Jump to content

LUAL

Medlem
 • Posts

  45
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by LUAL

 1. Har lite av samma känsla, skönt att det är över. Jag minns inte ens som barn att jag egentligen gillade jularna, spelade ingen roll hur många julklappar jag fick. Det var troligen för att vi aldrig fick till det andra, gemenskapen, av många olika orsaker. När det gäller den här tiden på året ser jag mer fram emot nyår för då har vi valt själva vilka vi vill umgås med.
 2. Såg att man här i tråden diskuterade hemkunskapen. Min son som snart går ut 9:an hade tidigare på terminen att laga en tvårätters. Han lagade då lax med broccolimos och kladdkaka sötad med honung. Det gick hem även hos läraren. Dock har han ändå fått C men det var inte för maten utan mer för tidsplaneringen och resultatet på diskningen .
 3. Tur att ingen läkare har sett mina senaste värden då. LDL 5,01 och HDL 2,25 (triglyc 0,57). Då har jag ändå under det senaste året ändå sänkt mitt LDL från 6,0.
 4. Systembolaget ber leverantörena att komma in med offerter för olika typer av vin som de tror kunderna efterfrågar. Därefter går leverantörerna ut till sina tillverkare (om de inte har egen tillverkning) och ber dem blanda ihop ett vin som motsvarar Systembolagets kravspecifikation. Inköparna provar sig sedan igenom offerterna. Det vin som stämmer med det Systembolaget har tänkt sig får ordern. Om fler kunder talar om att de vill ha mindre söta viner så får Systembolaget begära från leverantörerna att ta fram dessa. Vad är det man säger- kunden har alltid rätt .​ På senare tid har det blivit efterfråga på fler ekologiska/biodynamiska viner och det har Systembolaget tagit till sig. ​
 5. Vad jag förstår anpassar sig vintillverkarna till det de märker säljer mest och just nu är det tyvärr så att viner med mer sötma går hem. Kanske är det den nya generationen uppväxt med mer socker i allt som nu är de som handlar mest vin? Om viner med mindre sötma börjar sälja mer kan det säkert bli att fler av den typen tas fram.
 6. Jag brukar alltid säga till maken att det märks när han slarvat med att hålla LCHF för då snarkar han mer. Han har alltid varit smal så det är inte på grund av någon viktnedgång som fått snarkningarna att minska.
 7. Angelico, min personliga gissning, Anna Hallén har berättat om sin ADHD och det kan jag tänka mig gör att man inte alltid är eftertänksam utan bara vill få ut det som finns just då i tankarna.
 8. Har ingen egen erfarenhet men har läst att en del har blivit hjälpta när de har ökat sitt intag av C-vitamin.
 9. Intressant. Sedan jag började med LCHF har mitt LDL stigit från 3.9 till 6 medan HDL 1,6 till 2.Jag använder mycket smör....
 10. I Sverige är det fortfarande tillåtet att köpa kosttillskott med högre värden än det rekommenderade. Dock har jag hört att det kanske kan bli ändring på det men det är bara hörsägen än så länge.
 11. De två jag känner som har slutat med LCHF gjorde det på grund av att de kände att de blev deprimerade.
 12. Det där med att vakna mitt i natten och svårt att somna om, eller att vakna alltför tidigt är något jag känner så väl igen. Ibland känns det som om jag aldrig har fått ordning på min sömn sedan första barnet, han fyller 20 i sommar. Jag såg något program hur man sov förr innan elektricitetens intåg. Då gick man och lade sig när det blev mörkt, var vakna och aktiva en stund mitt i natten (kanske en förklaring till de stora barnkullarna) och sedan efter en stund somnade man om och sov till det ljusnade. Efter att ha sett det programmet har jag accepterat mer mitt i dagsläget icke optimala sömnmönster även om jag skulle önska att jag kunde få sova åtminstone 7 timmar i sträck. Angående L-glycin är det väl en essentiell aminosyra. Om du känner att du inte blir överstimulerad eller får magproblem tror jag inte det ska vara problem att köra en längre period.
 13. Jag har också gått upp i vikt i samband med att jag gick över till LCFH. Tror det blev som mest 12 kg. Jag började med LCHF hösten 2011. Första året med LCHF gick jag upp mest, det var då jag trodde att jag kunde äta obehindrat så länge det var "LCHF-mat". Jag verkar tillhöra de som saknar mättnadskänsla och äter också på grund av trötthet, oro mm. Några gånger under det senaste året har jag lyckats få det att vända och det är de gånger då jag har lyckats ha koll på mängden mat som jag äter. Senast körde jag till exempel Matdagbokens Kickstart och gick ner 4 kg. Så länge jag höll mig till de uträknade menyerna (<20 g kh) gick jag ner. Men senaste tiden har det stått still och ibland gått upp lite och det beror på att jag har svårt att undvika mörk choklad, nötter, frökex. Inbillar mig att jag ska kunna hålla mig till begränsade mängder men icke sa Nicke. Det finns en del för mig att jobba vidare med. Jag måste lära mig att äta bara tre mål om dagen och inget extra i samband med målen eller däremellan.
 14. Det där från hemkunskapen känner jag så väl igen. Om jag inte minns fel så ingår det i skolan att man ska lära sig kritiskt tänkande och kolla upp källhänvisningar, gäller absolut inte i hemkunskap. I min sons skola är det mest vegetariskt som har slagit sig igenom så utom den vanliga "läran" från SLV ska de lära sig laga vegetariskt samt att de en dag i veckan har vegetariskt på matsedeln. När det var dags för sonen att skriva sitt prov hade vi en hel del diskussioner här hemma. Jag fick också förklara att skolan inte alltid har uppdaterats med det senaste inom forskningen. Mitt förslag när sonen skulle svara på en del frågor på provet var att lägga in att "enligt SLV" .... Lite för att vissa att han helt inte hade samma uppfattning som det som lärdes ut. Sonen försökte många gånger ifrågasätta på lektionerna och fick därefter ofta frågor från främst klasskompisar. Klassikern är ju den "att hjärnan behöver socker". Han kunde snabbt replikera att mamma och pappa äter inget socker och de verkar kunna överleva.
 15. Jag har också haft perioder då jag får kramp. Tyvärr har jag ännu inte lyckats lista ut vad som gör skillnaden att jag ibland får och ibland inte. Numera har jag en tub magnesiumgel vid sängen så att jag kan smörja in mig när kramperna kommer. Tycker det har hjälp då det händer. Eftersom mina senaste provsvar dessutom visar att jag ligger under ref.värden när det gäller magnesium ser jag till att dagligen ta tillskott även oralt. För tillfället experimenterar jag även med resistent stärkelse (läs potatismjöl) eftersom jag läst att det skulle hjälpa magnesiumupptaget i tarmen. Har inte haft kramp sedan jag började med RS men det är svårt att säga vad som egentligen har hjälpt eftersom jag infört flera saker samtidigt.
 16. may. Jag tycker detta är intressant eftersom jag har märkt att mina LDL-nivåer har ökat sedan jag började med LCHF (gäller även ApoB). LDL från 3.9 till 6 och ApoB från 1,02 till 1,54. Vid en provtagning senast låg mitt T3 lägre än referens. Det verkar vara fler som har noterat att detta kan hända och det pågår flera egna experiment i bloggvärlden exempelvis http://bjjcaveman.com/2014/03/29/successful-targeted-ketogenic-diet-experiment/ . Att LCHF kan påverka så individuellt när det gäller kolesterolet har jag ett bra exempel på hemifrån. Min man som är reumatiker, det vill säga har konstant inflammation, har fått sina kolesterolvärden sänkta efter att han gick över till liberal LCHF. Eftersom han aldrig har haft problem med vikten kan han ta sig en öl ibland. Till och med när han glömde fasta innan provtagning så såg det bra ut. Kan tilläggas att han verkar alltid ha haft bra ämnesomsättning eftersom han aldrig fryser. Jag som alltid kämpat med vikten, men ändå är fullt frisk, och kör därför mer strikt märker en höjning. Jag är den som alltid har varit frusen. Sedan är frågan om metabolismen kan skilja sig mellan kvinnor och män på grund av hormonuppsättningen?
 17. Angelico, jag skulle vilja gå ner lite till. Mitt problem är att jag inte klarar av att vara viktstabil utan lätt går upp i vikt. Zepp, Jag var sjuk i något influensaliknande i mitten av mars och fick efter det min vanliga sexveckorshosta. Frågan är om det kan ha påverkat så länge efteråt? Sänkan och leukocyterna visade inget.
 18. Jag tillhör också de nyfikna som betalar för att testa olika värden. Min apokvot har också ökat sedan jag började med LCHF. En månad efter att jag skiftade från LCHP (Dukandieten) till LCHF så hade jag apokvoten 0,52 nu senast efter 4 år, 0,8. Mitt LDL har ökat från 3,9 till 6. Innan jag började med LCHF hade jag en läkare som reagerade på totalkolesterolen 5.7. Jag undrar vad han skulle säga idag då den ligger på 8,3. Naturligtvis har även HDL ökat men på senaste året sjunkit något från 2,3 till 2,0. För första gången testade jag nu dessutom fritt T3. Den visade sig att den låg under referensintervallet (TSH och T4 inom referens). Nu har jag tyvärr inga värden på sköldkörtelhormoner att jämföra med innan jag började med lågkolhydratkost. Det finns vissa som säger att för lågt med kolhydrater kan leda till lågt T3 och minskat uttryck av LDL receptorer i levern (vad de nu än innebär). http://bjjcaveman.com/2013/04/06/the-effect-of-a-ketogenic-diet-on-cholesterol-part-3/. Nu försöker jag läsa på vad som gäller för Carb NIte. Att med jämna mellanrum öka kolhydraterna för att kicka igång sköldkörtelhormonerna. Eller gå över till mer liberal LCHF.
 19. Om det inte är enbart nötkött du är ute efter: http://gardsbutiktoppen.se/04186627/Vikbolandets_Hjort_&_Vilt,_Orms%C3%A4tter_Honung
 20. Ja Stoscha, det gäller att utmana nya muskelgrupper ibland . Själv testade jag ett nytt träningskoncept i torsdags, Barre Move. Många övningar hämtade från baletträning men också från yoga. Jag kan dock inte påstå att jag såg ut som någon Prima Ballerina. Dock ser jag det här som ett bra komplement till min styrketräning eftersom jag vet att jag har korta muskler samt även för mina korta hälsenor. Kan alltid hoppas att jag ska kunna förlänga dem lite till. Det fanns en övning då jag skulle föra skivstången (som vi använder också till balansövningarna) förbi mina fötter. Den dagen jag kommer att klara av det vet jag att jag har kommit en bit. Kul med nya utmaningar. När det gäller styrketräningen tror jag att det snart är dags för mig att skaffa ett nytt program. Jag har kört samma nu ett bra tag och jag förstår att det är bra att byta efter ett tag.
 21. LUAL

  Okunskap - IGEN

  Det där med hemkunskapen känner jag igen. När sonen skulle ha prov om kostcirkeln talade jag om för honom att han i svaren kunde ange: "Enligt SLV gäller....". Han kom ofta hem med frågor och insåg att det var svårt att förstå hur man kunde påstå vissa saker i skolan. Jag har oftast då sagt att en del kunskaper har de inte hunnit med att uppdatera. Från kompisar har han fått frågor om man inte måste ha socker för att leva. Då har han i alla fall kunnat svara att hans mamma och pappa äter inte socker och de lever än...
 22. Här kommer ett recept med lakrits. Jag har även någon gång gjort ischoklad med lakritspulver. http://56kilo.se/chokladtryfflar-med-lakritssmak/. Lakrits i sig smakar sött så då brukar inte sötning behövas.
 23. LUAL

  Tips på hobby?

  Jag har själv en 19-årig son med dataspelsberoende som jag försöker få att aktivera sig fysiskt. Han är mycket tunn och jag märker att han börjar få samma problem som de som har jobbat framför skärm i många år, ryggont, sömnproblem mm. I mitt fall försöker jag få iväg honom till ett gym för att börja styrketräna eller börja klättra klättervägg. Jättebra att du har insett att du behöver göra något annat även om jag förstår att det är svårt att ta sig från datorn. Många kompisar finns ju där, eller hur?
 24. Jag kan dela med mig om de råd jag fick igår. För att öka rörligheten hos mig ska jag dagligen köra split squats http://imactive.se/fashionablefit/2014/06/25/split-squats-lunges/. Länken visar hur långt ner som det är önskvärt att komma. Då ska jag även få bra träning av VMO-muskeln. Jag har haft problem med knäna tidigare och förstått att det har varit på grund av för svag muskulatur och dålig syretillförsel. Jag har inga problem med menisken eller liknande. När det gäller marklyft fick jag tipset att leta efter skor med kil, typ tyngdlyftarskor. Vid knäböj använder jag kilplatta men ser till att hålla koll på mina knän eftersom jag märker att det ena har lätta att fladdra. Genom att pressa knät utåt kunde jag lyckas få bättre kontroll på knät. Vi hade en del diskussioner om det här med "myten" att knät inte ska gå över tårna. Verkar vara samma sak med träning som med kost, många olika skolor.
 25. Igår gick jag en heldagskurs i styrketräning. Den var speciellt anpassad för tjejer och vi var bara 8 st på 3 PT. Kan väl nämna att jag var äldst av alla där :-). Vi fick en hel del teori och sedan blev det praktiska övningar där man även fick hjälp med att hitta rätt teknik. Så nu har jag fått ett bra program att köra efter, gäller bara att se om jag kan hitta liknande utrustning på "mitt" gym. Det mesta var ju standard såsom marklyft, knäböj mm, men jag har sällan varit inne på avdelningen där de har utrustning för detta så nu får jag sätta igång och leta. Det som var bra på kursen var att de hade en speciell kil-platta som jag kunde stå på. Jag är född med förkortade hälsenor så det blir ett problem för mig när jag ska böja på knäna djupt, med en kil kunde jag till slut gå ner så långt som man ska. Det är inte roligt när jag inte kan fullfölja rörelserna. När det gäller att sätta mål blev det naturligt med ett, att kunna göra chin ups. Trots hjälp med gummisnodd kunde jag inte komma upp till en enda. Nu får vi se hur jag kan få in det här med styrketräning mer regelbundet. Jag tror jag får hoppa över en del av gruppträningen typ BodyPump och BodyVive men tänker se till att ändå få tid till min Zumba och AfHo. Danspassen ser jag nästan mer som mental träning, ett sätt att koppla av från vardagen.
×
×
 • Create New...