Jump to content

Sara M

Medlem
 • Posts

  42
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by Sara M

 1. Vår dotter har alltid var smal och hennes första 2 år var hon mager. Dock har hon alltid följt sin kurva och BVC var inte oroliga - utom vid ett tillfälle. Dottern blev sjuk, förkylning, följt av magsjuka när hon var c:a 8 månader. Eftersom hon hade så lite reserver, blev viktminskningen tydligt märkbar. (Dottern är inte så förtjust i mat ens när hon är frisk - nästan omöjlig när hon är sjuk.) När vi kom till BVC följande koll, berättade vi vad som hänt och varför hon gått ner i vikt. BVC-sköterskan tyckte att vi skulle ha smör i all mat vi gav henne och grädde i vällingen. Vi hade sedan smör i allt i stort sett och alltid en rejäl skvätt grädde i vällingen. Hon gick upp i vikt, sakta men säkert. Tillsammans med kolhydraterna hon åt funkade det hela. Potatis, som Tiny Tom tipsade om tidigare, mosat med smält smör och skvätt grädde kanske funkar? Morötter kokta i vatten och smör?
 2. Hjälp. Vem vinner på det här? Det är ju inga mediciner inblandade... De som kom på det här har ingen respekt för personer med övervikt, ej heller koll på aktuell forskning. Säger som trådstartaren, går mina skattepengar till det här?
 3. En orsak (av många!) till att jag gillar lchf är just att frukt är no no. Har alltid haft dåligt samvete för att jag inte gillar frukt, så valet för min del är lätt. Kan även hantera sötsuget vid tillfälliga avsteg.
 4. Been there... inte kul, men man får vara lite envis. Jag tränade ganska länge med noll vikt, enbart maskinens vikt. Hyfsat stark i benen, men hur svag som helst i armar, bröstkorg. Jag brukar inte bry mig så mycket om andra kollar, det är ju bättre göra övningarna än att inte göra dem.
 5. Har vi samma bokhylla!? Har läst i stort sett samma böcker som du, men jag har bara läst första delen i Stackhouse-serien. Var inte så förtjust i upplägg och språk. Får kanske ge den en ny chans och införskaffa tvåan. Samma upplevelse av Sandemo, har alla 47 böckerna hemma. När böckerna och filmerna började komma i Twilight-serien önskade jag att jag var 20 år yngre och kunde vara riktigt fånigt fjortisaktig... Har sett dem alla, men gillar främst den första. Ska bli spännande när den fjärde kommer på DVD (ser främst film hemma). För er som gillar ljudböcker, är Twilight-serien suveränt inläst av Mirja Turestedt. En sf-favorit är "Job - en elak komedi" av Rob Heinlein. Knasig, roligt och fullständigt vrickad bok som börjar med en man som slängs mellan två världar. Ibland är den lite tung i beskrivningarna, men intrigen som är som ett virr-varr uppväger det hela. Dessutom en lite existensiell twist mitt i alltihop. Den är översatt till svenska, men jag tror inte den är lätt att hitta, mitt ex. är på engelska.
 6. Grattis! Roligt att det gått så bra! Frusenheten känner jag igen, jag fick rådet/tipset att det har med viktminskningen att göra, att kroppen inte prioriterar "värmen" när energitillgången tryter (kroppen måste alltså ta av befintliga depåer). Finns säkert de som kan förklara det tydligare... Jag har också blivit väldigt känslig för alkohol, jag halverar intaget rakt av, känsligast är jag för rött vin av någon anledning. Ett halvt glas och det snurrar till i knoppen. Men, det går över, och under en kväll kan jag dricka några glas vin. Jag dricker generellt allt långsamt, så det kan vara det som gör att det ändå funkar. Dricker mycket vatten också. Lite omställning i början att tänka "hälften", men man vänjer sig.
 7. Ingen uppfattning än om det är dyrare med lchf, men tror inte det. Märker att vi slipper handla lika ofta som tidigare vilket är trevligt. Dessutom är det mer plats i både kyl o skafferi när det mesta med kolhydrater försvunnit. Mest nöjd är jag att mitt fiberrika bröd är borta. Bara att slippa fibrerna gör lchf till rätt kost för min del.
 8. Sara M

  [Tips] Sås

  Lagar bea på samma sätt som Fredrik Kornberg, klickar bara i smöret efter hand, går utmärkt. För måtten: se recept i kokbok eller på nätet. Mitt sätt att laga såsen har jag lärt mig från två toppenbra böcker: "Den tekniske kocken" av Per-Olof Hegg och Rickard Nilsson, samt "Kokkonstens väsentligheter" av James Peterson. För måtten kollar jag i Icas kokbok, eller på nätet. Tillagning: Blanda vitvinsvinäger, dragon, vitpepparkorn, persiljestjälk, hackad schalottenlök i kastrull. Låt koka upp, låt c:a hälften av vätskan försvinna, sila av. Dela äggen i vitar och gulor, ha en gula som "reserv" för att ev. rädda såsen om den skär sig. Nu kommer den trixiga biten, vätskan och gulorna ska sakta sjuda och bli ungefär dubbelt så stort volymmässigt som tidigare. Färgen brukar också ändras en smula. När du tycker att det ser bra ut, att det är ungefär dubbelt så stort, klicka i första klicken smör. Ha inte kastrullen på plattan hela tiden, utan känn av lite när det behövs mer värme, respektive kan behöva svalkas lite. Gör gärna såsen i en tunnbottnad kastrull, då kan du snabbare reglera värmen. Om såsen skär sig, i med en äggula snabbt som den, vispa, be en liten bön och förhoppningsvis binder den ihop igen. Klicka i resten av smöret, tills allt du tagit fram är borta. Om minnet stämmer brukar jag ta 3 äggulor till c:a 150 gram smör. Salta, ha ev. i mer dragon om det behövs. Servera, men det är ingen jättebrådska, såsen kan stå och vänta ett tag. Jag har än inte lyckats värma upp överbliven sås, den skär sig så fint så. Däremot är den ok kall. Har ni lyckats värma överbliven bea, tips, råd?
 9. Vad - finns det ett liv utanför denna tråd och Doc´s blog? Tänka sig... Kul tråd! Matlagning - har mängder med kokböcker, men har dem främst som inspiration. Älskar att experimentera fram maträtter och förbättra recept jag gillar. Ofta kombinerar jag recept för att få dem som jag vill ha dem. Laga mat utan genvägar, kokar buljong, gör bearnaisesås, hollandaissås, ett kommande projekt är att göra egen korv. Får se när det blir. Trädgård, främst att odla grönsaker och örter. Har en vurm för kryddor och örter, de tar ofta överhanden när jag köper fröpåsar/plantor. Älskar att läsa, dels för avkoppling, dels för att det är så roligt att se en annan verklighet. Oftast läser jag kärleksromaner, fantasy, science fiction, historiska romaner eller komiska romaner. Robin Hobb, Diana Gabaldon, Selma Lagerlöf, Nora Roberts, Conn Iggulden, George R.R Martin är några av favoriterna. Ser att vi hittills är tre som gillar fantasy/sci fi... Film, samma kategorier som ovan. En något udda favorit är "True Blood", är helsåld på serien. Trodde inte det, är inte så förtjust i att se blod... men serien är så knäpp att jag gärna bortser från blodbadet. Syr kläder, gardiner, prinsessklänningar till dottern.
 10. Efter att ha läst artikeln är jag helt stum. Satt länge och bara glodde på skärmen. Man är bra naiv. Systemet och cynismen liknar mest något ur Kafka. Detta med att cancerpatienter får vänta på svar och ibland själva måste propsa på att ens få ett blodprov taget kan man läser allt oftare om i medierna. Vid cancerliknande symtom kan patienter få remiss till sjukgymnast eller diagnosen artros i lederna. Kreativiteten i tänkandet, att försöka se utanför boxen, lösa mysteriet, verkar i mångt och mycket ha försvunnit i vården. Man tar den enkla vägen. För många år sedan, i ett annat århundrade, grät sjuka personer när de åkte in på sjukhuset för att de visste att det var en ganska säker dödsdom. Ska vi dit igen?
 11. Härligt att läsa din historia, man blir så glad av att läsa den! Med tanke på fett-skräcken du säkert blivit matad med, med de sjukdomarna i familjen är det tufft att våga pröva och ge sjutton i alla råd som traditionella vården ger. Tack för att du delar med dig, blev glad hela kvällen! Nya kläder är inte fel, hoppas det blir en bra shopping!
 12. Basilika har god o bra lunchbuffe, ligger i centrum. Även middag o hämtat. Mkt grönsaker, ofta broccoli o blomkål i rätterna. Skippa riset/nudlarna : mycket god måltid http://www.restaurangbasilika.se/
 13. Har ungefär samma inställning, men än så länge funkar det. Mår toppen, äter bra, men kör en ganska liberal variant, men det varierar från dag till dag. Vissa dagar är det hur strikt som helst, andra (oftast i sociala sammanhang) blir det betydligt liberalare. Kroppen verkar tycka det är ok, än så länge. Men, jag tränar inte speciellt mycket heller, har förstått att de som tränar kan behöva hålla sig striktare för att kroppen ska orka. Men det är väl individuellt det med, som med allt annat... Är inte i mina smalis-jeans än, några centimeter kvar i midjan innan jag kan knäppa dem. Kollar då och då hur jag ligger till, använder dem som måttstock, vågen litar jag inte på, den kan diffa flera kilo olika dagar och tidpunkter jag väger mig, så det är jeanskoll som gäller.
 14. Jag mailade McDonalds för att höra om de kan ändra lättmjölken till standardmjölk, eller i alla fall ha det som alternativ, samt hörde om de kunde erbjuda ett alternativ för oss som inte äter brödet, ex. som Max gör. De servererar hamburgaren i ett salladsblad. Lite kinkigt att äta, men det går (men ha servetter i närheten). Dottern gillar inte lättmjölk, hon är ju van vid standardmjölk hemma. Här är svaret jag fick från McDonalds: Hej Sara! Tack för ditt mail! Vi följer de riktlinjer som SLV har satt upp och de rekommenderar lättmjölk även till små barn. Det är det som serveras på förskolor och skolor. Många undrar varför Livsmedelsverket gör denna rekommendation. Svaret är att skolbarn/små barn inte behöver mer fett i maten än vad vuxna behöver. Fettet i mjölk är till stor del mättat vilket är den typ av fett som vi bör undvika så mycket som möjligt. Livsmedelsverket anser att det är bra om barn lär sig att tycka om magra mjölksorter, så att de fortsätter att använda dessa när de blir vuxna. Om skolan väljer att servera fetare mjölk minskar dessutom utrymmet för grädde, ost och andra mjölkprodukter i matlagningen. Det kan påverka smaken negativt och leder till att mängden kalcium i maten blir liten, vilket är en nackdel för barn som väljer att inte dricka mjölk till maten. Livsmedelsverket anser även att det är en bra investering i sin hälsa att lära sig dricka lättmjölk istället för standard- eller mellanmjölk. Du kan läsa mer om detta på Livsmedelsverkets hemsida www.slv.se Vi vill gärna bidra till att människor äter varierat och har en bra balans mellan hur mycket de äter och hur mycket de rör på sig. För att förbättra informationen till våra gäster har vi inlett samarbete med olika experter som dietister och näringsfysiologer. På McDonald’s finns det en bred och varierad meny som förändras över tiden. Det finns möjlighet att dricka mjölk, juice, lightdryck eller läsk och till det väljer man mellan minimorötter, sallad och pommes frites. Vi erbjuder en mycket noggrann redovisning av näringsinnehållet i alla våra menyer både som foldrar på restaurangerna och på vår hemsida www.mcdonalds.se . Hör av dig om du har några fler frågor. Ha en fin dag! Med vänlig hälsning, X X, McDonald's Kundservice McSvar (Sara M:s redigering)
 15. Jag är lite av whiskeynörd och smuttar gärna på single malt whiskey, för tillfället är det Bunnahabhain som är lite av en favorit. Ständig favorit är annars Laphroaig 15... Det räcker länge, för det är så gott att bara dofta på det mellan smuttningarna. Blev så glad när jag läste att whisky var ok om man äter lchf. Öl saknar jag inte alls, vilket jag faktiskt trodde. Fuskar ibland när maken dricker veteöl, det är så gott läskande.
 16. Det är roligt det här med reflektion och att lära sig mer... jag skrev i ett tidigare inlägg att jag inte gillade lchf-bakning... men tja, jo, det gör jag nu... I en annan tråd berättar någon om hur lchf-bakning smakar bättre efter några månader på lchf än i början. (kommer tyvärr inte ihåg vem...) Jag kan bara hålla med. Tricket för min del är att skippa stevia. Jag har prövat att baka med stevia strö och vanlig stevia och jag känner bara bismaken, den här skarpa som finns i bakgrunden av stevia. Även om jag tar pyttelite (fast hur mkt som är inbillning från min sida vid pyttemängder vet jag inte). Det här brödet gillar jag och har varierat lite, jag hade över en kompis på lunch och rostade det jag bakade, vilket hon gillade. Maken gillade det också. http://melchf.wordpress.com/category/recept/ Här följer min variant, det är fortfarande melchf´s instruktioner, jag har bara ändrat ingredienserna. Ersatt linfrö med mer mandelmjöl och minskat saltmängden, lagt till sukrin, samt kardemumma. Kanel som topping. Det här brödet kan man både göra frallor på eller baka i brödform. Jag kör oftast i form men om man väljer att hellre göra frallor, blir det cirka 6 st per sats. Här är i alla fall receptet: Ingredienser:3 ägg 1 dl grädde ca 3,5 dl mandelmjöl 2 msk fiberhusk 1 krm salt 1/2 dl sukrin krossad kardemumma 1½ tsk bakpulver (Kanel för garnering) - sätt ugnen på 175 grader - vispa ägg fluffigt - tillsätt grädden och rör om - blanda alla torra ingredienser och vänd ner, rör samman till en smet/deg - låt smeten svälla en stund - klicka med en sked ut ca 6 st bullar på en bakplåtsklädd plåt eller fördela hela smeten jämnt i en bakplåtsklädd brödform - toppa med sesamfrön - grädda mitt i ugnen i ca 25 min Det här brödet kommer jag att göra fler gånger och variera på olika sätt. Jag klickade mina "bullar" i muffinsformar, de blev som vanliga muffinsar. Tack för receptet melchf! Är man öppen för förändringar och kan ändra sig får man ett rikare liv!
 17. Fascinerande hur sötsuget verkligen försvunnit... Igår hade maken en påse bilar under teve-tittandet och jag blev per automatik intresserad av godiset. Inte sugen, utan mer en reflex. Gamla vanor och så vidare... Det blev några bilar, men nej, inte fler, det var lite... jaha-känsla över smaken och konsistensen. Fascinerande. Tidigare hade ju smaklökarna dansat jittebugg och alla impulser ropat "Fler, vill ha fler!". Det blev lite platt fall där för godiset. Gick och hämtade choklad, 86% och njöt av den, tillsammans med ett glas whisky. Mörk choklad och rökig whisky är väldigt mumsigt.
 18. Aha, det låter troligt. Jag märker ju att jag går ner i vikt. Låter ju logiskt att kroppen omfördelar energibehovet. Tack för svaret!
 19. En nackdel, mindre, som jag märkt med kostomläggningen, är att jag fryser så otroligt mycket. Från början var det som vanligt, till och med bättre, höll värmen bra (jag är en sådan som ofta fryser), men numera är det rent jobbigt ibland. Jag byltar på mig och dricker te i mängder, allt för att hålla värmen. Jag har läst om andra som haft liknande erfarenheter och då fått rådet att äta mer. Jag blir otroligt mätt på lite och tillhör dem som gärna äter mindre mål oftare, än ett eller två mål om dagen. Jag försöker maxa fett-intaget med mängder av smör och olja, men känner mig ännu ny i maxa-fett-tänket. Jag har kokosfett i teet och grädde i kaffet (gillar inte mbc-kaffe). Ändå fryser jag... Frukost blir numera ofta ostskivor med mycket smör, tillsammans med kaffe och grädde. Ibland blir det Finn-Crisp under smöret och osten. Tidigare, i början av kostomläggningen, åt jag äggröra och bacon, men blev så otroligt mätt på det. Kanske får börja med det igen, nu när jag skriver ser jag att jag åt det i början och då frös jag inte... det här med att skriva ner sina tankar har sina fördelar. Lunch är lite olika... broccoli o svamp, med bacon, ost och olivolja / omelett / äggröra / kokt ägg o makrill... men oftast är det rester från middagen. Middag är ofta broccoli/blomkål med tillbehör ex. lax, köttbit, ja, något proteinigt. Fet sås till av något slag. På kvällen, ofta en kopp te med kokosfett, ibland en bit ost. Jag gillar broccoli kan jag tillägga... Är det något i matlistan ovan som bör ändras för att jag ska frysa mindre? Förslag? Mindre broccoli kanske och mer fett...
 20. Fler funderingar och reflektioner, nu om värk. Jag har ett stillasittande arbete som gjort att jag fått ont i axeln, armen och handleden. I perioder har högerhanden dessutom varit svullen och gjort ont. Eftersom jag verkligen gillar mitt jobb och inte vill byta, har jag prövat: - att stå upp istället för att sitta - bytt till ergonomisk mus och tangenbord (mycket skönt, kan rekommenderas!, men hjälpte inte om värken...) - suttit max en timme och sedan gjort övningar för att få igång blodcirkulationen och använda andra musker - motionera mera, främst jogga (det som hjälpt tydligast) I perioder har olika saker hjälpt, men sedan har värken kommit tillbaka igen. Efter jul bytte jag från att sitta på stol, till att sitta på en pilatesboll, modell större. Väldigt skönt och det verkar faktiskt ha hjälpt en hel del. Men jag undrar också hur mycket det hjälpt att jag lagt om kosten, samt att jag börjat ta D-vitamin. Ingen aning, men något gör jag rätt! Numera kan jag känna av handen och armen om jag skrivit en längre stund, men jag har inte ont. Tidigare hade jag ont hela dagen och ibland även helger, fastän jag inte arbetade då alls.
 21. Ja, det är rent roligt att upptäcka nya positiva saker hela tiden! Förstår mer och mer de som inte alls för avsteg pga det sociala, eftersom det kan göra det svårt på olika sätt. Tänk att socker och vitt mjöl är så farligt...
 22. Ja, du... det står ganska mycket om ägglossning och progesteronvärdet på olika sidor typ familjeliv m.fl. Det står massor på nätet, de här två läste jag idag: http://www.minbebis.com/forum/progesteronvaerde-vid-lyckad-aegglossning-29209.html och http://www.vll.se/default.aspx?id=28249&refid=28250 Det finns mängder av råd om hur man ska bli gravid lättare, äta rätt, akupunktur, motionera, inte väga för mycket, inte vara för gammal, undvika kaffe, undvika mejeriprodukter, undvika alkohol, äta vissa hormoner/vitaminer, stressa mindre... you name it, råd i ämnet finns i massor. Som med allt annat är vissa mer underbyggda och vetenskapligt prövade än andra och vissa är nog mest myter och erfarenhetsberättelser. Vad som är vad är jag inte rätt person att säga, jag kan för lite i ämnet.
 23. Ok, med tanke på mitt senaste besked från min gynekolog så kanske det inte alls blir någon pasta... Förklaring här: Jag äter pergotime sedan oktober, för att stimulera ägglossningen. Man lämnar blodvärde dag 21. Det blev två koller innan jul och nu en efter. Båda dem innan jul låg på c;a 1,5, vilket är mindre bra... Jag la om kosten i mitten av november och nu idag fick jag besked på sista blodvärdet, som lämnades förra onsdagen. 28! Pergotime i all ära, men jag tror nog att det är kostomläggningen som även påverkar en hel del. Eller så samverkar de båda. Glad är jag i alla fall! Så motivationen för att undvika pasta, hur god den än är har ökat ordentligt...
 24. Absolut, dricker mindre både för att öl utgått, samt för att jag tål mindre. Bra på många sätt!
×
×
 • Create New...