Jump to content

Zepp

Medlem
 • Posts

  9,590
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  370

Everything posted by Zepp

 1. Iomed att jag numera är allergisk mot Pubmed, så köper jag Fungs förklaring rakt av! Iallafall, det är den där första incretin inducerade följt av den glukosinducerade hyperinsulin situationen man bör undvika! Hur svårt är det att koppla, undvik alla snabba kolhydrater, ät alla essentiella aminosyror din kropp behöver, lite fler om du vill träna och få en fit kropp! Framförallt bör man undvika att bli insulinresistent.. fråga mig om hur GLUT4 och 1 fungerar, det går att läsa om i Pubmed, utifall man orkar.. gör det om du inte har koll på LCHF, dvs om du är en newbie på LCHF! Skit samma.. aminosyror, speciellt vissa essentiella (antar jag?) är fucking mer insulinogena än glukos i blodet (ytterligare ett antagande från mig)! Hallå, är det någon där ute som har lite koll på hur olika macronutrienter tas upp? Snabba kolhydrater tas upp rätt snabbt, bryts ner rätt snabbt i magen, ger en snabb respons av incretinhormoner som ger signal om at spruta ut en massa insulin! Vad jag läser så kan man ta upp i blodet cirka 1 gram glukos per kilo kroppsvikt per timme, mest beroende på kroppsvikt per längd antagligen? Det går rätt snabbt, så förutom magens incretinhormoner så reagerar leverns huvudvens sensorer om det kommer ett skitlass av glukos den vägen, dvs ingen mer glukoneogens/ketosis.. inte ens något försök att omvandla glukoida aminosyror till glukos, man blir fucking tvungen att kissa dessa som kväve på sina rosor! Sååå, Insulinet är jätteviktigt för att putta olika aminosyror till olika ställen och jag har lite indikationer om insulinet utsöndras proportionerligt till mängden aminosyror (sammansättningen av dessa)/ (dvs man kan äta vegetariskt/veganskt) antar jag) Oså om man då kan undvika den där första toppen av snabba kolhydrater.. iallafall reducera den till 20-10 gram per måltid.. dvs det blir mest en massa gröna blad isåfall! Nästa grej är att vi likt förbannat behöver essentiella aminosyor, vissa av dem är hyperinsulinogena för att putta olika aminosyror på de ställen där de behövs mest! Anyone får föreslå vilka essentiella aminosyror de tycker är bäst för deras situation.. oså får de föreslå vilket insulinpåslag de vill ha för att putta olika aminosyror till olika delar av kroppen? Dvs nu blir det komplicerat.. lixom livet i övrigt! Iallafall till MariaF och alla andra LCHFare och andra som läser här, protein är sällan något problem, snarare tvärt om! Sååå max 10E% kolisar, gärna 5E% kolisar den första månaden, gärna 1,5 gram protein per kilo normalvikt per längd, go even 2,0 per kilo normalvikt för din längd! Dvs om din apetit säger att du inte orkar äta mer fett! Dvs det e sådant som kan hända för personer som går ner i vikt! Dvs man skall i förstone inte blanda ihop det med personer som äter low kalories och ändå inte går ner i vikt!
 2. Mm, som sagt det tog mig ett år innan jag hittade något så när till min aptitreglering, innan dess åt jag typ "för säkerhets skull" när andra åt. Dvs egentligen tills jag vågade lita på den! Inte nog med det, i mina yngre år jobbade jag iallafall tillfälligtvis som chaufför (25-30.. arbetslös), men min bror fixade påhäng för mig, på det åkeriet han var anställd på! Yack, i bland fick man gå upp vid 3-4 på natten för att vara hos kunden vid 7-tiden, tvärs över landet! Och på den tiden kunde jag få ett C i mitt körkort, om jag ville.. om min arbetsgivare/dvs min brors arbetsgivare skrivit på! Jag struntade i det! Iallafall, det där med tidiga morgnar och i princip oreglerad arbetstid var inget för mig.. speciellt det med tidiga morgnar! Så jag föll tillbaka på min utbildning som verkstadsmekaniker, när tillfället gav sig! Iallafall, på de företag jag jobbat på så har de antingen haft egen lunch eller kunnat erbjuda lunch via utkörning/dra av på lönen, för löjligt låg kostnad.. cirka 80-90 sek per portion! Iallafall hälften av arbetsstyrkan ville inte köpa mat till lunchen, de hade med sig mackor eller matlådor.. nemas problemas om man har familj. lagar jättegod mat och man får rester över.. jag har fortfarande problem med att förstå de som levde på samma ostmackor varje dag? Vi går vidare.. man måste finna sin egen diet, som funkar i ens egen livstil!
 3. Bra, du har iallafall börjat sniffa på det som är din aptitreglering.. som egentligen är det som borde avgöra hur mycket och hur ofta.. för att inte tala om vad man borde äta! Jag lovar, det tog mig minst ett år att få kontakt med min aptitreglering/hunger! Så jag gjorde som alla dedikerade LCHFare skall göra, dvs ett lass med äggobacon till frukost, problemet uppstod rätt snart, jag var proppmätt när lunchen serverades vid 12-tiden! Såå jag fick bestämma mig för om jag skulle äta frukost eller lunch.. hoppade frukosten, iomed att det var enklast oså åt jag lunch, den var/är tidsbestämd.. oså sen något på kvällen.. litta olika beroende på hur hungrig jag var. Det om mina matval.. dvs jag anpassade dem till min arbetsituation, men gissa att jag längtade till lunchen! Dvs jag får lite indikationer om att du har en del kilon för din längd som framöver skulle kunna vara ett hälsoproblem.. iallafall i det långa loppet? Hur som helst, det finns ingen "one size fix diet", utan man får göra det bästa man kan och likt förbannat måste man äta, ofta när andra gör det. En del äter frukost och sen lunch, andra äter lunch och kvällsmat, andra äter tre gånger per dag, man kan äta när man vill och hur sällan om man är singel och slipper jobba! Alla andra får i princip anpassa mattider och matmängder till andra, dvs vi är sociala djur.
 4. Eller rättare sagt.. man har blandat ihop FH med Metabolt syndrom! Dvs jag är 100% inne på Attias analys, dvs extremt höga LDL-p är en riskfaktor, (läs en (1) risk för ateroskleros! Och hur vet man att man inte lider utav FH.. enligt Eenfeldt och andra, man vet det om ens föräldrar/syskon/släktingar dött i medelåldern av helt igenkloggade kärl, typ! Det finns visst något dyrt test oxå, men så långt kommer man sällan på en vårdcentral. Utan då går vi vidare och kikar på det metabola syndromet.. närmare bestämt en av indikationerna, nämligen förhöjt blodsocker. Då kan det hampa sig som så att olika blodkroppar blir nedsmetade med socker, det innebär att de inte längre kan fästa på leverns receptorer där de skall fästa för att destrueras efter att ha gjort sitt jobb! Så åter till LDL, då kallas de för glyk-LDL, de kan snurra runt i blodet tills macrofagerna tar hand om dessa och binder in dem i kärlens väggar för destruktion där! Det är som regel inget problem.. så länge man inte överskrider kroppens förmåga att bryta ner dessa.
 5. Mm jag åt lunch och kvällsmat förut, typ 16:8.. oså blidde jag pensionär, blev aldrig hungrig! Såå i dag blir det mer 23:1 dvs till slut blev jag tvungen att ta tag i matvanorna!
 6. Själva ekvationen är superenkel, det är verkligen inget problem.. 1:1 är lätt att förstå! Till att börja med kan jag lugna dig angående att excesser av protein höjer blodsockret.. det gör det inte.. det är en hoax, dvs protein är mer insulinogent än glukos/vitt bröd i princip vilken annan kolhydrat som helst, men det höjer inte blodsockret per se/per gram! Enda anledningen till att protein går in i glukoneogenes är när halten glukos från födan är på tok för lite för att upprätthålla ett normalt blodsocker, allt annat överskott av protein går in i Urecykeln och kissas ut. Men då är man redan i det metabola tillstånd som kallas för ketos, dvs ketonkroppar ersätter redan en ansenlig del av behovet av glukos, främst för hjärnan och hjärtat. Och ketonkroppar tillverkas i levern från fett, när glukogenese går på högvarv och förbrukar ensymer för att bilda glukos utav glycerol samt glukoida aminosyror. Kruxet att förstå är nog aminosyror (protein) är mer insulinogena än glukos? Det man skall förstå är att glukos tas upp först cirka 1 gram per kilo och timme, det innebär då att magen signalerar via inkretinhormon att nu kommer ett skitlass med glukos som behöver lagras så öka insulinutsöndringen. Detta sker inte senare när aminosyrorna tas upp, utan det påverkas mest av mängden fria aminosyror i blodet, och olika aminosyror skall till olika ställen, det fixar insulin till stora delar. Efter det tas fett upp, de mesta,. iallafall alla längre fettsyror transporteras av Kylomicroner och går via lymfsystemet tills det puttas ut via Vena Cava där de sen snabbt kan nå muskler eller fettceller, där deras innehåll kan lagras för framtida kaloribehov.
 7. Bra fråga, man bör äta minst en gång om dagen, eller varanan dag åtminstone! Och då skall man hur som helt få i sig allt man behöver av Kalorier, macronutrienter, vitaminer, mineraler, spårämnen och litta annat Allvarligt talat.. äter man LCHF så brukar man landa på två (2) måltider per dag.. finns lixom inte en chans att man ens funderar på mellanmål. Eller ; Bara som exempel på mat man kan äta ! https://www.dietdoctor.com/se/lchf
 8. Jag vill slå ett slag för Skaldeman index, dvs SI! Det är ett sätt att i huvudet beräkna huruvida man äter LCHF eller ej, baserat på gram Macronutrienter! Dvs det skall vara minimum 1:1, dvs fett 1 och kolhydrater+protein är oxå 1! Då går vi till en normalperson, som drar cirka 1500-2500 Kcal per dag, dvs jag utgår från cirka 2000 Kcal per dag, denne kan eventuellt vara en man, men det går att räkna om. Sååå, SI, cirka 2000 Kcal per dag i snitt, vilket enligt SI ger, 150 gram fett + 150 gram protein+kolhydrater! 150*9=1350 Kcal + 150*4 =600 Kcal.. = 1950 Kcal, dvs cirka 2000 Kcal, per dag i snitt! Detta kallas för LCHF, nemas problemas utifall man är av normallängd, normalkön, normalålder, normal aktivitetsnivå! Sen så dyker vi närmare in på LC, dvs låg andel kolhydraterna utav de cirka 2000 Kcal man förbrukar, i snitt per dag! Jag sätter det till 25 gram kolhydrater per dag, vilket ger cirka 100 Kcal i snitt, av rätt goda skäl, för då ryms en hel del gröna blad, kål, grönsaker samt lite rotfrukter, frukt och bär i kosten.. en semla om året samt någon tårtbit/kaka/bulle vid familjesamankomster! Iallafall så skall man helst ta dessa från grönsaker iomed att det finns lite vattenlösliga vitaminer, en och annan mineral, lite fibrer och en massa vatten. Så om alla är med på att 25 gram kolisar är hyfsat strikt, dvs främst grönisar.. så går vi vidare till de där 150 P+K, dvs resten är 150-25= 125 gram protein! Och vi utgår fortfarande från någon som drar cirka 2000 Kcal per dag.. möjligtvis en medelålders man, som har en ideal/optimal vikt på cirka 75-80 kilo! Då hamnar 125 gram/75-80 på 1,66-1,56 gram protein per kilo per dag i snitt, det anses av vissa vara en högproteinkost, dvs HP, jag sätter det till optimalare delen för en person som har en ideal/normal vikt på cirka 75-80 kilo! Nu blir det krongligare, dvs macronutrienter, de kallas så för att de kan bidra med Kcal och de är lätta att mäta upp! I själva verket så har olika macronutrienter olika funktioner i kroppen, dvs det är fett + kolhydrater som utgör energin medans protein är byggstenar i kroppen, för muskler, benstomme, interna organ, hud, hår, hormoner, litta annat smått och gott! 'Inte ens det är 100% korrekt, men det stämmer mellan tummen och pekfingret, speciellt när man skall handla, laga och äta mat! Oså nu kommer vi osökt in på min, "tjata hål i huvudet", dvs proteinet är konstanten i födan! Dvs vi applicerar det på den där personen som drog 1950 Kcal per dag, men "hen" kanske inte väger 75-80 kilo utan mer och flera av de andra kilona kan ligga på hälsovådliga eller estetiskt ofördelaktiga nivåer.. då vore det praktiskt om man kunde gå ner i vikt, till en iallafall hälsosammare nivå? Då vänder vi på ekvationen, dvs vi sätter proteinet som en konstant, dvs 125 P (det är inte hugget i sten), samt vi har lyckats hålla 25 gram kolisar, (det är iallafall LC)! Resten är fett! Och då kikar vi på hur det ser ut om man håller upp proteinet samt lyckas hålla kolisarna till LC! Då kan det se ut som så, 125 gram P + 100 gram fett + 25 gram kolisar.. via munnen, + 25 gram fett från fettdepåerna = 1950 Kcal. Såå, det är inte bara proteinet som är konstant utan även kaloribehovet, dvs vem vill losa muskler, benstomme, hud, hår, interna organ. lite annat bra att ha i kroppen, samt sänka sin ämnesomsättning? Iallafall, 150:150 = 1950 Kcal är bara ett räkneexepel, som ger cirka 69E% från fett och cirka 31E% från protein+kolhydrater, det ger hur som helst ingen brist på protein, utan snarare tvärt om!
 9. Det är hur krongligt som helst att förklara.. likt förbannat.. samma, samma! Dvs protein är fortfarande konstanten i vår kost, den varken minskar eller ökar oavsett man har medecinska eller estetiska skäl för att gå ner i vikt.. förutom mineraler, vitaminer och spårämnen, som oxå bör hållas på optimal nivå! Sååå.. protein bör ligga på optimal nivå.. cirka 1,0-1,5 gram per normalvikt.. i värsta fall på 0,6-0,8 gram per kilo inledningsvis! Dvs proteinerna är essentiella, medans fett och kolhydrater främst kommer in som "Kalorier".. via munnen! Då blir det dags att hålla koll på var alla kalorierna kommer ifrån.. speciellt om man behöver gå ner i vikt av medecinska skäl eller av estetiska! Dvs tanken är då att förbruka en hel del lagrat fett.. så då lägger man in det i sin kalkulation, dvs för varje kilo man går ner i vikt kan man kalkulera cirka 7000 Kcal per kilo kroppsvikt! Så då ser kalkuleringen lite annorlunda ut, dvs P= 0,8-1,5/normal kroppsvikt för sin längd/aktivitetsnivå, kolisar främst från gröna blad, en och annan frukt, en semla om året, lite tårta på familjehögtider! Resten är fett.. för att komma upp till de kalorierna som kroppen behöver, för att nå sitt snitt av Kcal som behövs varje dag.. för att må bra och ha hälsan! Dvs grejen är att ha koll på alla macronutrienter, samt hur mycket av dessa (främst fett) som tas ur lagren.. oså på det var någonstans man ligger 1500-2500 Kcal per dag! Dvs nr 2, tvinga mig inte att Googla PE.. 1:1 är samma, samma, det är minimum.. dvs inget man bör överskrida. oså på det, protein är fortfarande konstanten i födan, resten av Kcal handlar om fett och/eller kolhydrater! Sååå, hur man än ser på det, protein /(aminosyror) är konstanten i födan.. likaså vitaminer, mineraler och spårämnen, fett och kolisar är främst Kcal! För det första får man pröva sig fram, tills man kommer underfund om vilken medecinsk eller estetisk åkomma man lider utav! Proteinet är konstanten i födan, resten varierar!
 10. Um.. prexis.. vid 1:1 var typ minimum, bara för att få koll! Dvs du har rätt, SI skiljer sig inte på något sätt från LCHF, troligen inte heller från PE? Sådåså.. då kollar vi på Naimans ratio.. då närmar vi oss strikt LCHF.. dvs proteinet är essentiellt, det skall man inte minska på, utan det är kolhydraterna först och sen fett, om man har medecinska behov av att gå ner i vikt, främst fettvikt! Sååå, Naimans ratio protein/kolhydrater+ fett.. är lika med Skaldemans Index 1:1! Dvs både Naiman och Skaldeman har koll och försöker förklara hur det går till, dvs om man behöver gå ner i vikt, (främst av medecinska skäl) så får iallafall proteinet hållas konstant, medans kalorierna i övrigt kan komma från fett+kolisar via munnen samt det fett som frigörs via lipolys från lagrade fettdepåer! "Jag är inte så vass på matematik och kanske har missuppfattat det men handlade inte Skaldemans ratio om att fettmängden skulle överstiga/vara lika som protein+kolhydrater tillsammans?Naimans ratio är ju att proteinet ska överstiga/vara lika som fett + kolhydrater tillsammans." Samma samma, olika förklaringar, dvs SI 1:1 är lixom minimum.. för att uppnå någon som helst macronutrientfördelning som påverkar homeostasen/viktnedgång, om den behövs av främst medecinska skäl! Oså vidare till viktnedgång, både av medecinska och av estetiska skäl, har man alla Skaldemans böcker hemma så vet man att det är mer att ta hänsyn till.. typ essentiellt behov av protein, då kan man i så fall köra entrecote dieten, bara äta entrecote, 1-2-3 gånger om dagen.. 7 dar i veckan! I värsta fall får man köra fettfasta, dvs minimum (dvs 0,6-0,8 gram protein/per kilo normalvikt för ens längd), resten fett via munnen/uttag ur fettdepåer.. alla kolisar från gröna blad i princip, dvs det gäller främst lågförbrukare av kalorier! Oså till Naimans Ratio, påminner om Skaldemans Ratio, hur man än vrider och vänder på det!
 11. Han låter således lika som vår gamla Guru Skaldeman? Skaldeman introducerade Skaldeman index, (SI), dvs fett i gram/protein + kolhydrater i gram.. vid lika ger 1/1.. vilket ger 66E% fett+33E% protein+kolhydrater, vilket ger att man kan göra en överslagsberäkning i huvudet baserat på gram macronutrienter! Det var på den gamla goda tiden innan alla kostbevakningsprogram och appar!
 12. Bara så att du vet, jag orkar inte längre kolla alla länkar på Youtube.. iallafall om DD och hans team anser att PE ligger inom LCHF-zonen, så räcker det för mig! Oså till protein/aminosyror.. det är och förblir konstanten i födan, (macronutrienter) dvs behovet minskar inte, de är essentiella, vilket varken kolisar eller fett är.. förutom O3/O6! Oså igen.. LCHF är ingen proteindiet.. det är en fettdiet, dvs då närmar vi oss Kalorier, dvs protein/aminosyroror är byggstenar för muskler, benstomme, vissa andra aminosyror går in i hjärnan och omvandlas där till Serotonin osv! Sååå jag framhärdar.. protein är konstanten i födan, det funkar nästan lika bra med vegetariskt protein, förutom att det rätt sällan innehåller alla essentiella aminosyrorna, så på vegetarisk diet kan man behöva äta mer protein! Oså till behovet av essentiellt protein, finns en hel del god vetenskap/många studier iallafall.. dvs minibehovet för hälsa på lite längre sikt, sätter de till 0,6-0,8 gram högvärdigt protein per dag och kilo, (dvs främst av animalisk källa) för vuxna.. mer för barn, som växer, det e därför vi tvingar barn att äta/dricka mejerier så att de inte skall lida brist på essentiella aminosyror! Oså till vuxna, det sätter jag till minimum 0,8-1,0 gram högvärdigt animaliskt protein per dag och kilo i snitt för att överleva fram till pensionen utan värsta krämpor och muskelförluster! Minimum av något essentiellt är inte det samma som optimalt, dvs mer optimalt proteinintag ligger iallafall över 1,0, mer troligt upp mot 1,5, för fortfarande aktiva jobbande personer, ju mer aktivt liv ju högre protein-intag.. dvs man behöver inte vara rädd för att äta några skivor av Söndagssteken! Summa summarum.. högvärdigt protein är konstanten i födan, (av macronutrienterna), resten av macronutrienterna är sk kalorier, de kan man få från antingen fett eller kolhydrater, sen så behöver man oxå vitaminer,mineraler, spårämnen, de får man som regel av en väl sammansatt och varierad kost.
 13. Prexis, det är budskapet vi främst vill framföra på det här forumet! Dvs ät riktig mat.. gärna med inriktning mot LCHF, så kan det hampa sig att man hamnar i ett tillstånd liknande 16:8, på grund av att man får låta aptitregleringen sköta matintaget/planeringen/inköpen!
 14. Nuuuu, närmar vi oss pudelns kärna, dvs det är jättelätt att ställa om till LCHF, behöver inte ta mer än en månad! Det som tar tid är den mentala omställningen! Aså varför dricker du kaffe om du inte gillar smaken? Sååå, allt måste smaka sött, det är en gammal vana.. eventuellt förknippat med sockerkicken man får på köpet? Iallafall så tar det en tid att få nya vanor och nya kickar.
 15. Det är en rätt vanlig biverkan, iallafall efter några veckor!
 16. Tror vi lämnat Göran i bakvattnet.. oså lite Name dropping på det? Och jag är inte bättre! Iallafall är jag inne på både Attias och Rawnskog, där de.. bägge läkare, har granskat vetenskapen på området, med lite olika inriktningar! Vi börjar med Attia.. kort summering.. "Its a number game", dvs onormalt höga LDL-p är ett oroande tecken, vilket kan tyda olika sjukliga tillstånd, typ metabolt syndrom/diabetes eller Familjär Hypokolesterolemia av Homozogyt eller Heterozogyt version, patogener, gifter eller annat, vilka kan leda till Ateroskleros. Man får undersöka själva orsaken, till de "onormalt" höga LDL-p.. dvs man kan ha små eller stora sådana, vilket komplicerar det hela. Sen så går vi till Rawnskog som själv lider utav FH, han pratar mer om hur APO-lipoproteiner tas om hand i kärlväggen, när de väl hamnat där. Dvs de "kan" hamna där av naturliga orsaker, dvs Macrofager tar hand om de APO-lipoproteiner som inte kan destrueras av levern, på grund av de tillstånd som jag redan nämnt ovanför. Grejen är att det sker hela tiden under hela livet och det följer med rester av både kolesterol och triglycerider, utan kruxet är när man överskrider kroppens förmåga att hantera detta, vilket avtar med åldern, så kan det i värsta fall ansamlas och leda till Ateroskleros! Så nu vill jag Name droppa Staffan Lindberg, som gjorde Kitava-studien.. han fann att de som levde på Kitava/snudd på ursprungsbefolkning hade högre LDL-p än motsvarande västerläningar.. utan att drabbas utav Ateroskleros! Summa summarum.. om det hade funnits en (1) förklaring så hade allt varit löst för länge sedan! Däremot så tror jag inte på teorierna om att vi äter för lite mögelgift (Statiner) är en framkomlig väg. Såå, varför skiljer det sig i västerlandet och på Kitava, jo för de/vi lever helt olika liv! I västerlandet tyder det på Metabolt syndrom/diabetes eller FH, det första orsakat av livstil och fel kost, för den miljön, det andra lär knappast bli lättare heller! På det till FH, det skiljer i överlevnad mellan män och kvinnor, dvs vi män är det svaga könet, vi dör oftare i medelåldern på grund av FH, medans kvinnor verkar kunna leva till iallafall en rätt hög ålder. Så nu blir ännumera komplicerat, dvs det kan skilja genetiskt, hormoniellt, och kvinnor kan eventuellt fått ett bättre immunförsvar/bättre förmåga att hantera olika krissituationer i kroppen?
 17. Ja aså, du är nu att betrakta som en Typ 0 diabetiker oså har du gått ner 30 kilo, är de inte nyfikna hur du lyckats med det? Dvs du är antagligen Diabetisk fortfarande, men du håller det under kontroll. Du har ett HBA1c som en tonåring! "HbA1c är ett mått på medelblodsockret de senaste 3 månaderna enligt: Sista 30 dagarna bestämmer 50% av HbA1c Sista 30-90 dagarna bestämmer 40% av HbA1c Sista 90-120 dagarna bestämer 10% av HbA1c. HbA1c anger inte medelblodsockret utan måste översättas enligt: " https://www.diabeteshandboken.se/innehåll/10.-vad-är-ett-bra-hba1c-13754543
 18. Du får först o främst utvärdera varför LCHF skulle kunna påverka din vikt, din hälsa, men framförallt dina matvanor! Dvs LCHF är lätt att adaptera till, tar max en månad, rent fysiologisk/hormoniellt.. matvanorna kan dock ta tre månader, dvs det är vanor/dvs en mental omställning! Iallafall så är det vanligt att måltidsfrekvensen faller till 16:8 helt av sig självt. Hur som helst så en gång i månaden för kvinnor så är det inte alls ovanligt att både kläder och skor sitter tightare! Oså lite om hur LCHF fungerar och vilka det fungerar bäst för! Det handlar till stora delar om att Insulin minskar på LCHF, en allt större del av befolkningen lider av ett medecinskt tillstånd som går under namnet Metabolt syndrom som karaktäriseras främst utav Hyperinsulinemi! "In summary, the high prevalence and rapidly increasing trends of hyperinsulinemia between the periods 1988–1994 and 1999–2002 have important significance in clinical practice and public health services. The alarming increase in hyperinsulinemia, particularly among groups with a lower prevalence of insulin resistance, such as young adults and non-Hispanic white women, underscores the urgent need to address the root causes. Because the major contributing causes of insulin resistance, such as obesity, poor dietary intake, and inadequate physical activity, are modifiable, clinical consultation and public health campaigns aimed to improve these health behaviors are needed." https://care.diabetesjournals.org/content/29/11/2396 Dvs i USA är man först och störst, vissa läkare menar att cirka hälften av USAs äldre befolkning lider utav Hyperinsulinemi/metabolt syndrom, tror att det ligger på 25-30% i Sverige? Så man kan redan här utröna några orsaker, Glykemic load i förhållande till aktivitetsnivå, näringslös mat, (mest kalorier utan näring)(gäller även fett)! Nämenaltså.. hamnade du på 16:8 helt naturligt, det är ett bra tecken! Osen lite om vattenvikten, Insulin stimulerar njuren att återuppta mer salt och vatten följer med via Osmos, det handlar nog mest om att det krävs vatten för att lagra glukos som glykogen i musklerna? Så i början droppar insulin, man kissar en hel del, man tappar något kilo vätska i början. Sååå, jag rekommenderar att du fortsätter på inslagen väg, det du inte nämnt är din aktivitetsnivå, snart är det vår och då blir det mer spring i benen!
 19. Vi "fuskar" alla på LCHF, dvs det är inget fusk, det är en del av våra matvanor! Rätt många "fuskar" med sprit, vin eller öl på helgen.. och som du vet, det funkar för de flesta, medans vissa måste ha det varje dag! Sååå.. vi lever vuxna liv, vi äter gott, vi äter så hälsosamt vi kan och ibland sitter det fint med ett glas vin, eller en wiskey, eller en öl, eller en efterätt!
 20. Egentligen kan man göra som man vill.. såvida man inte blir nojad av enstaka kilon eller centimetrar! För det naturliga är att både vikt och mått varierar över dygn, veckor, (+ en viss tid i månaden för främst kvinnor). Oså finns det alla varianter.. typ känna på byxliningen, med det förbehållet att sådant främst märks på de med bukfettma! Man kan väga/mäta morgon, middag, kväll, om man har tid och lust i 7-14 dar, då inser man hur mycket det varierar.. oså går man vidare, för det är den långsiktiga trenden som är viktigast.. iallafall om man vill/behöver gå ner i vikt/minska på bukfettma. Hur som helst så är det vanligt att man tappar en del vatten de 2-3 första veckorna, man märker det för man blir himla torr i munnen samt dricker och kissar en hel del. Nemas problemas, vattnet kommer tillbaka för kroppen vill behålla sin vätskebalans, då får vissa panik, antingen för att de gått upp något kilo eller står still. Och jag kan lova dig att man bygger inte 1 kilo muskler eller fett på en vecka/14 dar!
 21. Iallafall.. till försvar för både Helges och min snabbis! "Curbing carbohydrates is more effective than cutting calories for individuals who want to quickly reduce the amount of fat in their liver, report UT Southwestern Medical Center researchers. "What this study tells us is that if your doctor says that you need to reduce the amount of fat in your liver, you can do something within a month," said Dr. Jeffrey Browning, assistant professor of internal medicine at UT Southwestern and the study's lead author. The results, available online and in an upcoming issue of the American Journal of Clinical Nutrition, could have implications for treating numerous diseases including diabetes, insulin resistance and nonalcoholic fatty liver disease, or NAFLD. The disease, characterized by high levels of triglycerides in the liver, affects as many as one-third of American adults. It can lead to liver inflammation, cirrhosis and liver cancer." https://www.sciencedaily.com/releases/2011/04/110419003651.htm Dvs det är applicerbart till minst 80% av alla med typ 2 diabetes, hur som helst så borde man veta om huruvida bukfettma är en del av ens typ2 diabetes symtom. Oså kommer vi osökt in på "orsaken", till iallafall 80% av typ2 diabetes/metabolt syndrom/fatty liver/extra ansamling av visceralt fett/insulinresistensen.. dvs Hyperinsulinemi! "In this conceptual model, insulin resistance is caused by hyperinsulinemia and is an appropriate adaptation to the increased need to store fat in adipose tissue without causing hypoglycemia. Thus, insulin resistance is an adaptive response that successfully maintains normal circulating levels of fat and glucose as long as the β-cell is able to maintain sufficiently elevated insulin levels (57). Perhaps the time has come to expand our research focus to carefully investigate the environmental changes that have accompanied the epidemic of obesity and diabetes." https://diabetes.diabetesjournals.org/content/61/1/4.long Dvs det är hyperinsulinemin som orsakar insulinresisstensen, det är den som skall angripas i första hand, då kan man inledningsvis få leva med lite högre blodsocker, antagligen oxå om man har fatty liver/extra visceralt fett.. för om insulinnivåerna sjunker så ökar Lipolysen i framförallt det viscerala fettet, dvs det konkurerar med glukos om plats i framförallt muskelceller! På det så kommer vi till det som jag antar att Helge är inne på.. dvs "Fat Induced Insulin Resistance", dvs när/om visceralt fett frigörs på grund av att Insulin droppar radikalt så pockar det hur som helst på att komma in i muskelcellerna, då behöver de inte uppreglera sina GLUT4 på ett tag iomed att de redan är fullpumpade med energi! Varför är allt så krongligt, varför finns det inte en "One size fix diet", sååå, Helge har rätt, Fung har rätt.. sen måste var och en översätta det till sig själv!
 22. Teorier i all ära, men vi börjar där! Dvs du anser att din normalvikt ligger kring 85 kilo för din längd? Vilket ger, cirka 300-400 gram kött, fågel. fisk, ägg, ost per dag, minimum.. i snitt! Och iomed att du nämner övervikt samt att du tidigare mest kört med långa promenader så betvivlar jag att du behöver extra protein? Iallafall kan vi konstatera att du inte lider brist på protein! Osendå till kalorierna.. går du ner i vikt på den kosten samt träningen, dvs du skall räkna alla kalorier du förbrukar, även de som du tar från fettdepåerna! Räkna cirka 7000 Kcal för varje fettkilo du tappar! Lätt som en plätt.. or not.. man äter bara mindre och tränar mer så är allt OK.. or not, det är betydligt mer komplicerat.. iallafall för de flesta. Nu skall jag spekulera, dvs Ketonixen antyder att du förbränner fett (kroppsfett?), samt fett från köttet/matlagningen? Det andra Ketoxnien antyder är att du inte äter för mycket kolisar, eller att kroppen omvandlar för mycket protein till glukos. Så långt allt gott.. förutom kalorierna! A, Ja det går bra om du mår bra, räkna in fettet du förbrukar som var lagrat oxå, det du vill bli av med. B, Ja det funkar oxå enstaka dagar, så länge du mår bra, räkna med att apetiten stiger så småningom! Summa summarum, alla kalorier är inte lika, de triggar apetit och hormoner lite olika! Iallafall så kan vi med vetenskapen dra slutsatsen att personer av normallängd, normalkön, normalaktivitet, normalålder drar cirka 1500-2500 Kcal per dag! Och det finns även studier som säger att man kan förbruka "upp till" 500 Kcal kroppsfett per dag.. dvs det skulle i bästa fall leda till att man tappar "upp till" ett halvt kilo per vecka.. inledningsvis! Ju mer man närmar sig sin sk normalvikt, ju långsammare går det!
 23. Har inte jag heller läst innan! Men det var nog en sk snabbis? Dvs om man har en massa extra visceralt fett lagrat, så kommer det hur som helst att pocka på att bli förbränt/flyttat innan man hamnar på någon jämvikt, hormoniellt eller viktmässigt?
 24. Du gör antagligen inget fel! Dvs man måste förstå vad typ 2 diabetes handlar om, dvs Insulinresistens! Såå, vi börjar med symptomen på typ 2 diabetes.. högt blodsocker, 7-8 är iallafall normalt postprandialt, (dvs efter en måltid)! Oså skall det efter någon timma sjunka till ungefär 4-5, en nivå kroppen strävar att hålla oavsett vad du äter eller förbrukar. Hur som helst, typ 2 är reversibelt, det går att fixa via kost och motion, dvs det är främst dina muskelceller som är insulinresisstenta, dvs de negligerar insulinets signaler om att lagra mer glukos, iomed att de redan är fulltankade. Dvs de har inte fler GLUT 4 och GLUT1 än vad som behövs för deras försörjning av glukos! Dvs GLUT4 aktiveras av insulin, medans GLUT1 är passiva och släpper in glukos om det finns plats för mer, bara blodsockret är högre än glukoshalten i dina muskelceller! Sååå hur blir man av med insulinresistensen/ökar mängden GLUT4.. med kost och motion/fasta! Iallafall så tar det en tid, i början triggar en del andra mekanismer in, glykogenolys/glukogenes, en del stresshormoner och litta annat.. för att inte tala om en massa omställningsbesvär! Iallafall så handlar det om att bli av med insulinresistensen till att börja med.. dvs öka sin kropps förmåga att leva på lagrad energi, helst fettdepåerna, mellan måltiderna, som helst inte bör vara fler än 1-2-3 om dagen, inget däremellan! Jag refererar till Dr Jason Fung, man får acceptera lite höga glukosnivåer under den här tiden.. det viktiga är att bli av med Insulinresistensen.. dvs då blir det inte lika petigt längre om man skulle räkna lite fel på kolisarna! Och det finns 4 sätt att åstadkomma detta, Low Carb Diet, Motion, Fasta och magkirurgi, vilka föredrar du?
 25. Zepp

  ApoA1

  Låg risk: Kvinnor < 0,6; Män < 0,7 Måttlig risk: Kvinnor 0,6-0,8; Män 0,7-0,9 Hög risk: Kvinnor > 0,8; Män > 0,9 https://werlabs.se/halsokontroll/hjart-och-karlsjukdom/apo-kvot/ Har oxå tagit prover på Werlabs, önskar bara att mina var lika bra som dina! Ta alla prover du har råd med, något/några kommer att sticka ut hur som helst! Vad gäller APO-kvot och triglycerider så finns det inget att anmärka! På det kan man göra den "Gamla utvärderingen", dvs Tot-C/HDL-C, bör vara under 6, hellre på 5, ungdomar på 4, du hamnar på 3,09.. dvs 6,8/2,2=3,09, nästan för bra värden?
×
×
 • Create New...