Tobbe

Medlem
  • Innehållsantal

    3
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

1 Neutral

Om Tobbe

  • Rank
    Nyanländ
  1. Hej Igen! Eftersom det var jag som startade denna tråden, vill jag börja med att tacka alla som bidraget med tankar och erfareheter! Utifrån era synpunkter bildade jag mig en egen strategi inför Vasaloppet. Mina erfarenheter vill jag nu dela med mig av: Mina funderingar var om jag skulle köra linjen ”Train low race high” eller om jag skulle helt skippa både uppladdning med kolhydrater och att inte inta några kolhydrater under loppet. - Jag bestämde mig för att testa i ett sk. Seedningslopp några veckor innan Vasaloppet (som var 42 km), hur det skulle vara att åka utan intag av kolhydrater! Jag åt precis som vanligt (LCHF) dagen innan loppet. På morgonen vid 05:00 åt jag frukost precis som vanligt bestående av omelett och fet yoghurt. Starten gick vid 11-tiden så jag hann med även ett par Colting pankakor med vispgrädde någon timme innan start. Under loppet drack jag enbart vatten. Jag kände mig mycket pigg under loppet ända till ca 5 km återstod. Då hade jag varit ute i drygt ca 2,5 timmar. Körde i mål strax efter 3 timmar och kände att jag nog kunde kört på lite bättre om jag haft mer energi. (Missade att seeda ner mig till led 6 i Vasan med endast 2 minuter!) Nu var det bevisat att jag klarade denna typ av lopp utan extra kolhydrater, men ett visst tvivel för hur det skulle gå på dubbla sträckan i Vasaloppet… Jag beslutade att sista veckan innan Vasaloppet ”strikta till” min kost och minska ytterligare på kolhydrater och att min ”laddning”skulle bestå av extra fettintag veckan innan. Dagen innan Vasaloppet åt jag lite större och fler portioner, men enl LCHF. Här vill jag säga att jag har aldrig mått bättre innan ett Vasalopp (har kört 9 st). Tidigare år har jag ju kolhydratladdat massivt med både mat och sk carboloader. Det har resulterat i rejält körig mage och ett ständigt springande på toa. På loppet tog jag med mig 2 dl grädde samt små portionsförpackningar av mjukost. Åt och drack lite av detta vid varje kontroll plus drack vatten och buljong. Hurvida min kropp kunde ta upp energin från detta och tillgodogöra sig det under loppet, vet jag inte. (I min lilla väska fanns även ”nödlösningar” i form av de traditionella kolhydrats geler som brukar intas vid denna typ av lopp) I 6 mil av loppet kände jag inget behov av att tillföra mer energi än ovanstående. Därefter kom en period då jag började markant att tappa energi, jag märkte att folk började köra om mig. Jag tog ett snabbt beslut att ta till min nödlösning! Detta innebar att jag de sista 3 milen gick ”all in” på de kolhydrater jag hade med mig och blev erbjuden vid vätskekontroller. Orken kom tillbaka och jag kan se på min åkprofil att jag inte tappade allt förmycket placeringar när jag väl gick i mål. Jag gick i mål på en placering 6300 utav 14 000 och en tid på 7 timmar och 37 minuter. Jag är nöjd med det! Det är min bästa placering hittills. Det finns även ett mycket intressant inlägg på Jonas Coltings blogg om en kille som kört enligt principen ”Train low race high” Dvs intaget en del kvalitativa kolhydrater innan loppet och sedan laddat in rejält under loppet. Inte helt jämförbart men mina erfarenheter, då den killen ligger på elitnivå. Jag är en motionär på 48 år. Mina funderingar så här efter loppet är: Ja, det går utmärkt att köra ett Vasalopp på LCHF. Man behöver inte äta kolhydrater under loppet heller, om man inte har för stora ambitioner att göra snabba tider. (Jag hade tagit mig i mål även om jag skippat mina geler. Dock lite långsammare…) Man får inte glömma att tävla (mot sig själv eller andra) inte alltid måste innebära det mest hälsosamma valet. I kortare lopp på skidor eller löpning, där jag inte förväntar mig vara ute i mer än 3 timmar, kommer jag i framtiden inte se något behov av speciell laddning eller påfyllnad under loppet. I längre lopp kommer jag nog att välja att köra ”Train low, race high”. Hoppas mina erfarenheter kan komma till glädje för andra!
  2. Tips på frukost: rör ihop 2 ägg med 1dl grädde häll 1 dl riven ost. Stek omeletten i smör. Förstår att du kanske inte orkar mer klockan 5 på morgonen, men gör du så ät även : 1 talrik med 1dl kvarg blandat med 1-2 dl osötad yougurt av den fetaste sort du hittar. Häll i lite färska frusna blåbär + solrosfrö, linfrö och pumpa kärnor. Dessa båda rätter står jag mig på bra från 06:00 till 14:00 om så skulle behövas och då är jag ändå en man på 83 kg som håller på med uthållighetsidrott och tränar istortsett varje dag.
  3. Jag har de senaste 10 åren sysslat med att ställa upp i olika typer av uthållighets idrotter/tävlingar. Men även tränat en hel del styrka på gym. Som så många andra inom gebitet, har jag utsatt mig för kolhydratladdningar samt fyllt på under loppen med massor av snabba kolisar. Sedan 6 månader tillbaka har jag gått över till moderat LCHF kost. Har enbart upplevt possitiv påverkan av det på min träning! Jag har ökat min vikt i muskler, minskat underhudsfett och kan träna längre utan att bli trött! Min anledning av att äta mindre kolhydrater är inte viktrelaterad (har alltid varit smal) utan anledningen var att jag hade en mycket orolig mage (gasig) samt att jag var väldigt påverkad av mina toppar och dalar i blodsocker (blev trött och höll på att somna om jag inte fick snabba kolisar). Nu står jag dock inför min första stora utmaning. Första söndagen i Mars skall jag köra Vasaloppet för 9 gången, men första gången som LCHF:are! Trotts mina possitiva upplevelser under träning, finns ett tvivel hur jag skall klara loppet. Jag vill ju dessutom göra en bra tid. Ca 6,5 timme. Jag skulle gärna vilja att någon som gjort någon uthållighetstävling typ Vasan, Vätternrundan, Triatlon etc på LCHF kost delar med sig sina erfarenheter. Laddade ni innan med fett? Vad hade ni med er under loppet? Eller gör ni som Colting och använder olika typer av kolhydrater just under själva loppet?