Jossan2019

Medlem
 • Innehållsantal

  10
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

7 Neutral

Om Jossan2019

 • Rank

 1. Hej! Jag har insett att det här med optimering av tillskott är en hel vetenskap. Ju mer jag lär mig, desto klurigare känns det ... Visst, jag förstår också sånt basic som att fettlösliga vitaminer bör intas med en viss mängd fett för att kroppen ska ta upp dem och att järn gärna får tas med c-vitamin. Men jag vill lära mig mer! Undrar därför: 1. Vilka vitaminer/mineraler/tillskott bör INTE tas ihop pga försämrat upptag/effekt? (ex ej D- och A-vitamin samtidigt) 2. Vilka är tvärtemot önskvärt eller till och med nödvändigt att ta tillsammans för optimal effekt? (ex D- och K-vitamin ihop) 3. Vilka tas helst på fastande mage och vilka vid måltid? 4. Vilka passar bäst på kvällen och vilka på morgonen? (ex magnesium på kvällen då det främjar sömnen) OBS! Vill helst ej att det blir en diskussion här huruvida man borde ta vitamintillskott eller ej (det är off topic) utan helt enkelt en guide till hur man tar eventuella tillskott på bästa sätt /Josefin BONUSFRÅGA: Vilka tillskott tar du regelbundet och varför?
 2. Tack, jag funderade själv över om det kan vara så, att de värdena liksom "tar ut varandra". Något färre blodkroppar, men i gengäld något större och mer fyllda med hemoglobin. Kanske är det helt ok och inget att hänga upp sig för mycket på. Men jag har aldrig tagit blodprov på det här sättet tidigare. Det är nytt för mig i år, att förhoppningsvis lära känna min kropp bättre genom att göra en del mätningar och se vad jag ligger på för värden. Är därför inte så kunnig på området (än) och vet inte om mina avvikelser är enorma eller inom rimliga ramar. Blev såklart lite skraj när så många av blodbrist-värden var röd-markerade (och Werlabs-läkarens enda kommentar var att detta ev kan hänga ihop med B12-/folat-brist, vilket jag tyckte var lite slappt analyserat eftersom testet svart på vitt visade att någon sådan brist verkligen inte förekommer). Men din uppfattning är alltså att det här inte är alltför avvikande?
 3. Hej! Kanske en konstig fråga, men jag pratar väldigt mycket i sömnen (skaffade en app för att spela in detta och jag pratar verkligen varje natt). Vad jag vet är detta vanligt bland barn men betydligt ovanligare för vuxna. Har någon en teori om vad det kan bero på? Kan det vara kost- och livsstilsrelaterat? Tecken på stress? Dålig sömnkvalitet? Kan tillägga att jag är nöjd med min sömn, har lätt för att somna och känner mig utvilad när jag vaknar. Mycket energi på dagarna. Men undrar verkligen över allt detta prat!
 4. Tack, som jag nämnde låg jag dock högt (ej för högt) på B12 samt folat. Och hb-värde på 130. Så en brist där känns inte troligt... Inte hittat eller fått någon annan förklaring.
 5. Wow, finns det en sådan koppling? Låter ju som ett godkänt skäl i så fall. Vet du om lågt värde på vita blodkroppar i sig är dåligt, eller om det endast är dåligt i och med en eventuellt ökad infektionsrisk? (som jag inte tycks ha)
 6. Tack, jag såg det också och det var därför jag tog upp medicinen här som en möjlig orsak. Dock anges biverkningen, om jag läste rätt, som "mindre än 1 på 1 000" så känns det inte rätt osannolikt? Kanske kan det finnas någon annan förklaring? Har du några tankar även kring mina avvikande värden på de röda blodkropparna? Vad de kan bero på och om värdena är "dåliga" och bör oroa mig (trots att jag inte känner mid dålig)?
 7. Tack för din story. Ska ha detta i åtanke! Dock visade mina värden på i princip 0 inflammation (lägsta möjliga i referensvärdena) samt bra värden på alla vitaminer och mineraler som ingår i testet, så tror att jag har ett bra upptag... Jag lagar i princip all mat från grunden och har som riktlinje att det mesta jag köper hem inte ens har en innehållsförteckning, dvs undviker fabrikstillverkat. Har du någon aning om den här typen av kost kan ha inverkan på de röda blodkropparna? Då de avvek på flera värden också... Har försökt att bota herpes med kosten i flera omgångar men hittills inte lyckats. Vill verkligen sluta medicinera, men just nu känns alternativet tyvärr värre:/
 8. Sant, då är det ju inget antibiotika. Sorry, fel av mig! Det jag äter är i alla fall valaciclovir mot herpes (enda som funkat för mig hittills, låg dos en tablett om dagen lång tid). Då kanske detta ändå inte kan vara relaterat till mitt låga värde vita blodkroppar?
 9. Jo, absolut. Gör det inte för att det är kul men är tyvärr tvungen pga svår herpes, har antibiotikan eller konstanta utbrott att välja mellan.
 10. Hej! Jag rivstartade året med att göra en XL blodanalys hos Werlabs. De flesta värdena såg tipp-topp ut. Men några prover stack ut utanför referensvärdena, vilket gör mig konfunderad (och lite orolig). Kan någon hjälpa mig att tyda det och ev se en förklaring? Följande värden avvek: * B-Erytrocyter 3,7 (referens: 3,9-5,2) - dvs lägre antal röda blodkroppar per liter blod * Erc(B)-MCV 105 (referens: 82-98) - dvs ovanligt stora röda blodkroppar * Erc(B)-MCH 35 (27-33) - dvs (för) hög halt hemoglobin i de röda blodkropparna * B-Leukocyter 3,1 (3,5-8,8) - dvs för lågt antal vita blodkroppar Som det verkar har jag alltså FÄRRE röda blodkroppar än normalt, men de är större och innehåller mer hemoglobin. Har någon en förklaring till detta? Kan det vara kostrelaterat? Högfettkost? Tillskott? Eller hänga ihop med konditionsnivå? Läste att det EV kan vara kopplat till folat- och b12-brist samt järnbrist, men jag ligger i överkant av referensvärdena på samtliga samt hb på 130, så det känns osannolikt. Andra tankar? Dessutom ligger jag oroväckande lågt på vita blodkroppar, trots att jag ej mig veterligen varit sjuk nyligen. Äter dock valaciclovir (långtids-/lågdos antibiotika) dagligen och har så gjort i flera år. Kan det påverka? Eller vad finns det för andra möjliga orsaker? Jag har inte märkbart nedsatt immunförsvar utan upplever mig själv tvärtom som friskare än snittet. Så finns det någon kunnig, som kan analysera svaren? Känner mig orolig! Men vet att det inte är någon vits att ta om testerna direkt... Kan jag göra något för att påverka värdena? Lägga om kost/träning? Bakgrund om testet: Togs på morgonen, före frukost. Ej ätit på ca 12 timmar. Bakgrund om mig: Tjej, 30 år, vältränad på nivå "elitmotionär", mkt god kondition, löptränar och gymmar, fettprocent endast 13,5% och deffad "fitness"-look. Har alltid varit hälsomedveten men började bry mig mer och bli striktare med ren kost, paleo/lchf (dock ej mejeri) förra året. Upplever att jag har god energi och har gjort bättre träningsresultat än på länge sedan jag la om kosten. Tappade även ofrivilligt lite i vikt i och med övergången, och skulle önska att väga ett par kilo mer, men i övrigt är jag väldigt nöjd med min fysik och form. Blev därför förvånad över dessa avvikelser i analysen.