foodhacker

Medlem
  • Innehållsantal

    38
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

15 Bra

Om foodhacker

  • Rank

  • Födelsedag 1959-12-12

Profile Information

  • Gender
    Not Telling
  • Location
    Västergötland
  1. Undrar om det drabbar Albas cocos fett på City Gross också - motsvarande 4,5 kg ligger nu på 342 kr. Fast det säljs ju i 250 gr paket. - Vilket passar mig utmärkt eftersom om man smälter ett paket och häller det i en is-kubs form så matchar det perfekt. Sen är det bara att låta det stelna i kylen och bända formen så kuber trillar loss. Perfekt med en kub i en kopp kaffe !
  2. Tråkigt att höra att du drabbats av sjukdom. Jag drabbades också av högt blodtryck - men med lchf och viktminskning på ca. 10 kg är jag nu nere på normala nivåer igen. Precis som du har jag jagat den optimala ketosen och funnit att du mer eller mindre måste leva på cocosfett och max 100 gr protein om dagen (samt 0 gr. kolhydrater) för att nå denna ketos. En del verkar kunna frossa på grönsaker,majs, smör/ost samt andra mejerier m.m och ändå komma i ketos - tyvärr gäller detta inte mig. Hoppas du bryter igenom, men glöm alla rosenröda drömmar om lchf-bröd och annat smaskigt som du läser om i de glättade recepttidningarna som florerar. Cocosfett och max 100 gr protein är det som gäller om du vill tappa i vikt!! - tyvärr. Eller plåga dig med viktväktarena. Det är min erfarenhet iallafall, kanske nån annan har nått positivare att komma med?
  3. Ett glas torr cider eller två lär endast ha marginell effekt. Problemet är väl snarast tilltugget till detta, sammantaget med den vanliga maten. Totalmängden av protein och kolisar kan stoppa viktnedgången den dagen. Alkoholen i sig kan också fördröja lite. Värt att nämna är att om man "smuttar" i sig lite större mängd av whisky odyl så brukar ofta omdömet tappa så man faller för frestelser - dessas i kombo med alkoholen ger definitivt viktökning.
  4. Jag matar våra skator där hemma i trädgården med familjens överblivna bröd och matrester. För dom är detta ett viktigt näringstillskott som håller dom starka och friska - för mig som överviktig LCHF:are, vore det skadligt att äta det. Men om jag levde samma liv som skatorna - dvs bodde under ett träd i skogen i ur och skur 24 tim / 365 dagar om året och var hänvisad till skatornas "överlevnadsmat" - så skulle denna mat inte vara skadlig utan snarare nödvändig för att bygga upp fett och muskelresurser. Problemet uppstår pga den moderna bekväma livsstilen som gör stärkelserik fet mat till något skadligt istället för något nyttigt, välgörande och nödvändigt.
  5. Känns extremt löjligt att dessa samhällsundergrävande p.k. veganer med någon trovärdighet skall kunna vinkla debatten till att utmåla kossornas fisar och rapar som ett hot mot hela planeten jordens klimat. Varför attackerar dom inte risodling i sydostasien med samma frenesi - den är ju en mycket större källa till metangas än världens idislare. Eller att torrlägga alla sumpmarker världen över? Sanningen är att under havsbotten döljer sig sådana mängder metan att den totala mängden av kol man kan hitta i detta sk. metanhydrat världen över är minst dubbelt så stor som den i fossila bränslen typ kol, olja och gas. Denna har skapats av nedbrytning av biologiskt material i havbotten. Tänker SLV förbjuda microorganismerna att hålla på med denna klimatförstörande produktion också? Har någon på SLV vågat räknat på vad produktionen av metan skulle öka till om alla jordens 5 miljarder människor åt enbart vegetariskt - Torsdagarna - med ärtsoppa torde förmörka solen!!
  6. Jag har själv börlat leta i hur protein samverkar med insulin och således påverkar LCHF. Jag såg en intressant länk till hur insulin och olika typer av vassleprotein samverkar explosivt via peptider: http://www.mrsupplement.com.au/peptides-elemental-nutrition Dock - Hur påverkas ketonvärdena av detta? Upplever mig nämnligen konstant svag och kraftlös med uppmätt obefintlig ketonhalt trots superstrikt LCHF fakir under längre tid. Kan mitt kroppsegna protein kataboliseras och omvandlas till insulindrivande blodsocker som eliminerar ketonvärdena? Misstänker att min viktnedgång består till stor del av förlorad muskelmassa snarare än fett - ungefär samma händelseförlopp som brukar inträffa under lågkcal / jojo-bantning a´la veckotidnings metoderna. ps. Fast det är svårt av veta vad som försvinner vid vikt nedgången - det kan ju vara både ock - fett och muskler i jämn proportion. För annars borde man ju se rippad ut som hulken om minus 30 kg. ds
  7. Precis! Man kan inte styra vad andra äter, därför är det helt upp till en själv om man skall lyckas.
  8. Det är nog betydligt lättare att förlja en strikt diet om man bor i ensamhushåll. Förra gången för ca 3 år och 20 kg sedan misslyckades jag med LCHF just därför att jag ständigt och jämt vadade upp till knäna i den övriga hushållets kolhydrater kändes det som - lite tillspetsat uttryckt Gemensamma middagar var en frestelse varje gång eftersom de har gåvan att vräka i sig allt utan att gå upp ett enda hekto - medan jag går upp ett kilo av att bara lukta på maten. När jag nu är i den strikta fasen av LCHF så tar jag därför inga risker denna gången - det är helt upp till mig själv om jag skall lyckas eller misslyckas! Jag har nu cocosfett som mitt hemliga vapen mot frestelsen - den tar udden av ev. hunger - för jag vet att när jag annars blir hungrig och går in i köket så kommer där ligga ett varmt nybakat bröd på skärbrädan och dofta alldeles ljuvligt frestande. Men jag skall försöka att bygga upp en receptsamling att falla tillbaka på om 30 kg efter den strikta LCHF fasen.
  9. Jag har samma erfarenhet att LCHF kan bli en enahanda meny. Jag har inte kört strikt LCHF så länge, men man funderar ju på att detta faktiskt är något man skall hålla på med resten av livet ! Vissa dagar (som idag) var jag på kurs på hotellet, och på kvällen hade vi en födelsedagsfika för en av mina söner därhemma. En god lunch med valfri dricka i trevligt sällskap som bjöds på kursen - fick offras med att jag istället åkte jag hem på lunchen och åt en portion uppmicrad stekt köttfärs med lite smör på samt mineralvatten. Fikat som bjöds på - kanelbullar o mackor o godis/frukt - fick under dagen ersättas av medhavt termoskaffe med cocosfett i. På kvällen fick en smarrig smörgåstårta samt cider och efterföljande almondytårta offras med att istället pilla av lite räkor o ägg o citron från smörgåstårtan och tillsätta en klick majonäs + kaffe med cocosfett. Känslan att aldrig mer få festa om obekymrat på kolhydrater i vänners och familjs sällskap är ganska betungande - mat o fest har ju alltid varit en ljuspunkt i livet.
  10. Läste detta om kokosfettet: Kokosfettet som finns i matbutikerna är i mitt tycke minst lika nyttigt som extra virgin. I alla studier jag sett på kokosolja är det den raffinerade formen som använts. Det är själva fettsyrorna i kokos som gör den nyttig, inte de fåtal näringsämnen som finns i virgin oljan (främst lite E-vitamin). Faktum är att den traditionella framställningen av kokosolja som pågått i hundratals (kanske tusentals?) år är att man först kokar kokosen tills oljan separerar från själva kokosköttet. Efter detta så filtrer man oljan genom lera som binder alla aromämnen och "orenheter" i oljan och resultated blir en smakfri olja med otroligt lång hållbarhet, betydligt längre än virgin oljan. Den moderna pressingen och deodorisering ger i stort sett samma slutprodukt som detta. Min slutsats: Virginoljan smakar och doftar kokos. Det kan vara gott i vissa maträtter. Nackdelar är ökad benägenhet att orsaka reaktioner hos de som är känsliga för de aromatiska ämnena i kokos (inte alltför ovanligt). Den raffinerade oljan har samma hälsofördelar som virginoljan. Den smakar ingenting (i mitt tycke en fördel). Den har bättre hållbarhet än virginoljan. Den är mindre benägen att orsaka allergiska reaktioner. Och till sist, den raffinerade varianten är VÄLDIGT MYCKET BILLIGARE. ------------------ Vad är det är för skillnad på kokosfett i silverpaket från Unilever som och det kokosfett som man köper från exempelvis Holistic och Biofood? Båda är lukt- och smakfria men det skiljer ofantligt mycket i pris. I Gunnar Lindgrens senaste nyhetsbrev har han mailat till tillverkarna och ställt följande frågor: 1. Upphettning vid utvinning ur kopra, i så fall vid vilken temperatur? 2. Fraktionering, i så fall har något lösningsmedel använts? 3. Raffinering, i så fall har kokosfettet varit i kontakt med natriumhydroxid, fosforsyra/citronsyra och bentonitlera? 4. Har kokosfettet deodoriserats, i så fall vid vilken temperatur? Unilever angående sin tillverkning av kokosolja: 1. Upphettning vid utvinning ur kopra, i så fall vid vilken temperatur? Ja, upphettning har används, vi ger inte ut temperaturen men kan garantera att kokosoljan har en bra kvalitet. 2. Fraktionering, i så fall har något lösningsmedel använts? Nej, kokosfettet är inte fraktionerat, det är fullhärdat. Dvs. alla omättade oljor är ändrat till mättat fett för att bättra produktens egenskaper (hållbarhet och konsistens). 3. Raffinering, i så fall har kokosfettet varit i kontakt med natriumhydroxid, fosforsyra/citronsyra och bentonitlera? Ja. Kokosoljan är fysiskt raffinerad, vilket innebär att fosforsyra, blekjord (bentonitlera) och aktivt kol används som processhjälpmedel. Både fosforsyra, blekjord och aktivt kol är godkända processhjälpmedel (av EU), och det finns inga rester kvar i den raffinerade slutprodukten. Fosforsyra används ofta i många livsmedel, blekjord är en naturlig lera som också är tillåtet att använda direkt som foder, aktivt kol även känt som som Nori, användas av människor när de har ätit något fel. Alla dessa processhjälpmedel är godkända av EU och används i livsmedel eller foder. 4. Har kokosfettet deodoriserats, i så fall vid vilken temperatur? Ja, deodorisering gör man för att små partiklar t.ex. metaller, fria fett syror, färgrika ämne har påverkan till smak, färg och hållbarhet. Vi ger inte ut temperaturen. Biofood ang sin tillverkning av kokoslja: 1. Ja kokosfettet är upphettat till ca 60 C , eftersom det är näst till omöjligt att utvinna olja från kall kopra. 2. Nej 3. Nej 4. Ja de är deodoriserat med vattenånga för att få bort smak och lukt av kokos. Holistic ang sin tillverkning av kokosolja: 1. Upphettning vid utvinning ur kopra, i så fall vid vilken temperatur? NEJ den utvinns vid 35 grader. Det gör att man får ut mindre mängd olja och därför blir dyrare även än Biofoods. 2. Fraktionering, i så fall har något lösningsmedel använts? NEJ 3. Raffinering, i så fall har kokosfettet varit i kontakt med natriumhydroxid, fosforsyra/citronsyra och bentonitlera? NEJ 4. Har kokosfettet deodoriserats, i så fall vid vilken temperatur? NEJ. Därför luktar och smakar den kokos. ------------- Innehåller det härdade fettet transfetter? Nej. Alla fetter vi använder uppfyller kraven för få kallas fria från transfetter enligt den tuffa danska lagstiftningen. Sverige har ingen lagstiftning på området, men vi har ändå valt att ta bort alla transfetter. Varför har ni härdat fett i era produkter? Göteborgs Kex har härdat fett i vissa produkter, som trots detta inte innehåller transfett. Vi använder härdat fett i vissa av våra fyllningar för att det ger rätt avsmältning och gör att fyllningen inte smälter varma sommardagar. Det är fullhärdat kokosfett som vi använder. ---------------------- Min slutsats är att eftersom deodoriseringen sker vid ca 220 grader med ånga och detta görs även i hälsoprodukter så spelar det inte så stor roll vilken temp man utvunnit oljan ur kopran. Att fettet är fullhärdat innebär ju tydligen inte att det innehåller transfett. Silverpaketet kanske inte är så farligt som vissa hälsokostare påstår?
  11. Låter som du äter bra. Men gör en matdagbok ändå i en vecka och väg exakt vad du stoppar i dig - räkna sedan ut kcal, kolh, protein, fett per dag så du har helt klart för dig läget. Sen kan du börja laborera med ev. förändringar.
  12. Det finns tydligen referensvärden till varje typ - vet dock inte om det skall vara högt eller lågt som är bra? Mitt senaste test visar följande värden. P/S Kolesterol - 5,6 (3,9-7,8) fP/S-HDL - Kolesterol - 1,10 (1,00-2,70) fP/S-LDL - Kolesterol - 3,7 (2,00-5,3) fP/S-Triglyserider - 1,86 (0,45-2,60)
  13. Jag kikade på allarznei.de. Dom hade "GLUCOMEN LX Plus Ketone Sensor Teststreifen, 10 St" för 14,95 € och 11 € i frakt. Jag tror man kan köpa dom billigare direkt på nere på apoteket. En som verkar vara billig är goldpharma.com: Glucomen lx plus ketone sensor 10 st 0.000 n/a 10 Tester sek 177.08 Frakt är ca sek 50 kr - smart o köpa fler paket för samma frakt. Men det kanske finns ännu billigare - tipsa om ni vet!
  14. Hur ställer man sig till nubben till sillen på midsommarafton - samt övrig liknande dryck . Är det "haram" eller "halal" för en rättrogen LCHF.are? Risk för bakslag i viktkurvan när "helan går"? -Vilka är era erfarenheter av bruket av rusdrycker och resultatet med LCHF?