Zepp

Medlem
 • Innehållsantal

  9 442
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  365

Zepp vann senast 6 Juli

Zepp hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

18 435 Enastående

1 följare

Om Zepp

 • Rank
  Guru

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Landvetter

Senaste besökare till profilen

3 833 profilvisningar
 1. Är inte lika säker på att det finns ett linjärt samband mellan vegetarianism/veganism och psykisk ohälsa! Utan det kan vara tvärt om, man mår dåligt redan från början och beslutar sig för att testa en radikalt ny diet? Detsamma kan gälla för LCHF, en radikalt ny diet som skall lösa alla ens problem.. så funkar det rätt sällan.. lika gäller kilon och centimetrar! Egentligen så behöver man först o främst komma underfund med vilka metabola/näringsmässiga/psykiska/psykologiska/mentala problem man har! Det blir en hel del att reda ut, inte så säkert att man är metabolt/psykiskt/mentalt/socialt kapabel att reda ut det i en första vända? Såå.. för det första så får man utröna var man står från första början, det är sk bättre att fundera på det innan man blir diabetiker/överviktig, för då har man fortfarande fler val kvar.
 2. Det handlar om Askorbater, det förekommer i de flesta färska livsmedel! https://sv.wikipedia.org/wiki/Askorbinsyra Och det är snarare som så att köper man junkfood, så har de som regel tillsatt askorbater/C-vitamin för längre shelftime! WTF.. mat som behöver extra c-vitamin för att kunna stå på hyllan, långa tider utan att ruttna.. köp inte sådant.. eller bara i undantagsfall.. lätt val? Dvs C-vitamin är essentiellt, det har olika effekter inom kroppen, brist på C-vitamin kan leda till skjörbjugg, samt litta andra grejer. Sååå, de tillsätter askorbater i junkfood, det är väl bra i princip, grejen är fortfarande att man bör undvika junkfood. Dvs vilka alla andra vattenlösliga vitaminer går man miste om.. även om man får alla askorbater man behöver? Hur klarar sig tillexempel Folsyra? Iallafall så är det så här om man handlar billig junkfood i mataffären så måste man sen gå till hälsokosten och köpa multivitami-mineral tillskott för dyra pengar.. dvs då blir det inte lika billigt längre!
 3. Zepp

  Avokado

  Nu har du testat iallafall! Kom sen inte och säg att du drog i dig 300 gram avocado, under ett dygn?? Min personliga åsikt är att en halv avocado är lämpligt till förätt.. med räkor/lax/majo typ! Innan man hugger in på huvudmåltiden.. som om man skall äta LCHF främst består utav macronutrientmässigt utav kött/fisk/fågel samt en massa lågkolhydrathaltiga grönsaker. Du får lov att äta kopiösa mängder gröna blad till dina måltider och de får vara dränkta i olika vinigretter, baserade på olivolja om du gillar det! Såå.. förutom avocadon, hur såg huvudmåltiden ut? Iallafall i vissa rätter, så funkar avocado som grönsak om man nu inte vill laga en trerätters måltid. Har aldrig upplevet avocado som sött, iomed citronsaften, räkorna/laxen och majon.. eller som grönsak till huvudrätten! Smaken är för det mesta blaskig/neutral till lite besk. Iallaafall så går vi vidare och lämnar olika smakupplevelser och går in lite mer på beroendeproblematik.. det sköts till stora delar av Dopamin, vilket är ett belöningshormon, hög och snabb glukoshöjning höjer dopamin.. lixom en del narkotika! Det är ett feelgood hormon, när man belönar sig så stiger Dopamin, man får ett högre välbefinnande, en högre stamina, bättre självkänsla! Och hur gör då alla andra, det är lixom ingen hemlis, de lever hyfsat lyckliga liv, där de tex har en utbildning de kan försörja sig på, en trevlig partner, snälla barn, god bostad, en arbetsgivare som uppskattar en, samt vänner som uppskattar en! Räcker inte det.. eller om man inte fick till allt det där, så kan man angagera sig i någon ideel förening, sporta/sjunga i kör/lokala kyrkan/röda korset.. eller så är man bara snäll och hjälper gamla damer/herrar över övergångsställen, man får en Dopaminkick av sådant oxå! https://www.bokus.com/bok/9789127130012/hjarnkoll-pa-maten/?gclid=CjwKCAjw4MP5BRBtEiwASfwAL9mJVJDK0bop3TjrJcx6i5HZqU17q8kuKomkUDNjcF6_sDl7yv8IPRoCFUsQAvD_BwE
 4. Zepp

  Avokado

  Tack skall du ha...det är fortfarande cirka 2 % kolisar i avocado, dvs det är minst sagt inte det sämsta du kan äta, utan fler borde äta mer Avocado.. i stället för junkfood! Hur som helst.. 300 gram gånger 2 ger cirka 6 gram digesterbara kolisar, en fis i universum! Iallafall så hoppas jag att vi förstår varandra nu.. dvs jag kan nästan lova dig att du inte kommer att gå från sockerberoende till en Avocade adict? Utan det är snarare som så att får du sockerkänningar, ta en avocado med majo/räkor/lax.. det är ett bättre alternativ, se bara till att ha mogna sådana hemma! Oså till sockerberoende och litta liknande, ta heller dina kolisar från riktig mat.. eventuellt Avocao, du bara inte kan äta hur många Avocadon som helst speciellt inte med majo räkor/lax!
 5. Gå till ICA, COOP, Willys och köp en påse, min mor tror iallafall att hon får spagetti.. om hon frågar, det är glasnudlar.. nästan samma sak! Nej det är inte pasta på riktigt, jag tycker de smakar bra, min mor tror hon får pasta! Testa, dvs man kan få smak för andra livsmedel om man bara vågar gå lite utanför sin bekävmlighetszon.
 6. Zepp

  Avokado

  Finessen är att påpeka att det handlar om, "mellan tummen och pekfingret"! Lika gäller fett = triglycerider = triacylglycerol = tre fettsýror esterifierade med en glyceolmolekyl, glycerol är typ en kolhydrat.. lär utgöra cirka 10 % av energiinnehållet i fett/triglyceriderna. Tebaks till kött.. borträknat fett/glykogen/laktat, så består det även utav glykoproteiner, främst i cellmembranet! Sååå det är hart när omöjligt att få glukosbrist, på striktast tänkbara lågkolhydratdiet. På det så lär glukoida aminosyror backa upp det hela om det behövs. Oså.. med tanke på alla dessa bacups för att hålla ett normalt blodsocker. Laktat, glycerol och glukoida aminosyror, så är det fortfarande "mellan tummen och pekfingret"! Det handlar om att undvika onödiga kolhydratkällor när man hur som helst har en massa bacup.. man får inte hypoglykemi! Hur vore det att äta Avocado, med upp till 2 gram kolisar, en massa triacylglycerol som gör att glycerolet går till levern och omvandlas till glukos.. för att hålla en normal blodsockernivå? Det samma gäller Laktat och glukoida aminosyror? Det värsta har jag inte nämnt ännu.. dvs viktnedgång, det tendera att frigöra triglycerier i din fettvävnad, då spjälkas triglycerierna i fria fettsyr och glycerol.. fettsyrorna binds till Albumin och kallas därefter för FFA eller NEFA. Hur som helst så går glycerolet till levern, till glukonegenesen, som bildar mer glukos! En av de större skillnaderna är extra tillförda kolisar som triggar insulin.. som triggar HSL, Hormon Sensitive Lipase! Iallafall så funkar det lite som så.. lipolysen bryter ner våra adiopota celler hela tiden.. pågår dygnet runt av den andrenerga effekten, läs främst adrenalin, det är ett sätt att byta ut olika fettsyror innan de härsknar Hur som helst, om insulin och blodsocker är högt så reestrifieras de igen och binds i adiopote vävnad.. dvs man går inte ner i fettvikt! Såå, det är rät bra om man begriper lite biokemi! Iallafall så får du en frisedel utav mig att äta upp de där 300 grammen Avocado.. helst då med ett lass av räkor samt majo.. men du mäste väl inte äta upp allt samma dag? Oså kan vi sen diskutera olika tuber av Majo?
 7. Som regel kan man köpa Risbergs nudlar/ris på vanliga affärer! Det är konjakmjöl, dvs fibrer (antagligen oligofructosefibrer) som vi inte bryter ner i tunntarmen! Jag har alltid någon påse hemma.. utifall min mor vill ha spagetti! Det smakar inget, det är rätt lätt att laga till.. man sköljer det under kranen i varmt vatten, sen är det färdigt. Hur som helst så är det rätt mycket pengar för inga kalorier och någon brakare, funkar lika bra med ett glas vatten, så slipper man brakaren.
 8. Zepp

  Avokado

  Då får du slänga allt kött oxå iomed att det innehåller kolhydrater i form av glykogen/Laktat!
 9. Zepp

  Avokado

  Så ser det ut.. och därför blir det sååå himla komplicerat att äta en riktig diet! Iallafall så kan jag lova dig att kolisarna i Avocado varierar av naturliga orsaker/land/sort/ en massa andra orsaker! Men, arten Avocado varierar inte jättemycket, det är en av de fetaste grönsaker man kan äta, dvs fettinnehållet kanske är viktigare än kolhydratinnehållet? En grej som andra redan nämnt.. kolisarna är främst fibrer, varav iallaafall en hel del är Oligofruktose fibrer, sådana som våra tarmar älskar att bryta ner till SCFA i tjocktarmen. Iallafall.. hur vet vi att Avocadon vi köper är bäst, det vet vi inte, den är förmodligen bättre än att leva på chips/Cocacola/godis/ litta sådana grejer? Hur som helst, en perfekt mogen Avocado med färska räkor och Majo är en perfekt starter på en trerätters måltid!
 10. Aså vi lever i ett land där man får lov att säga lite vad man vill. Bara det här forumet är ett exempel på det? Iallafall, allting blir hur som helst komplicerade även när vi kommer till rätten att uttrycka fria åsikter på jobbet! Är man sjukvårdspersonal så får man vakta sin tunga, det är uppdelat om vem som får lov att ge råd om olika saker, till patienter.. dvs då råder ett särskildt förhållande mellan patient och sjukvården. Dvs patienten har rätt att få kvalificerade råd, baserat på "vetenskap och beprövad erfarenhet"! Som regel delar man upp ansvaret, läkare ställer diagnos och skriver ut mediciner, dietister tar läkarens diagnos och föreslår kostplan, (här finns möjlighet för patienten att kräva lågkolhydratkostråd).. som regel om man inget säger får man råd om Medelhavskost! Sjuksköterskor, undersköterskor, biträden har att följa/kolla upp hur det går med alla råden och rapportera tebaks till ansvarig läkare! Men vi lever fortfarande i ett fritt land, där man får lov att tala om sina egna erfarenheter, som diabetiker. Iallafall som sjukvårdspersonal bör man benämna det "lågkolhydratkost"! LCHF/Atkins/GI-noll, betraktas som modedieter.. främst för bantning.. och jag gissar att det främst används för bantning av hyfsat friska? Dr Bernstien som var typ 1 redan som ung.. utbildade sig till ingejör.. han fick inte ihop alla råd, så som ingejör så kollade han lite själv/hans fru jobbade på sjukhus så hon tog med utrustning hem! Så han utbildade sig till läkare oxå!
 11. Zepp

  Fasta är kasst!

  Ja jag fastar inte frivilligt, dvs jag fortsätter att äta 1-2-3 gånger per dag.. i bästa fall! Dvs jag fortsätter att iallafall äta åtminstone en måltid per dag.. för det mesta två måltider! Dvs det finns folk som inbillar sig att det är fasta! Fasta är att avstå mat flera dagar i rad!
 12. Grejen är nog som Tureborgaren skriver.. dvs det skall helst falla på plats helt automatiskt? Dvs litta beroende på olika medecinska tillstånd, kan man behöva pröva sig fram! Har man inga medecinska tillstånd vad man vet så har man hur som helst en ren djungel att ta sig igenom av olika kostråd! Iallafall.. LCHF och 16:8, brukar gå hand i hand.. det är lite det normala på LCHF! Jag fastar inte frivilligt, jag äter 1-2-3 måltider per dag, det är inte fasta för mig, det är min normala matrytm.. på LCHF! Dvs LCHF är fettbaserad då behöver man inte äta lika ofta! Iallafall så finns de där kalorierna även på LCHF, och vill man gå ner i vikt så skall kalorier från fettväven förbrännas. Dvs oavsett kostråd.. LCHF/Paleo/bantning.. man måste få till måltidsrutiner.. mest äta riktig mat som man lagat till från de bästa råvaror man har råd att köpa!
 13. Kommer vi vidare med Lectiner och resten utav alla närings- andra antinutrienter? Dvs alla på den här siten bör iallafall vara uppdaterade på att det finns antinutrienter i en vanlig kost! Dvs jag länkar till Lindygybeigs inlägg,, dvs all plants är giftiga.. förutom de som är ogiftiga.. iomed att de överlever hur som helst utan att vara giftiga.. typ gräs, som gynnas av att betas! Tyvär så frodas vi inte av att beta gräs, men vi kan frodas på deras fröer, dvs de är deras barn, fulla med kalorier för att föra arten vidare. Iallafall så har jag Googlat Dr Gundy.. tvingat mig att lyssna på olika Yotube grejer, en del är hyfsat bra.. den här väl over the cliff? Dvs jag är rätt övertygad om att vi faktist överlevt som art på lectinhaltig föda, iomed nobelpris 1 vi lärde oss kokonst.. fördelen med det var nog att vi lärde oss att koka rötter vet inte vem som skall ha nobellpris för det? Det dröjde bara några tusen år innan vi lärde oss att hantera lectinhalig föda.. dvs alla vet i dag att bönor, ärtor, linser gräsfröer, spannmål andra fröer från växter.. dvs vi lärde oss att kokkonsten/matlaganing! Dvs lectiner reduceras av torkning, blötlägning, uppvärmning! Och det är därför som allt bröd man köper i affärer skall blötläggas i minst 12 timmar, krama ut allt vatten och torka sen brödet tills det är torrt, då kan man äta det! Iallafall så vill jag gå vidare från "All plants are posionus" till "we can eat anything if we know how to kock it"! Dvs hur j*vla farigt är det att laga egen mat från bra råvaror, det går jättebra så länge man kan finna föda i sina egna skogar. Problemet verkar främst uppstå när man tvingas köpa mat i affärer? Så går vi in på de något av de mest lecinhaltiga livsmedel vi kan köpa, den värsta är Ricin, kan döda en person på något milligram, nästa är röda torkade bönor.. hög halt av lectiner! Tveksamt om man i dag kan köpa Ricin i dag men det användendes förr i tiden som ett laxativ. Oså den här killen som jag tyckte hade en del att komma med angående lektiner,, framförallt Leaky gut/tarmpermabalitet.. framförallt hur vårt tarmvilli fungerar, hur det inte fungerar,, ta hand om dina Villi och dina kusar i tjoktarmen! Iallfall så går min Nobellprisröst til Dr Paul Mason! Dvs om lektiner ens skall få en chans att påverkar ens hälsa, så får man äta dåligt tillgadad mat, typ rätt mycket bröd! Men som alla vet, det står även i bibeln, man kan inte leva av bröd alena.. på den tiden syrade de sitt bröd, dvs de surbaksjäste det! Dvs nu är vi före kristus födelse, har ingen anung om de visste något om lectinerpå den tiden.. iallafall så surdegsbakade allt sitt bröd.. för de hade inte tillgång till ICA,Willys, COOP, på den tiden! Iallafall till den ursprungliga frågan "är det bara lektiner som gör oss feta" , så säger jag, , det är tyvär betydligt mer komplicerat än så!
 14. Nu så har jag iallafall Googlat WGA; Wheat germ agglutinin (WGA) is a lectin that protects wheat (Triticum) from insects, yeast and bacteria. " https://en.wikipedia.org/wiki/Wheat_germ_agglutinin Det gjorde mig inte särskild mycket klokare, förutom det jag redan visste, dvs undvik vete.
 15. Bra så.. vi började med Lektiner..till slut blev det exogena lektiner, sen så blev det falskt Insulin.. jag får fortfarande inte till det! Dvs då får du förklara vad Gundry menar med "falskt insulin" jag har inte ens tidigare hört talas om Falskt insulin, berätta mer! Alla.. iallafall de flesta på den här siten vet att protein, speciellt glykogena aminosyror är mer insulinogena än de flesta kolhydrater! Därmed så vet de förmodligen oxå att Insulin är ett väldans viktigt hormon, som styr en hel del av vår ämnesomsättning! På det så lär de då oxå ha lärt sig skillnaden mellan normala Insulinnivåer och Hyperinsulinemi! "Vad jag inte förstår är att han påstår att det bara är animaliska proteiner som vi bör äta mindre av. Vegatabiliska proteiner får vi åta hur mycket som helst. Det hindrar inte oss att gå ner i vikt. " Dvs han vet inte mer än du och jag? Iallall så är protein främst byggstenar i vår kropp, de är himla insulinogena, mer än snabba kolhydrater! Du får lov av mig att äta vegetabiliska proteiner, jag gör det själv, det är i princip inget fel på dem, det som skiljer är att de är anpassade för växter, dvs har en litta annan samansättning av olika aminosyrror! Dvs vi är Omniovorer.. vi kan f***ing klara oss på en uppsjö av matvaror,, vi är anpassade för det genetiskt.. det vi inte är lika anpassade för genetiskt är Västerländsk livstil, eller jo vi funkar även där, dvs de flesta får avkomma, bara det är ett problem! Såå jag kommer inte att nämna att man bör dö innan man blir pensionär, gärna i 50-årsålderden, på stenåldern kunde man vara glad om man levde till, 30-40 års ålder, därav så behövde de inte heller skapa stater pensionssytem.. eller Landsting! Dvs jag fattar nada utav Gundry?