Jump to content

HelenaB

Medlem
 • Posts

  384
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Everything posted by HelenaB

 1. Om någon skulle påstå att hjärnan behöver glukos för att överleva skulle jag säga att den har alldeles rätt. Det den har fel i är att man måste äta den glukosen. Glukoneogeneses sköter detta alldeles förträffligt. Utan denna process skulle vi som art inte ha överlevt. Om jag får äta något eller ej, kan jag inte se varför det skulle vara någon annans angelägenhet. Svaret skulle därmed bli: Varför undrar du? Man vet ju aldrig, personen i fråga kanske faktisk vill veta. Jag har upptäckt att många i hemlighet apa efter utan att vilja gå ut med det offentligt. Om deras svar blir att det väl inte är LCHF eller i den stilen, ber jag dem förklara vad de kan om LCHF. Det vanligaste jag får höra är: Jag äter all mat och jag mår minsann bra!!! Då svarar jag numera med ett lugnt: Grattis! Jag ska dock tillägga att det idag är ytterst sällan som jag får några kommentarer. De flesta är väldigt välvilligt inställda.
 2. "Kronisk" ketos = risk för blodpropp.... Det tror jag inte. Ca 35000 människor får någon typ av blodpropp i Sverige om året. Jag tvivlar på att de är i ketos. Jag skulle nog vilja se någon typ av statistik på hur många i ketos som drabbas om det överhuvud taget har noterats i samband med ketos. Att man känner någon som drabbats innebär inte heller någon uppenbar förhöjd risk. Inte heller ett mycket spekulativt påstående om att detta skulle rubba homocysteinbalansen. Detta skulle jag väldigt gärna vilja se någon typ av vetenskaplig förklaring till att ketos enkom kan åstadkomma. Att ett naturligt tillstånd som innebär, att vi använder oss av energidepåerna i kroppen skulle vara farligt för oss, är för mig lika osannolikt som att det fett i samma form som det våra kroppar lagrar in i cellerna som energireserv skulle vara skadligt.
 3. HelenaB

  Ferritinvärde

  Eftersom värdet sjunker är det mest troliga att det beror på en inflammation. Kanske slår jag in en öppen dörr nu men... Ferritinvärdet är det man mäter för att se hur mycket järn kroppen har i lager. När Hb i blodet sjunker tar kroppen från det lagret om man inte tillför tillräckliga mängder i maten. Hbvärdet kan därför vara otillräckligt för att se den verkliga statusen. När det värdet är lågt så har man riktigt lite även i lagret. Då kan det vara knepigare att få upp. Om man som i ditt fall har konstaterat att ett förhöjt värde så kan det (om man inte hittar någon annan orsak typ inflammation) vara ett tecken på Hemotomakros. En felkod i genen som gör att kroppen lagrar in onormalt mycket järn. Det är lika vanligt hos kvinnor och män men upptäck för det mesta betydligt senare i livet hos kvinnor. Det vanligaste sättet att hantera tillståndet är att lämna blod regelbundet och den funktionen har ju menstruerande kvinnor automatiskt. Det är därför bra att läkaren är observant och håller koll För ditt artrosknä instämmer jag med Gladans rekommendation om paleokost, med en försiktig attityd till frukt. Har du ätit medicin för artrosen kan nog tarmen också behöva läkas, vilket paleo och AIP hjälper bra med.
 4. Jag reagerar på "Inte ens ett högt intag av frukt och grönt kan ta bort risken helt, skriver Upsala Nya Tidning." Bara där åker de ju av vägen i mina ögon. Vad då inte ens... ? För det första går det inte att jämställa frukt och grönsaker rakt av som om det vore samma sak. Den som har ett högt intag av frukter får troligen inte i sig mer antioxidanter än att det möjligen kan kompensera för fruktosen i frukten. Det är förutsatt att frukten inte är i form av smothie eller juice där fibrerna är sönderslagna, vill säga. Det är heller inte en antiinflammatorisk kost - det sägs inget om spannmål heller som ju öppnar upp för ännu mer inflammatoriska i kroppen. Att mjölk inte är en superprodukt för en vuxen människa har jag dock inga problem att tro på men kanske av några andra anledningar. Alla tillväxthormoner som finns i, att produkterna är homogeniserade och pastöriserade kan också spela in. Många har också problem med kaseinet. Tyvärr kan sambandsstudier aldrig visa orsak och detta är nog inte helt enkelt att göra riktigt bra studier på.
 5. Absolut Zepp, det drabbar även vuxna, men det som gör det allra jobbigast för familjerna är när barnen är så små att de inte kan uttrycka hur de mår. Likadant med dementa eller övriga med nedsatt mental förmåga som inte kan kommunicera på ett behövligt sätt om sin situation. Då är man beroende av hjälpmedel. Jag förringar inte att det är extremt jobbig sjukdom att få oavsett ålder. De man idag vet är att väldigt många med DT1 också har eller får en annan autoimmun sjukdom, vanligast celeaki. I det sammanhanget kan man ju fundera på vilket som kommer först, glutenproblemen eller diabetesen...
 6. Jag spekulerar i att man på en bra LCHF/Paleo-kost får en bättre och stabilt sur magsyra som då också fyller sin funktion att ta kål på bakterier, virus och parasiter. Det är när magsyran blir för hög i Ph-värde som den släpper vidare dessa skadliga organismer levande. Det utesluter inte gener mm. När jag har haft skov i mitt sockerberoende och fallit för trollpratet och ätit en kolhydratrikare kost kommer förkylningar mm säkrare än ett brev på posten. När trollet hålls i schack är jag oförskämt frisk . Det går inte att göra en generell slutledning av det men inget hindrar en från att spekulera! "I have the best health in the word, really the best. It's great! Obs! Satir...
 7. Inte för att jag heller tror att havre kan frälsa världen men, det är inte förknippat med ett annat projekt som också fick pengar för att forska på individanpassad medicin mot diabetes. Mot diabetesprojektet har jag inte särskilt många invändningar med tanke på alla typ 1 diabetiker. Tyvärr är det en skrämmande ökning av antalet DT1, 2 barn om dagen i Sverige diagnostiseras med detta. Mer forskning på vad som orsakar det borde vara prio men så länge vi faktiskt inte vet exakt vad som triggar den behöver ju dessa medicin för att överleva. All hjälp som dessa framför allt barn kan få är till enorm nytta till de familjer som drabbas. Barnen behöver ständig övervakning eftersom saker kan gå snett väldigt fort. Jag tycker att det är viktigt att diskutera och lobba för att staten ska bekosta oberoende forskning men där finns det idag tydliga riktlinjer som styr vart medlen går. De som söker pengar ska göra det ihop med företag för att det ska kunna generera inkomster och jobb. En inte helt tokig tanke men tyvärr en som ofta leder fel när det kommer till forskning för hälsa.
 8. Dina könshormoner är inte i optimal balans, och du behöver definitivt jobba med stresshantering för att få ner stressen. Tyvärr finns där ingen quick-fix när det kommer till dessa fenomen och jag avråder dig från att experimentera på egen hand med någon hormonterapi. Ja du ligger lågt i östrogenet och även i progesteronet men inte lika mycket. Jag tror inte du får någon seriös terapeut att ge dig rekommendationer om hormontillskott utan att ha gått igenom din status noga med dig. Det finns mycket som kan göras för att förbättra ditt läge men det kräver ett engagemang och tid. Louise Edlund är mycket duktig på just din typ av problem men jobbar inte ideellt, och så länge vi i Sverige inte godkänner alternativa metoder att gälla i allmänna försäkringen så får man betala själv tyvärr. Många goda förslag på sidor och har du fått från andra där du kan få information. Stress verkar hämmande på könshormonerna eftersom kroppen inte prioriterar fortplantning när den upplever att överlevnaden står på spel. Lägg sedan till sömnproblem, hård träning, kaloriunderkott på i mitt tycke fel sätt (viktväktarna), periodisk fasta (fantastisk verktyg men inte för superstressade), så ger man inte kroppen någon som helst förutsättning att göra sig av med energidepåer. Framför allt inte de som ligger nära till i magen. Mitt enkla råd endast baserat på det du skrivit är: Ät 3 ggr om dagen så ren mat som möjligt helst lagad från grunden. Ta bort allt spannmål lägg till grönsaker och rotsaker (undvik potatis). Se till att äta mat med naturlig fettmängd så att du får i dig tillräckligt för kroppen att bygga fina celler med. Om du äter frukost inom 1/2 timme efter uppvaknandet hjälper du kroppen att justera den cirkadiska rytmen i kroppen. Lägg fokus på att hitta några stunder varje dag när du kan komma ner i varv om så bara för en kortare stund. Med bara denna förändring bör du kunna komma en bra bit på vägen så att du så småningom kan komma vidare med vikten om den fortfarande utgör ett problem.
 9. I ärlighetens namn måste jag nog säga att det han blev rekommenderad att äta i alla fall är bättre än det han tidigare åt även om det är på tok för lite... Och helt riktigt är kommer denna svältkost effektivt få honom att banta sig upp i vikt Detta med att äta lite men oftare är en favoritstrategi för många dietister. Då håller man nämligen igång förbränningen, det vet ni väl?... Tyvärr så har alldeles för många dietister inte hängt med i vad som har hänt sen finska vinterkriget och tror att det är extremt negativt att gå många timmar utan mat. Likväl som att man måste äta frukost på morgonen... Synd att Lennart troligen kommer att sälla sig till skaran av karaktärslös patient som är för lat för att följa de råd han fått.
 10. Hm, det de har gjort är att jämföra de som åt mellan 8.00 - 14.00 med de som fick äta mellan 8.00 - 20.00 i övrigt samma antal kalorier mm. Tja för mig innebär det att de jämför ett 12-timmars ätfönster med ett 6-timmars. Inte helt otippat utfaller det till det kortare ätfönstrets fördel. Intressantare hade varit att jämföra med ett 6-timmars förlagt till t ex 12 - 20.00. Då hade man kunnat få en just jämförelse. Det de såg ingen skillnad i energiförbrukning men de som inte ätit på kvällen brände mer fett. Det vore intressant att se om detta gäller även vid uppskjuten frukost med samma samma antal fastetimmar (18). Så i mina ögon bevisar denna studie inget annat än att ett längre fastetid om dygnet ge mer fettförbränning vid intag kl 08.00 jämfört med om man fastar kortare tid och äter senare på kvällen. Själv hoppar jag med fördel över tidig frukost och äter hellre senare på kvällen då jag har svårare att somna och sova gott på fastande mage. Jag har väldigt lätt för att ställa om dygnet så säkert ligger det något i att det påverkar den cirkadiska rytmen...
 11. Järn värdet anger hur mycket som finns i blodet och Ferritinvärdet anger hur mycket som finns lagrat i depåerna. Kroppen försöker hålla ett bra blodvärde och tar om det behövs från depåerna. Det gör att du kan ha ett bra blodjärnvärde men järnbrist i depåerna. Skulle du ha ett lågt blodvärde så är det ett tecken på att det är riktigt dåligt. Försök äta järnrik mat i kombo med C-vitamintillskott för bättre upptag. Undvik kalcium rik mat i samma måltid eftersom det hämmar upptaget.
 12. Just nu, såhär efter nyår är det mycket reklam för allsjöns produkter och dieter för viktminskning. Är man seriös med att vilja ändra något så är alltid bästa tiden "idag" oavsett årstid/månad/veckodag. På samma vis som träning där den träning som blir av är den bästa . De som vill köra en diet för att gå ner i vikt och sedan kunna fortsätta i gamla hjulspår kommer vi inte att kunna nå med ett reklaminslag i TV. Personligen tror jag därför att detta är bortkastat att lägga pengar till att göra reklam för. Men för VV är det nog lukrativt eftersom det sällan är ett långtidsverkande koncept av primärt kalori in vs kalori ut. Där man också får behålla sina "nappar/triggers" som gör att man aldrig kommer ifrån dessa. De har ju också börjat använda begrepp som "riktig mat" mm för att sudda ut gränserna för vad detta är. På samma sätt som Pauluns flingor som är naturligt söta = indränkta med druvjuice Bättre att jobba systematiskt för en ökad medvetenhet om ffa sockrets närvaro i livsmedlen och vilken inverkan det har på kroppen. Den som medvetet köper processad kolhydratstinn mat har ju gjort ett aktivt val och det är helt ok. Men att tro att lösgodis faktiskt kan ingå som en självklar naturlig del i en SUND mathållning... nja där finns det ett och annat att jobba med. Sen har vi även det där med socker. Allt som inte heter socker i förteckningen men som ändå är det. Kärt barn med många namn som tillsammans utgör en större del av innehållet om man räknar ihop dem men som var för sig inte ser så farligt ut. Bara något av det som jag tycker behöver spridas ljus över till allmänheten, utan att vara nedlåtande mot allmänheten på något vis. Tyvärr är alldeles för många skrämmande okunniga om vad de stoppar i sig.
 13. Grattis! Va härligt . Egentligen är ju varje dag på frisk mat en segerdag. Gör något du kanske inte skulle kunnat göra hade du fortsatt med din tidigare kosthållning.
 14. Det är större risk att bilda gallstenar av en fettsnål kost om man är så predisponerad. Då ligger gallan kvar i blåsan och töms in ut i samband med måltiden och då kan kristaller bildas. När man sedan äter något fettrikt kan stenarna täppa till gallgångarna och ge intensiv smärta/obehag och ev inflammation. Om stenarna är små kan det gå att "spola" ut dem. Magnesiumtillskott kan vara behjälpligt med att få gångarna att slappna av men bäst är väl att få koll på hur stora stenarna är först. Risken är att stenarna fastnar i gången och tvingar fram en akutoperation.
 15. Ketobollar! Googla och du skall finna många bra recept. Det är vad jag brukar få ta till.
 16. Jösses, då är det ju ett under att jag överhuvud taget har klarat mig så bra som jag gjort, med tanke på vad jag har stoppat i mig under åren. Jag måste ju ha fötts med geni-potential . Men om jag förstår artikeln rätt äter jag sedan länge på ett sådant sätt att jag kan reversera detta. Det finns alltså hopp om att jag ska kunna få tillbaka intelligensen med fortsatt rätt kost. Vilken Julklapp
 17. Det är väl som de säger att utvecklingen går framåt en begravning i taget. Det är bara väldigt frustrerande att vänta, för man vill ju inte önska livet av någon....
 18. Utan att veta vad det är du äter är det svårt att kommentera. Vad äter du typiskt under en dag? Har du kaloribantat tidigare? Tränar du något? De 10 kilona du vill ner, är det övervikt eller är det, se bättre ut vikt?
 19. Jag hittade följande artikel: Myter inom medicinen – Positiv nitrit Följande tänkvärda artikel har vi saxat ur MiX, tidskrift utgiven av läkemedelskommittén i Gävleborgs län. Man pekar på att positiv nitrittest och diffusa symtom inte räcker som indikation för att sätta in urinvägsantibiotika. https://www.regionorebrolan.se/files-sv/%C3%96rebro%20l%C3%A4ns%20landsting/v%C3%A5rd%20och%20h%C3%A4lsa/f%C3%B6r%20v%C3%A5rdgivare/l%C3%A4kemedelskommitt%C3%A9n/rapport%20om%20l%C3%A4kemedel%202002/oktober/rapport_120_sid_31.pdf
 20. Om det inte var så hemskt skulle det nästan vara komiskt. – Våra resultat talar för att den som lider av fetma och som anstränger sig för att gå ner i vikt inte minskar risken för att dö i de här sjukdomarna, eller att dö i förtid. Det här är kontroversiellt och jag blev otroligt förvånad av resultaten. Jag är inte ett dugg förvånad. Dessa feta har med all sannolikhet fått samma kostråd som övriga och kalorier in/ut nerkörda i halsen, med sämsta möjliga resultat till följd. När man inte skiljer på de olika bränslena till bilen utan jämställer all energi som lika bra och fortsätter tanka en dieselbil med bensin... Då är det lite olyckligt att man som bilmekaniker blir förvånad över resultaten. Jag är inte ett dugg förvånad över de resultat som rapporterades. Ingen som har tagit till sig den kunskap som finns här på kostdoktorns blogg i form av artiklar och föredrag kan vara det. Som Jason Fung uttrycker det på något ställe The proof is in the pudding!
 21. HelenaB

  Ketogen kost

  Omställningsfasen tar olika lång tid för olika individer men det är en fas och den går över. Det är det som är skillnaden mellan att komma i/vara i ketos och att vara ketoadapterad. När man är helt ketoadapterad kan man träna mer och få snabbare återhämtning. Lyssna gärna på föredrag av Stephen Finney och Jeff Volek. Det första som brukar släppa är den influensaliknande känslan i kroppen. Ta det lite lugnare med träningen och inte pressa fullt ut tills dess att den släppt. Du märker sen när du inte kör in i väggen när du tränar
 22. Skolmaten är ofta problematisk vare sig man får igenom sitt kostval eller ej. Vegankost är troligtvis inte särskilt näringstät heller och förstår inte den som planerar skolmaten begreppet bra mat då blir det fel oavsett. Hur mycket näringslära har en skolsköterska i sin utbildning och hur stor förståelse ger det för hur de olika makronutrienterna behandlas av kroppen. Troligen är sköterskan fast i kaloriträsket där alla kalorier är jämställda förutom kanske rent socker och kött som är dåligt, framför allt på måndagar eftersom de ska vara köttfria Jag förstår inte varför skolor/dagcentraler och andra vårdinrättningar inte kan servera rena proteinkällor som kött, fisk, ägg, tofu, soya mm och sedan ha salladsbuffé och varma grönsaker och låta kunden själv komponera ihop. En kött sort, en fisksort och en veganvänlig protein varje dag. Bröd och pålägg för den som önskar och smör och margarin. Vill man servera köttbullar så får man väl se till att de är gluten och laktosfria.
 23. Du kan mycket väl ha rätt i din gissning. Jag har läst om andra som har blivit av med utslagen när de har ätit extra tillskott av C-vitamin. Det kan vara värt att prova.
 24. Bästa träningen är den som blir av. Alltid. Eftersom jag inte känner dig Tomasni så är det svårt att veta vad som motiverar dig, bara du kan veta vilken din valuta är. Om rullstolen inte är ett tillräckligt hot, hitta en tillräckligt bra belöning! MS är som många har skrivit en autoimmun sjukdom. Den går att påverka med hjälp av kost och träning, men det förutsätter att du är villig att göra det som krävs. Terry Wahls är pedantisk för att det krävdes för hennes tillfrisknande. Om din partner inte är med på båten så kan du antingen låta hennes val bli din försämrade hälsa, eller så gör du dina val och låter henne leva med hennes. Kanske hänger hon då med på dina val, och om inte så tar du i alla fall ansvaret för ditt egna tillfrisknande. Jag medger att det är enkelt att säga och svårare att genomföra, men det går. Ska du vänta till att du får världen med dig lär du få vänta... Jag är sockerberoende och har själv fått gå min egna väg vad det gäller maten i mångt och mycket. Jag får också skärma av att andra i familjen äter triggers och att det finns i huset. Så sakteliga minskar även de på det onödiga men de får bestämma själva takt och omfattning. Vi lagar mat från grunden och om något tillsätts maten som jag inte vill ha plockar jag undan en portion till mig innan det läggs till. Likadant med tillbehör, jag tar de jag vill ha och övriga tar sina. Det ÄR krävande och i perioder superjobbigt men det är värt det. För mig skulle ett totalt återfall i beroende ge så jobbiga följder att jag inte ens vill ta in den den möjligheten. Hoppas att du tar detta på rätt sätt, jag skriver det med det jag uppfattar som ditt bästa för ögonen. Men jag känner dig inte och vet inte hur ditt liv ser ut, förutom det lilla du har skrivit. Så det finns ju möjlighet att jag missuppfattat det du skrivit. Hur som helst hoppas jag att du lyckas i din ambition! Du har fått många bra tips från övriga om träning och autoimmunt protokoll.
 25. Jag förstår hur du menar Angelico och glad att du har hittat ett sätt som funkar för dig. När jag ger generella råd eller rekommendationer utgår jag från ett läge där dessa är möjliga att följa. Om jag råder någon att börja jogga och sedan får klart för mig att detta inte är möjligt p g a t ex en knäskada, då får jag börja tänka i termer om vad som är möjligt utefter det. Som generell regel verkar det onödigt att äta när man de facto inte är hungrig, men vet man att man troligen behöver äta senare när man inte har möjlighet så får man göra val utefter det. Då kanske kroppen med lite tur ställer in sig på att vara hungrig på de tiderna så småningom. Men kanske behöver man lägga ner ambitionerna att lära sig att tolka signalerna om man inte har förutsättningarna för att kunna följa dem. Då kanske det är bättre att ha fokus på att göra en bra matplan istället. Om jag är hungrig äter jag men annars hoppar jag med fördel över både frukost och lunch om jag inte är hungrig. Då äter jag rejält på kvällen istället eller så blir det en dygnsfasta eller 36-timmars eller 72-timmars. You get the picture . D v s när jag äter ketogent... för då är jag i harmoni med mina hormoner. Jag är normalviktig och har därför alltid reserver att ta av. När sockertrollet har övertaget kanske det inte blir riktigt på samma sätt Periodvis när jag är stark är det trevligt att äta måltider ihop med andra men andra perioder är det superjobbigt eftersom få av dem äter på samma sätt som jag och jag vill inte riskera att dras med i vanlig-mat-träsket. Jag har tur som har en livsmedelsbutik (Munkbrohallen) i närheten som jag kan handla bra färdiglagad mat i lösvikt och ha till lunch. Ibland gör jag matlåda att ta med och ibland kokar jag ett par ägg på morgonen som jag äter till lunch. Jag har ingen möjlighet att laga mat på jobbet, bara att värma. Jag har en burk kokosolja även på jobbet och blir jag hungrig tar jag en kopp kaffe och lägger i ett par teskedar kokosolja. Det står jag mig gott på.
×
×
 • Create New...