nilu

Medlem
 • Innehållsantal

  91
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

310 Enastående

Om nilu

 • Rank

Senaste besökare till profilen

432 profilvisningar
 1. nilu

  Blodfetter

  När vi ändå "pratar" om kolesterol och FH. Jag läste nånstans för ett bra tag sen att sjukdomen familiär hyperkolesterolemi inte primärt är ett sjukligt förhöjt kolesterolvärde utan i stället dåligt fungerande kolesterolreceptorer i cellväggarna, alltså att det kolesterol som finns i blodet inte kan användas av cellerna. Kroppen försöker förståss svara på kolesterolbristen i cellerna genom att se till att det tillverkas mer kolesterol och därigenom får personerna mycket höga blodfettsvärden. Har inte lyckats hitta igen det jag läste och har heller kunnat bekräfta uppgiften nån annanstans, men om det stämmer så kan det vara så att det inte är den förhöjda kolesterolhalten i blodet i sig som leder till förtidig död utan i stället bristen på kolesterol i cellerna. Men som vanligt så ger sig sjukvården på symtomen i stället för orsaken.
 2. Maj-Lis Hellenius sa också för flera år sedan, att det nu (då, alltså) började märkas på akutmottagningarna att svenskarna tyvärr börjat äta mer mättat fett och därigenom då, enl henne, blivit akut sjuka. Nu är det väl så att om akutmottagningarna börjar märka av en sådan tendens då slås larmet på och utredningar sätts igång, Socialstyrelsen kopplas in osv. Inget av det har hänt. Jag blir så trött på såna självsäkra uttalanden av sk experter.
 3. Om man läser boken "Forskningsfusket bara fortsätter" av Ralf Sundberg så framstår inte organisationer som har ......... Nutrition Foundation i namnet som några som förmedlar sanningen om kost, eller som i första hand ser till folkhälsan, snarare tvärtom. Vad jag kommer ihåg av boken så bildades NF i USA på 30-40-talet (eller om det var tidigare) och ynglade sedan av sig till andra länder när BigFood förstod hur mycket pengar dom kunde tjäna på "fakenews".
 4. nilu

  Fel Majo ...

  Jag skulle ha gjort som min gamla mamma sa, lite på skoj men med lite allvar bakom (dom hade inte så bra ställt när hon var barn). Hon sa såhär: "Bättre att jag får ont i magen än att det ska slängas".
 5. Intressant. Har också börjat läsa in mig på oxalaternas negativa påverkan på kroppen. Läste en artikel där författaren förde fram hypotesen om att de omställningsbesvär som man får när man går över till LCHF eller Carnivore kan bero på oxalatfrisättningen från vävnaderna som blir när man plötsligt drar ner på oxalatintaget. Det rekommenderas att man sakta drar ner på intaget över tid för att inte få så stora omställningsbesvär, som tydligen för en del kan bli nästan livshotande. Är medlem i FB-gruppen Trying Low Oxalate och där står mycket nödvändig info.
 6. Jag brukar tänka att de stora livsmedelskedjorna, COOP, ICA etc, har mer koll än vad jag nånsin skulle kunna ha, så jag brukar köpa nåt ekologiskt av deras egna märken. Om de skulle ha för dålig koll, eller om det kom fram att de fuskar, då skulle det bli katastrofalt för dom. Om jag tänker rätt eller fel, ja det vet jag ju inte. Sen har jag läst om nån liten olivtillverkning på Kreta eller Grekland. Nån med svensk anknytning har startat det där och säljer till restauranger i Sverige. Kommer inte på namnet nu, men ska kolla.
 7. Jag hoppas att du får träffa henne igen nån gång framöver och då vågar säga att det är såna där uttalanden helt utan substans som gör att folk tappar förtroende för sjukvården och i stället söker sig till alternativ. Dom borde skämmas!
 8. Men om det är upphettningen som gör att palmoljan blir cancerogen, hur är det då när man steker i smör?
 9. Har själv såna problem. Har funderat mycket på varför jag tydligen tar ut mig så mycket, mer än vad andra verkar göra. Har nånstans läst att utarbetade binjurar kan påverka och att man kan behöva stötta dom, men har inte tagit mig tid att kolla upp det, än. Bara som ett litet tips.
 10. nilu

  Buljong

  Har för mig att jag såg förpackningar med kycklingben i frysen på nån butik här hemma, Östersund, för ett tag sen. Kommer inte ihåg vilken, men vi handlar mest på ICA. Kommer ihåg att jag tänkte att det där var ju en verkligt bra ide, att sälja överblivna ben som bara slängs annars. Precis som du så tycker jag att det blir för mycket kött över, och sen tycker jag inte om allt slabbet med att hålla på med buljongkoket. Fråga i dina lokala butiker, kanske dom kan ta hem.
 11. Om en sockerskatt mot förmodan skulle införas så skulle det inte ta lång tid innan leverantörer och butiker gick ut med erbjudanden om att de "bjuder på skatten". Godis och läsk är så billigt att tillverka så dom skulle ändå tjäna enorma pengar. För att inte tala om vilket sug efter sötsaker det skulle bli. Man ser ju redan nu vilken tillströmning av folk det blir när livsmedelsbutikerna har extrapris på lösviktsgodis. Det är det som drar folk. Även om affärerna har extrapris på annat också, så är det lösviktsgodiset som skapar köerna. Nä, det är nog som en debattör sa om koldioxiden och klimatet, att det är tillverkningsledet man ska reglera, inte privatpersoners konsumtion. Jag är väl medveten om att det finns risk då att man ger sig på att reglera kött- och mejeriproduktionen, så veganaktig debatten har blivit idag, men i den här tråden så struntar jag i det.
 12. Jonas Bergqvist har skrivit en kort instruktion att komma till rätta med såna problem med ketogen kost. Hans blogg finns på bloggsidan här på Dietdoctor.
 13. När vi ändå är inne på hardcore, vad tror du om att gå över till Carnivore en månad.
 14. Kort svar, ja. Fortsätt med LCHF och strunta i hur mycket fett du äter. Men ligg mer åt det strikta hållet nu i fortsättningen. När läkaren rekommenderade dig att sluta med LCHF efter hjärthändelsen så vore det på sin plats att ställa motfrågan: "Varför?" Vi förutsätter att läkarna vet vad dom pratar om och tolkar deras rekommendationer som väl genomtänkta och alla dom nya studierna. Men i de flesta fall så har dom inte en susning, spec när det gäller kosten. Dom går på vad dom läste under utbildningen, dvs gammal kunskap, och de teorier som gäller just nu, dvs vad man tror just nu. Ställer man frågan "varför?" så blir läkarna ofta helt ställda. Detta gäller i ännu högre grad dietisterna som hålls i strypkoppel av sitt förbund. Men det finns ju både läkare och dietister som har tänkt lite själva och inte följer de gängse normerna, så har du tur så kan du hitta nån bra att diskutera med.
 15. Äter inte Carnivore, men är intresserad och tänker prova nångång. Följer gärna hur det går för dig. Jag är med i FB-gruppen Carnivore Sweden och tycker det finns mycket matnyttigt att ta del av där. En intressant grej var en carnivorare och inte förstod varför han hade så låg energi, oskade ingenting. Då kom han på att det kanske inte räckte med att "äta tills man är mätt", som blivit något av ett mantra inom LCHF, Keto, Paleo etc. Han provade i stället att äta tills han inte kunde äta mer och det funkade för honom.