Jump to content

TebeSolaris

Medlem
 • Posts

  12
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by TebeSolaris

 1. Har nog aldrig läst något så träffande och bra skrivet om kostsverige. Tack Anders A! Din text sprids på FB via kostdoktorn i den här stunden, jag är en som delar. :-) Har kört på LCHF-vägen i drygt tre år, 18 kilo, inte en enda olycka, bara några små minibump i vägen och kommer aldrig att välja någon annan väg, karta eller inte. Här kör vi nämligen numer helt och hållet "säker style".
 2. Tac för alla tips och goda råd. Jag tar till mig och känner mig tryggare att vi fixar det här, min man och jag. Tack!
 3. Ja, funkar inget annat så hamnar vi där..... i och för sig inget nytt, det var faktiskt där vi började, med Skaldemans GI-noll *skratt* Tänk så det kan bli *ler*
 4. Tack för tipsen Modesty, majon direktlevererad till Leif, han kommer göra "godis" av den. Problemet för oss är ju just att jag klarar av att äta lchf "minor" och ändå fortsätta att gå ner i vikt men min man tydligen måste komma i rejäl ketos för att lyckas med detsamma...... så typ väldigt ynka del morötter i en förövrigt väldigt lchf-aktig gratäng kommer tillsvidare för honom inte vara ok, antar de måste vara de nada.... och ja, korven får nog avstås från, oxå så länge han måste lyckas gå ner i vikt.... *suck* Svårt det där att inse skillnaden mellan lchf som en livsstil och lchf som viktminskningsinstrument och de individuella aspekterna..... man kan inte annat än lära sig mycket om hur kroppen fungerar bara genom att vilja bli litta mindre och sedan prova sig fram så där litta vetenskapligt..... coolt, faktiskt kan jag tycka
 5. Håller med, är också orolig för blodsockret.... känns inte bra, helt enkelt och kommer att kollas upp..... Vad gäller fusket i övrigt *flin* så kan jag bara säga att vi är Xtremt ärliga mot varandra vad gäller allt, det är en av de saker vår relation bygger på, total ärlighet, och min trygghet är total. Han fuskar helt enkelt inte utan att jag vet om det, om han gör, går han i sömnen helt enkel, jag lovar ..... En relationstyp som för övrigt rekommenderas varmt :-)
 6. Handlar mycket på Lidl, som är klart underskattat i Sverige, tyvärr. Charkuterierna är outstanding och deras finostar helt underbara, liksom deras skivade hårdostar och deras falukorv har faktiskt blivit framröstad som Sveriges bästa. Men framför allt deras små grå Nurnbergerbratwurst är så otroligt goda med lite senap och rödkål. Mums!
 7. Ja, jag har tänkt det också men han går ju på regelbundna hälsokontroller så man tycker ju att de borde kollat det, med tanke på att han är 70 år och överviktig och vet att han går på lchf men de har inte kommenterat någonting. Faktiskt så har de varit mycket förvånade över att hans värden varit så bra.... med tanke på vad han äter...... Men jag håller med så för säkerhets skull så ska han nog kolla igen.
 8. Mätningarna gjordes samtidigt, på morgonen innan frukost. MEN kom vi på, han skulle ju inte ta glukostesten i fingret utan arm eller handflata. Vet inte om det påverkar resultatet jättemycket..... Vad gäller proteiner så är det två ägg och skinka till frukost, en korv till lunch eller en omelett med skinka och ost. Till middag äter han sällan en hel skiva kött eller laxfille till sås och grönsaker.
 9. Intressant. Vi kanske ska testa att vid middagen så får jag sås från grädde eller CF och han kryddsmör eller bearnaise.... hmm
 10. Vad gälle motionen så är den mycket låg. Han ska operera (byta) sina båda knän nu i april och går mycket dåligt. Vi har hund så han får följa med på i alla fall morgon och kvällsrundan, i regel nattrundan också men det går långsamt. Jag går en långpromenad på en halvtimme i rask takt runt lunchtid varje dag, annars är det samma för oss båda. Han äter inte mycket men frukosten är rejäl och alltid den samma: mkt smör i stekpanna, 2 ägg med en skiva kokt skinka (ca 50 g) och 2 stora ostskivor (ca 65 g) ovanpå steks under lock och hälls med smöret på tallrik. En rejäl klick med Lallerstedts bearnaisesås ovanpå (0,21 g kolhydrater/100 g). Sen står han sig till två, tre-draget då han i antingen värmer från gårdagens middag eller 1 - 1 1/2 korv (typ Scans Bratvurst på 70 % kött) med en klick bearnaisesås. Till middag blir det ofta gryta med grönsaker eller sallad och då äter han i regel mindre än vad jag gör. Tyvärr har vi först nu börjat kolla upp och har inte mätt hur mycket vi egentligen äter men han äter inga jätteportioner, faktiskt så en stekt fläskkarréskiva med sås och sallad är i regel för mycket. En bit laxfilé med sås och grönsaker blir aldrig helt uppäten. På sen kväll kan det bli att han fyller på något av resterna från middagen innan vi lägger oss men ofta inget alls. Så när jag läser era kommentarer, stort tack för dem förresten tänker att om han inte äter för mycket (vilket vi ska börja kolla upp med vägning av all mat) så kan det då vara att proportioner fett/protein/grönsaker är fel? Ska han trots allt öka på fettintaget. Då jag inte har några problem med viktnedgången så blir det ju en hel del grönsaker i maten, typ en och annan morot, vit- och blomkål, paprika, tomat, gurka och sallad. Ska jag dra ner på de åt honom? Igår t ex åt vi smörkokt torsk med haricot verts och äggsås, skulle han kanske där skippat haricot vertsen och tagit mer smörsky från fiskfatet?
 11. Jag och min man har gått på LCHF sedan september 2011. Vi gick gemensamt ner ca 10 kg vardera men efter en semesterresa till Italien i somras gick vi båda upp igen ordentligt. För min del har det hela löst sig och jag har nu gått ner 15 kg sedan starten 2011. För min man går det sämre. Han har nästan helt sluta gå ner i vikt sedan i somras, faktiskt till och med i vissa perioder gått upp ännu mer. Vi äter samma mat och det är mycket fett, inga kolhydrater men grönsaker varje dag, normalt med proteiner. Våra magsäckar har krympt ordentligt så mängden mat varje måltid har absolut också minskat. Så vad är det som gör att han inte går ner i vikt men jag? Vi anar att det beror på att han måste vara i optimal ketos för att gå ner, vilket jag tydligen inte behöver vara. Och att han inte är det. Nu har vi köpt ketonmätare och det visar sig att han inte ens är i ketos. Hans värde på morgonen ligger på 0,5. Det märkliga, med tanke på vår kost, är att hans blodsocker samtidigt är 8,5, vilket ju verkar vara alldeles för högt. Jag tänker nu att kan det vara så att han helt enkelt äter för lite varje dag och därför ökar blodsockret, trots att han inte äter kolhydrater? Kan det vara så att han äter för mycket mjölkprodukter? Vi har ingen mjölk hemma men det blir mycket grädde och creme fraiche. Han äter även mycket bearnaisesås. Eller är det så att han trots allt äter för lite rent fett? Alltså borde han byta ut grädden i kaffet mot t ex smör och gräddsåsen mot kryddsmör? Tacksam för lite tips och råd. Känns lite oroväckande att hans blodsocker är så högt trots lågkolhydratkost.
×
×
 • Create New...