nilu

Medlem
 • Innehållsantal

  73
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

227 Enastående

Om nilu

 • Rank

Senaste besökare till profilen

215 profilvisningar
 1. nilu

  Grillning

  Satt och funderade på "nyttigheten" av bränd rapsolja när man läst om varningar att steka i oljor, men i alla fall bättre än att äta mat som "ångats" i tändvätska, tänkte jag. Sen kom tipset om kokosolja och det passade mig bättre. Jag har upptäckt att jag inte tål att äta kokosolja i nån större mängd, så jag har nån burk hemma som jag inte vetat vad jag ska göra med, men nu ska här tändas grillar! Tack för tipset!
 2. nilu

  kostråd till patienter med diabetes typ 2

  Ur SBUs rapport 2010 Fettintagets betydelse för utveckling av hjärt-kärlsjukdom, särskilt kranskärlssjukdom, har alltmer ifrågasatts under de senaste åren. Två metaanalyser av det vetenskapliga underlaget har publicerats 2009–2010.Den ena analysen innefattade både randomiserade studier och observationsstudier [6]. Författarnas slutsats blev att det totala fettintaget inte har något säkert samband med risken för kranskärlssjukdom. I denandra metaanalysen fann man inget samband mellan intaget av mättat fett och risk för hjärt-kärlsjukdom [7]. Ingen av metaanalyserna analyserade studiedeltagare med diabetes separat. Socialstyrelsen råd om kost vid diabetes 2011 Det är ännu oklart om extrem lågkolhydratkost kan vara bra vid diabetes, eftersom det saknas vetenskapligt underlag för att bedöma långsiktiga effekter och långsiktiga risker. Om en person ändå väljer att pröva extrem lågkolhydratkost är det viktigt att hälso- och sjukvården kan ge information om hur denna typ av kost är sammansatt samt följa upp personens hälsotillstånd och vad kosten har för effekt. Patientlagen En god vård ska bland annat kännetecknas av att den är individfokuserad, jämlik och säker. Den ska genomföras i samråd och med respekt för patientens självbestämmande och integritet. En delaktig patient kan lättare medverka till att målen med vård och behandling uppnås och att säkerhetsrisker kan förebyggas. Det ställer krav på att vårdgivare, chefer och hälso- och sjukvårdspersonal tillämpar den lagstiftning som reglerar patientens ställning och att det finns ett ledningssystem för kvalitets- och patientsäkerhetsarbetet som också omfattar bemötande, information, delaktighet och kontinuitet. Gå in på SBUs och Socialstyrelsens hemsidor och beställ rapporterna så har du mer på fötterna nästa gång. Kolla också igenom Patientlagen, den är ju tvingande, den måste dom följa.
 3. nilu

  kostråd till patienter med diabetes typ 2

  Alltså, egentligen bryter dom mot både patientlagen om patientens medbestämmande i behandlingen och SBUs (eller om det var Socialstyrelsen) rekommendation om kost vid diabetes, där måttlig lågkolhydratkost var ett alternativ (av 4) och att patienten ska få den hjälp han/hon behöver om han/hon vill äta den kosten som ett led i behandlingen. De flesta som pratar med läkare/sjuksköterskor om detta blir bemötta som du, att dom inte får nån hjälp och att sjukvården inte kan ta nåt ansvar, att det är på patientens egen risk, vilket är rent bullshit. Det är visst deras ansvar, dom är ålagda att hjälpa patienten, som ska vara i centrum. Skulle vara mycket intressant att se vad som hände om någon anmälde vården för felaktig behandling alt bemötande.
 4. nilu

  Blev helt ställd

  Nyckelordet är väl "många", dvs inte alla. Vegetarianer är nog som människor i gemen, vissa är tjocka, andra är smala. Däremot är det väl så att de flesta vegetarianer har tagit till sig ett hälsotänk utöver maten, dvs de håller sig ifrån annat onyttigt typ kakor, fikabröd etc.
 5. nilu

  Kolhydrater essensiella

  För några år sedan sa hon också att det märktes tydligt på akutintagen att lågkolhydratkosten har negativ effekt. Man tycker ju att om det skulle ligga någon som helst sanning i sådana uttalanden så skulle sjukhusen och läkarna slå larm, men det har inte hänt. Det är som med D. Trump, upprepa lögnen tillräckligt många gånger så uppfattar folk det som sant. Hon har helt klart en annan agenda än folkhälsan som styr henna.
 6. nilu

  B-12 vitamin och metformin

  Googla på leg.läk Harald Blomberg. Han har skrivit böcker (eg. häften) om olika brist- och sjukdomstillstånd, bl a B12-brist. Jag har själv provat B-12 tillskott, för jag hade enorma problem med självsprickor på fingrarna ett tag och läste att B-12 kunde hjälpa, vilket jag tror det gjorde. Det blev bättre i alla fall. Det var då fråga om stora doser, många tusen ggr mer än vad man har i receptbelagd B-12 och i en mer lättillgänglig form (metylkobalamin) än vad som finns i dom (cyanokobalamin). Googlade runt innan jag började med tillskottet och det verkar som att det inte är nån som helst risk med att ta dom doserna. Jag tog dom en begränsad tid, nån månad ungefär, och sen blev mina fingrar bra igen. Vet dock inte om det var bara B-12 som gjorde susen eller om det var zinktillskottet jag tog samtidigt.
 7. nilu

  Köttdiet och C-vitamin.

  www.empiri.ca/2017/02/c-is-for-carnivore.html
 8. nilu

  Cancer

  Jag sover som en stock om jag tar magnesiumcitrat nån timme före sänggåendet.
 9. Enl boken "Det sötaste vi har" av Ann Fernholm så finns det viss studier som visar att barn blir påverkade av socker. Har inte boken i närheten så jag kan inte ge någon uppgift om vilken, vilka studie,-r hon hänvisar till.
 10. nilu

  Kampen om din mattallrik

  LCHQ var väl Fredrik Pauluns sätt att haka på LCHF- trenden. Han är ju duktig på att vända kappan efter vinden och låtsas komma på nåt "nytt och eget". Det var väl 4-5 år sen han kom med en bok som hette så, alltså LCHQ, sen har jag inte hört talas om den dieten sen. Konstigt att dom valde den dieten, kanske ett sätt att få bort fokus på LCHF. SR är ju liksom SVT i händerna på etablissemanget. Äsch, nu blev jag inte först denna gången heller, men från rätt län i alla fall.
 11. nilu

  Fasta - Hur?

  Hampuslager Tack för svar och inspiration. Känner mig taggad att försöka mig på en längre fasta nu när jag läst dina kommentarer. Är ute efter en psykologisk effekt, inte så mycket kroppslig, och inte alls för viktnedgång.
 12. nilu

  Fasta - Hur?

  Hampuslager Är grymt imponerad av hur du verkar hantera fasteperioderna. Har själv försökt fasta tidigare, men orkat som längst hålla ut 5 dagar, under vilka jag lusläste veckotidningarnas matrecept större delen av dygnets timmar. Blir dock inspirerad av denna tråden, men jag undrar, hur bryter du fastan? Vad börjar du äta först? När jag fastade tidigare, före LCHF-tiden, så fick jag rådet att bryta fastan med mosad potatis med smör, men potatis har jag ingen lust att börja äta nu. Så, vad är lämpligt att bryta fastan med när man äter LCHF?
 13. Karl Hultén håller på med AIP. Hans blogg finns med på Kostdoktorns blogglista. Han har skrivit en bok om ämnet också, med recept.
 14. nilu

  Några fler frågor

  För att hitta bra och goda LCHF-bröd gå in på Marianneslchf.se. En guldgruva för brödälskare som vill äta LCHF-inspirerat. Går tyvärr åt mycket ägg. men det blir gott.
 15. Hastigt uppletat utdrag från Patientlagen som infördes 2015 5 kap. Delaktighet (1–3 §§) Av1 § framgår att hälso-och sjukvården ska så långt som möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten. Paragrafen har motsvarigheter till nuvarande bestämmelser i HSL och patientsäkerhetslagen. I 2 § regleras att en patients medverkan i hälso-och sjukvården genom att han eller hon själv utför vissa vård-eller behandlingsåtgärder ska utgå från patientens önskemål och individuella förutsättningar. I SBUs skrift om mat vid diabetes kan man läsa: Samtidigt måste den person som har diabetes få korrekt information, baserad på vetenskapliga fakta, om för- och nackdelar med olika koster. För personal i diabetesvården blir det en sporrande uppgift att i grunden behärska en bredare repertoar av kostalternativ. Detta kommer att kräva insatser i grundutbildning och fortbildning för dietister, läkare och sjuksköterskor. Med tanke på att det vetenskapliga underlaget för kostråd vid diabetes är så bräckligt, finns det skäl att vara försiktig med tolkningarna när det gäller val av kostregim vid diabetes. Både Patientlagen och SBUs skrift är bra att läsa in sig på när man ska diskutera diabetesbehandling med en läkare. Dessa är skyldiga att hörsamma enskilda patienters önskemål att själva bestämma sin vård, vare sig det gäller olika ingrepp eller vilken mat man vill äta. Om man hävdar sin rätt att äta typ LCHF så är det tyvärr vanligt att man får veta av sjukvårdspersonalen att då får man minsann klara sig helt på egen hand. Då är det bra att veta sina rättigheter enligt Patientlagen och ställa kravet att dom följer lagen