Jump to content

zcorpan

Medlem
 • Posts

  73
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by zcorpan

 1. Rekommenderad läsning: http://tranastyrka.se/?s=barfota Det jag har tagit med mig från ovan är: * Planera hur du ska stegra träningen och se till att det stegras långsamt * Fotisättning är individuellt och beror på hastighet, underlag, dämpning i skor osv. Inget är rätt för alla. * ca 180 steg per minut är bra att hålla för "alla"
 2. http://matkalkyl.se/index.php?a=comp&serie=aggekologisktkokt-aggkonventionelltkokt Vad gäller näring så är ekologiskt lite bättre men ganska liten skillnad. Vad gäller n-6:n-3 så är ekologiskt lite "sämre" eftersom n-3 är samma men n-6 är lite högre på det ekologiska.
 3. zcorpan

  Proteinbehov

  Det följer inte att protein lagras. Att det räcker betyder bara att kroppens processer tillgodoses om de nödvändiga aminosyrorna intas, inte nödvändigtvis alla samtidigt. "Proteiner kan inte lagras i kroppen." http://www.1177.se/Tema/Kroppen/Matsmaltning-och-urinvagar/Matsmaltningsorganen/ Ingen aning. Det skulle kunna bero på att de äter mer protein än tidigare, eller får bättre upptag med mindre vetemjöl eller så. Eller så går de ner i fett utan att gå upp i muskler och då "upplever" att de då får större muskler? Ja, muskeltillväxt över tid är när proteinsyntesen är större än nedbrytningen. När man styrketränar så bryter man ner musklerna och när man vilar så byggs de upp igen. Har man inte rätt balans mellan träna/vila/äta så kan man få negativt resultat trots att man tränar. Men det är inget man behöver oroa sig för som nybörjare. Det är aldrig för sent att börja träna, och det kan öka livskvalitén en hel del. Kolla på den här snubben:
 4. zcorpan

  Proteinbehov

  Jag är inte helt säker på att det jag säger här stämmer överrens med verkligheten till 100%. Så ta det med en nypa salt. Läs från folk som har koll; sök på "protein" på http://tranastyrka.se/ och http://traningslara.se/ och http://styrkelabbet.se/ - jag tänkte länka till specifika inlägg men jag hinner inte söka själv just nu. Nej. Men protein i olika mat tas upp olika snabbt. Vassle blandat med vatten är jättesnabbt, en biff inte lika snabbt. Så det kan "lagras" i magsäcken några timmar kanske, beroende på vad man äter. Annars är ju musklerna själva lagrat protein. Om man innan åt mindre än sitt proteinbehov så går det säkert. Om man redan uppfyller sitt dagsbehov så hjälper det nog inte ät äta mer protein. Kanske mer val av protein. Muskler bryts ner och byggs upp hela tiden. Sen stimulerar man muskeltillväxt bättre om man styrketränar och speciellt om man tränar tungt (relativt sin egen förmåga) och gärna basövningar och progressivt ökar vikten över tid. Om du ökar eller minskar i muskelmassa över tid om du endast varierar proteinintaget och inte tränar vet jag inte. Sen stimulerar olika protein proteinsyntesen olika mycket, tex vassle är mer potent än sojaprotein. Men det är möjligt att det går lika bra att först "få igång" proteinsyntesen med tex ett glas mjölk eller ett ägg och sen basera resten av måltiden på vegetabiliska proteinkällor, jämfört med att inta största andel protein från animalier. Jag kommer ihåg en studie som jämförde mjölkprotein+sojaprotein mot vassle och fann ingen signifikant skillnad. Om ens dagliga intag består av endast vassleprotein så är det nog bättre att dela upp det så man inte äter mer än typ 30 gram per gång, annars omvandlas överskottet till glukos. Äter man vanlig mat och inte går över 2g/kg/dag behöver man nog inte fundera så mycket på det. Fyller man magsäcken med mat så tar det sin tid innan allt har brytits ner ändå. Ja det borde man ju, och vissa räknar protein per kg lean body mass istället. Jag vet inte om det gör så stor skillnad i praktiken, och det är ju lite svårare att mäta LBM. Vet inte. Proteinbehovet ökar också om man ligger på ett kaloriunderskott.
 5. Jag har för mig att det är bättre att göra tvärt om. Att först styrketräna och sen "lufsa". För styrketräning behövs glykogen, men en stor del glykogen försvinner om man kör länge på crosstrainern. Det är förstås OK att värma upp på crosstrainer innan styrketräningen men det ska inte vara mer än några minuter som jag förstått det. Det behövs inte så lång tid för att få upp puls och flås om man ökar motstånd och tempo lite.
 6. http://tranastyrka.se/om-vetenskapens-varld-traning-myter-och-sanningar/
 7. zcorpan

  Vätskebrist?

  Vad jag förstått så är det här ett felaktigt antagande och gör att man dricker för mycket vilket kan ställa till med diverse problem. Se tex "Hyponatremi – för mycket vätska" http://traningslara.se/kollaps-vid-konditionsidrott/ Även http://traningslara.se/det-spelar-ingen-roll-om-du-tappar-mer-2-av-kroppsvikten/
 8. ah, jag trodde båda var naturella. Ibland har jag sett skillnad på angivet kolhydrater på tex naturella sötmandlar med skal mellan olika märken.
 9. http://traningkosthalsa.se/vad-ar-nyttigast-smor-eller-margarin/
 10. Är det inte korkat att blanda in frågor på hur de ska marknadsföra brödet i ett sånt här formulär? Att folk påverkas av att en celebritet marknadsför en produkt vet man redan men svaren på formuläret kanske kommer påstå något annat (man vill ju intala sig att man inte påverkas). Det hade ju känts mer relevant med vilka ingredienser man hade velat se och vilka man absolut inte velat ha, tex.
 11. Senast jag lämnade blod så åt jag frukost vid 8 och gav blod typ kl 14. De ville att jag skulle fika först men jag tyckte att det borde gå bra ändå, vilket det gjorde. Sen ville de att jag skulle äta en macka efteråt men jag sa att jag inte äter mackor, men jag åt renkött-skivan och slängde brödet och margarinet. Det var förmodligen så lite energi i köttbiten så det gjorde varken till eller från. Hur som helst så var det inga problem att fortsätta jobba och sen äta mat på kvällen. Jag vill inte direkt uppmana andra att ge blod vid fasta, det kan säkert gå dåligt för vissa. Jag tänkte bara dela med mig av min erfarenhet av att ha testat det en gång.
 12. Sök på "insulin index" eller "insulin different foods". tex: http://ajcn.nutrition.org/content/66/5/1264.full.pdf http://web.healthorize.com/gi_insulin_index.htm
 13. zcorpan

  Vätskebrist?

  Sök på traningslara.se och tranastyrka.se om vätskebrist. Drick efter törst är tydligen bäst, och ganska enkelt.
 14. http://www.styrkelabbet.se/traning-for-tjejer/ Tung styrketräning kan jag rekommendera. Inte för att gå ner i vikt utan för att få bättre kroppsform, mer muskelmassa, mer benmassa och mindre fettmassa. Som på bilden så är det inte oväntat med minskad midjemått och ökad vikt. Vilket är bra.
 15. Det är det viktigaste. :-) Kostfibrer tas inte upp av kroppen utan äts av bakterierna i tarmen. Jag funderar om det skulle funka för dig att köra 6:1, alltså helt fasta en dag i veckan. Då borde intaget minska med typ 1500kcal (om vi antar att du äter 2000kcal per dag normalt och äter 2500kcal dagen efter fasta) i veckan utan att ämnesomsättningen sjunker (kroppen hinner inte anpassa ämnesomsättningen till en kort fasta).
 16. Vad jag förstår så får man bättre effekt om man tränar på slutet av fastan, typ innan lunch. Jag vet inte om det passar din vardag? Sen är jag lite nyfiken på hur din styrketräning ser ut, vilka övningar, hur många set, reps, kör du till failure, har du någon progression över tid?
 17. Jag har läst någonstans att kycklingskinn är väldigt rik på omega-6. Tror det var här, fast hans länk funkar inte längre... http://chriskresser.com/9-steps-to-perfect-health-2-nourish-your-body
 18. http://matkalkyl.se/naringsamnen-omega6.php Som Zepp säger så är det lite vilseledande att bara titta på halten omega-6 när man väljer livsmedel.
 19. http://forum.kostdoktorn.se/topic/3245-for-dummies-fria-radikaler-fetter-och-omega-36/
 20. Att det sänker total kolesterol är ju inte så intressant, jag finner det mer intressant att det sänker små ldl och minskar risken att oxldl uppstår. Fiberhavregryn skulle jag också avstå från. Men mängden kolhydrater per 100g avskräcker mig inte det minsta. :-)
 21. Äpplen ca 5.15% totalt fruktos Palsternacka ca 1.85% totalt fruktos enligt http://lexicon.dansukker.com/print_expl.asp?id=718 (jag räknar fruktos + 50% sackaros som totalt fruktos ovan) Lite andra siffror från livsmedelsverkets databas men här klumpas fruktos och glukos ihop (monosackarider). http://matkalkyl.se/index.php?a=comp&serie=applemskal-palsternackakokt-palsternacka (sök efter "kolhydrater")
 22. Ja, jag tänker att man får försöka ha en lite mer nyanserad bild och inte kasta ut havregryn med vetemjöl-badvattnet, så att säga. Jag kollade runt lite efter studier på havregryn och kunde inte hitta något direkt negativt, det verkar mest vara positivt. (Det betyder dock inte att det inte finns något negativt eller att alla reagerar lika...) http://ajcn.nutrition.org/content/76/2/351.long http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0013206/
×
×
 • Create New...