Zepp

Medlem
 • Innehållsantal

  9 093
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  360

Allt postat av Zepp

 1. Inte så säker på att du behöver slopa tung styrketräning.. den har sina syften, främst styrka och/eller muskeltillväxt! Styrka och cardio lär vara bästa kombon.. problemajset är att cardio tar tid! Iallafall.. det lilla jag lärt mig/läst, är att få reps på max vikt stimulerar muskelfibrer som kan jobba anaerobt/ger ökad stimulans för muskeltillväxt.. under tiden bör man inmundiga max kolisar, medans lågintensiv träning gynnar muskelfibrer som är mer uthålliga och använder fett och syre! "men frågan är om det kommer gå över" Det kommer att gå över om du fortsätter att springa.. problemet för de flesta är tiden! Dvs spring på löparbandet iallaffall 30 minuter som uppvärmning, på det så tar du två timmar styrketräning, för att avsluta med ytterligare 30 minuter på löpbandet.. lixom lite för att varva ner.. innan du sitter i bastun i cirka 20 minuter/dusch och klä om.. där har du cirka 4 timmar på gymmet.. vem f*n har tid med detta.. ens varannan dag? Summa summarum, olika typer av träning gör olika saker, olika typer av kostmodell påverkar homeostasen på lite olika sätt! Dvs det är på inget sätt kört, man skall bara lära sig lite mer om vad som gör vad, iallafall cardio och uthållighet, där är det laktatmetabolismen som sätter övre gränsen .. när man väl börjar träna uthållighet/kondition! Lite wordropping på detta.. Maffeträning utan att överskrida syreupptagningsförmågan, gynnar uthålliga fibrer, man kan förlora explositet, muskelmassa, LCHF typ diet med rätt så mycket fett och lite förhöjda proteinnivåer, kan leda till ökad VO2 max, fettförlust/viktminskning! Dvs det är skillnad mellan en bodybuilder och en maratonlöpare.. för övrigt med en vanlig kontorsslav oxå, man får välja träningsform, för sin ålder/kön/mål och sociala situation.. vilken tid man har att lägga på de olika!
 2. Tage Danielsson har redan rett ut det hela;
 3. Aså, jag kan nog inte släppa Laktatspåret så lätt.. hur många kilon lägger du på skivstången, vid styrketräning? Jag lade ner det rätt snabbt ioförsig,, insåg att 20 x 3 reps till utmattning inte direkt gjorde mig starkare, snyggare, yngre, rikare, utan främst uthålligare! Stumma benmuskler stämmer, stickningarna i armarna kan vara samma, men inte helt säkert! Iallafall så får du samma råd som jag ger till Peter, två timmars löpträning varje dag, 7 dar i veckan, samt minst fyra timmar styrketräning iallafall varannan dag! Ge det några av dina bästa år! Näe det vara Paolo Robertos råd Iallafall.. stickningar i armarna om man använder dessa vid löpning.. kan lixom inte handla om annat som du beskriver, syretillförseln.. har du testat stavgång i högt tempo?
 4. Jag har egentligen ingen anung, vilket sällan hindrar mig från att skriva hur som helst. Såå, bara för att bidra till förvirringen, så vill jag nämna Laktatmetabolismen.. dvs vem som helst kan anstränga sig hur mycket som helst under en kort stund, dvs köra anaerob ansträngning.. dvs anstränga sig fysiskt över sin syreupptagningsförmåga! Vill man anstränga sig lite längre perioder så är det som regel Laktatmetabolismen som sätter gränsen.. förutom syreupptagningsförmågan.. egentligen handlar det om syreupptagningsförmågan iomed att fett alltid kräver syre! Dvs en annan benämning vilket jag då tror att det är det du drabbas utav brukar benämnas för "mjölksyra" i dina muskler? Och hur åtgärdar man då det? Finns flera koncept.. träningsmässigt så kallas det för Maffeton.. lågintensiv träning under långa perioder, kostmässigt så heter det LCHF. Iallafall överskrider man sin syreupptagningsförmåga så går man över i anaerob ansträngning.. dvs man bränner glukos under syreunderskott. Då bryts glukos bara ner delvis och laktat (mjölksyra) ansamlas i musklerna, det i sig kan leda till olika förnimmelser! Och hur gör då Maratonlöpare/Ultra Maratonlöpare.. mest troligt så har de via flera års träning uppövat sin syreupptagningsförmåga/sin syredistrubition till musklerna samt bildat fler mitokondrier för ändamålet. Eventuellt så har de oxå aktiverat sin glukoneogenes som är den som skall omvandla Laktat till nytt glukos, detta det sista är nog lite av ett halmstrå?
 5. Då blir de helt plötsligt nyttigare.. oså kan du och jag bortse kolhydratmängderna, dvs för dig och mig så är de främst tillbehör. Dvs växterna försvarar sina barn med kemikalier, djuren försvar sina genom att fly eller strid! Såå då kommer vi osökt in på vår evolution.. vilket innebär att vi utvecklats paralellt med olika växter, dvs ju viktigare de var för våra kalorier, ju mer ökade vi vår tollerans för detta! Men.. en viktig del av vår evolution.. okänt vem.. men någon utvecklade hur som helst kokonsten/elden.. misstänker starkt att det var en hon, iallafall denna hen borde få Nobellpriset, alla kategorier! Iallafall antropologer menar att det var kokonsten som gjorde att vi utvecklades från apor till mäniskor.. de har väl ungefär samma tillförlitlighet som mig? Skillnaden mellan antropolger och mig är att de är skolade/lite pålästa.. de har iallafall helt rätt när de menar att vi gått från att vara apor till att bli människor! Nu så är jag visserligen ingen antropolog.. men kruxet är att för att utveckla en helt ny art som kan leva nästan i vilka habitat som helst på jorden så krävs en ny teknik som garanterar tillgång på kalorier och andra näringsämnen.. det är där kokonsten kommer in.. matlagningen oxå! Iallafall om man slutat med hemkunskap i skolan så är det en katastrof.. dvs antropologerna kan ha rätt, dvs det är genom kunskap om matlagning som vi kan överleva och få barn!
 6. Näe antagligen ingen missuppfattning, fast Falstaf Fakir har rätt.. fast på ett annat sätt! Eldaresjukan kallas det då.. eller skall vi säga förr i tiden? Det finns tillomed en TV tävling då någon dog när de tävlade i att dricka vatten.. mest troligt i USA, där det mesta suspekta utspelar sig på TV? Dvs faran med vatten, förutom att drunkna är att man får problem med främst saltbalansen.. olika salter! Och som alla vet i det här forumet, så är salt essentiellt.. ja även natriumklorid, förutom magnesiumsalter, kaliumsalter.. annat, de kallas då för elektrolyter för det mesta. Eldaresjukan är en gammal beteckning.. numera finns det knappast några "eldare" utan sjukan är då vanligare bland långdistanslöpare, dvs de dricker en massa vatten vid långa lopp, vid hög temperatur, de späder då ut sina elektrolyter (salter) och så kolappsar de! Alla seiösa långdistansorganisatörer har beredskap för detta!
 7. Mm.. man bör helst inte hamna diskussioner med veganer utifall man äter typ LCHF, man kan hamna i en situation om näringslära! Sådåsåsåååå.. veganer får fucking äta vad de vill.. för mig! Oså, det är farligt att leva, där kanske LCHFare och veganer kan förenas?? Om man säger som så.. olika livsmedel har olika sätt att försvara sig/sin avkomma! Animaliska livsmedel försvarar sig aningen genom att fly eller genom att bjuda upp till strid! Förklara det för en vegan eller någon som köper sin mat på ICA/COOP/annorstdes?! Lite osökt till olika vegetabiliska livmedel.. de försvarar sin avkomma främst genom antinutrienter..olika kemikaliska substanser,, kommer vi in på växter, de kan varken springa i väg eller fly!! Iallafall så är jag en fagiholic. dvs en bönälskare.. jag levde under i min ungdoms och studentid på stora delar fett fläsk och vita bönor i tomatsås! Jag överlevde.. trots fucking att grisarna inte ville släppa till sina kultingar eller att bönstjälkarna ville förgifta mig om jag åt upp deras barn! Iallafall back to business.. hur svårt är det att gå ut i närmaste skog och ta hem en griskulting till frukost? För alla som har problem med detta får antagligen köpa sin mat på ICA/COOP/Willys.. då ligger man lite risigt till hur som helst! Då blir man tvungen att läsa alla innehållsförteckningar, det tar kopiöst lång tid.. inte nog med det.. utifall man är e fagiholic som jag, då får man oxå fucking läsa varje pakets innehållsförteckning.. eller så får man lära sig hur man lagar mat/förbereder dessa/blötlägger iallafall i minst tolv timmar/slår ut blötlägningsvattnet/antinutrienterna! Hur j*vla svårt är det att förstå.. har de slopat hemkunskapslektionera i skolan?
 8. Vatten är ett dödligt gift.. utanför Visby stift! Lite citerande Falstaff fakir.. alla som inte har någon aning om vem denna "kulturperson" är kan sluta läsa här! Såå man kan dö av att inmundiga för mycket vatten.. Falstaf fakir menade att man kunde drunkna.! Såå då går vi vidare och nämner "eldaresjukan".. men WTF hur krongligt skall allt bli,, skilja olika ordstäv från olika kulturpersoner från fysiska problem? Eventuellt kan det handla om föräldrar/skolgång/lärare/to much sociala media/annat fucking irrelevant! Såå.. utifall man inte befinner sig låångt utanför Visby stift, dvs långt ute på Östersjön.. utan båt.. så visar det sig snarare som så vatten är den viktigaste delen av vårt intag! Dvs består till stora delar utav vatten.. vi tarvar cirka 2 liter om dagen, den mesta delen får vi från mat vi äter, dvs den består oxå utav vatten! Kruxet handlar snarare om få i oss resten av de essentiella näringsämnena samt kalorierna från bra livsmedel!, samt salt!
 9. Ett inlägg än så länge.. du fick svar på din fråga, vilken var felställd, dvs LCHF är ketogenaktig i sin grund! Så först så vill jag/många andra på den här siten ha reda på vilka eventuella problem du vill åtgärda med LCHF/ketogen-diet.. märk väl att det är skillnad mellan ketogen diet och att verkligen vbefinna sig i ketos! Iallafall om vi talar viktminskning, då är fucking LCHF/keto fungerande,, iallafall om man förstår resten! Annars.. dvs om man förstår nada, då är det kraftig kalorirestriktoin som gäller.. oavsett macronuttreneter, man kommer iallafall oavsett om man vill eller ej hamna i någon form av ketogent tillstånd! Men WTF, det finns risker med att gå ner i vikt.. man kan hamna i ketos, man kan oavsiktligt äta färre måltider per dag/färre kalorier.. det värsta utav allt.. man kan även avstå måltider fasten de är gratis!
 10. Jag säger bara som så.. att ju yngre och friskare man är ju lättare är det att gå ner i vikt på fucking vilken diet som helst! Problemet.. iallafall enligt mina åsikter kommer när man uppnår medelåldern och sen blir det knappast lättare heller! För er som inte vet vad medelåldern har för symptom så kan jag avslöja den främsta, dvs när man vaknar upp på morgonen och mår dåligt utan att föregående dag har varit ute med kompisarna på krogen! Dååå är man medelålders, dvs medelåldern sjunker numera lixom åldersdiabetesen.. plus en massa andra symptom/åkommor/utbrändhet fasten man knappt hunnit studera färdigt, bilda familj, pensionsspara, köpa bostad, skaffa partner/barn/bil/villa/Volvo/vovve! Iallafall så gjorde jag en desperat åtgärd, jag köpte mig en MC.. typ något jag hade när jag var ung och smal! Jag gick upp två kilo på sommaren! MCn var billig, utrustningen jag behövde kostade lika mycket, tar minst en halv timme att ta på sig, man svettas som en gris. Eventuellt skulle jag gå omkring i utrustningen.. iomed att man tappar en massa vatten? Dvs jag tror det är kört för mig, jag gillar min nya MC, den avser jag att behålla. Osådåså, så kommer man osökt in på allt annat, jag äter fortfarande LCHF typ, har inte uppnått min ungdoms vikt eller fysiska förmåga/kropp, dvs jag lever inte ens i närheten utav det längre! Det mest fruktansvärda är att jag läser om sk ursprungsbefolkningar där äldre minskar i vikt.. på grund av ålderdom.. men de bibehåller sin fysiska aktivitetsnivå i de samhällen de lever i på grund av hur dessa är organiserade! Dvs tvärt emot hur vårat eget samhälle är organiserat! Iallafall ursäkta mig för ytterligare en Zepp- filosofisk utläggning! Vi lever i ett av de bästa länder, som en av världens rikaste befolkningar, samtidigt som våra gener främst är anpassade för ett liv på Afrikas savann med ojämn tillgång på kalorier, där svält var det största hotet. Så vi äter som vi bodde på savannen.. ät allt och hur ofta som helst så länge det finns tillgång på föda, för snart kan det vara slut Ialafall, en utvikelse, det var först när jag började med LCHF som jag fick något som kan påminna om karaktär! Dvs att kunna avstå från att äta bara för att det finns.. det finns ju fucking mat hela tiden! Så jag omvandlades således från att ha varit en som ätit för att det finns, till en som helst bara äter om maten är god.. helst mat/riktig mat!
 11. Zepp

  Träning, kcal

  Jaa.. man behöver kalorier oavsett man tränar eller ej! Så nu har du fått det enkla svaret.. och tränar man så bör man helst ligga på kaloriöverskott/proteinöverskott/fettöverskott/glukosöverskott.. skit helst i den fjärde macronutrienten, dvs Alkohol! Iallafall kalorierna är sant.. men olika sorters kalorier/macronutrienter påverkar din kropp på olika sätt.. dvs oavsett kalorier, det där med Alkohol tror jag du förstår? Tänk iallafall tanken att du sade till din coach att du ökat ditt dagliga kaloriintag genom att ta några extra glas Wiskey varje dag! Jag tror inte det vore såå populärt alls.. men WTF, en kalori är ju en kalori? Back to basics.. hela dravlet om kalorier har en viss logik.. men det är en Tautologi, dvs något så j*vla skälvklart, men j*vla dåligt förklarat! Oså till litta näringslära, som tränande person så behöver man extra protein, främst essentiella aminosyror, de får man främst från animaliska livsmedel, de "animalierna" består utav samma molekyler som oss! Det handlar då om en ökad proteolys.. iomed träningen som behöver ersättas i proteinsyntesen, dvs ökad muskel och benmassa! På det så förbrukar man extra mycket vitaminer, mineraler, spårämnen, de flesta får du från animalier, dock så bör man även öka sina vattenlösliga vitaminer/mineraler dvs man får käka mer grönisar! Resten är sk kalorier, dvs fett/kolhydrater/alkohol! "Ska man äta något speciellt innan eller efter träning, när man äter lchf?" Hela grejen eller iallafall stora delar om LCHF handlar om att fett är en stor andel av ens kalorier, den andra grejen är.. är man omställd till LCHF (4 veckor till ett helt år) så behöver man inte äta något speciellt för träningen, utan är man omställd så funkar träningen finfint på tom mage.. oså äter man sen bara sina ordinarie måltider.. i den bästa utav världar! Oså kommer då några frågor, de är främst till för att du skall tänka till själv.. varför tränar du? För att gå ner i vikt? Må bättre? Få en ökad muskelmassa/uthållighet/kondition/snyggare kropp/annat? Grejen är att olika scenarion går att kombinera, bara man får lite koll på vad som gör vad! Annars så håller jag med coachen, dvs rent generellt, dvs träning om man vill ha resultat av den fysiska ansträngningen tarvar kaloriöverskott.. annars så handlar det bara om att bryta ner kroppen! Såvida man inte är inne på att bryta ner ett stort fettöverskott/fettvikt.. det är där LCHF kommer in med sin annorlunda homeostas.. då kan man i värsta fall få balansera på slak lina.. dvs man får även räkna med de kalorier som man går ner i fettvikt till sitt totala kaloribehov! Det skall för den sakens skull inte överdrivas.. för då sitter du bara där så småningom och mumsar donuts efter träningen eller dricker sockrade gainers, för att orka!
 12. Min lilla tanketråd med tanke på artiklarna; Iallafall.. kvinnors homeostas skiljer sig lite från mäns.. det är troligen där som genetiken spelar in? Hur som helst.. med en annan homeostas och genetik, så är bukfettma , dels symptom på samma problem, dels betyder det troligen att om det drabbar kvinnor innan Menopaus att de överskridit sina genetiska fördelar! Dvs friska kvinnor, som lägger på sig vikt på grund av dålig kost och dålig livstil, tenderar iallafall i förstone lägga den extra vikten på höften och bysten.. eller subkutant! Det lär.. iallfall det lilla jag läst, handla om att kvinnor har en predispostion för att bli gravida/föda barn.. så genetiken och homeostasen är anpassad för detta? Dvs de bygger upp fettdepåer främst på höften och bysten.. för att klara en graviditet och förutom genetiken eller tack vare så är det Östrogen som tippar homeostasen i den riktningen? Såå.. om friska kvinnor, (innan menopaus) får bukfettma/ökat viskeralt fett, så är det inte osanolikt att de då överskridit Östrogenets skyddande förmåga? Dvs då kan det ha gått längre än för män med samma bukfettma/viskeralt fett? Summa summarum.. lite Zepp-filosofiska tankar, kvinnor har en genetik/homeostas som styr extra-fettvikten till höften/bysten.. subkutan extravikt är nog inte lika intressant, (gäller både män och kvinnor).. där är det nog mest kaloriintag/livstil/muskelmassa/ålder/aktivitetsnivå/andra grejer, som ger utslag på vågen? Såå.. kvinnor innan menopaus, som lägger på sig viskeralt fett, de har överskridit sina Östrogena skyddsmekanismer, det är då antagligen lite allvarligare än om en man uppnår samma resultat på vågen/kroppskompositionen? Inte nog med det.. iomed att vi män oxå lägger på oss fettvikt/viskeralt, subkutant/abdominalt.. dvs fettvävnaden i sig utsöndrar Östrogen.. så vi äldre män kan även utveckal manbobs! Oså till homeostasen igen, äldre män får lägre testosteron av "ålderskäl", dålig ursäkt ioförsig, men det är ett faktum och om då andelen fettvävnad ökar/muskelmassan minskar, så kommer Östrogen att får större betydelse och därmed så kan man få manbobs!
 13. För det första.. det är knappast kolhydraterna per se som är problemet utan sorten samt livstilen! Vi börjar med livstilen.. dvs den västerländska sjukan, vi äter allt mer billiga processade snabba kolhydrater.. många har slutat äta mat och det som ökar i stor omfattning är mellanmålsprodukter, godis, läsk, smothies.. oså rör vi inte längre på oss! Oså kommer vi till lämpliga sorters kolhydrater.. för de som fortfarande går sina 10,000 steg om dagen, minimum/förutom övrig fysisk aktivitet, typ cyklar till jobbet, går ut med hunden, leker med barnen, städar hemmet/osv! Då funkar det som regel rätt bra med rotfrukter, grönsaker.. dvs om de ingår i måltider som man lagar till själv från bra råvaror! Oså kikar vi lite på biverkningarna av en ketogen diet; "Djurförsök har visat ett samband mellan ketogen diet och högre nivåer kynurensyra i hjärnan[9] samt förändrad aktivitet på dopamin." Ökad dopaminerg aktivitet är ju en himla besvärlig biverkning.. iomed att den till stora delar styr tillfredställelsen.. ju mer Dopamin ju mer tillfredställelse.. dvs biverkningen består till stora delar av att man inte söker sig till skafferiet/kylskåpet, för att småäta i tid och otid! "Vidare tycks ketogen diet påverka hjärnan på unga och äldre möss olika, vilket tycks bero på skillnader i blodsockrets omsättning." Aså, det finns de som menar att vi är en sorts hårlösa möss.. men de flesta anser att vi är en sorts apor av släktet Homonider.. iallafall så tyder den mesta vetenskapen på att möss har problem med en kost rik på fett! Iallafall.. hur vore det om de gjorde studier på katter.. extrema carniovorer.. nej jag vill inte det, jag är kattmäniska och katter har en helt annan metabolism än oss.. tex så tål de knappast några kolhydrater, de reglerar sitt blodsocker främst via Glukoneogenes/Glykogenolys, från protein och glycerol.. dvs kött och fett! Feline diabetes är en galloperande sjuka, dvs de får diabetes.. ofta på grund av felaktig kost och felaktiv livstil, dvs de är anpassade främst för att leva på smågnagare/småfåglar.. oså skall de vara ute stora delar av framförallt kvällen för att jaga! "I ett försök med patienter med epilepsi som behandlades med ketogen diet avled fyra, två av blodförgiftning, en av hjärtmuskelsjukdom, och en av lipoid pneumonia." Fyra fall i hela världen som avled av saker som på inget sätt påverkas av ketogen diet? Det finns även fallstudier på vuxna icke epileptiker som ätitit ketogen diet (2 st).. ofta för att går ner i vikt som hamnat i ketoacidost tillstånd.. iallafall så har de fallen handlat om magsjuka/influensa/kräkningar/diaree! Iallafall.. jag minns två fall av barn med epilepsi som avlidet, satta på en ketogen diet, det visade sig att de dog av näringsbrist, under överenseende av läkare och dietister, vilket kanske säger något om kunskaperna hos läkarkåren samt dietisterna? Iallafall tillbaka till de där Epileptiska barnen.. föräldrar är inte dumma, de är vuxna som kan ta till sig kunskap, de vill sina barn bäst.. så då har de skapat något som kallas för MAD, dvs Modiefied Atkins Diet! https://www.epilepsy.com/learn/treating-seizures-and-epilepsy/dietary-therapies/modified-atkins-diet Det var föräldrarna som ville att deras barn skulle slippa sina epilepileptiska anfall.. annars så är råden, kalorirestriktion, proteinrestriktion, rätt mycket fett E%, gärna mycket MCT! Man skall ha klart för sig att LCHF/ketogen diet i allmänhet syftar till att iallafall reducera blodsocker/HBA1c/gå ner i vikt/äta färre gånger per dag/få dopaminrespons på detta och må bra på riktig mat! Oså dyker vi lite osökt in på skillnaden mellan en vanlig LCHFare och en epileptiker.. för vanliga LCHFare ligger typ sweet spot/optimal ketos mellan 1-3.. utifall man är freak och vill mäta.. för epileptiker vill man gärna att de ligger på 4 upp emot 6! Vi pratar således om blodketoner! Iallafall ketogen diet på barn som lider utav Epilepsi är det som är undersökt mest.. dvs det innebär att även här i Sverige så kan man få olika kostråd.. de som behandlar epileptiska barn är vana vid en strikt ketogen diet.. medans de i en annan avdelning , med helt andra patienter, typ vad som helst och även diabetes typ 1-2 förespråkar 50-60 E% kolisar/kalorirestriktion/5-6 måltider per dag/motion! Hur som helst.. till de där epilepiska barnen, satta på en jävligt strikt kalori och proteinreducerad diet, det främsta problemet verkar vara njursten.. dvs cirka 5-10% kan utveckla njursten! Iallafall så har man funnit att då funkar det med "Potasium citrate .. på Svenska "Kalium citrat" "As a food additive, potassium citrate is used to regulate acidity and is known as E number E332. Medicinally, it may be used to control kidney stones derived from either uric acid or cystine." https://en.wikipedia.org/wiki/Potassium_citrate IE.. med tanke på hur få Epileptiska barn som drabbas av just detta problemet så vågar jag nog estimera att det handlar om vilken mat man äter/någon genetisk knirk? Iallafall hur förhåller vi oss till alla de som inte äter ketogent eller ens i närheten av LCHF.. och ändå får njursten? Summa summarum.. man kan äta en massa olika sorters mat och må bra.. en del blir tvungna att tänka efter inför varje tugga beroende utav ålder, genetik, arv, ålder, livsituation, social kontext, stressnivå och en massa annat! Såå.. man är lyckligt lottad om man får lov att äta vilken mat man vill, hur mycket som helst, hur ofta som helst.. men räkna med att man iallafall närmar sig klimat iallafall vid medelåldern, det är då det mesta utav vårt föregående liv summeras.. livstil, kost, gener, social kontext, alla fuking tillkortakomanden!
 14. Det korta svaret.. ja det kan man! Det längre svaret är lite krongligare! Iallafall så överenstämmer LCHF med ketogen diet. Så vad är då skillnaden, jo LCHF är främst en makronutrientfördelning medans ketogen diet är en medicinsk definition. Oså skall man ha klart för sig att man ofta benämner LCHF på engelska siter för ketogen diet! Och hur ser då läkarvetenskapen på detta, jo om man äter under 100 gram kolisar per dag, (cirka under 20 E% kolisar per dag, på LCHF-termer) så hampar det sig som så att det kan bildas ketoner i blodet/urinen/utandningsluften! Dvs LCHF är en diet som syftar till att vara ketogen.. är den inte ens i närheten av att vara ketogen.. ja då är det inte längre LCHF! Nu så hoppar vi lite till varför ketonkroppar bildas.. förutom typ 1 diabetes! Dvs kostmässigt så innebär det främst att man tillför ett underskott av kolhydrater, varvid kroppen blir tvungen att använda fett som främsta energi, (hualigen) och vissa utav dessa fettsyror omvandlas då till ketoner.. som ersätter en hel del glukos!
 15. Kan avslöja för dig att det främst är den fjärde macronutrienten i öl som kan ställa till det.. dvs alkohol! Kroppens prio ser i princip ut så här; 1, Alkohol 2, Glukos 3, Fett 4, Protein! Iallafall så är det som så att det du äter i genomsnitt är det viktigaste.. veckor/månader/år!
 16. Det korta svaret är nej.. inte i magen eller tarmarna! Kolhydrater är olika former av socker, antingen monosackarider, disackarider eller polysackarider. https://sv.wikipedia.org/wiki/Sockerart Iallafall, vi spjälkar och tar upp de flesta mono- och di-sackarider, det är lite si och så med polysackarider/fibrer/resistent stärkelse.. hur som helst så omvandlas de som regel i tjocktarmen till SFA (short chain fatty acids) och ansenliga mängder gas! Oså till det längre svaret; Det finns en massa biokemisk kunskap och studier som antyder att vi som art, behöver cirka 50 gram glukos per dag, i genomsnitt.. främst för några delar i hjärnan, några till i njuren men framförallt för alla dina röda blodkroppar som endast kan använda glukos för energi! Såå.. vi har backupmekanismer, utifall vi fick brist på glukos, när vi levde i Afrika och varken fick tag i frukt eller Cocacola under vår evolution! Så vi börjar med fett = Triglycerider= Triacylglycerol. dvs tre fettmolekyler kopplade till en glycerolmolekyl! Glycerolet utgör cirka 10% av energiinehållet i fett, det omvandlas till glukos i levern, via glukoneogenes! Inte nog med det.. utifall att det varken fanns frukt, rötter eller Cocacola att äta på den Afrikanska stäppen så fick det duga med glukoida aminosyror! Dvs dessa kan oxå omvandlas till glukos i levern om så krävs.. för att täcka behovet av glukos! Iallafall.. inte ens Livsmedelsverket anser att kolhydrater är essentiellt, dvs det är lite av en anomali när de rekommenderar att vi bör äta cirka 50-60 E% kolhydrater, 6-8 skivor bröd per dag.. men det innebär oxå att man skall hålla ner kalorierna, motionera. litta andra sådana grejer! Det är mest politiskt, vi borde kunna försörja en befolkning på billiga livsmedel, då ställs sällan krav på ökad levnadsstandard, högre löner/lägre skatt osv!
 17. Oså har Peter fel.. för det finns inga studier på LCHF längre än två år! Dvs man får börja om från början minst vartannat år! Oså finns det knappast några som helst studier av hög kvalitet på kost/vilken som helst, som varat mer än några månader! Dvs man bör helst inte äta mat mer än några månader om året! Oså finns det studier på fasta.. iallafall så inbegriper de hur som helst inte att man skall sluta äta mat flera av månaderna under året? Summa summarum, den mesta vetenskapen antyder att vi bör äta mat, för det mesta.. iallafall så att vi får i oss essentiell näring samt kalorier! På det så finns det lite olika inriktningar.. en del av oss.. kanske främst på det här forumet antyder att man bör äta typ LCHF!
 18. Du kan ta flera år på dig att utvärdera om du vlll/ har hälsan/ålder framför dig! Att Martina tog 18 månader på sig att utvärdera vad som gjorde vad, beror mest troligt på hennes uppväxt/gener/ lite sådan där andra grejer, dvs det var vad som krävdes för henne innan hon kom till insikt och landat på något som funkade för henne! Iallafall så vill jag helst att du inte hamnar i samma situation som Martina.. dvs när det gått lite får långt.. mot metabolic syndrome! En eloge till Martina iallafall/andra oxå som gått igen hela ketoskitren.. kommer man ut på andra sidan/lärt sig något på kuppen, så har man något man kan leva med? Att du vill gå ner ett gäng kilon är nästan en epedemi, dvs en hel del borde iallafall av hälsoskäl åtminstone gå ner några kilo i bukvikt.. iomed att bukfetma antyder metabolt syndrom! Den andra grejen med utseendekilon.. den handlar inte så mycket om kilon som om kroppskomposition! Ju fler muskler ju snyggare sitter kilona!
 19. Så är det.. även om man studerar sk ursprungsbefolkningar, dvs när de blev gamla så gick de ner i vikt och blev svagare samt skröpligare! Den processen tror jag att vi förstår? Den andra processen när vi blir allt fetare ju äldre vi blir är svårare att förstå?
 20. Förutom andra svar på din fråga så vill jag tillägga... drick inte din mat.. undvik all mat som man inte måste tugga! Vatten är vår viktigaste livsmedel så det skall man dricka. Mat skall man äta och tugga innan man sväljer! Och innan dess så skall man handla detta samt tillaga det, innan man äter det.
 21. Har du fortsatt med gym varannan dag, trots LCHF-omställningsbesvär så är du frisk för övrigt.. no snack om saken! Dina muskler använder inte särskildt mycket ketoner, de har inte ketolysensymer för detta, de går över till betaoxidation i stället.. dvs fettförbräning., Utan det är främst hjärnan och hjärtat som går över till ketonerna. Du är fortfarande i ketos metabloic induced tillstånd.. dvs omställningsproblemen! Mjölksyran är på grund av anaerobt tillstånd.. dvs brist på syre för betaoxidation. Dvs dina muskler kan ta uppemot 3-6-12 månader för att ställa om till högre betaoxidation.. vilket tarvar högre syreupptag och lite mer karnitinensymer! Iallafall.. mjölksyra och det.. kallas för laktatmetabolismen.. gäller främst långdistanslöpare, dvs laktat kommer från anaerob träning, dvs under syreunderskott av glukos! Iallafall pratar vi gym och mjölksyra, så handlar det om tunga lyft.. få reps. rätt lång återhämtning mellan övningarna.. upp till flera minuter!
 22. Ja i princip. Teoretiskt så om man drar cirka 2000 Kcal per dag och går ner ett halvt kilo per vecka så tar man ut cirka 500 Kcal per dag ur fettväven.. då går man ner i vikt rätt snabbt! Iallafall så drar man hur som helst 2000 Kcal! När man slutar gå ner i vikt och kroppen inte vill släppa på mer kroppsfett så är det mest trolia att aptiten ökar? Men har man gått ner ansenligt i vikt så släpar man runt på mindre vikt, vilket drar aningen mindre energi.. men samtidigt så är det inte helt ovanligt att man får större lust att röra på sig iomed att det sker med mindre ansträngning. Iallafall så behöver man då tillföra mer kalorier via munnen.
 23. Eller rättare sagt.. BS stiger efter träning iomed att glukoneogenesen/glykogenolysen var hög under själva träningen, sen tar det en stund att sänka den igen.
 24. BS skall gå upp efter träning! Träning är en stresssituation oså höjs olika hormoner för ändamålet.. dvs det är helt normalt! Träning är nog mest bra.. förmodligen även vid omställningtill ketos? Dvs optimalt så bör kroppen kunna skifta mellan fett och glukos, beroende av situation. BS som stiger efter träning är kroppsproducerat.. för det krävs att insulin är lågt.. lågt insulin gynnar ketos. Hög ketohalt förklarar iallafall till viss del ditt låga blodsocker.. för när de är höga krävs inte lika mycket BS! Det som tar 3-4 veckor är att öka på ketolysensymerna, som krävs för att ketonerna skall kunna användas som energi.
 25. Du har alla tecken som tyder på att du den här gången kör en strikt ketogen diet, dvs yrsel. riddarrustning och död råtta i munnen! Det brukar ta iallafall tre-fyra veckor innan det vänder. Ditt blodsocker indikerar vad det handlar om.. nämligen glukosbrist.. och det är vad en ketogen diet strävar efter! Dvs allt tyder på att din kropp är van att drivas av glukos/högt blodsocker, det tar en tid för kroppen att ställa om, cirka 3-4 veckor! Såå.. det är två saker som är vanliga i början, 1 brist på glukos, (det är tanken med LCHF/ketogen diet), 2 saltbrist (man kissar ut en massa salt när insulin droppar) som gör att blodtrycket sjunker! Iallafall som någon föreslagit.. ät kopiösa mängder grönsaker, för några extra kolisar.