Jump to content

Maskros

Medlem
 • Posts

  89
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Maskros

 1. Har ätit betablockarare i många år pga ojämn hjärtrytm, men gjorde ett ofrivilligt uppehåll en gång.

  Detta var på pappersreceptens tid. Jag behövde förnya receptet och ringde till min läkare på sjukhuset i N-hamn. Det var omöjligt att få tag på honom, så jag skrev ett brev i stället och bad honom skicka ett recept till min tillfälliga adress i fritidshuset 12 mil bort.

  Det kom inget recept.

  Tabletterna tog slut, och hjärtat slog ojämnare än någonsin. Jag mådde verkligen dåligt.

  Fick så småningom tag på läkaren i telefon, och då förklarade han varför jag inte hade fått mitt recept:

  SJUKHUSET HADE INTE RÅD MED FRIMÄRKEN!  Och han beklagade att jag hade fått må så dåligt pga detta.

  Det var bara att sätta sig i bilen och åka  12 + 12 mil och hämta receptet.

  Jag har alltså ingen bra erfarenhet av att sluta med betablockerare.

   

 2. Varit med om liknande, men då gällde det lammkött.

  Besökte en populär restaurang i Visby för att äta helgrillat lamm - men det var inte gotländskt lamm, utan från Nya Zeeland!

 3. Det finns nog en fiskhandlarbil i varje stad....men förstår inte vad du menar. Skulle det vara bättre att handla från en fiskhandlare?

  Det är jag inte så säker på.

  Jag var i södra Halland och hamnade på en laxrestaurang, som låg ca 50 m från Lagan. Laxfiskets rike i södra Sverige. De hade inte en enda bit av vildfångad lax att sälja. ALLT var odlad norsk lax!  :o

  Snacka om att känna sig lurad.

   

  Det finns nog en fiskhandlarbil i varje stad....men förstår inte vad du menar. Skulle det vara bättre att handla från en fiskhandlare?

  Det är jag inte så säker på.

  Jag var i södra Halland och hamnade på en laxrestaurang, som låg ca 50 m från Lagan. Laxfiskets rike i södra Sverige. De hade inte en enda bit av vildfångad lax att sälja. ALLT var odlad norsk lax!  :o

  Snacka om att känna sig lurad.

  Varit med om liknande, men då gällde det lammkött.

  Besökte en populär restaurang i Visby för att äta helgrillat lamm - men det var inte gotländskt lamm, utan från Nya Zeeland!

  • Like 1
 4. Nej, diabeteskost verkar vara bortlagt.

  På det sjukhem där min man (diabetes, cancer)  tillbringade sina sista månader i livet fanns ingen diabeteskost. Det var kolhydratlinjen som gällde för alla. Ofta serverades potatismos, eftersom det är lättuggat. Saftkräm o likn till dessert. Alltid sött kaffebröd till kaffet.

   Vid inskrivningen uppgav jag hur många enheter insulin min man tog  dagligen. Det var 8, eftersom vi åt lchf. Jag förklarade för sköterskan att antalet enheter berodde på vad han åt. 

  Sjukhemmet kunde inte servera diabeteskost eller lchf-kost och hade inte heller personal som kunde kontrollera blodsockret. Därför måste de ha en exakt uppgift om mängden insulin. Vilket naturligtvis var omöjligt för mig att svara på.

 5. Känner till problemet.

  Har en god vän 75+, 130 - 140 kg, diabetiker, sköldkörtelproblematik, pacemaker. Äter en massa mediciner. 

  MEN - han äter också en massa kolhydrater, precis som din svärmor! 

  Går regelbundet till läkare och diabetessköterska, men kostbehandling har aldrig varit aktuellt; endast medicinering.

  I likhet med din svärmor vill han inte heller läsa de böcker jag lånat honom, t ex Matrevolutionen och Ett sötare blod.

  Nu har han remitterats till bassängträning för att få ner vikten - att promenera är helt uteslutet eftersom han inte orkar.

  Hur han ska gå ner i vikt utan kostomläggning genom att simma ett par gånger i veckan förefaller absurt för mig, men sjukvården är alltså av en annan mening.

  • Like 2
 6. jag måste bara få skryta. Det blev SÅ bra när det blev färdigt. Vi kan sitta där i timmar och bara lyssna och kontemplera livet. Vi samlar på prydnadskatter i trädgården (eftersom jag är kattokig och vi har flera riktiga också) och de har fått en mer framträdande placering nu i stället för i diverse rabatter.

   

  Jag har gjort klippet offentligt, så jag TROR att ni ska kunna se det.

   

  https://www.facebook.com/photo.php?v=10202162799223943

   

  jag måste bara få skryta. Det blev SÅ bra när det blev färdigt. Vi kan sitta där i timmar och bara lyssna och kontemplera livet. Vi samlar på prydnadskatter i trädgården (eftersom jag är kattokig och vi har flera riktiga också) och de har fått en mer framträdande placering nu i stället för i diverse rabatter.

   

  Jag har gjort klippet offentligt, så jag TROR att ni ska kunna se det.

   

  https://www.facebook.com/photo.php?v=10202162799223943

  Underbart vackert!!!  Var får man tag i de vackra katterna? Jag har två "riktiga", men några extra skulle jag verkligen vilja ha i min trädgård.

 7. Jag tycker det är obegripligt att hon rekommenderar att sätta ett överviktigt barn på kolhydratdiet - flingor, smörgås, potatis. Det vore verkligen intressant att höra hur hon resonerar i det fallet.

  En LITEN bit kyckling eller kött kan väl inte ge tillräckigt med protein för ett växande barn. 

  För mig är hennes rekommendation helt fel och otidsenlig. En nästan renodlad kolhydratdiet kan ingen må bra av!

  • Like 1
 8. Jag märker till min förvåning att jag tydligen inte delat med mej av den gudomliga anjovispaten som är höjdpunkt på varje påsk och midsommarbord. Det är en av de allra bästa grejorna med LCHF.. Att man får äta den här med gott samvete

   

  Anjovisburk 225 g

  3-4 blad gelantin

  4 hårdkokta ägg

  1,5 msk senap

  1 dl creme fraiche

  2 dl hårdvispad grädde

  0,5 dl vardera av finhackad purjo, gräslök och dill

   

  Mosa anjovis och ägg med gaffel. Det ska inte vara helt slätt. Värm gelatinet i 2 msk anjovisspad. Blanda allt och häll i avlång form och låt stå kallt över natten

  Vilken sorts senap använder du?

 9. Såg just på Nyhetsmorgon en jämförelse mellan en bar och en kanelbulle. Kanelbullen var tydligen bättre att äta eftersom den bara innehöll motsvarande EN sockerbit. Kan detta vara riktigt? 

  Tar man inte hänsyn till att kolhydraterna i vetemjölet omvandlas till sockerarter i kroppen?  

   

 10. Ja där ser man. Jag har ju läst på många håll att det var munkarna som förde in den. Man kan i alla fall vara rätt säker på att den inte fanns i Sverige från början men vem vet, rätt som det är så kanske någon hittar bevis för det också. Samtidigt är det ju typiskt för inplanterade arter av både växter och djur att dom sprider sig över måttan.

   

  Nässlor har jag fortfarande i frysen sedan förra året. Barnbarnen (3 resp 6 år) tyckte det var så gott så det var ju synd att de inte skulle få äta det på nästan ett år. :-)

   

  Hur tillagar man och äter kirskål på bästa sätt? Jag har aldrig testat. Skulle nog kunna fylla en hel frysbox med sådant.

   

  I år har jag ätit en riktig läckerhet, som jag annars alltid kastat, nämligen blomknopparna på den övervintrande grönkålen. Bryter av dem med några cm stjälk, ångkokar lätt och fräser till slut i rikligt med smör. Mmmmm!

  Jag sköljer kirskålen noggrant. Därefter förväller jag den i några minuter och slår av vattnet i ett durkslag. Sedan hackar jag kirskålen och använder den som spenat.

 11. Ja, jag såg programmet och blev besviken.

  Den information man fick om diabetes från Carl Jans erfarenheter var

  1. motion är bra

  2. stress ska man akta sig för

  3. rött kött ska undvikas

  4. kostomläggning.

  Vad kostomläggningen innebar fick man inte veta.

  Carl Jan tar sina insulinsprutor morgon och kväll, så någon större kostomläggning kan det väl inte handla om.

   

  Enligt läkare har det nu kommit några nya mediciner, som var mycket lovande. Vilka mediciner det var fick man inte veta.

   

  Dessutom berättade läkaren, att diabetes 2 numera har kommit att anses som botbar. Hur man botade denna sjukdom fick man inte veta.

   

  Kort sagt, för en diabetiker som tittade på detta måste programmet ha varit en besvikelse.

  • Like 3
 12. Mycket bra jämförelse med rökning/KOL. 

  En del människor väljer sjukdom. Det är viktigare med omedelbar behovstillfredsställelse av rökning eller godisätning än att må bra i längden.

  Fick ett telefonsamtal från min gode väns fru igår, där hon berättade hur dåligt hennes man mår. Hon berättade också med stolthet att hon gått upp kl sex på morgonen och bakat bullar, småfranska och två sorters kakor. Jag sade till henne att hon inte borde göra det, men hon skyller på att det kan komma folk och hälsa på, och då måste man ha kaffebröd hemma. I själva verket äter de upp det själva.

  Men, som sagt. En del väljer sjukdom före ett friskare liv.

  • Like 1
 13. Min gode vän, kraftigt överviktig och med diabetes 2, blir bara sämre. Han fick nyligen en pacemaker inopererad och trodde då att han skulle känna sig piggare, men icke. Han orkar inte gå; han sitter eller ligger hela dagarna. Han får insulinkänningar flera gånger om dagen, vilka han avhjälper med mjölk och bullar. Detta kräver mer insulin, han får nya känningar som han avhjälper med mjölk och bullar, vilket kräver mer insulin, osv. Han har fått insulinkänningar bakom ratten, vilket kunde slutat illa.

  Jag har tidigare lånat honom och hans fru Kostrevolutionen och Ett sötare blod, men de vill inte läsa böckerna. Jag mailade också Ann Fernholms föredrag, men de är inte intresserade.

  Han får inget vettigt stöd av sjukvården. Han uppmanas att äta allt, vilket han håller fast vid benhårt. Han älskar pasta, ris och bröd.

  Man alla gör ju sina egna val. Vissa väljer sjukdom.

  • Like 1
 14. Jag lyckades övertyga min väninna diabetes 2 om lågkalorikost +fullvärdiga mejeriprodukter och hon var med.

  Hon hann inte få nåt positivt utav detta förrän det var dags att besöka sin diabetessköterska och dietist. Ni förstår säkert själv va som hände!

  Margarin måste man äta fast det är fullt med kemikalier för att fördelarna uppväger nackdelarna många gånger om

  Fet mat gör att blodswockret stiger så är magra alternativ

  kom i håg att kolesterolhöjning är speciellt farligt för diabetiker!

  Ät minst 3 frukter om dagen och lika mycket bröd men gärna fullkorn om du tycker om det.

  Gröt eller fill med musli på morgonen så du står dig till mellanmålet kl 10

  osv

   

  Min väninna blev totalt omkullpratad och nästan snäste till mig om att jag inte skulle tro att jag kunde mer än utbildad personal!

  Min numera avlidne man gick i början av 2000-talet på dagvård på en diabetesmottagning i Stockholm.

  Meningen var att deltagarna skulle lära sig att äta rätt. Både min man och jag blev mycket förvånade över vad som rekommenderades, eftersom inställningen var mycket tillåtande. 

  Det som skulle undvikas var för mycket socker. Däremot var det fritt fram för vitt bröd, pannkakor, risgrynsgröt, potatis, frukt... Varje em serverades patienterna kaffe med sötningsmedel,rostat vitt bröd, margarin och Findus lättmarmelad, aprikos. I recepten till pannkakor och risgrynsgröt byttes mjölken ut mot grädde och vatten för att få ner sockerhalten. Sockerfria kakor var helt ok.

  MEN - KOLHYDRATER TALADES DET ÖVER HUVUD TAGET INTE OM! Visste inte dietister och diabetessköterskor vad som händer med kolhydraterna i kroppen? Och vet de det nuförtiden? Det är väl tveksamt eftersom diabetiker fortfarande rekommenderas att äta efter tallriksmodellen.

×
×
 • Create New...