Jump to content

Majabella

Medlem
 • Posts

  194
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Majabella

 1. Jag har (ja; förmodligen väldigt korkat) levt många år med obehandlat högt blodtryck 180/120. Jag har försökt sänka det med LCHF, viktnedgång, långa hundpromenader och karriäravbrott, men utan framgång. Efter en lång utredning som uteslöt sekundär; att nåt annat sjukdomstillstånd orsakade trycket så fick jag prova ut mediciner. Jag gav upp på femte sorten, för jag mår toppen på obehandlat högt blodtryck, men uselt på samtliga typer av mediciner: hosta, heshet, ångest, kraftlöshet, yrsel, huvudvärk, susningar och gikt. Nu har det gått några år och jag har mått prima obehandlad, men inte kunnat låta bli att tänka på vad som händer med hjärtats vänstra kammare och en och annan strokedrabbad har varit väckarklockor. Så nu knaprar jag A2-hämmare i kombination med diuretika sedan fem dagar. Vips så åker trycket ner under gränsvärdena, men pulsen upp, tillvaron blir ett töcken, öronen susar, huvet värker och jag orkar nada. Nu tänkte jag försöka bli lite mer kunnig, inser att jag vet väldigt lite om detta och jag har läst allt Kostdoktorn skrivit i ämnet, Annika Dahlqvist, letat på forumet och läst alla kommentarer och annat jag googlat fram, men är ändå full av frågetecken. Finns det nån lättillgänglig aktuell litteratur? Det finns ju så mycket att ta reda på: Vilka biverkningar kan förväntas vara övergående? Funkar verkligen rödbetsjuicens KNO3? Varför åker pulsen upp när trycket går ner, borde de inte hänga ihop? Finns det andra kosttillskott som kan trycksänka?, förutom B3 och Q10? Varför är gränsvärdena så mycket lägre numera? Frågorna hopar sig...
 2. Jag har min årliga förkylning, har alltid varit väldigt förskonad från återkommande infektioner även före LCHF, men en om året brukar det bli och årets upplaga är en seg och långdragen historia. Semesterresan närmar sig och jag skulle vilka höra om någon har något tips som förkortar/lindrar. Förr var ju Enchineapreparat påstått effektiva, men inte nu längre. Äter regelbundet tillskott av D, K2, magnesium och Q10.
 3. http://www.activeform.se/2011/12/09/kroppsfett/ Hittade Jackson&Pollocks fettprocenttabell här, är den ok? Den tar hänsyn till kön och ålder.
 4. Jag kliver på Withings våg (Smart Body Analyzer WS50) varje morgon och är van vid att viktkurvan ser ut som Klippiga bergen: trenden är uppmuntrande nedåtlutande, men det är branta toppar och djupa dalar på vägen. Nu har jag börjat titta på fettprocenten och räknat om den till kilon och då är minskningen mycket stadigare. Vad tror ni; kan man lita på vågens mätmetod, hur resonerar ni? Och om man ger blanka f.. sjutton i BMI: vad är normal fettprocentspannet för en kvinna?
 5. Jag gjorde krondillsmajonnäs till kräftorna från Vättern igår, mixade ner tre kronor i majonnäsbasen före jag tillsatte oljan. Lånad idé.
 6. Majabella

  k2

  Dagsdosen blir avsevärt dyrare dock, men det låter ju onekligen rätt tänkt.
 7. Majabella

  k2

  Med risk för att missa någon mer aktuell tråd om vitamin K2; eftersom det ska tre tecken till för att sökmotorn på forumet ska fungera, så har jag en fråga: Var nånstans hittar jag en vettig lättförståelig beskrivning om K2:s effekter? Själv har jag läst lite här och där (efter att ha begåvats med en elak hälsporre) och lagt ihop ett och ett så att jag nu äter K2-tillskott (tillsammans med D-vitaminet på morgonen) och så tar jag magnesium på kvällen. Men maken hänger inte med på att ta ytterligare piller så jag behöver hjälp att övertyga honom: är det nån som har tips på nån bra länk?
 8. Välkommen till "Peking" då! Om Athena är en hund som gillar/står ut med en glad valp, kanske vi kan rasta våra hundar ihop nångång. Jag är okunnig om LCHF-lådorna på Hemköp, gissar att Tommy kommer svara dig om det. Det finns två bagerier som bakar LCHF-bröd, dels Sockerbagaren(!) i Norra Promenaden och Finbageriet Kamraterna som finns på flera ställen. Jag tror det är bröd som endast passar väldigt liberal LCHF, har själv aldrig köpt någotdera ännu. Vill du köpa gräsbetat kött, finns faktiskt i denna håla två köttaffärer, dels "Britta och Lennarts" i det kvarter som kallas Knäppingsborg, dessutom finns "Skönero" på Hantverkaregatan. I Knäppingsborg finns dessutom en fin ostbutik; Norins med riktigt hyggliga priser på sitt välsorterade sortiment. När det gäller fisk är jag ledsen att meddela att det sällan går att få fatt i fin och färsk fisk här. Jag som är tokig i musslor, vägrar faktiskt att köpa ett nät som packades en hel vecka före försäljningsdatum. Jag handlar mest på Coop, Willys (schysst korvsortiment med <1% kolisar) och Citygross.
 9. Trodde det var tvärtom avseende hundmaten? Min får samma och jag har uppfattat det som att risken för tandsten skulle minska med ett spannmålsfritt foder.
 10. Kinesisk mat hyser rätt många kolisar förutom i det självklara riset. Vanliga ingredienser som soya, vinäger och fisksås innehåller kolisar och köttet blankas av med mjöl och fisken paneras. Så det är nog inte helt enkelt, det räcker nog inte att bara utesluta riset. Men ägg har varit många resandes räddning. Lycka till! Det låter som en spännande resa. Jag har nån gång då o då gjort avsteg i form av en enstaka måltid, det är funkat för mig. Men i vintras fyllde jag jämnt och den veckan i New York har jag inte "hämtat" mig från ännu, fick jag göra om det hade jag valt en annan strategi. Så tänk ut din strategi i förväg.
 11. Nej, det har jag inte sett, "bevakar" utbudet av LCHF-vänliga produkter på Coop, Willys, Netto o Citygross. Mera sällan Matöppet (Orion livs), ICA och Lidl. Menar du sesamfrö som är malet eller menar du den torkade restprodukten som blir över efter tillverkning av sesammjölk? Om du kan tänka dig att fixa till mjölet själv så funkar det med stavmixer om man håller för runt staven med hushållspapper så man inte sprider vilt hoppande frön över hela köket.
 12. Nu har jag räknat, jag använde 6 riktigt stora ägg, har vägt pofiber till 32g per dl och mandelmjöl till 50g per dl. Hela brödet vägde 1060 g efter gräddningen och det verkar gå att få ut ungefär 20-22 skivor. Jag har summerat mängden kolhydrater till 44 g totalt, vilket betyder ca 2 g per skiva. Dessa värden har jag utgått ifrån avseende x gram kolhydrater per 100g: Ägg: 0,3g Kesella: 3g Valnötter: 13,5g Mandelmjöl: 5g Pofiber: 12g Äppelcidervinäger: 7g
 13. Tack för receptet Birgitta! Mitt första bröd står på svalning nu och maken och jag har delat på skalkskivan, det smakar väldigt gott. Nu undrar jag om nån här redan har räknat på näringsvärdet, tänker främst på kolisarna förstås. Annars sätter jag mig och räknar i eftermiddag och återkommer med resultatet.
 14. Lycka till Tuva! Jag fixar 16:8 varje dag, äter lunch och middag. På kolhydrattiden trodde jag att jag aldrig skulle klara mig en dag utan frukost. Men det gick galant. För mig skulle dock en 24-timmarsfasta väcka en onödigt glupsk hunger. Är väldigt bra på att klara dagliga rutiner medan din veckoplan skulle få mig att börja putta o flytta på dagarna. Men vi är olika känsliga. Precis som du har jag kilon jag redan gått ner en gång, dem är jag extra arg på. Nu tar vi dom.
 15. Hej Swesent, jag har missat din välskrivna tråd tidigare så idag har jag haft en trevlig frukostläsning, har väl inte läst alla inlägg, men en sak reagerade jag på som jag känner igen här hemifrån: sträckätning. Detta är ett mycket välkänt fenomen här hemma, maken äter upp allt: tömmer påsen, skrapar tallriken, länsar karotten och fort går det. Han har det också sedan barnsben. Det finns några enkla metoder du kan testa, dessutom är ju också du utrustad med hjälpsam hustru. 1. Bestäm att man inte får äta framför TV:n, när ni äter så gör ni inget annat än äter och samtalar med övriga måltidsdeltagare. Framför TV:n tappar man fokus och kan trolla i sig hela nötpåsen utan att man ens märker det förrän påsen är tom. Alltså ÄT MED NÄRVARO (eller som det numera heter mindfullness). 2. Ät en tugga i taget, lägg ner besticken på tallriken istället för att passa på att peta ihop nästa munsbit medan du tuggar på den förra. Samma med nötterna, tugga färdigt den förra före du plockar upp nästa. ÄT LÅNGSAMT. 3. Häll upp eller portionera: jag häller upp varsin nötskål som jag vet hur många gram det blir, ställer aldrig fram hela påsen. Jag lagar mat så det inte blir rester: varsin fiskbit och så en till makens lunchlåda. DOSERA. Lycka till!
 16. Majabella

  Hundmat

  Jag har hittat lunga för fjorton kronor kilot, fina märgben för tjugo och lever för trettio, allt färskt från nöt.Dock inser jag att det lär behövas en större frys. PS. Här är namnet Zappa pga utseendet, fast jag egentligen önskade Milou.
 17. Grattis Nytt Liv! Du är duktig du! Och jag kan lova dig att det går lättare efter hand som tiden går och lägger ett allt längre avstånd mellan dig och kolhydraterna. Sockertrollet håller på att svälta ihjäl och blir svagare och orkar inte bråka med dig lika mycket. Apropå dina bananer; så hade jag samma fenomen i somras, hade prinsesstårtehallucinationer då o då trots att det aldrig varit nån favorit. Fortsätt ditt nya liv, det blir bara bättre.
 18. Igår: Osso Buco med gremolata på gräsbetad oxlägg, idag: hönssoppa (om den blir färdig nån gång, fortfarande konsistens gummianka på hönsen efter närmare två timmar.
 19. Jag har återupptagit en gammal vana att ta 1 msk äppelcidervinäger i ett glas kallt vatten, smakar gott i alla fall för mig som gillar hög syra. Jag har hittat ekologiska sorter från Urtekram, Zeta och Druvan. Har för mig att listan över äppelcidervinägerns hälsoeffekter är lång. Men vad är det för effekter egentligen? Hur använder du äppelcidervinäger och vilken sort föredrar du?
 20. Jag brukar köpa hel anka på Netto, ligger i frysdisken där då och då och kan kosta ynka 29kr kilot. Jag tar vara på fettet vid tillagningen, silar av det och det håller länge i en burk i kylen, brukar steka i det. Däremot så är det lite joxigt att rengöra ugnen efter ett ankkalas, det sprätter och osar en del fett. Jag steker två ankor samtidigt till fyra personer så alla får en fin bröstfilé var. Det blir en hel del kött från låren också, men anka är annars mycket skrov. Ibland ligger levern med i den frysta ankan, den kan man steka som den är eller laga paté av. Ankfett finns i Göteborg på La Maison Francaise på Södra Larmgatan nära Saluhallen. Det vore kul att höra om det finns ekologisk anka att köpa nånstans? Den här på Netto brukar komma från Holland och är nog uppfödd under broilerfabriksförhållnden.
 21. Äggula koagulerar vid 65-70 grader och äggvita vid 84 grader, så om man sjuder äggen istället för att koka dem så kan fenomenet med fast gula och rinnig vita uppträda. Men det behöver ju inte utesluta andra orsaker.
 22. Det där känner jag igen!; efter mina många år med nattarbete; att man vill se till att äta något på morgonkvisten innan man ska sova som inte gör en kissnödig så man vaknar för tidigt. Dessutom vill man inte skramla med pannor och piggna till utan bara få i sig nåt och somna sött(fett;-)) sen. Förslag på 2 mättande snabba frukostar utan för mycket vätska: Ensaladilla Russa (snabb för att man får förbereda den): 6 hårdkokta tärnade ägg blandas med 1 burk tonfisk i olja (häll av det mesta), 1dl majonnäs, 1 finhackad schalottenlök, 1/2dl hackade gröna oliver, 1 msk pressad citron och 1/2 tsk örtsalt (typ Herbamare), blanda om och förvara i kylen, brukar räcka till 3 frukostar, om du inte vill äta den rakt av så ta en avokadohalva till. PUMA: kommer inte ihåg vem som myntade det fiffiga begreppet för Pålägg Utan MAcka: rulla ihop ost-, skink- och korvskivor med en hyvlad smörskiva på (funkar fint att hyvla smör med osthyvel direkt från kylen). Kolla innehållsförteckning på skinka och korv dock, kan innehålla mer än man önskar sig som druvsocker och en massa E. Nåt som jag gillar även utan smör; är en skiva äkta Mortadellakorv eller två... Äter du magnesiumtillskott så är det lämpligt att passa på att ta dem strax före sängdags, hjälper sömnen på traven.
 23. Gläder mig åt att äntligen ha återerövrat innersta hålet i skärpet efter ganska slarvig period, yes, yes, yes!!! Nu hoppas jag att även Tre Kronor kan visa att de kan :-)
 24. Heja Aleks! Okej, du snubblade rejält, men numera har du ju verktygen; du vet hur du går ner i vikt utan att vara hungrig. Jag tror att du ska låta bli vin, jag har själv tagit "snedsteg" pga alkohol och då inte för att jag blivit berusad utan för att alkohol är en dålig dörrvakt som släpper in sockertrollet. Du är värd en nystart. Jag blir himla arg på din pappa och dina jobbarkompisar. Jag tycker du ska säga till din pappa att du blir ledsen av hans kritik, han kanske inte förstår det. Till dina jobbarkompisar vill man ju ge Vett o Etikettboken av Magdalena Ribbing, vad är det med svenskar och doppa näsan i andras lunchlådor! När jag jobbade lade jag om min periodiska fasta så jag tog en promenad på lunchen istället, kanske inte funkar för dig. Men säg nästa gång nån försöker dra igång kommenterandet kring din mat att: "tack, jag känner väl till din inställning till min lunch, men jag lovar dig att jag aldrig ska lägga mig i eller kommentera vad du själv äter så jag vore tacksam om också du kunde låta bli så får vi båda lite positiv matro under lunchen." www.lchfingenjoren.se är peppande läsning och vi är många som håller på dig: lycka till!
×
×
 • Create New...