Gå till innehåll

Bitte

Medlem
 • Innehållsantal

  249
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  8

Inlägg postad av Bitte

 1. Jag och Bitten Jonsson publicerade igår det första avsnittet av vår podcast "Bitte & Bitten: Bit(t)ska sanningar". Lågkolhydratkost (riktig mat!) är vår primära gemensamma nämnare. I podden tar vi hälsa ett steg längre: vi delar med oss av våra egna lite jobbigare livserfarenheter, hur vi gjort för att tackla dem. Vi tror att allt det har gjort att vi idag är två stycken mycket glada personer! 😃

  Podden ligger än så länge enbart på Acast, men vi väntar på klartecken från andra 🙂 Vi tar mycket gärna emot kommentarer och förslag på ämnen vi kan ta upp!

   

   

  • Gilla 4
 2. 23 minuter sedan, Nils Engström sade:

  1. Mycket imponerande - annat finns inte att säga!

  2. Efter dina erfarenheter är din reaktion verkligen inte så märklig. Din påverkan kan dock mycket väl ha grott i fler lyssnare än du tror. Härligt att höra din beskrivning och dina strävanden.

  En stor skillnad dock mellan att verka professionellt och i vänkretsen. Dina negativa erfarenheter stämmer mycket väl överens med mina, i varje fall när det gäller människor över pensionsåldern, som enligt min erfarenhet nästan alltid är tveksamma - de ser varje ny kost som:

  "en sån där sensationsdiet"!

  Vid presentationen av LCHF, som en vetenskapligt grundad kost som ställer alla tidigare principer på ända, har det lyckats mig att få flertalet lyssnare mellan 30 och 55 intresserade - nu rör det sig visserligen om nära och kära barn, barnbarn och t.o.m. barnbarnsbarn och dessutom en rad goda vänner. De har under åren oftast litat på mig i andra sammanhang (inte minst medicinska), så förtroendegrunden var redan lagd. Dessutom hade jag min egen situation som ett ess i bakfickan - den går ju inte att bluffa med - tre mediciner (alla) utsatta kort efter att LCHF-perioden inletts (mot blodtryck, diabetes 2 och lipidprofilen). Sådant kan ju en föredragshållare inte alltid framhäva som extra tyngd för sin egen del.

  Så i det lilla formatet kommer jag att fortsätta tala varmt för LCHF. Det brukar f.ö. bli lite mer kraft bakom budskapet, när jag överlämnar en 25-sidig egen illustrerad lättläst, plastad sammanfattning av mina studier på området - jag ger mig aldrig!

  Tack Nils! Jag brinner för detta. 

  Härligt att du fått med dig vänner och familj på tåget! Jag har absolut omvänt några i min närhet också 🙂 Men då har det i stort sett uteslutande handlat om att de själva tagit upp detta med mig efter att ha sett hur bra jag mår. De första åren var jag ärligt talat skitdryg med mitt predikande... 

  • Gilla 2
  • Boom 1
 3. Det finns ett otal anledningar till att det inte riktigt går som man förväntat sig. Ålder, kön, motion, stress, sömnkvalitet mm. Ett förslag är att du börjar i den änden att du registrerar allt du äter under en vecka (kostbevakningen.se är gratis och bra). Kanske upptäcker du något då? Kanske får du i dig för mycket kalorier (jodå, det går på LCHF också)? För lite mat kan också ställa till det! 

  Kroppen kan ibland också helt enkelt vara lite "tjurig" utan att man förstår varför. För en del kan det hjälpa att fasta. T ex att kan du hoppa över frukosten och bara äta lunch och middag. 

  • Gilla 3
 4. Jag och min kollega Hanna var ju där som utställare. Och som såna hade vi en toppendag! Folk var intresserade och glada och det känns nästan som om vi pratade med alla som var där - på söndagen hade vi nämligen inte mycket röst kvar! 😁

  • Gilla 7
 5. 5 timmar sedan, Elinor sade:

  Om någon har tips på en personvåg som inte är superdyr och hyfsat korrekt, så mottages det tacksamt. Min nuvarande har ballat ur helt, visar olika i köket och hallen och ibland när man startar om så blir det +1.5 kilo 😡

  Jag har en Fitbit-våg i Sverige och en Medisana Vitadock i Spanien. Båda visar någorlunda samma vikt. Däremot skiljer fettprocenten sig åt rejält! Fitbit säger att jag har 35 % fett, Vitadock 16 %. 🙄 Bryr mig inte särdeles mycket om de värdena.

  • Gilla 3
 6. Jag gör som du - väger mig morgon och kväll. Det har liksom bara blivit så här 🙂  En daglig rutin - precis som att borsta tänderna! Det jag vill veta är att jag ligger inom rätt "spann": jag konstaterar bara faktum och så är det inget mer med det.

  Jag lär mig också hur min kropp fungerar: vad händer om jag fastar ett dygn, vad händer om jag dricker mer än ett glas vin en kväll, hur påverkas kroppen av flygning mm. Och ett tecken på att jag inte är fixerad vid vikten är att jag inte blir ett dugg nojig om jag t ex är bortrest och inte kan väga mig. 


  Alla är vi olika! En del ska bokstavligen kasta ut vågen genom fönstret - blir man stressad av siffrorna är det bättre att fokusera på annat, t ex hur kläderna passar.

  • Gilla 6
 7. 13 timmar sedan, iAnna sade:

  Hm ... jag förblir inloggad med Safari. 

  I övrigt tycker jag att sökfunktionen på Kostdoktorn är helt obegripligt värdelös.

  Kan bara hålla med ang sökfunktionen! Det har många gånger hänt att jag är helt bombis på att det finns något speciellt på sidan som jag vill få upp, men när jag söker kommer typ allt annat än det jag söker upp. 

  • Gilla 2
 8. 7-10 mars är det dags för vårt andra event som helt fokuserar på kvinnohälsa utifrån ett lågkolhydratperspektiv. Det är faktiskt världens enda i sitt slag!

  Om du är nyfiken på vad det är och hur det är under själva eventet, så har jag försökt förklara det i ett blogginlägg. Det är lite svårt att sätta ord på det, för det är så speciellt! Men det kan nog ge en ganska tydlig bild av det hela ändå 🙂 http://nutriavans.se/lar-dig-mer-om-kvinnohalsa-learn-more-about-womens-health/ 

  • Gilla 3
 9. 53 minuter sedan, Jamtlandstjej sade:

  Som jag har förstått det så är vaccineringen mot HPV inte livslång, den räcker 5-6 år...så även om man blivit vaccinerad som tonåring så måste man i så fall göra om vaccinationen regelbundet..

  Tio år står det på Läkemedelsverkets hemsida. Andra vaccin som måste göras regelbundet är t ex TBE (vart femte år, vad jag förstår), så det är ju inte unikt för HPV-vaccinet. 

 10. Jag har precis gått igenom en tuff period i väntan på besked om jag har livmoderhalscancer. Som tur är kan jag andas ut för tillfället. Tidigare idag pratade jag med min läkare, jag hade en del frågor efter koniseringen, bl a ville jag veta vilket HPV-virus jag har. Det kunde hon tyvärr inte svara på, men jag har något av de sorter som ger cancer. Jag hade höggradiga cellförändringar (cancer in situ) och är därmed anmäld till Cancerregistret. Trots att de fick bort alla cellförändringar är risken att jag någon gång ska få livmoderhalscancer 2,5 ggr högre än hos andra som inte haft cellförändringar. 

  Mellan sjuttio och åttio procent av alla som någonsin haft sex bär på eller har haft HPV-virus. Risken att få HPV är alltså stor! Livmoderhalscancer drabbar fler och fler äldre, en förklaring jag funnit är att folk är piggare och gladare och är sexuellt aktiva längre upp i åldrarna än tidigare. De snällare virusen som "bara" orsakar könsvårtor (kondylom) kan vara oerhört plågsamma. 

  Det saknas i dagsläget forskning om män och HPV. De drabbas också: penis- och analcancer är två sorter som HPV-viruset kan orsaka. Nu är det tack och lov mycket ovanligt. Vi kvinnor är mycket mer utsatta pga våra slemhinnor. 

  Kondom ger inte ett hundraprocentigt skydd (se skärmdumpen från 1177), så det är inte lösningen. Hur ska folk skydda sig? Du kan alltså ha sex en enda gång i livet och använda kondom och ändå åka dit. HPV-viruset kan för övrigt ligga "på lur" i massor av år för att sedan vakna till liv. 

  Om sex månader ska jag på efterkontroll (jag kommer att bli kallad regelbundet ett bra tag framöver). Har jag tur har viruset läkt ut. Har jag otur finns det kvar och det blir till att kolla efter nya cellförändringar med en ev ny konisering som en möjlig följd av det. Har jag en jäkla otur kommer jag att få operera bort livmodern i framtiden.

  Det vaccin som finns idag ger skydd mot två av de virus som står för nästan alla cancerfall. Vaccinet skyddar som sagt inte mot cancer, men det skyddar mot den skit som initierar cancer! Med facit i hand skulle jag nog vilja ha blivit vaccinerad i tonåren om möjligheten funnits.

  Och en sak till: gå och ta cellprov när ni blir kallade!

  Här kan ni läsa om hur jag haft det sedan april: http://nutriavans.se/jagad-av-cancertrollet/

  1177.png

  • Gilla 2
  • Tack! 2
×
×
 • Skapa nytt...