Jump to content

Peter B

Administratör
 • Posts

  4,235
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  170

Everything posted by Peter B

 1. Låter inte konstigt att din kropp reagerar på den stora omställningen ... jag skulle inte oroa mig alltför mycket ... om du fortsätter att köra "hårt" då skulle jag kanske börja oroa mig om det fortsätter likadant i 2-3 veckor till. Gör som Katerina säger drick saltat vatten och se över att det inte finns något annat uppenbart i kosten som orsakar detta. Ta det lugnt med supplementering av rent fett (om du använder dig av det).
 2. Intressant, jag hade ingen aning om att den var så energifattig...det kanske är något för den som är intresserad av fastehärmande kost ( se annan aktuell tråd) 1 kg minimajs blir typ 160 kalorier ... om jag räknar rätt
 3. Jag har också svårt att tro att fastans fördelar är en binär funktion .... typ 0 kalorier ger alla fördelar, 1 kalori ger inga fördelar ... det är ju betydligt troligare att man kan äta en del kalorier och ändå behålla det mesta av fastans fördelar. Men jag tror också som Effie ... om man testat vattenfasta så är det inte direkt kul ...men inget jättesvårt heller. Jag har svårt att tro att det blir enklare om man äter några hundra kalorier mat ... snarast kan jag tänka mig tvärtom ... att matintaget triggar kroppen att vilja ha mer och man får då kämpa mer med hungern än om man inte äter något alls.... skulle vara kul och höra om någon testat båda varianterna?
 4. Det finns det säkert en del ... men jag tvivlar på att de upplevt stora problem med att skaffa barn.
 5. Det är ju inte så vanligt att man skaffar sig barn i den åldern ...har du någon bra källa på detta?
 6. Tänkte bara tillägga om man inte är novis på ämnet så handlar det om att man ska äta fastehärmande kost under ett antal dagar istället för "riktig" fasta ..alltså några måltider om dagen med mycket få kalorier (typ grönsaker)...och vet man redan varför det är bra att fasta så får man inte ut så mycket mer av videon....men om man inte vet varför det är bra att fasta är det en bra start på att sätta sig in i ämnet.
 7. Jag tror att det är en missuppfattning, ytterst få ligger utanför referensvärdena, problemet är att vården anser att det är ett problem när du ligger väl innanför referensvärdena. Titta gärna på grafen från studien jag länkade till tidigare i tråden. Ja utan kolesterol inget liv ...det är en självklarhet. Ingen glukos i blodet , innebär inget liv, det finns massor av saker som är existentiella för människor...Det säger dock noll om vad som är bra eller dåliga värden för olika blodfetter. Nää....ovanligt dum fråga förresten...varför tror du att jag hänger här. Antagligen står jag på något Statin-företagslönelista?!.... Jag har också påpekat detta tidigare i tråden att man inte ska lite på en enskild provtagning. ---- Återigen, börjar bli lite tjatigt nu, TS har ett mycket ovanligt LDL-värde. Det är värt att vara uppmärksam på sånt när man är relativt ung. Det gäller alla typer av värden som avviker kraftigt ..inte bara blodfetter. Förhoppningsvis är det något som går ner en bit nästa gång han testar sig. Sen tror jag faktiskt att man kan ha en annan kosthållning än LCHF och ändå leva ett långt och friskt liv ... det finns det gott om belägg för.
 8. Vi diskuterar inte samma sak Helge ... Jag utgår från TS. Att mättat fett och kolesterol inte är farligt för den stora majoriteten av människor är inte samma sak som att det kan finnas små subgrupper(Kanske beroende på genetik) av människor som får en rubbad fettmetabolism vid en viss typ av kost ... som sagt man bör vara uppmärksam på mätvärden som extremt avviker från det normala speciellt vid relativt unga år. Det har inget att med att göra om kolesterolhypotesen är sann eller inte. Det är bara sunt förnuft.
 9. Helge, jag tror att vi båda är skeptiska till att höga LDL och andra kolesterolvärden skulle vara någonting farligt vid de nivåer där vården gärna börjar prata om medicinering. Det är inte det jag diskuterar och inte det jag har skrivit! Men TS värde fP-LDL-Kolesterol: 6,4 mmol/L (referens 1,4-4,7) är mycket högt. Egentligen oavsett vad man mäter i sitt blodprov och om det avviker kraftigt mot det som är normalt så är det något som bör uppmärksammas. Får man ett värde som kanske en procent eller mindre än befolkningen har så tycker jag inte att man avfärdar det med att det är garanterat ofarligt om man är 37 år gammal. PS. Så här skriver "vården": ---- Vad är högt? Blodfettvärdena mäts i enheten millimol per liter. Gränsen för vad som är en önskvärd halt av totalkolesterol brukar vara omkring 5,0 millimol per liter. Värdet bör vara 4,5 millimol vid hög risk, det vill säga om du har någon hjärt-kärlsjukdom eller annat som ökar risken. Halten av det skadliga kolesterolet LDL bör vara högst 3,0 millimol per liter. Vid hög risk bör halten vara högst 2,5 millimol. För en minoritet med mycket hög risk bör halten vara högst 1.8 och vid tidig hjärtinfarkt högst 1,4 millimol. Det nyttiga kolesterolet HDL bör inte vara lägre än 1,0 millimol per liter. Halten av triglycerider bör inte vara högre än 2,0 millimol per liter. Höga halter av blodfetter - 1177 Vårdguiden ---- Jämför gärna detta påstående med grafen jag refererade till högre upp i tråden DS
 10. Jag tycker att det finns två sidor om det här med främst höga LDL-värden ... inom lågkolhydratkretsar säger man ofta typ att det säger ingenting ... kanske är det så ... men med vilken säkerhet vet vi det egentligen? Personligen tycker jag att det är ganska problematiskt att man vill att få folk ska äta statiner fast de ligger långt innanför referensintervallen. Det är ett sätt att sälja mediciner till människor där många av dem egentligen inte har något problem. Det är bara normala värden (en del normala värden är lite lägre en del är lite högre så måste det vara rent matematiskt ). Men i det här fallet som TS beskriver ligger han långt utanför referensintervallet ... antagligen så har mindre än 1% av befolkningen så höga värden. Han är också förhållandevis ung. Det måste man ändå fundera över. Det skulle kunna vara en rubbning i metabolismen som är skadlig. Naturligtvis finns det andra saker att fundera på som att en enstaka mätning säger egentligen ingenting...som att TS kanske ligger naturligt högt i sina värden osv... som att APOx värdena ser helt OK ut. Men jag kan tycka att det skulle vara vettigt att göra en del justeringar av kosten där man justerar intag av mättat fett och kolesterol ... om det skulle ge en mycket kraftig minskning av LDL-värdet så kanske man ska fundera över sin kosthållning.
 11. Bra att du går den väg du tror på! Hoppas du får de resultat du vill ha!
 12. Jag tror att väldigt få personer ligger utanför referensintervallet för LDL (se tabellen jag klistrade in ovan ocg refvärden hos TS i trådstart). "Problemet" är att läkarna anser att det kan vara lämpligt att börja äta statiner fast man ligger långt under övre gränsen för referensintervallet...och för personer som inte haft någon CVD-händelse så finns det egentligen inget speciellt säkert vetenskapligt stöd för detta ... såvitt jag vet.
 13. Man kan använda fiberhusk till det mesta istället för maizena ... men man måste ju vara extremt försiktig så man inte tar för mycket... då blir det inte bra Finns många recept på nätet... "LCHF ostkaka"
 14. Jag utgår från personen i tråden. TS har ett LDL värde som ligger tydligt utanför referensintervallet ... även som LCHF:are är det ett extremt värde .... det finns inte ett självklart konsensus inom vetenskapen att det är förenat med låg risk att ligga på den nivån....jag beskrev i mitt första svar i tråden att jag skulle nog fundera på att justera kosten en aning och se om man på så sätt kan få ner värdena en aning och jag skrev också att jag för egen del accepterar höga värden (men de ligger inte så högt) Jag tror precis som dig Katerina att man ska titta på vad vi levde på innan jordbruket ... men jag är inte för den skull vetenskapsfientlig och tycker att inte att man ska ignorera forskning ( även om ska betrakta den med lite sunt förnuft )
 15. Jag tror att det är ett förenklat synsätt ... Peter Attia har en lång serie intressanta podcast om kolesterol och dess betydelse för bland annat ateroskleros ... där man ganska snabbt inser att man inte kan sammanfatta området blodfetter med några få enkla meningar ... det är ju egentligen ganska olyckligt att man på 1950-talet (eller tidigare) upptäckte att man kunde mäta totalkolesterolet och sen utifrån det dra slutsatser om risker för hjärtsjukdom ... området är oerhört komplext och man är fortfarande långt ifrån att förstå det riktigt bra ... det är väl inte orimligt att tro att man inom inte en alltför lång framtid kommer att kunna göra mycket mer specifika tester på gener och blodfetter som på ett mycket bättre sätt förutsäger framtida problem än den ganska måttliga riskhöjning ett högt LDL-värde indikerar ... sen kanske inte läkemedelsindustrin är så intresserad av det eftersom det skulle ju innebära att färre personer än i dag skulle vara i "behov" av lipid-sänkande medel som statiner.
 16. Jag vet att vi ofta i LCHF kretsar nämner att högt kolesterol skulle ge längre livslängd ...men när jag googlar på högt LDL och all cause mortality så tycker jag mest hittar det omvända påståendet...t ex här: https://www.bmj.com/content/371/bmj.m4266 Dock kan man i studien också se att det är riktigt farligt med lågt LDL och att den riskhöjning som finns vid högt LDL inte är så dramatisk. Man kan fundera på om en inte helt otypisk LCHF-profil med låga TG, höga HDL och höga LDL verkligen skulle innebära en riskhöjning...
 17. Med tanke på vad du skrev i andra tråden så verkar slutsatsen fungera dåligt på dig när du äter LCHF. Du har låga TG (FEL enligt testet) Du har Högt HDL (FEL enligt testet) Du har har högt LDL (Rätt enligt testet)
 18. Jag har full förståelse för att man inte vill använda sin egen kropp som ett "experiment" på att mycket höga framförallt LDL/ApoB värden är ofarliga. Jag har också ganska höga värden, dock strax under referensintervallen ... jag har nog bestämt mig för att acceptera dessa.... Det kan vara ganska svårt att lägga om sin kost ... jag skulle nog uppleva LCHF-kost som ganska "begränsande" om man skulle skära bort alla mejerier, ägg och det mesta av köttet. Jag skulle nog tänka så här... 1. Det är inget akut problem 2. Minska mejerier och ägg fortsätt äta kött som vanligt, minska ev kokosfett. (Men sluta inte helt med någonting) 3. Tillför betydligt mer olivolja till kosten (eller ngn annan olja med liknande egenskaper) 4. Testa dig igen om 3-6 månader (bestäm dig innan för vilka värden du kan acceptera, det finns ju de som anser att det här med höga LDL-värden inte är någon fara men det finns många som anser att det är farligt ... bilda dig en egen uppfattning, det är din kropp. )
 19. Mäter du blodketoner? Jag tycker att det verkar konstigt att ha ett blodsocker på 3-4 och inte ha ketoner i blodet
 20. Jag är inte professionell ... men egentligen borde det vara relativt enkelt om du mäter ditt blodsocker ofta så kan du ju i princip skära ner Metforminet lite försiktigt och hålla koll på att blodsockret ligger fortsatt bra och att vikten är stabil. Men du bör prata med din läkare om det ... du behöver nog bara säga att du inte vill övermedicinera och fråga om ni t ex kan gå ner 500 mg och se vad som händer. Å andra sidan anses väl Metformin ha en ganska gynnsam biverkningsprofil, en del påstår att den till och med förlänger livet.
 21. Låter snarast som en signal på att någonting är rätt!:)
 22. Peter B

  MAF-tråd

  Spontant låter det ju mer som du fått i dig något som du inte tål... eller fått problem att tåla eftersom du ansträngt dig ganska mycket.
 23. Fina bilder på er båda! ... saknar ju också MC-bilden lite ...
×
×
 • Create New...