Jump to content

Jamtlandstjej

Medlem
  • Posts

    1,539
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    25

Jamtlandstjej last won the day on June 30

Jamtlandstjej had the most liked content!

Recent Profile Visitors

2,503 profile views

Jamtlandstjej's Achievements

Veteran

Veteran (5/7)

3.8k

Reputation

  1. Men halleluja! Precis haft en telefontid med läkare (annan staffettläkare...) på HC. Vi pratade om mina provsvar och han skulle beställa en ny omgång prover och dessutom en återbesökstid inom 1-2 veckor, för att därefter remittera mig till en gastroenterolog! Han trodde att mitt låga järnvärde hängde samman med min underfunktion av levern men ansåg att en gastroenterolog måste titta på detta, då de inte kan göra mera på HC. Ska genast ringa och beställa tid för provtagning!
  2. Jag har själv lyft frågan men den tar de inte tag i... Mitt ferritin har inte varit "tillräckligt högt"... Hb har de inte tagit på ett tag så det är ett av de prover jag kommer att begära att de tar. Dessutom kobalamin, reticulocyter, MCV, MCH, MCHC, homocystein, metylmalonat... Har läst på i helgen och ser att b12 har ett samband med järnbrist. Att järn är viktigt för sköldkörteln vet jag sen tidigare, så kanske jag kan få upp Ft3 om jag får upp järnet? Om jag får upp Ft3 så sköldkörteln börjar fungera bättre, kanske jag får bättre snurr på "systemet" överhuvudtaget. Mitt dåliga flås (trots träning!) kanske blir bättre om jag får upp järnet också och dessutom läste jag (@MariaF) att lågt järn kan ge hjärtklappning...
  3. Nu har jag fått provsvaren. Ferritin har sjunkit något men ligger fortfarande över referens. Järn har störtdykt och ligger nu precis på nedre referens! GT och ALAT har ökat så de ligger mera över referens och Albumin fortsatt under referens. Så här ser det ut: P-kolesterol: 5,3 Ref 3,9-7,8 mmol/L P-LDL-kolesterol: 2,28 Ref 2,0-5,3 mmol/L P-Triglycerider: 0,5 Ref 0,45-2,6 mmol/L S-HDL-Kolesterol: 2,34 Ref 1,0-2,7 mmol/L P-LDL/HDL kol kvot: 1,2 Ref <5,0 P-ASAT: 0,46 Ref 0,25-0,6 ukat/L P-ALAT: 1,24 Ref 0,15-0,75 ukat/L (tidigare1,14) P-ALP: 1,3 Ref 0,6-1,8 ukat/L P-GT: 2,22 Ref 0,15-1,2 ukat/L (tidigare 1,98) P-Ferritin: 142 Ref 12-100 ug/L (tidigare 204) P-järn: 9 Ref 9-34 (tidigare 23) P-Transferrin: 55,5 Ref 47-80 umol/L P-Transferrinmättnad: 0,16 Ref 0,15-0,50 umol/L P-Billirubin: 6 Ref 5-25 umol/L P-Albumin: 35 Ref 36-45 g/L (tidigare 34) P-Natrium: 141 Ref 137-145 mmol/L S-Kalium 3,9 Ref 3,5-4,6 mmol/L Pt-eGFR(Kreatinin): 71 Ref >60 mL/min/1,73m2 P-Kreatinin(enz): 76 Ref 50-90 umol/L P-Calcium: 2,22 Ref 2,15-2,50 mmol/L P-Calcium (korr): 2,26 Ref 2,15-2,50 mmol/L P-CRP: 1,6 Ref<5 mg/L B-SR: 3 Ref 2-8 mm P-Tyroxin: 18 Ref 11,0-22,0 pmol/L P-TSH: 2 Ref 0,3-4,4 mU/L P-Trijodtyronin: 4,3 Ref 3,8-7,6 pmol/L Är det nån som har några tankar kring detta?..
  4. Jag har också hjärtklappning i perioder. Har även gjort 24-timmars EKG. Första gången uppmätte de otroligt många extraslag på ett dygn, men av en "ofarlig" sort. Andra gången var det nästan inga extraslag alls... Skillnaden var, att vid andra tillfället åt jag Levaxin. Det har fått mig att fundera över om det är hormonellt betingat. Nu äter jag inte Levaxin och har extraslagen mellan varven. Har funderat på att kolla upp det igen, men har inte kommit till skott än...
  5. En överkänslighet mot ägg kanske?..
  6. Ja jag fick ju också mitt östrogen utskrivet av läkare som ansåg att mina sömnproblem kunde bero på det och jag sover definitivt bättre. Hade inte heller några andra klimakterieproblem. Ja hjärtklappning hade jag, men visste inte att det kunde räknas till ett sånt...
  7. Bildbeviset var tillräckligt, plus att han även i dag kunde se att en del fanns kvar. Stor provtagning ordinerad om två veckor - så det skulle vara två månader sen senast. Lab tyvärr stängt i dag på grund av planeringsdag, så min fasta var förgäves! Fick dock (igen) höra att Fibromyalgi inte var nån diagnos och inte IBS heller, trots att jag påtalade att det var överläkaren på reumatologen som gett mig diagnosen Fibromyalgi och att det numera är klassat som mjukdelsreumatism... Att jag hade Estradot på grund av sömnsvårigheter var också fel, för det var inte ett kriterium för att få östrogen. Hade jag svårt att sova skulle jag äta sömnmedicin istället! Läkaren som hade låtit mig prova Levaxin hade också gjort fel för jag hade inga indikationer på det... AV nån anledning så ger det lite dålig smak i munnen när men använder en stor del av tiden till att tala om att andra läkare har gjort fel... Nåja, provtagning blir bra, fick igenom att han även skulle ta Ft3 så det är ju ett plus...
  8. Om en timme ska jag träffa läkaren, det blir spännande! Speciellt efter vad han skrivit i journalen... Tur att jag har fotobevis som jag kan trycka upp under näsan på honom, då han skriver: "Vi tar vikt och följer upp så att patient inte missuppfattar problemet. Vi kan inte gå efter patients upplevelse" Nähä? Vems upplevelse ska man gå efter då?... Och på vilket sätt skulle min vikt kunna hjälpa honom att avgöra vad problemet består av? Svullnaden har lagt sig något. Har gått ner 2 av de 3 kg jag hade gått upp, men som sagt, bildbeviset är nog tillräckligt talande. Nån vikt kommer han inte få ta.
  9. En annan variant för att hålla tempot nere är att inte springa snabbare än att man klarar av att näsandas, alltså med stängd mun. Funkar utmärkt!
  10. Via 1177 beställde jag en tid hos läkare på HC, antingen via telefon eller på mottagningen, för att få diskutera mina svullna ben. De besvärar mig framför allt när jag ska springa, då benen är som stockar, men även när jag går. Får mjölksyra lättare, känns som det stasar... Hade skrivit ett utförligt inlägg om varför jag ville ha kontakt. Frågade om mitt låga albuminvärde kunde vara en orsak, om leverns status kunde påverka, om det möjligen är min "bråkiga" mage som ställer till det så jag inte kan ta upp all näring som jag ska. Jag skrev också att jag i första hand var intresserad av att fastställa orsak och åtgärd till orsaken, inte i första hand läkemedel. Nåväl, i dag blev jag uppringd av en läkare som först ville att jag skulle berätta om mina problem (hade han inte läst? Varför skulle jag skriva då?...) Sen sa han att mitt albumin inte alls var så lågt så det behövde man inte bry sig om och att mina levervärden inte alls var så dåliga och fibrosen var mild. Jag förklarade att jag inte trodde det var nån större fara med min lever, eller för den delen med mitt hjärta, eftersom det var kollat, men att jag ville ha reda på orsaken. Talade om att jag provat vätskedrivande tidigare utan effekt. Då säger han att jag nog skulle prova ett annat vätskedrivande(!) istället! Jag talade om att jag ville veta orsak före att jag får ett läkemedel. Då säger han att jag nog behöver komma på ett besök för att undersökas, för "ibland kan man missta sig och inte alls ha vätska i kroppen". Då var det nära att jag brann! Förklarade för honom att eftersom jag sysslat med koppningsmassage så hade jag mått på alla mina kroppsdelar när de befann sig i "normaltillstånd" och mina vader är nu 3-4 cm grövre, så inte direkt något jag misstar mig på! Dessutom har jag gått upp ca 3 kg på två veckor!! Han urskuldade sig lite men tyckte jag skulle boka en tid för besök och eventuell provtagning... Så nu har jag gjort det. Om en vecka ska jag dit för detta. Blir spännande att höra vad han säger när han ser benen och mig. Läkaren som skickade mig brev efter svaren på mina leverprover (som aldrig träffat mig!) tyckte jag skulle gå ner i vikt och motionera! 160 cm lång och stl 36-38 och rör på mig 3-4 mil i veckan...
  11. Intressant! Jag får aldrig vinterkräksjuka heller, liksom resten av min familj. Men det har jag satt i samband med att vi troligen har "futt-genen", för vi har nog inte samma blodgrupp vad jag vet. Kanske den även ger immunitet mot Covid?...
  12. Har inte läst hela tråden... Skulle AB+ ha lättare att få smittan, eller? Jag är också AB+, har inte varit sjuk...
  13. Jahaja... Det var inte systemisk mastocytos jag hade. Varken benmärgsprovet eller gentestet visade något. Det är väl bra i och för sig, men det betyder att jag måste hitta nån annan lösning på mina problem... Mitt senaste drag är att tillsätta enzymer - har beställt men inte fått hem än. Matsmältningen fungerar uppenbarligen inte som den ska då vissa produkter jag äter kommer ut i princip "obearbetade". Fungerar också över mitt låga albumin (strax under referens) som jag misstänker är anledningen till att jag samlar vätska i kroppen... Jag äter ju mycket protein, som brukar vara den enklaste källan till albumin... Men, om matsmältningen inte fungerar som den ska så kanske kroppen inte kan ta upp det protein jag äter?.. Jag är svullen i hela kroppen. Syns mest på benen men känns också i resten av kroppen och märker det på vikten. Har köpt och provat en vibroplatta, som ska kunna ge effekt om det är lymfsystemet som inte fungerar som det ska, men har inte märkt nån effekt av den. Koppningsmassage har jag också kört i perioder men det ger inte heller nån direkt effekt. Måste nog angripa problemet från ett annat håll alltså. Har även fått försämrade levervärden igen, de hade gått tillbaka vid en mätning. Fibrosen som är konstaterad kan ju inte läka ut, men steatosen kan ju förbättras. Senaste mätningen av ferritin visade också på förhöjt värde, (232, ref 12-100). Har funderat på hemokromatos men det örat vill läkarna inte lyssna på.... Nåja, jag kan konstatera att jag har rört på mig mycket mera hittills i år än vad jag gjorde på hela året i fjol! Har ju gjort en liten egen "resa" i appen My virtual mission där jag samlar all rörelse: promenader, löpning och skidåkning. Målet är att ta mig från Jokkmokk till Göteborg, längs E45. Jag har redan avverkat 48 % av resan på 40 % av tiden, så det känns som att det skulle kunna gå vägen! 67,5 mil hittills. Jag ligger 12 mil före tänkt mål för tillfället. Springer inte så mycket - onsdagar tillsammans med Runacademy och eventuellt en extra gång på helgen, men jag promenerar nästan varje dag. Olika längd på sträckorna. Lunchpromenad är 5 km men om jag promenerar eftermiddag eller helg så kan det bli 7, 10, eller 14 km också. Ofta i skogen. Min kondition är alltså bättre än på länge, vilket är riktigt trevligt! Trots det så är jag ohjälpligt sist i ledet när vi springer tillsammans, Runacademy! Jag inbillar mig att det skulle kunna lätta med springandet också om jag fick bukt med vätskan i kroppen, både för att vikten skulle minska men också för att benen blir rätt stumma av detta.
×
×
  • Create New...