Peter B

Administratör
 • Innehållsantal

  3 664
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  121

Allt postat av Peter B

 1. Det är tyvärr också min erfarenhet av ketos att löpträningen går asdåligt. Inga stickningar dock men tunga ben (antagligen mjölksyra 😉 ). Springer 6.30 per km med samma ansträngning som när jag håller 5.45 per km (ej i ketos). Jag gillar inte riktigt att äta så strikt att jag ständigt ligger i ketos. Men jag håller på med ett experiment och har tänkt att hålla mig i ketos fram till jul ungefär, vi får se om det vänder.
 2. 5-10 liter i snabb takt ska räcka
 3. Jag har hört att 15- 20 msk salt ska vara dödligt. Vet dock inte om det stämmer?
 4. Jag tror inte att du behöver oroa dig. Men om du dricker mycket vätska kan det vara en bra idé att få i sig lite extra salt. Salt ( i rimliga mängder) är inte farligt.
 5. Kul Katerina! Det är ett bevis på att man med liknelser kan bevisa vad som helst. (många använder det som debatteknik) I sakfrågan har jag lite svårt att se problemet med att hjälpa intresserade veganer att äta ketogent? Problemet jag ser är snarast att om de får framtida hälsoproblem så kan det falla tillbaka på DD. eeeh... typ 95% av världens befolkning är väl högkolhydratare? Jag ser inga ansträngningar att bli gillad av dessa (De skulle i och för sig också behöva hjälp 😉 )?
 6. ... någonstans är det ju ändå så att kvinnorna lever genomsnittligt några år längre än män. 😉
 7. Detta diskuteras också i humortråden. 😉
 8. Det har gått en dryg vecka ... vikten rör sig åt rätt håll. Ketonerna är inte riktigt där jag vill ha dem men det beror med största säkerhet på luncherna som jag äter på restaurang. Jag ber förstås om att slippa pasta/potatis/ris etc men då slinker det nog med en hel del kolhydrater ändå. Vi får se hur jag löser detta framöver. Vattenfasta är inte aktuellt än. Har laddat ner en kurs i meditation som jag nu påbörjat: https://wakingup.com/
 9. Hej Kristina och välkommen till forumet. Enkelt uttryckt: Strikt LCHF och keto är samma sak. Om man äter LCHF lite mindre strikt (mer kolhydrater) hamnar man inte i ketos och då är det inte keto.
 10. Kolhydraterna omvandlas till glukos och försvinner nog på några timmar. 😉 Men när du äter mycket kolhydrater ställer kroppen snabbt om och förväntar sig mer kolhydrater och reglerar ner fettförbränning och ketonproduktion, sedan tar det mycket längre tid för kroppen att konstatera att det kom inga flera kolhydrater och reglera upp ketonproduktionen igen. Men med det sagt om man har ätit strikt LCHF under lång tid och gör ett undantag några timmar och sen går tillbaka till LCHF igen kan det gå relativt fort att komma tillbaka i samma läge som man var innan, typ någon dag. Men om det här mönstret upprepas typ varje fredag. 😉 så kommer det inte att fungera så bra.
 11. Hej och välkommen till forumet! Det beror på vad du är ute efter?! 1. Om du är ute efter en snabb viktnedgång så är det nog inte det bästa man kan göra, beställ några glas vin istället. 2. Om du tänkt att leva med LCHF resten av livet men det är inte jätteviktigt för dig att ständigt vara i ketos så kan det ju vara utmärkt att några gånger om året dricka några öl med poolarna. 3. Om du får stora problem att hålla dig till LCHF en lång tid efter du druckit kanske det är lika bra att låta bli. 4. Osv. Så för att svara på frågan måste man egentligen veta lite mer. Men jag gissar på punkten 1?! och då ska du nog helst låta bli. (Det finns ölvarianter som är lite mer LowCarb än andra.)
 12. Det kan väl ändå inte vara möjligt??? 😉
 13. Nu är i och för sig 50-100 gram ett mycket lågt kolhydratintag jämfört med "normalkost" som antagligen ligger 2-5 ggr högre och många får nog en ganska god effekt på viktnedgång på de nivåerna. Men som du säger effekten blir genomsnittligt bättre vid striktare kost. Jag vill personligen ligga lägre för att inte belasta kroppen i onödan med högt blodsocker. Vikten är inget problem. Men möjligen att om jag pressar vikten riktigt lågt kanske det kan få en positiv effekt på blodsockret genom att bli av med visceralt fett... vi får se.
 14. Jag tycker att det är lite knepigt med träning och ketogen diet och det är svårt att jämföra elitidrottsmän med "vanliga" människor i det här fallet. Jag (och säkert många andra) har svårt att motivera mig till att äta så strikt att man ständigt befinner sig i ketos och börjar man gå över 20-40 gram kolhydrater om dagen brukar åtminstone jag gå ur ketosen...det innebär att man med jämna mellanrum går in och ut ur ketos, jag upplever inga större problem med det utom när man tränar. Det blir då ofta fruktansvärt "tungt" att träna. Det gör kanske inte så mycket men man måste då ta det betydligare lugnare och det leder i slutändan att man får nöja sig med att man på totalen inte får samma effekt av sin träning som om man håller sig helt ifrån ketos eller ständigt är i ketos... det är vad jag tror i alla fall. Det skulle vara intressant om det fanns någon forskning kring detta? För en elitidrottsman är det sannolikt betydligt enklare att hålla sig i ketos. Hen kan och ska antagligen äta 100 gram+ kolhydrater men kommer ändå ligga kvar i ketos. Då skulle man kunna säga att man ska välja en liberal variant av LCHF och hålla sig till 50-100 gram kolhydrater om dagen så blir det inget problem med träningen. Men å andra sidan är nog orsaken till att många av oss äter LCHF att vi har problem med blodsocker och/eller vikt. Då verkar det inte så smart lägga sitt snittintag av kolhydrater 30-70 gram högre än vad det skulle bli om man accepterar att man går in och ut ur ketos. Så summa summarum har min slutsats hittills varit att jag väljer att träningen blir lite tung hellre än ständigt vara i ketos eller att alltid äta väldigt liberalt.
 15. Viste du inte att LCHF bara fungerar i 5 år??? 😉 Mja... kroppens metabolism är en avancerad apparat som beror på en massa faktorer... så det finns antagligen inte heller något enkelt svar. Bara en sån sak som att du är 6 år äldre innebär att din kroppp sannolikt gör av med mindre energi än tidigare. Om du inte tidigare testat att fasta och/eller har en tendens att äta mellan måltiderna så är det nog det enklaste stället att börja på.
 16. Intressanta grafer ska bli kul och jämföra med mina värden, vi ligger ju ganska lika i blodsocker. Jag tror inte att det har med bra eller dåligt att göra ... såvitt jag förstår beror det höga blodsockret på att kroppen "förbereder" dagen genom att skicka ut lite extra glukos sent på natten. Hos friska (insulinkänsliga) personer tas detta socker snabbt upp av musklerna och den synliga höjningen av blodsockret blir då minimalt. Hos en person med typ 2 eller med prediabetes så tar det betydligt längre tid innan sockret tas upp (Ungefär samma sak som om man äter kolhydratrik mat) och därför blir den här "funktionen" hos kroppen mätbar många timmar efter det att den har inträffat.
 17. Tack Bio, många intressanta tips .. jag ska absolut göra en del av detta. Har du någon färdig "tolkningstabell" gällande värdena man får av 1,2,3? Men jag tänkte att innan jag gör några ytterligare tester så ska jag haft en stabil ketos under några veckor gärna närmare 1 mmol/L. Jag vet att jag måste ta mig samman och börja med lite mer "riktig" styrketräning.
 18. Jag tror på din metod och är väldigt imponerad av alla som går all in! Men jag tror att jag har svårt att motivera mig till att vara så konsekvent. Skulle man få någon allvarligare sjukdomsbild än idag så skulle man nog kunna ändra sig. Det finns ett ganska stort problem med att gå lite in och ut i ketos som jag gör relaterat till träning, den blir väldigt "tung" emellanåt. Jag har inte helt klart för mig hur det ska hanteras. Där har du en stor fördel som ligger konsekvent i ketos!
 19. Peter B

  Inga mail

  Jag har också fått mailen! Om du inte tycker att det är "pinsamt" kan vi låta inlägget stå kvar, det kan funka som ett tips till andra. Jag vet inte hur många gånger jag har trott att mailen inte fungerar och sen hittar man grejerna efter någon vecka i skräpmappen.
 20. Jag har funderat på den typen av åtgärder också... men helst skulle jag vilja lyckas att få ner blodsockret permanent utan att behöva hålla det nere med "tillskott". Men tanken med Metforminet är att få ner sockret en aning på "konstgjord" väg men tanken är också att jag sen slutar med det och ser om det går upp igen.
 21. Anledningen till att jag började med LCHF var en oro över att fasteblodsockret ligger väl högt, 6-7 mmol/L på morgonen. Det är inte jätteallvarligt men ett tydligt tecken på att det finns en metabol störning. LCHF-ätandet har egentligen inte förbättrat detta. Det har inte heller blivit sämre och det är väl egentligen ett gott tecken att det inte blivit värre under de 7-8 år jag hållt mig hyfsat bra till LCHF. Men det skulle vara intressant att se och kul om det gick att få ner värdena till ca 5,5 mmol/L på morgonen vilket skulle tyda på att kroppen är mer insulinkänslig. Antagligen får man acceptera att det kanske inte går men det är värt ett försök. Men finns det något mer man kan göra? Det var en retorisk fråga! 😉 Det finns självklart massor med saker som är värda att testa! Tänkte köra det här experimentet fram till jul. Beskriver min åtgärdslista här nedanför. Jag kanske inte klarar att göra allt men jag ska ge mig på det mesta. 1. Äta LCHF under längre tid utan undantag. Jag tänkte inte äta helt ketogent men målet är att ligga runt 1 mmol/L BHB på morgonen. (Jag har en tendens att då och då göra en del undantag, vilket egentligen inte är direkt fel men kanske inte heller bra om målet är att få ner blodsockret. ) 2. Träna regelbundet 4-5 ggr i veckan. Det gör jag redan idag men tänkte försöka få in mer styrka i träningen, ökad muskelmassa kan innebära ökad insulinkänslighet. 3. Minska vikten. Jag är inte överviktig idag. Men ännu mindre bukfetma kan ge ökad insulinkänslighet. Vikt idag är 83 kilo, målvikt är 75 kilo (ca 21,5 i BMI) 4. Använda Metformin några dagar i veckan men jag ska undvika det i nära anslutning till lite tyngre träning efetersom Metforminet eventuell kan ta bort en del av effekten av träningen 5. Sova mer. Har sedan en tid försökt öka sömnmängden. Det är inte lätt. Men målet är iallafall att tiden mellan 23.00 - 07.00 ska tillbringas i sängen med lampan släckt. 6. Lära mig och börja meditera. 7. Minska intaget av koffeinhaltiga drycker, dock inte avstå helt. Punkterna 5-7 syftar till att minska stressnivån och därmed kortisolproduktion i kroppen vilket borde kunna leda till lägre blodsocker. 8. Genomföra en vattenfasta på ca 4-5 dagar under perioden. Här tänkte jag med jämna mellanrum redovisa några nyckelvärden (på morgonen): Datum Vikt Ketoner Blodsocker Aktivitet 1001 83,5 kg 0,1 mmol/L 6,6 mmol/L 10 km 1002 83,5 kg 0,3 mmol/L 6,3 mmol/L 1003 83,1 kg 0,5 mmol/L 6,2 mmol/L 10 km 1004 82,3 kg 0,4 mmol/L 6,4 mmol/L Core 1005 1006 82,7 kg 0,3 mmol/L 6,7 mmol/L 10 km 1007 82,1 kg 0,2 mmol/L 6,3 mmol/L Core 1008 82,3 kg 0,3 mmol/L 6,8 mmol/L 8 km 1009 81,6 kg 0,5 mmol/L 6,4 mmol/L 1010 82,3 kg 0,3 mmol/L 6,2 mmol/L 7 km 1011 81,7 kg 0,5 mmol/L 5,9 mmol/L Core 1012 1013 81,3 kg 0,2 mmol/L 6,5 mmol/L 14 km 1014 81,4 kg 0,7 mmol/L 6,3 mmol/L Core 1015 81,8 kg 0,5 mmol/L 6.1 mmol/L 7 km 1016 81,2 kg 0,7 mmol/L 5,8 mmol/L 1017 0,5 mmol/L 5,9 mmol/L 12 km 1018 1,0 mmol/L 5,8 mmol/L 7 km 1019 1,3 mmol/l 5,8 mmol/L 1020 81,5 kg 0,4 mmol/L 5,8 mmol/L 13 km 1021 81,5 kg 0,8 mmol/L (66) 6,0 mmol/L Core 1022 81,6 kg 0,5 mmol/L (61) 6,1 mmol/L 10 km 1023
 22. Peter B

  Inga mail

  Jag har lagt in att jag följer denna aktivitet för att se om det dyker upp något mail. (Jag har normalt bara mail när det kommer nya ämnen, det fungerar)
 23. Jag tror att att försöka argumentera mot vegantrenden just nu är lite som att slåss mot väderkvarnar. 😉 Det bästa man kan göra är nog att hjälpa dem som väljer att hoppa på trenden att äta veganskt/vegetariskt för att de tror att man rädda "klimatet" genom att försiktigt försöka förklara att det kan vara ganska ohälsosamt att äta veganskt om man inte är påläst.