morgonsol

Medlem
 • Innehållsantal

  213
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  4

Allt postat av morgonsol

 1. morgonsol

  Tarmflora

  Jättebra fråga, har tyvärr inget bra svar. Precis som @Elinor är inne på får man nog vara uppmärksam på fibrer. Om det nu kan tänkas finnas fibrer som gör saker värre och fibrer som mikrobiomet gärna kalasar på. Källan till fibrerna spelar nog roll. Martina Johansson och Ralf Sundberg har skrivit böckerna 'Inflammation : Roten till sjukdom och vad du själv kan göra för att läka' och 'Dämpa inflammation: en praktisk guide till ett friskare liv'. I övrigt är det faktiskt möjligt att mäta hur tarmfloran ser ut, typ sammansättning och förekomst, hos t ex Gutfeeling labs. Kanske finns det en norsk motsvarighet? Kan du inte begära ut denna typ av provsvar om läkaren tänkt genomföra någon sådan provtagning med tillhörande analys?
 2. @Stefan S Det är intressant att följa den här tråden. Grattis! Härligt att höra att du fått ordning på kosten, fasta, träning, sömn, inget koffein m.m. Bättre vanor som du själv säger. Med viktnedgång som ett mätbart resultat. Vi är nog flera som gnäller här på forumet av och till, mig själv inräknad, så du är inte ensam om det. Har full förståelse för att det är svårt att vara tålmodig. Gnäll hellre här än att slå på dig själv (mentalt) eller tilltala dig själv med en nedlåtande ton. Kan inte låta bli att fundera, appropå att du skrev att du inte kunde sluta samt att smuggla in godis på kontoret, hur ser ditt förhållande till socker och kolhydrater ut? Behöver du vara 100% strikt och låta bli socker och/eller sockersubstitut i alla former?
 3. @Gemma Det sociala ätandet kommer nog ta lite tid till innan det sitter som jag vill. För mig som inte är sockerberoende verkar det vara en träningssak att tacka nej till t ex choklad, godis, frukt, popcorn, chips m.m. Att man inte automatiskt tackar ja, utan stannar upp om/när någon bjuder på sånt man normalt sett inte brukar äta. Att man får några minuters betänketid för att fatta beslutet om man ska ta lite, vilket jag inte har några problem med, eller om man ska låta bli. Det blir nog lite lättare för varje gång man tackar nej. En annan sak att ta i beaktande är alkoholkonsumtion, personligen fattar jag sämre beslut när jag är påverkad. Och att det då är ett strategiskt dåligt val att konsumera alkohol om man vet att det kommer finnas lättillgängligt högprocessat kolhydratrikt skräp, motståndskraften minskar. Håller med att det går att kompensera för den mat som andra serverar, men det kräver mer av en själv. Jag kan inte låta bli att undra hur folk som äter HCLF ens blir mätta, hur de kan äta så lite. Svaret är nog att de inte blir mätta och därav småätandet, fikor, mellanmål m.m. För jag blir inte mätt om det bjuds på vegetarisk tacos och bara får ta lite CF, jag kan lätt äta 2 dl CF eller smetana själv, men det skänker ändå inte samma mättnad som smör. Mycket möjligt att bli 100% sockerfri inte är en realistisk ambition att förverkliga, utan att kanske sträva efter att minimera sockret i vardagen så mycket som möjligt. Och precis som du skriver, att inta det söta/kh-rika i samband med en måltid, i små mängder och dessutom sällan. Att inte bryta fastan innan 5-6 h efter ha ätit tål att jobbas på. Bara jag har ätit bra är det inga problem att fasta 7-8 h mellan lunch och middag. Men att göra det varje dag? Precis. Jag BEHÖVER INTE någon tårtbit alls och det är inte synd om mig som 'inte får', vilket kolhydratdrivna personer kan tänka. För egentligen handlar det om att man inte vill ha, med tanke på hur kroppen påverkas. Att istället unna kroppen så mycket bättre saker. Andra saker.
 4. Har rensat en varmrökt lax ikväll, tror jag fick bort nästan alla ben. Är så himla gott. Har inga planer på att tillaga det som finns kvar, bara äta det som det är. Något jag undrar är varför jag inte har köpt hem det fler gånger tidigare. Har försökt lägga både vågen och fasta på hyllan de senaste dagarna. Har ätit frukost flera gånger. Mina föräldrar har dessutom börjat fatta att jag inte äter HCLF, inget bröd/ris/pasta/frukt osv, och hade köpt hem grädde, creme fraiche och korv med 80% kött till mig. Blev en liten tårtbit i måndags, sockerkakan var riktigt söt. Ett glas prosecco (misstänkt sockerbov) och popcorn i lördags. Har dessutom upptäckt en ny supergod maträtt: steka fläskfärs med lite gul lök, i med lite tomatpuré, krydda med salt, peppar, spiskummin. Gott att äta bara som det är eller blanda med smörstekt vitkål. Funderar även i lite bredare termer hur man utformar livet så att man inte behöver göra/stå ut med saker på bekostnad av hälsan. Speciellt beaktande får man ta kring det sociala. Jag vill kunna vara social, men måste jag då t ex äta fettsnål, vegetarisk mat eller bakverk? Helst hade jag velat slippa, men framstår man då som 'konstig' i andras ögon? De få gånger jag vägt mig visar vågen plus. Funderar i termer av om det är så jag håller mina glykogenlager fyllda. Därav att det ibland är jobbigt att cykla på morgonen om jag inte ätit något sedan kvällen innan, att det är glykogenbrist som upplevs? Är sömnbrist en form av stress för kroppen? Tror även @DRAKULLA är inne på något i det här inlägget. Vet inte hur man citerar så kör på crtl+c istället: " Det är viktigt att man äter sig ordentligt mätt de måltider man äter så att kroppen litar på att det kommer mer bränsle/energi annars drar kroppen ner metabolismen och det vill vi inte." @Gemma är inne på ett annat intressant spår. "Tänker att har man energi att springa träna stressa och andra belastningar för kroppen, då har man samma energi att utstå hunger, och så att man är sugen, men VAN att äta.. alla de tomma timmarna som man spenderar på att tänka på vad äta, hur tillaga, köpa, stuva in i skåp och pyssla med skålar disk grytor och hacka och ha sig... så jag får planera ut aktiviteter.. så inte tristess blir alltför gnagande." - Tja, vad göra istället än att ägna sig åt mat i någon form? Skulle inte heller förvåna mig om jag närmar mig gränslandet som @Peter B beskriver här, "... som jag ser det ligger du kanske på gränsen till övervikt, inte mer och då blir det svårare att gå ner ytterligare i vikt." Även @Katerina med "Om du småäter under dagen och/eller har ett långt ätfönster så håller du insulinet uppe." i detta inlägget.
 5. Kul att det dyker upp en Casanovas referens där man minst anar det.
 6. morgonsol

  Tarmflora

  Förstår att du blir förvirrad @Mig. I sammanhanget är det viktigt att inte glömma bort att My gör sånt som passar henne och det är inte en garanti att det passar dig, även om ni båda är sockerberoende. Om jag blev hungrig av att snåla på proteinet skulle jag sluta med det. Ät protein så du blir mätt och fett i den mängd som din kropp klarar av. Det viktigaste är väl att lyssna på din egen kropp eller hur? Hitta något som passar dig?
 7. Återupptar diskussionen om lever lite kort. Av någon anledning hittade jag idag lammlever som var ekologisk, förhållandevis närproducerad och inom mina riktlinjer gällande matinköp. Ligger nu i kylskåpet. Dock kluven över hur jag bör tillaga den. Hur smakar lammlever, någon som kan beskriva? Något som passar extra bra till? Det finns väl bara fördelar med att försöka äta lever lite mer regelbundet, någon gång i veckan alla fall? Kanske t.o.m lättare att göra till en vana än att börja träna, vilket går trögt just nu. Men bör gå när jag hittat in i lite bättre rutiner kring sömn och matlagning. Min ambition är att köra 'meal prep' på t ex söndagar, så jag kan göra annat på vardagskvällar. Kan inte vara bra i längden att behöva oroa sig för mat: vad man ska äta, när man ska äta, hur man gör om man inte orkar laga mat, om man inte hinner äta osv.
 8. @MariaF Tack så mycket för ditt svar. Gör verkligen inget att personer på formuet svara på frågor, om de kan besvara dem, även om de inte är riktade till dem specifikt. Du har rätt i att jag sitter still en hel del, även om jag försöker att inte sitta stilla för länge, typ inte mer än en timme åt gången. Pomodoro hjälper, blir en bensträckare i halvtimmen. Förutom axlar och nacke tänker jag även en del på hållningen och ryggen. Benen får daglig motion, men hur är det med överkroppen?
 9. morgonsol

  Anni

  Jag hade väl satsat på de som är emulsioner av smör och äggula, tänk bearnaise eller hollandaise, kryddsmör är annars en personlig favorit. Visst kan du göra gräddiga såser, men jag tycker det blir blaskigt. Lite grädde i matlagning kan vara gott, ibland. Men tror det mer handlar om att man inte ska överäta mejerier, ha dem som huvudsaklig fettkälla. Vilket kan inträffa om man har grädde i kaffet flera gånger om dagen, äter mycket såser/röror med majonäs och creme fraiche, småäter ost t ex.
 10. morgonsol

  Anni

  Så här skriver Martina Johansson om dålig andedräkt: " Alla har olika tarmflora och munflora som reagerar olika på det vi äter. Käka ordentligt, undvik alla mejerier och tugga persilja, färsk koriander, dragon och kummin. På apoteket finns också zink-sugtabletter som funkar bra."
 11. Jag förstår hur du tänker, men vet inte hur aktuellt det är för mig just nu, att köpa hem vikter m.m. Teckna PT är inte något jag planerar att dra på mig som en återkommande utgift, men på något sätt känns det ändå betryggande att kunna bli 'korrigerad' i inlärningsfasen. Vem har inte gjort armhävningar, situps, plankan m.m tidigare, t ex i skolan, men är det någon garanti för att man utför övningarna rätt? Och att man får ut något av dem? Knappast. Min kunskap när det kommer till hur man utför övningar som tränar styrka korrekt är nära noll. Då är det väl rimligt att ta hjälp av någon kunnigare person? Måste inte vara PT, finns andra som er erfarna inom styrketräning. Jag vill lära mig rätt från början och inte skada mig, precis som du är inne på. Men det tar tid att lära sig tekniken. För det andra: i händelse av att jag köper hantlar, gummiband, skivstång m.m så behöver förvaras någonstans. Studentlägenheter är inte speciellt stora. Det blir även en fråga om huruvida om jag faktiskt vill och hur sannolikt det är att jag kommer träna hemma. Min erfarenhet är att det hjälper att avgränsa aktiviteter till fysiska platser. T ex pluggar jag mycket sällan hemma, då det finns så mycket som distraherar. I skolan pluggar jag, är social, äter lunch m.m. Hemma lagar jag mat och andra avkopplande aktiviteter. Att skolan är en plats där jag är produktiv, medan hemmet är en plats för vila och vissa fritidsintressen. Dock hade det varit en helt annan sak om man hade dedikerat ett rum eller en del av ett rum, till ett gym. Att träningen är avgränsad till en viss fysisk yta och att man ger järnet där och då. Men det har jag inte just nu och kommer med största sannolikhet inte ha på flera år. Teckna gymkort är nog bland det enklaste jag kan göra, även om det också kommer krävas en viss ansträning att göra det till en vana att gå dit, snarare än att träna på gym i sig. Tid och ork är inga större problem, jag cyklar förbi ett gym på vägen hem. Brukar dessutom ha mest motivation att träna efter en lång dag i skolan då jag är helt slut i huvudet och att jag vet att efter ett svettigt träningspass kommer jag må så mycket bättre. Det klarnar något i huvudet och blir jag avslappnad, men givetvis också trött. Men helkroppsträning är inte dumt. Gillar annars ditt andra stycke skarpt @Elinor.Har du några tips när det gäller uppvärmning? Räcker dett att jogga lätt så kroppen blir varm? I 10 min kanske? Längre?
 12. morgonsol

  Tarmflora

  Ge inte upp. Snälla. Uppsök psykolog innan du faktiskt inte orkar längre.
 13. @Gemma Kan inte låta bli att tänka på hur gott det är med stekfläsk och lök, din lista på kött får det att vattnas i munnen. Spännande, det du berättar om Ted Naiman. Hur har du legat till med protein i E% tidigare? Hur ser din kommande målsättning ut? Kanske ska man ta för vana att ha med sig charkuterier som nödmat, så man tacklar suget på 'rätt' sätt.
 14. När man varit ute på en långpromenad och kommer hem i leriga skor kan jag inte låta bli och undra hur asfalt och moderna skor påverkar oss. Våra fötter, våra leder, hållningen. Hur hälsosamt det egentligen är att gå runt på platt mark hela tiden. Kanske en smaksak att gå på grusvägar eller upptrampade stigar, förutom att man ofta kommer lite närmare naturen. @Gemma Man kan säga att du hade tur i oturen. Din självkännedom är förträfflig. Din beskrivning får det att låta som att det är fantastiskt att äta hemma hos dig. Hemma hos mig finns blommor, enkla tallrikar, fina bestick och fina glas om jag så önskar. Tycker du gör helt rätt i att sörja att aldrig mer äta socker. Det är trevligt att följa din resa. Det där med att lära sig gå igen, det skulle inte förvåna mig om man nyttjar sig av liknande taktiker inom psykologin. Lära om hjärnan.
 15. @Ulle Jag har full förståelse för ditt dilemma, brottas med samma sak varje gång jag ska åka och hälsa på mina föräldrar. Om möjligt kanske du kan be värden/värdinnan om att du föredrar att de serverar rotfrukter framför mjölmat, annat spannmål och socker. Och om de envisas med att t ex servera ris eller pasta, be att de inte serverar det i en 'blandad rätt' där det inte går att komma från kolhydraterna, t ex lasagne eller smörgåstårta. Serveras t ex gryta med ris eller köttfärssås med pasta, skulle jag bara tagit grytan/köttfärssåsen och grönsaker till. Men jag hade inte räknat med att bli mätt på det. Håller med om att jag som värd gärna ser till att servera sådant mina gäster kan och vill äta. Välj själv efter situationen och bästa förmåga. Tycker i övrigt att @Elinor kommer med kloka tankar om saken. Om man inte vill säga att man äter LCHF, för att det kanske finns en viss risk att det skapar förvirring, kan man t ex säga att man inte äter raffinierade/snabba kolhydrater eller mycket processad mat, så kommer undan en del värstingar.
 16. morgonsol

  Tarmflora

  @Mig Känner du till 'Bristol stool scale'? Genom att föra dagbok över både vad du äter och var på skalan det som kommer ut befinner sig, kanske du kan göra kopplingar du inte gjort tidigare. T ex om vissar livsmedel stoppar upp eller gör dig lösare. Om jag minns rätt är ett sätt att mäta hur lång tid det tar för något att passera mag-tarmkanalen att äta rödbetor och sedan vänta, då färgen även kommer synas vid nr 2.
 17. Tack! Jag fyller 21 år i sommar. Kan dock tänka mig att uppvärmning är viktigt oavsett ålder, likaså att varva ner och stretcha. Kan också bli trött fort om jag inte tänker på tempo, så pulsklocka är nog bra att använda. Hur många minuter barfotalöpning skulle du rekommendera @Cleppa? Jag har ett par vibrams liggandes i garderoben, som skulle kunna användas. Min erfarenhet av att ha använt dessa är att det känns fortare i benen, man kan inte gå lika långt och har inte vågat springa i dem mer än kanske 60 meter åt gången. Jag dansar bugg, så det är vanligtvis inte 1.5 h konstant dans som i t ex zumba. Ska kolla mer på styrketräning och lokala gym, även om en PT kan vara behjälplig. Hur snabbt bör man öka vikterna @Cleppa? + 1 kg eller kanske 0.5 kg efter varje gång? Förr eller senare kommer jag nå en nivå där jag inte kan öka vikterna lika snabbt eller kanske inte rentav alls, och att man då ökar repetitionerna istället. Eller kanske byter övningar. I dagsläget kan jag bära ca 10-15 kr kg utan några större problem, oftast matvaror. Edit: Hur låga vikter bör man börja med? 1 kg? 2 kg? 5 kg? Mer? Beror det på övningen? Är det bra att avsluta ett styrkepass med plankan?
 18. @Gemma Du har så rätt i att mindset är en färskvara! Likaså träning. Jag kan tänka mig att många idag har ett kaotiskt ätmönster eller att man äter för lite/mycket/ofta. Hur orkar man äta frukost, förmiddagsfrukt/kaffe, lunch, mellanmål eller fika, middag och kvällsmat? Håller med om att mönster, mening och syfte kring ätande spelar roll. Med lchf är det tur nog också lättare för kroppens spärrar att fungera, dvs balansen mellan hunger och mättnad. Hur enkelt/fint dukar du? Räcker det med bestick, tallrik och glas, eller kompletteras det med servett, bordstablett/bordsduk, ljus m.m? Någon som har några tips för att inte småäta då man lagar mat? Jag äter lätt småbitar av lök, vitkål, ost etc och givetvis ska maten också smakas av. Tusen tack för de fina orden! Mycket riktigt är viktnedgång en process som tar tid och jag har inte bråttom. Viktigaste är att jag mår bra och är inte hela världen om en viktnedgång uteblir, men BMI tillåter ändå att jag gör mig av med ett par stycken.
 19. @MariaF Tur att man inte är ensam om att vara lite fläskig. :D Stämmer det att fett på magen respektive runt organen är farligare än det som hamnar på bröst lår, rumpa och underarmar om man är kvinna? Vad behövs för att prova på MAF förutom bra skor och gymkort (jag har jättesvårt att hålla igång om jag springer ute)? Något sätt att mäta pulsen? Obalanser i kroppen gällande hormoner, mineraler osv går väl att undersöka genom t ex ett werlabs-test? Finns det något sätt man gör vardagen lättare för lever respektive lymfa? Förutom att låta bli alkohol och fruktos förstås. Skulle du klassa följande som hyfsad kondis? Cyklar till skolan varje vardag, ca 3 km x 2 ggr. På ditvägen är det uppförsbacke, jag blir svettig och benen får jobba. Tar ca 15 - 20 min de flesta dagarna. Dansar även ca 1.5 h per vecka. Försöker dessutom få till vanan att gå en promenad på helgen, ca 3-5 km. Personligen lockar både MAF och någon form av styrketräning, men jag kan inte börja med båda samtidigt. Så vilken bör komma först? Min gissning är att tung styrketräning hade bidragit till det fåfänga: muskler som syns och en hårdare kropp helt enkelt. Säkert kan man också sänka sin fettprocent, så finns det mindre kvar som kan dallra. Är det inte så att styrketräning och konditionsträning motverkar varandra?
 20. Håller med. Kalibrera och modifiera är nog det jag försöker göra. Snålat på fettprocenten är jag gjort av och till under hela 2019 när jag försökt äta lchf. Åt sannolikt för lite under hela första 5 - 6 månaderna, för jag gick ner och blev tunnare. Dessutom en hel del 16:8. Och nu, sakta men säkert försöka vända på det och hålla fast vid det, då jag ändå lyckats trassla mig loss från socker och annat skräp. Stora delar av den här tråden handlar om 'avsteg' och jag kan säga att det inträffade ofta innan jag startade tråden. 14 februari 2019 började jag skriva bok över vad jag åt. Ungefär vid påsk gjorde jag en sammanställning över sockerintag och kunde konstatera att jag åt något innehållande socker varannan eller varje dag. Vågade inte göra en snarlik sammanställning över proteinbars, som jag också slutat med helt. I mitt fall handlade det mycket om vana och tillgänglighet. Nu tidigare i veckan var det enkelt att låta bli bullar, morotskaka och andra bakverk som erbjöds. Enligt BMI är jag normalviktig, även om jag befinner mig i den högre halvan av skalan. Givetvis finns det flera orsaker till varför man står stilla på vågen/utebliven viktnedgång, men hur tar jag reda på vilken anledning som gäller mig? Om man är frisk för det mesta och normalviktig. Har det med insulin och/eller blodsocker att göra? Har det med leptin att göra? Har det att göra med hur mycket jag äter? Inbördes förhållande mellan makronutrienter? Sömnbrist? Stress? Kroppen lagrar gifter i fettvävnad? För att bara ta några möjliga förklaringar. Och för att göra det hela ännu mer komplicerat kan det bero på flera faktorer, som kanske påverkar och stärker varandra? Jag försöker jobba långsiktigt, men det är svårt då mitt tålamod till att börja med är ganska kort. Vilket jag fått jobba på att förlänga i flera år och antagligen kommer behöva jobba med hela livet. Min gissning är att jag behöver börja träna. Lite i stil som Halva Lindha, att med kosten kommer man långt, men ibland räcker den inte riktigt hela vägen. @MariaF Hur råder man bot på 'fläskighet'? Håller med. Började nörda ner mig i näringslära (vitaminer, mineraler, essentiella aminosyror och fettsyror m.m) igår och så länge man äter animaliska produkter och vissa grönsaker är det svårt att drabbas av näringsbrist. Bara att gratulera att du hittade My i tid.
 21. Lutar mer och mer åt att köra på något åt det keto-inspirerande hållet. Försöka nå 75-80 E% fett varje dag, alternativt få i mig ca 200 g rent fett varje dag. Äta frukost, lunch och middag. Antagligen försöka fasta 12:h mellan middag och frukost, nattfastan inräknad. Strama åt mejerier till bara smör. Har visat sig att jag egentligen är någon storkonsument. Kan vara trevligt med smält ost på pajer och gratänger, en skvätt grädde i grytor, cremé fraiche i en kall sås till i övrigt fett kött osv. Men jag är inte längre säker på om de duger som primära fettkällor. Dessutom är jag intresserad av hur huden kommer påverkas om jag konsekvent inte äter andra mejerier än smör. Kryddsmör och avocado är säkra kort, även om det kan begränsa tillagning av mat. Jag vill att det jag äter ska passa ihop på tallriken. Men i övrigt handlar det om att det ska bli svårare äta för lite fett. Vet inte om frusenhet är ett tecken på det. Det är däremot brist på ork/energi när jag cyklar, något som jag behöver varje dag. Och att jag dessutom ger kroppens muskler en riktig chans att få anpassa sig till fettdrift. Jag tycker inte det är svårt att äta lagom med protein eller hålla kolhydratintaget lågt så länge jag skippar rotfrukter, men att hålla fettintaget högt? Enligt Martina så är keto ingen viktminskningsdiet, men tror ni att ovanstående kan påverka vikten i någon riktning? Eller kan jag vänta mig andra effekter?
 22. @Gemma Ungefär hur mycket kött blir det att du köper per gång i så fall? Jag har sett högrev kosta 80-99 kr/kg på extrapris. Måste vara skönt att ha frysen full och inte behöva handla i 'vanliga' matbutiker. Jag borde prova att koka buljong på märgben, tack för receptet! Appropå tunga: Vet att mamma har berättat om ett tillfälle då hennes mormor serverade kalvtunga. Mamma blev avskräckt och blev vegetarian i ett par år efter det. Så visst är det en generationsfråga, vet inte om jag själv sett det i butik någon gång. Men äter man 'nose-to-tail' lär man väl få äta och/eller tillaga det någon gång i framtiden?
 23. @DRAKULLA Spännande! Och tack för tipset!
 24. Hittade tråden nu! Denna. Om jag förstår det rätt med dosering av lever har det med A-vitamin att göra, men vilken sorts lever det är påverkar också. Att man kan löpa risk att överdosera lever om man äter större mängder varje dag. Även Anne Mullens är inne på ett liknande spår. " För mycket vitamin A kan vara toxiskt, det innebär att du inte kan äta lever dagligen, även om du skulle råka älska det.". Men hur funkar det för personer som alltid äter leverpastej till frukost? @Gemma Fusk måste man alltid se upp för, både inom mat- och forskningsvärlden. När det gäller ekologisk mat och prisvärt har Lidl ett helt ok utbud, i alla fall gällande kött och mejerier. REKO-ringar kanske annars är något du kan kika på? Håller med om att inälvsmat är en generationsfråga, men tror också det handlar om samtiden. Idag finns ett överflöd av mat, varav det mesta som går att köpa kanske inte bör ätas, medan man 'förr i tiden' fick ta vara på 'allt' i möjligaste mån. Vill man äta näringsrikt är lever definitivt ett säkert kort. Funderar på vilka mängder lever man kan styckfrysa, så det är lätt att tina upp och tillaga när man väl ska äta det, 1-2 gånger/vecka kanske? Funderar även på det här med näringsvärde per krona. Att även om man har en begränsad budget så behöver man inte lägga den på salladshuvud, gurka (mest vatten), mager fisk/fågel/kött osv. Istället köpa smör, lever, grönsaker i säsong, feta styckdetaljer med lägre efterfrågan, sill, annan fet fisk, vad mer? Jag har ätit levergryta i skolan och det var ingen som höjde på ögonbrynen eller ställde några frågor. På vilket sätt menar du att fisk har blivit överskattat? Vem kan leva bra i längden utan animaliska produkter och mättande fetter? Räkna kalorier är bara jobbigt. Hur kan minimalt processad mat, dvs riktig mat, bli farlig? Som dessutom är lagad från grunden? Det finns givetvis undantag, t ex viss svamp och renkött efter Tjernobyl, men annars är det väl processad mat man bör se upp för?
 25. Finns det något negativt med att äta lever flera gånger i veckan? Stötte på en tråd hos DD där det diskuterades för ett tag sedan men hittar inte den nu. Tror den var från 2016... 450 g lever + bacon har räckt till 4 matlådor och har en kvar i kylen. Matmässigt går det mycket bra överlag, med ett litet avsteg i form av några vindruvor och chips igår. Men inget sug efter något i skräpmatsväg idag eller triggad överätning. Samtidigt kan jag inte låta bli att tänka i termer av ansvar. Bara jag är ansvarig för vad jag stoppar i mig. Hur jag mår i längden som en följd av det. Ibland blir det ett aktivt val att låta bli eller äta något man inte brukar. Maten spelar en stor roll i mitt långsiktiga mående, men det gör även att jag har roligt och ett socialt liv. Har även läst några inlägg av Martina som handlar specifikt om ansvar, t ex detta eller det här. Får mig att börja fundera och reflektera helt enkelt.