Elinor

Medlem
 • Innehållsantal

  396
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  3

Allt postat av Elinor

 1. Elinor

  LCHF magar

  För mig är det lite både och. Vad gäller IBS-symptom som ballongmage och känsla av upprördhet så blev det bättre av lchf eftersom jag tog bort spannmål, lektiner, socker och stora lass kolhydrater. Väldigt sällan numera som jag har en "fis på tvären" så att säga haha. Vad som däremot blev mycket värre av lchf var besvär från övre delen av buken, alltså själva magsäcken/tolvfingertarmen sk "dyspepsi". Det kom efter några månader på lchf, att magen kollapsade och hade så ont att jag knappt kunde äta. Hade även blod i avföringen några ggr. Trodde helt klart att jag hade magsår i det läget, men "allt såg bra ut" efter samtliga utredningar och tester, trots att jag hade så svåra besvär. Har sedan dess testat en massa för att hitta en modell som funkar för både magen och inom ramen för lågkolhydratkost. Jag har testat i princip alla strikta uteslutningsdieter och kosttillskott för mage/tarm som finns för övrigt, så när random person hasplar ur sig t.ex typ "testa saltsyratillskott" eller "sluta med gluten!" "läk tarmen?" så blir jag så vansinnigt irriterad att jag vill slå de i skallen med något hårt. Att de tror det är så enkelt och som om jag inte redan testat det där 50 ggr om. Vad jag lärt mig är att problemen och smärtorna kommer om jag äter för mycket hårdstekt, saltat flottigt kött i kombination med feta mejerier. Har tvingats acceptera att min känsliga mage inte riktigt klarar tung stekt mat som simmar i fett, morgon middag kväll. Äter fortfarande lågkolhydratkost men lite mer åt Paleohållet och mer "lätt" mat som wokat, ugnsbakat och mer fisk/fågel, rotfrukter och även bytt ut en del av mjölkfettet mot olivolja, och då funkar magen bättre. Tycker även att kiselgel och l-glutamin hjälper en del.
 2. Det kan du lugnt fortsätta med. Det finns inget fett som är så välstuderat och dokumenterat som extra virgin olivoljans hälsovinster vad gäller hjärt-kärl, inflammation, blodtryck, metabol hälsa bla. Även om man är anti nuvarande kostråd och tycker att mättat fett är världsbäst och allt annat är blä, så kan man ändå vara rätt säker på en sak, att just kallpressad olivolja knappast är dåligt att konsumera. Lite tråkigt dock att det pågår en del fusk vad gäller olivolja. Vissa flaskor/märken innehåller inte ens extra virgin, trots att tillverkaren märkt det så. En annan trist grej är att det används mycket pesticider på druvorna i Sydeuropa, så det finns garanterat bekämpningsmedel i vissa olivoljor. Köper man ekologisk extra virgin så brukar man få vad man betalar för i alla fall och garanterat inte så mycket spår av gifter i. Jag använder inte heller rapsolja, inte ens för majonnäs. Kör bara på kallpressat oliv-, kokos och avokadoolja vid sidan av smör.
 3. Att gå och mumsa på lökblast och gröna blad medan man påtar i joden, skulle jag nog hävda är hälsosamt! Består mest av vatten, fibrer, bakterier och antioxidanter. Däremot låter det illa hur du tappat kontrollen vad gäller choklad. Jag dummade mig en del för en tid sedan förövrigt. Började med att jag tog en glass i solen på vägen hem från odlingslotten. En glass under hela sommaren måste man få! Det var så njutbart med den söta glassen nere vid vattnet så dagen efter gjorde jag om det och sen igen och igen. Till slut blev det att jag käkat glass varje dag i över en vecka samt fått tråkig flammig hy, garanterar skummjölkspulver- och sockerrelaterat. I alla fall, när jag klantar till det så brukar jag sätta upp små mål. Målet är att inte köpa glass imorgon! That's it. En dag blir flera dagar även där och nu har jag varit glassfri i en hel vecka. Vore bra om du kartlägger exakt vad som händer innan, alltså vad det är som får dig att trilla ner i sockerträsket. Kanske finns det ett mönster vad gäller hur/vad du åt eller vad du gjorde? Sen tror jag att kombinationen periodisk fasta, när man inte är fett-adapterad, kan trigga dåliga matvanor som hetsätande. Du kanske fortfarande är rätt mycket glukosdriven? Är man inte fettdriven kan man få ett jäkla övermäktig sug om man låter det gå för länge mellan måltiderna. Det blir lite att man svälter sig under dagen så man får släppa hämningarna och toksvulla på kvällen.
 4. Fast grundtanken med body positivism är väldigt fin/bra och har inte enbart med övervikt att göra. Det handlar om att alla ska få ta plats på nätet, i medier, i det offentliga rummet eller varför inte på stranden, oavsett hur man ser ut i kroppen. Ingen ska behöva skämmas, skyla sig eller ha en massa komplex och hata sig själv(som tjejer och kvinnor ofta gör), bara för att man inte har en perfekt kropp. Sen håller jag med om att det i vissa mindre kretsar blivit extremt att man nästan dyrkar metabol ohälsa och fetma och rackar ner på allt annat. Kvinnor med normalvikt men som ändå har skavanker, häng, celluliter och sånt vi alla har eller får och det är coolt att visa utan att skämmas, blir påhoppade på nätet när de taggar sina bilder med body positive, då de inte anses tillräckligt överviktiga för att vara en del av rörelsen.
 5. Tycker det är bra att ni väntar med att testa olika former av mejerier tills utredningen är klar och alla tester gjorda. Man kan inte utesluta födoämnesallergi via enbart blodprov/prickprov, vilket tyvärr inte alla läkare vet. Det finns t.ex icke IgE-medierade reaktioner mot komjölksprotein, som inte ger den typ av immunologiska reaktion som syns på blodprov. Då måste man göra provokation- och elimineringstester. Men nu går ni hos specialist d.v.s en riktig allergiläkare och de brukar ha bättre koll än en distriktsläkare. Att man gör det i samråd med dietist beror ju främst på oro från vårdens sida, att man är rädd att föräldrar inte klarar av att hålla en mjölkfri kost utan hjälp. Sådana föräldrar existerar trots allt, även om det nog är rätt ovanligt. Sen kan nog dietisten fortfarande komma med något användbart råd eller grej ni inte tänkt på, så tycker absolut ni ska gå och se vad hon eller han har att säga. Men misstänker tyvärr att det kommer bli en hel del spannmålsörja som välling, gröt och socker på menyn, om dietisten får välja. Så ja, mycket av det som sägs bör ni nog ta med en nypa salt. Man måste inte följa allt som en dietist säger!
 6. Elinor

  Trädgårdstråden

  Det är garanterat morotsflugan som glufsat i sig dina små morotsplantor. Du måste ha markväv på när de år små. Morotsflugan har varit extra helvetisk de senaste åren av oklara skäl. Jag har fått fina morötter i år men det är enbart för att jag de i en tättslutande odlingstunnel där morotsflugan inte kommer åt. Kan inte låta bli att undra hur svenska ekologiska morotsodlingar bär sig åt? Vad kul att du fått ingefära! Jag odlar väldigt mycket asiatiska matväxter, men just ingefära har jag aldrig testat. Varken chili- eller tomatplantor behöver egentligen sitta i växthus hela sommaren, till skillnad från aubergine som är mer knepig att odla i Sverige. Möjligen kan chili uppskatta lite mer skydd och värme nu när det är svalare väder. Att bottna med kökskompostjord och gärna komplettera med ko/hästskit tycker även jag är helt oslagbart, växer alltid så det sprutar!
 7. Fast man vilar inte tarmen och tillväxt av tarmludd genom att käka en massa vitt bröd(glutenspannmål) och dricka Coca Cola. Att man rekommenderat det till magsjuka personer någonsin beror ju inte på att det är gynnsamt, utan snarare på bristen på aptit, d.v.s vitt bröd och söta saker är så lockande att det får folk att vilja äta trots att de mår illa. Vi vet inte om det är magsjuka som orsakar diarrén. Du är under utredning vad jag förstår. Din diabetessköterska vet det garanterar inte hon heller! Borde kanske ge kostråd av det skälet? Att uppmana en diabetiker att frossa i vitt bröd, läsk och vitt ris, låter inte så bra. Men du kan absolut testa mer "snäll" magmat och se om det blir bättre. Undvik mat som är hårdstekt/bränd, det har hon rätt i. Undvik helst kaffe. Ät gärna fisk eller fågel som är kokt eller ugnsbakat och till det kokta grönsaker och rotfrukter. Omelett är bra om du tål ägg. Angående kött så är det främst hårdstekt flottigt gottigt kött som kan vara jobbigt om man är magsjuk eller har varit. Medan någon typ av stek/skinka som är lagad försiktigt i ugn brukar fungera bra. Kallpressad olivolja och avokadoolja är de fetter jag tycker funkar bäst personligen när mage/tarm bråkar, men det är säkert individuellt. Laktosen i mejerier kan absolut vara ett problem att bryta ner också, så testa om det blir bättre utan. Om probiotikatillskott och livsmedel t.ex mjölksyrat hjälper överhuvudtaget beror ju på vart problemet sitter. Folk idag verkar tro att probiotika är en quick fix för all världens magåkommor, när det i bästa fall kan stärka floran i grovtarmen något. Men är det magsäcken eller delar av tunntarmen som är irriterad, stressad eller påverkad av virus/bakterie så gör probiotika ingen skillnad alls, eftersom dessa områden är och ska vara mestadels sterila.
 8. Du kan också testa olika varianter av carb-cycling, t.ex du äter frukt de dagar de vet att du ska träna eller i alla fall vara ute och aktiv. Mer passiva dagar så kör strikt. Försök också undvika mer kolhydratrika eller söta livsmedel som frukt/rotfrukt på eftermiddagen och kvällen. Inte sitta och käka nötter och russin framför TV:n! Ät hellre bär eller frukt på morgonen/förmiddagen när förbränningen är på max.
 9. Paleo är ju inte primärt en diet för viktnedgång, utan handlar mer om att äta på ett sätt som är optimalt för hälsan, förbygga sjukdom och läka kroppen. Därför finns en hel del inom ramen för Paleo som inte är helt lämpligt att äta dagligen om du behöver gå ner i vikt eller har problem med t.ex överätande/sockerberoende. Nötter och frukt(torkad frukt ännu värre) är sådan saker eller sk "naturligt" sött som honung, lönnsirap med mera. Angående bananer så välj en knallgrön omogen om du vill vara nyttig, medan de gula mogna är kolhydrats- och fruktosbomber som bör ätas med måtta om man har problem med vikten. När du äter nötter så bör du undvika processade alltså rostade/saltade om du vill gå ner i vikt och enbart köra på naturella, max en näve. Jordnötter är förövrigt inte nötter och jordnötssmör är ännu värre. Men det vet du kanske? Satsa på rena livsmedel som kött, kyckling, fisk, ägg, bra fetter och en massa grönsaker. Sen får du välja om du vill unna dig en banan eller något annat, dvs inte äta banan för att bli mätt liksom. För mig funkar det också att äta rotfrukter som morot, rödbeta, palsternacka t.ex, men så är det inte för alla. Jag har själv en yngre släkting som måste äta antipsykotiska läkemedel. Han är även autistisk och kan därför råka extra illa ut om han inte är medicinerad och får anfall på offentliga platser. Han har gått upp ca 30 kilo i vikt på bara några år p.g.a antipsykotika och lugnande läkemedel. Verkligen hemskt att se. Så kan verkligen tänka mig hur svårt det måste vara att försöka göra det motsatta när man äter antipsykotika, dvs gå ner i vikt!
 10. Det där är rätt individuellt. Jag gillar alla dagens mål mat haha, men ligger vaken halva natten om jag lägger mig på tom mage, så har inget val annat än att skippa frulle om jag vill köra periodiskt fasta. Då få gånger jag kör en 24-36+ timmars vattenfasta är jag en zombie p.g.a sömnbrist. Hungern river mig sönder och samman och jag somnar inte förrän framåt småtimmarna med rastlös sömn där jag vaknar stup i kvarten. Måste äta en rejält middag runt 18-19 och ibland även något litet till kvällsmat t.ex ett ägg för att kunna sova bra. Sen kan man säkert vänja kroppen att sova hungrig/på tom mage, men kan inte vara sömndepraverad i flera veckor för att "träna" in en ny vana. Att inte få sova på nätterna är verkligen något som min kropp tar stryk av. Sen har jag heller inte längre problem med oönskat kroppsfett längre och då är det dumt att plåga sig i onödan. Avundas verkligen folk som bara behöver lägga huvudet på kudden så somnar de, då kan man välja fritt vilka måltider man vill skippa. Jag håller nog med om att det är bättre att äta mest på morgon/förmiddag och kanske inte världens största lass på kvällen(vad gäller metabol hälsa).
 11. Jag är en rätt soltålig brunett, så krävs att jag är helt omdömeslös i solen för att jag ska bli röd och bränna mig. Därför behöver jag oftast inget solskydd alls, annat än en keps eller hatt om jag är ute längre stunder för att undvika solsting. Däremot och precis som du, kan jag få problem med soleksem i början av sommaren. Jag får fula små utslag/prickar, trots att jag inte bränt mig. Har dock lärt mig att det beror på en kombination av värme och flottiga krämer(främst traditionell SPF) som blir som en stekpanna där hetta, fett och kemikalier puttrar ihop och irriterar den känsliga vårvinterhyn. Något som hjälpt mig mot just soleksem är Aloe Vera gel som lugnar huden. Har verkligen räddat mitt rödprickig ansiktet när jag varit utomlands. Numera undviker jag också vanliga feta SPF krämer eller dagcreme när jag ska ut i solen. Väljer hellre gelbaserade lätta hudprodukter och besväras inte längre av en massa röda utslag. Du kan också testa ett mineralbaserat solskydd, som visserligen är dyrt, men ger skydd utan en massa kemikalier&gifter och hormonstörande ingredienser.
 12. Jag håller med att inlägget var märkligt och faktiskt rätt töntigt. En gubbe som mansplainar för en vuxen kvinna att hon minsann blivit "mamma" och allt vad det innebär är ju bara suck och stön! Men vi som läst saker skriva av @Zepp tidigare vet ju att han bluddrar på lite grann med glimten i ögat och inte menar något illa. Självklart ska varken du eller någon annan kvinna som fött barn behöva acceptera 20+ kilos övervikt. Visst att kroppen förändras här och där, men det innebär som sagt inte att man är dödsdömd att vara hormonellt monster eller gravidknubbis för evigt. Du kan absolut gå ner i vikt med LCHF en andra gång och förhoppningsvis stanna där. Troligtvis kan det krävas att du är lite mer strikt den här vändan vad gäller grejer som mejerier, mörk choklad, frukt&bär, nötter och sånt "LCHF-snask" samt inte äta något mellan måltider. Något annat superviktigt är att du får ordning på sömnen, både din och lillflickans(så du inte blir väckt). Att få ordning på vikten&hälsan när man inte får sova på nätterna är mer eller mindre omöjligt.
 13. Elinor

  Trädgårdstråden

  Det som känns mest tidskrävande är absolut det som inte är roligt att göra. I mitt fall allt grävande som måste göras av odlingsbäddar när säsongen är slut eller börjar. Sedan all kord/kompostjord och gödsel jag måste släpa på och fylla på pallkragar och bäddar med. Jag odlar ju inte ute på landet, så kan inte köra skottkärran till grannen och hämta lite koskit, utan måste ta bilen en bra bit och det blir värsta projektet. Vattnande kan också vara rejält tidskrävande om det blir en het sommar, som för 2 år sedan när det var 30-35+ grader varje dag. Aktiviteter kopplade till själva odlandet(skörda, rensa ogräs, gallra, omplantera, så frön osv) tycker jag inte är tidskrävande eftersom det är kul och avslappnade och då glömmer jag bort tiden. Att jaga mördarsniglar vill jag inte ens tänka på haha, tycker de är sjukt äckliga som små ålande slemmiga skitkorvar 🤮 Angående att äta ogräs så har man så mycket annat odlat som är extremt mycket godare smakmässigt så det blir aldrig riktigt av. Testade att göra en paj på kirskål för ngt år sedan, men var ingen smaksensation direkt jämfört med när jag använder andra bladväxter.
 14. Ja, Smetana är verkligen underbart, speciellt som romsås till rökt fisk eller som härlig citronsås till grillat jag äter typ ihjäl mig så gott 😍 Mitt problem är att Smetana inte finns som EKO/KRAV vad jag lyckats hitta. Därför blir det mestadels Crème Fraiche för mig som är både KRAV/EKO och en hel del billigare. Smetanan vinner absolut smakmässigt dock. Finns tack och lov en massa andra märken än Arla som inte behövt försämra kvalitén på crème fraichen p.g.a "fettbrist", även om 2% hit och dit inte är ett jätteproblem. Tycker iofs det är himla positivt att de i alla fall inte medvetet sänkt fetthalten med argumentet att konsumenter vill ha magrare mejerier.
 15. Det är främst aggressiv växtförädling, GMO och dagens odlingssätt som gjort frukten mer näringsfattig. Man har inte förädlat för att få den mest vitamintäta frukten, utan sötare, större, tåligare, snabbväxande och snyggare. Gamla nyttigare sorter av både frukt och grönsaker är mer eller mindre borta idag, det är på massförintelsenivå liksom och ingen verkar bry sig för är ju bara växter. Du kan inte ens köpa frön själv idag för att odla gamla fina sorter, annat än om du har kontakter. När djurarter håller på att dö ut så bryr sig folk(oftast), men inte när det gäller artrikedom och olika sorters matväxter tyvärr. Men jag håller absolut med dig att inte all frukt är av ondo. Frukt innehåller fortfarande antioxidanter och bra fibrer. Själv har jag aldrig gillar frukt dock, inte ens när jag åt mkt kolhydrater så gillade jag det. Tycker mest det smakar sockervatten. Men tackar däremot inte nej till en skiva LCHF-paj gjord på egna äpplen.
 16. Det beror på vad man äter i övrigt, man får inte fettlever av bara en typ av livsmedel liksom. Du kommer garanterat inte påskynda utvecklingen av fettlever om du äter 1-2 frukt om dagen i kombination med lågkolhydratkost såsom LCHF/Keto, Paleo där du väljer råvaror av bra kvalitet. De vattenlösliga fibrerna/prebiotikan samt antioxidanterna som finns i frukt har viss skyddande effekt vad gäller det mesta också. Sen är det naturligtvis inte bäst med frukt om man vill stanna i ketos, har diabetes eller sockerberoende. Men som du själv är inne på så är det främst den koncentrerade och processade formen av fruktos dvs tillsatta sockret som finns i extrema mängder i bland annat söta drycker, glass, godis och en massa annat t.o.m charkuterier, magra mejerier osv som är den främsta boven vad gäller fettlever. Glukos/Fruktossirapen har inget med frukt att göra heller utan görs av vete i Europa och majs i USA. Personligen undviker jag alla former av konventionellt odlad frukt men inte pga fruktosen utan för att den är mkt tungt giftbesprutad. Importerat och konventionellt odlad frukt(och bär) är som att att slicka i sig pesticider ungefär.
 17. Fast om du inte gjort några undersökningar(ultraljud, magnetröntgen, blodprov mm) så kan du nog inte veta säkert att det är just levern som är öm och svullen. Det finns mycket annat smått och gott i området övre delen av buken som kan göra ont och kännas svullet. Det kan vara en massa grejer men vanligast är mag- och tarmrelaterade besvär eller att du har gallsten. Man får inte besvär med levern bara sådär efter att ha ätit en ny typ av kost i 5 dagar eller p.g.a vanliga vitamintillskott. Det egentligen bara långvarig fettlever pga felaktig/sockrig kost, missbruk av vissa läkemedel, missbruk av alkohol, några autoimmuna sjukdomar, samt obehandlad hepatit som på allvar inflammerar och sabbar levern. Men då har man också en massa andra symptom. Om du inte har det, utan bara att det känns ömt på höger sida, så behöver du nog inte oroa dig. Men jag skulle absolut gå till läkaren i vilket fall och kolla upp om det nu inte går över av sig självt, om det är möjligt. Smärta och ömhet i bukområdet ska man alltid ta på allvar.
 18. Jag vet inte exakt hur du äter nu, men kanske värt att testa att äta mer blodtryckssänkande livsmedel(om du inte redan gör det)? Främst då öka intaget av grönsaker som innehåller nitrat, betanin, antioxidanter, magnesium och kalium som t.ex spenat, grönkål, broccoli, blomkål, persilja, rödbeta, blåbär. Även om man inte har en dokumenterad brist vad gäller magnesium/kalium, så kan det fortfarande vara så att man får bättre värden om det kommer extra via kosten i en mer komplex och biotillgänglig form(jämfört med tillskott). Du kan också testa att byta ut en del av köttet och mejerierna mot mer fet fisk som lax, sill och makrill för omega 3 och D-vitamin, som också kopplas till sänkt blodtryck. Även kallpressad olivolja, avokado och näve nötter, är bra för kärlhälsa och blodtryck. Sen misstänker jag iofs att din förhöjning mycket beror på omställningen till keto. Svårt att säga. Men är ju heller ingen direkt uppoffring att testa att äta lite mer lågkolhydratkost/LCHF à la medelhavet några ggr i veckan!
 19. Det beror ju på hur man äter lågkolhydratkost. Åse Falkman Fredrikson äter uppenbarligen väldigt liberalt, utifrån den bild hon målar upp på bloggen med goda drinkar, viner, bubbel, efterrätter, frukt&bär, rotfrukter, gratänger som simmar 5 sorters mejerier, pizza, bröd, sötningsmedel med mera flera ggr i veckan. Då är det klokt att hålla koll på det totala energiintaget, tänker jag. Jag tycker personligen att hon har supertrevliga och goda recept för i min mening "festmat", men skulle ju aldrig använda hennes recept och hemsida som någon slags vägvisare om jag hade problem att gå ner i vikt. Sen är hon också så kallad proffsbloggare och väldigt konventionell/kommersiell i sitt tilltal, så självklart skulle hon aldrig säga ett ont ord om Viktväktarna eller något större företag eller tjänst som eventuellt kan erbjuda samarbete. Hur som helst, äter man strikt till måttlig LCHF så behöver man normalt inte tänka så mycket på totala energiintaget, det brukar sköta sig självt hur mycket man ska äta. En del håller ändå koll dock för att det kan vara intressant/spännande information.
 20. Det är lite individuellt hur mycket mejerier man kan äta utan att gå upp i vikt. Jag går själv upp i vikt snabbt om jag äter ost till vardags av oklara skäl, så är lite försiktig med det. De flesta som upplever bromsad viktnedgången av mejerier är iofs inte vegetarianer. De äter en rejäl portion kött/fisk osv och sen mejerier på det, så då blir det lite "dubbelt" vad gäller protein och energi iom att det är en del socker i mejerier. Möjligen annorlunda om man är vegetarian och bara äter den där halloumiosten? Personligen tycker jag din diet låter för ensidig. Att äta mestadels mejerier, ovanjordgrönsaker och fett, blir verkligen inte bra näringsmässigt vad gäller vitaminer och mineraler. Det mest alarmerande är bristen på zink och järn i din diet, medan allt kalcium du får via mejerier gör det än svårare för kroppen att ta upp mineraler. Just kvinnor som är vegetarianer har väldigt ofta järnbrist och då äter de ändå järnkällor som surdegsråg, havre osv. Jag tycker du bör lägga till mer frön och nötter, just för att täcka mineralbehovet. Hampafrön är t.ex kanon att ha på maten för både järn, fett och protein och rekommenderas även av DietDoctor. Vad gäller baljväxter, så tycker jag att färska bönor som edamamebönor eller bondbönor är bäst, eftersom dessa är mer skonsamma och inte innehåller lika mycket antinutrienter/växtgifter som torkade produkter. Bra vore också bra om du kunde tänka dig att äta fisk någon gång i veckan. Då får du i dig omega-3, megados b12 och D-vitamin som det annars blir fattigt av i din diet. Men det viktigaste är att du håller koll på dina mikronutrienter som LCHF-vegetarian. Om du inte vill äta djur, så finns ju kosttillskott av god kvalité trots allt!
 21. Tycker du låter lite fixerad vid godis, som att du tänker en hel del på det och går och längtar och planerar? Så jag tycker inte du ska äta det ibland. Snarare skippa sötsaker, bröd och pasta tills du har dina cravings under kontroll. Sen tror jag en bidragande orsak är att du äter för lite vanlig lagad mat, då är man konstant otillfredsställd och får sug efter godis och snabba kolhydrater. Det är rätt lätt att bli smalare via halvsvält, men extremt svårt att upprätthålla, som du kanske märkt? Kroppen börjar streta emot efter att ha levt på några ägg, kycklingben och selleri och skriker efter snabb energi på ett sätt som är svårt att stå emot. Din vikt/längd säger mig inte så mycket, annat än att du inte är direkt överviktig. Om du har hyfsat med grundmuskler och fettet sitter på rätt ställe, dvs hälsosamt bra kroppsfett som kvinnor behöver, så ska du inte gå ner i vikt alls. Då är det snarare styrketräning som gäller, för en fastare kropp rent estetiskt. Är du däremot svag som kokt spagetti och allt fett sitter i mitten likt en tunna, så kan det ju absolut finnas en poäng i att försöka bli av med det, även om du har normal BMI. Men är samma som gäller där att äta näringstät lagad mat 2-3 ggr per dag och försöka få in varierad styrketräning. Kolhydrater rent generellt är såklart inte gift som cigaretter. Det är energi rätt och slätt och i sig neutralt. Men risken att utveckla metabola- samt välfärdssjukdomar ökar drastiskt, om man äter en diet som mestadels består av en massa kolhydrater och främst när det sker i kombination med billiga vegetabiliska fetter/oljor. Livsmedel med hög andel kolhydrater är också mestadels näringsfattiga och kan även göra skada i kroppen, som t.ex glutenspannmål.
 22. Antar att du har ett eget hus med större trädgård? Då kan man ju göra som man vill och ta genvägar! Men om jag som odlar i stan(koloni/odlingslott, pallkragar på delad gård osv) slarvade med att gräva odlingsbäddar och sen slängde ut blöta tidningar och bokashi, då skulle det bli skadedjur- och råttinvasion 🤮 Jag blir ärligt irriterad på folk i mitt närområde som är medlemmar i den sk bokashi-religion, vilken innebär att de inte lärt sig de "tråkiga" grunderna i odling som gödsel, jord, temperatur och vatten, konstigt nog. Inte riktad mot dig bör jag nog tillägga, utan det här är ett speciellt folk som ofta gått någon hipster högskolekurs i kretslopp, men de kan fortfarande inte odla. De tror det räcker att slänga ut frön och en massa bokashi överallt arghh...jag har råttfobi! Sen finns det naturligtvis än värre körda odlingsgrannar, typ kärringen som i hemlighet använder RoundUp på allt för att hon inte orkar rensa ogräs. Är inte bara under Corona-tider som man drömmer om egen tomt! Det går lika bra med vanlig hederlig kompost för köksavfallet, som blir till fin jord efter något år. Fördelen med bokashi är att förmultningen går snabbare tack vare fermentering, samt att det kan vara småkul att hålla på med. Man får en skön kretsloppskänsla. Nackdelen med bokashi är att du måste gräva ner det djupt, eftersom det är halvruttet matavfall och inte färdig jord som du får från en kompost. Annars blir det(som jag skrev tidigare) ett smörgåsbord för råttor, möss, spyflugor, kråkor med mera.
 23. Elinor

  Inget händer

  Det kan du absolut testa. Det kan ju vara så att Dietdoctors portionsberäkning för recepten blir aningen för mycket mat, om man är en lite äldre kvinna som kanske inte är ute och flänger så mycket i och med Corona? Det finns ju ingen one-size-fits-all vad gäller portioner. Försök att sluta äta när du inte längre är hungrig, istället för att tänka att du ska följa vad som står på sidan till punkt och pricka. Att äta mer sällan brukar dock vara mer effektivt(främst om man vill bli av med bukfett) än att äta mindre portioner. Du får testa dig fram vad som passar bäst.
 24. Jag väger också 15 kilo mindre nu jämfört med vad jag vägde mellan ca 16-20 års ålder. Jag var galen i potatischips, vita viner, nudlar, vitt bröd, pizza, cola och dylikt och hade dålig impulskontroll, som unga ofta har. Ville äta hela tiden. Men sen insåg jag att man måste vara söt och slank för att passa in, så körde kaffe&snus&svält dieten och kilona försvann och jag blev smal. Verkligen hemskt vad mycket dumheter man utsatt sin kropp för! Däremot kan jag sakna äppelkinderna jag hade när jag var 18 år och mullis. De var verkligen supersöta.
 25. Att hitta balans vad gäller hunger och mättnad kan vara lite bökigt i början, men det brukar ge med sig. Du ska i vilket fall inte bli vrålhungrig efter redan en timme! Det är bättre att välja självbärande mat rent fettmässigt, framför att komplettera med att dricka t.ex grädde. Varför inte göra en omelett på 4-5 ägg nästa gång istället och kanske ha i lite extra smör? Satsa på ett fetare protein till(istället för lufttorkad skinka) som bacon eller varför inte strimlad rökt lax? Att äta mejerier mellan måltiderna som ostrullar eller vispgrädde, kan också vara lite av stoppkloss om man vill gå ner i vikt med LCHF. Detsamma gäller salta nötter och andra lågkolhydratsnacks. Bättre att äta större måltider så du inte blir hungrig emellan. Sen ska du absolut inte vara rädd för grönsaker! Du kan äta i princip hur mycket som helst vad gäller kolhydratsnåla ovanjordgrönsaker. Är ett bra sätt att få i sig fett också, om man har smör/olivolja på.