Jump to content

Sara M

Medlem
 • Posts

  42
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Sara M last won the day on January 18 2013

Sara M had the most liked content!

Profile Information

 • Location
  Skåne

Sara M's Achievements

(2/7)

30

Reputation

 1. Vår dotter har alltid var smal och hennes första 2 år var hon mager. Dock har hon alltid följt sin kurva och BVC var inte oroliga - utom vid ett tillfälle. Dottern blev sjuk, förkylning, följt av magsjuka när hon var c:a 8 månader. Eftersom hon hade så lite reserver, blev viktminskningen tydligt märkbar. (Dottern är inte så förtjust i mat ens när hon är frisk - nästan omöjlig när hon är sjuk.) När vi kom till BVC följande koll, berättade vi vad som hänt och varför hon gått ner i vikt. BVC-sköterskan tyckte att vi skulle ha smör i all mat vi gav henne och grädde i vällingen. Vi hade sedan smör i allt i stort sett och alltid en rejäl skvätt grädde i vällingen. Hon gick upp i vikt, sakta men säkert. Tillsammans med kolhydraterna hon åt funkade det hela. Potatis, som Tiny Tom tipsade om tidigare, mosat med smält smör och skvätt grädde kanske funkar? Morötter kokta i vatten och smör?
 2. Hjälp. Vem vinner på det här? Det är ju inga mediciner inblandade... De som kom på det här har ingen respekt för personer med övervikt, ej heller koll på aktuell forskning. Säger som trådstartaren, går mina skattepengar till det här?
 3. En orsak (av många!) till att jag gillar lchf är just att frukt är no no. Har alltid haft dåligt samvete för att jag inte gillar frukt, så valet för min del är lätt. Kan även hantera sötsuget vid tillfälliga avsteg.
 4. Been there... inte kul, men man får vara lite envis. Jag tränade ganska länge med noll vikt, enbart maskinens vikt. Hyfsat stark i benen, men hur svag som helst i armar, bröstkorg. Jag brukar inte bry mig så mycket om andra kollar, det är ju bättre göra övningarna än att inte göra dem.
 5. Har vi samma bokhylla!? Har läst i stort sett samma böcker som du, men jag har bara läst första delen i Stackhouse-serien. Var inte så förtjust i upplägg och språk. Får kanske ge den en ny chans och införskaffa tvåan. Samma upplevelse av Sandemo, har alla 47 böckerna hemma. När böckerna och filmerna började komma i Twilight-serien önskade jag att jag var 20 år yngre och kunde vara riktigt fånigt fjortisaktig... Har sett dem alla, men gillar främst den första. Ska bli spännande när den fjärde kommer på DVD (ser främst film hemma). För er som gillar ljudböcker, är Twilight-serien suveränt inläst av Mirja Turestedt. En sf-favorit är "Job - en elak komedi" av Rob Heinlein. Knasig, roligt och fullständigt vrickad bok som börjar med en man som slängs mellan två världar. Ibland är den lite tung i beskrivningarna, men intrigen som är som ett virr-varr uppväger det hela. Dessutom en lite existensiell twist mitt i alltihop. Den är översatt till svenska, men jag tror inte den är lätt att hitta, mitt ex. är på engelska.
 6. Grattis! Roligt att det gått så bra! Frusenheten känner jag igen, jag fick rådet/tipset att det har med viktminskningen att göra, att kroppen inte prioriterar "värmen" när energitillgången tryter (kroppen måste alltså ta av befintliga depåer). Finns säkert de som kan förklara det tydligare... Jag har också blivit väldigt känslig för alkohol, jag halverar intaget rakt av, känsligast är jag för rött vin av någon anledning. Ett halvt glas och det snurrar till i knoppen. Men, det går över, och under en kväll kan jag dricka några glas vin. Jag dricker generellt allt långsamt, så det kan vara det som gör att det ändå funkar. Dricker mycket vatten också. Lite omställning i början att tänka "hälften", men man vänjer sig.
 7. Ingen uppfattning än om det är dyrare med lchf, men tror inte det. Märker att vi slipper handla lika ofta som tidigare vilket är trevligt. Dessutom är det mer plats i både kyl o skafferi när det mesta med kolhydrater försvunnit. Mest nöjd är jag att mitt fiberrika bröd är borta. Bara att slippa fibrerna gör lchf till rätt kost för min del.
 8. Sara M

  [Tips] Sås

  Lagar bea på samma sätt som Fredrik Kornberg, klickar bara i smöret efter hand, går utmärkt. För måtten: se recept i kokbok eller på nätet. Mitt sätt att laga såsen har jag lärt mig från två toppenbra böcker: "Den tekniske kocken" av Per-Olof Hegg och Rickard Nilsson, samt "Kokkonstens väsentligheter" av James Peterson. För måtten kollar jag i Icas kokbok, eller på nätet. Tillagning: Blanda vitvinsvinäger, dragon, vitpepparkorn, persiljestjälk, hackad schalottenlök i kastrull. Låt koka upp, låt c:a hälften av vätskan försvinna, sila av. Dela äggen i vitar och gulor, ha en gula som "reserv" för att ev. rädda såsen om den skär sig. Nu kommer den trixiga biten, vätskan och gulorna ska sakta sjuda och bli ungefär dubbelt så stort volymmässigt som tidigare. Färgen brukar också ändras en smula. När du tycker att det ser bra ut, att det är ungefär dubbelt så stort, klicka i första klicken smör. Ha inte kastrullen på plattan hela tiden, utan känn av lite när det behövs mer värme, respektive kan behöva svalkas lite. Gör gärna såsen i en tunnbottnad kastrull, då kan du snabbare reglera värmen. Om såsen skär sig, i med en äggula snabbt som den, vispa, be en liten bön och förhoppningsvis binder den ihop igen. Klicka i resten av smöret, tills allt du tagit fram är borta. Om minnet stämmer brukar jag ta 3 äggulor till c:a 150 gram smör. Salta, ha ev. i mer dragon om det behövs. Servera, men det är ingen jättebrådska, såsen kan stå och vänta ett tag. Jag har än inte lyckats värma upp överbliven sås, den skär sig så fint så. Däremot är den ok kall. Har ni lyckats värma överbliven bea, tips, råd?
 9. Vad - finns det ett liv utanför denna tråd och Doc´s blog? Tänka sig... Kul tråd! Matlagning - har mängder med kokböcker, men har dem främst som inspiration. Älskar att experimentera fram maträtter och förbättra recept jag gillar. Ofta kombinerar jag recept för att få dem som jag vill ha dem. Laga mat utan genvägar, kokar buljong, gör bearnaisesås, hollandaissås, ett kommande projekt är att göra egen korv. Får se när det blir. Trädgård, främst att odla grönsaker och örter. Har en vurm för kryddor och örter, de tar ofta överhanden när jag köper fröpåsar/plantor. Älskar att läsa, dels för avkoppling, dels för att det är så roligt att se en annan verklighet. Oftast läser jag kärleksromaner, fantasy, science fiction, historiska romaner eller komiska romaner. Robin Hobb, Diana Gabaldon, Selma Lagerlöf, Nora Roberts, Conn Iggulden, George R.R Martin är några av favoriterna. Ser att vi hittills är tre som gillar fantasy/sci fi... Film, samma kategorier som ovan. En något udda favorit är "True Blood", är helsåld på serien. Trodde inte det, är inte så förtjust i att se blod... men serien är så knäpp att jag gärna bortser från blodbadet. Syr kläder, gardiner, prinsessklänningar till dottern.
 10. Efter att ha läst artikeln är jag helt stum. Satt länge och bara glodde på skärmen. Man är bra naiv. Systemet och cynismen liknar mest något ur Kafka. Detta med att cancerpatienter får vänta på svar och ibland själva måste propsa på att ens få ett blodprov taget kan man läser allt oftare om i medierna. Vid cancerliknande symtom kan patienter få remiss till sjukgymnast eller diagnosen artros i lederna. Kreativiteten i tänkandet, att försöka se utanför boxen, lösa mysteriet, verkar i mångt och mycket ha försvunnit i vården. Man tar den enkla vägen. För många år sedan, i ett annat århundrade, grät sjuka personer när de åkte in på sjukhuset för att de visste att det var en ganska säker dödsdom. Ska vi dit igen?
 11. Härligt att läsa din historia, man blir så glad av att läsa den! Med tanke på fett-skräcken du säkert blivit matad med, med de sjukdomarna i familjen är det tufft att våga pröva och ge sjutton i alla råd som traditionella vården ger. Tack för att du delar med dig, blev glad hela kvällen! Nya kläder är inte fel, hoppas det blir en bra shopping!
 12. Basilika har god o bra lunchbuffe, ligger i centrum. Även middag o hämtat. Mkt grönsaker, ofta broccoli o blomkål i rätterna. Skippa riset/nudlarna : mycket god måltid http://www.restaurangbasilika.se/
 13. Har ungefär samma inställning, men än så länge funkar det. Mår toppen, äter bra, men kör en ganska liberal variant, men det varierar från dag till dag. Vissa dagar är det hur strikt som helst, andra (oftast i sociala sammanhang) blir det betydligt liberalare. Kroppen verkar tycka det är ok, än så länge. Men, jag tränar inte speciellt mycket heller, har förstått att de som tränar kan behöva hålla sig striktare för att kroppen ska orka. Men det är väl individuellt det med, som med allt annat... Är inte i mina smalis-jeans än, några centimeter kvar i midjan innan jag kan knäppa dem. Kollar då och då hur jag ligger till, använder dem som måttstock, vågen litar jag inte på, den kan diffa flera kilo olika dagar och tidpunkter jag väger mig, så det är jeanskoll som gäller.
 14. Jag mailade McDonalds för att höra om de kan ändra lättmjölken till standardmjölk, eller i alla fall ha det som alternativ, samt hörde om de kunde erbjuda ett alternativ för oss som inte äter brödet, ex. som Max gör. De servererar hamburgaren i ett salladsblad. Lite kinkigt att äta, men det går (men ha servetter i närheten). Dottern gillar inte lättmjölk, hon är ju van vid standardmjölk hemma. Här är svaret jag fick från McDonalds: Hej Sara! Tack för ditt mail! Vi följer de riktlinjer som SLV har satt upp och de rekommenderar lättmjölk även till små barn. Det är det som serveras på förskolor och skolor. Många undrar varför Livsmedelsverket gör denna rekommendation. Svaret är att skolbarn/små barn inte behöver mer fett i maten än vad vuxna behöver. Fettet i mjölk är till stor del mättat vilket är den typ av fett som vi bör undvika så mycket som möjligt. Livsmedelsverket anser att det är bra om barn lär sig att tycka om magra mjölksorter, så att de fortsätter att använda dessa när de blir vuxna. Om skolan väljer att servera fetare mjölk minskar dessutom utrymmet för grädde, ost och andra mjölkprodukter i matlagningen. Det kan påverka smaken negativt och leder till att mängden kalcium i maten blir liten, vilket är en nackdel för barn som väljer att inte dricka mjölk till maten. Livsmedelsverket anser även att det är en bra investering i sin hälsa att lära sig dricka lättmjölk istället för standard- eller mellanmjölk. Du kan läsa mer om detta på Livsmedelsverkets hemsida www.slv.se Vi vill gärna bidra till att människor äter varierat och har en bra balans mellan hur mycket de äter och hur mycket de rör på sig. För att förbättra informationen till våra gäster har vi inlett samarbete med olika experter som dietister och näringsfysiologer. På McDonald’s finns det en bred och varierad meny som förändras över tiden. Det finns möjlighet att dricka mjölk, juice, lightdryck eller läsk och till det väljer man mellan minimorötter, sallad och pommes frites. Vi erbjuder en mycket noggrann redovisning av näringsinnehållet i alla våra menyer både som foldrar på restaurangerna och på vår hemsida www.mcdonalds.se . Hör av dig om du har några fler frågor. Ha en fin dag! Med vänlig hälsning, X X, McDonald's Kundservice McSvar (Sara M:s redigering)
 15. Jag är lite av whiskeynörd och smuttar gärna på single malt whiskey, för tillfället är det Bunnahabhain som är lite av en favorit. Ständig favorit är annars Laphroaig 15... Det räcker länge, för det är så gott att bara dofta på det mellan smuttningarna. Blev så glad när jag läste att whisky var ok om man äter lchf. Öl saknar jag inte alls, vilket jag faktiskt trodde. Fuskar ibland när maken dricker veteöl, det är så gott läskande.
×
×
 • Create New...