Jump to content

Maskros

Medlem
 • Posts

  89
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Maskros

 1. Har ätit betablockarare i många år pga ojämn hjärtrytm, men gjorde ett ofrivilligt uppehåll en gång. Detta var på pappersreceptens tid. Jag behövde förnya receptet och ringde till min läkare på sjukhuset i N-hamn. Det var omöjligt att få tag på honom, så jag skrev ett brev i stället och bad honom skicka ett recept till min tillfälliga adress i fritidshuset 12 mil bort. Det kom inget recept. Tabletterna tog slut, och hjärtat slog ojämnare än någonsin. Jag mådde verkligen dåligt. Fick så småningom tag på läkaren i telefon, och då förklarade han varför jag inte hade fått mitt recept: SJUKHUSET HADE INTE RÅD MED FRIMÄRKEN! Och han beklagade att jag hade fått må så dåligt pga detta. Det var bara att sätta sig i bilen och åka 12 + 12 mil och hämta receptet. Jag har alltså ingen bra erfarenhet av att sluta med betablockerare.
 2. Läser just i Expr/Gt att eleverna i en skola i Hisings Backa vill ha bort smöret i bespisningen. Orsak: Det innehåller palmolja.
 3. Träffade nyss en bekant som jag inte träffat på nästan ett år. Han är 70+, diabetiker, kraftigt överviktig, har hjärtproblem och besöker regelbundet sin diabetesmottagning. När vi träffades sist kunde han fortfarande gå korta sträckor, men nu är det rullstol som gäller. Han har en mycket tillåtande diabetessköterska, och han kommer aldrig att överge sin diet på t ex wienerbröd, bullar, godis, pasta och potatismos. För 4-5 år sedan prövade han LCHF en kortare period med viktnedgång som resultat, samt minskat behov av insulin. Men längtan efter socker och kolhydrater blev för stark. Jag frågade honom nu vad hans diabetessköterska tycker om LCHF. Hennes svar blev ungefär att man inte ska gå tillbaka till tiden innan man uppfann insulinet! Insulinet var ju det som gjorde att alla diabetespatienter kunde äta som alla friska gör! Det är väldigt tråkigt att se min vän sjuk och kraftigt överviktig i sin rullstol. Han hade kunnat må mycket bättre, men han har gjort sitt val.
 4. Varit med om liknande, men då gällde det lammkött. Besökte en populär restaurang i Visby för att äta helgrillat lamm - men det var inte gotländskt lamm, utan från Nya Zeeland!
 5. Maskros

  Sondmat (stroke)

  Nej, diabeteskost verkar vara bortlagt. På det sjukhem där min man (diabetes, cancer) tillbringade sina sista månader i livet fanns ingen diabeteskost. Det var kolhydratlinjen som gällde för alla. Ofta serverades potatismos, eftersom det är lättuggat. Saftkräm o likn till dessert. Alltid sött kaffebröd till kaffet. Vid inskrivningen uppgav jag hur många enheter insulin min man tog dagligen. Det var 8, eftersom vi åt lchf. Jag förklarade för sköterskan att antalet enheter berodde på vad han åt. Sjukhemmet kunde inte servera diabeteskost eller lchf-kost och hade inte heller personal som kunde kontrollera blodsockret. Därför måste de ha en exakt uppgift om mängden insulin. Vilket naturligtvis var omöjligt för mig att svara på.
 6. Biohacking! Jag tycker du ligger farligt nära någon typ av ätstörning. Maja gräddnos råd här ovanför är utmärkta. Svårare än så är det faktiskt inte!
 7. Har använt flera sorter; just nu Cocosa utan smak. Ingen skillnad för mig; alla bränner som eld i svalget.
 8. Nej, kokosflingor och kokosmjölk har jag inga problem med. Bara ren kokosolja. Det känns som om jag blir "skinnflådd" i svalget.
 9. Använder ekologisk kokosolja i matlagning och ibland i kaffe/te utan problem, men att ta en sked direkt ur burken går inte. Det svider nå´t otroligt i svalget, och detta sitter i fyra, fem timmar. Vad kan detta bero på? Någon av er med samma problem?
 10. Känner till problemet. Har en god vän 75+, 130 - 140 kg, diabetiker, sköldkörtelproblematik, pacemaker. Äter en massa mediciner. MEN - han äter också en massa kolhydrater, precis som din svärmor! Går regelbundet till läkare och diabetessköterska, men kostbehandling har aldrig varit aktuellt; endast medicinering. I likhet med din svärmor vill han inte heller läsa de böcker jag lånat honom, t ex Matrevolutionen och Ett sötare blod. Nu har han remitterats till bassängträning för att få ner vikten - att promenera är helt uteslutet eftersom han inte orkar. Hur han ska gå ner i vikt utan kostomläggning genom att simma ett par gånger i veckan förefaller absurt för mig, men sjukvården är alltså av en annan mening.
 11. Underbart vackert!!! Var får man tag i de vackra katterna? Jag har två "riktiga", men några extra skulle jag verkligen vilja ha i min trädgård.
 12. Jag tycker det är obegripligt att hon rekommenderar att sätta ett överviktigt barn på kolhydratdiet - flingor, smörgås, potatis. Det vore verkligen intressant att höra hur hon resonerar i det fallet. En LITEN bit kyckling eller kött kan väl inte ge tillräckigt med protein för ett växande barn. För mig är hennes rekommendation helt fel och otidsenlig. En nästan renodlad kolhydratdiet kan ingen må bra av!
 13. Blev närmast chockad när jag läste hennes måltidsförslag för en 3,5-årig överviktig flicka. Morgon: Fil, flingor, smörgås. Lunch: Potatis samt en liten bit kyckling eller kött. Kväll: Flingor eller smörgås. Eftermiddagsfika: Kivi.
 14. Vilken sorts senap använder du?
 15. Jag förstod att kvinnan i Nyhetsmorgon bara räknade rent socker och inte kolhydrater. Många vet inte/ bryr sig inte om att kolhydrater ombildas till sockerarter i kroppen.
 16. Såg just på Nyhetsmorgon en jämförelse mellan en bar och en kanelbulle. Kanelbullen var tydligen bättre att äta eftersom den bara innehöll motsvarande EN sockerbit. Kan detta vara riktigt? Tar man inte hänsyn till att kolhydraterna i vetemjölet omvandlas till sockerarter i kroppen?
 17. Träffade igår en gammal kollega på stan. Han är kraftigt överviktig och har diabetes 2. Han var på väg in på en kinarestaurang för att äta lunch, och jag följde med in för att ta en kopp kaffe och prata bort en stund. Han valde fyra små rätter med bl a friterat fläskkött och sötsur sås. Till detta en stor portion ris. Jag frågade om han verkligen tålde den maten med tanke på hans diabetes, men det var inga problem alls. Visserligen var det socker i den sötsura såsen, men så lite ansåg han inte spelade någon roll. Jag frågade då om riset, och han svarade, att i ris finns det INGET socker!. Kolhydrater ja, men han ansåg att kolhydrater var NÅGOT HELT ANNAT än socker Då.gav jag upp, för jag vill ju inte bli ovän med en gammal kollega. Detta fick mig att tänka på när min man fick gå en veckolång kurs för att lära sig äta rätt som diabetiker. Där betonade man just att undvika socker, men däremot var det fritt fram för osötat vitt bröd, pannkakor och risgrynsgröt. I pannkakssmeten och gröten skulle mjölken ersättas med grädde och vatten för att få ner sockerhalten. Att mjöl och ris borde undvikas fanns inte med på kartan. Att kolhydrater ombildas till sockerarter i kroppen är tydligen fortfarande okänt för många, trots att LCHF blivit så omskrivet på senare år. Okunskapen hos många är förfärande.
 18. Jag sköljer kirskålen noggrant. Därefter förväller jag den i några minuter och slår av vattnet i ett durkslag. Sedan hackar jag kirskålen och använder den som spenat.
 19. Ja, jag såg programmet och blev besviken. Den information man fick om diabetes från Carl Jans erfarenheter var 1. motion är bra 2. stress ska man akta sig för 3. rött kött ska undvikas 4. kostomläggning. Vad kostomläggningen innebar fick man inte veta. Carl Jan tar sina insulinsprutor morgon och kväll, så någon större kostomläggning kan det väl inte handla om. Enligt läkare har det nu kommit några nya mediciner, som var mycket lovande. Vilka mediciner det var fick man inte veta. Dessutom berättade läkaren, att diabetes 2 numera har kommit att anses som botbar. Hur man botade denna sjukdom fick man inte veta. Kort sagt, för en diabetiker som tittade på detta måste programmet ha varit en besvikelse.
 20. Jansson på julafton och färskpotatis på midsommarafton. Finncrisp ibland. Vin. En liten öl efter bastun.
 21. Mycket bra jämförelse med rökning/KOL. En del människor väljer sjukdom. Det är viktigare med omedelbar behovstillfredsställelse av rökning eller godisätning än att må bra i längden. Fick ett telefonsamtal från min gode väns fru igår, där hon berättade hur dåligt hennes man mår. Hon berättade också med stolthet att hon gått upp kl sex på morgonen och bakat bullar, småfranska och två sorters kakor. Jag sade till henne att hon inte borde göra det, men hon skyller på att det kan komma folk och hälsa på, och då måste man ha kaffebröd hemma. I själva verket äter de upp det själva. Men, som sagt. En del väljer sjukdom före ett friskare liv.
 22. Min gode vän, kraftigt överviktig och med diabetes 2, blir bara sämre. Han fick nyligen en pacemaker inopererad och trodde då att han skulle känna sig piggare, men icke. Han orkar inte gå; han sitter eller ligger hela dagarna. Han får insulinkänningar flera gånger om dagen, vilka han avhjälper med mjölk och bullar. Detta kräver mer insulin, han får nya känningar som han avhjälper med mjölk och bullar, vilket kräver mer insulin, osv. Han har fått insulinkänningar bakom ratten, vilket kunde slutat illa. Jag har tidigare lånat honom och hans fru Kostrevolutionen och Ett sötare blod, men de vill inte läsa böckerna. Jag mailade också Ann Fernholms föredrag, men de är inte intresserade. Han får inget vettigt stöd av sjukvården. Han uppmanas att äta allt, vilket han håller fast vid benhårt. Han älskar pasta, ris och bröd. Man alla gör ju sina egna val. Vissa väljer sjukdom.
 23. Min numera avlidne man gick i början av 2000-talet på dagvård på en diabetesmottagning i Stockholm. Meningen var att deltagarna skulle lära sig att äta rätt. Både min man och jag blev mycket förvånade över vad som rekommenderades, eftersom inställningen var mycket tillåtande. Det som skulle undvikas var för mycket socker. Däremot var det fritt fram för vitt bröd, pannkakor, risgrynsgröt, potatis, frukt... Varje em serverades patienterna kaffe med sötningsmedel,rostat vitt bröd, margarin och Findus lättmarmelad, aprikos. I recepten till pannkakor och risgrynsgröt byttes mjölken ut mot grädde och vatten för att få ner sockerhalten. Sockerfria kakor var helt ok. MEN - KOLHYDRATER TALADES DET ÖVER HUVUD TAGET INTE OM! Visste inte dietister och diabetessköterskor vad som händer med kolhydraterna i kroppen? Och vet de det nuförtiden? Det är väl tveksamt eftersom diabetiker fortfarande rekommenderas att äta efter tallriksmodellen.
×
×
 • Create New...