Jump to content

Realisten

Medlem
 • Posts

  38
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Realisten

 1. Ska prova med början idag. Sköljer först munhålan och sväljer sedan. Kan väl inte skada (?).
 2. Trådar om rotfyllning finns på detta forum, men jag har några frågor gällande just tandrotsinflammation som jag inte hittar svaret på. Efter att ha bitit på något hårt, så att det kraschade till i en tand, så fick jag efter kontroll diagnosen sprucken tand och inflammerad tandrot. Enligt tandläkaren skulle jag komma att få ont (t o m mycket ont) i tanden och svårt att tugga något på den. Så har inte skett. Jag har inte ont och kan tugga mat samt även bita ihop käkarna hårt utan smärta. Tid för rotfyllning är bokad men det känns inte som en optimal behandling (på sikt). Är alternativet endast att dra tanden? Om det är en tandrotsinflammation, hur länge kan man gå med den innan det händer "något". Och vad är det som kan hända, kan inflammationen sprida sig? Och till sist, kan inflammationen läka ut? Har käkat strikt LCHF i 7 år. Tacksam för svar!
 3. Omkring 20 enheter Basaldos per dygn. Ytterst sällan behöver jag någon Bolus dos.
 4. Suverän sammanfattning av fördelar med LCHF! Det som jag som T1 diabetiker kan bidra med är: - Suveränt HBA1c. (Till och med bättre än min diabetesläkares som inte är diabetiker) -10 kg viktnedgång på 6 år. Nu viktstabil. -Lägre blodtryck (fast det tog tid men när det väl sjönk så gick det undan) -Mycket mer muskelmassa (betydligt bättre än när jag var i 20-25 års åldern. Är man i 50+ åldern). Moderat träning både på gym och privat. -Kan hantera lågt blodsocker betydligt mycket bättre eftersom hjärnan skyddas av ketoner. Inga insulinkänningar alls. MEN det här är känsligt och till alla T1 säger jag KOLLA BLODSOCKRET REGELBUNDET! Och till sist en OT. En hälsning till Carl August, hustrun och jag var på Färöarna sommaren 2012 och det var där som LCHF tog sin början för oss. Med en frukostbuffé med mycket från fisk, får och lamm så stod vi oss mätta hela dagen. När vi kom hem fortsatte vi och sedan är vi fast. Till alla svenskar som älskar spännande och vacker natur - åk till Färöarna! (Ta med regnkläder och varm tröja bara ). Helt fantastiska öar! Förlåt för OT.
 5. Intressant ämne. Vad hände förr länge sedan då vi var samlare/jägare och fiskare, om någon bet sönder en tand och det kom in bakterier i den? De kunde ju inte rotfylla den, så de gick med den tills den "självdog" och trillade ur? I övrigt så hade de väl inte mycket karies om ens någon?
 6. Som typ 1:a finns ingen högre prioritet än att titta på blodsockret! Punkt. Att ge insulin för något "annat" är helt uteslutet, det skulle om något kunna leda till de i tråden nämnda "livsfarliga situationerna". LCHF mat = litet insulin = stabilare blodsocker = minskad risk för framtida komplikationer. Kolhydratrik mat = mycket insulin = berg och dalbaneblodsocker = avsevärt förhöjd risk för framtida komplikationer.
 7. ☺Inga problem, återkom om du har mer funderingar.
 8. Hej Albert! Är själv typ 1:a som nu snart har kört strikt LCHF i 5 år. Har under hela den tiden haft pump. Jag började inte med att sänka basal doserna men uteslöt bolus helt och hållet, dels för att jag förstod att maten jag åt inte innehöll så mycket KH och dels för att vara "på den säkra sidan". Utöver detta kollade jag blodsockret extremt ofta, och det säkert under 3-4 månader. Först efter något år fick jag korrigera basal dosen och sänka något. Om jag behöver höja blodsockret så räcker oftast ett halvt glas (röd-) mjölk och så är allt frid och fröjd. För mig så är upp- och nedgångarna i blodsockernivåerna mycket lindrigare på LCHF. Jag har fått ett HBA1C som är bättre än vad en till mig närstående diabetesläkare har, och hen har inte diabetes Så lycka till och kontrollera blodsockret väldigt ofta tills du hittar din inställning.
 9. Tommy H, hur skulle en fettdiet kunna fördubbla blodsockernivån? Var skulle sockret komma ifrån? Som typ 1 diabetiker sedan 35 år tillbaka och nu på 4 år strikt LCHF så har snarast blodsockernivån halverats! Och jag behöver bara ta hälften av den mängd insulin som jag tog tidigare, vilket också bevisar att insulinkänsligheten ökar. Varför inte bli diabetiker själv och testa vad som funkar bäst för dig?
 10. Hej, jag och min man har gått på LCHF kost i fyra år nu. Var inte rädd för att tillsätta saIt. För att LCHF ska fungera för mig tar jag även tillskott av Magnesium - tre kapslar varje kväll.
 11. Stress höjer mitt blodtryck rejält. Efter en rejält stressig vinter/vår så har jag insett att det inte är någon idé att kolla bt om man är ordentligt stressad. Nu har jag börjat jobba på att få bort stressen och det börjar ge resultat. Sedan tycker jag inte att dina värden var så himla farliga. Något förhöjda kanske men som för övrigt frisk är det inget att hänga upp sig på.
 12. Dessutom så finns det ingen del på grisen som heter ytterfile, det är en del av kotlettraden.
 13. Låter som att hon behöver göra en försiktig sänkning av insulinintaget, åtföljt av regelbundna blodsockerkontroller. Har själv behövt halvera mitt insulinintag under mina två år på strikt lchf. Tar nu endast basaldosen och i stort sett inget till måltiderna. Har ett Hba1c på 40-43 utan att ligga för lågt i blodsockret.
 14. Realisten

  Kålrabbi

  Steker du den direkt eller kokar den först? Friterat den?
 15. Efter några månader strikt, så kommenterade frissan: "-märkligt, det verkar som om du har fått nya hårsäckar"
 16. Lågt och stabilt blodsocker, 43 nya skalan. Lägre blodtryck. Viktminskning ca 7 kg Minskatt midjemått, från 92 till 85 cm Har fått muskler (framförallt bröst-, biceps- och mage). Mer än i unga dar. Inte en enda förkylning! Piggare. Orkar mer. Sover bättre. Inflammationer i mjukdelar (hand och fot pga skada) borta. Lugn och stabil mage, och som Björn Ferry skriver: det som kommer ut sitter ihop :-)
 17. Jag har kört liberal lchf i 4 år, för att därefter, fram till idag ha gått på strikt lchf i 15 månader. Under de första fyra åren växte en insikt fram att mitt blodsocker faktiskt blir stabilare av att halvera mängden potatis, ris eller pasta till maten. Under en semester på en liten blåsig ö i nordatlanten, där det på hotellet serverades mycket fisk, lamm i alla dess former och ägg så upptäckte jag att jag dels var mätt betydligt längre, men också att blodsockret höll sig så mycket lägre än efter en vanlig frukost med bröd, marmelad osv. Det var min början till lchf. För min skull. För att jag vill undvika problem, så långt som det är möjligt, m diabetesen i framtiden. Jag har en lista där jag skriver ner både medicinskt konstaterade som upplevda förbättringar m lågkolhydratkost, och jag är nu uppe i över 10 punkter. Därmed har jag blivit fullkomligt övertygad om att det är socker och för mycket insulin som är boven i dramat. Precis som med allt annat så är inte en diabetiker lik en annan, men den dom säger till mig att en diabetiker ska äta "vanligt" och sedan kompensera med ett kraftigt insulinintag de vet inte vade de snackar om och är i de flesta fall själva icke diabetiker.
 18. Är en typ 1:a som har nekat statiner. När läkaren, och vid annat tillfälle sköterskan, ville diskutera vidare sa jag bara att jag har bestämt mig och att jag inte ser på blodfetter så som dom gör. Jag lämnade över litet modernt material gällande kolesterol, vilket läkaren vägrade blankt i att ta emot, men sköterskan lovade att hon skulle läsa det vid senare tillfälle. Det intressanta är att bägge sa att: "- det är vår skyldighet att förskriva blodfettssänkande läkemedel vid nivåer över 5". Vad är det för "skyldighet"? Jag hade tidigare en mycket stor respekt för hela sjukvårdsapparaten och trodde i min enfald att en läkare var en sökande människa som efter läkarexamen fortsätter att vidareutbilda sig och att försöka hänga med i forskningen. Och självklart skall jag inte dra alla över en kam, men den svenska diabetesvården är i vissa aspekter rent ut sagt mossig och katastrofal för många patienter som inte vågar stå på sig. Stå på dig och ät dina ägg och din ost!
 19. Kan bara hålla med. Har själv typ 1. Hade för ett tag sedan en livlig diskussion med en släkting som är diabetes läkare och hon tyckte att det var helt okej med en så kallad "Pizza knapp" på insulinpumpar för barn (knappen ger extra insulin och under en längre tid - om jag förstår det rätt). Helt åt skogen och hemskt sorgligt för dessa barn som kunde må så oerhört mycket bättre.
 20. Nyfiken. Hur mycket Omega-3 innehåller kött från gräsbetande djur, exempelvis får som går ute året runt? Kan det per volym/vikt mäta sig med innehållet i fet fisk (volym/vikt)?
 21. Hej! Är typ 1:a som har kört strikt LCHF i 14 månader. Har aldrig mått bättre i hela livet. Och visst så tror jag utan att veta (har inte mätt) att vi 1:or kan må bättre av lite ketoner - var annars får jag min energi ifrån? Som 1:a har jag en helt annan filosofi, strunta i snacket om ketoner, prova blodsockret regelbundet (ofta i början) och var vaksam på när det stiger - tag då insulin men väldigt litet eftersom du (=jag) går på LCHF och behöver oerhört litet insulin för att få en dämpande effekt på förhöjt blodsocker. Snacket om ketoner och diabetes typ 1 är helt irrelevant i sammanhanget LCHF/diabetes. Ketoacidosis kan vi få oavsett "diet" om vi har för litet insulin i kroppen! Innan jag började med strikt LCHF körde jag en liberalare variant i nästan 3 år, och fick en gradvis men säker, förbättring på alla värden. Det var efter den perioden som jag insåg att det bästa för mig är strikt LCHF. Nu har jag halverat insulinintaget med 50% men förbättrat HBA1C till att bli 43. Utöver det finns ett tiotal andra hälsoförbättringar.
 22. Huvudet på spiken! Jag är typ 1 diabetiker som har kört strikt lchf i litet mer än ett år. ALLA värden har förbättrats. Vi är så många nu som under så lång tid har fått samma gamla destruktiva råd att vi själva börjar att söka efter något annat. Och, jag kan bara tala för mig själv, när då lchf visar sig förbättra, i mitt fall, över 10 specifika områden, så har ändå läkare och sjuksköterskor mage att säga att "-det är nog farligt". Huhhh... När får myndigheterna upp ögonen för att fetma- och diabetesvården med mera kunde spara pengar, och inte minst förbättra livskvaliteten för patienterna, om man gick över till lågkolhydratskost? Lycka till i morgon Andreas! Du har mitt fulla stöd!
 23. Ett glas av den fetaste grädden som kan hittas i affären. Mättar mig i ett par timmar.
×
×
 • Create New...