Jump to content

MKJ

Medlem
 • Posts

  4,538
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

MKJ last won the day on May 5 2014

MKJ had the most liked content!

Recent Profile Visitors

1,951 profile views

MKJ's Achievements

Veteran

Veteran (5/7)

1.1k

Reputation

 1. Man kan ju fråga sig VARFÖR lönsamheten kräver det du skriver. Bonden får 120 Euro per ton havre och vad betalar vi i affären?
 2. Det finns många fördelar med plöjningsfritt jordbruk. Jag är medlem i FOBO och deras koncept går ut på att man bearbetar jorden så lite möjligt och täcker den med framförallt organiskt material. http://www.fobo.se Här hittade jag en tråd med hänvisningar till ytterligare trådar i ämnet och då är det ju odling utan bekämpningsmedel http://www.alternativ.nu/index.php?topic=92967.0 I t ex Afrika kan plöjningsfri odling med täckning skydda jorden mot uttorkning. Jag hörde en del om det på radion för ett tag sedan. När det gäller GMO så kan det väl vara ett hot mot gamla sorter och biologisk mångfald. Så här skriver Naturvårdsverket på sin hemsida. Effekter på den biologiska mångfaldenDet är nödvändigt att göra en riskvärdering innan en GMO sätts ut i miljön. Naturvårdsverket har till uppgift att bedöma sådana riskvärderingar. Bedömningen av hur GMO påverkar den biologiska mångfalden sker på tre nivåer: Påverkan på genetisk variation. Kommer den genmodifierade organismens unika egenskaper att kunna spridas till vilda släktingar och på så sätt minska eller förändra deras genetiska variation? Påverkan på populationer. Kan påverkan på den genetiska variationen i sådana fall leda till en minskning av vilda populationer av samma släkte som den genetiskt förändrade arten eller t.o.m förlust av dessa vilda släktingar? Kan den genetiskt förändrade organismen skada andra växter eller djur än de som var tänkta (icke målorganismer) på något annat sätt? Påverkan på ekosystem. Kommer den genetiskt förändrade organismen att orsaka skada på ekosystemet genom att exempelvis påverka ekologiska processer som näringskedjan eller nedbrytningsprocessen? Kan odlingen av GMO öka eller minska användning av bekämpningsmedel eller påverka miljön på annat sätt? Det finns starka kopplingar mellan de tre nivåerna. Minskad genetisk variation hos en art kan leda till en försämrad anpassningsförmåga vid till exempel klimatförändringar. Minskade populationer kan i sin tur påverka andra arter inom ekosystemet och även hela ekosystemet. http://www.naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/Miljoarbete-i-Sverige/Uppdelat-efter-omrade/Naturvard/Genetiskt-modifierade-organismer/GMO-i-Sverige/#
 3. Jag är för ekologiskt och köper det oftast men faktum är att jag under senare tid börjat köpa en del konventionellt odlat också. Jag har kommit fram till att det är bättre för hälsan att äta konventionellt odlade grönsaker än att hoppa över gröna grönsaker för att man inte fick tag i några som var eko. Min mor är 84 år och har länge ätit mycket grönsaker och frukt och hon köper konventionellt odlat eftersom hon tycker att ekologiskt är för dyrt. På 80-talet åt jag ofta nästan inga grönsaker i lunchmatsalen eftersom dom var besprutade men nu tror jag som sagt att det är bättre att äta grönsaker än att inte göra det. Numera tror jag det är farligare för hälsan att inte motionera och att äta för mycket kalorier än att äta grönsaker om konventionellt odlade. Sedan finns det ju många aspekter och jag tror inte broilerjordbruket är långsiktigt hållbart.
 4. Det beror oftast på om tarmfloran är anpassad eller inte. Det gäller även lök och en del annat. När min hälsa krånglade som mest fes jag så mycket så jag trodde det skulle höras till grannarna Nu när kroppen funkar igen kan jag äta hur mycket bönor som helst utan så mycket som en fjärt och ännu bättre - jag kan äta RÅ LÖK! Det är helt otroligt. Jag som blev så vissen i magen av lök tidigare kan äta rå lök nästan som när man käkar äpple och ingen reaktion alls av något slag. Tidigare var det dessutom så att jag blev väldigt törstig på natten om jag ätit aldrig så lite rå lök på kvällen men nu är det helt borta.
 5. Ja det var ju skummelt. Då faller min tankegång. Jag borde ha frågat mer innan jag skrev något men jag har fått så mycket skäll för att jag frågar för att få bilden klar för mig innan jag skriver något så nu gjorde jag inte det. Det är ju i alla fall väldigt bra att din dotter blivit bättre igen
 6. Jag menade inte att det ALLTID beror på insulinresistens. Det kan naturligtvis ha många olika orsaker. Nu visade det sig att hon fått symptomen akut och då faller hela min tankegång. Tidigare har jag frågat mer innan jag skrivit något men då har jag fått på pälsen för att jag frågat för mycket och till och med att jag "frågat sönder" men det var ju för att ha ett bra underlag innan jag satte mina funderingar på pränt. I det här fallet hade jag heller inte skrivit något om inte läkarna redan hade gått igenom henne från topp till tå.
 7. Ja jag förstod det men hur började det? När min moster fick neuropati så började det som för mig men jag fick det att vända igen. Min moster har samma symptom i benen som din dotter hade när det var som sämst. Förhöjt laktat som din dotter har är kopplat till insulinresistens.
 8. Du skrev att hon blivit mycket bättre i benen sedan det var som sämst. Har hon ändrat något i kosten sedan det var som sämst? För egen del fick jag domningar i tårna och vänster underben plus svullna fotleder när jag hade ätit fet ost och kex av vitt mjöl till förmiddagsfikat under en tid. Jag fick också mjölksyra i benen när jag gick uppför en trappa. Nu finns det nog risk att någon retar sig på att jag som inte är medicinare skriver i den här tråden men jag avvaktade först för att se om du fick några svar. Läkarna har ju heller inte hittat orsaken.
 9. Äter hon samma kost som du? Du har ju fått en del skumma symptom du också så jag undrar ju lite om det kan ha med kosten att göra. Hur ligger du till när det gäller proteinintag i förhållande till dagsbehovet? Har läkaren nämnt eventuell neuropati när det gäller din dotter?
 10. Här finns en debattartikel om spridning av rötslam. http://www.dagensmedicin.se/debatt/debavloppsslam-kan-hota-halsan/
 11. Intressant! Jag har inte tänkt på att man kan koka gröt på havrekross. Hur gör man då? Jag är ju blandkostare och just nu har jag ett bröduppehåll och då blir det havregrynsgröt istället. Du skriver snabbhavregryn men är det gröt på dom som du fått så stor höjning av eller har du ätit dom råa? Vi köper vanliga havregryn (inga snabbhavregryn) och kokar gröt på. Har du kollat hur mycket blodsockerhöjning du får på sådan gröt (nyfiken för egen del). Det finns ju hel nakenhavre också. Undrar om det går att koka gröt på den också?
 12. Det finns ju många aspekter men här får du några. Jag har avgränsat mitt svar till svenskt jordbruk. När det gäller jordbruk i fattiga länder så finns många fler aspekter. Är det helt oomtvistat att ekojordbruk ger mindre avkastning och därför inte är hållbart i ett längre och globalt perspektiv?Det beror ju på vilken gröda det gäller och hur man räknar avkastning. Dessutom beror avkastningen på jordens bördighet, gödsling med mera. Sedan kan man ju vända på det och säga att eko är det normala och om man besprutar och konstgödslar så kan man få en högre avkastning men med en rad nackdelar. När det gäller gödsel så kommer också dom fyndigheter med fosfat som man tillverkar konstgödsel av att ta slut. Konstgödsel innehåller dessutom framförallt kväve, fosfor och kalium och inte alla mineraler som behövs. Mikrolivet i jorden blir också sämre utan tillförsel av organiskt material vilket gör mineralerna i jorden mindre tillgängliga. Jordarna utarmas på mineraler. Varför innehåller ekomat inte mindre gifter?När det gäller rester av bekämpningsmedel innehåller ekologiskt odlade grönsaker sällan sådana (slv har kollat och det var ytterst få eller om det ens var något prov som innehöll rester av bekämpningsmedel) Tyvärr innehåller även ekologiskt odlat ofta kadmium men det gäller i första hand åkrar där man tidigare använt konstgödsel eftersom konstgödsel innehåller kadmium. Kan ett konventionellt jordbruk vara miljövänligt utan att vara eko?"Miljövänligt" är ju inget exakt begrepp och dom konventionella jordbruken använder väldigt olika mängder av både bekämpningsmedel och konstgödsel. Det finns konventionella småjordbrukare som har egen naturgödsel men det finns också stora slättjordbruk där man inte har några egna djur. Förutom konstgödsel sprids en del slam från reningsverken. Även ekologiska jordbruk kan läcka kväve men bekämpningsmedelsrester sprider dom ju inte. Jag har köpt en del grönsaker från småbönder som inte odlar ekologiskt men då har jag frågat hur dom har gjort. När det gäller läckage av bekämpningsmedel så har man hittat rester av roundup i många dricksvattenbrunnar i Sverige och Danmark. Varför behöver något så framgångsrikt som eko subventioneras med en halv miljard varje år? Om det fungerar borde det väl kunna stå på egna ben?Här har jag inte så mycket kunskap men även det vanliga jordbruket får ju en hel del bidrag.
 13. Jag är kolhydratätare men har valt bort socker och vitt mjöl. Det verkar ha fungerat för idag gick jag förbi ett konditori och ut kom en doft av nybakat kaffebröd men min hjärna signalerade spontant "usch vad det luktar sött och äckligt".
 14. Till LCHF-are blir det gåsfett istället.
 15. När det gäller näringsinnehåll så ringde jag till en kommun på 80-talet och frågade om gjorde näringsberäkning på råvarorna eller på det som barnen fick på tallriken. - På råvarorna så klart svarade den ansvarige. Att jag frågade berodde på att potatisen kokades i en skola och som längst gick det 7 timmar från tillagning tills potatisen skulle ätas. Det räcker med 1 timmes varmhållning för att en stor del av c-vitaminet skall ha försvunnit. Varmhållning av mat gör att en stor del av vitaminerna går förlorade så har dom räknat ut ett godkänt näringsvärde på råvarorna så stämmer inte det när barnen får maten på tallriken. En del skolor har ju salladsbord men inte alla. På 80-talet var potatis den största källan till c-vitamin för många.
×
×
 • Create New...