Täppan

Medlem
  • Innehållsantal

    3
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

12 Neutral

Om Täppan

  • Rank
    Nyanländ
  • Födelsedag 1959-10-06

Profile Information

  • Gender
    Female
  • Location
    Kungälv
  1. Fettet som sitter i ullen är Ullfett/Lanolin. Används ofta i salvor, krämer och tvål. Fettet man äter är fårtalg och sitter runt de inre organen inne i djuret. Det hårdaste talget sitter runt njurarna och kallas njurtalg.
  2. Koka upp ditt egna talg med lite vatten och salt som jag beskriver ovan. Du behöver ju bara göra det en gång eftersom första smältningen redan är gjord. Du kommer att märka en avsevärd skillnad!
  3. Om Ni får en bismak eller lukt från talg och ister när ni smälter det använder Ni fel metod! Bästa sättet är att smälta med vatten och salt 2 ggr. Man häller lite saltat vatten i botten av grytan, låter talget smälta med vattnet och häller det genom en silduk i en rund skål. Då lägger sig vattnet i botten och du kan "vippa" loss talgen. Vattnet under är grått! Skrapa bort orenheter från baksidan av talget. Ner i grytan igen med vatten och lite salt. Ge det ett rejält uppkok och sila igen. Nu har du ett vitt och doft/smakfritt talg. Jag har gjort iordning mycket talg/ister på detta sätt. Jag gör tvål och då är det viktigt att talget är så rent som möjligt.