Zepp

Medlem
 • Innehållsantal

  9 422
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  365

Allt postat av Zepp

 1. Välkommen Fredrik, du kanske bör nämna var i landet du lättast kan ta dig ann folk så som behöver dina handfasta råd och upplä'gg? På det så får du gärna nämna referenser, typ PT eller kostrådgivare!.. någon sådan kurs, diploma från vanliga institut eller de ovanligare LCHF! Iallafall för mig så får du lov att vara helt autodidakt.. men en avslutat kurs, dvs så brukar någon avslutad kurs iallafall innebära att man blir tvungen att tragla sig igenom näringslära</biokemi/homeostas/litta andra grejer! At first nämn i vilken landsdel du befinner dig, där du kan göra bäst nytta!
 2. Bra så långt, jag har frågat min mor om hur jag var som bäbis, det enda hon kommer ihåg är att jag sket hela tiden, dvs hon fick bli hemmafru för att blötlägga alla tygblöjor! DVs jag håller med.. provokationstesta föräldrana i första hand! Ialafall så mins jag inte hur det var vid 8 månaders ålder! Men jag mins hur det vara när min ä'ldre bror fick sitt första barn.. han skrek dygnet om, mamman höll på att få ett psykisktgt genombrott! Det var min syvfar på den tiden som antagliten kom till rätt slutsats, dvs grabben klarar sig inte på små slattar broöstmjölk och välling! Iallafall om han hade rätt eller ej.. grabben fick lite mer substaniell föda.. jag har för mig att han sket spydde iallafall? Numera är han medelålders!
 3. Jag lovar ingeting.. inte ens om barnet är helamats upp till ett års ålder! Det är lite som Erik skriver, skillnad mellan olika kaseiner.. utifall man får allergier? Grejen är att det 'är ovanligt vid 8 månaders ålder, dvs att man hunnit uveckla allergi.. rätt lätt utrredt, dvs om bägge föräldrarna tål komjölk.. så är det rätt sällan komöjksalergi! Oså bara för en kontrollfråga.. hur mycket komjölkskasein får barnet? Gå till dietisen om det inte kostar skjortan.. lyssna om huruvida det finns något ni missat.- mitt besök hos dieteist klargggjorde iallall att jag i princip visste lik bra som henne.. varvvid jag slängde alla broschyrer om medelahavsdiet på vägen ut! Iallafall så skall bägge föräldrna oxo testa för komölksallergi, anan rs så är besöket bara spill av tid/ pengar!
 4. Alla som börjar med LCHF och/eller fasta lär mäta ketoner i urinen på morgonen! Det indikerar att du har brist på kolhydrater via munnen, det är det som LCHF ger, som vi strävar efter. Därvidlag använder kroppen fett i större utsträckning som energikälla. Iaölafall iomed att man inte inmundigar så mycket kolisar, så får kroppen göra lite sjåljv, främst i levern, kallas för Glukoneogenis. Levern använder då glukoida aminosyror och glycerol från ,, antingen från dina fettlager elller fett via munnen! Iallafall så är ketoner i urinen ett överskott, dvs du kissar ut amoniak för ketoner varar bara cirka 20-30 minuter. Innan de degraderas till am ammoniak.! Iallafall så alla som bantar/fastar lär kunna indikera ketoner i urinenl men det är överskott! Kruxet är att det tar iallafall 3-4 veckor att uppreglera ketolysensymerna i celler som så kan göra, dvs en stor del av hjärna och cirka 99,99 av hjärtat!
 5. Bra i princip fast otrevligt ändå, för Steatorre skulle kunna indikera malabsorbation.. medans vattniga skulle kunna indikera att du har svårt att hålla kvar feces i tjocktarmen? Iallafall tjocktarmens uppgift är främst att ta upp vatten ur födan, på det så har man bakterier, svampar och andra kusar där nere som lever till stora delar utav det som tollvfingertarmen inte kunde digestera. Iallafall så har jag fått för mig att alla de kusarna där nere är våra vänner, vi har antagligen levt ihop i årmiljoner? Alla Vertebrater har en massa kusar där nere för något syfte, så vitt jag vet. Och man brukar estimera att cirka .. upp till 50% av fecalierna som lämnar ändtarmen består utav döda/förbrukade tarmbakterier! Det om bajs.. om det är som du säger vattniga så brukar det handla om att tjocktarmen vill göra sig av med dem, de vanligaste är antingen tarmfloran eller irriterad tarm! Jag äter Surkål som tillbehör till mina måltider, det är surt, det passar enligt mig till en fetare diet. Min mor gillar inte surkål så när hon är här så blir det mest Pizza sallad, jag skall inte säga huruvida det är oligofruktos fibrerna eller eventuella mjölksyrebakterierna som gör skillnad? Förmodligen bägge?
 6. Både COOP och ICA har egna i plastpåse, som är lika bra/billigare, du behöver dock skaffa en stor glasburk.
 7. Hittar både surkål och Kimchi på ICA och COOP! Vill man gynna svenskt näringsliv så kan man alltid köpa Tistelvinds burkarQ
 8. Jodå lite har det rört på sig ! "Flera olika råd om ändrade matvanor kan leda till lägre vikt hos personer med fetma. Därför är det bra med ett brett utbud av kostråd. På kort sikt, sex månader, ger råd om lågkolhydratkost bättre effekt än lågfettkost. Långsiktigt märks inga skillnader mellan olika kostråd. Vi vet inte heller hur de olika kostråden påverkar hälsan på längre sikt." https://www.diabetesportalen.lu.se/article/kostrad-vid-fetma-sbu-ger-gott-betyg-at-lchf
 9. En till två gånger i månaden borde inte göra mer än tillfälliga förändringar av homeostasen! För övrigt så behöver man inte planera in sådant iomed att de dyker upp i livet oavsett vad man själv tänkt! Om jag får komma med ett uttryck.. det du äter mellan jul och nyår spelar mindre roll för det är vad du äter mellan nyår och jul som har störst betydelse! Dvs du behöver sällan fundera på undantagen, det du skall fundera på är om de börjar bli regel. Oså har vi handuppräckning där alla LCHFare som faller av hästen.. dvs jag känner de flesta här och vet att vi hela tiden faller av hästen, det är nu en del av ditt liv, dvs är man ryttare så kliver man upp på hästen igen så fort det går ! Hur utförligt vill du ha det? Dvs jag tror mer att det är så vi skall äta, dvs ju friskare och mer fysiskt aktiva vi är ju fler kolisar kan vi unna oss.. betänk nu att socker är en väldans modern uppfining, likaså potatis och pasta.. såå du får en frisedel utav mig att svulla på rovor iallafall en gång per månad? Skämt samma, jag gillar inte heller rovor! Dvs även om du/ni försöker leva/äta det striktaste LCHF ni kan så kommer ni iallafall bli tvungen att möta verkligheten där alla andra svullar socker, bröd pasta, godis läsk, what ever! Ni behöver inte kompensera för det.. det är så livet ser ut, bara upp på hästen igen, nästa dag och man behöver sällan kompensera för allt som livet för med sig, man bara lär sig av iallafall onödiga misstag. Dvs är man eremit så styr man sig själv, lever man ett socialt liv så får man göra lite som andra, iallafall när andra bestämmer!
 10. Testa surkål, med levande bakterier! Dvs kål är probiotika, surkål med levande bakterier är prebiotika.. i princip.. eller om det var tvärt om? Hur som helst så har du inte nämt om det är vattniga eller fettiga diareer, dvs det är skillnad på dessa, beroende på problem i övre eller nedre delarna av tarmen!
 11. Håller med du! Och diabetesjuksköterskan verkar vara snäll och resultatinriktad.. men återfaller lite till gamla outdated kostråd.. förlåt hen, det var vad hen fick lära sig när hen utbildade sig. Iallafall.. diarre är vanligtvis orsakat av som du säger virus eller bakterier.. och nuförtiden även ett vanligt symptom på Covid 19! Man får ordna don efter person, dvs du har ingen anung om vad som orsakar din diarre.. iallafall vid virus/bakterier så brukar det hjälpa att svälta ut iallafall bakterierna i tarmen.. dvs fasta! Och diarre i sig brukar innebära fasta för resten av kroppen iomed att färre kalorier tas upp.. iomed att det går för fort att transportera maten ner till Colon. Oså min egen förklaring till de där gamla kostråden vid diarre, mest kolhydrater som tas upp lätt i tolvfingertarmen, det blir nästan inget kvar som hamnar i tjoktarmen/Colon! Dvs det är ett sätt att svälta de eventuellt där förekommande helt felaktiga bakterierna? En helt annan sak är att återställa balansen i tjocktarmen/Colon.. utifall det handlar om det? Dvs prebiotika/probeotika.. jaja man kan köpa sådant på hälsokosten/Internet, jag använder basic fermenterad mat samt bönor, dvs surkål/kimchi, litta sådant som tillbehör till en om möjligt ännu striktare LCHF om jag får problem med diarre. Iallafall så blir jag litta tvungen att gå in på lite begrepp, dvs steatorre.. dvs fettdiarre, till skillnad mot vattning diarre! Hur som helst så är steatorre allvarligare än vattniga, iomed att steatorre antyder att det är problem i tolvfingertarmen/bukspottkörteln/upptag av kalorier/fett/aminosyror/andra viktiga näringsämnen. Sååå, det är knappast läge för att konfrontera din diabetesköterska på grund av vad hen lärt sig under sin utblidning, (vilket säkert funkar för friska) men du är diabetiker , det innebär att du bör undvika kolhydrater så gott du kan! Summa summarum, diarre fixar fastan i sig, antagligen mest om det slunkit in fel bakterier i tjocktarmen/Colon. Hur som helst så är det inget tillstånd man vill befinna sig i. Iallafall med ett annat paradigm, dvs LCHF så finns det köttochfett fasta, dvs bara äta kött och fett, bara gröna blad som kolhydrater. Det har en tendens att iallafall i början leda till förstoppning, dvs allt tas upp och det blir nästan inget som kommer till tjocktarmen/Colon, man skiter max 2-3 gånger i veckan.. i bästa fall.
 12. Jag blir lite fundersam härvidlag.. dvs mjölkprotein allergi? Med tanke på åldern så borde barnet iallafall delvis ha ammats... dvs vi är däggdjur, vi tål mjölk iallafall som nyfödda. Man får skilja på lite saker, dvs allergi mot komjölksprotein, och laktosintollerans.. På det kommer då oxå Celiaki,, utifall barnet är uppfött på välling.. dvs spannmål. Jag rekommenderar att ni går till dietisten, utifall hen har något att komma med som ni missat! Har själv varit hos dietist, hon hade inget mer att komma med än vad jag redan visste. Vilka symptom har den 8 månaders babyn?
 13. De är exempel på hur man skall tänka med själva utmaningen/omställningen. Iallafall.. skall man visa en meny på på Internet så tenderar den att skapas av folk med avancerade matlagningskunskaper.. mest för att visa att man kan laga mat enligt LCHF och få till delikata måltider. Som regel så äter folk för det mesta sk husmanskost.. åtminstone på vardagar? Då kan det bli lite tjatigt med "fläsk med löksås" och "äggobacon", till frukost varje dag. En av våra Gurus (Skaldeman) beskriver basics lite som så.. stek en kött-, fisk-, fågel-bit i smör, ta upp -biten och slå grädde i pannan, sjud till lämplig tjockhet, slå den över -biten och ät det till nästan obegränsade mängder valfria grönsaker. Och han har rätt.. men är mer inriktad på macronutrientfördelning och har inte så mycket recept! Hur som helst, det är inspiration.. inget man måste följa slaviskt för varenda ingrediens! Sååå.. här får du litta mer inspiration; https://www.kostradgivarna.se/veckomeny/
 14. Zepp

  potatis

  Du får äta hur mycket potatis du vill, grejen är väl att vid någon nivå så är det inte LCHF längre! Så jag föreslår en halv potatis om dagen att börja med cirka 8 gram kolisar, dvs det är inte ens värt besväret att koka en halv potatis! Då skulle jag i stället sattsa på kål i alla dess former.. gärna vitkål för att fylla ut tallriken,, tugga tugga! Det är som du säger potatis är stärkelserika och på det så lever vi i en matkultur där potatis är huvudfödan! Iallafall så är fett huvudfödan på LCHF! Såå du får en frisedel utav mig att äta en (1) halv stor potatis om dagen, om du inte är diabetiker, räknar då det som 8 gram kolisar! Dvs det är inte ens värt besväret att köpa hem, festa loss på kål och andra grönsaker i stället!
 15. Zepp

  potatis

  Mnjae..ät all din mat kall.. om du är inne på det spåret! Hela grejen med potatis är att de inte är särskildt upptagliga före de är tillagade, iomed att de består främst utav väldans långa och komplicerade kedjor av glukos. Gäller för övrigt en massa andra rötter! Det i sig betyder främst att det var kokonsten som gjorde att vi utvecklades som Homo Sapiens Sapiens! Oså till potatis.. egentligen inte fel alls som föda, rätt hög mättnadsgrad osv. Iallafall så är skillanden mellan nykokt potatis och kall sådan rätt minimal, man pratar då om resisstent stärkelse, dvs potatis består främst av stärkelse, dvs långa kedjor av glukos! Hur som helst, kokt potatis som sen får kallna, då kommer iallafall delar att återgå till vad man menar är retrograd resistante starch! Bäst är såklart att äta all potatis rå och okokt! Give it a try, du lär märka skillnaden, främst iomed att de olika länga stärkelsekedjorna som magen/tunntarmen inte bryter ner kommer att göra det i tjocktarmen där en hel del zonoser bakterier annat lär gotta sig på detta och bilda en massa gas.. i bästa fall oxå en del SCFA.. dvs jävligt korta fettsyror, vilka är hälsosamma per se, men gaserna luktar som surströming! Slut på mitt raljerande.. iallafall så finns det en annan trend/fanns iallafall ett tag och det var att dricka potatisstärkelse.. litta samma tänk! Oså till försvar till potatis, det ä'r en rotfrukt (ingen grönsak) som innehåller komplicerade former av stärkelse, de är ett av de födoämnen som ger snabbast mättnad! Dvs om man i stället skulle betrakta potatis som en grönsak, dvs jag föredrar det, då är de bara ett tilltugg.. kokt stekt eller kalla! Iallaafall när jag ändå är på G, det finns mer där att utforska som ger gaser och SCFA i tjocktarmen, först så vill jag nämna Jordärstkocka!
 16. Det stämmer, de kommer och går med cirka 300,000 års mellanrum. Men du får vänta ett tag, för det var bara cirka 10,000-15,000 år sedan den sista istiden. Iallafall så skall man inte blanda ihop detta med vad som händer nu.. för det har för första gången inträffat något extremt som oxå påverkar klimatet, dvs det har uppstått en art på den här planeten som är så inuativa och framgångsrika att de påverkar klimatet, för deras eget välbefinnande. Den arten kallas för Homo Sapiens Sapiens, dvs det är vi! Och iomed att jag ändå är på G, den nuvarande perioden har föreslagits kallas för Antropocen, (mäniskans tidsålder) ett stadium av Holocen!? https://sv.wikipedia.org/wiki/Antropocen
 17. Zepp

  Hur gå ner på Paleo?

  Det är helt okej, lev av allehanda frukter som finns naturligt i din omgivning.. speciellt i skogen! De tendera att för oss levande i taigan göra att vi blir mer beroende utav vilt, fisk och säl! Dvs ren säl och fisk, eventuelt oxå älg! Såå varför inte börja där, dvs fisk, ren, älg och säl?
 18. Såå, här får Annika själv berätta sin historia! Döm själva!
 19. Zepp

  Hur gå ner på Paleo?

  Du får upptatera oss om dina psykostiska besvär.. har du iallafall läkarintyg på det?' Man skall bli lite deppig på LCH/keto diet, det är litta utav tanken, inga mér sockersvullingar! Oså.. bananer oså mycket frukt, vad är det vi förmedlat fel? Dvs börja från början.. strikt LCHF, inga bananer iallaafall och minimum av frukt.. iallafall en månad till sex månader, det kan du väl fixa? Vad är ditt problem från början? Så här är det.. LCHF/Paleo kan i bästa fall hjälpa till om man lider utav metabolt syndrom/typ 2 diabetes.. har du läkarintyg på det? I övrigt så är det sällan fel på att äta riktig mat, med fett.. tillomed mättat fett! Då får man även äta enskilda bananer eller andra frukter.. samt en massa grönsaker.. främstr en massa gröna blad till varje måltid, en massa gröna blad, en massa gröna blad till varje måltid.. har jag missat något här så upprepar jag.. en massa gröna blad till varje måltid!
 20. Personligen så tror jag inte på att det är en sammansvärjning, utan mer att det handlar att tolka olika studier och dra rätt slutsatser från dessa? Dvs läkaren har att lita på de slutsatser som olika medecinska myndigheter dragit.. dvs de flesta är sk Medicinare, dvs de utbildas till och får kvalificerad kunskap om vilka mediciner som hjälper mot vilka symptom! Sååå, du/vi vill att de skall ha den kunskapen.. när vi behöver deras expertkunskaper! Oså till våra medecinska myndigheter, de är myndigheter, de ser främst till folkhälsan totalt.. de ser inte till individen per se. Sååå, då är det lite upp till var och en att se sin egen situation och skilja ut den lite mot hela befolkningen.. dvs du är typ 1.. inte typ 2, därmed skall du då inte behandlas som om du hade typ 2/metabolt syndrom!
 21. Nu blir jag nästan avundsjuk, för du har bättre värden än mig.. och jag är inte typ 1 diabetiker! Dvs jag har oxå fått Statiner på recept, vilka jag aldrig hämtat ut, trots att jag har sämre värden än dig! Förmodligen är du yngre än mig? Det är som Kjell säger.. dvs ingen ko på isen än så länge iallafall. Oså till ("starkt rekomenderats!!") det är standard vid LDL-C över 5 för typ 2 diabetiker främst men ,ofta lägger man det även på icke diabetiker! Egentligen finns/fanns det lite goda skäl för det.. fanns iallafall när man bara kunde mäta LDL-C och HDL-C samt triglycerider.,, dvs numera mäter man lite fler saker,. gör LDL-C/HDL-C och APO-kvot. Dvs det man mest mätte förr var Metabolt syndrom egentligen! Nu så är det knappast ditt nuvarande tillstånd utan du är typ 1, men det går att få bägge, dvs dubbel diabetes om man lägger manken till och som bonus kan man få Statiner på recept! Dvs dina värden är inte ens allarmerande för oss lite äldre, du får avslöja din ålder. Hur som helst.. typ 1 och LCHF, det funkar, det funkar främst som så att man gör färre felbedömningar vad gäller behovet av tillsatt insulin. Oså bara på det, man måste inte som typ 1 vara i ketos, man skall hålla en god distans till ketoacidos!
 22. Utandningsketonmätare är inget annat än en alkomätare där man man har en liten annan skala.. oså bör man inte ha druckit alkohol när man mäter utandningsketoner. Iallafall det Effie är inne på hände för några år sedan, dvs det var en pilot som var kraftigt överviktig.. piloter måste ha hälsointyg för att behålla sin pilotlicens.. iallafall för att få flyga komersiella flygplan! Dvs de sade till honom att om du inte går ner i vikt så förlorar du ditt hälsotillstånd och därmed din pilotlicens! Sagt och gjort, han ville behålla jobbet, så han bantade.. ovidkommande vilken metod, (eventuellt flygvärdinnedieten?) så hamnade han i ketos, wonder why? Hur som helst fastnade han i en alkokontroll och fick utslag, blev avstängd ett tag, tills man fann att det var ketoner.. inte alkohol! Det var på den gamla goda tiden då ketoner nästan var okända, förutom för typ 1 diabetiker!
 23. Och det är när du står i affären som det avgörs, dvs vad du handlar hem. För hur många gånger per år är det midsommar, eller utflukt med familien, de är undantag, lika gäller Jul, nyår, bröllop, dop och begravning! Och jag säger som Effie.. Jag får äta allt jag vill! Och det gör jag oxå, men jag föredrar LCHF. Dvs det är klart att du äter vad som bjuds/finns, allt annat vore ohövligt mot familien/värdinnan/värden, grejen är väl att man inte måste goe banans på på allt sötsliskigt? Dvs du är inte där för att äta dig ohungrig/mätt, som regel är man där för att umgås, oså serverar de något gott, som de gillar.
 24. Så är det.. oavsett Mmol och kalorier, bägge spelar antagligen en rätt stor roll, men iomed att vi bara mäter/räknar Mmol och kalorier samt räknar kolhydrater så får vi försöka dra lite mer eller mindre väl underbyggda slutsatser från dessa observationer samt kika lite på PUBmed utifall vill dyka djupare ner i hela kaskadregleringen/ensymer och litta annat? Iallafall, vad jag läst på PUBmed antyder iallafall att man kan äta LCHF/Keto utan att dö av kolhydrat/glukos-brist! Egentligen är det inget kronligt alls.. är man ung kan man äta/dricka vad som helst, när man blir medelålders så summeras allt ihop.. livsstil, kost, gener och ålder!
 25. Det hoppas jag oxå! Iallafall så finns det förutom statiner även gastric by pass man kan tillgripa! Och kanske ännuvärre.. total avhållning från alkohol i minst en hel vecka! Dvs vid lipidpanel där trg ingår så skall man vara fastande.. ingen frukost iallafall, samt helt ostressad! Sååå inför nästa prov, fastande iallafall minst 12 timmar, ingen frukost och en hel vecka utan alkohol! Oså en tid för provtagning där du inte är stressad, på förmidagen!