Jump to content

MKJ

Medlem
 • Posts

  4,538
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Posts posted by MKJ

 1. Jag tänker att diskussionen kan bli lite skev. För att få ökad lönsamhet i storskalig spannmålsproduktion krävs snabbväxande grödor i monokulturer och sen så också besprutat.

  Jag önskar ett småskaligt jordbruk, inte fokus på spannmålsodling eller sockerproduktion i första hand (utom för etanol att köra bilar på). Jag vill ha mångfald bland grödorna och mer näring i maten och kvalitet gärna till ett högre pris.

   

  Man kan ju fråga sig VARFÖR lönsamheten kräver det du skriver. Bonden får 120 Euro per ton havre och vad betalar vi i affären?

  • Like 1
 2. Ja, det är nog inte svart eller vitt någonting. Förut jobbade jag på ett företag som tillverkade maskiner för växtodling (såmaskiner, kultivatorer, harvar och sådant) och då fick jag lära mig lite lite om jordbruk.

   

  Tex använder man speciellt i Nordamerika direktsåmaskiner (man plöjer inte, man inte ens använder kultivator), då sår man direkt i stubben från förra skörden. Detta är mycket bra för att slippa jorderosion/förstöring och ökenutbredning när man har lätta jordar. Man bibehåller också fukten vilket är viktigt.

   

  Men spillsäd från förra skörden och ogräs får man problem med när man inte har plöjt, kultiverat vältat. Så man använder GMO-gröda som är "Round Up Ready". Man sår och sedan sprutar man med "Round up" och allt dör utom den GMO-grödan.

   

  Det där låter ju kanske inte så jättebra tyckte jag. Men då förklarade en arbetskamrat hur man gör i Europa. Där inventerar man vilka ogräs man har och så blandar man ihop en giftcocktail och sprutar med det. Inte bättre kanske!?

   

  Det bästa är kanske ett modernt jordbruk där man försöker att plöja lite mindre för att inte jävlas med jorden i onödan (kulitvator, harv) och minska förbrukningen av diesel samt läckaget av näring och sedan använda GMO-grödor och inte vara utvecklingsfientlig för att få bra skördar och minska giftanvändningen samt att få en bra avkastning så att jordens stora befolkning kan försörjas.

   

  Svenska produkter är jäkligt bra och i många fall snudd på EKO. Så jag köper sällan ekologiskt, men alltid Svenskt.

   

  Det finns många fördelar med plöjningsfritt jordbruk. Jag är medlem i FOBO och deras koncept går ut på att man bearbetar jorden så lite möjligt och täcker den med framförallt organiskt material. http://www.fobo.se

   

  Här hittade jag en tråd med hänvisningar till ytterligare trådar i ämnet och då är det ju odling utan bekämpningsmedel http://www.alternativ.nu/index.php?topic=92967.0

   

  I t ex Afrika kan plöjningsfri odling med täckning skydda jorden mot uttorkning. Jag hörde en del om det på radion för ett tag sedan.

   

  När det gäller GMO så kan det väl vara ett hot mot gamla sorter och biologisk mångfald.

   

  Så här skriver Naturvårdsverket på sin hemsida.

   

  Effekter på den biologiska mångfalden

  Det är nödvändigt att göra en riskvärdering innan en GMO sätts ut i miljön. Naturvårdsverket har till uppgift att bedöma sådana riskvärderingar.

  Bedömningen av hur GMO påverkar den biologiska mångfalden sker på tre nivåer:

  1. Påverkan på genetisk variation. Kommer den genmodifierade organismens unika egenskaper att kunna spridas till vilda släktingar och på så sätt minska eller förändra deras genetiska variation?
  2. Påverkan på populationer. Kan påverkan på den genetiska variationen i sådana fall leda till en minskning av vilda populationer av samma släkte som den genetiskt förändrade arten eller t.o.m förlust av dessa vilda släktingar? Kan den genetiskt förändrade organismen skada andra växter eller djur än de som var tänkta (icke målorganismer) på något annat sätt?
  3. Påverkan på ekosystem. Kommer den genetiskt förändrade organismen att orsaka skada på ekosystemet genom att exempelvis påverka ekologiska processer som näringskedjan eller nedbrytningsprocessen? Kan odlingen av GMO öka eller minska användning av bekämpningsmedel eller påverka miljön på annat sätt?

  Det finns starka kopplingar mellan de tre nivåerna. Minskad genetisk variation hos en art kan leda till en försämrad anpassningsförmåga vid till exempel klimatförändringar. Minskade populationer kan i sin tur påverka andra arter inom ekosystemet och även hela ekosystemet.

   

  http://www.naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/Miljoarbete-i-Sverige/Uppdelat-efter-omrade/Naturvard/Genetiskt-modifierade-organismer/GMO-i-Sverige/#

  • Like 1
 3. Jag är för ekologiskt och köper det oftast men faktum är att jag under senare tid börjat köpa en del konventionellt odlat också. Jag har kommit fram till att det är bättre för hälsan att äta konventionellt odlade grönsaker än att hoppa över gröna grönsaker för att man inte fick tag i några som var eko.

   

  Min mor är 84 år och har länge ätit mycket grönsaker och frukt och hon köper konventionellt odlat eftersom hon tycker att ekologiskt är för dyrt.

   

  På 80-talet åt jag ofta nästan inga grönsaker i lunchmatsalen eftersom dom var besprutade men nu tror jag som sagt att det är bättre att äta grönsaker än att inte göra det.

   

  Numera tror jag det är farligare för hälsan att inte motionera och att äta för mycket kalorier än att äta grönsaker om konventionellt odlade.

   

  Sedan finns det ju många aspekter och jag tror inte broilerjordbruket är långsiktigt hållbart.

  • Like 2
 4. Jag vet i alla fall vad som skulle hända om  j a g  åt bönor innan jag gick och lade mig på kvällen: efter ett par timmar skulle hunden gå ut...

   

  Det beror oftast på om tarmfloran är anpassad eller inte. Det gäller även lök och en del annat. När min hälsa krånglade som mest fes jag så mycket så jag trodde det skulle höras till grannarna  blush.gif

   

  Nu när kroppen funkar igen kan jag äta hur mycket bönor som helst utan så mycket som en fjärt och ännu bättre - jag kan äta RÅ LÖK! Det är helt otroligt. Jag som blev så vissen i magen av lök tidigare kan äta rå lök nästan som när man käkar äpple och ingen reaktion alls av något slag. Tidigare var det dessutom så att jag blev väldigt törstig på natten om jag ätit aldrig så lite rå lök på kvällen men nu är det helt borta.

  • Like 1
 5. Det bara började plötsligt...när hon var på en dans. Plötsligt följde inte benen med som hon ville. Dagen efter "tappade" hon vänstra benet helt...

   

  Ja det var ju skummelt. Då faller min tankegång. Jag borde ha frågat mer innan jag skrev något men jag har fått så mycket skäll för att jag frågar för att få bilden klar för mig innan jag skriver något så nu gjorde jag inte det.

   

  Det är ju i alla fall väldigt bra att din dotter blivit bättre igen :)

 6. Jag skulle nog inte säga att ett förhöjt Laktat ÄR kopplat till insulinresistens, det kanske KAN vara det, men har även många andra orsaker, oftast i relation till akuta händelser med hjärta och lungor inblandade.

   

  Jag menade inte att det ALLTID beror på insulinresistens. Det kan naturligtvis ha många olika orsaker. Nu visade det sig att hon fått symptomen akut och då faller hela min tankegång. Tidigare har jag frågat mer innan jag skrivit något men då har jag fått på pälsen för att jag frågat för mycket och till och med att jag "frågat sönder" men det var ju för att ha ett bra underlag innan jag satte mina funderingar på pränt.

   

  I det här fallet hade jag heller inte skrivit något om inte läkarna redan hade gått igenom henne från topp till tå.

 7. Här var det inte fråga om domningar utan helt utan känsel. Så utan känsel att hon tappade förmågan att gå!

  De kunde sticka henne med nåt vasst utan att det kändes. Hon hade tappat reflexerna som ska finnas under fötterna...

   

  Hon har inte ändrat kosten nåt speciellt sen dess.

   

  Ja jag förstod det men hur började det? När min moster fick neuropati så började det som för mig men jag fick det att vända igen. Min moster har samma symptom i benen som din dotter hade när det var som sämst.

   

  Förhöjt laktat som din dotter har är kopplat till insulinresistens.

 8. Hon äter inte LCHF på det sätt jag gör, betydligt mera blandkost men ändå "nyttigt" mellan varven, med grönsakssmoothies och sånt...

  Men hon älskar att baka så det blir mycket sånt, även om hon användel mandelmjöl/kokosmjöl ibland.

  Hon bor inte hemma utan tillsammans med sin pojkvän i eget boende.

   

  Läkarna har inte pratat om neuropati.

   

  Du skrev att hon blivit mycket bättre i benen sedan det var som sämst. Har hon ändrat något i kosten sedan det var som sämst?

   

  För egen del fick jag domningar i tårna och vänster underben plus svullna fotleder när jag hade ätit fet ost och kex av vitt mjöl till förmiddagsfikat under en tid.  Jag fick också mjölksyra i benen när jag gick uppför en trappa.

   

  Nu finns det nog risk att någon retar sig på att jag som inte är medicinare skriver i den här tråden men jag avvaktade först för att se om du fick några svar. Läkarna har ju heller inte hittat orsaken.

 9. Min dotter har varit till läkaren och tagit en hel hoper med prover, 13 rör om jag inte minns fel, samt en dunk med urin. (Dygnsuppsamling)

  Hennes grundproblem är att hon inte har någon känsel i sina ben, från knäna och neråt. Inget ytkänsel alls. (Praktiskt tycker hon, när hon ska använda epilatorn för att ta bort håret! :) )

  Det har förbättrats, från att sommaren 2012 vara utan känseln ända från höfterna, åkt rullstol, använt rullator och kryckor, till att nu kunna gå själv, till och med springa bara det är i rätt takt.

  En omfattande neurologisk utredning är utförd som inte hittade några fel...

   

  Dessutom har hon väldigt ont i sin rygg (bara 20 år gammal)

   

  Nu har hon fått provsvaren hemskickade, på begäran, och har fått veta att hon ska få en telefonkontakt med läkaren i januari. Hon tog proverna den 15 oktober och några den 6 november... Inga snabba ryck här inte!

   

  Hoppas nån kan hjälpa mig att tyda provsvaren så länge!

  Har bara skrivit av de värden som var låga eller höga - det var tre papper med provsvarstabeller

   

  Prov                                           141015                   141106                  Ref

  B-Erc-RDW                                    12,0                          11,7                12,4 - 15

  P-GT                                               0,12                                                 0,15 - 0,7

  P-Myoglobin                                   <21                                                     25 - 28

  U-Leukocyter, testremsa                     3                                                     0 - 0

  P-PK                                                 1,2                                                      <1,2

  S-Orosomukoid                                 0,46                                               0,52 - 1,1

  vB-pCO2                                                                            2,7                5,45 - 6,78

  vB-pO2                                                                               5,6                 3,19 - 5,32

  vB-Natrium                                                                        134                 136 - 145

  vB-Laktat                                                                              3,2                   <1,3

  O2Hb                                                                                   76,9               40 - 70

  HCO3std                                                                             15,3                 26 - 32

   

  Nån som förstår vad det här betyder?..

   

  Äter hon samma kost som du? Du har ju fått en del skumma symptom du också så jag undrar ju lite om det kan ha med kosten att göra.

   

  Hur ligger du till när det gäller proteinintag i förhållande till dagsbehovet?

   

  Har läkaren nämnt eventuell neuropati när det gäller din dotter?

 10. På engelska kallas de pin-head oats. Jag hittade nåt som heter Havre-kross från Saltå Kvarn och det verkar vara samma sak.

   

  Aldrig mer behöver jag smyga mig undan med en tallrik snabbhavregryn som höjer blodsockret med ca 4-5 mml/L när jag nu har hittat riktig havre som inte verkar höja blodsockret över huvud taget, delvis kanske beroende på att jag äter det på det skotska sättet med grädde istället för med mjölk. Men vad sägs om testserier (30-min intervall)  på typ 4,3 (start, innan gröt) 4,4, 4,8 4,3. Visst, jag jobbade fysiskt både före och efter MEN I ALLA FALL! Det är en ENORM skillnad jämfört med snabbhavregryn och mjölk.

   

  Jag är SÅ lycklig. Jag älskar havregröt.

   

  Intressant! Jag har inte tänkt på att man kan koka gröt på havrekross. Hur gör man då?

   

  Jag är ju blandkostare och just nu har jag ett bröduppehåll och då blir det havregrynsgröt istället. Du skriver snabbhavregryn men är det gröt på dom som du fått så stor höjning av eller har du ätit dom råa?

   

  Vi köper vanliga havregryn (inga snabbhavregryn) och kokar gröt på. Har du kollat hur mycket blodsockerhöjning du får på sådan gröt (nyfiken för egen del).

   

  Det finns ju hel nakenhavre också. Undrar om det går att koka gröt på den också?

 11. När jag började äta LCHF var det för att få bukt en viktuppgång som inte lät sig stoppas med vanlig bantning. Vare sig att minska kalorier eller äta pulver hjälpte denna gången. Läste först Ett sötare blod och hittade i samma veva Kostdoktorns blogg. Drog ingång maten och var säker på att allt fett skulle döda både mig och maken men att åter få komma in min egen kropp hade en mycket stark dragningskraft. Sättet att hantera rädslan gick genom att lära mig mer och plötsligt står jag i ett träsklandskap av forskningsfusk och en stat som genom Livsmedelsverket lurat mig i hela mitt vuxna liv och skapat ohälsa. 

   

  Efter det läser jag allt i samhällsdebatten med andra och betydligt mer kritiska glasögon, trodde jag. Fram till artikeln från SLU- forskarna som inte unisont hyllar eko - utan har en del avvikande synpunkter - och plötsligt känns det som när jag började med LCHF.  Lurad igen, eller?

   

  I nuläget har jag mest frågor och jag undrar om det finns kunniga medlemmar här inne som verkligen kan jordbruk och eko?

   

  • Är det helt oomtvistat att ekojordbruk ger mindre avkastning och därför inte är hållbart i ett längre och globalt perspektiv?
  • Varför innehåller ekomat inte mindre gifter?
  • Kan ett konventionellt jordbruk vara miljövänligt utan att vara eko?
  • Varför behöver något så framgångsrikt som eko subventioneras med en halv miljard varje år? Om det fungerar borde det väl kunna stå på egna ben?

  Mina frågor har sin utgångspunkt i denna ledare från Corren http://www.corren.se/asikter/ledare/vakna-ur-ekodrommen-7545030.aspx?shareID=bjF0REh1N3EvYVMveDdnVHJteFc1NFVUYmpYNURWUm5rRElUUElJY1Blaz01

   

  Vill poängtera att jag letar efter svar och inte är ute efter att varken hissa eller dissa eko i nuläget.

   

  Det finns ju många aspekter men här får du några. Jag har avgränsat mitt svar till svenskt jordbruk. När det gäller jordbruk i fattiga länder så finns många fler aspekter.

  • Är det helt oomtvistat att ekojordbruk ger mindre avkastning och därför inte är hållbart i ett längre och globalt perspektiv?

  Det beror ju på vilken gröda det gäller och hur man räknar avkastning. Dessutom beror avkastningen på jordens bördighet, gödsling med mera. Sedan kan man ju vända på det och säga att eko är det normala och om man besprutar och konstgödslar så kan man få en högre avkastning men med en rad nackdelar. När det gäller gödsel så kommer också dom fyndigheter med fosfat som man tillverkar konstgödsel av att ta slut. Konstgödsel innehåller dessutom framförallt kväve, fosfor och kalium och inte alla mineraler som behövs. Mikrolivet i jorden blir också sämre utan tillförsel av organiskt material vilket gör mineralerna i jorden mindre tillgängliga. Jordarna utarmas på mineraler.

  • Varför innehåller ekomat inte mindre gifter?

  När det gäller rester av bekämpningsmedel innehåller ekologiskt odlade grönsaker sällan sådana (slv har kollat och det var ytterst få eller om det ens var något prov som innehöll rester av bekämpningsmedel)

  Tyvärr innehåller även ekologiskt odlat ofta kadmium men det gäller i första hand åkrar där man tidigare använt konstgödsel eftersom konstgödsel innehåller kadmium.

  • Kan ett konventionellt jordbruk vara miljövänligt utan att vara eko?

  "Miljövänligt" är ju inget exakt begrepp och dom konventionella jordbruken använder väldigt olika mängder av både bekämpningsmedel och konstgödsel. Det finns konventionella småjordbrukare som har egen naturgödsel men det finns också stora slättjordbruk där man inte har några egna djur. Förutom konstgödsel sprids en del slam från reningsverken. Även ekologiska jordbruk kan läcka kväve men bekämpningsmedelsrester sprider dom ju inte. Jag har köpt en del grönsaker från småbönder som inte odlar ekologiskt men då har jag frågat hur dom har gjort. När det gäller läckage av bekämpningsmedel så har man hittat rester av roundup i många dricksvattenbrunnar i Sverige och Danmark.

  • Varför behöver något så framgångsrikt som eko subventioneras med en halv miljard varje år? Om det fungerar borde det väl kunna stå på egna ben?

  Här har jag inte så mycket kunskap men även det vanliga jordbruket får ju en hel del bidrag.

  • Like 3
 12. Det är också vad jag reagerat på och misstänkt; "hur näringsrik är födan i övrigt när det kommer till mineraler, vitaminer och proteiner?" Utifrån vad mina barn berättar och vad jag hört andra berätta i kommunen, vilket överensstämmer med vad du berättar nu, känns det som att man verkligen bör kika närmare på innehållsförteckningen på alla livsmedel de använder sig av.

  Jag har för flera månader sedan fått höra information om att ansvarig helt saknar utbildning i kostlära och okritiskt använder SLV som manual - det märks i svaret som helt saknar förmåga till evidensbaserad och källkritiskt förfarande. Jag vet också att viss ifrågasättning tidigare förekommit och då ska tydligen köket reagerat med att gjort maten oattraktiv och menat på att barnen inte äter om man inte gör mat som de gör maten.

   

   

   

  När det gäller näringsinnehåll så ringde jag till en kommun på 80-talet och frågade om gjorde näringsberäkning på råvarorna eller på det som barnen fick på tallriken. - På råvarorna så klart svarade den ansvarige. Att jag frågade berodde på att potatisen kokades i en skola och som längst gick det 7 timmar från tillagning tills potatisen skulle ätas. Det räcker med 1 timmes varmhållning för att en stor del av c-vitaminet skall ha försvunnit.

   

  Varmhållning av mat gör att en stor del av vitaminerna går förlorade så har dom räknat ut ett godkänt näringsvärde på råvarorna så stämmer inte det när barnen får maten på tallriken. En del skolor har ju salladsbord men inte alla. På 80-talet var potatis den största källan till c-vitamin för många.

  • Like 1
 13. Någon som vet hur man kommer tillrätta med lågt P-albuminvärde. Övriga värden bra. Gäller 31-årig tjej (ej undernärd) som tränar 4 ggr I veckan.

   

  Även om du skriver att hon inte är undernärd så är ju näringsintaget intressant i sammanhanget. Vad äter hon för något och vilken typ av träning rör det sig om?

   

  Vad var det som föranledde att dom tog provet?

 14. På vilket sätt är just mättat fett ett problem i en kolhydratrik kost?

   

  Duger det med ett enkelt svar eller skall jag vänta med att svara tills jag haft tid att gräva fram en studie och har hunnit kolla om det finns några brister i den?

 15. Det kan ju kanske bero på att vi andra aldrig sett något vetenskapligt stöd för den uppfattningen.

   

  Meningen du klippt ut kommer från det här: "Självklart behöver vi LDL men oxiderat LDL i blodkärlen är dock inte bra. När jag säger att mättat fett kan vara ett problem i en kolhydratrik kost får jag dock mothugg av många. I vilket sammanhang anser du att risken finns att LDL oxideras i blodkärlen?"

   

  Vad tror du om det jag frågar om?

   

  När det gäller vetenskapligt stöd så har det varit så att när jag hänvisat till studier om olika saker så har flera här omedelbart sagt att det är fel på studien på något sätt vilket gör att om jag skall länka till någon mer studie så måste jag tröska igenom den helt först och det är tidsödande för mig som har svårt med engelskan men nästa gång jag ser en lämplig studie så kan jag återkomma.

 16. Finns det ett samband mellan att inta mycket kolhydrater och mättat fett och att få förhöjt LDL?

  På 1800-talet var väl hjärt- kärlsjukdomar sällsynta efter vad jag hört. Vad åt man då? Gröt, bröd, potatis, sill, men även fett fläsk, feta inälvor och smör. Alltså mycket kolhydrater och mättat fett.

   

  Förutom det stoscha skrev så var den stora skillnaden att allmogen var fysiskt aktiva på ett helt annat sätt än dom flesta är idag. Det var hårt fysiskt arbete från morgon till kväll och dessutom fick man för det mesta använda benen om man skulle förflytta sig.

   

  Maten man åt var sällan raffinerad. Det var grovt surdegsjäst bröd och gröt som gällde. Vitt mjöl hade man möjligen råd att använda till högtider. Man åt också för att överleva och inte för att gotta sig framför TV´n.

   

  Det finns naturligtvis en poäng i att det inte är det mättade fettets fel men det jag menar är att mättat fett kan vara ett problem i en genomsnittlig svensk kosthållning och med den aktivitetsnivå som många har. Jag tror inte att alla svenskar kommer att sluta äta bröd med finmalet mjöl och annat med högt GI hur kostråden än ser ut. Titta bara hur det ser ut i bröddisken i affärerna nu samtidigt som kostråden säger att grovt bröd är bättre för hälsan.

 17. Egentligen inget nytt under solen för den som kan sin anatomi och biologi. Men visst är det bra att man nu lite mer tydligt börjar lägga fokus på vad som är relevant istället för att summariskt fortsätta med tramset om att "kolesterol" (vilket ofta kan betyda allt i från faktiskt kolesterol till LDL till HDL...till smör till ägg i vissa riktigt opålästa sammanhang) är rena döden.

   

  Kolesterol är själva förutsättningen för allt liv då det krävs för att åstadkomma stabila cellmembran etc.

   

  HDL och LDL är förenklat transportörer av kolesterol, det är allt. De "transporter" som utförs av LDL antyder oftare ett ohälso- eller sjukdomstillstånd men det är varken kolesterolets eller LDL:ets "fel" och även dessa transporter fyller ju en för kroppen viktig funktion.

   

  Självklart behöver vi LDL men oxiderat LDL i blodkärlen är dock inte bra. När jag säger att mättat fett kan vara ett problem i en kolhydratrik kost får jag dock mothugg av många. I vilket sammanhang anser du att risken finns att LDL oxideras i blodkärlen?

×
×
 • Create New...