Gå till innehåll

KataM

Medlem
 • Innehållsantal

  357
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  2

Allt postat av KataM

 1. Jag har experimenterat mig fram genom åren och har nu ett grundrecept jag följer som fungerar bra att göra bullar av. 4 ägg 80 gr smält smör 2 dl valfria mejerivaror 4 dl mjöl (mandel, nöt etc.)/fröer varav minst 1 dl kokosmjöl 2 tsk bakpulver 2 msk fiberhusk (kan uteslutas) ev. kryddor Blanda torra och våta ingredienser var för sig. Blanda sedan ihop allt. Jag brukar grädda i varmluftsugn på 175 grader. Då tar det 20-25 minuter för bullar och 50-60 minuter om jag gör formlimpa. Äggen kan vispas ordentligt, men oftast vispar jag bara ihop dem ganska lätt med en gaffel. Mejerivaror är ju olika flytande - det är skillnad på grädde och riven ost - men blir degen för lös är det bara att hälla i lite mer av det torra. Jag vet inte hur viktigt kokosmjölet verkligen är. Men jag tror utan att veta säkert att det gör en hel del för konsistensen, så kanske är det det som gör att bullarna inte flyter ut. (Jag använder förresten samma recept till mjuka kakor. Inget jag äter varje dag, men snart är det fettisdagen och då ska jag använda kardemumma som krydda och göra mig en semla.)
 2. Jag vill ha kravmärkt, kallpressat kokosfett med smak och föredrar glasburkar, vilket minskar valmöjligheterna något. Brukar köpa Cocosa stora burk, 1300 ml, på Apotea. http://www.apotea.se/cocosa-extra-virgin-coconut-oil-1300-ml
 3. Hur vi upplever lukter är till stor del inlärt och kulturellt betingat, har jag lärt mig. Så när vi lever i en kultur där naturliga mänskliga lukter inte är socialt accepterade och ska döljas med diverse "luktagott", är det kanske inte så konstigt att vi upplever svettlukt som obehaglig. Djurens lukter har vi nog för det mesta inte lärt oss att rygga inför. Men om vi började parfymera husdjuren samtidigt som vi lärde våra barn att de luktade illa i sitt naturliga tillstånd, skulle vi förmodligen lära oss att uppfatta också deras lukter som otäcka. Personligen föredrar jag för det mesta svettlukt framför de moln av konstgjorda dofter som många sprider omkring sig. Kan knappast föreställa mig hur jobbigt det måste vara för dem som faktiskt blir sjuka av konstgjorda doftämnen.
 4. För det första ser jag till att maten inte står och blir gammal. Rester äter jag upp en annan dag. Det som ändå inte går att äta komposterar jag med bokashi-metoden. Där kan jag slänga allt utom grova ben och sådant som flyter. Jorden använder jag sedan i mina grönsaksodlingar. Glasburkar, stora som små, använder jag för att förvara torkade grönsaker och hemgjort örtsalt i. En gammal köksgardin är omsydd till rejäla handdukar att använda när jag sköljt grönsaker, så behöver jag inte använda så mycket papper. Däremot måste jag erkänna att det går åt en del plastpåsar när jag fryser in grönsaker. Jag använder burkar i första hand, men när frysen börjar bli riktigt full fram på höstkanten, kan man knö in påsar där burkar inte får plats. Ibland får man vara lite pragmatisk. Sedan har jag stickat och vävt disktrasor av restgarn. De är gjorda i lin/bomull, går att tvätta i 60 grader och håller i åratal. Kan till och med komposteras när de är utslitna.
 5. Jag har aldrig ens hört talas om sådan grädde, men det låter ju helt underbart! Snålvattnet rinner bokstavligen till i strida strömmar. Vågar man ens drömma om att det finns att få tag på i Sverige?
 6. Ett rejält åskregn som gav 8 mm, har övergått i ett lätt solregn och temperaturen har sjunkit till 19 grader.
 7. Själv har jag plockat fram en fläkt med brödmotor - nej, förlåt, menar så klart fettmotor. Med andra ord en solfjäder jag köpte i Spanien för en massa år sedan. Den är förvånansvärt effektiv.
 8. Som tonåring fantiserade jag om att komma på en metod att magasinera värmen i asfalten om somrarna, för att smälta snön och isen på vägarna med på vintern.
 9. Och jag har skickat efter ullgarn som ska stickas till något varmt att krypa in i på kallare dagar.
 10. Alla som kommer att drömma sig tillbaka till de här dagarna i vinter när de huttrande halkar fram på isiga vägar med snön vinande kring öronen i nordanvinden, räcker upp en hand. *räcker upp en hand*
 11. Mitt immunförsvar var uselt på den tiden, före LCHF och D-vitaminer. Men under sommaren brukade jag hålla mig frisk. Hade väl turen att inte ha några virusbärare i närheten, för det krävs ju lite smittämnen också.
 12. När jag jobbade i kök, brukade jag ta med mig kaffekoppen in i grönsakskylen på rasten sådana här varma dagar. 8-10 grader, perfekt för en kvarts avsvalkning.
 13. 27 grader i västra Östergötland. På tal om amatörmeterologi, så gör jag en grov temperaturprognos på morgonen när jag tar fram kokosfettet till frukostkaffet. Kan man hälla en skvätt i koppen i stället för att ösa med sked, så kan man vara tämligen säker på att det blir en riktigt varm dag.
 14. Tack för tipset! Saknar leverpastej men vill inte äta köpevarianten, så det här måste jag prova.
 15. Så på pricken! Jag försöker verkligen minska på konsumtionen. Och rensa ut hemma. Fast sedan finns ju de där områdena... För mig är det framför allt garn. Att sticka och gosa med garn får mig verkligen att må bra. Det är där jag får utlopp för min kreativitet. Så garnlagret är rätt omfattande, det måste jag erkänna. Men det som är lite märkligt är att människor som fyller sina hem med hur mycket prylar som helst och vars garderobsdörrar bågnar, kan ifrågasätta mina garninköp. Lite fascinerande det där hur vi så lätt ser andras fel och är blinda för våra egna. (Och jag är naturligtvis en lika god kålsupare som alla andra. )
×
×
 • Skapa nytt...