Jump to content

axel

Medlem
 • Posts

  8
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by axel

 1. Beställ med bröd och kasta bort det?

   

  Annars har väl alla medicinskt giltiga skäl att inte äta bröd.

  Osten klibbar fast på brödet när den blir varm så man vill ha den gjord utan bröd.

  Ja. då vi är på en LCHF-site så kan det nog vara för troligt att en del håller med dig om medicinska skäl

 2. Just nu i Buenos Aires. Burger King brukar vara gott och enkelt om man beställer utan bröd så blir den panbiff med ost och sallad och så gärna bestick. Men se de gick inte. Man får bara beställa utan bröd om man har medicinskt giltiga skäl.  Går mycke bättre på McD. Har någon provat i Sverige?

 3. Det enkla svaret är att man kommer gå upp i vikt. Gör man inte det utan står still i vikt har förbränningen stigit till 3 500 kcal. Går man ner i vikt har förbränningen ökat ytterligare.

  Och det mer komplicerade svaret är att kroppsförbränningen är styrd av hormoner (insulin mm) lite som spjäll i en kamin. Sen skall man oxå fundera på hur bra vi omsätter energi i rörelse eller att lägga upp som fettreserver eller att återta fettresrverna till rörelse

 4. Ateroskleros är multifaktoriell, den orsakas sannolikt av en blandning av många olika saker där kosten bara är en liten pusselbit. Än så länge verkar det inte finnas någon riktig konsensus kring orsaken kring ateroskleros, förutom att LDL verkar vara en viktig del i processen. Att utpeka antingen fettet eller kolhydraterna som den primära orsaken till ateroskleros tror jag personligen är en alltför grov förenkling som kan göra mer skada än nytta. 

   

   

   

  Åderförfettning = åderförkalkning = ateroskleros, artärerna blir inflammerade, kloggar igen och blir stela och styva. Kan bland annat leda till hjärtinfarkt eller ännu värre ruptur på aortan.

  Olle, med det du skriver så skulle man kunna dra slutsaten att högre fettintag kan öka risken för ateroskleros och därmed öka risken för hjärtinfarkt. Enkelt sett: mer fett i kosten = mer fett i blodomloppet=mer LDL=högre risk för ateroskleros=högre risk för hjärtinfarkt. En hypotes som kan synas vara helt i sin ordning. Det konstiga är att mina blodfetter är mycket bra trotts LCHF och allt smör i småland...

 5. Nja, om vi ska vara petiga så cirkulerar det faktiskt fullt med fett i blodet efter måltiden, men däremot inte i form av VLDL utan snarare chylomikroner.

   

  Korta och medellånga fettsyror (t.ex. smörsyra)  tas upp via tunntarmen och åker till blodet utan något lipoprotein, dessa fettsyror transporteras direkt till levern via portablodflödet utan att passera några fettceller. Detta är för övrigt bakgrunden till att man försöker använda kokosfett (medellång) för att snabbt få igång ketosen.

   

  De längre fettsyrorna packas däremot ner i chylomikroner (ett slags lipoprotein) i tunntarmens vägg och transporteras sedan via lymfan till vena cava -> hjärtat -> ut i kroppens blodcirkulation utan att passera levern.

   

  Det kan ta 4-6 timmar innan allt överflödigt fett har städats undan från blodet, både levern och fettvävnaden hjälper till med detta arbete. Under den tiden kan man vid blodprov tydligt se att blodet innehåller en mjölkig substans. Chylomikronerna hinner med andra ord ta många turer genom blodet och fettvävnaden.

   

  När chylomikronerna åker genom fettvävnaden aktiveras apolipoprotein C2 (och även ASP) som i sin tur aktiverar lipoprotein lipase som gör att fettet i chylomikronerna  bryts ner och innehållet kan transporteras in i fettcellen. ASP (acylation stimulating protein) aktiverar själva upptaget och lagringen av fettet i fettcellen.

   

  Jag har alltid trott att lipoprotein lipase (LPL) sitter på fettcellen, men där hade jag fel. Det visar sig att LPL frigörs från fettcellen och åker in och sätter sig på kärlväggen på ett närliggande blodkärl. När ett paket med fett trycker sig genom de smala kapillären kommer det att stöta emot LPL på kärlväggen som löser ut fettet. Det frigjorda fettet tas oftast upp av intilliggande celler, men kan även driva iväg med blodet.

   

  Källor:

  Gurr m.fl. ”Lipid Biochemistry” upplaga 5 (s. 171, 199)

  Voet & Voet ”Biochemistry” upplaga 4 (s. 451)

  Intressant Olle, betyder detta att åderförfettning hänger samman med fet kost?

 6. Det är helt rätt att fettet inte skickas direkt till blodet utan måste först behandlas av levern. Fettet skickas faktiskt via vårt lymfsystem från tarmen till levern. Fett kan inte själv cirkulera i blodet för att det inte är vattenlösligt utan måste packas med proteiner i levern. Sedan hur stora mängder som skickas till blodet fixas normalt av flera olika regleringssystem. Så därför ska man inte behöva tänka på hur mycket fett man äter utan kroppen anpassar sig till detta. Dock kan dessa system störas och en av de största bovarna är insulinet. Mer insulin sätter igång en överproduktion av LDL och om kroppen just då inte har tillräckligt med HDL för att "försvara" sig får immunsvaret hjälpa till istället. Makrofager skickas för att då äta upp överflödigt LDL mem detta resulterar tyvärr ofta i att makrofagerna blir inflammerade, sväller och fastnar i kärlväggen = åderförfettning

  Mycket bra Annipannan, det står klart. Fettklegg tycks då bara vara okunskap och missuppfattningar

×
×
 • Create New...