Jump to content

LUAL

Medlem
 • Posts

  45
 • Joined

 • Last visited

LUAL's Achievements

(2/7)

76

Reputation

 1. Har lite av samma känsla, skönt att det är över. Jag minns inte ens som barn att jag egentligen gillade jularna, spelade ingen roll hur många julklappar jag fick. Det var troligen för att vi aldrig fick till det andra, gemenskapen, av många olika orsaker. När det gäller den här tiden på året ser jag mer fram emot nyår för då har vi valt själva vilka vi vill umgås med.
 2. Såg att man här i tråden diskuterade hemkunskapen. Min son som snart går ut 9:an hade tidigare på terminen att laga en tvårätters. Han lagade då lax med broccolimos och kladdkaka sötad med honung. Det gick hem även hos läraren. Dock har han ändå fått C men det var inte för maten utan mer för tidsplaneringen och resultatet på diskningen .
 3. Tur att ingen läkare har sett mina senaste värden då. LDL 5,01 och HDL 2,25 (triglyc 0,57). Då har jag ändå under det senaste året ändå sänkt mitt LDL från 6,0.
 4. Systembolaget ber leverantörena att komma in med offerter för olika typer av vin som de tror kunderna efterfrågar. Därefter går leverantörerna ut till sina tillverkare (om de inte har egen tillverkning) och ber dem blanda ihop ett vin som motsvarar Systembolagets kravspecifikation. Inköparna provar sig sedan igenom offerterna. Det vin som stämmer med det Systembolaget har tänkt sig får ordern. Om fler kunder talar om att de vill ha mindre söta viner så får Systembolaget begära från leverantörerna att ta fram dessa. Vad är det man säger- kunden har alltid rätt .​ På senare tid har det blivit efterfråga på fler ekologiska/biodynamiska viner och det har Systembolaget tagit till sig. ​
 5. Vad jag förstår anpassar sig vintillverkarna till det de märker säljer mest och just nu är det tyvärr så att viner med mer sötma går hem. Kanske är det den nya generationen uppväxt med mer socker i allt som nu är de som handlar mest vin? Om viner med mindre sötma börjar sälja mer kan det säkert bli att fler av den typen tas fram.
 6. Jag brukar alltid säga till maken att det märks när han slarvat med att hålla LCHF för då snarkar han mer. Han har alltid varit smal så det är inte på grund av någon viktnedgång som fått snarkningarna att minska.
 7. Angelico, min personliga gissning, Anna Hallén har berättat om sin ADHD och det kan jag tänka mig gör att man inte alltid är eftertänksam utan bara vill få ut det som finns just då i tankarna.
 8. Har ingen egen erfarenhet men har läst att en del har blivit hjälpta när de har ökat sitt intag av C-vitamin.
 9. Intressant. Sedan jag började med LCHF har mitt LDL stigit från 3.9 till 6 medan HDL 1,6 till 2.Jag använder mycket smör....
 10. I Sverige är det fortfarande tillåtet att köpa kosttillskott med högre värden än det rekommenderade. Dock har jag hört att det kanske kan bli ändring på det men det är bara hörsägen än så länge.
 11. De två jag känner som har slutat med LCHF gjorde det på grund av att de kände att de blev deprimerade.
 12. Det där med att vakna mitt i natten och svårt att somna om, eller att vakna alltför tidigt är något jag känner så väl igen. Ibland känns det som om jag aldrig har fått ordning på min sömn sedan första barnet, han fyller 20 i sommar. Jag såg något program hur man sov förr innan elektricitetens intåg. Då gick man och lade sig när det blev mörkt, var vakna och aktiva en stund mitt i natten (kanske en förklaring till de stora barnkullarna) och sedan efter en stund somnade man om och sov till det ljusnade. Efter att ha sett det programmet har jag accepterat mer mitt i dagsläget icke optimala sömnmönster även om jag skulle önska att jag kunde få sova åtminstone 7 timmar i sträck. Angående L-glycin är det väl en essentiell aminosyra. Om du känner att du inte blir överstimulerad eller får magproblem tror jag inte det ska vara problem att köra en längre period.
 13. Jag har också gått upp i vikt i samband med att jag gick över till LCFH. Tror det blev som mest 12 kg. Jag började med LCHF hösten 2011. Första året med LCHF gick jag upp mest, det var då jag trodde att jag kunde äta obehindrat så länge det var "LCHF-mat". Jag verkar tillhöra de som saknar mättnadskänsla och äter också på grund av trötthet, oro mm. Några gånger under det senaste året har jag lyckats få det att vända och det är de gånger då jag har lyckats ha koll på mängden mat som jag äter. Senast körde jag till exempel Matdagbokens Kickstart och gick ner 4 kg. Så länge jag höll mig till de uträknade menyerna (<20 g kh) gick jag ner. Men senaste tiden har det stått still och ibland gått upp lite och det beror på att jag har svårt att undvika mörk choklad, nötter, frökex. Inbillar mig att jag ska kunna hålla mig till begränsade mängder men icke sa Nicke. Det finns en del för mig att jobba vidare med. Jag måste lära mig att äta bara tre mål om dagen och inget extra i samband med målen eller däremellan.
 14. Det där från hemkunskapen känner jag så väl igen. Om jag inte minns fel så ingår det i skolan att man ska lära sig kritiskt tänkande och kolla upp källhänvisningar, gäller absolut inte i hemkunskap. I min sons skola är det mest vegetariskt som har slagit sig igenom så utom den vanliga "läran" från SLV ska de lära sig laga vegetariskt samt att de en dag i veckan har vegetariskt på matsedeln. När det var dags för sonen att skriva sitt prov hade vi en hel del diskussioner här hemma. Jag fick också förklara att skolan inte alltid har uppdaterats med det senaste inom forskningen. Mitt förslag när sonen skulle svara på en del frågor på provet var att lägga in att "enligt SLV" .... Lite för att vissa att han helt inte hade samma uppfattning som det som lärdes ut. Sonen försökte många gånger ifrågasätta på lektionerna och fick därefter ofta frågor från främst klasskompisar. Klassikern är ju den "att hjärnan behöver socker". Han kunde snabbt replikera att mamma och pappa äter inget socker och de verkar kunna överleva.
 15. Jag har också haft perioder då jag får kramp. Tyvärr har jag ännu inte lyckats lista ut vad som gör skillnaden att jag ibland får och ibland inte. Numera har jag en tub magnesiumgel vid sängen så att jag kan smörja in mig när kramperna kommer. Tycker det har hjälp då det händer. Eftersom mina senaste provsvar dessutom visar att jag ligger under ref.värden när det gäller magnesium ser jag till att dagligen ta tillskott även oralt. För tillfället experimenterar jag även med resistent stärkelse (läs potatismjöl) eftersom jag läst att det skulle hjälpa magnesiumupptaget i tarmen. Har inte haft kramp sedan jag började med RS men det är svårt att säga vad som egentligen har hjälpt eftersom jag infört flera saker samtidigt.
×
×
 • Create New...