Jamtlandstjej

Medlem
  • Innehållsantal

    1 472
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar vunna

    17

Jamtlandstjej vann senast 28 Maj

Jamtlandstjej hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

3 533 Enastående

Om Jamtlandstjej

  • Rank
    Veteran

Senaste besökare till profilen

1 680 profilvisningar
  1. Ja...jag vet inte vad det beror på...men de tog många rör..
  2. Va? Tillät de inte simglasögon på jumpan?..😳 Mycket märkligt. Vilket hinder ska finnas för det?..
  3. Ja precis. Därför inget värde på ASAT. Det var ett prov till som var hemolyserat också.
  4. Tänk så olika läkare kan se på saker och ting... Mina svullna ben och fötter accelererade under midsommarhelgen och veckan efter, så pass att sjukvårdskunniga ansåg att jag borde kolla upp det. Inte lätt att få läkartid i dessa tider men jag gjorde ett försök. Efter mycket om och men kom jag fram till tidsbokningen, måndag den 22 juni, fick tid för provtagning den 23 juni och så småningom en läkartid den 24 juni. Då hade provsvaren kommit och läkaren konstaterade att jag inte hade någon hjärtsvikt, skönt men däremot hade jag lågt albumin, vilket kan leda till vätska i vävnaden. Albumin är ju ett protein i blodet som ska "hålla kvar" vätskan där. Är albuminet för lågt så kommer vätskan ut i vävnaderna istället. En anledning till detta kan vara att man äter för lite kött (absolut inte!!). En annan anledning kan var att njurarna inte filtrerar tillräckligt. Då kan man se det i urinen("äggvita" i urin..). Jag frågade hur det var med levern men hon tyckte det var långsökt. Visserligen är det där albuminet produceras...men... Så frågade hon om jag hade nån leversjukdom. Jag berättade att en syster har autoimmun hepatit och då tog det fart! Massor med prover skulle tas! Dessutom dygnssamling av urinen för att se njurfunktionen. Sååå...mera provtagning den 24 juni också...och dunk med med mig hem för att samla urinen i. 25 juni lämnade jag in urinen (i dörren, nu i covid-19tider). Hann bara halvvägs hem så ringde de - det var fler prover som skulle tas så bara att vända om. Det visade sig att alla prover inte kunde tas då det var nåt prov som skulle frysas inför lång transport, då "slingbilen" strax skulle gå. Fredag funkade inte för det provet - då skulle det inte hinna fram utan jag fick en tid måndag morgon, 29 juni. På fredag eftermiddag kommer grannen, som jobbar som läkarsekreterare, med ett brev till mig. Det var hon som skrivit ut det och för att spara tid och porto så kom hon och lämnade det direkt till mig. Läkaren hade konstaterat att det inte såg ut att vara något fel på min njurfunktion med däremot så hade jag höga levervärden (!) och högt ferritin (!) varav det sistnämnda tydde på en inflammation någonstans i kroppen. Hon hade inte fått svar på hepatitdelen (det provet togs i går måndag), men hon skickade skyndsamt en remiss till gastroenterolog med "tanke på den bestickande anamnesen":... Känns ju bra att hon tar det på allvar och skönt att hjärta och njurar fungerar som de ska. Sen vet jag inte hur stor avvikelsen är, alltså om mina höga värden är mycket för höga eller inte. Hon hade ordinerat en otrolig mängd med prover, både på urin och blod. Många som jag aldrig ens hört talas om... Men speciellt leverproverna var förhöjda. Samtliga analyserade... När jag söker på orsaker till höga levervärden så är nummer 1 hög alkoholkonsumtion (få se nu...jo jag drack ju 2 glas vin...förra sommaren...och innan dess var det nog 3 eller 4 år sen jag drack ungefär samma mängd...) nummer 2 är övervikt (har i och för sig ett BMI på 27 men det är ju ett rätt trubbigt instrument som inte tar hänsyn till mängden muskler, vilket jag har gott om... Ingen som ser mig skulle nog säga att jag är överviktig... Stl 38 till mina 160 cm...) Sen kommer det en massa olika orsaker till att levervärden kan vara förhöjda, så vi får väl se vilken orsaken är. Lägger ut mina provsvar här så kanske nån av er har några kloka tankar att bidra med. Ferritin: 152 referens: 12-100 * järn: 10 referens 9-34 transferrin: 55 referens: 47-80 transferrinmättnad: 0,19 referens: 0,15-0,50 ASAT: hemolyserat ALAT: 3,93 referens: 0,15.0,75 * ALP: 2,0 referens: 0,6-1,8 * GT: 1,82 referens: 0,15-1,2 * Bilirubin: 7 referens: 5-25 Albumin: 35 referens: 36-45 * Kalium: 4,8 referens: 3,5-4,6 * Hb: 129 referens: 117-153 Ferritinet har sjunkit från 179 sen provtagningen 29 maj... Tankar? Idéer? Hittade till exempel denna länk: https://www.praktiskmedicin.se/sjukdomar/leverstatus-patologiskt-levervarden-utrednin/ Och denna: https://lakemedelsboken.se/kapitel/mage-tarm/leversjukdomar.html
  5. Ja vätskan minskar oerhört av koppningsmassagen! Det finns nån gammal tråd om det, ska se om jag hittar den... Läs i den här tråden sen 2018. Hade fantastisk effekt då! Inte det som bilden visar, sid 3 tror jag det var...
  6. I går hade vi avslutning i Runacademy-gruppen. Ett "myspass" skulle det vara. Blev uppför slalombacken! 😳 Vår slalombacke är 1200 m lång med en fallhöjd på 226 meter. Dessutom skulle det vara lite träning på "upp-och-ner" och fram och tillbaka, så när vi nådde toppen hade vi avverkat 2,2 km. Pustade lite där, sen sprang vi en sväng i skogen till ett välkänt "märke", därifrån genom skogen och ner till vägen och sen på vägen tillbaka till slalombacken. Totalt 7 km blev det. Fruktade för träningsvärken i rumpan, men den är inte så farlig faktiskt. Har egentligen gått på semester men har några uppgifter kvar att göra innan jag loggar ut från datorn för sommaren, så bäst att ta tag i det då!
  7. Jag binder också vätska, just nu mera än tidigare. Fötterna är liksom spända och "blanka". Tydliga pittingödem på underbenen (grop som stannar kvar när man trycker). Försöker intala mig att jag ska köra igång med lite lymfövningar/lymfmassage/koppningsmassage igen då jag vet att det brukar ha effekt, men har ändå svårt att motivera mig... Kanske går bättre nu när jag blir helt ledig en period.. Fick tips av naprapaten om övningar att göra när man gått och lagt sig. Först fötterna upp mot taket, med så raka ben man kan. Flexa foten upp och ner 20 gånger. Sen böj knäna i 90 grader och böj-sträck från det läget (upp mot taket - 90 grader) 10 gånger. Sen raka ben, 45 grader och flexa 20 gånger igen och avsluta med en till omgång med 90-gradare. Kan tänka mig att det fungerar ännu bättre om man kört lite "änglavingar" och massage på lymfnoderna först...
  8. Jamtlandstjej

    Kakao

    Jag använder den bara när jag gör "fettbomber". 50 g smör, 1 msk kakao, ½ tsk lakritspulver och kokosflingor till lämplig konsistens. Nån enstaka gång gör jag fettchoklad med samma fördelning (minus kokosflingor), häller på hett vatten och mixar.
  9. Jamtlandstjej

    Kakao

    Mina kakaonibs har en fetthalt på 55,2 g och raw kakao på 11,6, fabrikat Rawpowder. Mycket godare med raw kakao tycker jag.
  10. Jag är likadan! Vrålhungrig på morgonen! Däremot eftermiddag/kväll behöver jag inte så mycket så ofta ägnar jag mig åt "periodisk fasta" åt det hållet istället!
  11. Har kollat där men inte så mycket om klimakteriet och hormoner på det viset, mest om fertilitet...
  12. Hmm...vilken typ av råd är det då du vill ha? Jag tyckte Annas tips och råd var väldigt tydliga. Både måltidsfördelning ( 5 om dan istället för 3) och förslag på innehåll av dessa måltider... IBS och hypoglycemi kommer att ordna sig med LCHF och laktosen får du se till att välja laktosfria alternativ så henne GBP-råd är nog de bästa! Givetvis får du anpassa om det är något särskilt som du vet att DU reagerar på när det gäller din IBS.
  13. Jag bränner mig i princip aldrig numera. LCHF sen 2009 och hög dos D-vitamin september till april ( i år fortfarande, pga Covid-19) tror jag är en bidragande orsak till detta. Jag blir "rödbrun" i solen, men inte bränd. Dagen därpå är jag bara brun. Börjar tidigt, så snart solen kommer fram, med att vara ute med lite kläder på så att jag är "van" när värsta sommarvärmen kommer kan ju också spela in.
  14. Jag har provat mig fram. Hade en mycket bra läkare inledningsvis (för 2 år sen, konstaterade jag i går) så jag började med 25, sen upp till 50, 75 och även 100. På 100 kände jag att det var för mycket för då fick jag spända tonårsboobs. Behöver inte alls känna mig så yppig och fyllig längre! 🙂 Storleken är mer än tillräcklig ändå! Så sen har jag provat mig fram. Under lång tid använde jag 75 men fick för mig att jag skulle sänka för att känna om jag mådde bättre. Numera använder jag brösten som min mätare och även "fluffet" som kan komma runt muffinskanten. Det känns på ett speciellt sätt när det är vätskespänt av för mycket östrogen. Det drar i skinnet på nåt sätt... Under en period har jag använt 50 en dag i veckan och 75 en dag i veckan. Sen bara 50. I går var det dags för nytt plåster men eftersom brösten då var aningen spända igen gick jag ner till 25. Får se om jag tar 25 varannan gång och 50 varannan eller om jag går ner helt till 25... Jag hade doseringen 75 enligt recept men eftersom den styrkan var slut fick jag doktorn att skriva recept på 50 OCH 25. Det gör att jag kan laborera lite... Annars kan man klippa plåster också, enligt läkare..
  15. Ja möjligen... Men i andra sammanhang så är ju referensvärden i det närmaste en lag...