Jump to content

Bitte

Medlem
 • Posts

  249
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  8

Everything posted by Bitte

 1. Kolla här! https://www.dietdoctor.com/se/lchf/hunger
 2. Jag har en enorm energ just nu! Storstädar, röjer, tar äntligen tag i surdegar! Vi lägger pussel också - oerhört bra om man vill skingra tankarna och få tiden att gå! Jag är van att arbeta hemifrån, så ingen större omställning för mig, dock. Jag gör även vad jag kan för att hålla mitt och andras humör uppe. Lanserade precis min nya verksamhet förra söndagen, och har så klart insett att ingen kommer att betala för att jag ska föreläsa om hur man gör sig själv glad och snäll inom överskådlig framtid... Däremot fortsätter jag göra videor och skriver inlägg som förhoppningsvis kan peppa mitt i allt elände. Kanske kan de hjälpa dig att slå ihjäl en stund? https://merriment.se/peppnytt/
 3. Hittade den här artikeln nyss i JA. https://www.ja.se/artikel/2225143/myten-om-kttbristen.html
 4. Jag och Bitten Jonsson publicerade igår det första avsnittet av vår podcast "Bitte & Bitten: Bit(t)ska sanningar". Lågkolhydratkost (riktig mat!) är vår primära gemensamma nämnare. I podden tar vi hälsa ett steg längre: vi delar med oss av våra egna lite jobbigare livserfarenheter, hur vi gjort för att tackla dem. Vi tror att allt det har gjort att vi idag är två stycken mycket glada personer! Podden ligger än så länge enbart på Acast, men vi väntar på klartecken från andra Vi tar mycket gärna emot kommentarer och förslag på ämnen vi kan ta upp!
 5. Jag köpte biljett idag!
 6. Tack Nils! Jag brinner för detta. Härligt att du fått med dig vänner och familj på tåget! Jag har absolut omvänt några i min närhet också Men då har det i stort sett uteslutande handlat om att de själva tagit upp detta med mig efter att ha sett hur bra jag mår. De första åren var jag ärligt talat skitdryg med mitt predikande...
 7. Det har jag ägnat det senaste fem åren åt att göra på heltid Jag sprider kunskap och information genom att arrangera internationella lågkolhydratevent på Mallorca med föreläsare (Andreas Eenfeldt har föreläst vid två av eventen) och gäster från hela världen. Senaste vetenskapen, personliga historier, olika sjukdomar, träning, PCOS, autofagi, diabetes, mental hälsa mm - allt utifrån ett lågkolhydratperspektiv. Var en av krafterna bakom Smarta Diabetikers stora lyft för några år sen. Har under en period arbetat som kostrådgivare (utbildad hos Jonas Bergqvist). Hade även under en kortare period butik/webshop där jag sålde lämpliga produkter (kokosolja od) och arrangerade föreläsningar/möten. Jag har även bloggat om kost och hälsa i fyra, fem år för att sprida info. Har även försökt skapa en del recept, men det är det många andra som är myyycket bättre lämpade att göra Att jag slutat "frälsa" bygger på den erfarenhet jag fått i och med allt detta. Jag har nämligen aldrig lyckats övertyga någon genom att dissa något annat. Men andra kanske lyckas. Då är det bara att gratulera, så klart! Och förresten: om någon som läser här befinner sig på Mallorca den 30/10 så föreläser jag om lågkolhydratkost på Svenska Kyrkan i Palma kl 19! Fritt inträde.
 8. Det är nog många som inte är medvetna om att veganism är en kostmodell som kräver tillskott och tror att det bara är att äta en massa växter. Själv tycker jag att det är bra att just Diet Doctor har valt att göra en guide där detta klart och tydligt framgår. Som jag skrev i en tråd där DDs veganguide på engelska diskuterades: förhoppningsvis hittar många veganer till den här guiden och när de börjar upptäcka att veganism kanske inte riktigt var så bra som de trodde till en början, så har de redan hittat till den bästa källan när det gäller en hälsosam kost Eller så tänker de kanske genast om när de läst guiden. Toppen ju! För att få till en förändring i grunden krävs det forskning. Vill man vara en seriös och respekterad källa (vilket högst troligen är DDs ambition) till information måste man utgå från vetenskap. Att hojta "LCHF är bäst" och allt annat suger när det saknas seriös (oberoende) forskning skapar inte trovärdighet. Mycket forskning talar för lågkolhydratkost, absolut! Men forskningen spretar. Personligen, med snart elva års egen erfarenhet av LCHF, skriver jag lätt under på att denna kosthållning är oslagbar vad gäller hälsan, och jag skulle aldrig rekommendera någon att bli vegan. Jag har sedan länge slutat upp med att försöka "frälsa" andra. Det bästa jag kan göra är att nöjd och glad fortsätta äta lågkolhydratkost och på så sätt visa att det är en hållbar livsstil: jag håller vikten, är pigg och energisk. Sånt tror JAG att folk går igång på och gör dem nyfikna.
 9. Jag skulle själv aldrig äta veganskt, tror inte det är det optimala för hälsan. Men nu är det massor av folk som gör det, och jag misstänker att det är si och så med kunskapen om hur man bör tänka för att få ihop det näringsmässigt sett. Att DD då gör en guide om hur man kan få till en vegansk lågkolhydratkost ser jag som självklart. Kanske kan det förhindra att åtminstone några trillar ner i träsket med sockerstinn hittepåmåt i tron att allt det står "veganskt" på är nyttigt? Själv tycker jag att det är förbaskat kul att Diet Doctor är 1) svenskt och 2) bygger sina artiklar på vetenskaplig evidens samt 3) inte backar för att ta upp forskning som går EMOT lågkolhydratkost. Det ger en trovärdighet som man inte kan få genom att såga allt annat vid fotknölarna. Jag har snart ätit lågkolhydratkost i elva år. Jag mår super och har inga problem att hålla mig till den här livsstilen. Men jag har förändrats på ett annat sätt. I början var jag bokstavstrogen och var övertygad om att LCHF var det enda rätta för precis alla. Med ålder och förhoppningsvis därtill hörande ökad visdom/insikt har jag personligen insett att en gnutta ödmjukhet gentemot andras kostval är ytterst klädsamt. Lågkolhydratkost får inte sitt stora genomslag om vi kategoriskt dissar alla andra rakt av: veganer, de som väljer kalorisnålt, piller- och pulverbantare mm. Rackar man bara ner på folk så går de i försvar och sen står man där med låsta positioner och hjälper precis ingen alls. Att se till att det finns vettig information lättillgänglig är bättre. Sen tror jag att en del av de som hoppat på vegantåget kommer att stiga av några stationer längre fram. Förhoppningsvis har de då redan hittat till DD och kan få till en annan livsstil.
 10. Här hittar du några förslag: http://nutriavans.se/category/recept/frukost-recept/ Äter sällan frukost nuförtiden, men om jag vaknar hungrig kan jag äta några sillbitar, en burk makrill eller middagrester.
 11. Jag har översatt Belinda Fettkes senaste artikel om krafterna bakom fetträdslan och anti-köttpropagandan. Otrolig läsning! Det är en lång text som innehåller massor av referenser, så ett brinnande intresse är nödvändigt http://nutriavans.se/belinda-fettke-bakgrunden-till-anti-kottbudskapet/
 12. Det finns ett otal anledningar till att det inte riktigt går som man förväntat sig. Ålder, kön, motion, stress, sömnkvalitet mm. Ett förslag är att du börjar i den änden att du registrerar allt du äter under en vecka (kostbevakningen.se är gratis och bra). Kanske upptäcker du något då? Kanske får du i dig för mycket kalorier (jodå, det går på LCHF också)? För lite mat kan också ställa till det! Kroppen kan ibland också helt enkelt vara lite "tjurig" utan att man förstår varför. För en del kan det hjälpa att fasta. T ex att kan du hoppa över frukosten och bara äta lunch och middag.
 13. Jag och min kollega Hanna var ju där som utställare. Och som såna hade vi en toppendag! Folk var intresserade och glada och det känns nästan som om vi pratade med alla som var där - på söndagen hade vi nämligen inte mycket röst kvar!
 14. Jag har en Fitbit-våg i Sverige och en Medisana Vitadock i Spanien. Båda visar någorlunda samma vikt. Däremot skiljer fettprocenten sig åt rejält! Fitbit säger att jag har 35 % fett, Vitadock 16 %. Bryr mig inte särdeles mycket om de värdena.
 15. Jag gör som du - väger mig morgon och kväll. Det har liksom bara blivit så här En daglig rutin - precis som att borsta tänderna! Det jag vill veta är att jag ligger inom rätt "spann": jag konstaterar bara faktum och så är det inget mer med det. Jag lär mig också hur min kropp fungerar: vad händer om jag fastar ett dygn, vad händer om jag dricker mer än ett glas vin en kväll, hur påverkas kroppen av flygning mm. Och ett tecken på att jag inte är fixerad vid vikten är att jag inte blir ett dugg nojig om jag t ex är bortrest och inte kan väga mig. Alla är vi olika! En del ska bokstavligen kasta ut vågen genom fönstret - blir man stressad av siffrorna är det bättre att fokusera på annat, t ex hur kläderna passar.
 16. Så klart det finns hopp för dig! Och bara det att du redan efter några veckor både är piggare och sover bättre är ju toppenbra!
 17. Förresten - har du kollat Diet Doctors nybörjarprogram? Massor av recept, tips och råd - helt gratis! https://www.dietdoctor.com/se/lchf/kom-igang
 18. Jag har världens tråkigaste svar: du måste ha tålamod.... Vi är alla så olika! En del ställer om från kolhydratdrift till att ta sin energi från fett på några dagar, för andra tar det lite längre tid. LCHF är ingen quickfix, men funkar ypperligt för många på längre sikt! Försök se hur ditt mående överlag förändrats istället. Sover du bättre, har du mer energi, funkar magen bättre än tidigare? Försök även att undvika vågen, fokusera på att komma in i tankesättet och lära dig om den här livsstilen så här i början!
 19. Kan bara hålla med ang sökfunktionen! Det har många gånger hänt att jag är helt bombis på att det finns något speciellt på sidan som jag vill få upp, men när jag söker kommer typ allt annat än det jag söker upp.
 20. Jag hittade krönikorna när nån talade om att de finns Hade ingen aning om att de existerade innan dess. Jag tycker att de är jätteintressanta och ni borde publicera dem så att alla kan läsa dem! Ger ju en mer personlig bild av Team DietDoctor som jag tror många uppskattar.
 21. 7-10 mars är det dags för vårt andra event som helt fokuserar på kvinnohälsa utifrån ett lågkolhydratperspektiv. Det är faktiskt världens enda i sitt slag! Om du är nyfiken på vad det är och hur det är under själva eventet, så har jag försökt förklara det i ett blogginlägg. Det är lite svårt att sätta ord på det, för det är så speciellt! Men det kan nog ge en ganska tydlig bild av det hela ändå http://nutriavans.se/lar-dig-mer-om-kvinnohalsa-learn-more-about-womens-health/
 22. Hoppade högt när jag såg på Nyhetsmorgon i morse. Där presenterades en ny rapport om vad vi måste göra för att rädda jorden och mänskligheten. Bl a bör kosten utgöras av fullkorn till en tredjedel. Personligen skulle jag bli sjuk, så särskilt rädda skulle jag inte bli.... Skrev ner mina tankar i ett blogginlägg: http://nutriavans.se/ett-praktexempel-pa-haltande-logik/ I det hittar ni länk till inslaget från Nyheterna samt en artikel av BBC.
 23. Bitte

  Gardasil

  Tio år står det på Läkemedelsverkets hemsida. Andra vaccin som måste göras regelbundet är t ex TBE (vart femte år, vad jag förstår), så det är ju inte unikt för HPV-vaccinet.
 24. Bitte

  Gardasil

  Jag har precis gått igenom en tuff period i väntan på besked om jag har livmoderhalscancer. Som tur är kan jag andas ut för tillfället. Tidigare idag pratade jag med min läkare, jag hade en del frågor efter koniseringen, bl a ville jag veta vilket HPV-virus jag har. Det kunde hon tyvärr inte svara på, men jag har något av de sorter som ger cancer. Jag hade höggradiga cellförändringar (cancer in situ) och är därmed anmäld till Cancerregistret. Trots att de fick bort alla cellförändringar är risken att jag någon gång ska få livmoderhalscancer 2,5 ggr högre än hos andra som inte haft cellförändringar. Mellan sjuttio och åttio procent av alla som någonsin haft sex bär på eller har haft HPV-virus. Risken att få HPV är alltså stor! Livmoderhalscancer drabbar fler och fler äldre, en förklaring jag funnit är att folk är piggare och gladare och är sexuellt aktiva längre upp i åldrarna än tidigare. De snällare virusen som "bara" orsakar könsvårtor (kondylom) kan vara oerhört plågsamma. Det saknas i dagsläget forskning om män och HPV. De drabbas också: penis- och analcancer är två sorter som HPV-viruset kan orsaka. Nu är det tack och lov mycket ovanligt. Vi kvinnor är mycket mer utsatta pga våra slemhinnor. Kondom ger inte ett hundraprocentigt skydd (se skärmdumpen från 1177), så det är inte lösningen. Hur ska folk skydda sig? Du kan alltså ha sex en enda gång i livet och använda kondom och ändå åka dit. HPV-viruset kan för övrigt ligga "på lur" i massor av år för att sedan vakna till liv. Om sex månader ska jag på efterkontroll (jag kommer att bli kallad regelbundet ett bra tag framöver). Har jag tur har viruset läkt ut. Har jag otur finns det kvar och det blir till att kolla efter nya cellförändringar med en ev ny konisering som en möjlig följd av det. Har jag en jäkla otur kommer jag att få operera bort livmodern i framtiden. Det vaccin som finns idag ger skydd mot två av de virus som står för nästan alla cancerfall. Vaccinet skyddar som sagt inte mot cancer, men det skyddar mot den skit som initierar cancer! Med facit i hand skulle jag nog vilja ha blivit vaccinerad i tonåren om möjligheten funnits. Och en sak till: gå och ta cellprov när ni blir kallade! Här kan ni läsa om hur jag haft det sedan april: http://nutriavans.se/jagad-av-cancertrollet/
 25. Mycket bra film! Vi kommer att visa den på LCU18, och har vi tur kommer vi även att ha en skypesession med Pete Evans efteråt!
×
×
 • Create New...