Zepp

Medlem
  • Innehållsantal

    8 959
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar vunna

    356

Zepp vann senast 27 Juni

Zepp hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

17 449 Enastående

1 följare

Om Zepp

  • Rank
    Guru

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Location
    Landvetter

Senaste besökare till profilen

2 924 profilvisningar
  1. Hur som helst, vi är amatörer och inga läkare, så vi bidrar lite/mycket med olika iallafall väl kända orsaker till iallafall tillfälligt håravfall! Varvid trauma/graviditet/strikt LCHF/bantning/infektioner, litta sådana grejer kan göra att kroppen i sin självreglering får för sig att det inte är prio att ha ett snyggt hår? Om sådant inträffar, dvs jag har både kvinnliga bekanta och manliga arbetskamrater, (ingen åt LCHF), som vaknat upp och allt deras hår har ramlat av.. låg på kudden! Nu går jag lite vidare, dvs "tillfälligt håravfall" har jag iallafall länkat till och då mest kvinnligt tillfälligt håravfall? Kroniskt håravfall, drabbar främst män, de kan i första skedet tycka detta är jättejobbigt, tills deras fru/arbetskamrater bara accepterar detta.. dvs om man är en äldre man.. iallafall 50! Kvinnligt håravfall är jobbigare.. iallafall om man är under 50. Iallafall när det kommer till kvinnligt kön och hår så blir det extra komplicerat, iomed att det i de flesta kulturer ses som ett friskhetstecken/ett tecken på fertalitetsförmåga/sexigt/snyggt/mode/hög status/ litesådana grejer!
  2. Eller så har du lågt blodtryck? Blodtryck/blodvolym och puls är kommunicerande kärl! Regleras via; https://sv.wikipedia.org/wiki/Renin-angiotensinsystemet Iallafall, en vanlig biverkan av LCHF är tendenser till; https://sv.wikipedia.org/wiki/Hyponatremi Dvs njuren återupptar salt varvid vatten följer med via Osmos. Dvs äter man junkfood som är överlastad med snabba kolhydrater (hyperinsulinemi) och salt (för annars hade det inget smakat) slipper Renin-Angiotensin ingripa. Iallafall när man går över till LCHF så får man salta sin mat själv.
  3. Mnjaeä.. man får för det första skilja på lite olika saker, dvs stark förekomst av patogener och olika submarkörer! Patogenerna tyder främst på smitta, alla andra submarkörer är lite tveksamma. Hyperkolesterolemi tyder främst på dålig kost i kombo med dåliga gener, medans förekomst av patogener inte lika lätt kan avföras. Jag har hur som helst en tro på att Lepra stark har ett samband med leprabakterier.. ett gott tecken på att det är så är att det kan botas med antibiotika! Oså då kommer vi lite osökt in på frågan huruvida Lepra kan utvecklas utan bakterien? En helt annan fråga är huruvida man kan bli sjuk om man äter undermålig kost.. men man måste då inte nödvändigtvis drabbas utav Lepra, iomed att cirka 95% ändå är immuna mot just denna bakterien! Oandrasidan om man äter en undermålig kost så kan man eventuellt få ett sämre immunförsvar?
  4. Ytterligare en sån där tråd som spretar hit och dit? Iallafall, så verkar både Lepra och Pest mest handla om bakterier, lika gäller TBC, oandrasidan verkar HIV mest handla om virus? Dvs, "Förr trodde man att lepra var smittsam (95 % är immuna) och obotlig och de drabbade isolerades därför i spetälskekolonier.[10] Det har senare visat sig att sjukdomen relativt enkelt kan botas genom en långvarig antibiotikakur." https://sv.wikipedia.org/wiki/Lepra https://sv.wikipedia.org/wiki/Tuberkulos "Pest är en infektion orsakad av bakterien Yersinia pestis. Denna isolerades 1894 i Hongkong av den fransk-schweiziske forskaren Alexandre J. E. Yersin (1863–1943) och den japanske forskaren Shibasaburo Kitazato (1856–1931) oberoende av varandra." https://sv.wikipedia.org/wiki/Pest "HIV, som är förkortning av humant immunbristvirus (av engelskans human immunodeficiency virus), är ett retrovirus av underfamiljen lentivirus som angriper det mänskliga immunsystemet och slutligen oftast leder till AIDS (svenska: förvärvat immunbristsyndrom). Ungefär 37 miljoner människor världen över beräknas vara smittade, och viruset har alltsedan sitt utbrott skördat runt 35 miljoner människoliv." https://sv.wikipedia.org/wiki/HIV Oså kommer vi då osökt in på härskna fleromättade fetter, vilka är det som äter sådant? Aså det är knappast någon som helst tvivel om att det är fattigare personer, som äter undermålig mat! Oså en historisk betraktelse, pestbakterier förekommer fortfarande bland pälsdjur i stor utsträckning i Östra Asien, de är som regel mer immuna mot denna än vad vi är.. rent ut sagt till 100%? Såå, den är naturligt förekommande även i dag! Dvs jag vill här introducera begreppet Zoonser! "Förändringarna i sjukdomars antal och utbredning är ett samspel mellan människan, mikroorganismerna och djuren, samt miljön och klimatet. För de flesta zoonotiska sjukdomar är de mikroorganismer som orsakar sjukdom beroende av deras värd (djur och människa och ibland vektor) för överlevnad och utveckling[6]. När människan förändrar den yttre miljön som t.ex. industrialisering, bosättning på nya platser, ökad djurproduktion samt ökad användning av antibiotika, påverkar det i sin tur mikroorganismernaslevnadsvilkor[4].Generellt så har virus, bakterier och andra parasiter en betydligt kortare generationstid än människan och kan därför utvecklas i en mycket snabbare takt. Ett tydligt exempel på det pågår i nutid där sjukdomsbringande bakterier snabbt utvecklar resistens mot antibiotika som människan tagit fram för behandling av infektion samt för tillväxtbefrämjande behandling av boskap." https://sv.wikipedia.org/wiki/Zoonos Oså kommer vi lite osökt till HIV! Som lär ha sitt urspung i Afrika.. tada, allt fler fattiga blir tvugna att äta sk Jungel Food, dvs man äter våra kusiner aporna, som har naturligt ett virus som de är immuna mot.. som i något skede eventuellt har konverterat när vi kontaminerades för detta? Iallafall, de har lixom inte valet att äta margarin, de har inte råd med sådant, de kan välja mellan att äta billig Jungel Food, eller fly till Europa, via Libyen/över medelhavet/medels mäniskosmugglare.. om de har råd! Oså tebacks till dåliga ofta härdade fleromättade fetter, det är lyx, ofta förekommande som en del av kalorirestriktion/eller jävligt billig mat.. tada, då kommer vi osökt in på social kontext.. vem är det som äter sådant i Sverige, dvs ett av världens rikaste länder? Ja inte är det de inom eliten som äter sin lunch på Stureplan iallafall! Oså får jag be om ursäkt igen, för ett av mina långa inlägg, ingen särskildt exakt vetenskap, mest personliga funderingar/tyckande! Dvs jag får lixom inte alltid ihop det tankemässigt med olika teorier, dvs bakterier och virus är en sak, näringslära och imunförsvar är lite annat, vårt ursprung är i Afrika, via någon flaskhalspopulation, som sen utvandrade så att vi erövrade resten av världen. Ponera bara att våra förfäder var den där flaskhalspopulationen som även understöder teorin om vattenapan, dvs som fick stora delar av sin näring från havet.. och vårt genom anpassades till detta? Då kan det hampa sig som så, att vi inte är anpassade för att äta andra Apor/HIV, vi behöver få Omega-3 från havslevande organismer, i form av EPA/DHA? Vi kanske misste vårt imunförsvar mot HIV, iomed att det inte behövdes längre, iallafall så har cirka 95% iallafall immunitet mot Lepra. Iallafall så kommer pestbakterien från Östa Asien, där den är en naturligt förekommande bakterie bland olika gnagare/pälsdjur, vi har nog inget jättebra immunförsvar mot sådana nya Zoonoser? När det gäller TBC, har jag faktiskt ingen anung.. iallafall så är det ingen long time historia, en mina mostrar, Vera dog i TBC, varav min mor och några utav hennes bröder fick åka till Kollo på sommaren, med barska sjuksköterskor, hälsosam kost, omvårdnad, hygien, lite sådant annat.. dvs det bästa kommunen kunde erbjuda på den tiden!
  5. Mnjae.. enligt noröna uppfattning så föregås domedagen av Fimbul som sen leder till Ragnarök! https://sv.wikipedia.org/wiki/Fimbulvinter https://sv.wikipedia.org/wiki/Ragnarök
  6. " Sjukdomar, påfrestningar och stress Det är vanligt att tappa mer hår än vanligt under tre till fyra månader efter en svår infektion eller en förlossning. Detsamma gäller om du har bantat eller upplevt psykisk stress. Ofta växer håret ut igen efter ungefär ett halvår. Vissa sjukdomar som diabetes, sköldkörtelsjukdomar och järnbrist kan orsaka håravfall. Ofta minskar håravfallet om behandlingen av sjukdomen fungerar bra. Ökat håravfall kan också bero på vissa läkemedel som p-piller, antidepressiva läkemedel, blodförtunnande läkemedel och cellgifter. Andra orsaker kan vara ätstörningar och proteinfattig diet." https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/hud-har-och-naglar/harbotten-och-harsackar/haravfall/ Det du beskriver påminner om tillfälligt håravfall.
  7. Ponera att du då står på ruta 2? Dvs vem som helst kan få utslag på olika sorters ketonmätare, dvs även de som går på vv eller bara bantar. Och styrketräning är bra, borde fler pyssla med, tex jag, men det är inte sjunkande ketonnivåer som avhåller mig eller några andra utan mest lathet. Såå.. det finns en risk för att du är helt frisk, dvs då anpassar sig ketonnivåerna i blodet/urinen/utandningsluften till väldigt vanliga värden.. dvs kroppen producerar inga fler än vad du behöver? Iallafall risken med att vara frisk är man inte behöver äta en särskild diet/speciell macrokomposition.. utan bara vanlig mat/nyttig mat.
  8. Blättan blättan, det är en himla konst att skilja på transfetter och konjungerad linolysyra som oftast bildas i någon utav magarna på kor! Iallafall så används CLA i blodet som en hälsomarkör.. i en massa vetenskapliga undersökningar, man har även påvisat, att barn med högre halter CLA i blodet är mindre överviktiga än barn som inte har lika hög halt CLA i blodet. Oså kommer vi osökt in på olika transfetter; "Transfett är fett som innehåller transfettsyror vilket är en typ av omättade fettsyror. Transfettsyror bildas vid industriell delvis härdning av fetter och oljor. Fullständigt härdat fett innehåller dock enbart mättade fettsyror och alltså inget transfett. Det bildas även naturligt transfett i små mängder i våmmen hos idisslare och förekommer därför även bland fettsyrorna i mejeriprodukter.[1] Transfettsyror innehåller en eller flera dubbelbindningar i trans-ställning, vilket innebär att väteatomerna sitter på motsatt sida av dubbelbindningen." https://sv.wikipedia.org/wiki/Transfett Blättan blättan igen, nu går jag ut lite på svag is, dvs jag har läst på pubmed och lite andra ställen att det är skillnad på transfetter/CLS, dvs huruvida de är höger eller vänstersvängda, dvs kroppen har ingen anung, utan betraktar att transfett på liknande sätt. Iallafall industriellt framställda transfetter kan få alla möjliga bindningar, medans naturligt transfett sker genom att bakterier gör detta.. främst i komagar! Nu får jag nog avsluta? Såå.. summa summarum, ät fucking vanlig/riktig mat, ge fan i att vidbränna maten, (främst då på grund av AGE), när det gäller AGE så är fortfarande högt blodsocker värst/glykoliserade aminosyror främst. Går att mäta i blodet som HBA1c! Oså skall man kanske undvika att äta allt för många av sina måltider på junkfood resturanger där de friterar det mesta? "Kost innehållande industriella transfetter anses öka halten av dålig kolesterol (LDL) och sänka halten av gott kolesterol (HDL) i högre grad än motsvarande intag av mättade fetter och fetter med enkelomättade och fleromättade icke-transfettsyror. En utförlig studie publicerad 2006 i New England Journal of Medicine visar på ett starkt samband mellan konsumtion av transfetter och ökad risk för prostatacancer, hjärtinfarkt och andra hjärt- och kärlsjukdomar.[4] Det finns även studier som visar på andra negativa effekter jämfört med icke-transfetter. [5] Dock är det fortfarande osäkert hur stor påverkan transfetterna i sig har på olika sjukdomar, och olika länder har olika gränsvärden för högsta tillåtna mängd av industriella transfetter i livsmedel och kosten som helhet." https://sv.wikipedia.org/wiki/Transfett Dvs undvik junkfood från junkfoodresturanger som fritteras i suspekta oljor, dvs hur svårt kan det vara!
  9. Känns i förstone som lite värdelösa experiment? Vad är det du vill testa? Om du vill ha ett tips om hur du maxar ditt blodsocker så är tipset dextrosol, uppslammat i vatten, så lite vatten som möjligt och så mycket dextrosol som möjligt, drick tills du inte klarar mer! Dvs Dextrosol är rent glukos, går rätt ut i blodet, vettiga personer undviker att dricka dextrosol. Iallafall, vid sk glukosbelastning där man kollar huruvida man är diabetiker/insulinresistens så drar man i sig exakt 75 gram dextrosol, så att det går att jämföra med andra personer. Oså skall blodsockret vara tillbaka till fastevärdet effter två timmar.. iallafall ligga inom normalintervallet, då är man inte diabetiker/insulinresistent/typ 2 diabetiker eller typ 1!
  10. Skriv mer när du kommit på något som förändrat din hälsa, ditt mående, främst för de som lider utav samma problem som du har.
  11. När du ändå är här, tror jag läst dina utläggningar för 20onde gången, men jag glömmer! Vad bildas först osv Acetoacetat/BHB, vilka använder hjärnan, osv, vad mäter man i urinen/i blodet. Aceton mäter man iallafall i utandningsluften/ketonix, lär vara nästan linjärt sammband med någon blodketon? Dra det lite snabbt, för tjugogoelfte gången?
  12. Har själv problems med att skilja Acetoacetat och BHB åt.. iallafall så är jag rätt säker på att Aceton är de vi andas ut, det är då partnern vänder på sig i sängen och inte vill kramas längre. Som regel brukar jag vänta på Bios förklaringar, han är iallafall biokemist och har lixom mer koll på vilka som vi faktiskt kan använda. Hur som helst.. vi har ingen doggybag av ketoner vad jag förstår, de har en halveringstid på cirka 20 minuter.. doggybagen består utav fett, gissa om det var en överraskning? Iallafall så tror jag mig veta vem som höll föredraget, dvs han som utvecklade en alkomätare till något som främst skall kunna användas av epilelektiker? Iallafall så finns det vissa, säger bara vissa linjära samband, mellan utandningsketoner och ketos, urinketoner har inte lika linjära samband iomed att de till stora delar späds ut beroende på hur mycket vatten man dricker. Iallafall så lägger jag här in ett inlägg från någon annan; "Ketos är inget onormalt - bara ovanligt i en sockersjuk befolkning! Ketoner bildas i levern genom nedbrytning av fettsyror i en process som heter ketogenes. Ketoner är tre vattenlösliga syror, acetoacetat, beta-hydroxybutyrat och aceton. Tillståndet när levern tillverkar mer ketoner än vilovärdet (0,5 mmol/L) kallas ketos. Acetoacetat och beta-hydroxybutyrat är de ketoner som bildas i levern och som förbränns till energi. Aceton bildas spontant av acetoacetat och försvinner i utandningsluften. Ketogenes är ett högst normalt fysiologiskt tillstånd och utgör en central del av människans normala metabolism (ämnesomsättning)." http://www.jonasbergqvist.se/fettforbranning-och-ketos
  13. Livsmedelsverket har rätt! Fruktos förekommer främst i vardaglig kost i strösocker/bordsocker/sackaros. "Kemiskt sett är sackaros en disackarid bestående av två monosackarider, glukos och fruktos." https://sv.wikipedia.org/wiki/Sackaros Bra va, or not, grejen är mer att rubbet spjälkas i magen, glukosen höjer blodsockret och leder till insulinutsöndring i blodet, medans fruktosen går till levern för att processas. dvs du kunde lika gärna tagit en Wiskey med glukos! Iallafall så vill jag härmed frikänna så gott som allt fruktos som du får i dig från frukt, grönsaker, andra växter, det är därifrån de skall komma i en hyfsad kost och då har levern sällan några problem med att hantera dem.. såvida du inte brukar skölja ner dina måltider med Wiskey! Nu börjar vi närma oss pudelns kärna, tada, en normalkost består till cirka 50E% kolhydrater.. livsmedelsverket vill att vi skall höja det till cirka 60-65E%.. mest i form utav stärkelse (glukos)! Dvs jag hävdar att det stora problemet är att vi i en sk normalkost får stora delar utav våra E%/kolhydrater från strösocker.. eller mer modernt från HFCS, dvs High fructose corn Syrup! https://en.wikipedia.org/wiki/High-fructose_corn_syrup
  14. Säger som jag brukar..mer information om din medecinska status, ålder,vikt, eventuellt mer om ditt HBA1c/fastesocker, för att vi ens vågar gissa oss till olika råd. Metformin lär iallafall inte påverka negativt vid fasta, den främsta biverkningen är gastriska problem.. oavsett kost, det allra värstigaste lär vara Laktatacidos för de med speciella gener. Men.. en vanlig biverkan av typ LCHF är sjunkande blodtryck, så de får du vakta lite noggranare. Inte nog med det utan jag påstår härmed att du är diagnosticerad diabetiker/metabolt syndrom iallafall.. dvs man får lixom inte Metformin utskrivet i sverige om man åtminstone inte iallafall har högt fasteglukos, eller högt HBA1c? Varken metformin eller blodtrycksmedicinerna bryter någon fasta så vitt jag vet, men var extra uppmärksam på blodtrycksmedecinerna, för det kan hampa sig som så att fastan i sig och/eller kombo med LCHF gör att blodtrycket rasar. Dvs en rätt vanlig biverkning av LCHF är sjunkande blodtryck.. fasta kan eventuellt göra lika dant? Oså kommer här lite teoretiska förklaringar.. vi utgår från att du är diabetiker, dvs lider utav hyperinsulinemi, som stimulerar kroppen/njuren att återuppta extra mycket salt. Den aspelut vanligaste biverkningen av LCHF och fasta är att insulin droppar radikalt, då kissar man ut en massa salt. Såå, vad är det vanligaste rådet till alla newbies på LCHF, jo att dricka två koppar hemmakokt benbuljong per dag, iallafall de tre första månaderna så att inte blodtrycket skall sjunka till fotknölarna. Troligen ingen som gör så utan de tar i stället saltshots! Såå om du är diabetiker och tål metformin, håll då mer koll på blodtrycksmedicinen, så att trycket inte sjunker för lågt!