Jump to content

Vitsippa

Medlem
 • Posts

  5
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Vitsippa

 1. Jag har inte läst skollagen och det där om valfrihet och medbestämmande. Var hittar jag den infon?
 2. Tack för alla svar! Jag har inte nämnt LCHF överhuvudtaget, hon har dragit den slutsatsen själv. Jag har bara pratat om rädslan för mättat fett och att jag vill ha alternativ i skolan. Jag tror inte ens jag nämnt ordet kolhydrater. Mitt största problem är att jag blir så irriterad, att jag har svårt att formulera mig utan att bli spydig eller otrevlig. Det är ju så uppenbart att hon inte är ett dugg intresserad av att ta till sig det jag skriver, så vilken nytta gör det egentligen liksom? Jag skulle gärna vilja kämpa för detta, men jag har inte ork för det tar så mycket energi att bli irriterad. Jag tar denna diskussion med henne, men har inte ork att driva detta vidare med namninsamlingar osv tyvärr. Bregott finns tydligen som alternativ till margarinet redan, men lättmjölken är visst helig i vår kommun.
 3. Jag har en mailkonversation med kommunens kostchef ang kostpolicyn i kommunen och ffa i skola/förskola. Jag har krävt fullfeta produkter i skolan, men hon argumenterar hårt för lättmjölken som är så "nyttig". Jag behöver hjälp att välja vad jag ska fokusera på att bemöta och vilka argument som är starkast (gärna med källa). Jag blir alldeles trött när jag ska påbörja mitt svar, och vet inte var jag ska börja... Hon skriver bl a: "Jag lutar mig mot den forskning som finns där SLVs riktlinjer har störst stöd av dagens forskning, och där LCHF kosten och forskningen kring den kritiseras. Bl a för att den anses sponsrad och betald av fr a mejeri- och köttindustrin. Nu har man väl verkligen börjat ifrågasätta fettdieter allt mer, om de är orsaken till att stroke och hjärtinfarkt hos yngre ökar. De sista tio åren har fettintaget från mejeri och kött ökat kraftigt i Sverige, och nu ser man bl a att kolesterolnivåerna stiger och svenskarnas vikt ökar mer än tidigare. Arla och LRF är duktiga på reklam." och "Vad gäller SBUs rapport så visar den ju hur man effektivt kan gå ner i vikt, när man är starkt överviktig, genom att utesluta en hel livsmedelsgrupp. Den handlar inte om normalviktiga människor eller barn och hur man ska äta för att må bra på sikt utan hur man ska banta. Hur hållbar viktnedgången kommer att vara ifrågasätts. Viktnedgången är bara sedd på ur ett kortsiktigt perspektiv. Att allt mer forskning visar att personer som äter mycket frukt och grönt, fisk, fullkorn och fibrer, fett av bra kvalitet och rör på sig är friskare och har lägre risk att drabbas av de stora folksjukdomarna, det tror jag på." Hon pratar också om "nyttiga" fetter som flytande margarin pga risken för hjärt/kärl-sjukdomar. Tips någon?
 4. Åt LCHF under ca 2 år och gick ner 7 kg. I början gick det fort, tappade 1,5 kg första veckan och allt inom 2 mån. Nu har jag under senaste året ätit kolhydrater av olika anledningar, bla graviditet, men fortsatt ätit fullfeta produkter. Nu återgick jag och mannen till LCHF vid nyår men inget händer, varken på vikt eller välmående, håller mig inte mätt särskilt länge och suget består trots att vi äter relativt strikt. Har samma utgångsvikt som sist vi började. Mannen mår bättre men går ej ner i vikt. Kan det vara så när man gjort som vi gjort? I mitt fall tror jag att det ev kan spela in att jag står på Prednisolon 5 mg/dag sen 3 mån tillbaka? Men ska det vara omöjligt att minska i vikt eller måste kortisonet bort?! Och varför går inte mannen ner i vikt? Vi ska gifta oss om några månader och vill såklart få bort våra extrakilon tills dess ;-)
 5. Fastnade för tråden längre ner om mat till småbarn då jag själv har en 6 mån gammal son. Hur "illa" är det att göra egen gröt på hirsflingor och osaltat smör, smaksätta med aprikoser och annan frukt och bär? Är skrädmjöl och bovetemjöl bättre alternativ i gröt? Jag vet att industrigröten är järnberikad och därför förespråkas av BVC men både hirs och aprikoser är väl relativt järnrikt om jag förstått rätt, och han kommer ju äta riktig mat mer och mer. Vill INTE ge industrigröt eller välling. SKA man helt enkelt skippa gröten helt? Upplever att han inte riktigt håller sig mätt på modersmjölksersättningen längre (nej jag ammar inte längre, var tyvärr tvungen att sluta med det efter 3 månader pga sjukdom och medicinering hos mig) och vet inte riktigt hur jag ska gå vidare i överfasningen till riktig mat. Han har bara fått små smakportioner hittills och så min hemgjorda gröt då. Man är ju uppväxt i välling och gröt-Sverige och har ibland lite svårt att tänka utanför boxen helt enkelt.
×
×
 • Create New...