Gå till innehåll

jaegarn

Medlem
  • Innehållsantal

    3
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av jaegarn

  1. Spontant tänker jag att tillförsel av sprayer och tabletter för att "bota" muntorrhet inte är det man bör pröva först. Visst, är man sjuk och äter medicin eller av andra orsaker har minskad salivproduktion enligt tandupplysningen som du länkade till: "Muntorrhet innebär att salivkörtlarna tillverkar för lite saliv, vilket kan medföra besvär när man ska äta och prata. Det ökar dessutom risken för karies eftersom bakterierna får lättare att växa till. Den främsta orsaken till muntorrhet är olika läkemedel som minskar salivproduktionen – extra stor risk att drabbas är det om man använder flera olika mediciner samtidigt. Andra faktorer som kan minska på salivtillverkningen är stress, svag tuggmuskulatur, strålbehandling samt inflammation i spottkörtlarna." Dock borde väl det utredas om det är så att man misstänker att man lider av muntorrhet av de någon av ovanstående orsaker. Jag tycker dessutom att påstående att "Den främsta orsaken till muntorrhet är olika läkemdel som minskar salivproduktionen". Spontant känns det som om vätskebrist torde vara den främsta orsaken... http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Uttorkning/ Om det de facto är så att det är vätskebrist som är boven i dramat löser alla dessa sprayar och tabletter inte problemet. Det blir som att ta en ipren vid huvudvärk, symptomen dämpas men orsaken kan kvarstå. Dessutom borde de preparat som "stimulerar salivproduktion" snarare göra problemet värre (fortfarande om det är vätskebrist som är boven i dramat) då minskad salivproduktion är en signal om att något är fel och kroppen försöker spara den vätska som finns.
  2. Hade problem med just detsamma samt illamående i samband med träning. Fick då tipset av ett bekant att försöka få i mig extra salt, ½-1 tesked salt i ett stort glas med vatten, gärna med citron- eller limejuice i. Har tyvärr ingen källa på detta men han påstod att vi lchf/paleo blir kroppen sämre på att ta upp mineraler samt att kroppen gör sig av med massor av vatten vid kostomställning och viktnedgång. Vi blir då känsligare för mineral-/vätskeobalanser i kroppen, och detta märks tydligt efter en natts sömn eller efter hårt arbete typ träning. Mina besvär med illamående och torrhet i munnen försvann i samband med detta. Dock så skall man ju vara försiktig med sitt saltintag då det inte är nyttigt med för mycket. Jag har som sagt ingen bättre källa på detta och är du osäker finns det säkert att googla om ingen på forumet besitter mer kunskap än mig i frågan.
  3. Jag undrar om det finns någon/några på forumet som har erfarenheter av LCHF och lindring (eller om ni blivit friska) av seborroiskt eksem? Jag har själv lidit av detta under några år. Symptomen har varierat i styrka men när det varit som värst har jag haft stora röda, flagnande, kliande områden i hårbotten samt röda flagnande fläckar på bröst och axlar. Jag har i flera år provat olika saker som aloe vera-krämer, feta hudkrämer, utesluta schampo och tvål vid dusch, kallvattendusch, mjällschampon av flera olika slag med mera. När jag gick till sjukvården fick jag hydrokortisonlösningar och starka mjällschampon med innehållande saltsyra. Det är sorgligt att säga det men det enda som verkligen gjorde mig helt symptomfri (notera symptomfri och inte frisk) var just kortisonet och det starka mjällschampot. Sen nästan ett år tillbaka äter jag LCHF. I början var det väldigt liberalt men har "striktat" till mig över tiden allt eftersom övriga hälsovinster började märkas. I höstas hade jag en sejour med väldigt strikt lchf innan jul, för att under julen unna mig lite godsaker. Efter nyår har jag återigen kommit igång med min lite striktare LCHF-kosthållning. Jag har dessutom nyligen haft en ganska stort utbrott i hårbotten. Det jag gör just nu för att försöka lindra symptomen och komma åt mitt eksem är: - Äter strikt LCHF - Har rakat av mig håret för att inte stänga in hårbotten - Smörjer hårbotten med kokosfett (steker även all mat i kokosfett nu för tiden) - Slutat med hårvårdsprodukter typ vax och gelé - Duschar i ljummet vatten och helst högst tre ggr per vecka - Använder inget schampo och endast minimalt med tvål - Äter D-vitamin och Omega-3 tillskott - Efter avvänjningsperiod helt slutat med kortison och saltsyraschampot I övrigt är jag frisk som en nötkärna (varit sjuk en dag på 1½ år), tränar regelbundet och har inga allergier jag känner till. Äter dessutom inge helfabrikat, extremt lite halvfabrikat och försöker att äta mat med så lite tillsatser som möjligt, helst ekologisk. Finns det någon annan som har erfarenheter från samma typ av besvär? Kan jag göra något annat? Gör jag fel? Är det bara att hålla ut?
×
×
  • Skapa nytt...