Jump to content

nilu

Medlem
 • Posts

  93
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by nilu

 1. Kolsterolrädslan grundar sig, enl vad jag tror, på ett feltänk. Jag brukar tänka så här: Om nu kolesterol bildas av kroppen, man får förmoda i den mängd som kroppen behöver i varje ögonblick, och att det "dåliga" kolesterolet LDL faktiskt är det aktiva, dvs det som är på väg ut till kroppens alla vävnader för att reparera cellväggar och annat, och att det "goda" kolesterolet HDL är det som helt passivt är på väg tillbaka till levern, ja då är det ju inte alls någon nackdel att ha högt kolesterol och speciellt inte att ha högt LDL. Bara vad jag tror, har ingen forskning att hänvisa till. Men känns logiskt för mig. Angående FH så skriver Ravnskov ganska ingående om det.
 2. nilu

  Hellenius

  En mycket vanligt förekommande arbetsmodell i såna här skräpstudier är att man sätter hypotesen att mättat fett, eller rött kött beroende på studie, som orsak till högt kolesterol och förtidig död som nåt man inte behöver ifrågasätta. Hypotesen blir således ett axiom, en allmängiltig sanning, ett självklart påstående vars sanningshalt inte kan betvivlas. Med det som grund så gör man då en studie för att se hur mycket mättat fett folk äter under en period och kommer då fram till att folk som äter mycket mättat fett äter ohälsosamt och därmed ökar risken med si och så många procent att dö tidigare än dom som äter hälsosamt, dvs äter mindre mättat fett i maten. Om den allmängiltiga sanningen då inte stämmer, ja då faller hela studien som ett korthus och framstår som ytterligare en meningslös studie i den enorma mängden likadana studier. I bästa fall används den här arbetsmodellen av ren okunnighet. inte alls bra om det är så, men bättre än alternativet, att man gör så här helt medvetet i syfte att få till ett resultat som är acceptabelt av etablissemanget och därigenom försäkrar sig om ytterligare medel till fler studier. Att Hellenius använder sig av sånt här i sina föredrag, okunnighet eller medvetet?
 3. nilu

  Blodfetter

  När vi ändå "pratar" om kolesterol och FH. Jag läste nånstans för ett bra tag sen att sjukdomen familiär hyperkolesterolemi inte primärt är ett sjukligt förhöjt kolesterolvärde utan i stället dåligt fungerande kolesterolreceptorer i cellväggarna, alltså att det kolesterol som finns i blodet inte kan användas av cellerna. Kroppen försöker förståss svara på kolesterolbristen i cellerna genom att se till att det tillverkas mer kolesterol och därigenom får personerna mycket höga blodfettsvärden. Har inte lyckats hitta igen det jag läste och har heller kunnat bekräfta uppgiften nån annanstans, men om det stämmer så kan det vara så att det inte är den förhöjda kolesterolhalten i blodet i sig som leder till förtidig död utan i stället bristen på kolesterol i cellerna. Men som vanligt så ger sig sjukvården på symtomen i stället för orsaken.
 4. nilu

  Fel Majo ...

  Jag skulle ha gjort som min gamla mamma sa, lite på skoj men med lite allvar bakom (dom hade inte så bra ställt när hon var barn). Hon sa såhär: "Bättre att jag får ont i magen än att det ska slängas".
 5. Intressant. Har också börjat läsa in mig på oxalaternas negativa påverkan på kroppen. Läste en artikel där författaren förde fram hypotesen om att de omställningsbesvär som man får när man går över till LCHF eller Carnivore kan bero på oxalatfrisättningen från vävnaderna som blir när man plötsligt drar ner på oxalatintaget. Det rekommenderas att man sakta drar ner på intaget över tid för att inte få så stora omställningsbesvär, som tydligen för en del kan bli nästan livshotande. Är medlem i FB-gruppen Trying Low Oxalate och där står mycket nödvändig info.
 6. Jag brukar tänka att de stora livsmedelskedjorna, COOP, ICA etc, har mer koll än vad jag nånsin skulle kunna ha, så jag brukar köpa nåt ekologiskt av deras egna märken. Om de skulle ha för dålig koll, eller om det kom fram att de fuskar, då skulle det bli katastrofalt för dom. Om jag tänker rätt eller fel, ja det vet jag ju inte. Sen har jag läst om nån liten olivtillverkning på Kreta eller Grekland. Nån med svensk anknytning har startat det där och säljer till restauranger i Sverige. Kommer inte på namnet nu, men ska kolla.
 7. Jag hoppas att du får träffa henne igen nån gång framöver och då vågar säga att det är såna där uttalanden helt utan substans som gör att folk tappar förtroende för sjukvården och i stället söker sig till alternativ. Dom borde skämmas!
 8. Men om det är upphettningen som gör att palmoljan blir cancerogen, hur är det då när man steker i smör?
 9. Har själv såna problem. Har funderat mycket på varför jag tydligen tar ut mig så mycket, mer än vad andra verkar göra. Har nånstans läst att utarbetade binjurar kan påverka och att man kan behöva stötta dom, men har inte tagit mig tid att kolla upp det, än. Bara som ett litet tips.
 10. nilu

  Buljong

  Har för mig att jag såg förpackningar med kycklingben i frysen på nån butik här hemma, Östersund, för ett tag sen. Kommer inte ihåg vilken, men vi handlar mest på ICA. Kommer ihåg att jag tänkte att det där var ju en verkligt bra ide, att sälja överblivna ben som bara slängs annars. Precis som du så tycker jag att det blir för mycket kött över, och sen tycker jag inte om allt slabbet med att hålla på med buljongkoket. Fråga i dina lokala butiker, kanske dom kan ta hem.
 11. Jonas Bergqvist har skrivit en kort instruktion att komma till rätta med såna problem med ketogen kost. Hans blogg finns på bloggsidan här på Dietdoctor.
 12. När vi ändå är inne på hardcore, vad tror du om att gå över till Carnivore en månad.
 13. Kort svar, ja. Fortsätt med LCHF och strunta i hur mycket fett du äter. Men ligg mer åt det strikta hållet nu i fortsättningen. När läkaren rekommenderade dig att sluta med LCHF efter hjärthändelsen så vore det på sin plats att ställa motfrågan: "Varför?" Vi förutsätter att läkarna vet vad dom pratar om och tolkar deras rekommendationer som väl genomtänkta och alla dom nya studierna. Men i de flesta fall så har dom inte en susning, spec när det gäller kosten. Dom går på vad dom läste under utbildningen, dvs gammal kunskap, och de teorier som gäller just nu, dvs vad man tror just nu. Ställer man frågan "varför?" så blir läkarna ofta helt ställda. Detta gäller i ännu högre grad dietisterna som hålls i strypkoppel av sitt förbund. Men det finns ju både läkare och dietister som har tänkt lite själva och inte följer de gängse normerna, så har du tur så kan du hitta nån bra att diskutera med.
 14. Äter inte Carnivore, men är intresserad och tänker prova nångång. Följer gärna hur det går för dig. Jag är med i FB-gruppen Carnivore Sweden och tycker det finns mycket matnyttigt att ta del av där. En intressant grej var en carnivorare och inte förstod varför han hade så låg energi, oskade ingenting. Då kom han på att det kanske inte räckte med att "äta tills man är mätt", som blivit något av ett mantra inom LCHF, Keto, Paleo etc. Han provade i stället att äta tills han inte kunde äta mer och det funkade för honom.
 15. Dåvarande generaldirektören för Socialstyrelsen Claes Örtendahl sa för flera år sedan att all vård kan inte alltid utföras enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Han menade att man måste kunna få prova nåt nytt, oprövat, annars kommer vi inte framåt. Nån skillnad blev det förståss inte.
 16. Jag har också förstått det som att det är bara hela korn som har den "nyttiga" effekten. Men, det står ju att: " Fullkorn är spannmål där man använder hela kornet: frövita, grodd och kli/skal. Det gäller både hela korn och korn som har krossats eller malts till fullkornsmjöl".
 17. Det var ju intressant. Hur kan 2 vitt skilda mediciner (så som jag har förstått i alla fall) ge samma resultat? Det borde även forskarna och sjukvården förstå borde studeras vidare. Men om det är statinernas omtalade anitinflammatoriska effekt och Metoprololens blodtryckssänkande effekt var för sig som ger detta positiva resultat, ja då borde LCHF-kosten (eller AIP- kosten) sitta som hand i handske för att behandla instabila plack, eller?
 18. nilu

  Grillning

  Satt och funderade på "nyttigheten" av bränd rapsolja när man läst om varningar att steka i oljor, men i alla fall bättre än att äta mat som "ångats" i tändvätska, tänkte jag. Sen kom tipset om kokosolja och det passade mig bättre. Jag har upptäckt att jag inte tål att äta kokosolja i nån större mängd, så jag har nån burk hemma som jag inte vetat vad jag ska göra med, men nu ska här tändas grillar! Tack för tipset!
 19. Ur SBUs rapport 2010 Fettintagets betydelse för utveckling av hjärt-kärlsjukdom, särskilt kranskärlssjukdom, har alltmer ifrågasatts under de senaste åren. Två metaanalyser av det vetenskapliga underlaget har publicerats 2009–2010.Den ena analysen innefattade både randomiserade studier och observationsstudier [6]. Författarnas slutsats blev att det totala fettintaget inte har något säkert samband med risken för kranskärlssjukdom. I denandra metaanalysen fann man inget samband mellan intaget av mättat fett och risk för hjärt-kärlsjukdom [7]. Ingen av metaanalyserna analyserade studiedeltagare med diabetes separat. Socialstyrelsen råd om kost vid diabetes 2011 Det är ännu oklart om extrem lågkolhydratkost kan vara bra vid diabetes, eftersom det saknas vetenskapligt underlag för att bedöma långsiktiga effekter och långsiktiga risker. Om en person ändå väljer att pröva extrem lågkolhydratkost är det viktigt att hälso- och sjukvården kan ge information om hur denna typ av kost är sammansatt samt följa upp personens hälsotillstånd och vad kosten har för effekt. Patientlagen En god vård ska bland annat kännetecknas av att den är individfokuserad, jämlik och säker. Den ska genomföras i samråd och med respekt för patientens självbestämmande och integritet. En delaktig patient kan lättare medverka till att målen med vård och behandling uppnås och att säkerhetsrisker kan förebyggas. Det ställer krav på att vårdgivare, chefer och hälso- och sjukvårdspersonal tillämpar den lagstiftning som reglerar patientens ställning och att det finns ett ledningssystem för kvalitets- och patientsäkerhetsarbetet som också omfattar bemötande, information, delaktighet och kontinuitet. Gå in på SBUs och Socialstyrelsens hemsidor och beställ rapporterna så har du mer på fötterna nästa gång. Kolla också igenom Patientlagen, den är ju tvingande, den måste dom följa.
 20. Alltså, egentligen bryter dom mot både patientlagen om patientens medbestämmande i behandlingen och SBUs (eller om det var Socialstyrelsen) rekommendation om kost vid diabetes, där måttlig lågkolhydratkost var ett alternativ (av 4) och att patienten ska få den hjälp han/hon behöver om han/hon vill äta den kosten som ett led i behandlingen. De flesta som pratar med läkare/sjuksköterskor om detta blir bemötta som du, att dom inte får nån hjälp och att sjukvården inte kan ta nåt ansvar, att det är på patientens egen risk, vilket är rent bullshit. Det är visst deras ansvar, dom är ålagda att hjälpa patienten, som ska vara i centrum. Skulle vara mycket intressant att se vad som hände om någon anmälde vården för felaktig behandling alt bemötande.
 21. Nyckelordet är väl "många", dvs inte alla. Vegetarianer är nog som människor i gemen, vissa är tjocka, andra är smala. Däremot är det väl så att de flesta vegetarianer har tagit till sig ett hälsotänk utöver maten, dvs de håller sig ifrån annat onyttigt typ kakor, fikabröd etc.
 22. För några år sedan sa hon också att det märktes tydligt på akutintagen att lågkolhydratkosten har negativ effekt. Man tycker ju att om det skulle ligga någon som helst sanning i sådana uttalanden så skulle sjukhusen och läkarna slå larm, men det har inte hänt. Det är som med D. Trump, upprepa lögnen tillräckligt många gånger så uppfattar folk det som sant. Hon har helt klart en annan agenda än folkhälsan som styr henna.
 23. Googla på leg.läk Harald Blomberg. Han har skrivit böcker (eg. häften) om olika brist- och sjukdomstillstånd, bl a B12-brist. Jag har själv provat B-12 tillskott, för jag hade enorma problem med självsprickor på fingrarna ett tag och läste att B-12 kunde hjälpa, vilket jag tror det gjorde. Det blev bättre i alla fall. Det var då fråga om stora doser, många tusen ggr mer än vad man har i receptbelagd B-12 och i en mer lättillgänglig form (metylkobalamin) än vad som finns i dom (cyanokobalamin). Googlade runt innan jag började med tillskottet och det verkar som att det inte är nån som helst risk med att ta dom doserna. Jag tog dom en begränsad tid, nån månad ungefär, och sen blev mina fingrar bra igen. Vet dock inte om det var bara B-12 som gjorde susen eller om det var zinktillskottet jag tog samtidigt.
 24. www.empiri.ca/2017/02/c-is-for-carnivore.html
 25. nilu

  Cancer

  Jag sover som en stock om jag tar magnesiumcitrat nån timme före sänggåendet.
×
×
 • Create New...