Malte Ritzén

Medlem
  • Innehållsantal

    8
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

31 Bra

Om Malte Ritzén

  • Rank
    Nyanländ

Senaste besökare till profilen

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Hej MariaF , jag har nog missat något här men om du menar kuvertsymbolen som finns längst ner till vänster på sidan så frågar den specifikt efter emailadress och den har jag ju inte. Är jag på fel ställe, har även varit inne på ”the biochemist” sida men ser inte heller där någon möjlighet att skicka PM bara göra offentliga inlägg. Har du nån mer idé som kan få polletten att trilla på plats ?😊
  2. Jodå det har blivit lite sånt med, chagathe, gurmeia/ingefära shot mm. Även tittat på vad som är anti angionesisk kost, dvs vad som bromsar tillväxten av nybildning av blodkärl (angionesis) runt tumörer. Det är ju känt faktum att ska en tumören växa sig större än nån mm så måste den skapa sin egen ”motorväg” av näring annars så kan den inte växa. Och angionesis i sig själv är ju inget som normalt uppstår i kroppen utom t.ex vid sårläkning mm dessvärre så är ju tolkningar av Otto Warburgs upptäckt tolkad av olika falanger åt olika håll och de är inte kompatibla, dvs, snacket om grönsaker & frukt kontra paleo, keto mm. Det som är nyttigt i vissa fall kan vara direkt onyttigt om du väl har utvecklad cancer. Så vad som är rätt eller fel här är svårt att säga. Jag gick all in på grönsaker och frukt i 15 månader, kraftig viktnedgång tvingade mig att söka energi i nötter mm Samtidigt som frukt och bär ingick i alla smoothies tillsammans med huvudpart grönsaker och rotfrukter , vilket i sin tur ger kolhydrater tillsammans med alla nyttigheter, blev också en del havregrynsgröt och supergranola (11 % kolhydrater) på slutet, tumörtillväxten är bromsad med fighten är långt ifrån över. så nu nu har jag ändrat min kost till strikt ketogen och ska kolla om jag får bättre effekt av det, men ser väl även här en del oförklarliga luckor i teorier, precis som egentligen alla alternativa ”behandlingar” oavsett om det är Gerson med jouicer eller RAW food, Budvig, canabinoider THC / CBD och allt vad de heter, dessvärre så kan man inte köra allt all in, då de krockar med varandra på olika sätt, jag har lärt mig massor senaste åren men jag är sån som person att jag måste förstå processen in i detalj, det räcker inte med att någon säger jag gjorde så här, för tar du alla success stories som finns där ute så är mycket ett motsägelsefullt mönster, här finns vissa saker som man kan utgå från som en ”bas” att det är ”rätt” och det är Bort med socker, snabba kolhydrater, mejeri, mjöl processad mat osv. In med mycket grönsaker och då framför allt ovan jord grönsaker, ät ekologiskt giftfritt, kött, fisk, kyckling mm. Nu är jag ju övertygad om att valet av råvaror här är en balansgång, ser inte logiken i varför man ska utesluta så extremt att man måste äta en näve med tabletter för att kompensera de brister som uppstår i och med kosten. Det finns massor med nyttiga micronutrienter i bär mm. Vilket då tillför kolhydrater som omvandlas snabbt till socker. Vi blir matade av de som säger att fruktsocker inte är samma sak som processat socker och att det skulle vara nyttigare, och ja definitivt nyttigare än processat och konsframställt sötningsmedel, det hanteras och lagras på olika sätt i kroppen. Men då jag faktiskt fysiskt kan känna av att jag faktiskt öppnade motorvägen av näring till min tumör, så kan jag ju säga att ett sött smaskigt Granny Smith äpple på fastande mage kan få samma effekt som en godisbit ( en pirrande känsla ca 15-20 min efter intag) inbillning trodde jag från början men insåg att jag har trimmat in min kropp så hårt att avvikelser som t.ex. för mycket socker i olika form, speciellt när man tar det på fastande mage få den effekten, om jag skulle hålla på och småäta godis mm så skulle detta fenomen förmodligen inte uppstå alls då tumören skulle ha fri tillgång till näring konstant, nu är det som att när den får ett skrovmål då får jag denna obehagliga känsla. Trist att vi som är sjuka ska behöva ”forska” själva för att se vad som fungerar, sjukvården säger rakt ut att dom försöker förlänga livet då du fått en hjärntumör, går inte ”bota”, och deras sätt är kirurgi - strålning - cellgift, alla steg ger skador, hur fan kan man kalla det för sjukvård, snarare är det ju barbariskt, alla handikappade människor som lämnas åt sina öden i sjuk”vårdens” tecken. Självklara faktorer som kost där finns ju inga oberoende neutrala studier som görs, jag säger inte att sjukvården inte gör nytta, den behövs, men så länge som det är pengar som styr så är ju girigheten den styrande faktorn. Kan man inte patentera och tjäna pengar på sina upptäckter så kommer inte den informationen att lämna det rummet. Vi har ju något som heter Folkhälsoinstitut och jag tycker att dom oberoende borde bedriva forskning utan att sitta i knäet på läkemedels och livsmedelsbranschen. För främjar folkhälsan det gör dom ju inte, utan dom sammanställer material som är finansierat av just dessa branscher. Där dessvärre ALLT går ut på att tjäna pengar. Och det är ju där pengarna finns, men att läkemedelsindustrin skulle bedriva forskning på vilken mat du ska äta för att bli frisk utan att äta mediciner, ja det lär ju aldrig hända. Cancer industrin är ju värsta mjölkkalven, den optimala sjukdomen, när man blir sjuk så är de flesta under någon typ av behandling tills dom dör och drar in miljardbelopp till läkemedelsindustrin som kan fortsätta på samma sätt, borde vara kriminellt. Nä det här blev på tok för långt, får skriva en bok istället🤔
  3. När jag säger beroende så är det först och främst i mitt jobb som beroendet är, jobbar 50%. Sen bor jag på landet så det är bara en tidsfråga tills dom klipper koppartråden,sen är man isolerad på riktigt. Sen är det ju så att man måste ju leva av något, har fysiska hadikapp efter operationer. När man blir sjuk i cancer så blir man i princip tagen som gisslan av sjukvården, du kan inte sjukskriva dig utan att underkasta dig skolmedicin, det heter att man alltid har ett val, jag har medvetet flyttat cytostatikabehandlingen framför mig ett år nu, men dom jagar en hela tiden. Har lyckats bromsa tillväxttakten, vore skönt om man kunde få den att stanna av helt eller regresion. Fortsättning följer. Är envis så jag slänger inte in handduken frivilligt.
  4. Hur strikt man behöver vara i sin kost beror på sin situation och mål. För min egen del med hjärntumör så kan jag känna en otäck pirrande känsla om jag t.ex. äter en 50 gr sportlunch speciellt om den faan fått svälta innan ( jag trodde det var bara inbillning men efter tredje gången med samma resultat så blir det ingen mer sportlunch, äter riktigt mörk choklad sötad med lite stevia tar då max 1-2rutor), detsamma om jag åt en stor tallrik granola, kände att jag var tvungen att bryta viktnedgången, och sista varningstecknet att grönsaker och frukt inte är lösningen, var när jag åt ett stort saftigt granny smith äpple och fick samma pirrande känsla. Är man frisk i övrigt så fungerar det bra att banta på grönsaker och lite frukt med, gick ned 25 kg på 9 månader. Men har man utvecklad cancer som jag så är det inga halmesyrer som gäller, varje gång man slarvar så ger man tumörcellerna tillräckligt med näring för att de ska fortsätta leva och kanske växa lite till, jag kommer att köpa en ketonmätare för att optimera och lära mig mer hur min kropp reagerar.
  5. Äter idag ca 80% fett 15% proteiner och ca 5% kolhydrater, brukar bli ca 12-15 gr kolhydrater per dygn.
  6. Japp, fick den redan 2008 och gjorde vad man kallar radikaloperation, 2017 upptäcker pajasarna att den kommit tillbaka, ( dom missade dock att den började växa redan 2011, det var jag själv som upptäckte detta på MR inför ev. ny operation). Och jag har haft mobiltelelefon sen de kom, på slutet av 80-talet. Och de första bärbara NMT 450 och 900 var inte och leka med och många timmar om dagen blev det då jag jobbar som resande säljare. Försökte redan 2008 hävda det som arbetsskada, fanns inte någon som vågade ta tag i det, den enda i Sverige då var en läkare i Örebro, Lennart nånting. Som var klarsynt men dessvärre ensam. Mina läkare vägrade att ens göra en anmälan om arbetsskada för alla studier (finansierade av mobilbranchen sa att det fanns inga bevis som kunde tolkas att det hade något samband) Men ja, jag är helt övertygad om att mobilen är skyldig här, talar sen 2008 aldrig i telefon utan högtalarfunktion eller trådheadset. Är dessvärre beroende av telefonen i mitt jobb. Tror dock att de nyare är bättre ur strålningssynpunkt, dock inte ofarliga. Malte
  7. Hej har en hjärntumör, oligodendrogliom grad 2. Har opererats och strålats men vill inte ha mer skador nu, la om min kost för 15 månader sen då mest bara grönsaker och frukt, har gått ner från 90 till 65 kg, ser att tumörtillväxten bromsats. Tror det beror mest på kost då det gäller min tidigare kost så var det för mycket kolhydrater och för lite fett, så har nu sen 5 veckor gått över på ketogen kost, då jag tror att min grönsakskost i perioder har tvingat kroppen till ”svältketos” och det påverkat tillväxten vill jag nu göra ett helhjärtat försök med ketogen strikt LCHF. Jag har läst på mycket om det och förstår det mesta hur det fungerar, men det är en fråga som jag inte förstår: om man nu håller kroppen i ketos så är ju teorin att kroppen använder fett som bränsle istället för glukos och t.ex hjärnan som Inter klarar att leva på fett för energi i form av ketoner istället. MEN, jag har mätt mitt blodsocker och det ligger på 5,2 , borde inte blodsockret sjunka ytterligare? Har legat ungefär här i nästan år nu, om jag tänker rent logiskt så innebär det ju att det finns glukos i blodet, vad säger att tumören inte får tillräckligt med näring även om kroppen är i ketos, och vad jag förstår så har kroppen alltid möjlighet att justera och producera blodsockret via proteiner eller de få kolhydrater jag får i mig. Som du förstår handlar inte detta alls om viktnedgång då jag helst vill gå upp i alla fall 5-7 kg, utan det handlar om att ge kroppen bästa förutsättningarna att bromsa tumören, vill förstå sambandet ketoner / glukos, vad styr prioriteringen av det blodsocker som alltid kommer att finnas i blodet, hur styr man det optimalt? mvh Malte