Syster

Moderator
 • Innehållsantal

  2 734
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  100

Allt postat av Syster

 1. Syster

  Trädgårdstråden

  Här har tomaterna så sakta börjat att mogna, mycket senare än förra sommaren. Paprika har jag redan skördat i massor, dom verkar må bättre utomhus än i växthuset. Jag fick fram en melonplanta i år och faktisk så är det 4 vattenmeloner på gång, jag hoppas att de hinner utvecklas, men melon verkar vara som gurka, bara de liksom kommer igång så kan man se från dag till dag hur de växer. Gurkorna hann jag inte ens få ut i växthuset, de blev för stora, så de står på ett bord framför ett stort fönster på övervåningen och ger en hel del gurka, fast jag trodde nog att det bara skulle vara att kasta de plantorna. Nytt för i år är stjälkselleri, de växer riktigt fint och har en underbart härlig grön färg som förgyller i odlingslådan där de står. Ett blomkålshuvud har jag skördat och fler är på gång, trots att kållarven för första gången har hittat hit och mumsat på bladen. Rödkålen kommer också fint, den sådde jag i februari tror jag och planterade ut i början av april. Jag hoppas på lite hallon i år, efter att förra året inte ge ett endaste bär efter att riset blivit totalhavererat efter de enorma snömängder vi hade på vintern, plus den fullständiga torka som rådde förra sommaren. Nog är det härligt att odla och kunna skörda det man själv sått, satt och pysslat om. En hel del arbete ligger ju bakom, men det är det värt 🍅🥒
 2. Innan jag själv började få klimakterieproblem så sa jag att "aldrig, att jag kommer att ta några hormoner", allt ska vara naturligt. Efter tre år med ruskigt dålig sömn, viktuppgång och svettningar bestämde jag mig för att nu får det vara nog, jag beställde tid hos gynekolog och fick träffa henne 2 dagar efter. Vi funderade hit och dit och bestämde tillsammans och hon skrev ut en tablett med östrogen och gestagen, absolut inte det jag innan besöket hade bestämt att jag ville ha. Vilket var östrogenplåster och Utrogest, vilket enligt uppgift ska vara bioidentiskt, jag vet inte. Nu har jag ätit dessa i snart 3 veckor och jag önskar att jag kunde säga att det är toppen och att jag har ett "nytt liv", jag märker inte någon skillnad alls faktiskt, kanske lite lite bättre sömn. Men, men jag får väl ge det några veckor till. Det känns onödigt att äta något som inte hjälper och som faktiskt inte är helt riskfritt. Annars ska jag försöka få byta till det jag nämnde tidigare.
 3. Det går att få tag på Progesteronkräm i Sverige, om jag förstått det hela rätt, men med lite mera strul.
 4. Syster

  Trädgårdstråden

  Jättebra för våra pollinerare 🙂
 5. Förmodligen, det är modernt nu för tiden, verkar det som . . . Skulle nog tro det . . .
 6. Jag dricker också chagate, 1 dl varje dag, vilket jag har gjort ett år snart. Jag tar prover ganska regelbundet och har en brist på neutrofila blodkroppar, när jag dricker chaga så ökar de till nästan normala nivåer, när jag har "fuskat" och inte druckit så har de sjunkit igen. En vän äter Waran, när denne vän började med chaga så behövdes mindre Waran för att hålla PK inom terapeutisk nivå, vilket har fortsatt. Om chaga hjälper eller om det är "slumpen" att det blivit så vet jag inte, men jag fortsätter, ska koka en ny omgång nu faktiskt 🙂
 7. En investering för framtiden 🙂
 8. De fytoöstrogen som jag äter är kapslar.
 9. Jag tycker att Fytoöstrogen hjälper till viss del. Glömmer jag att ta det en kväll så är sömnen gräsligt illa, med fytoöstrogen så är den i bästa fall hyfsat bra.
 10. Välkommen till forumet Leonardo. Den första veckan på LCHF så tappar kroppen mest vätska som den samlar på sig av kolhydrater. Att gå ner flera kilo i fettvikt på en vecka är i princip fysiologiskt omöjligt. Så du får nog räkna med kanske ett halvt till ett kilo per vecka i viktnedgång i bästa fall hädanefter.
 11. Välkommen till forumet PiaJeanette 🙂 Jag vet inte om jag är helt ute och cyklar, och jag vet inte om jag missförstod men jag måste ändå ifrågasätta hur någon läkare kan få för sig att en hjärtmuskelinflammation beror på kolesterolvärdena, då detta tillstånd i de flesta fall beror på virus, bakterier eller en autoimmun sjukdom, där kroppen angriper sig själv, som reumatisk sjukdom, inflammatoriska tarmsjukdomar och MS (exempel). Har man kollat på något sätt vad/vilket av detta som kan vara orsaken till din inflammation? Hur som haver så är det alltid bra att utesluta sådant som kan "trigga" en inflammation, som socker, stärkelse och gluten men även mejerier, äggvita och nattskatteväxter som potatis och aubergine.
 12. Jo, visst är det så. Enda sättet att verkligen få veta om man har hemokromatos, den ärftliga varianten som typ står för nästan all hemokromatos är att ta ett gentest. Är man, man och 64 år med ett ferritin på "bara" 550 är det inte många läkare som skulle ta ett sådant gentest tyvärr. Men jag tycker Matsen gör precis det man ska göra i ett sådant läge, bli blodgivare 🙂 Den behandling som finns för hemokromatos.
 13. Det var filosofiskt . . . trösterikt på något sätt . . . tänkvärt . . .
 14. Jag tycker inte att vi ska glömma att läkarna, i de flesta fall, i alla fall många fall, försöker att göra det bästa för patienten i den mån de hinner. De försöker också att göra det arbete som de är "ålagda" av våran regering och socialstyrelsen att utföra. Tyvärr så "måste" dom föreskriva vissa läkemedel vid vissa sjukdomar och åkommor, kanske inte alltid något de egentligen vill göra. Sen ska vi också komma ihåg att arbetet som läkare och även sjuksköterska har ändrats ganska mycket under de senaste 30 åren, det består nu för tiden till stor del av att skriva koder knutna till socialstyrelsen, utföra diverse "riskanalyser", skriva intyg till höger och vänster och får mindre och mindre tid för patienterna. Jag inbillar mig att många i sjukvården gör så gott de kan, men arbetsklimatet på många fronter sätter käppar i hjulet för att göra ett bra arbete. Alla läkare är inte köpta av läkemedelsindustrin, men de har inget val, allt ska dokumenteras till förtvivlan och det finns inte stort spelrum för annat än att följa direktiven i en ofta underbemannad verksamhet. Jag kanske är jävig men jag har sett utvecklingen både som personal och patient i många år nu. Men sen så anser jag att det är fullständigt oacceptabelt med sådana uttalanden som TS beskriver i trådstarten.
 15. Syster

  Blodsocker

  Jag inbillade mig att det är något man gör i alla landsting i Sverige, men jag vet faktiskt inte. I det landstinget jag tillhör så erbjuds i alla fall alla 40, 50 och 60-åringar att göra en hälsokontroll med hälsoprofil och provtagning. Där tittar man på matvanor, alkoholvanor, tobaksvanor och motionsvanor. Man tar lite blodprov med bland annat kolesterol och triglycerider samt blodtryck coh vikt. Detta är frivilligt, ingen blir tvingad.
 16. Om du har ett uppmätt för högt kalium bör underliggande orsak till detta utredas av läkaren som uppmätte detta värde, om det nu är ett korrekt värde och inte ett stasvärde. Jag kan inte se att LCHF på något sätt skulle vara sämre än någon annan kost vid hyperkalemi, men som sagt så bör man utreda den bakomliggande orsaken till detta.
 17. Syster

  Blodsocker

  Man borde mäta blodsocker, HbA1c och C-peptid istället för Kolesterol, då kan man nog börja "fånga in" de som befinner sig i någon form av farozon för diverse åkommor. Jag tänker nu främst på dessa hälsokontroller som görs vid 40, 50 och 60 år. Kanske lite off topic nu, men i alla fall 🙂
 18. Ett annat alternativ på majonäs är ett vegorecept som jag tycker blev toppenbra som alternativ till vanlig majjo. 3 msk kikärtsspad. 2,5 dl rapsolja. 1 tsk dijonsenap. 2 tsk färsk citronjuice. Salt och vitpeppar.
 19. Nu är det bevisat - första belägget för att socker får tarmtumörer att växa. "– Det här är ett oväntat resultat för det är första gången man ser ett direkt samband mellan socker och tumörtillväxt, säger Roland Nilsson som är cellbiolog och cancerforskare på Karolinska institutet. " https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/for-forsta-gangen-har-man-sett-att-lask-far-tarmtumorer-att-vaxa?cmpid=del%3Afb%3A20190322%3Afor-forsta-gangen-har-man-sett-att-lask-far-tarmtumorer-att-vaxa%3Anyh%3Alp&fbclid=IwAR0fJeAvZXKYFbEuuR1WqsXaCnp5Hq3MyefxHLqnTQ_awzMdCUOh28YfeWI
 20. Syster

  Trädgårdstråden

  Det är bedrövligt, men man kan ju köpa frön från privatpersoner som själv har gamla lantsorter som de torkar fröer ifrån, mycket vanligt att man gör så med tomatsorter som är lite ovanliga. Man kan ju även göra detta själv på ett mycket enkelt sätt om man har en sort som man tycker mycket om och är svår att få tag på. Men de sorter som är en F:1 ska man tydligen inte torka fröer ifrån då man inte har en aning om vad som kommer upp efter sådd.
 21. Välkommen till forumet MimmiE69 I och med att det är dina läkemedel som tros vara orsaken till inflammationen kanske det är där man bör börja Paleokosten kanske skulle vara ett alternativ för dig, både för att minska lite på fettet i kosten och kanske för att du skulle kunna minska på medicinerna för din MS då man säger att paleokosten är inflammationsdämpande. Det finns många trådar här på forumet om MS, många startade av Johanna07 som själv har MS och lyckades minska både symtom och kliniskt synliga förändringar av sin MS med paleokost. Det finns en amerikansk läkare med namn Terry Wahls som själv har MS, hon har själv utarbetat Wahls Protocol och lyckades själv att förbättra sin MS så pass att från att ha varit rullstolsbunden till att kunna gå och arbeta igen. Kolla gärna in henne om du inte redan har gjort det. Hon finns även på Facebook. Hon lägger mycket stor vikt vid att förutom äta naturliga fetter som vi redan gör inom LCHF även vara mycket noga med grönsaker, ekologiska, i alla färger varje dag, mycket gröna bladgrönsaker och svamp förutom bra proteiner. Mejerierna som ost, smör och grädde går bort i hennes kost men istället ingår lite nötter och lite frukt. Hon lägger också stor vikt vid kosttillskott där till exempel Magnesium och D-vitamin spelar en stor roll. Som sagt kolla in Terry Wahls och paleokost och se om det är något du skulle vilja testa.
 22. Nu ska vi käka sågspån också, jag undrar hur näringsvärdet ser ut i den maten och om vi i en framtid ser en nobelmiddag som baseras på gräs, insekter och sågspån? 🙄 "Nu ska sågspån och halm omvandlas till livsmedel. Det är Miljö- och energidepartementet som nu gör en mångmiljonsatsning på klimatsmart mat – närmare bestämt på ett forskningsprojekt där trä ska göras ätbart genom fermentering." https://kurera.se/sagspan-den-nya-maten/?fbclid=IwAR0vsPXE6vC7ayNRi6KzfrSXdvUtgLq4oS0dos5QeAZuataO23pB_tA8KFY
 23. Även Australien verkar hänga på detta med trädplantering "En miljard nya träd skulle bidra till att 18 miljoner ton växthusgaser avlägsnas årligen, ett stort steg för att nå landets klimatmål" https://goodnewsmagazine.se/artikel/australien-planterar-en-miljard-trad?fbclid=IwAR3Is2jHV3COvedk6SvmjGbncdsT1li0vciLaPk-XVa00jcK3GrarwJlVcU.
 24. Efter flera års funderande faktiskt och nu inspirerad av denna tråd så har även jag införskaffat ett tyngdtäcke. Jag förstår precis Stackars Jacks brottningsmatch med att få på ett påslakan, jag kan säga att det är inte något jag göt själv utan det tarvar två personer till detta 💪 Mitt täcke väger 9 kilo och är förvånansvärt svalt, fyllt med glaspärlor. Jag har nu använt det en vecka och jag måste nog säga att det motsvarar mina förväntningar, jag sover bättre, vaknar mindre sällan och vaknar jag så somnar jag oftast om genast. Jag svettas mindre och det konstiga är att under ett vanligt täcke svettas jag floder på nätterna och sover helst utan något täcke, trots ett väldigt svalt rum på ca 12-14 grader nu på vintern, men med tyngdtäcket verkar "termostaten" i kroppen fungera 😀 På det hela taget en bra investering, man ligger där man ligger då man väl ha lagt sig, och lite styrketräning på köpet får man varje morgon vid bäddning 😜
 25. Klimakteriet? Tyvärr, trots att jag aldrig själv trott på det, så ändrar man lukt, och sorgligt nog inte till det bättre 😟