malmberg

Medlem
 • Innehållsantal

  12
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

21 Bra

Om malmberg

 • Rank

Senaste besökare till profilen

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

 1. Komplicerat. Jag får nog vara nöjd med att gå omkring med optimal ketos
 2. Det var krångligt. Har aldrig varit intresserad av biokemi En tanke jag fick efter att jag skrev mitt inlägg är följande: Även om keton respektive glukoskoncentration i blodet är ungefär densamma behöver det ju inte betyda att förbrukningen är i samma storleksordning. Vad gäller glukosen kanske det bara nytillverkas i små mängder för att hålla koncentrationen på en normal nivå. Därmed blir också förbrukningen mindre. Det kanske är kvoten keton/glukos som påverkar bildningshastigheten och förbrukningshastigheten av ketoner. Från att inte vara i ketos (<0.1 mM) till optimal kestos (3 mM) ökar ju kvoten minst 30 ggr. Så även om koncentrationen keton/glukos är ungefär densamma är det en helt annan dynamik som gäller för ketoner respektive glukos.
 3. Om nu den optimala ketonkoncentrationen är, säg, 3 mM och samtidigt blodsockerkoncentrationen är normal, 5 mM, då borde väl mängden glukos respektive ketoner till hjärna och muskler ändå vara ungefär densamma? Är det något jag har missat? Jag har aldrig mätt blodsockret när jag är i optimal ketos, men jag antar att det ligger mellan 4-6 mM. Eller? En glukosmolkeyl respektive ketonmolekyl har väl ungefär samma molvikt så både koncentration och viktmängd borde ungefärligen ligga på samma nivå.
 4. 2.7 mM idag på morgonen. Optimalt med andra ord. TG igår: 0.9, samma som tidigare. Frugan fick dock <0.5 !!! Hon har gått från 5.0 till 0.5.
 5. Jag siktar inte på någon vikt. Det blir vad det blir med strikt LCHF.
 6. Ja viktnedgången på 4-5 kg på 6 veckor antyder väl det. Har för mig jag vägde 65 kg när jag var 20 år. På den tiden, 1973, åt man ju vanlig husmanskost. Tror inte det fanns så mkt light-produkter då. Längre ner i vikt går man knappast.
 7. Jag har köpt en blodketonmätare. Har ätit strikt LCHF sedan mitten av april ungefär. I mitt tidigare inlägg (LCHF och diabetes-2) skrev jag om detta. Igår visade TG 0.9. Blodketonmätning efter uppvaknandet idag visade 3.7. Kollade även med Ketostix som visade ungefär 4. Optimal ketos lär vara 1.5-3. Över 3 betecknas som starvation ketosis. Jag kanske äter något för lite. Springer som sagt 3-4 mil i veckan. Har inte sprungit sedan i onsdags så dagens höga värde kan inte bero på det. En tanke jag fick är att leta efter information om hur blodketonvärdet varierar över dagen. Enligt dietdoktorn verkar det som om ketonmätning på morgonen ger dagens lägsta värde. Stämmer det verkligen? Någon som har mer information om detta?
 8. Tack. Ska kolla det. Kan det ha något med hennes bakgrund att göra? Hon är nepales och där äter man i princip inte mjölkprodukter. Hon dricker nu kaffe med en skvätt vispgrädde, tar fet creme fraiche och keso. Dock allt inom 20 g kolhydrater/dag. Västerbottenost med smör=0 kolhydrater men 25 % protein. Kaseinproblem? .
 9. Haft klimakteriebesvär i ca 5 år. Livmodern borttagen för 2 år sedan.
 10. Hej, jag är en 65-årig man med 53-årig hustru som har diabetes-2 sedan ett antal år. Hustrun har tagit 2 metformin dagligen i flera år. Problem med triglycerider, sista provet visade 5.0. Hustrun började med strikt LCHF 10/4-20 och jag ungefär en vecka senare. Min resa: Är 178 lång och vägde 72-73 kg. Kände att det börjat strama åt sedan en tid tillbaka. Vi köpte en TG-mätare och den visade 10/4 2.1 (+- 0.1 enligt fabrikanten). 3/5: TG=1.9. Så efter ca 2 veckors strikt LCH hade värdet knappast gått ner. Jag springer ca 3-4 mil i veckan uppdelat på 2-3 pass. Löpningen började bli seg och jag såg att tempot gick ner. 16/5: TG=1.1. Så där ja! 31/5: vikt 67.5 kg. Nere på samma vikt som då jag maratontränade för mer än 5 år sedan. Känns bra att kunna ha en kostym i storlek 48 slim fit. 6/6: TG=0.9. Nu kommer jag nog inte mkt längre. Eenfeldt ligger ju på ca 0.7. Vikten kommer nog att rasa max 1 kg till. Trivs med det mesta, åt mkt ris innan. Tänker inte på kolhydrater längre, osv. Ok det var min solskenshistoria. Dock är tempot på löpningen 40 s/km långsammare. Kanske bättre till hösten. Frugans resa: TG på vårdcentral: 5.0 före 10/4. I klimakteriet sedan ett par år, vallningar mm. Vi hjälptes åt att kolla kolhydratinnehåll på allt. Kan med fog påstå att vi låg på max 20g/dag. Ketostix visade på normal ketos redan efter några dagar på bägge. Hustrun märkte undan för undan hur vikten minskade. 16/5: TG=0.9. Från 5 till 0.9 på 6 veckor!!! Låt vara att värdet 5 är mätt på vårdcentralen och 0.9 med vår egen mätare. Sedan 10/4 har hon minskat metformin till en om dagen. 6/6: TG=1.2. Ungefär inom felmarginalen. Hon tycker dock att hon börjat gå upp i vikt igen trots samma kost. Hennes ketos visade på ca 0.5. Blodsocker på morgonen: 8.7 Frågor: Borde inte viktnedgången ha fortsatt (hon vill inte väga sig men känner att det gått upp lite)? Varför är blodsockret 8.7 på morgonen innan frukost? Ska hon öka eller minska metforminintaget? Beror allt detta på hennes klimakteriebesvär?