olleolle

Medlem
  • Innehållsantal

    90
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

111 Utmärkt

Om olleolle

  • Rank

  1. Louise, att din grabb plötsligt börjar äta beror inte nödvändigtvis enbart på att han är mer hungrig. det handlar om närhet och trygghet också. Han älskar dig över allt annat och du är allt för honom, han vaknar och undrar var du är. Det är helt normalt att barn förändrar sina sovmönster och det kommer han att göra fler gånger. Det är inte ett problem som behöver lösas utan ett faktum man får anpassa sig till. Det går utmärkt att helamma en fem månaders baby, all köpemat är överflödig. Visst ska du ge honom smakportioner om han är nyfiken, men du behöver inte ersätta amningen. Angående gluten till barn, fy farao vilket sjukt experiment dessa rekommendationer är. Gluten kan bara associeras med hälsofara och det finns inga belägg för att det finns en magisk tidpunkt då man kan få människan att tåla detta gift. M.v.h OO
  2. Jag åt frukost klockan 18.30 i dag, så jag vann! Jag gillar faktiskt engelskans ord för frukost bättre, breakfast, alltså fastestopp. När det gäller fokus på vad man får eller inte får äta så är det just den typen av begränsningar jag vägrar göra. Jag kommer aldrig kalla mig, till exempel, LCHF:are även om de flesta förmodligen skulle placera mig i det facket om de betraktade vad jag normalt äter. Säger man att man är LCHF:are, vegan eller på annat vis avviker från normen, så kommer folk att börja övervaka allt man gör och påpeka eller gotta sig i minsta avvikelse. Har du sagt att du inte äter socker till exempel, och sen gör du det ändå, då har du misslyckats och det måste påpekas, även om de som påpekar det äter socker tre gånger om dagen och du tre gånger om året så är det ändå du som har misslyckats, inte de. Någon som känner igen fraserna: "Trodde inte du fick äta det där...", "Det där är väl inte LCHF?". Pannkakor innan soppan, någon?! M.v.h. OO
  3. Dagens situation är inte ohållbar på grund av skillnaden i antal djur, det är på vilket sätt som djuren hålls som är problemet, instuvade i fabriker för att göra plats åt jordbruk. Det är ingen här som tycker att fabrikskött är bra. Vi äter för mycket dåligt kött i dag, det håller jag med om, men det du vägrar inse är att vi också äter för mycket dåliga vegetabilier. Lösningen är knappast att äta mer av dem bara för att köttproduktionen är kass. Man kan framställa kött på ett bra sätt, både med avseende på människans hälsa och naturens välmående. Som den högt etiska person du om och om proklamerar dig själv att vara borde du uppmuntra alla försök att gå över till hållbar djurhållning. Men icke, det tjatas om att vi ska äta mer vegetariskt stupalöst, snacka om att lägga energin på fel ställe. Hade du brytt dig om djur och natur på riktigt hade du välkomnat, till exempel, Alan Savory och hans idéer, och lagt ditt krut på att övertyga människor som inte är intresserade av att göra bra miljöval i stället för att försöka konvertera en liten del av befolkningen som faktiskt bryr sig om hur kött framställs och som dessutom inte kastar bort allt av djuret utom de magra, rena köttdetaljerna. M.v.h. OO
  4. Okej, då är vi överens om att vi ska minska utsläppen. Medeltemperaturen i Stockholm de senaste 25 åren är ingen bra modell för jordens medeltemperatur. M.v.h. OO
  5. Varför skulle 0,28% påverkan växthuseffekten vara obetydlig? För att du tycker att siffran låter lite? Vill du att det ska vara 28% innan vi gör något? Förstår inte alls argumentet. Ingen vet hur många procent som är "okej" att ändra på växhuseffekten, men man är överens om att det är bäst att ge sjutton i det just därför, precis som du säger, vi hade inte funnits utan den och därför ska vi inte ändra på den. M.v.h. OO
  6. För det första, lite smått infantil förnekelse från vissa håll angående vår klimatpåverkan. Det råder stor enighet om att vi med stor sannolikhet påverkar jordens medeltemperatur och därför, som en försiktighetsåtgärd, måste detta upphöra, ingen vet säkert hur stor påverkan är eller vilka effekter det får. CO2-halten har ökat, dessutom tar haven upp mycket av CO2 och de kan inte ta upp hur mycket som helst, när de är mättade kommer halten i atmosfären att öka än snabbare. För det andra, Mikael, din skenheliga veganmoral skiner verkligen igenom här. Ständigt hugger du emot förslag om gräsbetande djur i naturlig miljö och propagerar i stället för den typ av jordbruk som vi vet förstör all mark den begås på. Som den djur- och naturälskande, moraliska och etiska vegan du är borde du vara eld och lågor över att det finns människor, både här, och sådana som till exempel Alan Savory, som söker naturliga och hållbara sätt för oss att få högkvalitativ föda som en del i ett naturligt kretslopp. Men icke, du vill inte att någon form av djurhållning skall fungera, det skulle motsäga veganismens överlägsenhet som du är så starkt övertygad om. För cirka 500 år sedan fanns över 60,000,000 vilda bisonoxar i Amerika, för 100 år sedan var de i stället under 1,000 stycken. Tror du att deras fisande förstörde vår planet och att det är en bättre idé att odla soja, vete och majs på hela kontinenten i stället? Knappast! Vi utrotade djuren, förökade oss utom alla rimliga gränser på ettåriga grödor och nu har vi förstört så otroligt mycket natur, demolerat vår hälsa, och du förordar att vi fortsätter att odla dess grödor? Ber om ursäkt om min ton uppfattas som skarp eller om jag tillskrivit dig några åsikter felaktigt, det jag skrivit sammanfattar mitt samlade intryck från mycket av det jag läst som du har skrivit, inte bara här i tråden. M.v.h. OO
  7. En dietist sa till mig en gång att det är omöjligt att få i sig tillräckligt med kalcium om man inte äter mjölkprodukter. Trams, säger jag. Tror inte du behöver oroa dig Johanna07. Ett tips är att äta sill i stället för lax, billigare, vildfångad, godare och dessutom innehåller den småben som borde brytas ner och tas upp, alltså en utmärkt källa till "benmineraler". Jag skriver borde för jag har inte kunnat hitta någon bra källa som stödjer att de bryts ner. Kanske någon annan vet? Angående kalium, tror cronometers RDI är mycket högre än det svenska. M.v.h. OO
  8. Lite utanför trådens ämne, såg på din blogg att du skrev om BPA i konservburkar. KRAV har nya regler från och med i år, inget BPA får förekomma i KRAV-märkta förpackningar. Dock verkar det som att de tillåter en långsam anpassning till de nya reglerna. Kan tillägga att jag var i kontakt med Kung markatta om detta för cirka ett år sedan och då påstod de att de var i färd med att anpassa sig till kommande nya regler, de verkar dock inte haft speciellt bråttom. http://www.krav.se/far-bisfenol-anvandas-i-forpackningar-till-krav-markt-mat M.v.h. OO
  9. Mycket trevligt. Jag åt en del kefir på 90-talet, Arlas. Provade den igen nu för bara några månader sedan, en stor besvikelse, den smakade i princip ingenting. Jag minns en betydligt mer jästliknande och intensiv smak. Om jag får tid över skall jag definitivt överväga att göra egen kefir. M.v.h. OO
  10. Har neurologen sagt att det är de värdena som gäller? Om det är bra mot skov borde det inte vara bra för en frisk också? Själv tar jag mindre tillskott nu sen jag uppmärksammade K2. Känns som att det blir ingen ände på det om man ska hålla på med tillskott, det ena behövs för att väga upp det andra. Det är en djungel. M.v.h. OO
  11. Hur man än vrider och vänder på det verkar man alltid få upp ägg, kött, fisk, och lever. Tur att det är det godaste som finns.
  12. "However, according to a previous report (Schurgers and Vermeer, 2000), phylloquinone absorption from vegetables is very poor (5 to 15%), whereas menaquinone (MK-4, MK-7, MK-8, and MK-9) absorption from dairy products and the Japanese food natto is considerably better (probably almost complete)." Hojo K, Watanabe R, Mori T, Taketomo N. Quantitative measurement of tetrahydromenaquinone-9 in cheese fermented by propionibacteria. Journal Of Dairy Science [serial online]. September 1, 2007;90(9):4078-4083. Available from: Scopus®, Ipswich, MA. Accessed March 22, 2014. De citerar för övrigt samma källa som jag angav i mitt första inlägg i den här tråden. Det kan duga för i kväll. M.v.h. OO
  13. Norska osten Jarlsberg innehåller 65 mikrogram MK-9 per 100 gram. Vanligt förekommande i svenska butiker. Hojo K, Watanabe R, Mori T, Taketomo N. Quantitative measurement of tetrahydromenaquinone-9 in cheese fermented by propionibacteria. Journal Of Dairy Science [serial online]. September 1, 2007;90(9):4078-4083. Available from: Scopus®, Ipswich, MA. Accessed March 22, 2014. M.v.h. OO
  14. MK-4 bildas av K1, MK-5+ är av bakteriellt ursprung. Ditt citat säger inget om huruvida något tas upp effektivt eller ej. Vad som tas upp i vilken utsträckning kan väl i och för sig kvitta, vi behöver äta grönt för att få K1, av det kan vi även få(göra) MK-4. Övriga MK verkar vi behöva från annan mat. Möjligen, jag vet dock ej. M.v.h. OO
  15. Jag har förstått att det är tvärt om, upptaget från gröna blad är mycket lågt. Citat från studien jag rekommenderade i mitt förra inlägg, "It is known, however, that the absorption from green vegetables is poor and that only 10–15% of the vitamin is bioavailable, whereas for K 2 vitamins this may be higher" Vidare, "In all cases it was found that K 1 absorption from vegetables was very poor (5–10% without concomitant fat intake and 10–15% if taken together with 30 g fat), whereas menaquinone absorption from dairy produce and natto was much better, probably almost complete." M.v.h. OO