Jump to content

Elinor

Medlem
 • Posts

  439
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

Everything posted by Elinor

 1. För drygt ett år sedan hade det aldrig fallit mig in att vaccinera, men saker förändras. Nu känner jag som Annika Dahlqvist, att riskerna med vaccin är färre jämfört med än att vara i klorna på nedbantad svensk sjukhusvård om jag blir svårt sjuk, alternativt drabbas av post-covid. Det här är otrevligheter jag inte är 100% immun mot bara för att jag äter näringstätt, är slank, metabolt frisk och hyfsat ung. Jag känner 2 kvinnor som drabbats av post-covid, bägge var friska och i min ålder 35-45. Bägge hade arbeten som inte kunde skötas hemifrån och därav smitta. Den ena är min kusin som varit sjuk i snart 7 månader och nyligen försökte jobba 25% igen, vilket inte gick pga hjärtat rusar så hon kan inte stå upp. Har också en väninna som smittades under första vågen 2020 och hon är alltså fortfarande sjuk. Sen alla ekonomiska problem det inneburit för hennes familj och barn pga sadisterna på förnedringskassan som avslog sjukpenning, hävdade att hon var frisk enligt blodprov och kunde jobba, trots att hon svimmar vid ansträngning. I bästa fall blir man så småningom bättre igen vad gäller post-covid, för en del blir det. Men finns ingen garanti. I värsta fall övergår det till en kronisk post-maladie som påminner om t.ex ME/CFS eller sk post-borrelia. Vi vet inte tillräckligt mycket för att utesluta. Om jag bodde i ett land där jag kunde lita på fungerande välfärd, rätt bra vård och 100% stöd vid svår sjukdom(ekonomiskt, medicinskt och praktiskt) så hade jag kanske tänk annorlunda vad gäller vaccinering. Nu känner jag att jag inte har ngt val. Sen att jag under 65 och slipper AZ, väger naturligtvis också in.
 2. Du kan alltid testa att skölja munnen med kolloidalt silver morgon och kväll. Min erfarenhet är att plack, beläggning, irriterat tandkött osv försvinner och man slutar också samla tandsten. Så kan nog tänka mig att det är effektivt mot tandlossning också! Finns en rad solskenshistorier om hur produkten gjort att tandlossning gått tillbaka, men också botat all världens ohyggliga sjukdomar...så en del av det där får du nog ta med en stor nypa salt. Jag är inte ju inte "troende" vad gäller silvervatten/kolloidalt silver, utan skeptisk och utgår enbart från egna erfarenheter. Tycker t.ex. inte den har ngn effekt alls vad gäller invärtes bruk, men jäkla effektiv för utvärtes som sår eller just munhygien, som det faktiskt finns studier på. Vi som äter en mer liberal lågkolhydratskost kan fortfarande få besvär med tandsten, beläggning och karies. Fördelen med att gurgla kolloidalt silver(jämfört med fluor) är att produkten inte är giftig och mer effektiv. I övrigt så undvik socker, tobak och även alkohol som bla torkar ut munslemhinnan. Men det gör du nog redan?
 3. Jag menar naturligtvis inte att människor är defekta herregud, jag talar om ett beteende som är det och som är vanligare bland folk som är lite äldre. Främst för att mat inte funnits i dagens överflöd under uppväxt, men också kopplat till gammal tradition. Min mormor(född i slutet på 1910-talet) tålde inte mejerier t.ex, men hon åt förfarande grädde och mjölk när hon var bortbjuden, för att hon kände att man inte fick tacka nej till bjudmat. Sen satt hon som en gasballong och hade ont och fick rusa på toa. När hon blev äldre och mindre adekvat skedde olyckor. Detta beteende fortsatte hon med tills hon somnade in 97 år gammal. Att man äter något man inte vill äta av olika skäl(diet, hälsa, intolerans, triggar beroende osv), för att undvika besvär, vara snäll, artig, den perfekta gästen osv är helt vansinnigt. Den egna hälsan är 100 ggr viktigare än värdparets känslor. Hur skulle du uppleva det om det fick reda på att ngn ätit av din mat(för att glädja dig specifikt) och sedan blivit dålig eller fått en backlash i sitt matmissbruk? Ska man äta socker och vetedeg som lc'are så är det ngt man gör för sin egen skull, för att man vill, tycker det är värt med ett avsteg, gott och ger guldkant. Då är beteende är rationellt. Det är inte för andras skull.
 4. Det där beteendet måste vara lite av en defekt hos den äldre generationen, att ni äter av mat ni inte mår bra av för att inte göra värdinnan "besviken". Jag tror nog ingen under 50+ skulle komma på tanken att äta ngt de inte mår bra, av rädsla för att såra kockens känslor. Man kan visa uppskattning för en annan människa på andra sätt, genom att fråga, lyssna, skratta ihop och visa att man bryr sig. Men sen är frågan hur mycket snedsteget påverkar en, om en bit sockerstinn glutentårta går under radarn så är det förståeligt att man tar en bit. Om det däremot leder till magbesvär, hetsätning, värk, utmattning, metabolt haveri och gud vet allt, så är kockens känslor inte det första som bör prioriteras. Sen är varken överätning, matmissbruk eller fetma ett problem bland s.k. äldre äldre eller 90+ som du säger dig vara. Snarare det motsatta, alltså brist på aptit och viktförlust är ett problem bland äldre äldre. Jag tänker att det blir svårare då att relatera till yngre som är helt bottenlösa aptitmässigt efter socker och snabba kolhydrat och verkligen inte kan sluta äta. Ang ämnet så håller jag med om att banan inte är lchf. Bananbrödet ifråga är ett klassiskt Paleo recept! Men dietdoctor på engelska är "low carb&keto diet" och då funkar bananbröd.
 5. Det kan du egentligen svara bäst på själv. Du ska äta tillräckligt med fett för att hålla dig hyfsat mätt under dagen, varken mer eller mindre. Om så inte är fallet, dvs du är hungrig hela tiden så ät mer fett och välj naturligt feta råvaror som t.ex. entrecote framför ryggbiff, eller kycklingklubba istället för mager kycklingfilé. Om dina 2 msk smör per måltid är tillräckligt beror ju helt på hur mycket fett resten av din måltid består av. Att folk uppmanas fettbomba i början och tillsätta en extra fett, beror mycket på att det underlättar för kroppen att komma in in ketos samt hjälper mot sug eller verktyg för att få ordning på blodsockret. Sen är det väl också lite av en mantra eller slentrianmässigt svar att "ät mer fett" som att det alltid skulle lösa precis alla problem. Men har du ätit lchf/keto ett tag så upplever jag det lite kontasproduktivt att proppa i sig smörklickar in absurdum eller kokos/ketofettbollar, om nu målet är viktminskning. Poängen är ju att kroppen ska börja använda det egna kroppsfettet som drivmedel(inte tillsatt smör, Bregott, olivolja eller mayo), så man går ner fettvikt.
 6. Ja du kan ha en skvätt i kaffet, så länge du inte går och dricker kaffe med kokosdryck dagarna i ända. Den typen av produkter består för det mesta av ca 97% vanligt dricksvatten och ngn tillsatt vitamin, så lär nog inte påverka din förbränning nämnvärt. Tänker dock att det vore mer ekonomiskt(och betydligt godare) att använda vanlig kokosmjölk eller kokosgrädde i kaffet personligen. Tycker den färdiga kokosdrycken är sjukt äcklig. Smakar tvål ju!
 7. Jag skulle placera bovete i samma kategori som t.ex. quinoa. Det är en mindre dålig kolhydratskälla, då det är en ört och inte glutenspannmål/kraftigt förädlat sädesslag eller genetiskt modifierat som t.ex. dagens majs. En mindre mängd ekologisk gmo-fri bovete kan absolut vara en del av en hälsosam kost, förutsatt att man tål lite kolhydrater och definitivt inte ok om du är insulinresistent. Det innehåller en stor mängd kolhydrater som sagt. Exakt hur mycket kolhydrater som funkar för dig, får du klura ut och testa dig fram till själv. Vi är alla olika. Funkar det med lite bovete och det hjälper dig att stanna på banan och hålla resten av kosten on point, så kan du köra på det. Men kanske bäst att undvika om du har problem med övervikt? Jag kan använda ngn skopa boveteflingor(istället för t.ex. havregryn) om, jag gör raw bakverk/tårtor och sånt. Men det är ju främst vid speciella tillfällen.
 8. Nu vet inte jag exakt hur mycket protein du äter, men om du gymmar seriöst 4ggr i veckan så behöver du ju extra protein för gains oavsett diet. Bättre att det kommer från kött, fisk och fågel än att du går och dricker artificiellt sötat vasslepulver. Är du inte hungrig så är du inte det liksom. Då behöver du inte äta. Men för eller senare kommer din hunger att hinna ikapp och bli mer normaliserad igen, misstänker jag. Då bör du absolut börja äta mer fett, för att bara käka magert protein och någon grönsak är verkligen inte hälsosamt eller hållbart i längden. Det är sånt man kan göra på kort sikt om man "deffar" för beach 2021 eller om man som kvinna vill klämma ner sig i världens tightaste brudklänning typ. På längre sikt så är det ohållbart och i värsta fall kan man drabbas av någon form av rabbit starvation.
 9. Jag får ju helt förstörd nattsömn av vattenfasta. Fungerar inte alls och blir dålig om jag inte får sova, så har varit tvungen att sluta med 24+ fastor pga detta. Därför jag läst en del om just fasting-mimicing diet, utformat av Valter Longo och funderat om det kanske är något att testa. Ett intressant alternativ för folk som inte klarar ren vattenfasta, inte mår bra av det eller inte bör göra det alls pga sjukdom/diagnos. Valter Longo forskar ju om föryngring, hur man ska hålla sig ung och fräscht för sin ålder så att säga. Att hans fasting-regim fungerar, sänker markörer för åldrande osv, finns det mycket data på. Vilket egentligen innebär att all fasta har en effekten, dvs inte något specifikt för hans upplägg! Man bör dock komma ihåg att Valter Longo är emot ketogena högfettdieter och dylikt strikt lågkolhydratskost. Han anser vägen till hälsa går via en mestadels vegetabilisk diet med mycket fiber, bönor, grönsaker och sedan fisk några ggr i veckan för b12 och omega3. Han tycker gluten är en helt ok källa till energi och fibrer t.ex...suck. Så ja, man behöver ju inte följa allt den mannen propagerar för helt slaviskt.
 10. Handlar nog också om brist på matglädje. Om jag bara serverades strikt växtbaserad icke processad mat, dvs bönor, grönsaker och fullkorn till lunch och middag, utan gott protein och smakbärare som fett, så skulle jag inte äta så mycket heller. Det är svårt att överäta när maten är skittråkig. Det fanns tyvärr bara ett exempel i texten på maten som serverades, men tycker ändå det lilla var ganska talande. Lågfettgruppen fick en tallrik med kikärtor, broccoli och sötpotatis. Lowcarb gruppen fick en flottig biffwok med blomkåksris mums! Det sista exemplet får det att vattnas i munnen.
 11. Jag känner som du @SGK, har två äldre släktingar som är 99 samt 100 år gamla som behöver vaccin för att våga sig utanför dörren. Väldigt sorgligt att vi inte kunde fira min farfars 100 års dag, men med vaccin så kanske vi kan göra något fint för honom i efterhand. Jag har redan förlorat en skör äldre släkting i covid, som tyvärr(delvis pga psykisk ohälsa) saknade omdöme och t.ex. tog rullatorn till den fullpackade kvarterskrogen om och om igen. Blev smittad och dog inom en vecka. Hon hade också behövt vaccin. När man levt 100+ år så är man sårbar. Organen är 100 år gamla, så oavsett om du har okej blodvärden, vikt, rör på dig och ok kost för din ålder, så kan vissa infektioner vara livshotande. Vad jag inte begriper just nu är varför mina äldsta släktingar fortfarande inte fått sina vaccinationssprutor. De ingår i fas 1! Jag läser om att kommunchefer, chefer för privata vårdbolag, Kungen&Silvia, vårdpersonal och en massa andra som redan fått vaccin, alternativt smusslat det till sig. Uppenbarligen är problemet inte att de "hemska personerna" som vägrar vaccinera sig eller är sk vaccinskeptiker(som diverse samordnare, kolumnister, skribenter tjatar om), utan snarare individer i maktposition som just nu missbrukar detta och tränger sig före i kön.
 12. Nej, det är helt orimligt att du tappat synbart med muskler på bara 2 veckor! Främst för att du äter varje dag inkl. protein men också för att muskler tar tid att bygga upp och tid att förlora. Det är när man inte äter alls eller verkligen svälter som muskler börjar förtvina men även det tar tid. Mer troligt att du släppt en massa vätska när du slutat med kolhydrater. Kroppen binder litervis med vätska när man äter kolhydrater. Den vätskesvullnaden kan nog "fylla ut" huden så det ser mindre slappt ut. På lågkolhydratskost så kissar man ut vätskan istället. Omställningsbesvär som minskad energi är helt normalt första veckorna. Men det ska nog inte vara så illa att man bara vill sova. När man är så trött är det oftast hormonellt på något sätt. Eller så har du en exceptionellt tuff omställning. Om du fortfarande mår lika dåligt(efter två veckor till), så tycker även jag att du bör göra förändringar i din diet. Det betyder inte nödvändigtvis att du måste sluta med lchf, utan snarare förändringar inom ramen för lågkolhydratyskost. Låter t.ex. som du äter mycket färdiga såser(baserade på rapsolja) samt att det blir en del grädde och ost varje dag. Testa att byta ut mot andra fettkällor som rent smör, olivolja, kokosolja eller avokado. Kanske testa att äta mer liberalt om utmattningen inte ger mer sig, i form av färska grönsaker, bär och kanske även någon rotfrukt. Byt ut en del av kycklingen mot kött, inälvsmat och se även till att äta fet fisk flera ggr i veckan. Tycker också du ska äta magnesium, för baserat på din beskrivning på vad du äter så får du nästan inte i dig något magnesium alls.
 13. Den i särklass vanligaste utlösande faktorn vid Cushings syndrom är långvarig steroid/kortisonbehandling. Med tanke på hur många miljoner svenska som har diagnoser som är reumatologiska, autoimmuna, inflammatoriska, allergiska och vissa cancerformer bla, där man behandlar med kortison, så är det ju lite av ett under att Cushings fortfarande är ovanligt. Angående kostens inverkan på Cushings, så gör det nog varken till eller från, om du inte avslutar behandlingar med steroider&kortison, som har så extremt skadliga och kraftfulla biverkningar. Mer vanligt än undantag att man så småningom utvecklar diabetes samt benskörhet. Sen kan man naturligtvis säga att kosten indirekt har effekt, om det leder till att man kan minska eller sluta med kortison. Finns ju flera studier som visar detta, t.ex. hur en Paleo liknande kost minskade symptom vid reumatism, för att nämna ett exempel. Men att man skulle utvecklas Cushings syndrom för att man äter en speciell diet, låter högst orimligt.
 14. När rotfrukter blir kalla så ombildas en del av stärkelsen till resistent stärkelse, vilket är en form av fiber/prebiotika. Resistent stärkelse är svårsmält och passerar nästan orörd tunntarmen och hamnar i tjocktarmen där det blir till bakteriemat. Det innebär att kroppen bildar mer glukos(från stärkelsen) om du äter en nykokt potatis, jämfört med om du äter en som legat i kylen några dagar. Jag antar att du undrar om man kan unna sig mer rotfrukter om de varit kylda ett tag, eftersom mängden kolhydrater minskar när stärkelsen förvandlas till en typ av fiber. Tyvärr kan jag inte svara exakt på det. Men mig veterligen är det bara en liten del av rotfruktens stärkelse som omvandlas, så innebär knappast grönt ljus eller leder till någon gigantisk skillnad i näringsinnehållet.
 15. Vet inte om jag köper att en person med förhöjda levervärden inte får ta några kosttillskott överhuvudtaget. Låtar lite som något din läkare "bestämt" själv. Det är ju främst receptfria smärtläkemedel man bör passa sig för och möjligen megadoser av A-vitamin, men vem äter det? Har själv en anhörig med reverserad cirros, dvs hans lever är redan allvarligt skadad(pga. annan sjukdom) och han har aldrig uppmanats att undvika vitamintillskott. Snarare tvärtom, eftersom han har dålig aptit så tycker hans läkare att det är bra att han tar extra magnesium, D-vitamin eller en multivitamin med mera. Angående kalium så kan jag rekommendera nypon som är rikt på det. Nypon innehåller även en hel del c-vitamin och magnesium och finns i torkad pulverform på t.ex. hälsokost. Då slipper du ta ett syntetisk vitamintillskott och får det istället via ett livsmedel.
 16. Det är klart att det kan ge njurskador på sikt om man proppar i sig så stora fantasidoser att det blir toxiskt. Gäller även en andra vattenlösliga vitaminer. Men hur vanligt är det liksom? Läser man studier/artiklar om ämnet så beskriv det som extremt ovanligt med toxiska doser av D-vitamin som leder till bla hyperkalcemi. Så detta är inte ett förekommande problem hos den svenska befolkningen, utan snarare något som kanske skett i ngn enskild fallbeskrivning. Vad som däremot är mkt vanligt i Norden är för låga nivåer av D-vitamin under vinterhalvåret. Därför är det lite märkligt att SLV varnar för tillskott av D-vitamin. Angående njursvikt så är det oftast tvärtom förövrigt, dvs patienter med nedsatt njurfunktion ordineras D-vitamin, för att stabilisera kalciumbalansen.
 17. Lever och njure innehåller en del vitamin C. Sedan minskar ju behovet av vitamin C rätt rejält då man utesluter spannmål och baljväxter. Äter man i stil med carnivore så kan det nog vara i alla fall "tillräckligt" med inälvsmaten som källa till vitamin C. Däremot kommer du aldrig uppnå optimala nivåer av vitamin C på den vägen, då inälvsmat är något folk äter kanske 1-2 ggr i veckan. Vitamin C behövs för så otroligt många funktioner i kroppen, bland annat immunförsvar, bilda kollagen och är rent generellt en anti-age antioxidant. Vill man hålla sig frisk och fräsch för sin ålder och nå optimala nivåer, så bör det inkluderas C vitaminrika livsmedel i kosten. Det går inte att få i sig för mycket C-vitamin liksom. Vill man inte äta en massa bär och grönsaker, så finns ju tillskott förövrigt. Dock ska man vara försiktig med askorbinsyra, som på sikt är tufft mot magen. Bättre att välja tillskott som är baserade på naturliga superfoods som är extremt rika på detta vitamin, t.ex nyponpulver.
 18. Viktminskning sker i platåer inte strikt linjärt, så att det inte händer något uppseendeväckande på 4 veckor är helt normalt. Förr eller senare så kommer det rassla till på vågen. Det är helt omöjligt att inte gå ner i vikt alls om du bara äter(som du angett) kycklingfilé, grönsaker och ngn matsked sås 2ggr per dag. Men är det det bästa sättet att gå ner i vikt? Nej! Det låter som en tuff deff- eller svältregim. Du pressar kroppen att använda reserverna med tvångsmetoder, vilket är extremt stressande. Det du äter är för lite och för näringsfattigt. Inte tillräckligt med energi. Du riskerar att tappa mycket hår, förlora kollagen/fyllighet i ansiktet, nedsatt immunförsvar, hormonell obalans bla när du inte bara svälter dig utan också får i dig för lite mineraler/vitaminer. Förr eller senare kommer kroppen börja parera, du kommer gå galet sug, tappa kontrollen och gå upp i vikt igen. Kycklingfilé må vara gott, men innehåller i princip bara rent protein. Byt ut mot kycklinglår, lårfilé eller klubba t.ex som är mer näringstätt. Ät mer fet fisk, ägg och kött. Du kan också äta rikligt av de flesta ovanjordgrönsakerna samt några som växer under jord. Var inte rädd för att använda smör, smetana, oliv- eller avokadoolja eller kallpressad kokosolja för att hålla dig mätt. Varken 10% medelhavsyoghurt eller färdig majonnäs på rapsolja/solrosolja är egentligen optimala såser till maten.
 19. Jag har stött på en rätt märklig trend vad gäller flera personer som säger sig "inte tåla fett". De klarar ändå av att trycka i sig en hel pizza, chips, pommes och Marabou mjölkchoklad. Så uppenbarligen har de inga problem med feta livsmedel om dessa sväljs tillsammans med socker, smakförstärkare och sabba kolhydrater. Hur går det ihop? Sen finns det naturligtvis folk som faktiskt inte kan äta fet mat. Så är det. Vi tål alla fett när vi föds bevisligen, men sedan händer det grejer under livets gång som leder till att vi inte tål saker lika bra. Det kan vara av både medicinska eller funktionella skäl. Det kan handla om mage/tarm(magsyra, enzymer, magtarmsjukdom t.ex) eller på organnivå som lever, galla, gallgångar osv. Det kan också vara en biverkning från läkemedel man äter. Om det inte är strikt medicinskt, så kan man ofta vänja kroppen försiktigt att äta lite mer fett, även om det inte fungerar för precis alla. Det viktiga är att man gör allt med respekt, försiktighet och ödmjukhet inför den egna kroppen och dess svagheter. Mår man dåligt av att trycka i sig 200-150 gram rent fett per dag, får diarré, spyr osv, så ska man naturligtvis inte fortsätta äta så.
 20. Det är ingen vidare kul situation du är i! Om du fortsätter äta NSAID-preparat så kommer du utveckla magsår. Den typen av mediciner hämmar nämligen produktionen av skyddande mag- och tarmslem, vilket gör att tarmväggen kommer i direkt kontakt med den starka frätande magsyran(därför det gör ont) och du får inflammationer och slutligen sår. Då kommer din läkare garanterat skriva ut protonpumpshämmare till dig typ Omeprazol, som blockerar produktionen av magsyra, vilket innebär att sår och inflammation kan läka, men istället kommer du får problem med matsmältningen eftersom du saknar tillräcklig mängd magsyra, vilket leder till brister bla B12. Det blir en negativ spiral det där, där ett läkemedel med trista biverkningar kommer tvinga dig till ett annat läkemedel med trista biverkningar. Men jag kan absolut förstå om upplever att du inte har något val, om du har så svåra smärtor att du inte kan fungera utan. Svår smärta utan lindring blir ju lite av ett kroppsfängelse, som sabbar ens rörlighet, energi och gör en deppig. Tycker absolut du ska ta kontakt med vården igen angående din rygg. Tills dess får du helt enkelt undvika att kombinera Orudis med att fasta, för du kommer få sår av det. Mat som mättar men kanske främst ligger kvar ett tag i magen och skvalpar är t.ex feta köttbitar, fet fisk, grövre rotsaker/grönsaker(gärna råa) och nötter bland annat.
 21. Du har helt rätt. Kollade burken och det är Emgesan meda hon tar d.v.s magnesiumhydroxid och rätt hög dos. Tydligen skrivs det ut ibland mot förstoppning också, ser jag nu. Hon äter magnesium av andra livsviktiga skäl(saknar vissa hormon som reglerar div mineraler efter en canceroperation), så skulle ju föredra om hon inte bara åt en typ av magnesium man får värsta diarrén av. Men hon tror att allt man får på recept av läkare är världsbäst.
 22. Jag fattar inte varför man ska ha magnesium i kaffet? Koffein minskar upptaget av magnesium. Många som äter lågkolhydratkost(t.ex jag själv) använder magnesiumtillskott av bättre märken med hög biotillgänglighet, som kan vara rätt jäkla dyra produkter. Då blir det lite pengarna i sjön om man tar det i kombination med kaffe. Kombinationen starkt kaffe och Apotekets Magnesium Meda(magnesiumlaktat), brukar iofs vara en effektiv kombination om man är förstoppad. Min moder som får den typen av magnesium på recept av diverse skäl, har berättat att hon brukar ta det med kaffet på morgonen för att få fart på magen
 23. Om målet med LCHF är att bli av med övervikten, så bör du sluta med socker och mjölk i teet. Det blir lite som att småäta om man dricker te&kaffe med mjölk eller grädde och socker mellan måltiderna, ger insulinpåslag och påverkar fettbränningen negativt. Äter du däremot lågkolhydratkost för hälsan så är det inte fullt så illa med lite sött här och där. Då är det snarare ett helikopterperspektiv som gäller, där man absolut kan unna sig något sött eller mjölk i kaffet eller dylikt om man har alla andra bitar på plats vad gäller kost, sömn och rörelse. Du kan nog lära dig att uppskatta te utan det söta. Jag har alltid älskat te med mjölk och honung förövrigt, men har lärt mig dricka utan. Kanske satsa på att testa lite finare eller spännande tesorter som inte behöver mjölk och socker för att smaka mycket? Annars finns såklart sötningsmedel typ stevia/erythritol blandningar att ha i teet, som visserligen ger ett litet insulinpåverkan, men ändå rätt marginellt jämfört med hur socker påverkar. Du skulle t.ex kunna gå över till ett sötningsmedel medan du långsamt trappar ner mängden och försöker vänja dig av vid sött te?
 24. Ja du, de flesta typerna av halvfabrikat inkl. buljong och kryddmix innehåller, precis som du säger, någon form av lök. Delvis för att lök är billigt och ger mycket smak, men kanske också för att den allergin är extremt ovanlig. Jag har då aldrig hört talas som det innan. Men du vet naturligtvis bäst vad du tål och vad du får reaktion av, samt att det nog låter som en klassisk IgE-medierad allergisk reaktion(tycker jag) när du beskriver klåda och svullen hals. Du får koka egen buljong och mixa ihop egna såser helt enkelt. Fördelen med det är att du också slipper grejer som druvsocker, glukossirap, skummjölkspulver, vetestärkelse&vete, tillsatser och annat skräp som alltid finns i färdiga såser. Som smaksättning kan du använda t.ex citron&lime och färska örter som persilja eller dill i kombination med t.ex medelhavsyoghurt. Något annat jag rekommenderar är selleri i olika former, som precis som lökväxter är väldigt aromatiska. Köp färdigt sellerisalt! Det är sjuk gott att ha på maten, i såsen eller i ett kryddsmör! Du kan också använda bladselleri, rotselleri eller kinesisk selleri(min favorit) när du gör buljong. Jag tycker fortfarande du ska köra på middagsrester till frukost. Är väl bara att laga mer middag liksom, så det räcker till mer än bara lunchen?
 25. Det är väl inte ett jätteproblem egentligen? Fortsätt äta som du gör men öka dina portionsstorlekar en aning. Om du förut åt dig precis "ohungrig", så äter du nu tills du känner en lite tydligare mättnad. Det tar förövrigt ca 6 månader för en kropp att bli stabil i en ny vikt, eller att acceptera den nya vikten som så kallad trivselvikt. Innan dess är det mer svajigt. För de flesta som kör lågkolhydratkost brukar detta sköta sig självt och man behöver inte tänka på saken. Men såklart inte för alla. Då kan det vara hjälpsamt att kanske logga maten i några veckor med ngn app, bara för att få en idé vad som är för lite/lagom med mat samt hur mycket fett, protein och kolhydrater man egentligen äter. Nu vet jag inte ditt kön, men att vara på gränsen till undervikt utifrån BMI under en period är knappast skadligt om man är man/kille. Absolut inget problem om man också är pigg och stark nog att simma och springa en massa. Det säger ju heller inget om din fettprocent. Däremot som fertil kvinna/tjej så ska man absolut passa sig för att bli för smal.
×
×
 • Create New...