Jump to content

Syster

Medlem
 • Posts

  2,744
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  100

Everything posted by Syster

 1. En mycket intressant studie, men vad jag funderar på är om man kan dra dessa slutsatser till befolkningen i stort. Varför jag funderar på det är att studien är utförd på sjukvårdspersonal som efter att själv har varit sjuk i Covid-19 har arbetat med patienter efter detta och med stor sannolikhet utsatts för viruset under flera tillfällen. Kan man tänka att kroppen då bildar nya antikroppar under tid utan att man själv blir sjuk eftersom man redan har ett grundskydd av den tidigare genomgångna infektionen?
 2. Här går det si så där, gurkan går bra, förutom en planta som enbart ger väldigt beska gurkor, vilket är konstigt då det är samma sort som ger välsmakande gurkor. Tomaterna är sena i år, har inte fått något moget än men jag har en hel del gröna. Det har blivit mest blad på tomatplantorna i år, tror att jag gödslade för mycket vid slutplanteringen. Har säkert klippt bort 20 kilo blad. Kålen är på gång men morötter och rödbetor är sena. Jag gjorde ett test och satte morötter och lite annat redan i april i låda under lock, dom morötterna kan jag börja skörda nu. Rättika är nytt för i år och de växer som bara den. gjorde en god japansk sallad förra veckan med rättika och morötter. Snart kan jag nog göra en gratäng på rättika också. Jag känner mig lite pessimistisk för tillfället, efter att ha haft medelhavsvärme sedan midsommar till förra veckan så har vi i princip höst med väldigt låga temperaturer och mycket regn, det har under natten kommit cirka 30 millimeter. Det är så kallt på nätterna att jag fått koppla in frostvakten igen i växthuset. Men sommaren kommer nog åter, lagomt till att semestern är slut
 3. Ett högre ferritin än normalt kan visa på inflammation någonstans i kroppen, en inflammationsmarkör med andra ord. Proverna i övrigt bör du få ta om tycker jag, de känns inte riktigt relevant då man jämför med de som var tagna i slutet av maj.
 4. Syster

  Hellenius

  I veckan så har de Norrländska Läkemedelsdagarna gått av stapeln i Umeå. En av föreläsarna var Maj Lis Hellenius som passade på att hacka ner på LCHF under förevändningen att det fanns ny forskning som visar på LCHF:s farlighet. Hon hänvisade till en studie som tydligen har gjorts på gravida kvinnor. Är det någon som vet vilken studie hon hänvisar till? Ska tillägga att jag personligen inte var på plats utan har fått informationen från en kollega.
 5. En gammal tråd, men en ganska ny bok skriven av Sally Andrew "Tannie Marias stora utmaning" heter den och är skriven 2016 i Sydafrika, en ganska speciell deckare, lite som Damernas Detektivbyrå, om någon har läst den . . . men med recept inkluderade, tyvärr inte LCHF utan massor av socker och vetemjöl. Hur som helst så går där att läsa "Mrs van Harten", sa läkaren. "ni hör inte vad jag säger. Numera finns det rön som pekar på att en kost med hög fetthalt tvärtom kan vara bra för hjärtat. Allt det där smöret och grädden kanske i själva verket var det som höll honom vid liv lite längre" Lite kul tycker jag när sådana uttalanden dyker upp i skönlitteratur
 6. Här har tomaterna så sakta börjat att mogna, mycket senare än förra sommaren. Paprika har jag redan skördat i massor, dom verkar må bättre utomhus än i växthuset. Jag fick fram en melonplanta i år och faktisk så är det 4 vattenmeloner på gång, jag hoppas att de hinner utvecklas, men melon verkar vara som gurka, bara de liksom kommer igång så kan man se från dag till dag hur de växer. Gurkorna hann jag inte ens få ut i växthuset, de blev för stora, så de står på ett bord framför ett stort fönster på övervåningen och ger en hel del gurka, fast jag trodde nog att det bara skulle vara att kasta de plantorna. Nytt för i år är stjälkselleri, de växer riktigt fint och har en underbart härlig grön färg som förgyller i odlingslådan där de står. Ett blomkålshuvud har jag skördat och fler är på gång, trots att kållarven för första gången har hittat hit och mumsat på bladen. Rödkålen kommer också fint, den sådde jag i februari tror jag och planterade ut i början av april. Jag hoppas på lite hallon i år, efter att förra året inte ge ett endaste bär efter att riset blivit totalhavererat efter de enorma snömängder vi hade på vintern, plus den fullständiga torka som rådde förra sommaren. Nog är det härligt att odla och kunna skörda det man själv sått, satt och pysslat om. En hel del arbete ligger ju bakom, men det är det värt
 7. Innan jag själv började få klimakterieproblem så sa jag att "aldrig, att jag kommer att ta några hormoner", allt ska vara naturligt. Efter tre år med ruskigt dålig sömn, viktuppgång och svettningar bestämde jag mig för att nu får det vara nog, jag beställde tid hos gynekolog och fick träffa henne 2 dagar efter. Vi funderade hit och dit och bestämde tillsammans och hon skrev ut en tablett med östrogen och gestagen, absolut inte det jag innan besöket hade bestämt att jag ville ha. Vilket var östrogenplåster och Utrogest, vilket enligt uppgift ska vara bioidentiskt, jag vet inte. Nu har jag ätit dessa i snart 3 veckor och jag önskar att jag kunde säga att det är toppen och att jag har ett "nytt liv", jag märker inte någon skillnad alls faktiskt, kanske lite lite bättre sömn. Men, men jag får väl ge det några veckor till. Det känns onödigt att äta något som inte hjälper och som faktiskt inte är helt riskfritt. Annars ska jag försöka få byta till det jag nämnde tidigare.
 8. Det går att få tag på Progesteronkräm i Sverige, om jag förstått det hela rätt, men med lite mera strul.
 9. Jättebra för våra pollinerare
 10. Förmodligen, det är modernt nu för tiden, verkar det som . . . Skulle nog tro det . . .
 11. Jag dricker också chagate, 1 dl varje dag, vilket jag har gjort ett år snart. Jag tar prover ganska regelbundet och har en brist på neutrofila blodkroppar, när jag dricker chaga så ökar de till nästan normala nivåer, när jag har "fuskat" och inte druckit så har de sjunkit igen. En vän äter Waran, när denne vän började med chaga så behövdes mindre Waran för att hålla PK inom terapeutisk nivå, vilket har fortsatt. Om chaga hjälper eller om det är "slumpen" att det blivit så vet jag inte, men jag fortsätter, ska koka en ny omgång nu faktiskt
 12. En investering för framtiden
 13. De fytoöstrogen som jag äter är kapslar.
 14. Jag tycker att Fytoöstrogen hjälper till viss del. Glömmer jag att ta det en kväll så är sömnen gräsligt illa, med fytoöstrogen så är den i bästa fall hyfsat bra.
 15. Välkommen till forumet Leonardo. Den första veckan på LCHF så tappar kroppen mest vätska som den samlar på sig av kolhydrater. Att gå ner flera kilo i fettvikt på en vecka är i princip fysiologiskt omöjligt. Så du får nog räkna med kanske ett halvt till ett kilo per vecka i viktnedgång i bästa fall hädanefter.
 16. Välkommen till forumet PiaJeanette Jag vet inte om jag är helt ute och cyklar, och jag vet inte om jag missförstod men jag måste ändå ifrågasätta hur någon läkare kan få för sig att en hjärtmuskelinflammation beror på kolesterolvärdena, då detta tillstånd i de flesta fall beror på virus, bakterier eller en autoimmun sjukdom, där kroppen angriper sig själv, som reumatisk sjukdom, inflammatoriska tarmsjukdomar och MS (exempel). Har man kollat på något sätt vad/vilket av detta som kan vara orsaken till din inflammation? Hur som haver så är det alltid bra att utesluta sådant som kan "trigga" en inflammation, som socker, stärkelse och gluten men även mejerier, äggvita och nattskatteväxter som potatis och aubergine.
 17. Jo, visst är det så. Enda sättet att verkligen få veta om man har hemokromatos, den ärftliga varianten som typ står för nästan all hemokromatos är att ta ett gentest. Är man, man och 64 år med ett ferritin på "bara" 550 är det inte många läkare som skulle ta ett sådant gentest tyvärr. Men jag tycker Matsen gör precis det man ska göra i ett sådant läge, bli blodgivare Den behandling som finns för hemokromatos.
 18. Det var filosofiskt . . . trösterikt på något sätt . . . tänkvärt . . .
 19. Jag tycker inte att vi ska glömma att läkarna, i de flesta fall, i alla fall många fall, försöker att göra det bästa för patienten i den mån de hinner. De försöker också att göra det arbete som de är "ålagda" av våran regering och socialstyrelsen att utföra. Tyvärr så "måste" dom föreskriva vissa läkemedel vid vissa sjukdomar och åkommor, kanske inte alltid något de egentligen vill göra. Sen ska vi också komma ihåg att arbetet som läkare och även sjuksköterska har ändrats ganska mycket under de senaste 30 åren, det består nu för tiden till stor del av att skriva koder knutna till socialstyrelsen, utföra diverse "riskanalyser", skriva intyg till höger och vänster och får mindre och mindre tid för patienterna. Jag inbillar mig att många i sjukvården gör så gott de kan, men arbetsklimatet på många fronter sätter käppar i hjulet för att göra ett bra arbete. Alla läkare är inte köpta av läkemedelsindustrin, men de har inget val, allt ska dokumenteras till förtvivlan och det finns inte stort spelrum för annat än att följa direktiven i en ofta underbemannad verksamhet. Jag kanske är jävig men jag har sett utvecklingen både som personal och patient i många år nu. Men sen så anser jag att det är fullständigt oacceptabelt med sådana uttalanden som TS beskriver i trådstarten.
 20. Jag inbillade mig att det är något man gör i alla landsting i Sverige, men jag vet faktiskt inte. I det landstinget jag tillhör så erbjuds i alla fall alla 40, 50 och 60-åringar att göra en hälsokontroll med hälsoprofil och provtagning. Där tittar man på matvanor, alkoholvanor, tobaksvanor och motionsvanor. Man tar lite blodprov med bland annat kolesterol och triglycerider samt blodtryck coh vikt. Detta är frivilligt, ingen blir tvingad.
 21. Om du har ett uppmätt för högt kalium bör underliggande orsak till detta utredas av läkaren som uppmätte detta värde, om det nu är ett korrekt värde och inte ett stasvärde. Jag kan inte se att LCHF på något sätt skulle vara sämre än någon annan kost vid hyperkalemi, men som sagt så bör man utreda den bakomliggande orsaken till detta.
 22. Man borde mäta blodsocker, HbA1c och C-peptid istället för Kolesterol, då kan man nog börja "fånga in" de som befinner sig i någon form av farozon för diverse åkommor. Jag tänker nu främst på dessa hälsokontroller som görs vid 40, 50 och 60 år. Kanske lite off topic nu, men i alla fall
 23. Ett annat alternativ på majonäs är ett vegorecept som jag tycker blev toppenbra som alternativ till vanlig majjo. 3 msk kikärtsspad. 2,5 dl rapsolja. 1 tsk dijonsenap. 2 tsk färsk citronjuice. Salt och vitpeppar.
 24. Nu är det bevisat - första belägget för att socker får tarmtumörer att växa. "– Det här är ett oväntat resultat för det är första gången man ser ett direkt samband mellan socker och tumörtillväxt, säger Roland Nilsson som är cellbiolog och cancerforskare på Karolinska institutet. " https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/for-forsta-gangen-har-man-sett-att-lask-far-tarmtumorer-att-vaxa?cmpid=del%3Afb%3A20190322%3Afor-forsta-gangen-har-man-sett-att-lask-far-tarmtumorer-att-vaxa%3Anyh%3Alp&fbclid=IwAR0fJeAvZXKYFbEuuR1WqsXaCnp5Hq3MyefxHLqnTQ_awzMdCUOh28YfeWI
×
×
 • Create New...