Gå till innehåll

Elinor

Medlem
 • Innehållsantal

  408
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  3

Inlägg postad av Elinor

 1. Sen är det mycket trevligare att äta middag på kvällen som "en kung", tycker jag! Då har inre ro och avslappning infunnit sig. Man är klar med dagens alla bestyr och kan verkligen fokusera på maten, hur fin den ser ut, smakar gott och känns i munnen. Än mer så om man lever i en större familj och middag är enda chansen för alla att slappa och umgås ihop. 

  På morgonen är i alla fall jag ofta på språng och lite splittrad, man tänker framåt och planerar medan man läser nyheter i mobilen och störs av oväsen från gatan och gården. Då är det inte så njutningsfullt att äta, utan jag mest trycker i mig något. Jag kan lika gärna skippa det. Upplever också att jag blir mer hungrig under dagen om jag äter en rejäl frukost, konstigt nog. 

  Men säkerligen är det bäst att äta mest på morgonen och efter den cirkadiska rytmen, för att tarmrörelser, metabolism och hormonproduktion kickas igång då efter att ha gått på lågvarv under natten. Fast vad man äter spelar ändå 100% mer roll än exakt när man äter. Så länge det inte blir så att man frossar och småäter på kvällar och proppar i sig mat innan läggdags, så tror jag knappast det är någon katastrof att hoppa frukost som en del i fastan.

   

  • Gilla 4
 2. Nu är jag inte lagd åt det depressiva hållet, så det spelar nog in. Jag glömmer bort att vara ledsen, även när jag har fullgoda skäl att vara deppig. Däremot kan jag få låggradig ångest, oro och fladder i bröstet, utan att ha bra skäl för detta och främst i samband med pms. 

  Men upplever inte att just mängden kolhydrater kontra fett gör till eller från vad gäller humör och psyke. Om jag käkar 30 gram eller 130 gram per dag är sak samma. Det viktiga är snarare vilka livsmedel jag äter och undviker, inte själva makronutrientfördelningen. För att maxa mitt mående måste kroppen och alla dess beståndsdelar, få den näring den behöver. I mitt fall handlar det också antioxidanter och fibrer från grönt, inte bara fetter och aminosyror. 

  Det som påverkar mig mest negativt är tveklöst socker och då menar jag inte en clementin, utan godis, läsk och sånt som innehåller en massa glukos&fruktossirap och rent socker. Jag blir lättirriterad och får kort stubin av socker, har jag noterad. Märker också att jag har svårare att vara harmonisk här och nu om jag är sockerchockad, att tanken börjar fara iväg och grunna på trams i det förgångna eller oro inför framtiden. 

  • Gilla 3
 3. 3 timmar sedan, HelgeK sade:

  Jag tittade närmare på dietisten Elisabeth Govers lågkolhydrat kost. Det var inte lågkolhydrat hög fet diet. Det var inte hög fet diet, utan det var en högprotein diet, och "låg"kolhydrat innebar i Elisabeth Govers version var mellan 50 - 100 gram kolhydrater.

  Alltså ingenting som stämmer med den moderna lågkolhydrat kosten!  Utan den kosten verkar sammansatt för att ge ett dåligt resultat. I sverige har vi sett att dietisterna går på kurser hos livsmedelsindustrin SNF,såäven där blir resultatet uselt.

   

  Se: https://www.dietdoctor.com/se/lchf/hur-lite-kolhydrater-innebar-lchf  Många behöver äta en strikt eller moderat LCHF, och protein skall inte vara hög inom LCHF.  Så om dietisten vore seriösa borde hon testat en moderat LCHF, och nämt om man gick ner för for kunde man testa liberal, och om resultat var dåligt kunde man gå till strikt LCHF. Hög protein påverkar insulinet, vilket inte högfett diet gör, och av hälsoskäl är det bättre att mättat fet och undvika värmebehandlade omega 6 fetter

  Så dietisten Elisabeth Govers förespråkar en lågkolhydratkost som inte är hälsosam. 

  Hon förespråkar samma mängd protein som DietDoctor gör, så förstår inte hur man får det till en högproteindiet? 🤔 

  Tycker snarare det ser ut som en kaloribegränsad svältdiet, där man tagit bort allt som ger kroppen energi, både fett och kolhydrater är borta. Sedan tillåter man tillräckligt med protein ca 1-1.2 gram per kroppskilo, för att behålla muskelmassa och lite grönsaker för att få i sig vitaminer. På kort sikt är det naturligtvis mer effektivt än keto/lchf vad gäller snabb viktminskning. Får nog väldigt fina resultat i korttidsstudier. Men på längre sikt är det få som klarar av att upprätthålla regimen, både mentalt och rent biokemiskt kommer kroppen börja slå bakut.

  Kan dock tänka mig om man har så pass extrem farlig fetma att t.ex ens hjärta kan ge upp och man riskerar att dö, så kan det vara lönt att köra den här formen av radikal lågkolhydratkost(som ofta rekommenderas av amerikanska privata obesity läkare). Men då snackar vi en fetma som är på liv och död, där man måste rasa i vikt. För det är ju precis som du säger en ohälsosam diet av tusen olika skäl. 

 4. Man kan absolut få problem med halsbränna och dylikt vid fasta, även om det långt ifrån drabbar alla. Vanligaste skälet till fasta är ju religiösa skäl(Jom kippur, Ramadan bla) och där är det känt att man kan få mindre trevligare biverkningar såsom äcklig andedräkt, bränningar och sura uppstötningar under fastan. Är nog bara de som förespråkar fasta av hälsoskäl som hävdar att vi alltid mår världsbäst av att inte äta.

  Har mest att göra med att magen är tom medan magsyra bildas p.g.a hunger och sug, i kombination med att magmunnen av oklara skäl inte sluter helt tätt. Sen misstänker jag att ju striktare keto/lchf man äter desto mindre besvär får man, dvs om kroppen är van att vara i djup ketos på fettdrift så tror jag inte att magsäck och magstrupe håller på och bråkar i lika hög utsträckning när det går på tomgång.  

  Hursomhelst, jag skulle inte ta oxgalla på fastande mage. Testa att dricka ljummet örtte om du får halsbränna under fasta. Om det inte fungerar så ät något lätt som inte tar kroppen ur faste-tillståndet, t.ex bladspenat, gurka eller lite kokt broccoli, så får magsäck, magsyra och muskulaturen något att pyssla med. Man kan "lura" kroppen att den fortfarande är fastar om man enbart äter lite vattenbaserade grönsaker. 

  @Zepp Stora majoriteten svenskar med refluxproblem eller magkatarr har ju inte H.pylori, utan det är "funktionellt" d.v.s svensk sjukvård vet inte vad det beror på och ordinerar patienten att käka Omeprazol resten av livet...suck. Att ha H.pylori är rätt ovanligt bland svenskar som inte är i pensionsåldern.   

  • Gilla 4
  • Tack! 2
 5. Jag tror inte att denne keto&kost coach har för avsikt att lura dig. Det ligger rimligen i hens intresse att ha så många nöjda kunder som möjligt, för referens och solskenshistorier. Coachen har säkerligen en modell som hen verkligen tror på själv, där man börjar med att äta extra mat och fett för att(förhoppningsvis) boosta metabolismen samt nå djup ketos. Sen drar man ner på mängden efter det och får resultat. Man ska inte gå ner i vikt snabbt av tusen olika skäl, bla för att det stressar sönder kroppen, är åldrande, ger lös hud, håravfall, svårt att hålla på sikt med mera. 

  Men även om det låter seriöst, så är det inte 100% säkert att det kommer funka på just dig. Vet t.ex keto coachen tillräckligt mycket om dig och din historia för att kunna vägleda och ge råd på ett bra sätt? Vi är ju alla lite olika pga saker som kön, ålder, historia, hormonellt, genetik med mera. Det kommer kännas surt om du inte får resultat, med tanke på pengarna du spenderat. Mycket av kunskapen kring ketogen kost, strikt LCHF samt generell lågkolhydratkost kost kan du läsa dig till själv på nätet, i böcker eller rådfråga har på forumet eller fb-grupper som är gratis. Du har ju också fördelen att du känner dig kropp bäst, betydligt bättre än någon coach på andra sidan Atlanten. Tycker också att du ska avsluta med coachen omedelbart. 

  • Gilla 2
 6. Ja, gluten bryts ner via fermentering/bakteriemat, varför många med glutenintolerans ändå tål vissa typer av soja trots att produkten innehåller vete. Men den typen av soja lagras liksom flera månader till ett år, så tror knappast att en längre surdegsprocess skulle komma i närheten av det vad gäller att minska glutenmängden. 

  Tror heller inte att någon med glutenintolerans skulle vara villig att testa Ben Greenfield teori, ens om de fick betalt eller under pistolhot, med tanke på att immunförsvaret kan gå igång på så lite som en kvarts kryddmått gluten om man är mkt känslig. Även om sjukdomssymptom försvinner och tarmluddet växer ut igen på ca en vecka, så kan man fortfarande ha magproblem i uppåt ett halvår, bara för att man missbedömde gluten i ett livsmedel. 

  Är man inte glutenintolerant(samt tål kolhydrater) så kan man ju testa att experimentera med olika typer av fermentering för att få ner glutenmängden i ett bröd dock. Ingen mår bra av gluten. Tänker om man har t.ex tjuriga familjemedlemmar som bara kräver och bråkar om bröd, så är det ju bättre med surdeg på t.ex råg än att servera vetegluten-toast. Dumt nog har både spannmålsindustri och livsmedelsproducenter de senaste 50+ åren gjort det totalt motsatta, alltså allt de kan för att få upp glutenmängden i bröd&bakverk för att det tydligen blir godare då. Att fler och fler får magproblem, IBD, IBS samt även utvecklar glutenintolerans/celiaki verkar de skita högaktningsfullt i.   

  • Gilla 4
 7. Jag dricker också när jag är törstig. Ibland dricker jag några klunkar vatten till maten och ibland gör jag det inte. Ibland dricker jag en liten kopp grönt te eller örtte ca halvtimme efter maten också. Kan omöjligt säga att det gör varken från eller till vad gäller min mage/tarm.

  Tror nog det här med att "spä ut magsyran" främst blir ett problem för folk som bälgar i sig läsk, energidryck, mjölk, öl och saft mm till maten, eftersom det leder till att man överdricker för att det är gott och förhöjer måltiden. Man dricker inte för att släcka trösten enbart. Det blir sådana mängder, jämfört med om du har neutralt kranvatten i glaset.

  Sen finns folk som har extremt lite magsyra pga icke naturliga orsaker, som t.ex att de käkar protonpumpshämmare eller för att delar av magsäcken är bortkopplat pga GBP. Då ska man nog inte dricka alls till maten. Men är du inte i den kategorin, så tror jag knappast att magsyran tappar funktion för att du konsumerar måttlig mängd vätska i samband med måltid. Jag menar viss mat innehåller ju en hel del vätska också som t.ex soppa, gryta, såser.

  • Gilla 6
 8. 2 timmar sedan, morgonsol sade:

  @Ing-Marie Behöver det vara något speciellt sorts bröd? Huså bröd har 2 st sorters frökex. Vet inte hur det är med finn crisp nu för tiden. I värsta fall skulle man ev. kunna köpa hem glutenfritt bröd, då slipper man vete i alla fall.

  De allra flesta glutenfria bröd och bakverk är gjorda av vetestärkelse där man filtrerat bort det mesta av glutenet och därför får märka produkten "glutenfri". Innehåller fortfarande en pytteliten mängd gluten(+spår av andra allergena veteproteiner) och du slipper verkligen inte vetet när du köper glutenfritt, iom att all den onyttiga stärkelsen är kvar. 

  Finns flera märken av frökex som funkar inom ramen för lchf. Mjuka bröd är svårare. Det enda mjuka low carb bröd jag vet(som finns i vanliga matbutiker) är Da Carlas Superbröd. Det är hyfsat lågkolhydrat ca 15% och består mest av frön, så äter man bara 1-2 skivor är det lugnt. Jag undviker eftersom det innehåller en mindre mängd spannmål i form av glutenfri havre, men vet folk som käkar liberal lchf/paleo som brukar ta sig en skiva och säger att det är helt okej. Är i alla fall ingenting i innehållsförteckningen som man inte känner igen och inget tillsatt socker.   

   

  • Gilla 4
 9. 1 timme sedan, Kahavia sade:

  Nu börjar skördandet på allvar. Häromdagen tog jag en stor pumpa som får ligga och mogna inomhus. Förra veckan en massa vitlök. Några bönskidor tas in varje dag och basilika, oregano, chili och rosmarin har redan hämtats in sedan flera veckor. Snart är det dags för aronian och därmed chutney! 

  I morgon tar jag in lök för torkning och står fortsatt beredd att hjälpa pumpornas honblommor att träffa killar på löpande band. En äktenskapsförmedling jag erbjuder utan kostnad. I och för sig tar jag ju pumpan men ändå. 

  Aauberginen, 4 st, som jag odlar för första gången har fått en massa frukter som ger mig viss skräckblandad förtjusning. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med dem alla. Helst hade jag velat spara dem på något sätt. Någon form av konservering eller frysning. Förslag? 

  Jag har också lite svårt att göra något kreativt med mina auberginer! I och med att de kräver lite mer jobb än mycket annat man odlar, så vill jag göra något mer märkvärdigt än att bara skiva ner rubbet i en tomatsås. Men vad och vem orkar 5-stjärnigt storkok nu när det är tokhett? De är godast nyskördade, så tycker inte du ska frysa in eller konservera. Hemmaodlad aubergine är ju lite som en smal korv och inte sådär stor och bred som de man köper på ICA, så funkar inte att fylla med massa gott och gratinera. Den kommer i alla fall till sin rätt om man lagar något med italienska smaker som vitlök, parmesan och olivolja! Kan tänka mig att @Birgitta Höglund har något mumsigt recept eftersom hon även gillar medelhavsmat. 

  Någon annan som har problemet att man odlat för mycket och tillslut måste slänga en massa växtdelar i komposten, för att de blir dåliga eller undvika att bladgrönsaker går i blom suck? Känner mig lite som en slit och släng miljöbov när jag river upp, klipper av och slänger en massa jag odlat. Just nu är det en sån period också när allt blir klart samtidigt, så man hinner inte äta eller ta tillvara på grejer. Om det fanns någon jag kunde ge till så skulle jag det absolut, men folk i min närhet har egna odlingar 😒

  • Gilla 6
 10. Nu var skillnaden inte direkt dramatisk, utan bara någon % och det gällde alla studier. Den stora majoriteten vegetarianer är ju inte deprimerade.

  Misstänker att det främst handlar om gruppen "pasta- och ketchup vegetarianer", som bara käkar vetemjölsmat, socker och halvfabrikat vilket förr eller senare leder till ohälsa, även psykisk. En allätare som slarvar med maten på det sättet, får fortfarande i sig en mer allsidig kost med grundläggande aminosyror&byggstenar, fetter och mineraler via animaliska produkter. 

  När man är hyfsat ung så klarar kroppen det mesta vad gäller bristfällig veggo-kost dock. Inte fullt så bra när man är äldre. Jag känner flera äldre pasta-vegetarianer som(i många årtionden) levt på snabba kolhydrater, socker och ibland mejerier i form av t.ex  jordgubbsyoghurt med flingor och de börjar verkligen få problem med hälsan. Att de har eller haft utmattningsdepression är liksom en regel samt inflammatoriska hudsjukdomar som psoriasis och rosacea. Så blir det när man bara käkar glutenspannmål. Problem med sköldkörteln verkar också vara en sån grej. Känner en man i 60-års åldern som fått läggas in akut pga b12 brist. En vuxen karl som har så dålig koll på veggo-nutrition att han började utveckla nervskador! Ska man undvika animalisk protein och produkter så måste man uppenbarligen vara noggrann, annars är risk för depression ens minsta problem. 

  • Gilla 2
  • Tack! 1
  • Ledsen 1
 11. 1 timme sedan, Sniffe sade:

  Citronsyra är väl vanligt förekommande hos ketofolket men ja synd att många saknar kunskap och tror på samhällets hjärntvätt.

  Typ som denna

   

  Jag tror du menar att keto-folk använder askorbinsyra, en form av c-vitamin. Citronsyra är en kemisk framställd produkt som används för att förbättra smak och hållbarhet i nästan alla halvfabrikat samt läsk, sylt, ej naturella mejerier med mera. Citronsyra kan leda till bla korsallergier samt dåligt för mage/tarm och tandemalj.   

  • Gilla 3
 12. Avokado innehåller sockeralkoholer i form av sorbitol. Därför man kan ana en lätt sötma när man äter den. Sorbitol kan också orsaka uppblåst eller öm mage/tarm om man är känslig för sockeralkoholer som väldigt många med ibs är. 

  Men är fortfarande bra, tycker jag, att du provat avokado och därmed lärt dig att du inte klarar av det i någon större mängd. Bättre att testa vad du reagerar på än att bara undvika allt och sen sitta med en tom talrik liksom. 

  Sen tycker inte jag att du ska stirra dig blind på mängden kolhydrater in absurdum, när du försöker undvika livsmedel som triggar sockersug. Tror inte du skulle bli triggad av att käka t.ex ett halvt kilo rå grönkål eller rå blomkål, även om det innehåller en del kolisar. Hur pass inbjudande ett livsmedel eller maträtt är smakmässigt är en precis lika stor faktor vad gäller hetsätande, överätande och olika former av matmissbruk. Jag klarar t.ex inte charkuterier, oavsett om ration fett/kolhydrater ser bra ut. Det är den fylliga lätt rökta smaken med sälta, syra, sötma och gott flott som får mig att gå banans. Blir också sugen på coca cola då märkligt nog. 

  • Gilla 2
  • Tack! 1
 13. För mig är det lite både och. Vad gäller IBS-symptom som ballongmage och känsla av upprördhet så blev det bättre av lchf eftersom jag tog bort spannmål, lektiner, socker och stora lass kolhydrater. Väldigt sällan numera som jag har en "fis på tvären" så att säga haha. 

  Vad som däremot blev mycket värre av lchf var besvär från övre delen av buken, alltså själva magsäcken/tolvfingertarmen sk "dyspepsi". Det kom efter några månader på lchf, att magen kollapsade och hade så ont att jag knappt kunde äta. Hade även blod i avföringen några ggr. Trodde helt klart att jag hade magsår i det läget, men "allt såg bra ut" efter samtliga utredningar och tester, trots att jag hade så svåra besvär.

  Har sedan dess testat en massa för att hitta en modell som funkar för både magen och inom ramen för lågkolhydratkost. Jag har testat i princip alla strikta uteslutningsdieter och kosttillskott för mage/tarm som finns för övrigt, så när random person hasplar ur sig t.ex typ "testa saltsyratillskott" eller "sluta med gluten!" "läk tarmen?" så blir jag så vansinnigt irriterad att jag vill slå de i skallen med något hårt. Att de tror det är så enkelt och som om jag inte redan testat det där 50 ggr om. 

  Vad jag lärt mig är att problemen och smärtorna kommer om jag äter för mycket hårdstekt, saltat flottigt kött i kombination med feta mejerier. Har tvingats acceptera att min känsliga mage inte riktigt klarar tung stekt mat som simmar i fett, morgon middag kväll. Äter fortfarande lågkolhydratkost men lite mer åt Paleohållet och mer "lätt" mat som wokat, ugnsbakat och mer fisk/fågel, rotfrukter och även bytt ut en del av mjölkfettet mot olivolja, och då funkar magen bättre. Tycker även att kiselgel och l-glutamin hjälper en del. 

 14. 12 timmar sedan, Attila Czaholi sade:

  Jag konsumerar olivolja. Jag dricker till och med olivolja ur flaskan. Den innehåller många antioxidanter, polyfenoler och vitamin E. Jag kan inte säga någonting negativt om den.

  Papsolja undviker jag däremot som pesten. Alltför mycket omega 6 i det. Jag undviker solrosolja också. Alltför mycket lektiner och omega 6. 

  Det kan du lugnt fortsätta med. Det finns inget fett som är så välstuderat och dokumenterat som extra virgin olivoljans hälsovinster vad gäller hjärt-kärl, inflammation, blodtryck, metabol hälsa bla. Även om man är anti nuvarande kostråd och tycker att mättat fett är världsbäst och allt annat är blä, så kan man ändå vara rätt säker på en sak, att just kallpressad olivolja knappast är dåligt att konsumera.  

  Lite tråkigt dock att det pågår en del fusk vad gäller olivolja. Vissa flaskor/märken innehåller inte ens extra virgin, trots att tillverkaren märkt det så. En annan trist grej är att det används mycket pesticider på druvorna i Sydeuropa, så det finns garanterat bekämpningsmedel i vissa olivoljor. Köper man ekologisk extra virgin så brukar man få vad man betalar för i alla fall och garanterat inte så mycket spår av gifter i.  

  Jag använder inte heller rapsolja, inte ens för majonnäs. Kör bara på kallpressat oliv-, kokos och avokadoolja vid sidan av smör. 

  • Gilla 5
 15. 1 timme sedan, morgonsol sade:

  Nu har jag trillat ner i sockerträsket igen. Jag behöver hjälp att ta mig ur det och ta mig långt därifrån. Idag har jag ätit två st kitkat-choklad, i natt 2 st och igår kväll kanske 3-4 st. Några hudra extra kolhydrater helt i onödan, merparten socker. Förra veckan åt jag daimchoklad tre dagar i rad. Så om jag under förra veckan lyckades kravla mig ur sockerträsket så stod jag fortfarande kvar vid kanten. Har nog sakta men säkert närmat mig kanten på sockerträsket ett bra tag nu. Det hjälper inte att det finns massa bär (nu är det vinbär och klarbär som är mogna i trädgården, det kommer körsbär och krusbär senare i sommar. Hittar ofta smultron och hallon på promenader.) att äta, likaså småäta sallad, lökblast eller gräslök. Inte haft så bra koll på vad och när jag äter som jag brukar ha och som jag vill ha de senaste veckorna, även om jag försöker skriva någon slags matdagbok. Behöver nog ha rutin på att äta två bra mål mat per dag, brunch/lunch och middag. Samt att det alltid finns fett lättillgängligt. Inte riktigt fallet just nu, fick slänga avocado som var dålig och det smör som finns är fryst.

  Vet inte om jag fick hybris efter i torsdags: åt bra matmässigt, både lunch och middag. Lät bli chips och ostbågar som andra i familjen åt kvällstid. Sov 9 h. Blev fasta på minst ca 17 h. Ingen middag igår (fredag), sen har det gått utför.  

  Att jag har smygit med delar av chokladätandet gentemot familjen får också vissa varningsklockor i huvudet att ringa. 😟

  Att gå och mumsa på lökblast och gröna blad medan man påtar i joden, skulle jag nog hävda är hälsosamt! Består mest av vatten, fibrer, bakterier och antioxidanter. Däremot låter det illa hur du tappat kontrollen vad gäller choklad. 

  Jag dummade mig en del för en tid sedan förövrigt. Började med att jag tog en glass i solen på vägen hem från odlingslotten. En glass under hela sommaren måste man få! Det var så njutbart med den söta glassen nere vid vattnet så dagen efter gjorde jag om det och sen igen och igen. Till slut blev det att jag käkat glass varje dag i över en vecka samt fått tråkig flammig hy, garanterar skummjölkspulver- och sockerrelaterat. I alla fall, när jag klantar till det så brukar jag sätta upp små mål. Målet är att inte köpa glass imorgon! That's it. En dag blir flera dagar även där och nu har jag varit glassfri i en hel vecka.  

  Vore bra om du kartlägger exakt vad som händer innan, alltså vad det är som får dig att trilla ner i sockerträsket. Kanske finns det ett mönster vad gäller hur/vad du åt eller vad du gjorde? Sen tror jag att kombinationen periodisk fasta, när man inte är fett-adapterad, kan trigga dåliga matvanor som hetsätande. Du kanske fortfarande är rätt mycket glukosdriven? Är man inte fettdriven kan man få ett jäkla övermäktig sug om man låter det gå för länge mellan måltiderna. Det blir lite att man svälter sig under dagen så man får släppa hämningarna och toksvulla på kvällen. 

  • Gilla 2
  • Tack! 1
 16. 16 timmar sedan, MariaF sade:

  "Body positive" är, i alla fall av vad jag sett, en täckmantel för att slippa ta tag i sin hälsa och sin vikt och fortsätta svulla socker... :( Jag tycker att i det begreppet borde det snarare ingå att jag tycker om min kropp här och nu och gör allt jag kan för att den ska må så bra som möjligt, så länge som möjligt så den håller sig frisk genom hela livet. 

  Fast grundtanken med body positivism är väldigt fin/bra och har inte enbart med övervikt att göra. Det handlar om att alla ska få ta plats på nätet, i medier, i det offentliga rummet eller varför inte på stranden, oavsett hur man ser ut i kroppen. Ingen ska behöva skämmas, skyla sig eller ha en massa komplex och hata sig själv(som tjejer och kvinnor ofta gör), bara för att man inte har en perfekt kropp.

  Sen håller jag med om att det i vissa mindre kretsar blivit extremt att man nästan dyrkar metabol ohälsa och fetma och rackar ner på allt annat. Kvinnor med normalvikt men som ändå har skavanker, häng, celluliter och sånt vi alla har eller får och det är coolt att visa utan att skämmas, blir påhoppade på nätet när de taggar sina bilder med body positive, då de inte anses tillräckligt överviktiga för att vara en del av rörelsen. 

  • Gilla 2
 17. 20 timmar sedan, Irre Lundström sade:

  Han har tagit blodprov som inte visar något. För att vara på säkra sidan så tycker de inte att föräldrarna skall ta några risker utan vänta tills läkarna kan göra provokationstest under kontrollerade former. Jag som mormor är mjölkprotein intolerant, mamman är inte testad men har liknande symtom som mig. Dietisten är gratis. Han har bara fått mejeriprodukter 2 ggr med samma resultat, kaskadspyor.

  Tycker det är bra att ni väntar med att testa olika former av mejerier tills utredningen är klar och alla tester gjorda. Man kan inte utesluta födoämnesallergi via enbart blodprov/prickprov, vilket tyvärr inte alla läkare vet. Det finns t.ex icke IgE-medierade reaktioner mot komjölksprotein, som inte ger den typ av immunologiska reaktion som syns på blodprov. Då måste man göra provokation- och elimineringstester. Men nu går ni hos specialist d.v.s en riktig allergiläkare och de brukar ha bättre koll än en distriktsläkare.

  Att man gör det i samråd med dietist beror ju främst på oro från vårdens sida, att man är rädd att föräldrar inte klarar av att hålla en mjölkfri kost utan hjälp. Sådana föräldrar existerar trots allt, även om det nog är rätt ovanligt. Sen kan nog dietisten fortfarande komma med något användbart råd eller grej ni inte tänkt på, så tycker absolut ni ska gå och se vad hon eller han har att säga. Men misstänker tyvärr att det kommer bli en hel del spannmålsörja som välling, gröt och socker på menyn, om dietisten får välja. Så ja, mycket av det som sägs bör ni nog ta med en nypa salt. Man måste inte följa allt som en dietist säger!

  • Gilla 3
 18. 3 timmar sedan, Kahavia sade:

  I år har jag försökt mig på aubergine i växthuset, 4 stycken i två jättekrukor. Nu har knopparna på dem börjat slå ut ut och jag hoppas det kan hinna bli lite mogna frukter. 

  Vad jag inte förväntade mig var att de skulle bli så stora. Jag har tvingats flytta ut ett par chili- och tomatplantor. Hoppas det inte blir så många fler, chilin behöver ju sitt växthus. 

  I år hällde jag kökskompost i botten på varje kruka, ca 40% av volymen. Allt blir större. Tjockare stjälkar, kraftigare blad. Bönplantorna har nog aldrig haft så många bönskidor. Att jag inte tänkt på detta förr. Men som vanligt har jag sått lite för sent 🤔 när sår ni er chili och vilka sorter har ni (ni som odlar chili alltså 🐶) ? 

  Årets lycka är att jag fått tre ingefäraklumpar att gro. De har 15 cm stjälkar nu men jag skulle tro jag måste efterodla dem inomhus för att få några nya klumpar? 

  Och det verkar bli bra skörd av lök och vitlök men alla morotsplantor försvann spårlöst redan som små ☹️, undrar varför? 

  Det är garanterat morotsflugan som glufsat i sig dina små morotsplantor. Du måste ha markväv på när de år små. Morotsflugan har varit extra helvetisk de senaste åren av oklara skäl. Jag har fått fina morötter i år men det är enbart för att jag de i en tättslutande odlingstunnel där morotsflugan inte kommer åt. Kan inte låta bli att undra hur svenska ekologiska morotsodlingar bär sig åt?

  Vad kul att du fått ingefära! Jag odlar väldigt mycket asiatiska matväxter, men just ingefära har jag aldrig testat.  

  Varken chili- eller tomatplantor behöver egentligen sitta i växthus hela sommaren, till skillnad från aubergine som är mer knepig att odla i Sverige. Möjligen kan chili uppskatta lite mer skydd och värme nu när det är svalare väder. 

  Att bottna med kökskompostjord och gärna komplettera med ko/hästskit tycker även jag är helt oslagbart, växer alltid så det sprutar!  

  • Gilla 3
  • Tack! 1
 19. 8 timmar sedan, Jimmy Lagnestrand sade:

  Hej!

  Nu tror jag inte att min diarré som jag har haft i mer än 14 dagar beror på kolhydrat intag utan snarare en bakterie eller möjligtvis ett virus.

  Är på utredning med allt vad det innebär. Min diabetessjuksköterska vet att jag äter LCHF och tycker att det är bra och hon har sett hur mina värden förbättrats, min vikt gått ner och att insulindoserna sänkts rejält. Men nu ville hon att jag äter den gamla beprövade dieten mot diarré, dvs. rostat vitt bröd, kokt ris, potatis, ingen stekt mat och helst inget kött, inga grönsaker eller mjölkprodukter. Hon rekommenderade även avslagen cocacola. Hon menar att tarmen måste få vila och återhämta sig och så även tarmluddet.

  Är det någon som har erfarenhet av magsjuka med diarré och hur man kommer tillrätta med den?

  Vad tror ni om fasta? Är det en väg att gå?

  Hör gärna av er med synpunkter, tack!

  Med vänliga hälsningar, Jimmy 

  Fast man vilar inte tarmen och tillväxt av tarmludd genom att käka en massa vitt bröd(glutenspannmål) och dricka Coca Cola. Att man rekommenderat det till magsjuka personer någonsin beror ju inte på att det är gynnsamt, utan snarare på bristen på aptit, d.v.s vitt bröd och söta saker är så lockande att det får folk att vilja äta trots att de mår illa. 

  Vi vet inte om det är magsjuka som orsakar diarrén. Du är under utredning vad jag förstår. Din diabetessköterska vet det garanterar inte hon heller! Borde kanske ge kostråd av det skälet? Att uppmana en diabetiker att frossa i vitt bröd, läsk och vitt ris, låter inte så bra. 

  Men du kan absolut testa mer "snäll" magmat och se om det blir bättre. Undvik mat som är hårdstekt/bränd, det har hon rätt i. Undvik helst kaffe. Ät gärna fisk eller fågel som är kokt eller ugnsbakat och till det kokta grönsaker och rotfrukter. Omelett är bra om du tål ägg. Angående kött så är det främst hårdstekt flottigt gottigt kött som kan vara jobbigt om man är magsjuk eller har varit. Medan någon typ av stek/skinka som är lagad försiktigt i ugn brukar fungera bra. Kallpressad olivolja och avokadoolja är de fetter jag tycker funkar bäst personligen när mage/tarm bråkar, men det är säkert individuellt. Laktosen i mejerier kan absolut vara ett problem att bryta ner också, så testa om det blir bättre utan.  

  Om probiotikatillskott och livsmedel t.ex mjölksyrat hjälper överhuvudtaget beror ju på vart problemet sitter. Folk idag verkar tro att probiotika är en quick fix för all världens  magåkommor, när det i bästa fall kan stärka floran i grovtarmen något. Men är det magsäcken eller delar av tunntarmen som är irriterad, stressad eller påverkad av virus/bakterie så gör probiotika ingen skillnad alls, eftersom dessa områden är och ska vara mestadels sterila.

   

  • Gilla 4
 20. Du kan också testa olika varianter av carb-cycling, t.ex du äter frukt de dagar de vet att du ska träna eller i alla fall vara ute och aktiv. Mer passiva dagar så kör strikt. 

  Försök också undvika mer kolhydratrika eller söta livsmedel som frukt/rotfrukt på eftermiddagen och kvällen. Inte sitta och käka nötter och russin framför TV:n! Ät hellre bär eller frukt på morgonen/förmiddagen när förbränningen är på max. 

  • Gilla 2
  • Tack! 1
 21. Paleo är ju inte primärt en diet för viktnedgång, utan handlar mer om att äta på ett sätt som är optimalt för hälsan, förbygga sjukdom och läka kroppen. Därför finns en hel del inom ramen för Paleo som inte är helt lämpligt att äta dagligen om du behöver gå ner i vikt eller har problem med t.ex överätande/sockerberoende. Nötter och frukt(torkad frukt ännu värre) är sådan saker eller sk "naturligt" sött som honung, lönnsirap med mera. Angående bananer så välj en knallgrön omogen om du vill vara nyttig, medan de gula mogna är kolhydrats- och fruktosbomber som bör ätas med måtta om man har problem med vikten. 

  När du äter nötter så bör du undvika processade alltså rostade/saltade om du vill gå ner i vikt och enbart köra på naturella, max en näve. Jordnötter är förövrigt inte nötter och jordnötssmör är ännu värre. Men det vet du kanske? Satsa på rena livsmedel som kött, kyckling, fisk, ägg, bra fetter och en massa grönsaker. Sen får du välja om du vill unna dig en banan eller något annat, dvs inte äta banan för att bli mätt liksom. För mig funkar det också att äta rotfrukter som morot, rödbeta, palsternacka t.ex, men så är det inte för alla.  

  Jag har själv en yngre släkting som måste äta antipsykotiska läkemedel. Han är även autistisk och kan därför råka extra illa ut om han inte är medicinerad och får anfall på offentliga platser. Han har gått upp ca 30 kilo i vikt på bara några år p.g.a antipsykotika och lugnande läkemedel. Verkligen hemskt att se. Så kan verkligen tänka mig hur svårt det måste vara att försöka göra det motsatta när man äter antipsykotika, dvs gå ner i vikt!

   

  • Gilla 3
  • Tack! 1
 22. 5 timmar sedan, Tr0llet sade:

  Ja, jag har aldrig förstått såna som fastar genom att hoppa över frukosten. Istället har jag vant mig att gå och lägga mig med tom mage, så nuförtiden har jag svårt att somna och sover dåligt ifall jag har ätit på kvällen. Vaknar ofta och kan svettas rätt mycket under natten ifall jag känner mig för mätt. Martina J pratar om omvänd fasta, det som vi också gör. Hon har börjat göra likadant, för det är mera enligt vår dygnsrytm att äta så. Och som sagt, även Peter Attia är av den åsikten. Finns säkert flera.  

  Det där är rätt individuellt. Jag gillar alla dagens mål mat haha, men ligger vaken halva natten om jag lägger mig på tom mage, så har inget val annat än att skippa frulle om jag vill köra periodiskt fasta. Då få gånger jag kör en 24-36+ timmars vattenfasta är jag en zombie p.g.a sömnbrist. Hungern river mig sönder och samman och jag somnar inte förrän framåt småtimmarna med rastlös sömn där jag vaknar stup i kvarten. Måste äta en rejält middag runt 18-19 och ibland även något litet till kvällsmat t.ex ett ägg för att kunna sova bra.   

  Sen kan man säkert vänja kroppen att sova hungrig/på tom mage, men kan inte vara sömndepraverad i flera veckor för att "träna" in en ny vana. Att inte få sova på nätterna är verkligen något som min kropp tar stryk av. Sen har jag heller inte längre problem med oönskat kroppsfett längre och då är det dumt att plåga sig i onödan. 

  Avundas verkligen folk som bara behöver lägga huvudet på kudden så somnar de, då kan man välja fritt vilka måltider man vill skippa. Jag håller nog med om att det är bättre att äta mest på morgon/förmiddag och kanske inte världens största lass på kvällen(vad gäller metabol hälsa). 

  • Gilla 4
 23. Jag är en rätt soltålig brunett, så krävs att jag är helt omdömeslös i solen för att jag ska bli röd och bränna mig. Därför behöver jag oftast inget solskydd alls, annat än en keps eller hatt om jag är ute längre stunder för att undvika solsting. Däremot och precis som du, kan jag få problem med soleksem i början av sommaren. Jag får fula små utslag/prickar, trots att jag inte bränt mig. Har dock lärt mig att det beror på en kombination av värme och flottiga krämer(främst traditionell SPF) som blir som en stekpanna där hetta, fett och kemikalier puttrar ihop och irriterar den känsliga vårvinterhyn. 

  Något som hjälpt mig mot just soleksem är Aloe Vera gel som lugnar huden. Har verkligen räddat mitt rödprickig ansiktet när jag varit utomlands. Numera undviker jag också vanliga feta SPF krämer eller dagcreme när jag ska ut i solen. Väljer hellre gelbaserade lätta hudprodukter och besväras inte längre av en massa röda utslag. Du kan också testa ett mineralbaserat solskydd, som visserligen är dyrt, men ger skydd utan en massa kemikalier&gifter och hormonstörande ingredienser.  

   

  • Gilla 2
  • Tack! 1
 24. 1 timme sedan, Anatomy sade:

  Glöm vikten pga min ålder? Jag var inte tonåring sist heller? 

  Tycker hela ditt inlägg var konstigt? Min vikt har inget med min roll som mamma att göra? 

  Jag håller med att inlägget var märkligt och faktiskt rätt töntigt. En gubbe som mansplainar för en vuxen kvinna att hon minsann blivit "mamma" och allt vad det innebär är ju bara suck och stön! Men vi som läst saker skriva av @Zepp tidigare vet ju att han bluddrar på lite grann med glimten i ögat och inte menar något illa.  

  Självklart ska varken du eller någon annan kvinna som fött barn behöva acceptera 20+ kilos övervikt. Visst att kroppen förändras här och där, men det innebär som sagt inte att man är dödsdömd att vara hormonellt monster eller gravidknubbis för evigt. Du kan absolut gå ner i vikt med LCHF en andra gång och förhoppningsvis stanna där. Troligtvis kan det krävas att du är lite mer strikt den här vändan vad gäller grejer som mejerier, mörk choklad, frukt&bär, nötter och sånt "LCHF-snask" samt inte äta något mellan måltider. Något annat superviktigt är att du får ordning på sömnen, både din och lillflickans(så du inte blir väckt). Att få ordning på vikten&hälsan när man inte får sova på nätterna är mer eller mindre omöjligt.  

  • Gilla 5
  • Tack! 1
 25. 4 timmar sedan, morgonsol sade:

   

  Edit: Vad tycker ni andra tar mest tid när ni odlar? För egen del är nog de mest tidskrävande aktiviteterna att omplantera, sortera fröpåsar och jaga sniglar.

   

  Det som känns mest tidskrävande är absolut det som inte är roligt att göra. I mitt fall allt grävande som måste göras av odlingsbäddar när säsongen är slut eller börjar. Sedan all kord/kompostjord och gödsel jag måste släpa på och fylla på pallkragar och bäddar med. Jag odlar ju inte ute på landet, så kan inte köra skottkärran till grannen och hämta lite koskit, utan måste ta bilen en bra bit och det blir värsta projektet. Vattnande kan också vara rejält tidskrävande om det blir en het sommar, som för 2 år sedan när det var 30-35+ grader varje dag. 

  Aktiviteter kopplade till själva odlandet(skörda, rensa ogräs, gallra, omplantera, så frön osv) tycker jag inte är tidskrävande eftersom det är kul och avslappnade och då glömmer jag bort tiden. Att jaga mördarsniglar vill jag inte ens tänka på haha, tycker de är sjukt äckliga som små ålande slemmiga skitkorvar 🤮

  Angående att äta ogräs så har man så mycket annat odlat som är extremt mycket godare smakmässigt så det blir aldrig riktigt av. Testade att göra en paj på kirskål för ngt år sedan, men var ingen smaksensation direkt jämfört med när jag använder andra bladväxter. 

  • Gilla 2
×
×
 • Skapa nytt...