Peter B

Administratör
 • Innehållsantal

  3 517
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  110

Peter B vann senast 22 Februari

Peter B hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

9 270 Enastående

2 följare

Om Peter B

 • Rank
  Oljearbetare
 • Födelsedag 1963-01-23

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  : Stureby

Senaste besökare till profilen

4 810 profilvisningar
 1. Jag håller på och jobba med "problemet" lite mer strukturerat än förut ... tänkte skriva om det senare ... vi får se om det lyckas. Men vi får se hur det går med Metforminet... hade gärna testat det i 3-4 månader.
 2. Jag håller inte riktigt med dig Zepp. Jag har säkert mätt över 7.0 100+ gånger de senaste åren på morgonen fastande och ofta går det aldrig ner under 6.0 på dagarna. Det är knappast ett helt naturligt tillstånd om man är helt metabolt frisk vilket man hade kunnat vara om man skött sig lite bättre genom åren, så det hänger inte automatiskt ihop med ålder. Läkare är givetvis mer oroade för mitt kolesterol som ligger runt 8😉
 3. Tack Zepp! Ja, jag tänker inte tjata ihjäl mig för att få en diagnos. Men rent enligt diagnoskriterier räcker det om man vid fastande uppmäter 7,0 mmol/L eller högre vid två tillfällen för att ställa diagnosen, om jag fattar detta rätt. https://www.praktiskmedicin.se/sjukdomar/diabetes-vid-nyupptackt-2/ Om jag skulle ställa en diagnos på mig själv så är det sannolikt prediabetiker eller kanske man borde kalla det en mildare metabol störning. Men det tycker vården är ointressant att behandla som jag förstår det. Vilket i mina ögon är underligt då man gärna vräker statiner på människor som har lätt förhöjda blodfetter och antagligen inte behöver dem. Ett preparat som för många verkar ha en del jobbiga biverkningar. Samtidigt så verkar man inte vilja skriva ut Metformin till personer som riskerar att få diabetes och där varje år man kan skjuta på debuten av sjukdomen antagligen är mycket värdefullt och Metformin verkar ha väldigt milda biverkningar. Jag får inte ihop logiken!
 4. Det finns fler värden som indikerar risk för hjärtsjukdom än kolesterol, t ex hs-CRP, blodtryck, diabetes, Calcium score osv beroende på hur dessa ser ut kan man troligen fatta ett bättre beslut på hur man ska gå vidare, problemet kan nog vara att få vården att utföra dessa prover. Men har du en gen för FH ska du nog diskutera noga tillsammans med din läkare vilka risker det innebär.
 5. En sak till ... rent allmänt är det svårt att veta om kolesterolvärden verkligen indikerar en risk eller inte ... rent statistiskt finns det dock samband med hjärthändelser. Men det värde som modern forskning anser vara det som bäst visar på risk är såvitt jag förstår apoB-värdet (som ger ett mått på antalet LDL-partiklar) .... jag har dock inte fattat varför inte det är det primära värdet som vården använder sig av.... men du borde utgå från det värdet .... det är dock troligt att det också ligger högt.
 6. Jag tror att det gör skillnad... om ditt gentest visar att du har FH då antar jag att du verkligen borde överväga att ta statiner... Äter man LCHF och vill ha ner ner sitt LDL så brukar man anekdotiskt prata om att äta mer av enkelomättade som finns t ex i typ lax, avocado, olivolja och kanske använda mindre av t ex "fettkaffe", rent smör, ägg...men vi fungerar alla olika så det går inte säkert att säga vad som är rätt.
 7. Välkommen till forumet Lena! LCHF kan leda till både lägre och högre LDL-värden. Har du fått diagnosen FH? Tycker att 5,4 i LDL låter lite lågt för det? Äter du statiner?
 8. Peter B

  Twitch?

  Jag tycker att namnet är skumt. Twitch TV är en av de största streamingtjänsterna på nätet och att använda det namnet är litegrann som att starta ett nytt företag och döpa det till Facebook. 😉
 9. Hehe ... jag tänkte inte bluffa mig fram. 😉 Men om mitt övriga "åtgärdsprogram" inte ger det resultat jag hoppas på kanske man ska "utforska" något Internetapotek, men om jag ska gå den vägen så vill jag nog vara lite mer påläst.
 10. En bidragande orsak till att jag började med LCHF är en viss oro för mina höga fastevärden (glukos). Långtidssockret HbA1C ser bra ut så det är ingen akut fara. (Werlabstester av blodsockret ovan) Men nu har jag tänkt att adressera problemet med blodsockret lite mer strukturerat än tidigare. Jag ska skriva mer om det vid ett senare tillfälle. Men en av de åtgärder jag tänkt mig är att använda Metformin för att få ner blodsockret en aning. Sagt och gjort för första gången på säkert 10 år tar jag en kontakt med min vårdcentral för att se om man kan få Metformin utskrivet. De vill då förstås testa mitt blodsocker och som förväntat ligger fastevärdena på 6,2 respektive 8,0 mmol/L samtidigt som HbA1C ligger bra. Läkaren och jag kommer då överens om att jag ska göra ett glukosbelastningstest (OGTT). Det innebär att man mäter blodsockret och därefter dricker 75 gram glukos (usch). Efter 2 timmar mäts blodsockret på nytt. LCHF:are får ofta problem med den här typen av tester eftersom kroppen är "ovan" vid att hantera glukos. Man kan förbereda testet genom att återinför kolhydrater i kosten några dagar innan provtagning men jag bestämde mig för att inte göra det eftersom mitt mål ändå var att få diagnosen Typ 2-diabetes. Provtagningen började alltså med ett test av mitt fastevärde för glukosen och det visade då på 4,5! Det är ett extremt lågt värde för mig. Normalt ligger värdet som allra lägst runt 5,5 och då brukar jag vara i ganska kraftig ketos. De enda gångerna jag uppmätt ett så lågt värde är efter flera dagars vattenfasta. Den förklaring jag kunde komma på var att jag sprungit ett ganska långt löppass dagen innan. Jag har inte sett det hända tidigare men det skulle ändå kunna vara en förklaring. Nu spelar det inte så stor roll att det initiala glukosvärdet låg lågt . Poängen med ett OGTT test är att se vad som händer med blodsockret 2 timmar efter intag. Ligger detta över 7,8 ges diagnosen IGT, nedsatt glukostolerans och ligger värdet över 11 får man diagnosen diabetes. Egentligen ska också ett fastevärde högre än 7,0 vid upprepade tillfällen vara tillräckligt för en diagnos men eftersom HbA1C ligger så bra ville läkaren inte ge diagnosen utan att också se OGTT värdet. Hursomhelst efter två timmar tas ett nytt blodprov och då inträffar det osannolika. Blodprovet visar återigen på 4,5 mmol/L! För mig är detta oförklarligt! Jag mätte själv blodsockret medan jag satt och väntade och det gick ända upp till strax över 11 men föll sedan snabbt tillbaka. Det lägsta värdet jag uppmätte var strax innan själva provtagning och låg då på 5,2. Summa summarum, jag lär inte få några Metformintabletter av sjukvården.
 11. Gästerna kan säkert vara icke inloggade medlemmar och personer som av någon orsak valt att inte bli medlemmar, men den stora majoriteten är helt enkelt folk som googlar och får träff på något som sägs i någon av trådarna.
 12. äääh, det är självklart så att kvinnor fuskar! 😉
 13. https://forum.kostdoktorn.se/forum/24-lchf-för-vegetarianer/ 😉
 14. Hehe 😉 Jag lovade högre upp att skapa ett forum för detta om det fanns intresse från Forumisterna samt om ingen annan Moderator sa "nej". Jag tycker att intresset från Forumisterna verkar ganska ljumt och Vegetarianer som eventuellt sett denna tråd och tyckt det kan vara intressant har inte heller dykt upp som medlemmar och kommenterat detta. Men Nils eftersom du är en engagerad Forummedlem så skapar jag ett forum enligt MariaF:s förslag som ett underforum. Dock om det visar sig att ett sånt underforum utvecklar sig till att innehålla "Bråk-trådar", Vegetarian vs LCHF, så lägger vi ner det. Den typen av diskussion har ändå uppstått på Forumet genom åren och kan vara intressanta men det kan då också komma att dominera diskussionen på forumet i för stor utsträckning vilket inte uppskattas av många.
 15. Peter B

  Folkhälsopris

  Zepp for President!