Jump to content

nilu

Medlem
 • Posts

  93
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

644 profile views

nilu's Achievements

(2/7)

324

Reputation

 1. Kolsterolrädslan grundar sig, enl vad jag tror, på ett feltänk. Jag brukar tänka så här: Om nu kolesterol bildas av kroppen, man får förmoda i den mängd som kroppen behöver i varje ögonblick, och att det "dåliga" kolesterolet LDL faktiskt är det aktiva, dvs det som är på väg ut till kroppens alla vävnader för att reparera cellväggar och annat, och att det "goda" kolesterolet HDL är det som helt passivt är på väg tillbaka till levern, ja då är det ju inte alls någon nackdel att ha högt kolesterol och speciellt inte att ha högt LDL. Bara vad jag tror, har ingen forskning att hänvisa till. Men känns logiskt för mig. Angående FH så skriver Ravnskov ganska ingående om det.
 2. nilu

  Hellenius

  En mycket vanligt förekommande arbetsmodell i såna här skräpstudier är att man sätter hypotesen att mättat fett, eller rött kött beroende på studie, som orsak till högt kolesterol och förtidig död som nåt man inte behöver ifrågasätta. Hypotesen blir således ett axiom, en allmängiltig sanning, ett självklart påstående vars sanningshalt inte kan betvivlas. Med det som grund så gör man då en studie för att se hur mycket mättat fett folk äter under en period och kommer då fram till att folk som äter mycket mättat fett äter ohälsosamt och därmed ökar risken med si och så många procent att dö tidigare än dom som äter hälsosamt, dvs äter mindre mättat fett i maten. Om den allmängiltiga sanningen då inte stämmer, ja då faller hela studien som ett korthus och framstår som ytterligare en meningslös studie i den enorma mängden likadana studier. I bästa fall används den här arbetsmodellen av ren okunnighet. inte alls bra om det är så, men bättre än alternativet, att man gör så här helt medvetet i syfte att få till ett resultat som är acceptabelt av etablissemanget och därigenom försäkrar sig om ytterligare medel till fler studier. Att Hellenius använder sig av sånt här i sina föredrag, okunnighet eller medvetet?
 3. nilu

  Blodfetter

  När vi ändå "pratar" om kolesterol och FH. Jag läste nånstans för ett bra tag sen att sjukdomen familiär hyperkolesterolemi inte primärt är ett sjukligt förhöjt kolesterolvärde utan i stället dåligt fungerande kolesterolreceptorer i cellväggarna, alltså att det kolesterol som finns i blodet inte kan användas av cellerna. Kroppen försöker förståss svara på kolesterolbristen i cellerna genom att se till att det tillverkas mer kolesterol och därigenom får personerna mycket höga blodfettsvärden. Har inte lyckats hitta igen det jag läste och har heller kunnat bekräfta uppgiften nån annanstans, men om det stämmer så kan det vara så att det inte är den förhöjda kolesterolhalten i blodet i sig som leder till förtidig död utan i stället bristen på kolesterol i cellerna. Men som vanligt så ger sig sjukvården på symtomen i stället för orsaken.
 4. nilu

  Fel Majo ...

  Jag skulle ha gjort som min gamla mamma sa, lite på skoj men med lite allvar bakom (dom hade inte så bra ställt när hon var barn). Hon sa såhär: "Bättre att jag får ont i magen än att det ska slängas".
 5. Intressant. Har också börjat läsa in mig på oxalaternas negativa påverkan på kroppen. Läste en artikel där författaren förde fram hypotesen om att de omställningsbesvär som man får när man går över till LCHF eller Carnivore kan bero på oxalatfrisättningen från vävnaderna som blir när man plötsligt drar ner på oxalatintaget. Det rekommenderas att man sakta drar ner på intaget över tid för att inte få så stora omställningsbesvär, som tydligen för en del kan bli nästan livshotande. Är medlem i FB-gruppen Trying Low Oxalate och där står mycket nödvändig info.
 6. Jag brukar tänka att de stora livsmedelskedjorna, COOP, ICA etc, har mer koll än vad jag nånsin skulle kunna ha, så jag brukar köpa nåt ekologiskt av deras egna märken. Om de skulle ha för dålig koll, eller om det kom fram att de fuskar, då skulle det bli katastrofalt för dom. Om jag tänker rätt eller fel, ja det vet jag ju inte. Sen har jag läst om nån liten olivtillverkning på Kreta eller Grekland. Nån med svensk anknytning har startat det där och säljer till restauranger i Sverige. Kommer inte på namnet nu, men ska kolla.
 7. Jag hoppas att du får träffa henne igen nån gång framöver och då vågar säga att det är såna där uttalanden helt utan substans som gör att folk tappar förtroende för sjukvården och i stället söker sig till alternativ. Dom borde skämmas!
 8. Men om det är upphettningen som gör att palmoljan blir cancerogen, hur är det då när man steker i smör?
 9. Har själv såna problem. Har funderat mycket på varför jag tydligen tar ut mig så mycket, mer än vad andra verkar göra. Har nånstans läst att utarbetade binjurar kan påverka och att man kan behöva stötta dom, men har inte tagit mig tid att kolla upp det, än. Bara som ett litet tips.
 10. nilu

  Buljong

  Har för mig att jag såg förpackningar med kycklingben i frysen på nån butik här hemma, Östersund, för ett tag sen. Kommer inte ihåg vilken, men vi handlar mest på ICA. Kommer ihåg att jag tänkte att det där var ju en verkligt bra ide, att sälja överblivna ben som bara slängs annars. Precis som du så tycker jag att det blir för mycket kött över, och sen tycker jag inte om allt slabbet med att hålla på med buljongkoket. Fråga i dina lokala butiker, kanske dom kan ta hem.
 11. Jonas Bergqvist har skrivit en kort instruktion att komma till rätta med såna problem med ketogen kost. Hans blogg finns på bloggsidan här på Dietdoctor.
 12. När vi ändå är inne på hardcore, vad tror du om att gå över till Carnivore en månad.
 13. Kort svar, ja. Fortsätt med LCHF och strunta i hur mycket fett du äter. Men ligg mer åt det strikta hållet nu i fortsättningen. När läkaren rekommenderade dig att sluta med LCHF efter hjärthändelsen så vore det på sin plats att ställa motfrågan: "Varför?" Vi förutsätter att läkarna vet vad dom pratar om och tolkar deras rekommendationer som väl genomtänkta och alla dom nya studierna. Men i de flesta fall så har dom inte en susning, spec när det gäller kosten. Dom går på vad dom läste under utbildningen, dvs gammal kunskap, och de teorier som gäller just nu, dvs vad man tror just nu. Ställer man frågan "varför?" så blir läkarna ofta helt ställda. Detta gäller i ännu högre grad dietisterna som hålls i strypkoppel av sitt förbund. Men det finns ju både läkare och dietister som har tänkt lite själva och inte följer de gängse normerna, så har du tur så kan du hitta nån bra att diskutera med.
 14. Äter inte Carnivore, men är intresserad och tänker prova nångång. Följer gärna hur det går för dig. Jag är med i FB-gruppen Carnivore Sweden och tycker det finns mycket matnyttigt att ta del av där. En intressant grej var en carnivorare och inte förstod varför han hade så låg energi, oskade ingenting. Då kom han på att det kanske inte räckte med att "äta tills man är mätt", som blivit något av ett mantra inom LCHF, Keto, Paleo etc. Han provade i stället att äta tills han inte kunde äta mer och det funkade för honom.
 15. Dåvarande generaldirektören för Socialstyrelsen Claes Örtendahl sa för flera år sedan att all vård kan inte alltid utföras enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Han menade att man måste kunna få prova nåt nytt, oprövat, annars kommer vi inte framåt. Nån skillnad blev det förståss inte.
×
×
 • Create New...