Jump to content

Jerker

Medlem
 • Posts

  519
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  8

Posts posted by Jerker

 1. Det är en sak som har börjat att gnaga i mig nu i Coronatider som gäller detta med att ifrågasätta auktoriteter och experter. Det är ju många som anser att Folkhälsomyndigheten har fel i sina rekommendationer och teorier om hur det svenska samhället bör agera för att smittspridningen ska hållas på en kontrollerbar nivå och dessutom får politikerna som följer dessa rekommendationer ovett också.

  Nu tillhör jag dem som anser att experterna på Folkhälsomyndigheten är de som är bäst lämpade att sköta detta och att folk ska följa deras rekommendationer. Men om det sen visar sig vara rätt eller fel återstår ju bara att se. Och om tillräckligt många struntar i rekommendationerna så kan vi ju inte veta vad som gjorde att det fick den effekt som det fick till slut, positiv eller negativ.

  Nåväl. Det jag ville komma till som berör detta forum och LCHF-rörelsen är ju att vi som insett att LCHF är mycket bättre och mindre farligt än vad hela nutritionsetablissemanget tidigare hävdat är ju att vi har ifrågasatt auktoriteter. Det har ju varit, och är fortfarande, det stora i den här rörelsen, att nedmontera hela myten om fettets farlighet. Nu kan iofs kritiken mot etablissemanget grundas på att man kan peka på hur Ancel Kyes fuskade och lurade en hel värld med sin studie en gång i tiden och i takt med att riktig forskning görs (av etablerade och respekterade forskare) så bevisas att hela världens utbildade nutritionister har lärt sig fel. Så det är ju inte ett grundlöst ifrågasättande, och det vet jag ju att alla som hänger här är fullt informerade om.

  Men: Jag kan nu inte värja mig från tanken att vår kamp mot etablissemanget inom nutrition har spillt över på hur folk i allmänhet tänker kring auktoriteter. Vårt arbete har nu blivit ett exempel för andra grupper som helt utan någon vetenskaplig grund för det ifrågasätter experter inom olika områden och likaså politiker och hela "det förhatliga etablissemanget". Och inte bara detta, utan att man kan se SD:s framgångar i det här ljuset. Det sveper en vind över världen som misstänkliggör den rådande ordningen i stater och många utnyttjar detta till att undergräva fundamenten för den västerländska demokratin. På samma sätt ifrågasätts också miljörörelsen och en i princip enad forskarkår.

  Vår rörelse har kanske helt ofrivilligt bidragit till detta. Naturligtvis på helt felaktiga grunder eftersom vi tvärtom efterfrågar korrekt forskning utan kopplingar till livsmedelsindustrin. Men under en lång tid byggde hela LCHF-rörelsen på det som forskarvärlden kallar anekdotisk bevisföring och det är precis det som präglar SD:s mytbildning, misstänkliggörandet av miljörörelsen och nu också kritiken mot Folkählsomyndigeheten.

  Omvänt kan också LCHF-rörelsen komma att drabbas av kritik för att vara en del av denna rörelse och därför få svårare att få acceptans. För även om stora landvinningar har gjorts så sitter det fortfarande en rad proppar i etablissemanget som motarbetar oss.

  Ja, det var några tankar så här i Coronatider...

  • Like 7
 2. 21 minuter sedan, Nils Engström sade:

  Under förutsättning att du inte hade med en vegan att göra (även om det ligger en viss extra utmaning i diskussionen med en sådan), finns vissa möjligheter till respons för andra. Du är väl förmodligen för ung och frisk för att kunna köra med min metod (beskriva att ett antal mediciner kunnat sättas ut efter växlingen till LCHF) men du kan hänvisa till ett stort antal erfarenheter från andra som gjort samma sak. I mitt fall, eftersom jag kan hänvisa till egna erfarenheter, brukar frågorna forsa fram (om lyssnaren är under pensionsåldern), hur underverket tillkommit. Då blir också lättare att fånga öronen för mer relevant information.

  Några mediciner äter jag inte; är oförskämt frisk. Erfarenheter från andra avfärdas som myter och så kan ju hon själv äta "vad som helst" utan att må dåligt eller gå upp i vikt. Men jag lägger normalt inte nån energi på henne utan det här var ett enstaka tillfälle. Flera andra på den här arbetsplatsen är helt inne på att LCHF i princip är rätt väg att gå, även om det finns några som tror att träna och äta kolhydrater är det enda sättet att gå ner i vikt. Men jag ser ju hur det funkar på dem. När det inte är roligt att träna längre och att följa svältdieterna så går de upp i vikt igen.

  • Like 1
 3. Jag har ätit LCHF i perioder under ungefär 10 år och har då alltid drabbats av kramp i vaderna, precis som beskrivits här, på morgonen (eller mitt i natten) när jag sträcker på mig. Nu äter jag fakir (under 5g KH/dygn) sedan januari och denna gång har jag drabbats särskilt hårt av kramper, så jag har läst här och försökt att åtgärda det. Jag äter alltid magnesiumtillskott av det fabrikat som Andreas rekommenderar men det räcker alltså inte. Sedan ett par veckor har jag därför gjort så att jag tar 2 krm Seltin och sköljer ner med vatten och så ser jag till att dricka mycket vatten på kvällen, kanske nån liter. Jag sparar dessutom aldrig med salt på maten. Min ägg/bacon/kokosfett-röra som är min frukost/lunch innehåller 1½ krm Seltin.

  Detta har gett effekt, och det har också synts på vågen. Jag gick snabbt upp ett par kilo, uppenbarligen den där vätskan som man brukar släppa ifrån sig första dagarna när man skippar kolhydraterna och börjar äta strikt LCHF. Så för mig ser det uppenbart ut: Man har för lite vätska i kroppen och detta orsakar kramperna. Salt binder vatten i kroppen (en gammal sanning) och det måste tydligen även kolhydrater göra eftersom man tappar vatten när man slutar med dem.

  • Like 3
 4. Denna förhoppning faller på att det skulle innebära en inskränkning av yttrandefriheten. Så länge man inte innehar en t.ex. en läkarlegitimation så kan man säga och skriva vad som helst utan att drabbas av repressalier eller censur, såvida det inte rör sig om t.ex. hets mot folkgrupp o.dyl. Så vi kan sitta lugnt i båten och låta dem skrika sig hesa; de kan inget göra åt böcker med annat innehåll än de önskar sig.

  • Like 3
  • Thanks 1
 5. 2 minuter sedan, Effie sade:

  26/12...jul? hade jag annat för mig den dagen, tro? Jag dansade inte squaredans, I alla fall...

  Så jag gick inte med förrän den 27. Tillhör de nyare, alltså.

  Annandag jul. en dag då man börjat ångra frosseriet... Många kände sig väl motiverade. 😇

  • Like 3
  • Haha 2
 6. Jag har använt Nutrilett. Dels vid nåt bantningsförsök före LCHF, dels första gången jag började äta LCHF (för c:a 10 år sedan) och då som en två veckors boost och för att krympa magsäcken.

  Jag har aldrig haft nåt problem med det, men idag ser jag det som helt poänglöst. Det funkar bättre att börja direkt med strikt LCHF. Det har samma effekt som en tvåveckors Nutrilettkur och man slipper gå hungrig och frysa hela tiden.

  • Like 6
 7. 2 minuter sedan, Nils Engström sade:

  Också jag! Rakryggat gjord - du får ingen vegan att se den - om det var det du syftade till. Den framförde det vi vet men borde, som du säger ses av alla. Det lär inte bli verklighet nu, kanske aldrig - en gång religion alltid religion - går inte att undervisa bort (eller är det inte pengarna som måste redovisas fram - dags för visselblåsare)!?

  Nej, så är det. De hårdnackade motståndarna ger sig inte. Men jag tänkte mer på de som tvekar och inte riktigt tror på att LCHF är bra. Dokumentären täckte in så många olika aspekter, och det var bra gjort.

  • Like 2
 8. 2 timmar sedan, Borje sade:

  Pratkvarnen på youtube försöker tydligen kritisera filmen The magic pill, som Kostdoktorn har recenserat i positiva ordalag:

  https://www.dietdoctor.com/se/lchf-censur-the-magic-pill

  https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=the+magic+pill+site%3Adietdoctor.com

  Tack! Nu har jag sett dokumentären! Åren med Internet har gjort mig van vid att lyssna till engelska, så det gick bra. Det var bara lite svårt ibland att låta bli att försöka läsa de spanska undertexterna! 😁

  En väldigt bra dokumentär! Många skulle behöva se den!

  • Like 2
 9. 3 minuter sedan, Bitte sade:

  Kan bara hålla med ang sökfunktionen! Det har många gånger hänt att jag är helt bombis på att det finns något speciellt på sidan som jag vill få upp, men när jag söker kommer typ allt annat än det jag söker upp. 

  Ofta kan man hitta saker med hjälp av Google som man inte hittar med hjälp av sidans egen sökfunktion. Man gör så här:
  I Googles sökfält skriver man sina sökord som vanligt, sen lägger man till: site:forum.kostdoktorn.se
  Då får man bara träffar på sånt som står på forumet.

  • Like 2
  • Thanks 1
 10. Jag fick leta ordentligt innan jag begrep vad du syftade på, Annika Rane. Det är alltså på Diet Doctors startsida, inte forumets. Det tog ett tag innan jag begrep att det var där jag skulle leta och inte här. Sen står det ju inte att det är en krönika. Det står bara en rubrik till en text och först när man klickat på "Läs vidare" och scrollat sig ner till slutet av texten ser man ordet "krönika" för första gången.

  Jag tycker att det ska stå på förstasidan en rubrik. Som idag är det en krönika som har rubriken "Min resa från diet till diet". Kanske skulle det stå:

  "Medlemskrönika:
  Min resa från diet till diet"

  Sen vore det väl bra om det fanns nåt menyval som heter krönikor. Jag tycker att upplägget kring krönikorna är väldigt otydligt och det är säkert många som missar dem.

  • Like 3
 11. Ni som äter OMAD, kan ni ge nåt exempel på vad och hur mycket ni äter, på ett ungefär?

  Jag läste mycket om energiintag för några år sedan och kollade Skaldemans ratio och ungefär hur mycket man behöver få i sig per dygn av protein osv. för att kroppen inte ska börja äta av musklerna. Men idag minns jag inte så mycket av det, men att man behöver ha koll. Jag skulle kunna tänka mig att testa, men då vill jag ha lite mer på fötterna.

  • Like 1
 12. 13 minuter sedan, MariaF sade:

  Tacka vet jag fransmännen - DE vet att protestera!! Det pågår en del trakasserier mot svenska bönder nu, på flera sätt. Vi borde stötta dem i en traktor-demonstration mot veganismen eftersom den inte längre är en fråga om individens val utan en påtvingad ytterlighet.

  Var det inte Hitler som sa nåt i stil med att bästa sättet att kontrollera människor är att beröva dem deras rättigheter lite i taget och när de väl upptäcker vad som håller på att hända, så är det för sent att stoppa?

  Haha! Ja, när man väl är på det sluttande planet så vet man aldrig var man hamnar.

  Det är väl lovvärt att många, särskilt unga människor, vill göra nåt åt köttindustrins förskräckligheter, och i princip har jag inget emot att äta mat utan inslag av kött ibland. Men en värld utan gräsbetande djur är inte möjligt om vi ska kunna odla grödor på ett naturligt sätt. Så är man för en ekologisk odling av grödor så måste man också vara för djurhållning i någon form. Personligen köper jag givetvis endast svenskt kött, och jag strävar i det längsta att välja gräsbeteskött eller vilt för att gynna de bästa alternativen.

  Om alla gick på samma linje skulle dels köttproduktionen styras om till en bättre djurhållning och mindre kött skulle ätas totalt sett eftersom sådant kött är dyrare.

  • Like 5
 13. 6 minuter sedan, MariaF sade:

  Vissa dikeskörningar är svårare att ta sig upp ur men du gjorde det! Bra jobbat!

  Fast "fakir" är det knappt någon som vet vad det är, längre. Nu heter det "carnivore" (med C i början och E på slutet). Det gäller att hänga med när man vill förnya gamla beprövade koncept! :D ;)

  Fast nu hänger jag inte med. Carnivore är ju köttätare. Jag äter ägg och kokosfett också, och ibland smör, så nån carnivore är jag inte direkt. Men vi kan väl säga att jag i princip nollar kolhydrater.

  Men visst är det kanske så att jag har en gammal terminologi. Jag upptäckte LCHF för runt 10 år sedan, men har varit borta några år och inte hängt här på länge.

  • Like 6
 14. Poppar den här tråden. Jag har - efter några år av vanvård av min hälsa - återkommit till banan och äter fakir, 16:8 (12-20) och försöker cykla 3 ggr/vecka om morgnarna. Jag har bara hållit på knappt 4 veckor, så jag redovisar inget än, men återkommer senare med rapporter. Håll tummarna för mig! 😛

  • Like 6
  • Thanks 1
×
×
 • Create New...