Fundersam

Medlem
 • Innehållsantal

  821
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  4

Fundersam vann senast 16 November 2013

Fundersam hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

1 134 Enastående

Om Fundersam

 • Rank
  Gammal i gården

Profile Information

 • Gender
  Female
 • Location
  Göteborg
 • Interests
  Det började med viktreduktion men blev ett livsstilsval!

Senaste besökare till profilen

528 profilvisningar
 1. Fundersam

  Ny medlem, vore tacksam för tips och råd!

  Catti, har du uppmärksammat att du har två trådar. Verkar ha blivit någon dubblett.
 2. Fundersam

  Farligt när LCHF blir vetenskapsresistent

  Håller med dig, lade tidigare en länk till Vof:s mobbing av Dahlqvist. Tycker också generellt det är bättra att vara för saker än emot. Veganer är för mig tydligt exempel på detta. De snackar gärna skit om andras kosthållningar men talar sällan om den metabola styrkan och glädjen i den egna.
 3. Fundersam

  Farligt när LCHF blir vetenskapsresistent

  Nu hänger jag inte med. Menar du att jag uttalar mig tvärsäkert och kring vad? Och ang ha köttet rått. Ja, jo det finns ju folk till allt
 4. Fundersam

  Ny här, vore tacksam för tips och råd!

  Precis! Dessutom kan vi efter mångårigt bantande och övervikt misstänka insulinresistens och då är fettet är " låst" i kroppen, fram till vi låser upp upp det igen. Kalorirestriktion är inte svaret för att lösa problemet. Även om man inte har fått konstaterat av läkare om man har insulinresidens har Diet doctor en bra lista att stämma av emot. Jag tror att det plågsamma sötsuget är en bra indikator till exempel.
 5. Fundersam

  Ny här, vore tacksam för tips och råd!

  Välkommen till Forumet Catti och vad jag hoppas blir en ny spännande mat- och hälsoresa Vad jag känner igen din rädsla för fettet i min egen historia. 2012 när all traditionell bantning inte fungerade längre ( inte ens pulver) testade jag LCHF för jag orkade inte med övervikt, typ magkatarr och kläder som inte ville sitta snyggt. Jag köpte framför allt Annika Dahlqvist och Sofie Hexebergs kokböcker och var helt övertygad om att jag skulle ha mördat både mig och maken inom tre veckor . Inom en vecka kom mättnadskänslan med något som jag bokstavligt talat upplevde som ett "bom" eller smäll i kroppen. Vi överlevde de tre första veckorna och därefter har det rullat på. Har mellan 2012 och nu gjort ett kolesteroltest och alla värden var utmärkta. Maken har gjort två test på den här tiden och alla värden är bra. Tänk på att när du väl ställt om kroppen till fettdrift blir fettet ett bränsle och inte något som lagras in. Jag har fått kämpa med sötsuget av och till fram jag nu i oktober började äta ketogent dvs strikt LCHF. Det finns flera sätt att äta LCHF och man får testa sig fram så att man hittar den nivån av kolhydrater som den egna kroppen och hjärnan klarar utan sötsug. Det finns många belöningar inbyggd i denna kost. Din smaklökar kommer att förfinas och du kommer t ex inte att blir lurad på smak av sötma, riktig mat innehåller många nyanser. Du kommer att få en stark kropp i stället för taniga som uppstår vi kaloribantning. Vet inte hur dina bröst reagerat vi kaloribantning men mina har blivit ledsna taxöron, nu minskar de lite men är forfarande normala bröst. En sista tanke; du skriver att skriver att du inte vill öka kött för mycket. Vi äter all slags kött men har inte ökat, tvärt om det är fettet som skall öka och inte proteinet. Man får också testa hur man klarar mejeriprodukterna. Jag fixar dem alldeles utmärkt, trots att jag är kvinna och 57 år. I min familj är smör och mejeriprodukter den största fettkällan. Ägg är förstås en stapelvara.
 6. Fundersam

  Historien

  Förstår att du är motiverad att inte förlora håret. Synd att det inte finns mer nyfikenhet, ännu, hos traditonella läkare, eftersom lärande givetvis sker tillsammans med patienten. Hoppas det kommer...
 7. Fundersam

  Historien

  Fantastiskt att att du vill dela denna erfarenhet genom din blogg Har du något professionellt stöd, genom någon läkare som är intresserad och insatt i ketogen kost - vilket jag antar det är det du satsar på?
 8. Fundersam

  Farligt när LCHF blir vetenskapsresistent

  Har nu titta på den videon jag tror tråden handlar om. Jag får nog delvis hålla med @Ådel Franzén , den är ingen höjdpunkt i samlingen. I beskrivande texten under videon står det "Kan du må bättre om du minskar på grönsaksintaget eller skippar du dem helt?" men samtalet rör främst bönor, spannmål, nötter och frön helt enkelt en samlad kritik mot Plant-eller växtbaserad kost vilket inte är det samma som att ha grönsaker i sin mat. Riktiga grönsaker a la keto och LCHF nämns inte i videon så vitt jag kan se. Kanske en bra idé att ändra den beskrivande texten under videon? @Peter B Cummins ställer inga uppföljande och kritiska frågor till Ede. T ex påverkas giftighetens frön och nötter vid tillagning? Att äta kött utan tillagning är ju heller ingen höjdare. Dessutom slarvas med definitionen av grönsaker, Cummins gör inget bra jobb i denna video. Jag tycker Georgia Ede gör ett viktigt arbete med att koppla maten till hjärnan. Om man tittar på föreläsningen "Den globala krisen inom mental hälsa" visar Ede 30:06 den kost hon verkar föredra och den är väldigt likt keto/LCHF som det beskrivs av Dietdoktor, bland annat animalier och ovanjord grönsaker.
 9. Fundersam

  Farligt när LCHF blir vetenskapsresistent

  Det finns inga konspirationsteorier hos Dietdoctor. Dietdoctor tillåter olika röster göra sig hörda. Om du går in på betalsidorna ser du mångfalden. Tycker vi klipper den debatten här, det blir en metadiskussion som inte leder någonstans. Men att dela erfarenhet utifrån ens personliga hälsa ( t ex insulinresistens eller annat) och smakpreferens är meningsfullt. Det mogna sättet att se på Low Carb och jag har varit med sedan 2012 är insikten att vi alla kan inte klämmas i samma kosthållning. Det finns flera sätt att äta nyttigt.
 10. Fundersam

  Farligt när LCHF blir vetenskapsresistent

  Ja, hon är psykiater. Vof:s förvillarpris är många gånger ren mobbing. Läs deras förföljelse av Annika Dahlqvist https://www.vof.se/utmarkelser/tidigare-utmarkelser/arets-forvillare-2009/. Intressant är just den diskusson som finns om cancer inne på medlemssidorna. Både hur keto hjälpt många vid hjärntumörer och den forskning som bedrivs. Det som slog mig är hur ödmjukt diskussionen förs i detta sammanhang. Inte att kosten i sig är den enda lösningen men väl kan vara ett komplement med konventionell behandling. Ser fram emot vidare studier och om hur vår västerländska standardkost troligen är drivande för en del cancrar. Jag reagerade också när jag såg intervjun (och försöker minnas utan att titta igen) när Ede talade om att en kosthållning med ren carnivore skulle vara det mest nyttiga men visst talade hon att att det behövdes vidare forskning? Så har vi å andra sidan Terry Wahls och hennes protokoll som verkligen promotar mycket grönsaker. Även hon vill se mer forskning. Därför tycker jag det är bra att olika vinklar finns hos Dietdoktorn! Det blir mycket nu men för ordningen skull tycke jag inte man skall blanda korten när det gäller keto/strikt LCHF ( och nej då funkar inte rotsaker - dvs under jord), måttlig LCHF och slutligen Liberal LCHF där givetvis rotsaker kan läggas till. Jag tror att om en majoritet av oss ätit måttlig till liberal lchf från början hade nog rotsakerna kunnat ingå utan större problem.
 11. Fundersam

  Sanningen om kolhydrater . . .

  Håller med kring fokuset på kolhydraterna men jag gjorde samma reflektion, nog mest pedagogiskt att göra på det viset. Tyvärr tror jag inte att den väldigt breda allmänheten har förstått sambandet att om man drar ner på det ena behöver det andra ökas men vi kanske kan få ett samtalsklimat som även kan klargöra fettets betydelse. Vi får gneta på ett tag till. På nyårsafton hade vi knytis med fondue och tyvärr hade värdparet fyllt grytan med solrosolja (eller om det var majsolja). Luktade ingen vidare och smakade definitivt inte så gott som det kunde gjort. Men det var ju säkert nyttigt
 12. Fundersam

  Det gick åt pipsvängen..

  Det är svårt! Själv är jag Livs- och stresscoach och får konstatera att i frågor som är riktigt svåra eller det finns mycket utvecklingspotential kan coachen inte coacha sig själv. Professionella kollegor håller med om detta, så ta stöd i andra är absolut rätt väg att gå. Jag tänker ändå att kunskap underlättar processen till lösning. Jag kan inte minnas om det är föreläsning eller om det är en pod med My Westerdahl (LCHF-ingenjören) där hon berättar om alla mentala verktyg hon har. Allt ifrån till hon känner igen sina tankar när skoven kommer till vad hon faktist gör då. Om jag har förstått Bitten och My rätt är det inte en fråga vilja att hantera beroendet utan en fråga om att med sin motivation finna rätt verktyg. Stämmer det med din erfarenhet från det du själv har arbetat med? Tycker att MariaF:s idé om en löpande tråd verka bra men det är förstås du som skall känna att det är rätt Någon av er andra som bra länkar till olika verktyg från My?
 13. Fundersam

  Det gick åt pipsvängen..

  Har du sett Bittens Jonssons fina videos inne på Diet dostorns medlems sidor? Beroendet behöver ett eget hanterande och det är livslångt. Att som du ha koll på själva maten ser jag som en stor fördel. Hoppas du skriver mer, svårt men viktigt ämne du lyfter
 14. Fundersam

  Det gick åt pipsvängen..

  Är det sockerberoende som är grundproblemet?
 15. Fundersam

  När ska man byta till måttlig?

  Vad roligt med en till som gillar att laga mat och vad bra att du ger exempel på att det funkar med "måttlig" LCHF. Själv har jag nu av flera skäl valt att äta keto men jag tycker inte att det får bli den nya dogmen. Matlagningen har varit en utmaning men nu börjar det falla på plats, jag börja kunna anpassa "vanliga" recept till strikt. För mig skall matlagning och äta vara gott och lustfyllt, det är en rik del av livet. Om jag kunde skruva tiden tillbaka 30 år skulle jag utan tvekan satsa på det du beskriver!