Jump to content

risalu

Medlem
 • Posts

  12
 • Joined

 • Last visited

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Södermanland

risalu's Achievements

(2/7)

8

Reputation

 1. risalu

  Ketos

  Nu har jag sökt runt efter svar och givetvis är det inte vården som kan förklara vad de menar med "sur" utan pålästa föräldrar som har barn som går på medicinsk ketogen kost. Här är förklaringen jag fick. "Den surhet som kan uppstå kallas Metabol acidos och kommer av att vätejoner bildats på andra vägar än genom koldioxid, ex av ketonkroppar. Detta gör att större mängd bikarbonat har använts för att utsöndra dessa joner genom njuren, metabol accidos kännetecknas i början av låg bikarbonat. Man mäter blodgaserna och om ph ligger på under 7,32 och BE (base excess) ligger på -8 eller lägre anses man ha metabol acidos och beroende på hur låg BE är behandlas det på olika sätt -8 till -10 med ringer acetat, -10 till -12 med natriumbikarbonat i tablett form och -12 eller lägre med tribonat. Symtomen är illamående, kräkningar, matthet, aptitlöshet och att man bara vill sova. Man kan tidigt upptäcka detta genom att mäta blodgaserna". "
 2. risalu

  Ketos

  Frågan är väl kanske om det är ketonerna som styr "uttrycket" sur har man X antal i ketoner kallar man detta sur trots att det blir fel är det ett rotat utryck som för oss som äter lågkolhydratskost blir ganska fel?
 3. risalu

  Ketos

  Precis det jag lärt mig. Men det verkar inte gå in hos läkare och ssk. Förhöjda blodketoner sur lika med extra glukos i droppet och snabb krampökning. Med tanke på att vi äter lågkolhydratskost hemma och han mår väl av detta för sin ep så får jag stå på mig nästa gång. Tom ketoteamens (de som står för den medicinska ketogena kosten) neurologer kallar ketosför "sur" vilket jag tycker är ganska förvånande. Tänkte spontant att det kanske är en term man slänger sig med utan att veta vad innebörden egentligen är. Men men det är svårt att hävda sig mot läkare och ssk som har en gedigen specialistutbildning när man själv "bara" är kostrådgivare med lite specialintresse och mamma som vet hur ens barn reagerar på olika saker, Får bli att börja plugga medicin helt enkelt
 4. risalu

  Ketos

  En fråga om ketos. Varför i hela friden kallar alltid läkare det att man är sur vid ketos? Är det så enkelt att det är okunskap, så vitt jag har lärt mig och förstått så jobbar kroppen alltid på att upprätthålla balans. Har haft denna diskussion ganska många gånger när vi legat inlagda för magsjuka med sonen som har terapiresistent epilepsi och alltid blir anfallsfri vid dessa tillfällen och kramperna kommer som ett brev på posten när det vänder och man vätskat upp honom med dropp.
 5. Jag brukar handla "gårdsnära" och har precis som granne en gård som i år hade sin första slakt av gräsbetat kött så jag har 45 kilo i frysen. Helt fantastisk kvalitet och till fantastiskt pris och har redan bokat lådor för nästa slakt som tyvärr inte är förrän till hösten Det enda som tyvärr verkar vara svårt att få tag på är kyckling, där är de mesta med få undantag snabbuppfött. Som bortskämd kock i grunden och med fördelen att ha fått jobba med råvaror från franska leverantör där kycklingarna har fått växa i normal takt och strövat fritt så tar det mig emot att ens köpa "broiler" som är som en skosula i köttet. Tips mottages tacksamt på vart man kan handla "riktiga" fåglar. Bor man i närheten av Järna i Sörmland så har man en fantastisk möjlighet att handla från "Det Vilda" där de bara säljer vilt, både förädlat till charkprodukter och i styckdetaljer. Den butiken är väl värd ett besök om man har vägarna förbi.
 6. http://www.gardsnara.se/ om man vill söka i sitt närområde Har för mig att man hittar mer på äkta varas sida
 7. Har gått kostrådgivare hos Mf och tycker det var värt varenda krona. En bra inkörsport och skapar intresse till att lära sig mer. Jag fick känslan att ju mer jag vet desto mer har jag att lära och har spunnit vidare på det och kommer att vidareutbilda mig så fort ekonomi och tiden tillåter. LCHF kommer vara en bra grund att stå på och man kan vidareutveckla mycket genom att ha lågkolhydratskost som grunden och baskunskap.
 8. Om du är intresserad av artriktig föda för hundar och katter så är BARF Bariatisk anpassad rå föda kanske något att börja läsa om, Du kan kolla på vilket märke som helst av hund och kattmat och spannmål är en av ingredienserna. Hundar och katter ska enligt BARF ha lite vegetabilier för att efterlikna det som bytesdjuren har i magsäcken och då ska det vara lättsmält finfördelat och spammålsfritt, med BARF efterliknar man så långt som möjligt artriktig föda och man får helt enkelt laga till djurens mat själv eller köpa lite dyrare varianter av foder. När det kommer till kattmat så har man ju torrfoder för kastrerade katter och där brukar det vara spannmålsfritt och kolhydratsreducerat. Vi hade förra vintern en mycket trevlig och tjock kattpojke som hyresgäst och han var minst sagt smällfet när han kom till oss, det första vi gjorde var att börja ge torrfoder för kastrerade katter med lite understöd av kokosfett i och en hel del smaklig rå föda, det tog inte många veckor innan vår lilla snyltgäst gick från soffliggande tjockis till att ha blivit en betydligt graciösare herre som var mer aktiv. Han fick helt ofrivilligt gå på "Catkins" hos och och det funkar lika bra för katter som Atkins och LCHF gör för oss människor.
 9. Har en tjej som haft eländig eksem, hon äter liberal LCHF hemma och får tillskott av omega 3 och D-3 med detta har vi fått bort hennes eksem och hon är nu sen ett år bara lite torr i huden men det blossar aldrig upp. Svårt med dagis där det serveras smörgås till alla mål och maten är mycket bukfylla efter en dagisvecka så är huden torrare. Vi smörjer även med kokosfett efter hon duschat medans hon fortfarande är blöt och det ger smidig hud. Helt oventenskapligt med av egen erfarenhet och jag tror de flesta håller med så påverkas eksem i rätt riktning av lågkolhydratskost och lite tillskott.
 10. Har en kille med svårbehandlad ep och här kör vi en liberal lågkolhydratskost helt spannmålsfri och har fått krampminskning av detta. Om han får i sig framförallt gluten så är det omedelbar krampökning och vid högre kolhydratsintag blir det stökigare med fler absenser och han blir mer ofokuserad. Socker stressar ep-hjärnan fett lugnar är väl den enklaste förklaringen. Hur anfallsfri man blir av ketogen kost tror jag är lika individuellt som ep:n och orsaken till den är. För min kille så är det en grav hjärnskada som ligger bakom så vi har inget hopp om att nå total anfasllfrihet men det vore trevligt. Vi siktar på att minimera anfallen och slippa akutmedicinera så ofta och det verkar peppar peppar funka relativt bra. Hoppas du får resultat av LCHF. Tråkigt nog verkar kunskapen och förståelsen vara låg om detta även hos ketoteamen som behandlar barn på olika sjukhus runt om i landet. Intressant i sammanhanget är att man har börjat med MAD (modifierad atkins diet) till barn med EP som är snäppet liberalare än den strikta medicinska kosten som ska vägas på grammet och man ligger på svältgränsen med restriktioner tom på vätska. Generellt så får man pröva den medicinska ketogena kosten om man har prövat 3 mediciner eller fler och inte uppnått anfallsfrihet men även där är det godtyckligt och det beror helt på om din behandlande läkare har kunskap och tror på ketogen kost och vill remittera dig. Som vuxen är man ju helt lämnad till sig själv då man anser att ketogen kost bara är för (små) barn.
 11. Har en kille med terapiresistent epilepsi dock svarar han på lågkolhydratskost med minskning av kramper vilket är en klar förbättring och vad tiden lider ska vi ge en striktare LCHF och den medicinska ketogena kosten eller en MAD (modifierad atkins) har även vart på tal för honom om än motvilligt från sjukvårdens sida. Vill gärna höra om erfarenheter kring LCHF och epilepsi, vad har funkat vad har inte funkat, medicin som komplement eller kanske helt medicinfri. Det finns mediciner som konkurerar direkt med kosten och ska sättas ut, vad säger era läkare om detta har de kunskap får ni hjälp. Dela gärna med er av litet och stort, framsteg eller bakslag.
 12. Jag har en son som har en dyskinetisk cp skada eller bilateral om man ska använda nya termer. Han är en femma på nya GMSCF 1-5 skalan och har mao ett omfattande och gravt rörelsehinder samt tillägsdiagnoser epilepsi,reflux till följd av spasticiteten, har svårt att själv sköta magen och behöver hjälp med detta pga spasticiteten, Han äter en liberal lågkolhydratskost som är spannmålsfri men vi tillåter rotfrukter, någon frukt ibland och någon matsked ris men i princip helt spannmålsfri. Kokosfett ingår i varje måltid och fetthalten är hög. Förbättringar av detta är krafitgt minskad krampaktivitet, viktuppgång, refluxen är i princip borta, inga blodsockerfall som han hade på dietistens rekomendationer med näringsdrycker och kolhydratsrik kost. Magen är inte lika trög även fast han fortfarande ofta behöver hjälp med movicol och resulax. Mer skärpt, han är normalbegåvad men med kognitiva svårigheter men med mindre "jobbigt i huvudet" mindre svängningar i blodsockret så kan han fokusera bättre och skolarbetet går mycket bättre. Han själv säger att han mår bra och vill inte ha smörgås, bullar och kakor då det ger omedelbar krampökning och han säger att det blir rörigt i huvudet av smörgås. Vi ska så småningom dra åt svångremmen ännu mer och minska på kolhydraterna och öka på fettet för att se hur det påverkar kramperna och vi står nu i kö och väntar på att få knapp så att han trots dålig munmotorik som gör det svårt att äta kan få i sig det han behöver. Förhoppningsvis ger striktare kost ännu bättre krampkontroll. Som sista steg om vi inte får önskat resultat så kommer vi pröva den striktare medicinska ketogena kosten. Sedan vi började med lågkolhydratskost,omega3 c,d-vitamintillskott så har han varit betydligt friskare, snuva och feber och någon örininflammation ibland men inte allvarligare än så. Jag tror att med funktionshinder särskillt hjärnskador så är kosten än viktigare än för "normalstörda" med hjärnskadan kommer problematik som gör livet svårare och då behöver man mat som är näringsrik och hjälper till. Dietisternas rekomendationer om oljor och kolhydratsrik kost (vår kille blev ett "kräkmonster" med kaskadkräkningar och svår reflux av detta) hjälper inte en svårt skadad hjärna det stjälper istället. Lite OT i välkommentråden men passar på att tacka för forumet också strålande initiativ.
×
×
 • Create New...