nilu

Medlem
 • Innehållsantal

  86
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

290 Enastående

Om nilu

 • Rank

Senaste besökare till profilen

360 profilvisningar
 1. Jag brukar tänka att de stora livsmedelskedjorna, COOP, ICA etc, har mer koll än vad jag nånsin skulle kunna ha, så jag brukar köpa nåt ekologiskt av deras egna märken. Om de skulle ha för dålig koll, eller om det kom fram att de fuskar, då skulle det bli katastrofalt för dom. Om jag tänker rätt eller fel, ja det vet jag ju inte. Sen har jag läst om nån liten olivtillverkning på Kreta eller Grekland. Nån med svensk anknytning har startat det där och säljer till restauranger i Sverige. Kommer inte på namnet nu, men ska kolla.
 2. Jag hoppas att du får träffa henne igen nån gång framöver och då vågar säga att det är såna där uttalanden helt utan substans som gör att folk tappar förtroende för sjukvården och i stället söker sig till alternativ. Dom borde skämmas!
 3. Men om det är upphettningen som gör att palmoljan blir cancerogen, hur är det då när man steker i smör?
 4. Har själv såna problem. Har funderat mycket på varför jag tydligen tar ut mig så mycket, mer än vad andra verkar göra. Har nånstans läst att utarbetade binjurar kan påverka och att man kan behöva stötta dom, men har inte tagit mig tid att kolla upp det, än. Bara som ett litet tips.
 5. nilu

  Buljong

  Har för mig att jag såg förpackningar med kycklingben i frysen på nån butik här hemma, Östersund, för ett tag sen. Kommer inte ihåg vilken, men vi handlar mest på ICA. Kommer ihåg att jag tänkte att det där var ju en verkligt bra ide, att sälja överblivna ben som bara slängs annars. Precis som du så tycker jag att det blir för mycket kött över, och sen tycker jag inte om allt slabbet med att hålla på med buljongkoket. Fråga i dina lokala butiker, kanske dom kan ta hem.
 6. Om en sockerskatt mot förmodan skulle införas så skulle det inte ta lång tid innan leverantörer och butiker gick ut med erbjudanden om att de "bjuder på skatten". Godis och läsk är så billigt att tillverka så dom skulle ändå tjäna enorma pengar. För att inte tala om vilket sug efter sötsaker det skulle bli. Man ser ju redan nu vilken tillströmning av folk det blir när livsmedelsbutikerna har extrapris på lösviktsgodis. Det är det som drar folk. Även om affärerna har extrapris på annat också, så är det lösviktsgodiset som skapar köerna. Nä, det är nog som en debattör sa om koldioxiden och klimatet, att det är tillverkningsledet man ska reglera, inte privatpersoners konsumtion. Jag är väl medveten om att det finns risk då att man ger sig på att reglera kött- och mejeriproduktionen, så veganaktig debatten har blivit idag, men i den här tråden så struntar jag i det.
 7. Jonas Bergqvist har skrivit en kort instruktion att komma till rätta med såna problem med ketogen kost. Hans blogg finns på bloggsidan här på Dietdoctor.
 8. När vi ändå är inne på hardcore, vad tror du om att gå över till Carnivore en månad.
 9. Kort svar, ja. Fortsätt med LCHF och strunta i hur mycket fett du äter. Men ligg mer åt det strikta hållet nu i fortsättningen. När läkaren rekommenderade dig att sluta med LCHF efter hjärthändelsen så vore det på sin plats att ställa motfrågan: "Varför?" Vi förutsätter att läkarna vet vad dom pratar om och tolkar deras rekommendationer som väl genomtänkta och alla dom nya studierna. Men i de flesta fall så har dom inte en susning, spec när det gäller kosten. Dom går på vad dom läste under utbildningen, dvs gammal kunskap, och de teorier som gäller just nu, dvs vad man tror just nu. Ställer man frågan "varför?" så blir läkarna ofta helt ställda. Detta gäller i ännu högre grad dietisterna som hålls i strypkoppel av sitt förbund. Men det finns ju både läkare och dietister som har tänkt lite själva och inte följer de gängse normerna, så har du tur så kan du hitta nån bra att diskutera med.
 10. Äter inte Carnivore, men är intresserad och tänker prova nångång. Följer gärna hur det går för dig. Jag är med i FB-gruppen Carnivore Sweden och tycker det finns mycket matnyttigt att ta del av där. En intressant grej var en carnivorare och inte förstod varför han hade så låg energi, oskade ingenting. Då kom han på att det kanske inte räckte med att "äta tills man är mätt", som blivit något av ett mantra inom LCHF, Keto, Paleo etc. Han provade i stället att äta tills han inte kunde äta mer och det funkade för honom.
 11. Dåvarande generaldirektören för Socialstyrelsen Claes Örtendahl sa för flera år sedan att all vård kan inte alltid utföras enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Han menade att man måste kunna få prova nåt nytt, oprövat, annars kommer vi inte framåt. Nån skillnad blev det förståss inte.
 12. Jag har också förstått det som att det är bara hela korn som har den "nyttiga" effekten. Men, det står ju att: " Fullkorn är spannmål där man använder hela kornet: frövita, grodd och kli/skal. Det gäller både hela korn och korn som har krossats eller malts till fullkornsmjöl".
 13. nilu

  Plack halsartär

  Det var ju intressant. Hur kan 2 vitt skilda mediciner (så som jag har förstått i alla fall) ge samma resultat? Det borde även forskarna och sjukvården förstå borde studeras vidare. Men om det är statinernas omtalade anitinflammatoriska effekt och Metoprololens blodtryckssänkande effekt var för sig som ger detta positiva resultat, ja då borde LCHF-kosten (eller AIP- kosten) sitta som hand i handske för att behandla instabila plack, eller?
 14. nilu

  Grillning

  Satt och funderade på "nyttigheten" av bränd rapsolja när man läst om varningar att steka i oljor, men i alla fall bättre än att äta mat som "ångats" i tändvätska, tänkte jag. Sen kom tipset om kokosolja och det passade mig bättre. Jag har upptäckt att jag inte tål att äta kokosolja i nån större mängd, så jag har nån burk hemma som jag inte vetat vad jag ska göra med, men nu ska här tändas grillar! Tack för tipset!
 15. Ur SBUs rapport 2010 Fettintagets betydelse för utveckling av hjärt-kärlsjukdom, särskilt kranskärlssjukdom, har alltmer ifrågasatts under de senaste åren. Två metaanalyser av det vetenskapliga underlaget har publicerats 2009–2010.Den ena analysen innefattade både randomiserade studier och observationsstudier [6]. Författarnas slutsats blev att det totala fettintaget inte har något säkert samband med risken för kranskärlssjukdom. I denandra metaanalysen fann man inget samband mellan intaget av mättat fett och risk för hjärt-kärlsjukdom [7]. Ingen av metaanalyserna analyserade studiedeltagare med diabetes separat. Socialstyrelsen råd om kost vid diabetes 2011 Det är ännu oklart om extrem lågkolhydratkost kan vara bra vid diabetes, eftersom det saknas vetenskapligt underlag för att bedöma långsiktiga effekter och långsiktiga risker. Om en person ändå väljer att pröva extrem lågkolhydratkost är det viktigt att hälso- och sjukvården kan ge information om hur denna typ av kost är sammansatt samt följa upp personens hälsotillstånd och vad kosten har för effekt. Patientlagen En god vård ska bland annat kännetecknas av att den är individfokuserad, jämlik och säker. Den ska genomföras i samråd och med respekt för patientens självbestämmande och integritet. En delaktig patient kan lättare medverka till att målen med vård och behandling uppnås och att säkerhetsrisker kan förebyggas. Det ställer krav på att vårdgivare, chefer och hälso- och sjukvårdspersonal tillämpar den lagstiftning som reglerar patientens ställning och att det finns ett ledningssystem för kvalitets- och patientsäkerhetsarbetet som också omfattar bemötande, information, delaktighet och kontinuitet. Gå in på SBUs och Socialstyrelsens hemsidor och beställ rapporterna så har du mer på fötterna nästa gång. Kolla också igenom Patientlagen, den är ju tvingande, den måste dom följa.