Jalle

Medlem
 • Innehållsantal

  33
 • Gick med

 • Besökte senast

Allt postat av Jalle

 1. Fast det som var intressant här var ju att personen i fråga redan körde LCHF. När han började äta bönor (resisten stärkelse) tog viktnedgången och hälsan ny fart. Egentligen är det ju helt logiskt då tarmarnas hälsa är A och O för både viktkontroll och allmänhälsan.
 2. Snubblade på denna (gamla) arikel: https://www.svd.se/gick-ned-60-kilo--och-slapp-insulin--med-bondiet Jag trodde man skulle undvika bönor? Eller? Är stärkelsen i dessa resistent?
 3. Du sparkar in öppna dörrar! Det finns ingen motsättning. Men jag pratar fortfarande inte om kost och hälsa generellt, utan om dessa produkters blodsockerkontrollerande egenskaper specifikt - huruvida de verkligen är low-carb / keto som de hävdar själva. Dessutom var innehållsförteckningen knappast något man ramlade av stolen av att läsa. Mandelmjöl, vinäger, linfrömjöl, olivolja, stevia .. samt då vetegluten/fibrer/stärkelse. De tre senare är anledning till att jag frågar här om någon vet om de verkligen kan räknas som low-carb. Men vissa bröd innehåller inte ens det. Som t ex detta som bara innehåller äggvita, mandelmjöl, vatten, kanel och sötning. https://greatlowcarb.com/product/great-low-carb-cinnamon-paleo-bread-12-loaf/ Överlag tycker jag företaget och dess produkter känns seriöst och som ett bra alternativ till andra liknande produkter.
 4. Jag håller med fullständigt! Dock så ser jag det som två olika saker. Nyttig mat generellt är en sak och inte nödvändigtvis synonymt med lågkolhydratskost. Lågkolhydratskost är en annan sak och inte nödvändigtvis synonymt med nyttig mat ... Självklart är det bra om man kan kombinera dem, men i det här fallet är min undran hur dessa bröd fungerar som lågkolhydratskost - dvs om blodsockret förblir stabilt, eller om det är bluff alltihop.
 5. Resistent stärkelse? Ingen aning faktiskt. Det är därför jag frågar här :)
 6. Hej alla, dök på detta företag på nätet. Verkar ha fått mycket uppmärksamhet och goda omdömen bland människor som kör lchf/keto i USA. https://greatlowcarb.com Vad tror ni? Är det bluffprodukter ala tidigare bröd med "netto kolhydrater" vi sett här i Sverige, eller kan det vara på riktigt?
 7. Alla djur som jagar i flock luktar. Även människan. Lukten är en del i jakten för att driva bytet. Djur som jagar ensamma (typ katter) luktar inte.
 8. Ok och det är riktigt dåligt då om jag tolkar er rätt?
 9. "Trg" = Triglycerider ? Och hur räknade du baklänges?
 10. Nej, såvida det inte kan heta något annat? Hon fick även dessa värden: B--Hemaglobin 122 B--EVF 0,35 B--Erytrocyter 3,8 Erc--MCV 91,7 Erc--MCH 32 Erc--MCHC 349 B--Leukocyter 5,7 B--Trombocyter 184
 11. Hej, Jag nämnde i en annan tråd att min mor fått beskedet att hon har för högt kolesterol och läkaren vill att hon ska träffa en dietist och sätta henne på piller. Min mor är 75 år gammal, frisk som en nötkärna och är mycket aktiv. Hon äter nyttigt, med bara naturliga råvaror och riktigt smör och grädde - dock inte LCHF. På min begäran har hon nu fått mer detaljerad information om sina blodfetter. Om någon kan hjälpa mig att analysera dessa vore jag mycket tacksam. Kreatinin 87 Pt-eGFR 54 ALAT 0,46 Glukos 5,5 Kolesterol 8,8 HDL-kolesterol 1,6 LDL-kolesterol 3,3 LDL/HDL 2,1
 12. Jalle

  Efterlysning Uppsala

  Hej, nu har min mor fått detaljerad information om sina blodvärden. Om någon vänlig och kunnig själ kan ge sitt utlåtande så vore jag mycket tacksam! :-) B--Hemaglobin 122 B--EVF 0,35 B--Erytrocyter 3,8 ( Erc--MCV 91,7 ( Erc--MCH 32 ( Erc--MCHC 349 B--Leukocyter 5,7 B--Trombocyter 184 Kreatinin 87 Pt-eGFR 54 ALAT 0,46 Glukos 5,5 Kolestero 8,8 HDL-kolesterol 1,6 LDL-kolesterol 3,3 LDL/HDL 2,1
 13. Jalle

  Efterlysning Uppsala

  @dufva, det är precis vad jag är ute efter! En sådan lista skulle vara otroligt bra. Människor har naturligtvis en större benägenhet att tro på en "utbildad läkare" än på en intresserad lekman som en själv. Att kunna rekommendera en bra läkare är ett betydligt lättare sätt att hjälpa sina medmänniskor än att själv försöka hamra in ett budskap som strider mot allt som mottagaren har lärt sig.
 14. Jalle

  Efterlysning Uppsala

  Jag måste ha varit väldigt otydlig med mitt ursprungliga inlägg. Jag ber om ursäkt för det. Det är alltså inte JAG som är rädd för höga kolesterolvärden. Det är inte JAG som behöver övertygas om vare sig lchf-kost eller att högt totalkolesterol är ofarligt. Jag vet att det är blodfetternas förhållande som är det som är intressant. Jag vet skillnaden på triglycerider, VDL, LDL och HDL. Jag skrev denna "efterlysning" eftersom jag inte vill att min gamla mor ska bombarderas av okunniga läkare som förespråkar Becel, statiner och fettsnål kost. Jag vill att min mor ska gå till en duktig läkare som är uppdaterad på modern vetenskap och ger min mor de råd hon behöver, oavsett vad det gäller. Jag finns inte alltid till hands och gamla människor har en tendens att ha en övertro på läkarkåren ... Så efter att ha förtydligat detta så frågar jag igen. Kan någon rekommendera en kunnig och duktig läkare i Uppsala? Gärna en som förespråkar LCHF.
 15. Jalle

  Efterlysning Uppsala

  Ja, jag ske be henne att få dem av läkaren. Men oavsett så har jag inget förtroende för den läkare hon går till. Jag vill inte att hon ska gå till en läkare som råder henne att äta Becel, minska på mättat fett, äta mindre ägg osv osv .. Jag vill att hon ska gå till en läkare med koll. Därför ber jag om tips på duktiga läkare i Uppsala, om nu någon vet.
 16. Jalle

  Efterlysning Uppsala

  Vad menar du? Förstod du inte mitt inlägg?
 17. Jalle

  Efterlysning Uppsala

  Hej, någon som känner till någon duktig läkare i Uppsala som vet vad de pysslar med? Min gamla mor har precis fått besked av sin husläkare att hon har högt (total)kolesterol och hon är nu livrädd. Läkarna vill att hon ska gå till en dietist (och få fettskrämda kostråd) samt sätta henne på statiner. Tips emottages tacksamt!
 18. Det är många olika saker, men den enskilt viktigaste frågan för mig är nog den om fett. Är fullfettsalternativ _alltid_ bättre än lågfettsalternativ? Även om man inte kör strikt LCHF? Ta Carbonara-exemplet tidigare. Min tro är att fet kost alltid är bättre, även om man äter kolhydrater, då den sänker GI och håller oss mätta längre. Fet kost hjälper även till med att höja det goda kolesterolet och därmed bidra till god hjärt- och kärlfunktion. Med fet kost menar jag produkter med mättat fett som kokosfett, riktiga mejeriprodukter osv. Med fet kost menar jag inte heller att man ska överdriva utan enbart välja fullfettsalternativ. Inte att potatisen ska simma i smör ... Jag känner mig ganska övertygad om att jag har rätt i detta, men det är så pass viktigt för mig att jag vill vara säker på att de kostråd jag ger till min familj och mina barn verkligen är rätt och hälsosam.
 19. Javisst, tar man saker ur sitt sammanhang är det mycket som kan låta tokigt. Hade du läst hela tråden och mina inlägg så hade du nog också förstått att det var avsaknaden av fakta som jag ansåg vara frustrerande.
 20. NEJ, det menar jag verkligen inte.
 21. Nej det har jag aldrig skrivit! Jag säger att det är frustrerande att det inte finns några konkreta fakta eller tydliga råd, utan bara en massa tyckande hit och dit. Visst kan man tycka att jag är barnslig när jag uttrycker mig som jag gör, men för mig är kost och hälsa allvarliga saker. Råd som "ät det du trivs med" och "alla är olika" duger inte för mig. Jag har förlorat morföräldrar, föräldrar och flera nära och kära i cancer och auto-immuna sjukdomar. Att kosten är avgörande när det gäller hälsa och sjukdomar är jag helt övertygad om. Jag vill vara _säker_ på att den kost jag äter och den kost jag förser mina barn med, är hälsosam! Jag kräver inte Andreas Eenfeldts "ständiga närvaro", som någon antydde tidigare. Jag förstår också att det är omöjligt. Men om man, som jag, anser att det här är ett mycket allvarligt ämne ... kanske det allvarligaste av dem alla i modern tid .... så borde man kanske kunna förvänta sig viss delaktighet i dialogen runt omkring? Som det är nu så är det ju i princip envägskommunikation. Att döma av de svar jag fått på den här tråden - förutom ett fåtal - så är kostdebatten väldigt polariserad. För de flesta verkar det vara antingen eller - LCHF eller icke LCHF. Jag kan inte råda någon som lever på Cola, Pizza, Pasta, Chips, Formfranska med marmelad och risifrutti till mellanmål osv att sluta med ALLT och börja köra strikt LCHF. Det funkar inte! Det måste finnas prioriteringar och kompromisser även inom kosten - medvetna sådana. Frågan är hur dessa prioriteringar ska se ut? Enligt mig borde prioriteringarna göras ungefär så här där 1 är viktigast och 10 minst viktigt: 1. Bort med godis, läsk och sötade drycker. 2. Bort med fikabrödet. 3. Kasta ut alla lightprodukter och använd bara fullfetsprodukter. 4. Undvik vitt bröd och snabbpasta 5. Bort med halvfabrikat - laga maten själv från grunden. 6. Dra ned på pasta, potatis och ris generellt (även fullkornsalternativ) 7. Undvik smörgåsar helt, även fullkornsalternativ 8. Ät mindre frukt. 9. Undvik pasta, potatis och ris generellt (även fullkornsalternativ) 10. Undvik mejeriprodukter … även fullfettsalternativ. Punkt 1 - 5 är de viktigaste punkterna eftersom alla kan göra det mycket enkelt och förhoppningsvis med stora hälsovinster som följd. Punkt 6 - 8 är kanske inte nödvändigt om man är normalviktig och frisk, åtminstone kanske man inte behöver följa dem slaviskt. Punkt 9 - 10 är för de allra mest hardcore. Är listan rätt? Ingen aning, men jag hoppas det. Kan man prioritera på det här sättet? Ingen aning, men jag tror det. Tack för mig! Jalle
 22. inte jag! Min uppfattning är att HCLF är döden. Med Low Fat kost pendlar blodsockret mer och man står sig betydligt kortare än med mer fett i kosten. Det var i och med fettskräcken och lightprodukterna som fetman exploderade. Den s.k USA-paradoxen visar att fetman ökat i takt med att fettintaget minskat .. Enligt min uppfattning så är en pasta carbonara med riktigt bacon, äggulor, grädde och massor av parmesan bättre än en carbonara med matlagningsgrädde, lightost och avrunnen bacon. (om man nu måste/vill äta kolhydrater) Visst ger den förstnämnda mer energi, men det är långsam energi och jag står mig länge och _andelen_ kolhydrater är lägre än i lightversionen. Det är alltså min uppfattning, men jag kan inte vara 100% säker att den stämmer. Vissa håller med mig, andra inte ... Det är det som är så oerhört frustrerande.
 23. Ja, just det här "rummet" heter LCHF för nybörjare. Jag visste inte var jag skulle skriva det annars. Men det är trots allt ett forum på en blogg som heter KOSTDOKTORN - Riktig mat för din hälsa. Artiklarna på bloggen handlar inte bara om LCHF utan om just riktigt mat i allmänhet. Det är dialogen (kommentarerna och forumet) som är 100% LCHF och frågor runt själva artikeln drunknar i ett hav av LCHF-propaganda. Jag har försökt ta upp de här frågorna tidigare och det blir man inte ett dugg klokare på eftersom alla verkar ha sin egen åsikt om hur det ligger till.
 24. Nu ger jag upp den här sidan. Efter att ha följt kostdoktorn.se i snart två år har jag fler frågor än jag hade innan. Ingenstans finns svar att få. Jag tycker det är oansvarigt att driva en sådan här viktig blogg, med så många följare och samtidigt vara så odelaktig i de diskussioner som förs i forum och i kommentarstrådar. Kommentarstrådarna är ett kapitel för sig. Oavsett vad artikeln handlar om så handlar merparten av kommentarerna om hur LCHF har förändrat deras liv … Hur många gånger har man läst det? Vet inte merparten det redan? När det redan finns femtioelva tusen vittnesbörd om LCHF’s förträfflighet, behövs det verkligen ett femtiotolfte? Det är dessutom alldeles för mycket fokus på just LCHF. Visst kan det vara ett mål, men vägen dit är lång för samhället som sådant. Steg 1 i den så kallade Matrevolutionen, måste väl ändå vara att få människor att äta nyttigare, inte att gå runt och lukta ammoniak ur käften med kroppen i ”kolhydrats-svält”-läge (ketos)? Dagen då vi har ett samhälle helt utan bröd, potatis, ris och pasta, tror jag ligger väldigt långt borta. LCHF må vara en bra rekommendation till kraftigt överviktiga och sjuka. Men alla vi andra då? Alla vi som är friska, tränar och fortfarande äter, och vill äta, kolhydrater i olika mängd, hur ska vi äta? Fettsnålt? Fettrikt? Fiberrikt? Mättat eller fleromättat? Går det att äta nyttigt även om man äter kolhydrater? Finns det grader i helvetet eller är det lika förtappat att äta ett par ekologiskt odlade potatisar till sin KRAV-kyckling, som det är att äta på ”Donken”? Ska man tro de självutnämnda experterna i kommentarstrådarna och på forumet så finns det inte det. Där finns bara LCHF. LCHF är frälsningen och kolhydrater är Satan. Jag tror inte jag läst en enda artikel på kostdoktorn.se den senaste tiden som inte väckt frågor: ”Gammaldags” vetemjöl är tydligen bättre, eller rent av bra … men vad är gammaldags? Dinkel? Vi har också fått veta att fettskräcken är obefogad och att naturligt mättat animaliskt fett är bra för oss. Men gäller det bara om man kör strikt LCHF? Listan med frågetecken är oändlig … Jag har mailat Anderas Eenfeldt flera gånger om detta och önskat att han tar upp dessa frågor på sin blogg, då jag vet att det är frågeställningar som delas av många. Jag har inte ens fått ett (1) svar på mina mail …
 25. Jalle

  Vad heter boken?

  Just, så var det! Tackar!