grönsakerna eller om bakteriedödande medel i hemmet. En sådan studie på stor nivå vore högst intressant, håller med. Där man går igenom allt från födsel till vuxen ålder och tittar på faktorer som kan ha inverkan på tarmfloran. Tveksamt vem som skulle betala för kalaset dock. Läkemedelsbolag är nog mer intresserade av att tjäna pengar på levande tarmbakterier i pillerform och utveckla den biten, inte att kartlägga vanor som håller folk friska. 

    • Gilla 4

  3. Donatorerna har ju inte den diagnosen, så kanske vanskligt att försöka finna svar hos kärnfriska normisar? Vi har inte samma förutsättningar. Det kan vara funktionella störningar på cellnivå, kromosomavvikelser osv som försvårar upprätthållandet av en rik tarmflora, utrensning av gifter,  inflammationshöjande vid t.ex autism och andra diagnoser. Många med autism har även dubbeldiagnoser som t.ex utvecklingsstörning, psykiskt ohälsa med mera, som också kopplas till nedsatt tarmflora. Vore kanske mer intressant att studera individer med autism som har en frisk mage och rik tarmflora och se vilka faktorer som spelat in där?

    Men kan hålla med att det är märkligt att man inte nämner kosten alls. Får väl hoppas att personerna bakom studien gick igenom kosten med familjerna vars barn deltog? Är ju precis som du säger, att fekal transplantation inte står sig i längden, om man fortsätter mata dåliga bakterier. 

    Vad jag vet om donatorer allmänt är att man letar efter individer som är friska med stor mångfald vad gäller bakteriearter. Vid sidan av det så tittar man också på markörer, som att det ska finnas gott om specifika goda arter som tros leva i en frisk tarm. Men blir ju spekulativt, eftersom vi inte vet exakt hur en normal tarmflora ska se ut. 

    Man testar också för en rad sjukdomar och diagnoser. Får inte finnas spår av elaka grejer som magsjukebakterier eller virus. Har man en diagnos som kan påverka tarmen, finns massor, så sållas man bort. Får inte vara överviktig, inte bruka nikotin eller konsumera för mycket alkohol. Säkerligen sållas man också bort om man tar vissa läkemedel. Det är en strikt urvalsprocess där få håller måttet, så är svårt att hitta donatorer, samt att gemene man inte är så intresserad av att bajsa i en skål av altruistiska skäl. Men förstår att de måste vara noggranna, eftersom överförandet av fel bakterier kan ha oönskade konsekvenser som sjukdom, övervikt med mera. 

    • Gilla 6

  4. 11 minuter sedan, patrix sade:

    Precis. Vi behöver få över kroppen till fettdrift istället för kolhydratdrift.

    Nyckeln till det är att motionera fastande, långpromenad innan frukost t.ex. och att äta mer naturligt fett. Då kommer kroppen över till detta metabola tillstånd, men det kan ta tid. Och att bara äta LCHF är ofta inte tillräckligt. Man behöver röra på sig helst på tom mage också.

    Hur ska man inte göra då? Tja som den här pajasen på SVT "nyheter" t.ex.

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/experten-tipsar-sa-gor-du-traningen-kul

    Ät gärna glass samtidigt som du tränar... Priceless.

    Ja herregud vilket pajas! Tydligen ska man träna så man kan hetsäta sötsaker? Är inte bara ett dåligt råd rent hälso- och viktmässigt, utan också något som upprätthåller och till och med stimulerar ätstörning. Sen att göra helkroppsövningar på stan är sjukt irriterande för omgivningen, som kanske behöver sitta på den där bänken i busskuren, eller ta sig förbi när han klänger som en galen apa i rulltrappan.

    Men håller med i det du säger, att det inte riktigt räcker att bara köra LCHF för optimal hälsa, utan kroppen behöver röra på sig också. Gärna på ett naturligt sätt utomhus, t.ex i skog och mark där du även får viss balansträning, istället för att knata ensidigt på ett löpband. 

    Sen är det dock vissa, främst kvinnor som säger sig bli deppiga om de inte får några kolhydrater alls. Klassikern är väl att äta en kall potatis som ska boosta serotonin med mera? Men eftersom jag inte kör strikt själv,  utan mer liberalt så har jag aldrig drabbats av LCHF-depp eller behövt förhålla mig till det där, så ingen aning om det hjälper? 

    • Gilla 5

  5. Vettekatten om jag köper det rätt av. Har ju käkat grönsaker med inulin och mängder kallpressad ekologiskt extra virgin olivolja på salladen dagligen i 15 års tid. Äter fisk 4-6 ggr i veckan. Har absolut inte märkt att det skulle vara magiskt för tarmfloran eller ge kännbara hälsovinster. 

    Tror i mångt och mycket att såna har "easy fix" grejer,  lite förutsätter en person/patient som gör dåliga val. Äter man mestadels solrosolja, transfett och margarin osv och livsmedel som är extremt inflammationshöjande, så upplever man nog fysiska och psykologiska vinster av att byta mot olivolja av hög kvalitet, omega 3 osv. Men gör man redan okej val vad gäller fetter(som t.ex LCHF, Paleo medmera), så ska man nog inte ha alltför höga förväntningar att det kommer hända en massa fantastiska grejer för att man köper en dyr olivolja.

    Sen det här att den enda olivoljan som fungerar enligt honom är något specialmärke från Kalifornien...suck. Sånt där tar jag med en stor nypa salt. En småskalig ekologisk produktion från olivoljans hemland är nog precis lika bra om än bättre!

    • Gilla 4

  6. Alkoholinducerade leversjukdomar är så mycket farligare än fettlever orsakat av kost, metabola syndromet osv(som är långsamt fortskridande). Fettlever orsakat av alkohol är förstadiet till akut dödliga leversjukdomar som skrumplever, levercancer med mera. Så nej, kan inte tänka mig att någon suttit och jämfört leverpåverkan av alkohol kontra fruktos/sockerarter. Är som att jämföra äpplen och päron. 

    Men verkar stämma att olika varianter av "high fructose syrup" och annan koncentrerad processad fruktos-sötning som finns i drycker, godis, de flesta halvfabrikaten med mera verkar vara det i livsmedel som främst driver på utvecklingen av fettlever. Men är fortfarande inte jämförbart med alkohol, eftersom leverpåverkan där är ett förstadium till totalt haveri samt att alkoholmissbruk även leder till annat elände med dödlig utgång. Medan fettlever kopplat till kost och övervikt är något du kan leva med rätt länge och även reversera, om du t.ex blir sockerfri, börjar med LCHF och går ner i vikt. 

    • Gilla 1

  7. Har också lågt blodtryck, men brukar ändå vara precis på gränsen till normalvärde när träffar läkare. De säger att det "ser lågt och fint ut". Jag tycker inte det är lika fint att få yrsel och nästan svimma ibland när jag reser mig upp för fort med mera. Men ja, dipparna kommer och går utan att man vet varför. Har blivit mycket bättre sen jag började träna för några år sen. Upplever det inte längre som ett direkt problem.

    Har dock blivit värre på morgonen specifikt sen jag slutade snusa för en tid sen. När jag reser mig från frukostbordet så snurrar det till som en karusell. Nikotin är verkligen kanon mot lågt blodtryck! Men nervgift känns inte som okej självmedicinering långsiktigt, så får helt enkelt klara mig utan det stödhjulet.  

    Angående läkare och lågt blodtryck, så besökte jag en privat "häxdoktor" för ca 10 år sen som skrev ut levaxin till mig. Detta trots att jag inte hade underfunktion i sköldkörteln rent medicinskt. Snarare beskrev hon att det var något hon gjorde rutinmässigt till unga kvinnor med lågt blodtryck som var frusna, lätt fick yrsel och svindel med mera. Levaxinet skulle "normalisera". Jag blev så dålig av tabletterna. Fick hjärtklappning, ångest och var spyfärdig dygnet runt osv, så la ner det där illa kvickt. Tveksamt om medfödd lågt blodtryck som är funktionellt och ej kopplat till sjukdom, är något som ska medicineras. 

    • Gilla 2
    • Förvirrad 1
    • Ledsen 1

  8. Att leva på ketobollar, nötter, proteinbars och sötningsmedel är liksom inte bra för någon med magproblem, oavsett vilket typ av IBS eller funktionella mag-tarmsjukdomar det rör sig om. Jag får själv magknip av sötningsmedel. Vitlök, lök och bönor är de flesta med IBS också känsliga emot. 

    Sötningsmedel är aptitstimulerande så säkert därför du är hungrig. Kan också vara för att du uppenbarligen inte äter god och läcker mat som tillfredsställer kroppen och hjärnan. Får man aldrig den nöjdheten via maten, så fortsätter hjärnans skicka ut söka-mat signaler. Tycker du ska sluta med sötade ketobollar, är liksom ingen huvudrätt. Satsa på 2-3 rejäla mål varm lagad mat istället. Fattar att det är en kamp att laga mat när man har utmattningsdepression, men försök så gott det går att prioritera att äta gott och varierat. 

    Omöjligt att säga vad magproblemen beror på. Vid IBS kan man lida av allt från bakteriell utarmning, bakteriell överväxt(SIBO), elak bakterie, låggradig inflammation, annan sjukdom som driver på, motorik dysfunktion, intolerans mot livsmedel för att nämna några, eller så lider man av allting på samma gång om man har riktig otur. Men att ligga inomhus i sängen och vara deppig och oroa sig för framtiden ovs gör ju tillståndet ännu värre tyvärr. Men svårt att finna energi och pepp att göra annat i ditt läge, det förstår jag. 

    • Gilla 6

  9. Medellivslängden pekar uppåt för alla grupper utom lågutbildade kvinnor, så antar att det är så man definierar att vi blir "friskare"? Men livslängd och hälsa är olika saker. Att förebygga dödsfall eller hålla liv i sjuka några år extra via tung medicinering eller operation, innebär ju inte att mänskligheten blir friskare, bara att folk dör senare. 

    Reinfeldt kan ju pusha för hög pensionsålder han, eftersom gubben själv bara suttit på kontor och inte haft ett arbete med tunga lyft som tär och sliter sönder kroppen. Sen undrar man ju realistiskt, vilket företag som skulle anställa en 70-åring, när det finns yngre och piggare att välja bland?

    Det här att alla minsann ska jobba, även de som släpar sig fram med rullator, andningsmask, färdtjänst och personlig assistent, blir bara mer och mer som en parodi faktiskt. 

    • Gilla 7

  10. Sötningsmedel är toxiska och förändrar tarmfloran. De går inte att bryta ner och hamnar oskadda i tarmen där de påverkar bakterieuppsättning och skapar oreda. Hur mycket är dock individuellt, för vissa kan uppenbarligen ta sig dos aspartam utan några som helst problem. Kanske hamnar det mesta i toan hos dessa personer? Medan andra skulle må betydligt bättre om de skippade helt. 

    Sockeralkoholer är ett billigt laxermedel, så det undviker jag helst. Stevia känns okej, men sällan tillverkaren enbart använder det i produkten. Snarare en kombination av socker, fruktos, andra sötningsmedel och sen en pyttenypa steviaglykosider på det, bara för att få kalla det "steviasötad". 

    Sen är de flesta studier gjorda på fastande individer, om vi ser på homeostatiska mekanismer som blodsocker, insulin osv hur det påverkas av artificiell sötning. Medan man normalt konsumerar light drycker tillsammans med måltid, snacks med mera och där är forskningen långt ifrån heltäckande. Vet inte säkert om och hur artificiell sötning påverkar hur vi metaboliserar själva maten eller påverkar hunger och aptit.

    I djurstudier ser man däremot att möss som får sötningsmedel får större aptit. Det finns likheter i hur socker och sötningsmedel påverkas hjärnans belöningsområden, men också skillnader, vilket syns i MRI. Vid sötningsmedel får man aldrig tillfredsställelsen utan bara kicken från det söta och fortsätter leta föda. Sen är det såklart skillnad på djurstudier och människor, så kan ju ta det med en nypa salt. Men upplever själv att jag äter mer och sitter och plockar, om jag har light dryck till maten. 

    Finns också skillnader genetiskt vad gäller sockerreceptorer. Vissa får den mest positiva upplevelsen av sötma och är nästintill programmerade att söka socker. Så vart man är på den skalan bör man också ta ställning till, när man "unnar sig" sötningsmedel. 

    • Gilla 5
    • Tack! 1

  11. Phinney förespråkar också att man ska äta mycket protein, så kan ju förstå varför just han nojjar kring att tappa muskelmassa. Känns lite som han riktar sig till folk som är yngre och mer atletiska. Han säger mycket bra saker generellt, men vad gäller fasta specifikt så lider gubben av lite kunskapsresistens och konservatism haha. Han har liksom inte hängt med. 

    Han har fel helt enkelt och överdriver som bara den, angående att tappa muskelmassa vid längre fastor. Fung arbetar ju själv med specifikt sjuka feta patienter och ser exakt hur de påverkas av fastor. Därför har han mer trovärdighet enligt mig. Medan Phinney snarare studerat fasta på pappret. 

    Kan ju också fråga sig om det verkligen är så himla hemskt att tappa något gram muskelmassa, om vinster är att man förebygger cancer, åldrande och autoimmuna sjukdomar? Vad tycker ni?

    Sen finns det naturligtvis folk som inte bör fasta alls av medicinska eller psykologiska skäl. 

    • Gilla 5
    • Boom 1

  12. Visst är det bedrövligt att en sallad anses "feminin" och en stor portion kött är s.k mat för riktiga karlar. Fast samtidigt så tycker inte jag att t.ex svensson överlag sitter och tänker på sånt, de bara äter.

    Jag har verkligen aldrig upplevt det där själv, att någon tittar, reagerar negativt eller ser mig som okvinnlig, för att jag beställer en rejäl biff som kvinna. Kanske folk tittar mer på My för att hon bara äter kött? 

    Det är inte vanliga män som har problem med kvinnors köttätande. Snarare tvärtom. Män gillar kvinnoidealen kopplade till kött, för sådana existerar också. Parallellt med det här att fina flickor äter sallad, så existerar viss objektifiering/sexualisering kopplat till tjejer som frossar i kött, som något som understryker libido, livslust, okonstlad o.s.v, som i mäns ögon är positiva grejer. Eller det här att laga stek till familjen, som något urkvinnligt a la 50-tal.  

    Men generellt så tycker jag inte att kött är en viktig feministiskt fråga i västvärlden. Att vissa kvinnor väljer att äta mindre kött frivilligt av olika skäl, har inte med förtryck eller patriarkala strukturer att göra. Snarare dumhet. Vi har tillgång till precis lika mycket kött och näringsinformation som männen. Det finns kulturer där kvinnor inte har tillgång till kött och till och med förbjuds äta det periodvis eller jämt. Där kan vi snacka kvinnoförtryck. 

    Vad gäller kroppshets och ouppnåeliga kroppsideal, som leder till psykisk ohälsa, ätstörningar med mera hos tjejer, så kommer ju inte det att försvinna för att kvinnor äter mer eller mindre kött. 

     

    • Gilla 4
    • Tack! 1

  13. Ser vågen som ett neutralt men ibland missvisande verktyg. Det bästa med att väga sig kontinuerligt är att man börjar man inse det orimliga i att lägga på sig +2 kilo över natten och såna grejer. Det beror inte på mer fett, utan snarare på svullnad+vätska, tarminnehåll eller att vågen inte fungerar optimalt. Tycker egentligen att måttband är bättre vad gäller fett specifikt, men att väga sig över tid är ju ändå informativt.

    Något jag också insett är att de flesta personvågarna är värdelösa och visar fel. Brukar låna vågen när jag besöker vänner och släkt, bara för att jämföra och alla är trasiga på något sätt eller visar olika beroende på underlag med mera. Jag känner inte en endaste människa som har en fullt fungerande personvåg, så kompetenta är alltså dagens elektroniktillverkare 😒   

    Om någon har tips på en personvåg som inte är superdyr och hyfsat korrekt, så mottages det tacksamt. Min nuvarande har ballat ur helt, visar olika i köket och hallen och ibland när man startar om så blir det +1.5 kilo 😡

    • Gilla 3

  14. Är ju ett underhållningsprogram och då blir det en del tyckande och personliga åsikter. De bjuder heller inte in världsledande experter utan det handlar om en vanlig husläkare, som knappast har koll på all forskning inom alla områden. 

    Jag har aldrig sett en studie som specifikt visar att fettsnål kost minskar risken för alzheimers eller demens. Finns studier som visar att medelhavskost kan vara förebyggande/skyddande, men medelhavskost innehåller betydligt mer fett än den standardkost som t.ex SLV förespråkar. 

    Läkaren har dragit egna slutsatser. Troligen tänker hon på riskfaktorer som t.ex högt blodtryck eller forskning som visar att övervikt ökar risken för demenssjukdom senare i livet. Är därför hon rekommenderar att man äter fettsnålt, för att förebygga de grejerna. Hon begriper inte att man kan vara slank, frisk, ha blodtryck inom normalvärde OCH äta fett. 

    Att trauma ökar risken för fetma låter iofs logiskt. Har man blivit utsatt för övergrepp, mobbing, trakasserier mer mera så ökar nog risken att man flyr till mat(eller andra missbruk) och hetsäter och överäter av emotionella skäl. Men samtidigt är det kosten som driver på den växande fetmaepidemi på samhällsnivå, inte att enskilda individer haft en "taskig uppväxt". 

    • Gilla 7

  15. Beror ju på vilka omställningsbesvär du har. Resonera som man gör normalt, d.v.s mår du inte bra så ta det lugnt. Men avsaknad av energi när man ställer om till fettbränning kan ta ett tag. Så att undvika träning under hela den perioden, tror jag inte är en bra idé. Träning brukar också göra att omställningen går betydligt snabbare jämfört med om man bara ligger på soffan och försöker få till mer fettbränning via kosten. 

    Jag har aldrig kört stentuff cardio på det sättet där man måste "tanka" energi för att ens orka lyfta kroppen. Min träning är snarare 25-30 min behaglig joggingrunda, yoga och styrketräning så jag upplevde aldrig omställningen som handikappande rent prestationsmässigt, eftersom jag inte körde så hårt som du verkar göra. På sin höjd var det ett mindre irritationsmoment, att benen ibland blev kraftlösa. 

    Du kommer främst uppleva motgång när du kör Strong HIIT, kan jag tänka mig. Det hjälper att tanka lite kolhydrater av bättre kvalité i samband med passen. Nackdelen med det är att omställningen går långsammare, om man "fuskar" och kolhydrat-boostar innan träning. Du får helt enkelt välja vad som är minst dåligt. Finns tyvärr ingen fix som inte har en baksida. 

    • Gilla 4

  16. Tror det blir dyrt och bökigt att få mer information än själva sockerhalten, som man kan se själv med en hydrometer. Troligen har du redan en sån, för de flesta bryggare och jäsare har ju det.

    Men att analysera hela näringsvärdet och alla kolhydrater är komplext, eftersom det finns så många olika typer. Du får kontakta ett företag som sysslar med livsmedelsanalys, om du vill veta det. Kostar garanterat flera tusenlappar. Om man inte producerar ett livsmedel i kommersiellt syfte, så känns det kanske lite slösigt.

    Du kan få ett generellt svar(mellan tummen och pekfingret) angående näringsinnehållet om du söker på rätt grejer. Testa att söka på t.ex "brewer spent grain" samt malt och det lär ploppa artiklar och studier, där det analyserats. Såklart svarar det inte exakt på vad ditt innehåller, men förhoppningsvis om det är hyfsat LCHF-vänligt. 

    • Gilla 3

  17. Hälsokontroller ingår inte i högkostnadsskyddet i mitt och de flesta andra landsting, så har ej gjort. Ingen lust att betala pengar för något som inte leder någon vart.

    Jag har aldrig ens fått frågor om kost av läkare, sköterska eller hos specialist förövrigt. Vilket kanske beror på att jag aldrig haft sån övervikt att det klassas som fetma. Men samtidigt har jag en nära släkting som har fetma, fettlever och diabetes typ 2 och han får heller aldrig fått frågor angående kosten 🙄

    Läkaren skriver bara ut läkemedel och vill liksom bli av med patienten så fort som möjligt. Är väl en kombination av extremt pressad tidsschema samt ointresserade. Kommer ihåg när jag gick förbi lunchrummet och såg hur min läkare tog 2 Billys pizza ur mikron. Såklart är en sån person inte intresserad eller lämpad att ge råd kring kost, när han själv äter degklumpar med transfett till lunch. 

    Men angående hälsokontroller, så är de garanterat baserade på SLV + nordiska näringsrekommendationer och då har man det där bakåtvända synsättet. Att man ska småäta för "stabilt blodsocker" och gärna smörgåsar med margarin på. Råd som är direkt skadliga om man har fetma, insulinkänslighet/diabetes. Men även för friska så resulterar det i övervikt förr eller senare.

     

    • Gilla 6

  18. Jag tänker att om man är skör fysiskt och sjuklig i grunden, så blir biverkningarna från ketos mycket mycket värre. Är lite som med epileptiska barn. De blir enligt studier ca 50% bättre om de kör strikt ketogen kost och det är ett smått mirakel! Men eftersom de redan har stora hälsoproblem och tungt medicinerade med antiepileptika som till och med sabbar mineralupptaget, så är det tyvärr många som inte klarar av en sån kostomläggning och tvingas avbryta. 

    Ibland måste man helt enkelt vara hyfsat frisk redan, för att kunna tillgodogöra sig bra grejer tyvärr. Kanske bara strunta i att maxa ketos i alla fall tillsvidare? Satsa på att äta bra livsmedel från grunden och undvika inflammationsdrivande grejer som tillsatser, processat, socker, halvfabrikat, gluten osv. Undvik allt som kräver en längre innehållsförteckning. Köp ekologisk när du väljer livsmedel som är extremt giftbesprutade t.ex vissa frukter och bär t.ex. Finns mycket smågrejer man kan göra för att avlasta. Sen verkligen försök att sluta med antiinflammatoriska smärtstillande, det mördar magen. 

    Keto/LCHF är fantastiskt om man är sockermissbrukare, tjockis, överätare, metabolt sjuk, diabetiker med mera. Men det verkar inte vara dina huvudproblem. Tycker också du ska kolla på autoimmuna protokollet(Paleo). Det vänder sig mer till folk med din specifika hälsoprofil. Sen om du upplever att du blir friskare och mer smärtfri, så kan du långsamt börja gå över till en mer ketogen kost. 

    • Gilla 3

  19. 2 timmar sedan, Jamtlandstjej sade:

    Ett tips är att blanda lever och köttfärs och stek biffar. Du kan ju börja med en lägre inblandning än 50/50...

    Jag köper en halv, färsk gris två gånger per år, mycket bra! 😊

    Min nuvarande strategi för att äta lever är att hålla för näsan, blunda och tugga och skölja ner med massa vatten haha. Tar det som äcklig medicin.

    Skulle gärna slippa, men har haft låga järnvärden flera gånger historiskt, så känner mig lite tvingad. Lever är ju bland det mest näringsrika som existerar. Plus att det känns mer solidariskt gentemot djuret att även äta dess äckliga bitar, eftersom lever inte alltid säljer och slängs.

    Men bra tips på blandbiffar! Vet dock inte om jag skulle palla att mala ner djurorgan för hand till färs personligen. Är fortfarande lätt traumatiserad sen barndomen när vi lagade leverpastej och det var byttor med grå grisleversörja i köket. Men vore nog en bra idé att kanske utmana mig själv och bara göra det! Så trevligt om man kunde äta lever på ett sätt som var i alla fall lite njutbart. 

     

    • Gilla 3

  20. Oftast så behövs det inte överhuvudtaget. Kör man LCHF och äter 3 ggr om dagen(många klarar sig på ännu färre måltider), så blir man aldrig sådär jättehungrig på stan att man måste äta NU! Oftast kan man bara strunta i det och vänta tills man kommer hem. Snarare är det ju så att man vill ha något att stoppa i munnen av gammal vana, som belöning för att man shoppat, trängts och stått i kö. 

    Hemlagad mat är alltid 100% bättre än mellis på stan. Men ja, om man helt enkelt planerat dåligt(som jag gör ibland) och därför blir vrålhungrig så får man välja det minst dåliga. Jag brukar plocka lite från en salladsbuffé om det är kris eller så köper jag lite nötter. Om man inte bryr sig vad andra tycker, så kan man köpa färdiggrillat och glufsa i sig, men krävs ju visst kurage rent socialt för att kladda med t.ex revbensspjäll offentligt 😁

     

    • Gilla 4
    • Tack! 1

  21. Fast viktnedgången klingar ju inte av för att du bygger muskler. Snarare är det muskeltillväxten som går lite långsammare om man inte käkar en massa. Men är fortfarande bra att göra, eftersom muskler är positivt för hälsan och metabolismen. Konditionsträning blir man visserligen mer hungrig av, men samtidigt är ju inte det ett argument för att sitta stilla. Tänk på helheten istället för vad vågen visar.

    Att äta extra protein i samband med träning brukar inte påverka viktnedgång eller ketos, om det är protein från optimala källor som t.ex kött. Men självklart är det en mängdfråga d.v.s kan inte äta absolut hur mycket som helst av magrare kött som t.ex kyckling. Protein från mejerier, proteinpulver eller vegetabiliska källor bör man däremot vara mer försiktig med. 

    Är vanligt att man först går ner en hel del i vikt och sen stannar det upp. Du har inte heller så värst mycket övervikt, utan bara några trivselkilon kvar och just de där sista brukar sitta envist på kvinnor haha. Troligtvis kommer du fortsätta gå ner i vikt om du bara kör på som du gör nu, men kommer ske i långsammare och mer normal takt. Vill du prompt gå ner i vikt snabbare, så får du helt enkelt äta mindre portioner eller mer sällan(någon form av periodisk fasta). Men att ligga på energiunderskott kan påverka dina resultat från träningen. Man kan inte få ut max av träning och viktnedgång samtidigt.  

    Om det funkar att gå över till måttlig får du testa och avgöra själv. Det är individuellt hur känslig man är för kolhydrater, sockerarter och främst hur det påverkar suget efter att småäta+överäta. 

    • Gilla 1
    • Tack! 1

  22. Bäst är att köpa ett naturellt bubbelvatten med höga mineralhalter, som t.ex San Pellegrino. Tyvärr säljs sånt knappast på ställen som Pressbyrån.

    Vad gäller vanligt smaksatt kolsyrat vatten typ Loka, så är det ofta sämre än vanligt kranvatten rent innehållsmässigt. Brukar också innehålla mer fluorid än vanligt kranvatten och t.ex Ramlösa innehåller så mycket att barn avråds dricka 😓

    Men betydligt bättre än light läsk eller drickor som sötats med "naturlig" fruktjuice. Smaksatt mineralvatten är okej LCHF.

    Sen blir man ju lite fundersam på alla "naturliga aromämnen" som finns i kolsyrat vatten. Hur luddig får tillverkaren vara liksom? Vissa aromer kan vara hälsovådliga i hög mängd t.ex, men de skriver ju aldrig ut vad det är för nått i flaskan. 

    • Gilla 4