Jump to content

HWH

Medlem
 • Posts

  31
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by HWH

 1. Här ligger Impectakatalogen 2013 i toafönstret, börjar bli ganska många vikta sidor med "måste ha" fröer.
 2. Nej det blir inga vitlökar alls av dem, men det gröna är ju gudagott så varför vänta? Nallar man bara lite så går det, men jag brukar klippa av allt. Ibland kommer det fler omgångar, tror det beror lite på var de är i växtfas när jag klipper.
 3. Absolut jag har själv blivit en mycket mer medveten konsument efter lchf-tänket kom in i mitt huvud.
 4. Det är här jag inte håller med. Bara för att det är optimalt för människan betyder inte att det är optimalt för andra varelser eller planeten. Vi kanske först ska lista ut vad som är miljömässigt och etiskt hållbart för människan att äta och rätta oss efter det. Som någon så vettigt sa: om insekterna dör ut skulle naturen gå under på 50 år. Om människan dog ut skulle naturen frodas på 50 år. Jag tror att det går fint att kombinera, men eftersom vi har det klimatet vi har så är det svårt att inte äta lagringsbara stapelvaror om man vill äta närproducerat. Kor kan inte gå ute på vintern i Sverige, så är det bara. Och självklart finns det lchfare som verkligen bryr sig, liksom det finns veganer, viktväktare, normalkäkare och alla andra typer som bryr sig. Men jag tror att majoriteten inte bryr sig. som sagt det är mycket snack om att äta mycket ägg, men till vilket pris? Att miljoner hönor blir fjärrvärme?
 5. Ja jag orkar läsa, tack för att du orkar skriva
 6. Jag köpte en billig lysrörsarmatur med 2 rör på jula och så vanliga lysrör. Det har fungerat helt kanon i flera år. Växthus köper man så stort och dyrt man har råd och plats med. Själv drömmer jag om ett T-format växthus i cederträ på stomme av rött tegel. http://www.willabgarden.se/fullpost.asp?AvdID=1388&ArtID=42570&page=1 Men då måste jag flytta till en större och mindre kuperad tomt. Den jag har nu funderar bättre till terassodling.
 7. Nu har inte jag läst just den här studien om den är helt ny. Men ofta handlar det ju om att leva längre och att effekten av måttlig övervikt är störst över 65. Det är inget nytt utan något man vetat i många år. En stor del av förklaringen ligger i att 1 blir man allvarligt sjuk så blir man ofta mager och 2 en ovanligt stor andel av smala äldre är/har varit rökare. Att man som äldre faller i näringsstatus är aldrig bra och gör en skörare på alla sätt och det i sig själv påverkar livslängden. Tänk bara på den äldre helt tunna damen som ramlar och bryter halva kroppen, hon har inte mycket att gå på som sängliggande institutionspatient.
 8. Grönkålen för att de kära rådjuren inte ska plundra dem. Vitlöken för att jag då kan äta skotten hela vintern. Men ja, jag bor rätt kallt och surt
 9. Det var inte här jag läste det med SVD skrev om det i september. http://www.svd.se/mat-och-vin/matkultur/sluta-elda-med-hons_7481654.svd Tydligen bättre lönsamhet att göra fjärrvärme av dem.
 10. Det var inte här jag läste det, men SVD har skrivit om det i september http://www.svd.se/mat-och-vin/matkultur/sluta-elda-med-hons_7481654.svd
 11. Det finns massa att läsa om d-vitamin och det blir väl bättre och bättre dokumenterat. Som snitt på det kroppen producerar på en dag i full sol verkar vara runt 10 000E. Ubåtsmilitärer i USA (utan något solljus alls, dvs som oss på vintern) får 2000IE i tjänst. Allt under 30-40 000 verkar säkert även vid långtidsbruk.
 12. Exakt min reaktion också. Desto viktigare att ta ett uppföljningsprov för att se att du inte har tagit någon "skada" Normalrekommendationen har nyligen ökats till 800IE om man ska ta tillskott. Jag tror 400IE tabletter är på väg ut helt om jag läser reklamen från tillverkarna rätt.
 13. Enklast möjliga svar: Det handlar ju om att få ner ett onormalt högt kolesterol, inte att totalt utesluta det.
 14. Jag gillar inte bastanta frukostar, men avokado med nån röra fungerar ofta rätt bra.
 15. Så sant om slakterierna. Men just det här med hönorna gav mig en tankeställare. Vi lchfare äter ju mycket ägg, jag äter mycket mer ägg än tidigare. Och om hönorna bara används som äggmaskiner och sedan eldas upp blir jag illamående hur ekologiska äggen än må vara. Att elda upp prima fågelkött känns ju helt befängt. Bara för att vi människor ska ha kycklingfilé. Nu köper jag alltid bara hel kyckling och om jag mot förmodan ser någon höna i en frysdisk ska den banne med få följa med hem. Kommer ihåg höns i currysås från skolan som något gott.
 16. Så sant Det var faktiskt i min yrkesroll som jag tvingades upptäcka LCHF i 2008. Jag hade en patient som behövde råd och som gick på det för sin migrän (Mitt råd var, men kära vännen, hjärnan behöver kolhydrater för att fungera. Du kan inte bara leva på bacon och kosttillskott). Men hon hade mycket goda resultat och behövde klart mindre mediciner. Så efteråt blev jag lite osäker på mig själv och började googla. Och ju mer jag läste, desto öppnare blev jag.
 17. Jag kan bara se på mig själv. Innan LCHF: Mycket lite fett, bara lightprodukter men mycket socker och stärkelse = övervikt. Fettskrämd LCHF: normalvikt Efter LCHF (bibehållet fettintag, men en ökning av stärkelse och socker) övervikt Men jag är inte fetare nu än innan LCHF så det verkar som om det inte gör någon skillnad om jag äter lite eller mycket fett för min vikt. Det är om jag äter kolhydrater som styr vikten. Så jag byter inte ut mina fullfettprodukter oavsett om jag minskar på kolhydraterna eller inte. Och jag kan se på de i min familj och släkt som inte gått över på lchf eller ens försökt minska kolhydraterna men som har slutat med nyckelhål och lågfett. Ingen av dem har blivit fetare.
 18. Jag tänker göra såhär: 1. Bönor och sockerärtor 2. Kål, lök, pak choi 3. Rotfrukter, rädisor, selleri 4. Kryddgrönt (istället för blommor) I tillägg odlar jag squash och pumpa direkt i komposthögen varje år (låter lattjo, men det funderar kanon). Jag flyttar bara varmkompostbyttorna nån meter åt sidan och odlar direkt på högen som blir. Då de är frostkänsliga fungerar detta bra med fiberduk även här där vi har frost långt in i juni. I växthuset har jag chili, tomater och sallad. Salladen odlar jag runt tomatplantorna som marktäckare. Och så blir det grönkål, vitlök och sallad på hösten i växthuset.
 19. Jag börjar också så nu just för att jag bor så kallt. Då blir utesäsongen så kort så jag behöver kraftiga plantor. Tomater och chili sår jag redan nu och tomaterna klipper jag av och sår om i många omgångar för att i slutet av juni kunna sätta ut plantor som är i full blom och är tjocka som träd. Allt för att få vettig skörd här. Jag förstår inte det här med grönkålen. Jag bor ju skitkallt och här står den sig grön och fin hela vintern.
 20. Går att sätta in i växthuset på senhösten, då har man den hela vintern och rådjuren kommer garanterat inte åt den. Grönkålssallad med äpplen, valnötter och ädelost är ju bland det godaste som finns.
 21. Jag håller med om det många skriver. Jag har också fått mer miljötänk med lchf. Jag är mer noga med vad jag köper och äter mindre kött. Men jag är fortfarande skeptisk till att det animaliska fettet är miljömässigt bra. (klart bättre att äta än att kasta det såklart) Känner lite att hur jag än vänder och vrider mig har jag rumpan bak. Jag läste en artikel i allt om mat nyligen om att jag tror det var 1600 ton (!) höns eldas upp varje år för att ingen köper det. För mig är det nästan omega-3 som är största moment 22 grejen, det går inte att komma åt fiskfett man kan äta med gott samvete med undantaget av atlantisk sill och makrill. Men det är ju inte så lätt att få tag i.
 22. HWH

  Fluor bra?

  Jag har läst och häftigt diskuterat en studie för något år sedan om fluor i grundvatten i olika befolkningar och effekter/bieffekter av detta. Jag har letat lite nu, men hittar den inte. Kontentan var att den enda säkra biverkningen var fläckar på tänderna hos de med höga fluorhalter i dricksvattnet. Som personlig anekdot kan jag tillföra att min man är uppväxt på gård med eget vatten med en mycket hög fluorhalt. Han har på 35 år inte haft hål eller andra tandproblem alls. Men han har flertalet fläckar på tänderna. Så får man dra sina egna slutsatser.
 23. Mitt enda val om jag skulle behöva statiner är rouvastatin. Så det är bara vänta på att patentet går ut på Crestor så slipper vi om ett par år simvastatin på marknaden. Tack och lov.
 24. Här är en till hobbyodlare i liten skala. Men sommaren här var så kall och blöt att jag nästan tappade sugen. Men som nån skrev frökatalog 2013 verkar plötsligt spännande. Jag väntar fortfarande på min första sparris, hoppas den dyker upp till våren.
 25. Bra omega 3 för fiskallergiker borde vara säl- eller krillolja (skaldjur). Båda är ju perfekta i sin sammansättning.
×
×
 • Create New...