Jump to content

Jamtlandstjej

Medlem
  • Posts

    1,557
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    27

Everything posted by Jamtlandstjej

  1. CT-scan på sjukhuset avklarad. Det enda de hittade var två njurstenar (!) i vänster njure, mindre än 3 mm så troligen inget att bry sig om i dagsläget. Förra veckan var jag på provtagning igen, inför ev besök på mag/tarmmottagningen. Märkligt nog tog de inte ferritin, som är det värde som varit förhöjt de senaste åren... Förra måndagen var jag tvungen att få en adrenalinspruta igen, då jag fick en påverkan på luftvägarna (histaminreaktion). Därefter äta kortison i ytterligare 5 dagar men dag 5 hoppade jag över. Kortisonet gör mig så oerhört speedad så jag sover knappt nånting alls. Vaknar vid 2-tiden och kan inte somna om. Dessutom blir jag påverkad i halsen/stämbanden av kortisonet, så jag blir hes och hostig. Alltså inte förkyld, men irriterad i stämbanden. Skulle även ta mitt antihistamin (Zyrlex, barndroppar) med lite mera regelbundenhet tyckte läkaren... Det tycker inte min mage. Den har nu fullständigt rasat... Ond, svullen, huden på hakan och runt munnen är full av "finnar"/utslag som jag får när magen är kass. Just nu känner jag mig lite uppgiven och vet inte riktigt hur jag ska tänka...
  2. Det här bakar jag i perioder och äter en om dagen av. Har ersatt kokosmjölet med ytterligare en halv deciliter po-fiber. Tycker det är helt okej som underlägg till pålägg! Jag använder ganska mycket brödkryddor, för det mesta både anis, fänkål och kummin, och ganska mycket salt. Kavlar ut mellan bakplåtspapper. Om man istället kavlar ut det på ett helt papper och gräddar det i ugnen så blir det hårdbröd/kex. Men det blir lite för gott för mig, så då äter jag gärna mer än jag mår bra på... Jag brukar göra dubbel sats och då blir det 18 kh för hela satsen, delat på 20-25 bröd. Inte så farligt att ta sig nån macka alltså. Kanske går lättare för er att baka om ni får receptet också! https://www.lchfarkivet.se/recept/susannes-tunnbrod/
  3. Funderar...springer du i VFF även när du springer med gruppen?... Jag upplever inte att det blir så mycket "studsande" när jag springer i dem... Fysioterapeut istället för doktor tror jag på, om det är höfterna som ska kollas upp, om du inte rent av behöver remiss till röntgen/ultraljud...
  4. Nu har jag varit till HC och träffat den läkare som skrev fel i journalen. Han bad så mycket om ursäkt...många gånger.. Sen tittade hen igenom mina prover och funderade över vad de sagt om mitt höga ferritin, som jag haft förhöjt sen 2019. (ingenting, ingen uppföljning eller utredning). Jag sa att jag hade funderingar på Hemokromatos då jag förutom högt ferritin även har/har haft avvikande leverprover, har en mild fibros i levern, alltid är trött, har ledbesvär, har nedsatt libido... Han funderade då vad de sagt om min fibros, vem som "hanterade" min lever?( Ingen, ingen uppföljning). Sen skulle han kontrollera mitt blodtryck, 135/80 i dag, samt undersöka min buk. Jag bad att få börja i stående för det är då man ser hur svullen den är och även bara då jag känner två mycket ömma punkter i övre delen av magen. Sen undersökte han mig även liggande. Han antecknade och funderade och kom till slut fram till att han skulle skicka en remiss med frågeställning Hemokromatos. Sen bokade han ny tid för provtagning om fyra veckor, järnstatus och leverstatus. När jag kom hem så ringde han och sa att han även skulle skicka en remiss för en CT-scan, så det var klart tills jag blev kallad till sjukhuset. Se där ja!
  5. Råkräm är nog kanske det du söker. Typ denna, men kanske även tillsätta lite smält smör?... http://www.ketolivet.se/festmiddag/sockerfri-blabarskaka-med-rakram/
  6. Förra veckan fick jag tag i chefen för HC och berättade om felaktigheterna i journalen. Hon sa att felaktigheterna kunde döljas och sen kunde man skriva en ny journalanteckning vid kommande möte, att de tidigare var felaktiga. Man kan ändra i journalen också, men då måste man göra en ansökan hos Socialstyrelsen. Kändes kanske lite over-kill för det här ärendet... Sen ringde jag för att beställa tid hos läkaren och innan dess provtagning. Jag ville också se om sköterskan kunde se mer detaljer än mig i journalen, då det inte fanns några anteckningar om att jag skulle ta uppföljande prover, vad jag kunde se. Hade tänkt mig provtagning denna vecka eller nästa. Då sa sköterskan att när det var frågan om uppföljning så behövdes ingen remiss från läkaren utan då kunde labb-personalen ordna det själva. Så hon bokade in mig på en provtagning i onsdags! Liiite förvirring från labb-personalens sida, men efter att de tittat i min journal och sett vilka prover som var rödmarkerade, så tog de proverna utifrån detta, Nu har jag fått svar på dem och de leverprover som tidigare var förhöjda var nu normala igen. Däremot hade ferritinet åter stigit. Från att ha varit nere på 142 hade det nu stigit till 213 igen... (ref: 12-100) Vete gudarna varför...
  7. Hmm...problem med njurarna brukar vara en anledning att minska på fett, men vid problem med levern har jag inte hört just det... Hur mycket fett respektive protein äter du i dag? Hur mycket innan du drog ner?
  8. Helt rätt, jag är också lågtempare. 37,5 då är jag sängliggande! Jag ska prova få tag i chefen för HC så hon får uppmana till rättelse...
  9. Men visst kan man även få huvudvärk av för högt blodtryck?... Nu läste jag igen, mera ordentligt. Då såg jag att du anser att mitt blodtryck inte borde ge smärta... Känner mig som sagt inte så oroad, mest nyfiken. Ringde HC i dag för att vara ute i god tid med tidsbeställning till provtagning. Tänkte att nästa vecka eller veckan därpå vore bra, men då fick jag en tid nu på onsdag! Bra, bra. Då kan jag beta av en sak i taget.
  10. Jahaja...tillbaka i selen i dag. Fortfarande på distans men ändå i selen. Inser då att jag inte varken läst eller skrivit här på 5 veckor. Är det då man har semester?... Det har varit två besök hos läkare under min semester och ytterligare telefonkontakt. Jag hade mitt andra besök för tre veckor sen (tror jag...) då jag gick in på min femte vecka med huvudvärk. Jag som i princip ALDRIG brukar ha huvudvärk... Läkaren ställde lite frågor och tog sen blodtryck, både liggande och sittande. Jag är normalt lågtryckare, brukar som mest komma upp i 110/60. Nu låg jag på 145/80! Han rekommenderade att jag bokade en tid för blodtryckskontroll hos sköterska efter 5-7 dagar. Bokade tid och hon tog också tryck både sittande och liggande, på båda armarna. Högst tryck hade jag på höger arm efter 10 minuters vila: 153/71, men snittet på de båda armarna blev 134/76. Inte dramatiskt högt, men väldigt högt för att vara jag! Mitt lägstarekord är 83/53, men då hade jag ryggbedövning... Annars 105/55. Jag är inte orolig - anser inte att trycket är så högt att det är "farligt". Däremot är jag nyfiken. Hur kan det komma sig att det plötsligt har höjts? Semester, stressar inte, rör på mig hyfsat (ja...inte så mycket under semestern då...), äter bra... Vad är det då som påverkar? Är trycket förhöjt på grund av huvudvärken? Eller kommer huvudvärken av förhöjt tryck?.. Träningen i form av löpning/promenader har det blivit lite av under semestern. Jag håller ju på att renovera mitt hus (fortfarande!) så man kan väl säga att det blir mera styrketräning! Skrapar i och sig ihop en hel del kilometrar när jag klipper gräset. Drygt 7 km om jag klipper allt... Nu är jag ju tillbaka i selen igen så jag ska försöka få till mina "förelunchpromenader" igen. Beviljat från chefen att ta den friskvård jag behöver... Vi har en timme i veckan, men jag räknar med att jag aldrig tar en timmes lunch, inte heller fikapaus för- och eftermiddag, så min 50-minuters promenad varje dag ryms bra inom tiden. Vad gäller läkaren inställning vid telefonsamtalet, att remiss skulle skickas till gastroenterolog, så reviderade han det vid vårt möte. Nu skulle vi avvakta 6-8 veckor, sen ta nya prover och DÄREFTER ta beslut om huruvida remiss behövdes... Troligen inte samma läkare som ska fatta det beslutet alltså... Vad som stör mig lite är att han har skrivit fel i journalen. Han har skrivit att lungorna lät bra, att buken var mjuk och oöm, att pupillerna reagerade normalt och att reflexerna var bra. Han kollade inget av det... Frågade sköterskan hur man skulle göra så jag fick telefonnumret till deras chef. Hon tyckte absolut att jag skulle berätta det för henne. För min del så är det viktigaste: "Buk mjuk och oöm", då min buk aldrig är oöm... Synd om det står så i journalen då...
  11. Jamtlandstjej

    Bjäst

    Använder du mjölkprodukter? Det är ofta en bov till "slem i halsen" för mig...
  12. Men halleluja! Precis haft en telefontid med läkare (annan staffettläkare...) på HC. Vi pratade om mina provsvar och han skulle beställa en ny omgång prover och dessutom en återbesökstid inom 1-2 veckor, för att därefter remittera mig till en gastroenterolog! Han trodde att mitt låga järnvärde hängde samman med min underfunktion av levern men ansåg att en gastroenterolog måste titta på detta, då de inte kan göra mera på HC. Ska genast ringa och beställa tid för provtagning!
  13. Jag har själv lyft frågan men den tar de inte tag i... Mitt ferritin har inte varit "tillräckligt högt"... Hb har de inte tagit på ett tag så det är ett av de prover jag kommer att begära att de tar. Dessutom kobalamin, reticulocyter, MCV, MCH, MCHC, homocystein, metylmalonat... Har läst på i helgen och ser att b12 har ett samband med järnbrist. Att järn är viktigt för sköldkörteln vet jag sen tidigare, så kanske jag kan få upp Ft3 om jag får upp järnet? Om jag får upp Ft3 så sköldkörteln börjar fungera bättre, kanske jag får bättre snurr på "systemet" överhuvudtaget. Mitt dåliga flås (trots träning!) kanske blir bättre om jag får upp järnet också och dessutom läste jag (@MariaF) att lågt järn kan ge hjärtklappning...
  14. Nu har jag fått provsvaren. Ferritin har sjunkit något men ligger fortfarande över referens. Järn har störtdykt och ligger nu precis på nedre referens! GT och ALAT har ökat så de ligger mera över referens och Albumin fortsatt under referens. Så här ser det ut: P-kolesterol: 5,3 Ref 3,9-7,8 mmol/L P-LDL-kolesterol: 2,28 Ref 2,0-5,3 mmol/L P-Triglycerider: 0,5 Ref 0,45-2,6 mmol/L S-HDL-Kolesterol: 2,34 Ref 1,0-2,7 mmol/L P-LDL/HDL kol kvot: 1,2 Ref <5,0 P-ASAT: 0,46 Ref 0,25-0,6 ukat/L P-ALAT: 1,24 Ref 0,15-0,75 ukat/L (tidigare1,14) P-ALP: 1,3 Ref 0,6-1,8 ukat/L P-GT: 2,22 Ref 0,15-1,2 ukat/L (tidigare 1,98) P-Ferritin: 142 Ref 12-100 ug/L (tidigare 204) P-järn: 9 Ref 9-34 (tidigare 23) P-Transferrin: 55,5 Ref 47-80 umol/L P-Transferrinmättnad: 0,16 Ref 0,15-0,50 umol/L P-Billirubin: 6 Ref 5-25 umol/L P-Albumin: 35 Ref 36-45 g/L (tidigare 34) P-Natrium: 141 Ref 137-145 mmol/L S-Kalium 3,9 Ref 3,5-4,6 mmol/L Pt-eGFR(Kreatinin): 71 Ref >60 mL/min/1,73m2 P-Kreatinin(enz): 76 Ref 50-90 umol/L P-Calcium: 2,22 Ref 2,15-2,50 mmol/L P-Calcium (korr): 2,26 Ref 2,15-2,50 mmol/L P-CRP: 1,6 Ref<5 mg/L B-SR: 3 Ref 2-8 mm P-Tyroxin: 18 Ref 11,0-22,0 pmol/L P-TSH: 2 Ref 0,3-4,4 mU/L P-Trijodtyronin: 4,3 Ref 3,8-7,6 pmol/L Är det nån som har några tankar kring detta?..
  15. Jag har också hjärtklappning i perioder. Har även gjort 24-timmars EKG. Första gången uppmätte de otroligt många extraslag på ett dygn, men av en "ofarlig" sort. Andra gången var det nästan inga extraslag alls... Skillnaden var, att vid andra tillfället åt jag Levaxin. Det har fått mig att fundera över om det är hormonellt betingat. Nu äter jag inte Levaxin och har extraslagen mellan varven. Har funderat på att kolla upp det igen, men har inte kommit till skott än...
  16. En överkänslighet mot ägg kanske?..
  17. Ja jag fick ju också mitt östrogen utskrivet av läkare som ansåg att mina sömnproblem kunde bero på det och jag sover definitivt bättre. Hade inte heller några andra klimakterieproblem. Ja hjärtklappning hade jag, men visste inte att det kunde räknas till ett sånt...
×
×
  • Create New...