Birgitta Höglund

Medlem
  • Innehållsantal

    345
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar vunna

    7

Birgitta Höglund vann senast 30 September

Birgitta Höglund hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

1 163 Enastående

Om Birgitta Höglund

  • Rank
    Stammis
  • Födelsedag 1961-10-07

Contact Methods

  • Website URL
    http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/

Profile Information

  • Gender
    Female
  • Location
    Östersund

Senaste besökare till profilen

1 153 profilvisningar
  1. Idag hittar du Årets Glögg 2019 inne på Tomtens Adventskalender på min blogg. Tipsar också om julgåvor som gör skillnad för många. Har du som jag slutat köpa julklappar, skänk då gärna en slant till Kostfonden och Synskadades Riksförbund istället. Det gör skillnad för många ❤️ https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2019/12/10/lucka-10-arets-glogg-2019-och-julgavor-med-omtanke/ https://www.srf.nu/engagera-dig/stod-oss/hundkalendern/ https://www.kostfonden.se/julgava/#/
  2. Tack och lycka till på din väg, låter ju som det passar dig fint med så lång fasta. Män och kvinnor är ju också olika på många sätt, även om det nu i moderna tider hävdas annat. Så det som passar dig som äldre man, kan vara helt annorlunda för en yngre kvinna. Det vore bra om många lär sig mer att känna efter vad som passar just dem, istället för att hela tiden lyssna på olika kostgurus som kan vända kappan efter vinden lite väl ofta i jakten på färre kilon.
  3. Nu kan du läsa en artikel om mig och min hälsoresa inne på Kurera.se Dela gärna vidare så fler får chansen att äta sig till en bättre hälsa ❤️ Om vi tillsammans sprider det här i vår närhet, tänk så många som skulle kunna bli friskare och piggare med åren. Sjukvården skulle kunna spara in en hel del resurser att istället lägga på akuta besvär Foto Jan Andersson, Länstidningen i Jämtland. https://kurera.se/birgitta-forandrade-livsstil-och-blev-fri-smarta-och-vark/
  4. 2-3 ägg, lite vatten eller grädde, salt och nymald peppar. Stekt kort tid i rejält med smör under lätt omrörning, så den blir luftig. Så lärde jag mig göra omelett när jag jobbade på restaurang Här en av mina favoriter, med varmrökt sidfläsk och fetaost: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/08/01/omelette-pa-glada-agg-till-brunch/ En av de populäraste på bloggen är den här ostomeletten: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/11/18/krispig-ostomelett/
  5. Jag har ätit LCHF sen 2009, upptäckte då att de magproblem jag dragits med hela mitt liv var kopplade till gluten. Jag ser det inte som ett straff att avstå, snarare som en befrielse att slippa mina livslånga besvär. Det finns så otroligt mycket gott inom LCHF, så att avstå från croissanter och kex behöver inte vara så svårt. Ta gärna en titt i min och Annika Dahlqvists kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt, där finns flera njutbara bakverk utan gluten och socker som du kan njuta av istället Lycka till ❤️ Idag hittar du också en gräddtårta på min blogg, kanske nåt att börja med? https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2019/11/09/2-sorters-mousse-till-efterratt-eller-tartfyllning/ https://www.adlibris.com/se/bok/gammaldags-husmanskost-pa-nytt-satt-recept-och-tips-for-glutenfri-lchf-och-paleo-9789185889983
  6. OK, trodde de samarbetade. Det är ju LCHF-kryssningen som brukar dra mycket folk, kanske tokigt att ha ett separat event i samma veva?
  7. Vilket evenemang kommer han att delta i? Ser att det är LCHF-kryssning i slutet på mars, är det där? https://www.dietdoctor.com/se/lchf/evenemang
  8. Annika Dahlqvist skriver om Livsmedelsverkets nya kostråd för äldre idag, att man ska prioritera fett och protein när aptiten minskar. De rekommenderar nu även smör istället för margarin. https://annikadahlqvist.com/2019/09/30/kostrad-for-aldre/ Så bra att de äntligen börjar förstå det som jag och Annika skrev om redan i min första kokbok, LCHF för seniorer. Den som nu finns i nytryck med tillägg av de flesta recepten från Långkok för LCHF och Paleo. https://www.adlibris.com/se/bok/gammaldags-husmanskost-pa-nytt-satt-recept-och-tips-for-glutenfri-lchf-och-paleo-9789185889983 Här några recensioner av boken, jag hoppas precis som recensenterna att den kommer att börja användas på äldreboenden, så de får njuta av den maten de minns på ålderns höst: "Mat som jag minns från min uppväxt, och nu när jag växt färdigt, är det fantastiskt att få återuppleva all den goda maten igen. Mat som man glömt bort, i djungeln av alla tillkrånglade recept. Den här kokboken borde finnas i köket på alla äldreboenden." "Fantastisk god mat och som föregående skrivare, denna bok borde finnas på alla äldreboenden. Det är mat som de känner igen och som får dem att minnas och må bättre. Men även för mig! Läckert med en jämtländsk touch. Dessutom är boken väldigt vacker! Snygg layout och fina inspirerande bilder."
  9. Tack själv, Katten1227. Jag har också lagt märke till att det blir mer och mer sponsring som uppmuntrar till konsumtion av kläder, skor, prylar, märkligt att det fungerar i dessa miljömedvetna tider, fler borde ju som du reagera över uppenbart sponsrade inlägg. Framställer man sig som LCHF/Lågkolhydratbloggare, så är ju fettreducerande verktyg/recept något som helt går emot det övriga hälsobudskap man vill sprida. För mig känns det mer som att här har vi hittat en nisch där vi kan tjäna mycket pengar på att marknadsföra vad som helst... Jag är ju själv "medskyldig" till att dela in LCHF i fack, nu senast med Diabeteskokboken för män med Lars-Erik Litsfeldt, men där är ju textdelen skriven anpassad just för män med deras specifika hälsoproblem. Recepten funkar förstås för kvinnor också, jag äter ju själv sån mat. Har svårt att fatta varför just kvinnor ska äta mer fisk, vi behöver ju också kött för att må bra. Tänk så gott det är med en lättstekt entrecôte med kryddsmör, det skulle då inte jag vilja vara utan
  10. Eftersom jag är lite nyfiken av mig så sökte jag lite på omdömen om Mealsizer, som enligt det här inlägget jag hittade från 2011 då hette Måltidsmåttet. Då med en fjärde skopa, som skulle innehålla sås... Så den uppdaterade versionen, med mer trendigt, engelskt namn, där har man alltså tagit bort den såsskopa, som skulle kunnat berättiga den här "uppfinningen" även inom LCHF. Det här är nog den mest onödiga och löjliga pryl jag sett i LCHF-kretsar, bra att du uppmärksammade oss på det Katten1227. https://smartson.se/test/hem-tradgard/hem-hushall/test-maltidsmattet/
  11. Så intressant att det här tas upp, både det här med att hålla kaloriintaget nere på LCHF och om den otroliga mängd sponsrade inlägg som börjat svämma över oss från så kallade Livsstilsbloggare. Jag har ända sen starten av min blogg för 10 år sen tackat nej till betalda reklaminlägg, just för att jag vill behålla min trovärdighet. Att göra reklam för något annat än de få matrelaterade samarbeten jag haft genom åren skulle kännas väldigt fel. Bara för några veckor sen blev jag erbjuden att publicera ett färdigskrivet inlägg som skulle handla om mat, beloppet jag skulle få var 6000 kronor. Mycket pengar för mig som liten bloggare, som inte har feta reklamkontrakt med allehanda postorderfirmor, vintillverkare, smyckeshandlare, sminkbutiker, hotellkedjor m.m. Jag fick ingen närmare information vad det egentligen handlade om, men började söka runt lite. Då visade det sig att de inlägg de publicerat hos andra bloggare innehöll länkar till nätcasinon. Så hade jag fallit för lockelsen att tjäna snabba pengar, så hade jag alltså börjat ägna mig åt spelreklam, nåt som är totalt på tvärs mot min moral... Det är en tråkig utveckling att även mer renodlade matbloggar/LCHF-bloggar numer har mycket reklam för produkter som inte alls passar in i det övriga innehållet. Jag tycker förstås, som både bloggare och kokboksförfattare, att det är roligt att kunna tjäna en liten slant på allt arbete jag lägger ner på att sprida mina recept och mat/hälsofilosofi, men det finns som sagt gränser för mig vad som är acceptabelt att tjäna pengar på. Som avslutning så har det börjat dyka upp mycket om kalorirestriktion och diettänket har blivit på modet hos flera stora, tidigare LCHF-profiler det senaste året. Nu med nya namn på dieterna för att locka in nya kunder till sina kurser och böcker. En del har kritiserat mig för att jag hoppade på böntåget med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, men jag hade provat på mig själv i ca ½ år innan jag började med den kokbok jag skrev med dem. Det är som Patrik beskriver en bra diet för att hålla blodsockret på en stabil nivå, för viktnedgång om man behöver det och för mig hjälpte det även mot klimakteriebesvär. Idag har jag mer gått tillbaka till min vanliga LCHF-livsstil, men äter fortfarande bönor och mjölksyrat, om än inte varje dag. P.S. Läste just kommentarerna i inlägget om Mealsizer, att det är onödigt med en skopa för fett, då vi får i oss tillräckligt med fett från vanlig mat... Det är väl så långt från tanken kring LCHF man kan komma... Jag lägger alltid till extra smör till min mat, även om det är en fet köttbit och jag steker den och grönsakerna i smör. Jag är övertygad om att det är det som gjort att jag blivit så pigg, frisk och slank som jag är idag, vid snart fyllda 58. Så gå inte på några fettsnåla måttsatsdieter, bokstavs/sifferkombinationer som förespråkar lite fett, utan njut av god mat istället
  12. Mycket märkligt mätverktyg att marknadsföra som LCHF, när det inte ens finns ett mått för fett, hur tänker de då, både tillverkare och nämnda influencer?? Det ser ju ut som den traditionella Tallriksmodell som togs fram på 70-talet, där lyser också fettet med sin frånvaro och maten mättar väldigt dåligt. Skrev om min syn på tallriksmodeller förr och nu på bloggen häromåret: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2016/05/21/min-tallriksmodell-kontra-livsmedelsverkets/ Jag har som Katten1227 skriver testat lite nya vägar under mina 10 år med LCHF, men grunden är alltid rejält med fett, protein i lagom mängd och en mindre mängd kolhydrater från grönsaker, nötter, fröer och numer även baljväxter. Det har fungerat alldeles utmärkt, jag har blivit piggare och slankare med tiden, har en väldig energi jämfört med förr när jag åt mycket kolhydrater i form av pasta, bröd och bullar
  13. Det mesta av sockret äts upp under fermenteringen, så kolhydrathalten i kombucha brukar vara låg. Särskilt om den är fermenterad så länge som två veckor
  14. Hej och stort tack, hoppas det hjälper mot även dina klimakterieproblem ❤️
  15. Hej Kicki, så bra att du hittade receptet och att du vill prova det här med bönor. i min senaste kokbok, Låt bönor förändra ditt liv-Kokboken hittar du massor av bönrecept och även hur du mjölksyrar grönsaker. (Extrapris på Bokus just nu) https://www.bokus.com/bok/9789188429551/lat-bonor-forandra-ditt-liv-kokboken/ Jag hade ätit en mindre mängd dagligen i ett par veckor när jag märkte klar skillnad, sen blev det bättre och upphörde så gott som helt. Kan bli lite lagom varm ibland på natten, men inget som förut. Vill du inte göra mjölksyrat själv så finns bra på affärerna från bl a Tistelvind. Jag dricker fortfarande kaffe, men det kan säkert vara en bidragande orsak till värmeböljorna också, som Little Redhead skriver. Här skrev jag ett inlägg om böneffekten i början när jag la till det i min mat: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2017/07/09/om-boken-lat-bonor-forandra-ditt-liv-och-recept-pa-bonsallad/