Pepita

Medlem
 • Innehållsantal

  12
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

5 Neutral

Om Pepita

 • Rank

 1. Såg först nu att du skrivit ett svar. Man kan äta väldigt mycket olika fetter med Autoimmune Paleo. En favorit (väldigt nyttig sådan) är just "lard" och "tallow", som man kan göra själv hemma i sitt kök genom att ta fett från gris eller kor och smälta det. Ska tydligen vara väldigt gott att använda i matlagning. (Är även mitt nästa projekt i köket). Sen finns ju flera olika oljor och även fett som man får i sig från avocados, fet fisk, etc…. Vet faktiskt inte varför dom inte har skrivit med det. Cashews är dock inte ok på strikt AIP, det räknas till nötter. Jag kan tipsa dig om att köpa boken The Paleo Approach av Sarah Ballantyne https://www.adlibris.com/se/bok/the-paleo-approach-9781936608393 Hon går väldigt grundligt igenom orsakerna till varför man utvecklar en autoimmun sjukdom samt hur man ska läka kroppen. Väldigt läsvärd, men väldigt tung. Där finns även en mycket mer utförlig lista om vad man får äta och inte. (samt väldigt grundliga svar till varför). Det viktigaste är dock att ta bort alla mejeriprodukter och all gluten. Samt helst även ägg, då väldigt många reumatiker triggas av dem (oftast är det äggvitan som man triggas av). En del mår även väldigt dåligt av s.k. nightshades (tomater, peppar, paprikor,etc), och för vissa är även denna födogrupp till och med mer problematisk än gluten. Men det är tungt att göra det, det förstår jag. Har själv snart ätit AIP i en hel månad. Tanken från början var att bara köra i tre månader och sen börja återintroducera, men jag funderar faktiskt på att äta så här längre än så och skjuta upp återintroduceringarna. Ge kroppen en ordentlig chans och läka samt verkligen lära mig den här kosten ordentlig. Men vi får väl se hur jag känner i november. Lycka till och hoppas att det ger resultat!
 2. Hej, ser att du redan fått en massa bra svar. Men tänkte tipsa om autoimmune paleo (finns något som kallas för AIP - Autoimmune protocol), vilket är en kost för folk med autoimmuna sjukdomar. Är själv ledgångsreumatiker (25 år gammal och har haft diagnosen i 6 år nu), går på både methrodexate och det biologiska läkemedlet Simponi. Medicinerna har hjälpt jättemycket, hade stora rörelsesvårigheter när jag fick diagnosen och var svullen och hade ont överallt - armbågar, axlar, händer, handleder, fötter, knän, käkleder….var en 19-åring fast i en 90-årings kropp. Men jag tror liksom du inte att medicinerna är den riktiga lösningen, jag tror bara att de behandlar symptomen på en kropp som egentligen behöver läka. Har nu de senaste veckorna ändrat min livsstil radikalt och kör numera paleo (har tidigare kört LCHF och det har hjälpt till en viss del). Märker stor skillnad i att ta bort mejerier och spannmål. Men tyvärr tror jag inte att det räcker, måste skära bort mer ur kosten, däribland ett av mina älsklingsfödoämnen - ägg. Tänkte tipsa om några sidor jag själv upptäckt bara den senaste veckan: http://www.thepaleomom.com Läkare som har skrivit en bok om hur man med hjälp av kost och livsstil kan läka autoimmuna sjukdomar. I grunden är det att man ska skära bort en massa saker i sin kost under en period (ofta 1-3 månader eller mer), ge kroppen en chans att läka, och sen återintroducera dom igen och se om kroppen tål dom. Om man inte tål dom så måste man undvika det födoämnet och ge kroppen längre tid att läka innan man testar igen. http://autoimmune-paleo.com/paleo-autoimmune-protocol-print-out-guides/ Guider i vad man får äta och inte får äta. Läs även Mickeys egen historia, hon har själv MS och har hjälpts mycket av kosten. http://www.phoenixhelix.com En kvinna i USA som själv har ledgångsreumatism och har minskat sina skov med hjälp av kosten. Hon har en e-bok som jag köpte (tycker själv att den gav väldigt mycket), där hon vägleder en igenom hur man ska gå tillväga när man återintroducerar olika födoämnen, hur man ska läsa av kroppens signaler och även en massa pepp i hur man ska ta sig igenom jobbiga perioder. Hon ger även tips på andra sätt att förändra sin livsstil. Boken är ganska kort, men jag tyckte att den gav väldigt mycket. Jag är ledsen att du har ont, vet hur det känns. Vi kan läka våra kroppar, vi måste bara ge dom chansen. Jag är helt säker på det. Massa styrkekramar!!
 3. Pepita

  Reumatism och LCHF

  Oj, ser att detta postades för över halvår sedan. Du kanske har fått svar på detta redan. Men ja man kan ta ett prov som visar om man har en antikropp som kallas för anti-CCP i blodet. Tre av fyra reumatiker har denna antikropp i blodet, så det kan vara en vägledning i att ställa diagnosen. Det är dock inget bevis. Du kan ha denna antikropp och inte vara sjuk, och du kan vara sjuk och inte ha denna antikropp. Sen tar man ju även sänkan för att se hur mycket inflammation man har i kroppen. Utöver detta gör läkaren en bedömning och tittar på dina leder.
 4. Pepita

  Reumatism och LCHF

  Skönt att du har fått en diagnos nu, inte roligt att gå omkring och må dåligt och inte veta vad det är. Min läkare sa i alla fall till mig att det tar 3 månader innan full effekt är uppnådd. Sen är det ju så som några har sagt, att i och med att du har gått så länge så kanske det tar längre tid för medicinen att verka. Själv körde jag hard-core i allra första början för att "avgifta mig" från framförallt sockret. (Finns ju så mycket dolt socker i olika produkter, som man inte tänker på) Märkte då av en hel del omställningsbesvär, blev trött och fick lätt huvudvärk, vilket gick över efter 2 veckor. Men nu kör jag lite mer liberalare variant. Tror dock att det hjälpte att köra väldigt hårt i början för på så sätt tappade jag det mesta av suget efter socker, pasta och bröd. Av egen erfarenhet så hjälpte det mig till en början i alla fall. Men det kan säkert gå bra att utesluta saker sakta men säkert också. På så sätt kan man ju känna efter vad man reagerar på.
 5. Pepita

  Reumatism och LCHF

  Skönt att du har kunnat minska på medicinen i alla fall. Inte roligt med magsår. Skulle själv vilja försöka minska doserna sakta men säkert, men läkaren har rått mig att vänta, så jag får väl göra det.
 6. Pepita

  Reumatism och LCHF

  Äter du något tillskott? Exempelvis D-vitamin eller Omega 3? Sockret märker jag själv väldigt stor skillnad på. Om jag äter godis eller dricker läsk så kan jag känna av det i fötter och händer. Så det försöker jag undvika så mycket jag kan. Vilket inte är så svårt i och med att jag inte tycker att socker är lika gott längre. Äter inte heller LCHF för bantning, utan det är bara för att jag mår bättre av att utesluta socker och gluten. Det är ju inte heller ett minus att man håller sig mättare längre.
 7. Pepita

  Reumatism och LCHF

  Brukar man inte säga att full effekt är uppnådd efter tre månader? Så det tar ett tag.
 8. Pepita

  Reumatism och LCHF

  Intressant att höra, är det vissa specifika grönsaker som ger dig mer problem än andra?
 9. Pepita

  Reumatism och LCHF

  Jag kan hålla med dig om att det kan vara värt att leva 10 år kortare än att leva ett liv med konstant smärta. Men för min del är det samtidigt så att jag troligtvis kommer vilja skaffa barn om inte alltför många år, vilket ändå kommer att leda till att jag kommer behöva hålla upp med medicinerna och jag skulle vilja hitta sätt som gör att jag ändå kan må okej under den tiden. (Resten av tiden också för den delen). Dessutom är jag lite fascinerad av det faktum att det är min egen kropp och immunförsvar som löper amok och förstör leder som egentligen är friska. Det måste ändå finnas någon sorts förklaring, kanske i kosten?
 10. Pepita

  Reumatism och LCHF

  Vad roligt att höra att du känner dig piggare och mår allmänt bättre. Äter du någon medicin för tillfället eller kör du bara med kosten?
 11. Pepita

  Reumatism och LCHF

  Vad roligt att höra att du mår mycket bättre och har kunnat sluta med humira. Har själv tidigare gått på humira, går nu dock på en annan liknande medicin som heter simponi. Men de gör i stort sett samma sak. Förstår att det tar lång tid och att man inte kan hasta sig. Känner du att du är extra känslig för vissa livsmedel? En del säger ju exempelvis att mejeriprodukter och fläskkött är dåligt för reumatiker. (Något som jag själv inte märkt av)
 12. Pepita

  Reumatism och LCHF

  Man hör alla dessa solskenshistorier om alla möjliga sjukdomar och besvär som blir bättre med LCHF, dock har jag inte hittat så mycket information om LCHF och reumatism. Jag är själv ledgångsreumatiker med en ganska aggressiv variant som dock lyckats "tämjas" med hjälp av cellgifter, en och en annan kortisonspruta, men framförallt de fantastiska nya biologiska medicinerna (så kallade TNF alpha-hämmare). Blev sjuk när jag var 19 år, är idag 23. Har förutom reumatismen ingen annan sjukdomshistoria och är heller inte överviktig. Dock är jag, trots de bra resultaten på mig, inte så förtjust i medicinerna. Tycker helt enkelt inte om att ta dom (problem med illamående och är allmänt nojjig över långtidseffekterna av att sänka immunförsvaret på detta sätt), så jag skulle verkligen vilja veta hur och om någon här har lyckats bli kvitt symptom och mediciner med hjälp av kosten. Själv har jag märkt att skära ner på sockret gör en stor skillnad - när jag har ätit mycket socker så har det oftast märkts i lederna dagen efter. Har även märkt att min mage mår bättre utan gluten. Är det någon reumatiker här som har upplevt hälsoförbättringar med LCHF? Finns det någon forskning inom detta område?