Ådel Franzén

Medlem
 • Innehållsantal

  4
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

15 Bra

Om Ådel Franzén

 • Rank
  Nyanländ

Senaste besökare till profilen

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

 1. Jag säljer inte mina grönsaker, utan odlar för egen förbrukning om nu någon undrar. Jag äter lök (skulle jag aldrig kunna vara utan), purjo, all kål och sallad som växer ovan jord, tomater, gurka, chilli, aubergine, squash, mm, men även rödbetor, morötter och en och annan potatis när andan faller på. De tre senare dock inte när jag äter keto. Jag äter inte industrikött utan endast naturbeteskött och vilt och enbart ekologis kyckling. Jag märker att tråden börjar få in inlägg om eventuella religiösa rörelser och deras bevekelsegrunder kring rött kött och cancer samt annat och det må vara som det vill med detta, men det jag vill diskutera utan ett allt för högt tonläge och konspirationsteorier är påståendet kring grönsaker och att detta skulle vara onyttigt. Argument som t.ex. att en "grönsakslobby" lurar oss alla tror jag inte vi kommer särkilt mycket vidare med. Jag är totalt ointresserad av att gå någons ärende, utan vill gärna ha kommentarer från andra LCHF:are om hur ni ställer er till påståendet kring grönsaker och för all del även rotfrukter och hur ni själva väljer.
 2. Ja, bokashi är verkligen utmärkt. Och det kan man se själv, utan vetenskapliga studier! Nej, allt som påstås behöver inte vara vetenskapligt underbyggt, men det gäller då att den som påstår något också presenterar det som sina egna tankar och funderingar kanske tillägger att det än så länge inte finns vetenskapliga studier som stöd för påståendet. I en video jag tittade på för ett tag sedan resonerade en engelsk LCHF-förespråkare (vars namn jag glömt) om att det var skillnad på kalorier och kalorier. Och så gjorde han ett experiment på sig själv för att visa detta och lyckades visa hur en kalori i och för sig är en konstant enhet men att kroppen reagerar olika på och bearbetar kalorier från kolhydrater och protein på olika sätt. Han var trovärdig och relevant och det budskapet tog jag till mig eftersom jag upplevt det samma själv. Tror inte han hänvisade till en enda vetenskaplig studie, utan framställde det hela som ett erfarenhetsbaserat resultat. Jag är själv positiv till LCHF eftersom jag märker att jag mår bra av framför allt ketogen kost och jag ser positivt på att många läkare börjar ta till sig metodn. Människokroppen mår inte bra av att bryta ner en massa sockerarter och stärkelser. Men däremot bör vi äta mycket mer grönt än det vi gör. Jag är till och med så rebellisk att jag äter grönsaker som växer under jord! Och VoF har inte alla svar, men de arbetar för att man ska bli bättre på att skilja evidensbaserad vetenskap från lösa påståenden som åberopar vetenskapliga studier som inte finns. Så fram för flera vetenskapliga studier som visar nyttan med LCHF! Och lycka till vidare med odlandet, vi går mot en ny säsong av odlarglädje!
 3. Nej, jag är inte vegan, inte ens vegetarian, men äter mycket grönt och odlar det mesta själv.
 4. Hej! Såg nyss en video på Diet Doctors forum där en Ivor Cumming intervjuar en psykolog Georgia Ede. Videon går ut på att grönsaker inte behövs, att de rent av är onyttiga och att det inte finns vetenskapliga belägg för grönsakers positiva inverkan på kropp och hälsa. Detta är kontrafaktiska påståenden och det är lite ledsamt att se hur intervjuaren helt okritiskt tar till sig vad psykologen säger. Hon är inte näringsfysiolog, inte läkare, inte dietist, utan en allmän LCHF-förespråkare med den vanliga historien om hur hennes liv ändrades till det positiva när hon började med LCHF. Javisst, LCHF och ketogen kost har många fördelar, det har jag själv erfarit! Men: det hänvisas som vanligt till "vetenskapliga studier" som "visar att" etc, och jag tror inte det behövs mycket research för att inse att den veteskapliga studien a) inte existerar b) att den eventuella testgruppen är för liten för att studien ska vara vetenskaplig signifikant c) studien har publicerats i ett icke-vetenskapligt forum d) har bekostats av USA´s köttlobby. Påståendet att grönsaker inte är nyttiga utan rent av onyttiga är inte seriöst och bör inte publiceras i ett forum som Diet Doctor. Hänvisas det till medicinska studier eller till "vetenskapliga studier" så måste intervjupersonen också ange källa. I går utsågs Årets förvillare av föreningen Vetenskap och Folkbildning, en förening som kämpar för att motverka vetenskapsresistens på alla fronter (den tveksamma äran att vinna denna utmärkelse gick i år till Thomas Eriksson och boken Omgiven av idioter där människor delar upp i olika färgkategorier). Se upp så inte Diet Doctor blir nästa års vinnare! Det vore sorgligt och onödigt. Presentera gärna vetenskapliga studier som ligger till grund för LCHF och ketogen kost, men inte solklara orimligheter och pseudovetenskap.