Jump to content

Maskros

Medlem
 • Posts

  89
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

493 profile views

Maskros's Achievements

Stammis

Stammis (3/7)

97

Reputation

 1. Har ätit betablockarare i många år pga ojämn hjärtrytm, men gjorde ett ofrivilligt uppehåll en gång. Detta var på pappersreceptens tid. Jag behövde förnya receptet och ringde till min läkare på sjukhuset i N-hamn. Det var omöjligt att få tag på honom, så jag skrev ett brev i stället och bad honom skicka ett recept till min tillfälliga adress i fritidshuset 12 mil bort. Det kom inget recept. Tabletterna tog slut, och hjärtat slog ojämnare än någonsin. Jag mådde verkligen dåligt. Fick så småningom tag på läkaren i telefon, och då förklarade han varför jag inte hade fått mitt recept: SJUKHUSET HADE INTE RÅD MED FRIMÄRKEN! Och han beklagade att jag hade fått må så dåligt pga detta. Det var bara att sätta sig i bilen och åka 12 + 12 mil och hämta receptet. Jag har alltså ingen bra erfarenhet av att sluta med betablockerare.
 2. Läser just i Expr/Gt att eleverna i en skola i Hisings Backa vill ha bort smöret i bespisningen. Orsak: Det innehåller palmolja.
 3. Träffade nyss en bekant som jag inte träffat på nästan ett år. Han är 70+, diabetiker, kraftigt överviktig, har hjärtproblem och besöker regelbundet sin diabetesmottagning. När vi träffades sist kunde han fortfarande gå korta sträckor, men nu är det rullstol som gäller. Han har en mycket tillåtande diabetessköterska, och han kommer aldrig att överge sin diet på t ex wienerbröd, bullar, godis, pasta och potatismos. För 4-5 år sedan prövade han LCHF en kortare period med viktnedgång som resultat, samt minskat behov av insulin. Men längtan efter socker och kolhydrater blev för stark. Jag frågade honom nu vad hans diabetessköterska tycker om LCHF. Hennes svar blev ungefär att man inte ska gå tillbaka till tiden innan man uppfann insulinet! Insulinet var ju det som gjorde att alla diabetespatienter kunde äta som alla friska gör! Det är väldigt tråkigt att se min vän sjuk och kraftigt överviktig i sin rullstol. Han hade kunnat må mycket bättre, men han har gjort sitt val.
 4. Varit med om liknande, men då gällde det lammkött. Besökte en populär restaurang i Visby för att äta helgrillat lamm - men det var inte gotländskt lamm, utan från Nya Zeeland!
 5. Maskros

  Sondmat (stroke)

  Nej, diabeteskost verkar vara bortlagt. På det sjukhem där min man (diabetes, cancer) tillbringade sina sista månader i livet fanns ingen diabeteskost. Det var kolhydratlinjen som gällde för alla. Ofta serverades potatismos, eftersom det är lättuggat. Saftkräm o likn till dessert. Alltid sött kaffebröd till kaffet. Vid inskrivningen uppgav jag hur många enheter insulin min man tog dagligen. Det var 8, eftersom vi åt lchf. Jag förklarade för sköterskan att antalet enheter berodde på vad han åt. Sjukhemmet kunde inte servera diabeteskost eller lchf-kost och hade inte heller personal som kunde kontrollera blodsockret. Därför måste de ha en exakt uppgift om mängden insulin. Vilket naturligtvis var omöjligt för mig att svara på.
 6. Biohacking! Jag tycker du ligger farligt nära någon typ av ätstörning. Maja gräddnos råd här ovanför är utmärkta. Svårare än så är det faktiskt inte!
 7. Har använt flera sorter; just nu Cocosa utan smak. Ingen skillnad för mig; alla bränner som eld i svalget.
 8. Nej, kokosflingor och kokosmjölk har jag inga problem med. Bara ren kokosolja. Det känns som om jag blir "skinnflådd" i svalget.
 9. Använder ekologisk kokosolja i matlagning och ibland i kaffe/te utan problem, men att ta en sked direkt ur burken går inte. Det svider nå´t otroligt i svalget, och detta sitter i fyra, fem timmar. Vad kan detta bero på? Någon av er med samma problem?
 10. Känner till problemet. Har en god vän 75+, 130 - 140 kg, diabetiker, sköldkörtelproblematik, pacemaker. Äter en massa mediciner. MEN - han äter också en massa kolhydrater, precis som din svärmor! Går regelbundet till läkare och diabetessköterska, men kostbehandling har aldrig varit aktuellt; endast medicinering. I likhet med din svärmor vill han inte heller läsa de böcker jag lånat honom, t ex Matrevolutionen och Ett sötare blod. Nu har han remitterats till bassängträning för att få ner vikten - att promenera är helt uteslutet eftersom han inte orkar. Hur han ska gå ner i vikt utan kostomläggning genom att simma ett par gånger i veckan förefaller absurt för mig, men sjukvården är alltså av en annan mening.
 11. Underbart vackert!!! Var får man tag i de vackra katterna? Jag har två "riktiga", men några extra skulle jag verkligen vilja ha i min trädgård.
 12. Jag tycker det är obegripligt att hon rekommenderar att sätta ett överviktigt barn på kolhydratdiet - flingor, smörgås, potatis. Det vore verkligen intressant att höra hur hon resonerar i det fallet. En LITEN bit kyckling eller kött kan väl inte ge tillräckigt med protein för ett växande barn. För mig är hennes rekommendation helt fel och otidsenlig. En nästan renodlad kolhydratdiet kan ingen må bra av!
 13. Blev närmast chockad när jag läste hennes måltidsförslag för en 3,5-årig överviktig flicka. Morgon: Fil, flingor, smörgås. Lunch: Potatis samt en liten bit kyckling eller kött. Kväll: Flingor eller smörgås. Eftermiddagsfika: Kivi.
×
×
 • Create New...